Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
-
törölt tag
A zárójeles PONTOSÍTÁS egyértelművé teszi.
Egy felhasználásihely(szerződés) >> egy kedvezményes keret mindösszesen.
Akárhány mérő/mérésipont is van éppen.
Felhasználási hely az alap.
Azon belül lehet egy vagy több mérési pont.
A mérési ponton belül lehet egy vagy több tarifa/mérőóra.
------
Egyébként ...
Mi a fenének akarnának
- a szumma 2523 kWh helyett
- többször 2523 kWh-t adni ?
Kétlem, hogy akarnának. -
Floyd80
addikt
-
tradeelek11
aktív tag
Szia Kollega!
Igaz a másik topikba tartozna, de neked
kell változtatnod , vagy változtatsz valamin?Nálam úgy néz ki, a gázba beleférek.
Így hogy külön lesz, a vezérelt áram elszámolása,
kb + 4-5000 Ft.-ba fáj. Viszont eldöntöttem hogy nem
vagyok hajlandó kapkodni. Most egy darabig mérek,
(Ugye én a közüzemi órákat online be varázsoltam a szerverbe)
A nagyfogyasztókon ott vannak a plugok, útban van egy [link] természetesen megy rá az ESPhome, majd be a Home Assistantba.Az az árakon látszik Gáz van, mert nincs gáz
Viszont én most, nem kapkodok
pár hónap belső fogyasztási adata alapján próbálok
egy átgondoltabb döntést hozni.Tisztelettel
-
TheMarci
addikt
-
tlac
nagyúr
-
313313
addikt
Csak olvastam 36ft-t H tarifára...
Itt meg azt írják nyári időszakban él a kedvezményes kimit.
Az meg, hogy naponta/2 naponta máshogy értelmezik, más részletek derülnek ki...És sambenez: lehet nem a legjobban fogalmaztam meg, én arra gonltam villany van a h tarifás órán egész évben, de azt fűtés szezonban kapja csak kedvezményesen. Merthogy minden második ügyfél azt hiszi, hogy nyáron kötheti át a klímáját/hőszivattyúját, mert nyáron/nem fűtési isőszakban nem kap azon az órán keresztűl villanyt.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
HÁZIGAZDA
nem engedné, mert már korábban fasírtba került a szomszéddal. hungarikum.
(qrvára engedném még annak is, akivel hűvös a viszony, mert az, hogy én kib.szok vele úgy, hogy még csak nem is nyerek rajta semmit, pusztán passzióból, a legalja. na de erre mondtam, hogy fel kell ajánlani a szomszédnak vmi koncot, amitől belemegy)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Snoop-y
veterán
Jo hat vannak emberek akik a 21. szazadban is wc papirral maszatoljak a s*@rt a seggukon en bidet hasznalok ahol nincs ott meg nedves torlot
Szoval nem, nem fogom erlelni az ammoniat a budiban.
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
UberMutant
őstag
válasz Degeczi #1043 üzenetére
a fűtőértéke más és más , nézd meg a számlán.
és a fűtőértéktől lesz melegennyi
Azzal kevés fogyasztó van tisztában, hogy nem a felhasznált mennyiség alapján fizeti a gázszámlát. Mert amíg a víznek köbmétere után fizetünk, a gázért a felhasznált energia mennyisége (MegaJoul) után kell fizetni. Mit jelent ez? Azt, hogy ha és amikor a gáznak alacsonyabb a fűtőértéke, akkor a szükséges energiát valóban csak nagyobb mennyiségű gáz elégetésével lehet előállítani, viszont a ez nem befolyásolja a gázszámlát. Hiszen hiába melegíti fel az egyik esetben 10 perc, a másik esetben 20 perc alatt az ugyanolyan mennyiségű és alapvető hőmérsékletű vizet, használ el a hosszabb idő alatt több köbméter gázt használunk, a felhasznált energia ugyanannyi lesz.
Hiszen az, hogy mennyi energia kell hozzá, már adott, hogy ez mekkora mennyiségű gázzal tudjuk elérni fűtőértéktől függően, az már lényegtelen, a gázszámla nem lesz ettől magasabb. Még egyszer: az energiaérték és nem az elhasznált köbméter alapján fizetünk.csak a fenti idézet már nem igaz. mert köbméter
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz Degeczi #1196 üzenetére
"Rögtön fix hőmérsékletű melegvíz érkezik a tárolóból, míg az átfolyósnál kell egy minimum átfolyás, amit érzékel a kazán/bojler, és elkezd dolgozni, plusz késlekedést is okozva ezzel mire fölfűt (ami zuhanyozásnál vízpazarlás, hiszen nem állsz be a hideg alá), de mosogatás közben is vizet pazarlok, mert nem akarom a kazánt a gyakori elzárás/indítással terhelni (az égőnek sem tesz jót sok begyújtás, de a váltószelep élettartama is erősen véges) ezért inkább fönntartom ezt a minimum átfolyást akkor is, amikor amúgy épp elzárhatnám a vizet."
Igazából nem vízpazarlás az átfolyós hidegindítása: ha jó a zuhanyfej (nálunk jó), egy zuhanyzás 10-20 liter víz (tényleg). Erre rájön a melegvárás, az 1-2 liter víz szó szerint. Az semmi. Ha öten hidegindítanak, az havi 150-300 liter víz, ugyanennyi forint. Mivel jellemzően 3-5 ember egyszerre vagy egymás után fürdik, ezért még ennek is a fele-negyede pazarlódik. Egy kiflit nem kapsz annyiért, ami elmegy fölöslegbe havonta. Semmi máshoz nem használunk melegvizet, nincs kézi mosogatás, szóval ennyit bukunk. Viszont ha a puffer miatt 4 m3 helyett 40 megy nyáron, akkor régi áron 4000-4500 havonta, zsillió új áron, de a kvótát 400-450 m3-rel is csökkenti évente. Na ez a pazarlás.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
balojazz
aktív tag
válasz Degeczi #1270 üzenetére
"ettől még egyértelműen vízpazarlás az átfolyós rendszer, és nem csak az említett zuhanyozás előtt " - erre írtam, mert két hozzászólásban is leírtad ezt. Nem, nem vízpazarlás az átfolyós rendszer zuhanyozás előtt. Ellenben a puffertárolós rendszer egyértelműen gáz- vagy villanypazarlás (a kényelemért cserébe persze, hogy nem kell 20-60 mp-et várni a melegvízre). Ha valaki mindenképp kézi mosogatást akar mindig melegvízben, annak azt javasolnám, amit te is tettél, de megfontolnám, hogy a kezdeti hideggel elmosom a picit koszos edényeket, míg megjön a zsírosakhoz a meleg, vagy 2 tálcás mosogatót vennék, és állóvízben mosogatnék, vagy vennék mosogatógépet stb. A vízzel elég könnyű takarékosnak lenni.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Degeczi #1284 üzenetére
Azt nem akarod megérteni, hogy 2 m3 hideg (!) fölösleges víz költsége, karbonlábnyoma, hatása az energiaszűkös helyzetben lóf*sz, a 30-40 m3 gáz és pár kWh keringetőszivattyú kombóról ellentétben ez mocskosul nem mondható el. A kettő között tátongó szakadék van. Aláírom, jelenleg, bár azt azért ne feledjük, hogy a víz a csatorna által egy zárt rendszerben van, tehát nem veszik el, ellenben a fölöslegesen elfűtött gázzal, meg szivattyút hajtó kWh-val.
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz Degeczi #1464 üzenetére
Önmagában egyetlen fogyasztó ritkán produkál kiugró értéket. Igazából meg kell nézni mindent, és egyenként végigmenni rajtuk. Pl egy hűtőcserével nyertem anno 20-25 kWh-t, a 45 cm-es mosogatógépet úgy cseréltem 60-asra, hogy maradt a víz- és áramfogyasztása ugyanannyi, a nagyobb mosógép fogyasztása cserénél kisebb lett az előzőnél stb. Ilyen módon ugyanolyan vagy nagyobb komfort érhető el ugyanolyan vagy kisebb fogyasztás mellett. Ilyen metódusnál már racionális lehet lecserélni egy plazmát is akár sokkal nagyobbra, főleg, ha a házimozit is kiváltod. Persze nem kell mindent egyszerre, csak folyamatában, amikor kinőtted, meguntad, elromlott stb. De pár év alatt így egy egész optimalizált háztartást lehet kialakítani. Egyszer csak ott vagy, hogy minden pöpec, csöndes, tágas, világos, nagy teljesítményű stb. és mégis kis fogyasztású.
-
BlackJack21
tag
válasz Degeczi #1659 üzenetére
Ahogy tapasztaltam azok a macskák vadásznak, amelyek látták a nagyobb macskákat( anyjukat) vadászni. Nagyanyámnál is olyan macska volt (tizenpár kilós kan)hogy mindent hazahordott. Igaz a szomszéd kutyák is féltek tőle, nagy balhés volt( mindig tele volt sebhellyel, a füle is cikcakkosra harapva). Többször hurokkal jött haza, párszor le is lőtték légpuskával, az utolsónál nem vettük észre, csak amikor már késő volt, vagy az ólomtól kapott mérgezést vagy a fertőzés vitte el.:(
Na nála nem volt rágcsáló, alacsonyan repülő vagy a szőlőt dézsmáló madár. -
zoli03
őstag
válasz Degeczi #1750 üzenetére
De az miért jobb az átlagembernek, hogy keres 200e Ft-ot havonta, abból kifizetett minden hónapban 30e Ft-ot a gázra eddig és vált egy olyan rendszerre, hogy nyáron fizet 2e Ft-ot, télen meg 60e Ft-ot? Télen nem fogja tudni kifizetni, mert ha nyáron félre is rakja azt a pénzt, könnyen lehet, hogy hozzányúl, mert ott van. Ha a szolgáltatónak adja előre, akkor nem tudja elkölteni.
-
asdf_
veterán
Igen, csak ha a gázszámla az ember fizetésének egy jelentős részét teszi ki, akkor sokkal jobb fixet fizetni és ingyen hitelezni, mint télen azon gondolkozni, hogy zsíros kenyeret eszik valaki, vagy csak kenyérmorzsát. Egy hőszigeteletlen régi házban simán lehet (még a régi áron)70-90e is egy téli gázszámla. Minek szívni ezzel? Havi 20-25e fixen és le van tudva a dolog.
-
Lajos1966
tag
Átalány esetén a fogyasztó állíthatja be az átalány mértékét.
Mi például 15 éve lakunk ugyanabban a lakásban.Ennyi idő alatt már bőven kialakult egy kép a gázfogyasztásunkról (voltak enyhébb és keményebb telek is).
Beállítottam egy átlagot (hosszú évek óta van regisztrációm az MVM,előtte még Gázművek honlapján) és NEM a szolgáltató által kitalált átalányt fizetem.
Nekünk kényelmesebb télen-nyáron ugyanannyit kifizetni.Az éves leolvasás nálunk június elején van és még soha nem volt gond az elszámolásnál.
Azt meg simán látom mindig,hogy éppen hol tartunk a fogyasztásnál (ezt igazából nem is értem,hogy miképp gondolod). -
zoli03
őstag
válasz Degeczi #1755 üzenetére
Nem mennek el sehogy sem. Valószínűleg autójuk sincs, hogy tankoláson kéne gondolkodniuk. Magyarországon a lakosság elég nagy része itt tart, többsége önhibáján kívül. Azért, mert egy északnyugat magyarországi gyárban normális fizetést adnak, az Alföldön csak 1-2 gyárban van így, nagy részén meg semmilyen munka nincs a lakóhelyén. Persze elmehet mindenki jól kereső állásba, képezheti magát, csak akkor nem lesz egészségügy, oktatás, mentők, tűzoltók, stb se.
-
kekedi
senior tag
válasz Degeczi #1767 üzenetére
"Ha pedig megnézed, írod magadnak, ugyanannyi erővel be is lehet diktálni."
Én is nézem és felírom, de akkor is átalányt fizetek. Ne keverjük már a szezont a fazonnal. Nem arról van szó, hogy nehezünkre esik bediktálni. (Az áramot diktálom amúgy, de ott nincs is nagyon kiugró hónapok.)
Mi az hogy ha írom, akkor be is diktálhatnám? Miért? Mitől függ össze a kettő?
Nekem pont nem lenne jó télen 30-at fizetni,, mert éppen fűtünk mint állat. Pedig fizethetnék max 10-et is.
Ha út közben látom, hogy többet fogyasztunk mint tavaly, majd akkor változtatok a limiten esetleg.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz Degeczi #1811 üzenetére
Lehet szavazni :
1. Az osszes felsorolt szamlanal alkalmazzak a jelleggorbet.
2. Egyiknel sem alkalmazzak a jelleggorbet, csak az egyeb resszamlaknal.
X. Csak az azonos mennyisegrol kiallitott reszszamlak eseten nem alkalmazzak a jelleggorbet.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
asdf_
veterán
válasz Degeczi #1811 üzenetére
Nemtom, szerintem én értem, mit írtak
Az összes nem standard rész- és zárószámla esetén (ehhez az iparban kéne dolgozni, hogy tudja az ember mik lehetnek ezek, de józan paraszti ésszel új bekapcsolás első számlánál, ahol nem diktált az ügyfél és nem is átalányos, valamint elköltözés, fogyasztóváltozás, szolgáltatás megszüntetése eseténi zárószámla esetén) a görbe szerinti mennyiségre jogosult az ember, mert pl. ha valaki október 16-án elköltözik, akkor nyilván a havi görbe 16/31 része jár csak neki kedvezményesen nem a teljes 31 nap, de természetesen az is, amit korábbról felhalmozott, ha tett ilyet.
-
asdf_
veterán
válasz Degeczi #1816 üzenetére
Az istennek nem találtam meg a szöveget a weboldalon, mert akkor így szemléltettem volna, csak tagmondatokra kell osztani, de így most tudok copypastelni:
Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli
tehát ha a fentibe beleesik valaki, nem kell vele foglalkozni, rá nem vonatkozik és tovább sem kell olvasnia a mondatot (diktálás:pipa, átalány:pipa)
egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni
ez meg a lényeg. Tehát módosítva amit írtam korábban, aki eddig is görbe alapúban volt, annak görbe alapúan lesz a kedvezmény is. És akkor talán most már tényleg sikerült megfejtenem, remélem, jól .
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Elektromos cigaretta 🔞
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)