Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• *Ropi*

félisten

válasz stefi68 #45935 üzenetére

"Szóval, ha jól értem, kalibráláskor vagy egy laptop van HDMI-n a tv-re kötve és azon fut egy kalibráló szoftver amely tesztképeket küld a tv-re, vagy egy DVD-n lévő tesztképek megjelenítésének színhelyességét vizsgálja."

Majdnem. ;) A szoftver színárnyalatokat küld a monitorra és azokat méri vissza.

Itt és itt (meg még pár helyen :D) már leírtam régebben a kalibrálás menetét.

Úgy van, ahogy gondolod: a forrás eszközön fut egy mérő program, ami a hozzá csatlakoztatott szenzoron (ez a koloriméter vagy a spektrofotométer) keresztül visszaméri a (szintén hozzá csatlakoztatott) megjelenítőn látható színeket és összehasonlítja a saját referenciáiával (amit egy korábbi hsz.-omban írtam, hogy 478 referenciaponton mér), majd az eltéréseket egy speciális monitor színprofil fájlban tárolja el. Egy segédprogram az oprendszer indulásakor ebből a fájlból betölti a videokártya memóriájába a korrigációs értékeket, azok pedig lejátszás közben úgy módosítják röptében a képadatot, hogy a lehető legközelebb legyenek a színek a referenciáikhoz. Röviden ennyi. :)

"A színhelyesség korrigálása a tv színbeállításainál történik, majd a végeredmény paraméterei lesznek átmásolva (manuálisan) a többi HDMI és a TV mint forrás színbeállításaihoz.

Ezt a beállítást pedig érdemes megőrizni valamilyen formában, mert mondjuk egy full reset során ugye elvesznek és lehetne újra kalibrálni."

Amit a TV-n állítasz be, az a hardver kalibrálása, a folyamat első fele. Idővel "elmászik" (hogy mennyi idő után és milyen mértékben, az a konkrét TV-től függ: a gyárban, a futószalagról egymás után lekerült két, elvileg teljesen azonos készülék között is nagy különbségek lehetnek). Nagyban függ a környezeti hőmérséklettől, a páratartalomtól, ezek változásaitól (mint minden elektronikus eszköznél). Ezek alól csak a professzionális felhasználásra kihegyezett megjelenítők kivételek: az Eizo monitoromnak 1 év után is takkra ugyanott állt az elektronikája, mint ahogy bekalibráltam. :R Viszont a Dell monitorom már 1 hét után is elmászik, ha éppen olyanja van...Szóval elmentheted a beállításokat, de a következő kalibrálásnál már úgy is finomításra szorulnak majd. :U

"A tv élettartama során nem változik a színhelyesség?"

De változik: ahogy az alkatrészek elöregednek, úgy a működési paramétereik is változnak (romlanak). A hidegkatódos (CCFL) világítású monitorokban látványosan tud csökkenni a fényerő az idő múltával. A LED-es világításúaknál a korai RGB LED-es modellek között volt olyan, amelyeknél az egyik színcsatorna 2x gyorsabban öregedett, mint a másik kettő (ha jól emlékszem, a vörös). Ha pedig a fényerő csökken, akkor a fehérpont és a színkonvergencia is elmászik, aztán egyszer csak azt veszi észre az ember, hogy kalibrálhatatlan a megjelenítője. Mondjuk ez ilyen fiatal készülékekre nem jellemző, de korai TN panellel szerelt monitoroknál (~5+ éves modellek) már nem eggyel találkoztam, ami letérdelt ilyen szempontból.

" Nem kell mondjuk 3 évente újra kalibrálni?"

Ha tényleg folyamatos színhűséget akarsz, akkor minél sűrűbben kell kalibrálni, annak függvényében, ahogy a megjelenítő elmászik. Ha nem fotót szerkesztesz a TV-n, akkor rád van bízva: elég negyed-félévente.

Az eltéréseket egy átlagos szemű néző már DeltaE 2-től észreveszi, ennek a dupláját simán téveszti egy átlag monitor fél év alatt. :U

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés