Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
cappa72 #5698 üzenetére
"most, hogy kevesebbet megy a gáz, így az ott lévő egyetlen radiátor miatt nem gondolom, hogy célszerű a gázkazánt bindítani."
Valami régi, nyílt égésterű kazánról beszélünk, ami vagy nem megy, vagy maxon megy?
Mert az újabbak képesen alaposan lemodulálni, és így nem kikapcsolnak -> zéró fűtés, bekapcsolnak -> max fűtés. Ennél jóval gazdaságosabb a működés, ha alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszú ideig, akár folyamatosan megy. Mint ahogy ugyanannyi idő eljutni valahová, ha full gázzal mész és időnként megállsz egy parkolóban, mintha átlagos sebességgel. A fogyasztás viszont utóbbi esetben sokkal kevesebb. -
Igazából tökmindegy, hogy norvég panel, olajradiátor, hősugárzó, mindegyik 1 egység energiából 1 egység fűtést állít elő.
Erre jutottam én is, de azért a tapasztalati oldalra is nagyon kíváncsi vagyok.
A többi helységben van kiegészítő fűtés, csak pici fiamnál nincs, és most tapasztaljuk ennek hátrányát (alapvetően ő kicsit hűvösebbet szeret, mint a többiek, de most már látszik, hogy azért ezzel nem számoltunk /hiányzott a kockázatelemzésből/).
Amikor állandóan mengy a gázfűtés, akkor elegendő a meglévő radiátor.
De ekkor nem volt még kiegészítő/alternatív fűtésünk.
Pont az a hézag most, hogy kevesebbet megy a gáz, így az ott lévő egyetlen radiátor miatt nem gondolom, hogy célszerű a gázkazánt bindítani. Nagyobb radiátor sem hinném, hogy megoldaná, hiszen az is ritkábban menne, illetve sajnos a hely az limitált (bár mindent meg lehet oldani.)A termosztátot már kikisérleteztem jópár éve (működőképesre is sikerült), és most az új érában szintén kisérletezés alattvan: újra kell tanulnom (meg másoknak is), hogy mit hova, mennyi ideid, milyen programmal menjen, és mi.
A másik két gyerekszobában egyébként megnöveltem a radiátorok méretét (15 éve kb.), és az akkor nagyjából hozta az elvárt eredményt. -
True. Egyetlen érintett helyiség esetén (ha más igény nincs, mondjuk hűtés, stb.), akkor a meglévő rendszert finomhangolnám. Egészen biztosan ez a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás. A norvég panel amúgy ilyen 50 ezres tétel, ha a villanyszámlába belefér, az se rossz, és még dizájnos is. De ha ez elfér, akkor már egy nagyobb radiátornak is illene.
-
asdf_
veterán
válasz
cappa72 #5690 üzenetére
Igazából tökmindegy, hogy norvég panel, olajradiátor, hősugárzó, mindegyik 1 egység energiából 1 egység fűtést állít elő.
Azonban ha mindenhol máshol jó a radiátoros fűtés, ott meg nem, akkor be kell szabályozni azt, ebben a szobában a torlót maxira nyitni, a többin meg kicsit zárni és/vagy nagyobb radiátor ebbe az egy helyiségbe (amit ha jól értem, csak ez a termperáló gáz fűt, ellentétben a többivel, ahol van egyéb fűtés is). B verzió, ide helyezni a termosztátot, a többi helyre meg termoszelepet rakni és azzal korlátozni a termperálást. -
Dorian
félisten
válasz
cappa72 #5690 üzenetére
Hosszabb távon biztosan a klíma lenne a gazdaságos megoldás + nyáron is előny. Nálunk a két gyerekszoba 11-12 m2, jó szolgálatot tesz benne 1-1- klíma.
B tarifa vezérelt áramot ad, ezért azzal akkor lesz fűtés amikor kap áramot, nem feltétlenül akkor, amikor arra szükség van.
Tapsival értek egyet, +1 radiátor oldaná meg legjobban a problémát. -
Sziasztok!
Nem is tudom, hogy a fűtés topik, vagy ez lenne a megfelelő, de talán ez... ez most jobban pörög.Legkisebb fiam szobájában kellene egy kis kiegészítő fűtés.
Kicsi szoba, ezért luxus lenne klíma, így elektromos fűtésben gondolkodunk.
Radiátor van, ami természetesen a gázfűtéses rendszeren van (eddig is ez volt), és ez mellé kellene valami.
Nézegettem a netet, és hát ilyenek vannak:
kerámiabetétes fűtő (kicsit a klímára hajazó kinézettel) villany konvektor olajradiátor infra panel (itt írtátok, hogy ez inkább fürdőbe) kvarc hősugárzó (épp tegnap láttam a teszkóba' ;) )
Amit még fontos megjegyezni, hogy lehet akár fixen beköthető (mert van B elektromos tarifa).
Illetve meg kell említenem, hogy mivel most alacsonyabb a hőmérséklet kb. 1 °C-kal, mint tavaly, ezért megjelent a penész is (persze kezelni lehet hypo-val, de inkább megelőzni szeretném...)
Ennek tükrében melyik kiegészítő lehetne optimális nekünk?szerk.: amúgy az eddigi alternatív fűtések használatával a mostani és a tavalyi gázszámlát összehasonlítottam, és 1/3-a lett... (24k vs 8k). Azt még nem számoltam át, hogy mennyi is lett az alt fűtések költsége, de ha a B-vel számolok, és ott is a határ feletti értékkel, akkor is csak +8k...
Igazából ényeges, hogy most több módon tudunk fűteni.
Sikerült bekötni a kandallót is, a nappali és a háló fűtésére teljesen jó. (természetesen a temperáló fűtést továbbra is a gáz adja).
-
flash-
veterán
válasz
UberMutant #5685 üzenetére
akkor az a jellegörbe táblázat amit közzétettek az a havi diktálásnál megy ha jól sejtem?
-
Phobion
őstag
válasz
UberMutant #5685 üzenetére
Ezt nem értem sajnos. Akkor 144 m3 minden hónapban a kedvezményes limit?
-
Fabor
csendes tag
Sziasztok,
Megnyertem magamnak egy gázfűtéses 80m2-es lakást, amit egy Baxi Ecofour nem kondenzációs kazán fűt.
Nem fűtöttem sosem gázzal, eddig távfűtéssel éltem kényelemben, tehát hozzáértésem semennyi.
Ha valakinek privátban feltehetném amatőr kérdéseim, megköszönném...
-
Gézengúz
addikt
Figyelj mert az MMG-nél 3 szál volt (normális esetben) fázis és nulla megy be, és kijön egy a termosztát által vezérelt fázis.
A nulla ennél a kapcsoló led világításához kellett, illetve az éjszakai üzemmódhoz, (visszább vett 2-3 fokot )Computhermben két AA elem van, annak nincs szüksége 0-ra, bemegy egy fázis és kijön egy vezérelt szál. Slussz.
-
flash-
veterán
válasz
Donki Hóte #5676 üzenetére
tehát akkor ott a kazánhoz csak be kell húzni egy új vezetéket?
-
Veszel egy itt ajánlott Computherm Q7 RF termosztátot, ahol a szobában lévő termosztát rádiófrekvencián kommunikál a kazán mellé telepített vevőegységgel.
A vevőegységet pedig a kikötött MMG termosztát vezetékének a helyére kötöd be a kazánba.
A termosztát egyébként ott van jó helyen a lakásban, ahol nincs hirtelen hőmérséklet emelkedés (mondjuk a főzés miatt) és nincs hirtelen lehülés (mondjuk a szellőztetés miatt).
-
Gézengúz
addikt
Nézz meg egy Computherm Q7 RF-et, 0.1, 0.2, és 0.3-as hiszterézis is állítható. Mivel programozható ezért ha úgy gondolod éjszakára a hőmérséklet is visszább vehető. A vevőjét a kazán mellé is rakhatod és ott kell bekötni a vezetéket amit megszakít illetve rövidre zár. Az adó csak megmondja neki, hogy mikor.
Ennek az RF nélküli verzióját használom, én nagyon bírom. -
pjen
félisten
Amennyivel takarékosabb lehet egy digi termosztát, hogy pontosabban szabályoz. Pl nem +/- 1 hanem +/- 0,5 fok. Ez nemtudom mennyi megtakarítást jelent, érdemese cserélni. Az, hogy akonyhában van a termosztát szerintem nem a legszerencsésebb főzésnél csukott ajtóval nagyon becsaphatja a rendszert.
-
flash-
veterán
kazán topicban feltettem már de az nem pörög,hátha itt tud valaki segíteni :
termosztát cserét szeretnék nem tudom mi lenne nekem az ideális ebben szeretném kérni segítségeteket!
Jelenleg az alábbi módon van kiépítve:
2 szintes családi házban lakom, egy regi tekerős MMG termosztát van a konyhában bekötve ahol egyébként pont nem érdekes hogy meleg legyen hiszen rezsicsokkentes végett elég ha csak a hálóban van meleg, de mivel az egyik háló az emeleten van gondolom az lenne a legjobb ha mondjuk ott lenne a termosztát.
A gázkazán pedig a pincében van.
milyen Vezetéknélküli termosztát kell amivel az emeletről tudnám szabályozni a pincében levő gázkazánt? a födem a szintek között beton.
illetve hogy működik egy ilyen termosztát bekötése? a hordozható kapcsolót(amin a hőfokot tudom állitani) felviszem magammal, a vevőegységet pedig be lehet kötni a régi mmg termosztát helyére es ennyi akkor nem kell vezetékezni?
na és ehhez tudtok ajánlani konkrét termosztátot?
köszönöm szépen előre isegyáltalán jol sejtem mindenképpen le kellene cserélnem a regi termosztátot egy korszerűre a rezsicsökkentés végett?
-
szabonagyur
félisten
válasz
Degeczi #5670 üzenetére
Mi 69 nm-re diktáltunk 09.25-10.25 között 10 m3 gázt fűtésre, és most sem számítok sokkal többre (de persze ez új, jól szigetelt, kondenzációs kazánnal ellátott stb), és 22-22,5 fokra állított termosztát, éjszakára leveszem 20,5-re, bár még most sem hűl le 21 fok alá sehol sem, mondjuk van, hogy be sem kapcsol szinte mivel napközben egy reggeli fűtés kitart egész nap.
-
Gézengúz
addikt
-
Phobion
őstag
Sziasztok
Szerda óta megy a fűtés gázzal (11.09.), napi ~8.4 m3. Maximum 21 fokra van állítva a termosztát. Szerintetek ez a napi ~8.4 m3 sok?
-
válasz
Feketelaszlo #5647 üzenetére
Ezért is "jók" a kivilágítatlan gyalogos átkelőhelyek: [link]
-
Degeczi
nagyúr
Bevált ehhez a Pixometer nevű alkalmazás, ami nem csak fotózza az órát, de értelmezi és rögzíti is az állását.
-
flash-
veterán
Gáz diktálása:
október 22-én diktaltunk mvm appon gázállást, akkor 14.335-öt diktáltunk.
ma kellene újból,megnéztem:14.238 vagyis kevesebb..
ennyire benéztem volna múltkor? annak más oka semmiképpen sem lehet ugye?(csak én férek hozzá úgyhogy buherálva tuti mem volt nem is hiszem hogy a feleségem meg tudná tenni bár ki tudja 🤣)na most mit csináljak ?diktáljam be a kevesebbet(amit most mutat az óra) vagy a pár héttel ezelőttihez adjak hozzá 1-2köbmétert(azóta csak 1x fűtöttünk) hogy ahhoz képest több legyen ?mi ilyenkor a jó megoldás ?
-
-
amargo
addikt
válasz
szerintem az önkormányzatnak sincs baja, ha támogatjátok őket havi pár ezerrel vagy annyival, hogy fussa közvilágításra és fűtésre. Hidd el a végén inkább jön a meglepetés.
Én olyan helyen élek, ahol ellenzéki a városvezetés és ott tesznek nekik keresztbe, ahol csak lehet. Folyamatosan a csőd szélén billegnek.. -
Z.É.T.
őstag
válasz
szabonagyur #5649 üzenetére
Ha gyurcsány lenne, ő még azelőtt lekapcsolná, mielőtt felkapcsolná!
-
válasz
Simán el tudnék képzelni...
Információ hiányában sok mindent el lehet képzelni. Nyilván nem egyenként lehet ezeket a lámpatesteket fel és lekapcsolni, hanem szakaszonként. Ettől függetlenül spórolhatnának máshol is, nem a forgalmas szakaszokon. Persze ha ez műszakilag kivitelezhető.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OTP Bank topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- OLED monitor topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A25 5G / 8/256 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest