- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- W11 pls
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Nem mintha máshol jobb lenne. Épp tegnap néztem, a horvátoknál a tej ára egy év alatt több, mint a duplájára ment fel. Pedig a kuna sokkal erősebb a forintnál és az árfolyama egy ideje kötve van az euróhoz.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
fausto
addikt
Sziasztok,
diktálom a gázt, az MVM által meghatározott jelgörbéhez képest eddig kb. 60 m3-rel kevesebbett fogyasztottam. Decemberben viszont 10 m3-rel több fogyott. Ilyenkor hogy számolnak? A teljes fogyasztás támogatott áron fog menni (mivel eddig 60-nal kevesebb fogyasztott ahhoz képest, ami kedvezményes lehetett volna) vagy a +10 m3-t piaci áron számolják és majd később korrigálják a számlámat (ha éves szinten nem haladom meg az 1729 m3-t)
Köszi előre is! -
Syl
nagyúr
válasz elfelejtette #6588 üzenetére
A kenyér árát nem tudom, ezért tettem oda euróban az összeget.
-
pjen
félisten
Pont most mondták a hírekben az infláció megette a béremelést.
infláció:21.6; béremelés 19%. A reáljövedelmek a két évvel ezelőttire csökkentek. -
pjen
félisten
válasz elfelejtette #6588 üzenetére
Vagy mondjuk a tisztitó szereket. 1 literes Hypó 505ft a tesco van. 75db jár mosogató gép tabletta 11000ft! Ne mosogass kézzel. Ja, nem is írtam, szinte minden dobozos sör 100 al drágult.
[ Szerkesztve ]
-
elfelejtette
veterán
Szemléletes lenne a kenyér árát mellé tenni, és megnézni, hány kiló kenyeret tudsz megvenni egy havi fizetésből.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Samott
addikt
válasz Donki Hóte #6559 üzenetére
Napelemes miatt nem kapcsolhat le a halozat, az invertere fog lekapcsolni 253 voltnal. De aram lesz a hazaban es az utcaban is. Csak a napeleme nem fog mukodni.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Dorian
félisten
-
Syl
nagyúr
Minimálbéres (bruttó, alap, nem szakmunkás) táblázat: [kép]
-
dobolan
senior tag
Lehet, de a véleményem nem változott még ettől.
Én nagyon sokat közlekedek kerékpárral, pedig van autóm, van pénzem is elég. Szerinted hányan tehetnék meg ugyanezt a kocsijukból kiszállva? Nagyon sokan, és akkor nem kellene szívni a kipufogott füstöt annak, aki "zöldebben" közlekedik.
Mégis leginkább csak annyit várok el, hogy ne üssenek el az utakon. Néha ez is sok sajnos.
Akinek számolgatnia kell hó végén, hogy marad-e még valami, az nem fog törődni a kéményén kiszálló kátránnyal. Ez realitás. Nem itt kell kezdeni a környezetvédelmet szerintem.
-
veterán
válasz himpike #6581 üzenetére
De azt fogd már fel, hogy az az átlagkereset fiktív, nem tud megjelenni a statisztikákban, mert fekete jövedelem. Hoztam példákat.
Befejeztem, a hozzászólásaidat letiltottam, nincs időm alternatív valóságban élőkre.
Hja, amikor már nem maradnak érvek, ez a megoldás. Szánalmas. -
himpike
aktív tag
Látom a grafikonok értelmezéséig nem sikerült eljutni. Talán nézd meg hogy hol dolgozik az emberek többsége, utána nézd meg az ottani átlagkeresetet , és az átlagnyugdíjakat is ahol akarod.
Érdekes hogy te jobban tudod mennyi a fizetésed mint én
Befejeztem, a hozzászólásaidat letiltottam, nincs időm alternatív valóságban élőkre.
Ja hogy ezen a fórumon tiltani se lehet csak prémiumnak(nyilván fizetnék azért hogy NE lássak valakit, gratula), remek, akkor nem követem a topicot tovább.[ Szerkesztve ]
-
emre
veterán
Főleg nem fára, ami kifejezetten olcsó az alternatívákhoz képest.
attól hogy van egy konkrét határozott véleményed még fogalmad sincs semmiről
Szerintem most mennyibe kerül az olcsó tüzelő?
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
veterán
válasz himpike #6575 üzenetére
Persze, 2-hetente kijön egy ilyen cikk. Nyilvánvalóan marhaság, mivel az összes vállalkozó, az összes kétkezi munkás minimálbérre van bejelentve, miközben sokkal többet keres ennél. Az átlagbér Magyarországon bruttó 510 ezer körül van, de a valódi nettó nem ennek a nettója, hanem sokkal-sokkal több. Hoztam konkrét példákat.
-
dobolan
senior tag
-
veterán
Magyarország nagy része európai értelemben szegény. De nem mélyszegénységben él, hogy ne legyen pénze tüzelőre. Főleg nem fára, ami kifejezetten olcsó az alternatívákhoz képest.
#6565himpike
Értem, szóval a statisztika hazudik, mindenki más hülye, az egész ország csóró, csak mert...ööö, szerinted. Hja, és persze a bérek sem nőttek, ez az egész egy illúzió, ami körülöttünk van. Érved amúgy egy darab sem volt, csak szólok.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz himpike #6569 üzenetére
Nem volt nyilvánvaló, hiszen nem ezt írtad. De ahogy most írtad, az is mindegy a 4 M-hoz képest. Teljes igazság van abban amit írtam, semmiféle "rész". Nyilván vannak akiknek nem nőtt sokat a fizetése, de átlagban bizony igen.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
himpike
aktív tag
A felső 10000 legmagasabb fizetésűről beszélek, ha ez sem volna nyilvánvaló, de ebben legalább van részigazság a részedről az átlag tekintetében. Egymillió körül lehet szerintem a bérjövedelem maximuma, így tényleg nem sok nagyon alacsony jövedelmű pénzét húzná feljebb.
Én pl kétszázat se keresek vidéken kereskedelemben úgy hogy két órát utazok naponta, illetve majd most fölé megyek a következő emeléssel.
Rövid cikk a témában, viszonylag friss:
[link]
Ja és nézz rá alul a szavazás eredményére is.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Kár ezen vitázni szerintem, ha tényleg megvalósul amit a vezír akar, újra nyitni a szén bányákat.Jó kis tatai barna szén és lignit mindenféle külszini fejtésből. Lesz megint olyan szmog, füst, korom mint a 60 as években. Kéthetente lehet kályhát kormolni. A festett fa egy álom ahhoz képest.
-
Dorian
félisten
válasz himpike #6565 üzenetére
"Sehol nem volt csak a közszférában, ott se mindenhol"
Na ez konkrét valótlanság. A versenyszférában igen jelentős jövedelem emelkedés történt az elmúlt években.
"ha nem lenne benne a felső tízezer fizetése"
Ez meg csak szimpla hülyeség. A felső tízezer pedig nem bérjövedelemből él, így a statisztikát nem módosítja. ha még abból is élnének, 10e fő jövedelme mennyire tudja módosítani a 4 millió átlagát?
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
"sem jogom ahhoz, hogy az életvitelüket kritizáljam"
Ne légy már ilyen mamlasz. Ha az egészségkárosító füstjüket megtartják maguknak, akkor valóban nem lenne jogod kritizálni őket. De a valóság ezzel szemben az, hogy pont ők nem hagynak élni téged, hiszen a légszennyezésükkel károsítják az egészségedet, csökkentik a várható élettartamod. Ezen kívül törvénytelen is amit tesznek. Minden jogod megvan kritizálni őket, vagy akár feljelenteni. Bár sajnos ez utóbbinak a mai Magyaro-on semmi eredménye nem lenne, marad az általam említett "igen kellemetlen elbeszélgetés"
-
himpike
aktív tag
Sehol nem volt csak a közszférában, ott se mindenhol.
Ráadásul a te csoportod lefed a 4 millióból egyet(valójában annyit sem), a maradék három millió plusz a nyuggerek jelentős többsége meg az enyémet. Azokat nagyvonalúan mélyszegénynek tituláltad. Szerinted hogy jön ki az átlagbér ha nem lenne benne a felső tízezer fizetése, ha így is csak 320 ezer?
De ezzel még nem is lenne bajom, hidd amit akarsz de hogy ezt KULTÚRÁHOZ kötöd meg mélyszegénységhez, meg amit más tapasztal a saját környezetében az marhaság... Hát besz@rok komolyan. -
himpike
aktív tag
Bocs, de járj többet emberek közé. Ha ez sikerül kérdezd meg őket mi a véleményük a KSHs átlagbérről.
Felhozod példának azt a pár csoportot akiknél emelés volt, meg pár gyárat ami működik még az országban...? Az ácsot aki ha egyszer leesik jó esély van rá hogy megrokkan vagy belehal? Elég ha beszakad alatta egy tető vagy rálép egy ablakra.
Ugyan nézd már meg hogy az ország hány százaléka nyugger... akik téeszekben dolgoztak azoknak nagyon alacsony a nyugdíjuk. Sokra megy azzal bárki hogy segédmunkásként 25ezret keres ha nem bírja el már azt a munkát. Ráadásul az építőipari magas fizetéseknek hamarosan vége, alig indulnak projektek a tüzépesek szerint. -
313313
addikt
Munkatársam nettója 300-320k túlóra és egyéb móka kérdése. Kapja mind ezt 37 év munkaviszonyra, felelőségteljes szakmunkára. Mondjuk be van jelentve, amit kap az full fehér. Felesége szakképzett ápolónő volt egy Pest megyei korházba havi nettó 140-150-et kapott 1-1,5 éve, kirúgták,mert nem állt be a sorba... Most árúfeltöltő egy multinál 170-180k nettóért, mondjuk csak napi 6 órát dolgozik, hogy a gyereket bírja hordani suliba...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Gézengúz
addikt
Húú, kemény dió
-
pjen
félisten
+1
-
veterán
Nem, sajnos nem Borsod külső, hanem Budapest agglomerációja, pontosan 30 km-re a 0-ás km kőtől.
A település még gazdagnak számít, pl. utcában az átlagjövedelemmel semmi baj, ami nagy baj, az az átlagtól való óriási eltérés lefelé és felfelé.
Azt nem tudom eldönteni, hogy melyik szomszédra rúgjam rá a nagykaput.
Arra rúgjam rá, amelyiknek két villanyautója van, és úgy tele van a háza teteje napelemekkel, hogy erős napsütésben, amikor nincs semmi nagyfogyasztó rákötve a belső hálózatára, akkor annyira felszalad az invertere által a külső hálózatra ráküldött feszültség, hogy lekapcsol az EON rendszere, van, hogy egy óráig sincs áram az utcában.
Vagy arra a szomszédra rúgjam rá, aki annyira csóró, hogy tüzelőt sem tud venni, ezért elbizniszeli a támogatásban kapott tüzifát háromszor annyi bitumenes parkettára és bizony nagyon füstöl tüzeléskor a kéménye.
Egyikkel sem akarok összeveszni, a feleségem gyerekkora óta él az utcában, sem kedvem, sem jogom ahhoz, hogy az életvitelüket kritizáljam, nem fogom mindenkivel összerugni a port.
Maradok az "élni és élni hagyni" elvnél
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
User_2
tag
-
veterán
Hja, anyám barátnője standard irodista az államigazgatásban (pénztáros egy önkormányzatnál), nettó 350 a fizuja. Amúgy a rendőrők bérét most emelték meg, a tanárok is lázadoznak szépen. De megnézném, hogy melyik tanár az, aki szeméttel tüzel otthon. Nem fogsz ilyet találni.
Oké, tehát ami téged igazol, az valid, ami cáfol, az nem valid. Jó, hidd azt, hogy Magyarországon mindenki szegény, vidéken senki sem veszi az 50+ milliós házakat, és 1000 éves verdákkal jár mindenki. Röhej.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz himpike #6551 üzenetére
Erről beszéltem, hogy ez kultúra kérdése. És tényleg, vonatkoztass el anyámtól, sohasem keresett sokat, most is valami nettó 220-ból tartja fenn magát, mégsem volt soha opció, hogy szemetet égessen.
És nyilván nem a hivatalos átlagjövedelem fele a valóság, öcsém gyári munkás, és ő többet keres az átlagnál is. Ma Magyarországon minimálbérből csak a vállalkozók élnek, esetleg a közmunkások. Ismerősnek takarító cége van, 2 évvel ezelőtt nem talált melóst nettó 200 alatt. Szerintem te vagy elszakadva a valóságtól.
Most csináltatjuk a tetőt, az ács elvitt 1 milliót a meló felére. A segédje napi 25 ezret keres azzal, hogy adogatja neki a fát. Tényleg, ezekkel a dumákkal kiket tudtok megvenni?
Hja, benne vagyok építőipari csoportban is. A segédmunkásnak ha 20 ezernél kevesebbet kínálsz, akkor kitör a parasztlázadás. Az nettó 400 egy hónapra. Gyors fejszámolással.
[ Szerkesztve ]
-
himpike
aktív tag
Nagyon alternatív valóságban élsz ha azt hiszed hogy ez csak Borsodban van így. Nézd meg a falusi anyád jövedelmét/keresetét/nyugdíját, utána a magyar átlagjövedelmet, azt oszd el kettővel mert annyi a valóság és számold ki újra az egészet. Sokan élnek minimálbérből és nagyon alacsony nyugdíjból(150K az átlag ami tudjuk hogy szintén messze van a valóságtól és ráadásul mi van ha egyedül él, vagy a párja nem dolgozik vagy megrokkant).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Donki Hóte #6545 üzenetére
No offense, de tényleg Borsod külsőt hozod példának. Milyen sparheltben/kályhában? Senki sem a mélyszegénységről beszélt. Azért ki ne találd már azt, hogy Budán kívül mindenki szegény! Előbb hoztam példának a falusi anyámat, de érdekes módon ott senki sem lomokkal tüzel, hanem megveszi a fát az erdészettől.
-
Gézengúz
addikt
válasz Donki Hóte #6547 üzenetére
Úgy látom elvicceled, akkor még nem fáj eléggé.
-
Dorian
félisten
Amikor 3 éve ide költöztünk, a szembe-szomszéd télen brutális füstölést produkált. Akkor sokaltam be, amikor szerzett ~2m3 szurkos szálfát - talán villanyoszlopok lehettek - és azt kezdte behordani. Volt egy elég kellemetlen "beszélgetésünk", de utána "furcsa mód" csak normál füstöt ereget a kéménye.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
Gézengúz
addikt
Katasztrófavédelem. Fogalmazz egy levelet.
-
veterán
válasz Feketelaszlo #6544 üzenetére
Sokan nincsenek sajnos tisztában a mélymagyar valósággal. Bel-Budán nyilván örömmel olvassák az emberek a "Magyarország jobban teljesít" és a "Megvédjük a rezsicsökkentést" óriásplakátokat, de vidéken kicsit más a helyzet.
Attól, hogy dőlnek a melegrekordok, attól még a házban fűteni kell, ami sok helyen azt jelenti, hogy a kályhában, sparhertben elégetnek mindent, ami ad egy kis meleget.
Két házzal odébb lakó szomszéd karácsony előtt kapott kb 1 köbm tüzifát segélyként az önkormányzattól. A jobb minőségű fa errefelé érték, gyorsan el is cserélte a fát vagy 3-4 köbm bontott parkettára, de olyan parkettára, ami bitumenbe volt lerakva Ha a bontott ablak elégetésének a veszélyességi foka 1, akkor a bitumenes parketta elégetése legalább 10.
Az az oltári szerencsénk, hogy felénk a szél a hegy magasabb része felől hozza a füstöt, ez a szomszéd pedig lefelé lakik hozzánk képest.
Mit javasoltok, menjek le hozzá és mondjam neki, hogy a PH! topik közössége 22 szavazattal, 2 tartózkodás mellett elítéli a környezetszennyezést
-
Feketelaszlo
senior tag
Annyiban meg lehet érteni a magyar mindent rádobálós népszokást, hogy az elmúlt 50 évben vagy tervutasításos vagy támogatásos alapon minden fűtési módszert végigpróbáltattak a lakossággal széntől kezdve olajon és gázon át a villanyig, így azokon a helyeken sem feltétlen maradt fenn hagyománya és kultúrája a fatüzelésnek ahol amúgy évszázadok óta aktív erdőgazdálkodás zajlik. Ez nem csak abban merül ki, hogy az emberek nem értik, hogy nem szabadna szeméttel tüzelni, de az én vesszőparipám az, hogy családi házaknál hónapokig brümmög a láncfűrész, Ausztriában meg már régóta minden erdészetnél van automata hasító-daraboló szerszám. Persze ott is akad csináld-magad módszer, csak mondjuk fordítottak az arányok: 10-ből 9 hirdetés kész tűzifa és csak 1 rönk (és annál az 1-nél is magas lesz a falopás gyanúja).
-
himpike
aktív tag
-
Degeczi
nagyúr
-
-
Madwe
nagyúr
-
himpike
aktív tag
A bontott üveget nálam símán elvitték a sárga kukában is.
Tüzelés.. aki fával tüzel jó eséllyel mindent el fog égetni ami hőt csinál. Lehet ezen rugózni de minél régebbi a technológia amivel fűt annál inkább nincs pénze semmire a legtöbb embernek. Azt lehet nem teszi rá ami mocskosul kormol mert nincs kedve takarítani annyit, de minden mást igen.
Erre soha nem lesz megoldás.Más téma... ma hallottam egy nekem újdonságnak számító dolgot. Lehet telepíteni PB tartályt, és állítólag az csak 2x drágább, konkrétan egy pékséget ismerek aki tizenötszörös árajánlatot kapott a tavalyihoz képest. A kemencékben kellett ugyan cserélni valami fúvókákat de állítólag a gáz minősége is jobbnak tűnik a sütéseknél.
Fogalmam sincs hogy ez átlagembernek mennyire lehet megoldás bármire.[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
válasz Degeczi #6532 üzenetére
Persze, de nem egzakt választ adtam, mert nem az kellett neki, hanem az infó, hogy jó-e a számla. Adtam hozzá pontos indoklást hozzávetőleges értékekkel. Ha a határ alá akarsz menni, úgyis jócskán alálősz: én pl 1000-1300 közti gázt tervezek hmv+fűtésre 22-23 fokkal 112 m2-re, diktálással. MJ a kutyát mem érdekli, az óra m3-t mér.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Degeczi
nagyúr
válasz balojazz #6531 üzenetére
Még ez is csak a legelső tervezet szerint volt így, amit gyorsan módosítottak 63645 MJ-ra, ami átlagos fűtőértékű (33-35 MJ/m3) gázt használó környéken éves 1800-1900 m3-nak felel meg, gyengébb fűtőértékű (27-29 MJ/m3) gázzal ellátott helyen 2200-2350 m3-nek.
Éves 1729 m3-hez az kellene, h a fűtőérték éves átlaga 36,8 MJ legyen, ami lényegében kizárt, tehát annál biztosan nagyobb a keret mindenhol.
-
balojazz
aktív tag
válasz psion2101 #6529 üzenetére
Nem 114, hanem 144 m3 az. És ha diktálós vagy, akkor jelleggörbés. Vegyes felhasználásnál (pl hmv + fűtés) nyári hónapokra van 10-20 m3 keret a hmv-re és/vagy főzésre, decenber-február időszakra több száz m3 (200-300) is havonta a fűtés miatt, így jön ki a szumma max 1729 egy évre. Nézz utána az appodban, állítsd be a felhasználás módját is. Szóval jó számlát kaptál.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
elfelejtette
veterán
válasz psion2101 #6529 üzenetére
Ha tudod, hogy mennyit kellene fizetned, akkor a különbözetet ne költsd el, hanem tedd félre minden hónapban, így leolvasáskor csak elő kell venni az addig ki nem számlázott összeget.
[ Szerkesztve ]
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
psion2101
tag
Sziasztok!Remélem ide való a kérdés ha nem akkor bocsi.
Elvileg tudomásom szerint 114 köbméter gáz a ledvezményes egy hónapban,igaz?Nos én decemberben elhasználtam 196-ot.Úgy számoltam,hogy olyan 50-60k lesz a fizetni való.De megkaptam a számlát 21 k-ról.Meg is lepődtem rendesen.Miért lehet csak ennyi?Keszthelyen lakom MVM ugye a szolgáltató és diktálok minden hónapban.Van az appban egy rész ami egy becsült évet mutat ami most 1100 köbméter,mert még csak júniusban költöztünk ide és előtt pár hónapok nem lakták a lakást.Lehet ennek ehhez köze.Azt nem akarom,hogy, most ennyi örülök aztán meg majd jön a fekete leves.Gondoltam mielőtt bemegyek hozzájuk itt is rákérdezek -
amargo
addikt
4 éve amikor cseréltem a tetőt az aztbesztes palát annyiért szállították el, hogy amikor a szomszédnak mondtam az árát én szégyelltem el magam. Majd hívott egy embert (mert Ő is cserélt tetőt), aki neki a töredékéért elvitte. Nem is érdekelte mi lesz vele. Ez teljesen független az anyagiaktól.
A bontott üveget nem viszik el sittel, legalábbis mi felénk biztosan.
Zöldhulladékra pedig az ágdaráló és komposztáló egy kimondottan jó alternatíva. Akár szomszédokkal összefogva.
Diót és egyéb fertőző levelet persze nem érdemes belerakni.. arra ott van nálunk a zöldhulladék szállítás.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
veterán
Mi az elmúlt években elég sok felújítási/bontási melót csináltunk, de nem találkoztunk ilyen problémákkal. Van ablakos ismerősöm, ő az üvegnek szokott rendelni egy konténert, a szerkezetet amúgy szétbontja. Ahogy a kolléga említette, hulladékudvarban van külön konténer üvegnek.
-
pjen
félisten
Mikor nálam cseréltek ablakot körbe telefonáltam. Azt mondták Győrben átveszik, na mondom van utánfutó leviszem. Felhívtam Őket, mondták, hogy ők sem. Igaz ez kb 8 éve volt, lehet azóta változott. A műanyagot most sem. Még az üres zsákokat,is megnézik, ha grancsi maradék van benne, vihetem is vissza.
-
pjen
félisten
A száraz dió levéllel mi a gond? Ha normálisan csinálod elloban egy pillanat alatt. Én nem szeretek bográcsolni, ha mégis akkor egy gáz zsámollyal. Viszont hatalmas élmény mikor a 100 négyszögöles telkeken három szomszédom is nyilt tűzön főzi az ebédet. A füsttől em lehet látni, nem tudsz kimenni a kertbe, mert füstölt szalonna szagod lesz egy hétig.
-
pjen
félisten
Nem viszi el. Hivatalosan biztos nem. Itt nem más a gyökér, hanem a rendszer. Tudk egy helyet már többször láttam és nem csak én.Mindíg szombaton jön az autó egy egy tartályb üríti a nyilvános szelektiv konténereket. Az a műanyag ami tőlúnk kikerül lehe pont a szomszédod kályhályában végzi, és hány ilyen van. A festékes fa nem is tétel.
-
-
313313
addikt
Nah nem gondoltam volna, hogy ekkora felháborodást kelt a hozzászólásom.
Offnak szántám némi íróniával, viccnek. A sütögetés és a bográcsozás a jóidőnek szólt, mintsem ezen múlik a havi betevő.
A paprikáskrumpli alatt egyuttas raklappal és némi akáccal tüzeltem.
Előző esti "tábortűz" és utána némi virslisütéshez használt parázs alapanyagába került minimális bontott ajtófélfa, ami a festéktől meg lett pucolva.
Örülök, hogy itt mindenki zöld, ha nem muszáj én se szemetelek, ellenben évente 7-8 alkalommal rakok kisebb nagyobb mágját bográcsozásnak/szalonnasütésnek. Gazt, avart nem égetek, azokat kirakom a zöld hulladékba....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
pjen
félisten
Egyébként, ha már ennyire zöldek vagyunk. Egy müanyag üzemben melózok ahol keletkezik további felhasználásra alkalmatlan hulladék, nem is kevés. Viszont sehol nem veszik át, pénzert se. Aztán jön egy konténeres és elviszi, jó pénzért nem tudom hová. Mikor ablakot cseréltük az ablaküveget sehol nem vették át, a veszélyes lerakó se. Jött egy válalkozó és elvitte. Miről is beszélünk?
-
axioma
veterán
Pomazon a majdnem szomszedunk sokaig pont igy bontott ablak keretet [plusz nagyreszt idegesitoen koran darabolta a fureszgeppel] tuzelt el, de par eve mar megszunt [nem lennek meglepodve ha ures lenne az a hazresz, csak a masikban lakot latom idonkent]. Es ez nem 1 ami a kivetel, mert amikor novemberben kiraktam a hazhoz jovo lomtalanitashoz a kidobandot, jottek hogy elvinnek a tonkrement butorbol a butorlapot... es hiaba mondtam h futesre nem adom masra OK, azzal ervelt h mennyi sok mas ember tuzel ilyennel, nem ezen mulik... [aztan gondolom mikor aludtunk vagy o jott vissza, vagy mas volt, de csak elvittek, nincs ketsegem h mar visszatudoztuk].
Igen, van a varosnak szegenyebb terulete, de kozel se Borsod azert [ertsd, ketkezi melo azert a kornyeken van, mig a keleti vegeken ha akarna se tudna dolgozni, azt elhiszem]. -
pjen
félisten
Hát ha Bp zöld övezet Borsodban van akkor egy szót se szóltam.Egyébként ez a fórum egészében is csak a népesség töredéke, a topik pedig csepp a tengerben. De nincs gond, pi it hidegebb lesz ülj autóba, menj ki a kertes övezetbe és nézd meg hány kémény füstöl.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
pjen
félisten
Teljesen igazad van. Tehát ha valaki szegény és döntenie kell, hogy vesz e kaját a gyerekének, vagy tüzelőt vesz, de nem eszik. Ķözben ott a festékes fa amit eltüzelhet és akkor maradna pénze kajára, Te mit tennél. Például bevezethetnék a páros páratlan rendszám alapú közlekedést, vagy ingyenes örzött parkolókat a metró végállomásoknál. felére csökkenne a légszennyezettség.
-
Dorian
félisten
válasz Donki Hóte #6509 üzenetére
Azért álljon meg már a menet, ennek semmi köze ahhoz, hogy ki gazdag, ki szegény.
A spórolás nem lehet indoka a környezet (és egészség)károsításnak.
Ez pont olyan, mintha aki szegény, annak elnéznénk a késelős rablást. Ugyebár szegény, ezért egészséget károsíthat... lófszt.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
veterán
Drótkefével, gyaluval leszeded a festéket,
Ha elkezded drótkefézni, akkor hogyan szeded össze a lecsiszolt port? Zárt térben tilos ilyet csinálni (még a lazúrt sem szabad zárt térben csiszolni, nemhogy a régi olajfestékeket), nyílt térben meg elviszi a szél
Ja, hogy vegyek fél milláért egy elszívóberendezést, ami elszívja és leválasztja a port
Ha ez a gazdag hobbisták topikja lenne, akkor érteném az indokokat, hogy éghető anyagot ne égessünk el, hanem külön pénzért ártalmatlanítsuk, de ez bizony a spórolós topik
Egyre rosszabb, egyesek szerint már a natúr fenyőfát sem lehet elégetni
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
nem tudja ám, hogy az ólmos fehér festék egészség károsító.
anyám se tudja, simán ráteszi a tűzre.szomszédom se tudta, hogy a bútorlap műgyantát tartalmaz.
azt se, hogy a fenyőfa természetes gyantát tartalmaz.egyszerűen nem tudta.
de azt se tudja mi az a gyanta.mi meg itt csodálkozunk, hogy vajon mit éget.
de begyújtani se tud a kazánba. honnan is tudna? sose tanulta.
semmi esélye, hogy tanuljon bárhonnan is.
facebook-n nem jön szembe semmi ilyesmi hétköznapi hasznos dolog. csak a béke. -
Dorian
félisten
válasz Donki Hóte #6505 üzenetére
Elviteted hulladékként, és a hőerőműben - ami komoly szűrőkkel felszerelt - majd elégetik.
asdf_ :
Hiába csiszolja, attól még marad rajta bőven. Nem beszélve arról, hogy a fa nyz-k vetemedés ellen több különböző szálirányú darabból ragasztva készülnek, plusz anyagukban is kezeltek.
Én tényleg abban a hitben voltam, hogy egy ilyen fórumon - ahol nem a borsodi közmunkások írogatnak - magától értetődő dolog, hogy nem tüzelünk el ilyesmit.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Donki Hóte #6505 üzenetére
Drótkefével, gyaluval leszeded a festéket, ami megy a veszélyes hulladékba és a maradt nyers fa meg mehet a tüzelőbe (remélve, hogy anyagában nem kezelt).
-
veterán
-
pjen
félisten
Ti lehet, hogy nem, de akinek nincs más lehetősége ezután is el fog tüzelni mindent. Itt a telepen tudok olyanról akinek va hőszipkája, napeleme, gázkazánja. Mégis egy vegyessel füstöl mert a fa ingyen van. Egyébként ha azt hiszed, hogy a sok vizes fa, gyenge minőségű szén jobb akkor tévedsz
-
Dorian
félisten
válasz Donki Hóte #6500 üzenetére
A két dolognak semmi köze egymáshoz. A legtöbben már óvodában eljutnak oda, hogy a "mert a pistike is" az nem releváns érv.
Nem égetünk el festékes ragasztott fát, pont.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest