Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frankie50
tag
válasz cappa72 #11208 üzenetére
Üdv!
Ahogy írtam az előző két elszámolás 1170, és 1180 m3 volt. Erre a fogyasztásra nincs ésszerű megtérüléssel számolható energetikai felújítás. Amit lehetett azt 2 éve megcsináltam, itt is részletesen leírtam akkor, a napelemesben pedig a bővítés részleteit. A gázt még konvektorokkal pazarlom, és szeretek itthon alsógatyában, és pólóban üldögélni a gép előtt. ehhez a gáz fogyasztáshoz még hozzájön 2 erdei m3 tűzifa a kandallóba, hogy tökéletesek legyenek az esték A villany meg kb 0-ra jött ki az októberi elszámoláskor. A teljes fűtésrendszer átalakítása, az azt követő helyreállítással együtt, legalább 5-6 misi lenne. A homlokzati szigetelés 2, ha a haverokkal megcsináljuk. A nyílászáró csere újabb 5 misi a szükséges javításokkal együtt. Ezek már az örökösökre maradnak a házzal együtt -
asdf_
veterán
válasz cappa72 #11190 üzenetére
Igazából, ahogy nézem, nagyon kegyes volt az időjárás hozzánk a háború kezdete utáni legkritikusabb időszakban:
2020 október 177 m3
2021 október 184
2022 október 114*
2023 október 78*
2024 október 135*2020 november 264
2021 november 262
2022 november 211*
2023 november 218*
2024 november 284*2019 december 375
2020 december 387
2021 december 421
2022 december 356*
2023 december 378** a HMV átkerült villanybojlerre!
Valami 3-4e MJ-lal (30-50 m3) szaladtuk idén túl a keretet (most volt leolvasás), ha ez így megy tovább, ebből szopó lesz :/ Terveztem valami kisebb hőszigetelést, de nem úgy, hogy télen kell majd vele szórakozni...
[ Szerkesztve ]
-
Calogero
addikt
válasz cappa72 #11186 üzenetére
2024.08.01-től fix kedvezményes rendszer lépett életbe, megszűnt az aktuális időjárást lekövető kiosztás. Minden hónapra adott hőmennyiség jár, napi szinten ez a mennyiség osztva a hónap napjainak számával.
Megszűnt a különbség a csak fűtéses és a vegyes felhasználók között, mindenkire ez az egy táblázat vonatkozik. (Az fht-nak eztán csak a becslésben lesz szerepe.)
Tehát most már elő lehet venni az "oszd el 30-cal" kezdetű számolási módot. Ha valaki mondjuk 20-i diktálós, akkor az előző hónapra járó mennyiségnek kapja a 10 v. 11 napra járó részét, plusz az aktuális hónapra járónak a 20 napra eső részét. (És ez most már teljesen független lesz attól, hogy hideg van, vagy meleg.) -
veterán
válasz cappa72 #10247 üzenetére
Vannak ezek a méregdrága norvég panelek, amik dizájnosak is. De Doriannak van igaza, nagyjából mindegy, nap végén a technológia ugyanaz a buta fűtőszálas magoldás. Talán azért választanám mégis a norvég panelt, mert talán időzíthető is, jól is néz ki, meg talán tartós. Barátoknál bevált.
-
Dorian
félisten
válasz cappa72 #10247 üzenetére
Sztem kb tökmindegy. Mindegyik ugyanaz a fűtőszál + ventillátor kombó, állítható teljesítménnyel.
MI tavaly ősszel az Euronicsben vettünk egyet ami épp akciós volt, van hozzá távirányító, meg kijelző, meg programozható is meg minden (sztem tök feleslegesen), bérlő eddig nem panaszkodott.Tetőtéri fürdőben nekünk is van egy álló 750/1200/2000 W-os, mi is használjuk télen fürdés előtt-közben a 750W-os módját egy kis ráfűtésre. Itt pont ez a célszerű, mert a 24 órából negyed óráig, és csak abban a 8 m2-ben kell egy ilyen emelt hőmérséklet, amúgy meg csak alvás van a tetőtérben, úgyh ott 19 fokot tartunk.
Ez is tök jól néz ki amúgy, pont mint egy radiátor, meg ez is programozható, meg mittomén, de soha a büdös életben nem akartam programozni
5 v 6 éve vettem valahol, akkor 12 v 15ezer Ft-ért.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
balojazz
aktív tag
válasz cappa72 #10056 üzenetére
Ez a "lebegteti a port" elég nagy sületlenség. Semmi nem lebeg, ha 20-ról 30-40 fokos lesz. Nincs ott ventilátor. Ami azt illeti, sokkal kevesebb a por nálunk, mint a panelban volt. Sokkal.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Frankie50
tag
válasz cappa72 #10039 üzenetére
Ilyen gyorsan változó időkben muszáj gondolkodni, és lépni. Én nem tettem le a hőszigetelésről sem, mert régi a fűtésrendszerem, és a friss hírek nem túl biztatóak a gáz fűtésem kapcsán. Nálam parapetes konvektorok vannak, szóval valami hőátadó rendszert is ki kell építeni, nem csak rátolni a rendszerre egy hőszivattyút De ez még odébb van
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Hitelt most 1-2 hónapig ilyenre biztos nem vennék fel, nagyon beszélik hogy 2024ben visszatér az otthonfelújítási támogatás, csak energiakorszerűsítésre, támogatott hitel formában
#10038 nem belétek akartam állni, s tényleg így értelmes megtérülést számolni, hiszen magyar piacon van az ember... de azért ne csak azért szidjuk a kormányt mert a rezsicsöki káros, hanem akkor egy kicsit azért is dícsérjük mert felette meg torzítóan büntet, piaci ár felett, így ugyan aki rezsicsokiba belefér az valóban elodázhatja a felújítást hiszen alacsony költségnél rossz a megtérülés, de az aki határ felett van pont h előrehozhatja, hiszen javul a megtérülés
egyébként ha semmilyen szigetelés nincs akkor biztosan megéri komfortérzet végett, persze az anyagi lehetőségek más kérdés. pl nekünk egész jól szigetelt, de lábazati meg nincsen. rezsiben minimális lenne a haszna, penészedni nem penészedünk hőhíd ide vagy oda... ellenben padlónk legtöbb helyen kellemesen meleg, viszont a falak közelében már nem kellemes... s meg is ugranánk, nem is a világ pénze. de annyi minden másra is kell pénz ház körül, h ez mindig hátrébb csúszik, mert ez csak komfort többnyire...
[ Szerkesztve ]
-
elfelejtette
veterán
Ha van rá keret, és hitel felvétel nélkül is megoldható, akkor szerintem mindenképp érdemes megcsinál(tat)ni. Komfortot, és biztonság érzetet is javít, mondjuk teljes áramszünet idejére is, és persze értéket is növel.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
koko52
nagyúr
válasz cappa72 #10031 üzenetére
Azon mosolygok, amikor irkálják, hogy én a számlán 37ft villany és 100ft gázt látok, mi a probléma. .
- hát barátom ott, hogy helyetted a cégek fizetik a többit/ tiedet, te meg a boltban beépítve.
Ilyen az oktatás színvonala, na meg a csökkenő IQ."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Frankie50
tag
válasz cappa72 #10026 üzenetére
Üdv!
Hasonló 2600-2800 m3 fogyasztásról vágtunk bele mi is a rendszer módosításainak '22 nyár végén. '23 októberi elszámolásnál már csak 1175 m3 gáz fogyott. Ezzel az értékkel a soha meg nem térülő kategóriába ért a homlokzati szigetelés költsége, jelen árakkal számolva. Ha sk megcsinálom a haverokkal akkor 1,5-1,8 M. Ha felezi a gázköltséget akkor 60e/év. Szóval még nem ugrottam neki A tetőszigetelést megcsináltam '22 őszén. A többit leírtam már régebben, volt 1,2 M költsége a változtatásoknak, szintén 2 éven belüli a megtérülés. -
balojazz
aktív tag
-
axioma
veterán
válasz cappa72 #9888 üzenetére
Gyorsabban melegszik egy kis felulet, mig ha csak szorodik a szobaban, akkor az osszes felulet melegszik lassan egy kicsit. Mitol lenne tobb az ossz napsugarzasbol ablakon at megfogott energia?
[Most azt hagyjuk h 0.01 oC alacsonyabb lesz a fal igy a delta T is kinthez, abbol nem lesz radiator-hatas.] -
asdf_
veterán
válasz cappa72 #9888 üzenetére
Szerintem arra gondolt, hogy ha bejut egységnyi energia a napfény által, akkor hiába raksz oda egy fekete bármit, az attól nem lesz több (jó, majdnem). Ha ugyanoda egy fehéret raksz akkor nem a feketén koncentrálódva jelenik meg a plusz hő, hanem a fehér szanaszétveri a lakáson belül és mondjuk a plafonon is. Itt a veszteséged csak annyi, hogy amit a fehér felület visszaver az ablakon kívülre, na azt az energiát veszted el egyedül. De én ezt egészen minimálisra becsülném.
-
axioma
veterán
válasz cappa72 #9882 üzenetére
Lakason belulre? Ami bent van ho" azt mind1 h koncentralod-e, a lemezed ha megmelegszik, akkor addig kevesebb a szobaho-emelkedes ugyanabbol a sugarzasbol
Teli olcso/hazibarkacs solaris nyereseg: sorkollektor [vagy allitolag a fem szunyoghalos me'g jobb], az kb. csak kivulrol ront a kinezeten ;-) Delre nezo hazfal tuloldalan levo helyiseget tudja futeni mini venti aramfogyasztasbol. -
elfelejtette
veterán
válasz cappa72 #9764 üzenetére
Nálunk (zártkerti 35m2-es kis ház klímával fűtve) is hasonló csökkenés volt, 3600->2200 kWh. Mondjuk voltak változások is, befejeztem a korábbi tulaj által elkezdett szigetelést, bár ez csak 5cm nikecell, illetve az alap kínai C&H klíma egy alap japán Fujitsu klímára lett lecserélve.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Sz.L.
aktív tag
válasz cappa72 #9562 üzenetére
Az egyik lakásomat azért adtam el, mert 4 és fél év alatt nem sikerült zöld ágra vergődni a tetőjavítást illetően. Úgy, hogy én a lakásom feletti összes cserepet álltam volna, plusz be tudtam volna vonni egy vállalkozót is. "L" alakú, egyszintes társasház. 3 lakást érintett a probléma. Nem kis beázások voltak. Nyilván én az enyém felett tudtam olyan megoldásokat eszközölni, ami által nem lett komolyabb problémám. Az ingatlanban albérlőim voltak és ezt a lakást kb 3* áron adtam el, mint vettem. Tehát nem panaszkodom, de kellemetlen huzavona volt minden egye közgyűlés.
Másik lakásomnál (másik városban van), a panel program vége felé sikerült meggyőzni a lakóközösséget a hőszigetelés fontosságáról. Szerencsére, a teljes felújítás sikeresen lezajlott.
+Munkám során rengeteg olyan dologgal szembesülök, ami elég megdöbbentő.
[ Szerkesztve ]
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
amargo
addikt
válasz cappa72 #9156 üzenetére
Igen, válaszoltak, de alapjában véve csak azt magyarázták meg, hogy miért járt kevesebb kedvezményes hőmennyiség. Ez OK. Legalább tudom, hogy a honlap nem megfelelő értéket közöl.
A szeptemberi hónapra: 25 m3 helyett 13,7 m3 járt így.
Viszont, amire nem válaszoltak, ha tudják, hogy kevesebb a felhasználható kedvezményes hőmennyiség, mert meleg volt, akkor mi a fenéért gondolták úgy, hogy fűtöttünk (hőmennyiség alapú elszámolásban vagyok)?“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz cappa72 #8969 üzenetére
Ez valóban így, most is 26 -27 fok van kint
Tehát eléggé meleg az időjárás.Majd írok mit válaszoltak. Nálam hőmérsékletfüggő részszámlázás van beállítva, tehát pont nem szabad ilyennek előfordulnia.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
-
Sz.L.
aktív tag
válasz cappa72 #8249 üzenetére
Erről ez jutott eszembe:
Hazamegy a skót gyerek és így szól az apjának :
Apa spóroltam 5 pennyt ma reggel. Nem szálltam fel a villamosra, hanem futottam utána. Pofánvágja az apja. - Miért nem taxi után futottál, akkor 5 fontot spóroltál volna![ Szerkesztve ]
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
Sz.L.
aktív tag
válasz cappa72 #8240 üzenetére
Igazad van a leírtakban.
"Na és akkor aki felújításra szoruló házat vesz, mert csak arra van/volt pénze, az pedig már nem tud 0-ról tervezni."
Amennyiben megvan már az ingatlan és nem gazdaságos a felújítás (vagy nincs rá keret), megfontolandó lehet a váltás.
Érdemes az ingatlan helyén is megfogni a költségek egy részét. Egy kevésbé frekventált helyen (általában) jóval olcsóbbak az ingatlanok. pl. várostól 15-20 km-re. nem egy jelentős távolság (az én nézőpontom szerint). A településrész besorolási övezete szintén lehet egy jelentős megtakarítási tényező. Az sem elhanyagolható, hogy ha nem lehet az ingatlanra CSOK-ot felvenni, akkor szintén lényegesen olcsóbb lehet egy megfelelő szerkezetű ingatlan.
-
Sz.L.
aktív tag
válasz cappa72 #8236 üzenetére
Ezért is jó az ingatlan optimális méretének meghatározása, hiszen igények mindenhol lennének. A való élet nagyon sokszor közbe tud szólni, illetve az ember életciklusaiban nem mindig optimális a nagy méretű ingatlan.
-
balojazz
aktív tag
válasz cappa72 #8217 üzenetére
Azt ne felejtsük el, hogy elég komoly felújítási (pl szigetelés) pályázatok voltak nemrég, plusz napelemes pályázatok is, ezekbe sok minden belefért. Itt az a kérdés, hogy egy E-D-C-s házból hogyan érdemes jobbat csinálni. Hát nem a passzívházat kell célozni, max közelíteni B-ig, onnan meg megújulóval lehet följebb menni. Ez elérhető vastag szigeteléssel és 3 rétegű ablakkal simán, a tetőre meg napelem, oszt kész. Volt 100%-os meg feles pályázat is, hitelek, miegymás. A Teslás hasonlat ezért sántít. Amúgy elektromos autót még egy ideig én ugyan nem vennék, max ingyen fogadnám el. Hibrid az rendben van, pl Toyota prius plus.
-
elfelejtette
veterán
válasz cappa72 #8217 üzenetére
Nyugi, engem is "cseszegetnek", hogy miért csak 5cm szigetelést raktam a házra.
Egyrészt ennyire volt pénzem (kb. 200eFt), ezt csak simán, dűbel nélkül még fel mertem rakni. A 10cm-est már tuti dűbelezni is kellett volna, ráadásul a ház felét (kb. 45m2 falfelületet) már leszigetelte 5cm-rel az előző tulaj, nekem azt kellett folytatni/befejezni. Ha a szigeteletlen részre 10cm-t tettem volna, akkor a már korábban szigetelt részt is illett volna szintbe hozni, szóval az egész móka fél misi alatt nem állt volna meg úgy, hogy én csinálom, nem szakember...
(És a csak poénból megkért árajánlat az általam szigetelt 45m2-re a szakitól egy millió volt.)[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz cappa72 #8046 üzenetére
Ez sajnos általános probléma a legtöbb szolgáltatónál
A biztosítómtól kaptam egy levelet, hogy -91 Ft tartozásom van. Dilemmáztam, hogy a minusz 91 Ft az tartozás, vagy túlfizetés, de mivel küldtek csekket, ezért gondoltam, hogy tartozás, át is utaltam nekik 91 Ft-ot.
Három hét múlva jött a következő levél, hogy immár -182 Ft tartozásom van, persze megint küldek csekket
Hihetetlen, hogy képtelenek egy egyszerű algoritmussal érthetővé változtatni a leveleket és nem küldözgetni csekket abszolút feleslegesen
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
axioma
veterán
válasz cappa72 #8015 üzenetére
20-25m3 egyenletes felhasznalas, napokra ara'nyositjak, a diktalas legfeljebb 1-2 m3 elterest mutathat, szabadsagnal max. 10-et. Az eves mennyiseghez kepest mind1, es az aug1 diktalasnak csak ez a lenyege, a havi szamla az mas, az a normal diktalas alapjan lesz szamlazva, nem az extra aug1 alapjan.
-
emre
veterán
válasz cappa72 #7952 üzenetére
A tavaly előtti tél sem volt sokkal hidegebb, és idén május és június eleje nagyon hűvös volt, míg az előtti évben novemberig volt 20 fok feletti hőmérséklet, illetve 2022 február és március elég enyhe volt.
Szóval nem volt nagy hőmérséklet különbség, én is 8-10%-os enyhülésről tudok, ami lehet területenként eltérő. De az is elképzelhető hogy adott területen éves átlagban nem volt eltérés.
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
elfelejtette
veterán
Nekünk is hasonló volt az arány a kis zártkerti házunkban.
2021-22-ben 3710 kWh áramot fogyasztott a klíma fűtésre, ami a korábbi években 2500kWh körül volt, de akkor nagy hidegben a vegyes tüzelésű kazánnal volt rásegítés.
2022-23-ban 2190 kWh áram ment fűtésre úgy, hogy 5cm szigetelést dobtam fel házilag, a ház egy részét (kb. a felét) már szigetelte az előző tulaj, én csak befejeztem.
(Illetve 2021-ben ki lettek cserélve műanyagra a szar faablakok, de az nem jelentett semmit, mivel még csak körbe lettek purhabozva, a szigetelést én toltam rá a tokra, mivel szerencsére rendesen, külső fal síkra lettek beépítve, nem a 30cm-es fal közepére.)[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
Tavaly-idén nem volt tél. Ezt vedd figyelembe! Nagy meglepi lehet belőle. Sokan betudták a 20-30% fogyasztás csökkenést annak, hogy kicsit jobban odafigyeltek, esetleg 1-2Cot tekertek a fűtésen.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
koko52
nagyúr
válasz cappa72 #7822 üzenetére
Pont mai cikk, padlón a gáz ára, de mi nem kötünk le egy dekát sem , majd ősszel jó drágán. Ezt úgy hívják átlagpolgáréknál, hogy hűtlen kezelés. Ott fenn meg titkos szerződés.
No off: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével a kormány bevásárolt. (A 700 millió köbméternyi pótbeszerzésre szánt bő 2 milliárd euró alapján bőven 1000 forint felett lehetett a köbméterár.)
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Frankie50
tag
válasz cappa72 #7696 üzenetére
Megértelek! 3 unokám van a lányoméknál, mindketten dolgoznak, de nem veti fel őket a lé Én is apránként csináltam tavaly amiket leírtam. Mindenképpen a legnagyobb fogyasztó kiiktatásával célszerű indulni, meg amit maga meg tud csinálni az ember, meg a barátok tudnak segíteni.
-
balojazz
aktív tag
válasz cappa72 #7684 üzenetére
Az lehet, hogy milliós tétel, nem tudom. De az évi 3400 m3 nagyjából 1.4 misi gáz. Ha azonban kondenz kazán van átfolyós rendszerrel (nincs tároló), és le is van szigetelve a ház jó nyílászárókkal, akkor ötödét-hatodát fogyasztod, és egyhuszadát (5%-át) fizeted ennek. Gondolom, nem olyan jó szigeteléssel is leötödölheted a gázköltségeket.
-
313313
addikt
Folyamatos ki-be kapcsolgatást nem hiszem, hogy jót tenne a kazánnak.
A fentebb említett vízhőfok szabályozásra feküdnék rá. Vagy ha ennyire gáz a helyzet, akkor vezérelt áram sima/komfort tarifa + villanybojler....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
axioma
veterán
ha ennyivel tobb (a mokolas utan is tobb lesz) mint a rezsicsokis, akkor elektromos futobetet a hmv tartalyba ha nem is ilyen olcson, de tobb forintot takaritana meg - persze kerdes, hogy milyen a tartaly
(ha mar egyszer beszeltuk akkor bocs, nem jegyzem meg a nick-eket)
rezsicsoki gazbol hmv kb. ua ft. mint rezsicsoki arambol, ellenben a hatar felett a gaz 7x-es, a villany csak 2x-es. -
dobolan
senior tag
válasz cappa72 #7679 üzenetére
Ehhez nem muszáj kikapcsolnod a kazánt. Gondolom a melegvíz készítést egy PT100 érzékelő kapcsolja ki/be.
Veszel egy relés időzítőt, egy megfelelő ellenállást, és ugyanoda párhuzamosan bekötöd a PT100-al. Az időzítő fogja neked váltani a kettőt, amikor te szeretnéd. A lényege az, hogy az ellenállással kvázi átvered a kazánt, azt fogja hinni, hogy a tartály fel van fűtve.A fentiből a relés időzítő a legdrágább tétel, de kínából az is meg van 10-15 dollárból, a többi filléres tétel.
Olyan időzítőt kell venni, ahol van manuális ki/be, mert akkor egy gombnyomással tudod váltani, ha esetleg valakinek nem időzítve kell a melegvíz, hanem instant. -
Calogero
addikt
válasz cappa72 #7528 üzenetére
A mai kormányinfón az volt hogy decemberig nem nyúlnak a rezsiszabályokhoz egyenlőre
Donki Hóte: Mennyi az előre menőd?
-
koko52
nagyúr
válasz cappa72 #7488 üzenetére
Ami nem csörög-zörög 3-4 év után. A klímás szakit kérdezd, ne a boltok PR dumáját. Gree pl erősen felejtős nálam. A szemköztiházon van egy, 2 éve rakták fel. Éjszaka lehet hallani ahogy rázkódik a burkolata. A klímáim 2016-osak és csendesek, de már kifutott. Amit most vettem egy másik lakásomhoz az Hitachi Airhome.
A padlóval mint írtam egyetértek, de azt levegő-víz hőszipkával + napelem. Ha most csinálnám az lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
válasz cappa72 #7250 üzenetére
Én amúgy épp ezért várnék a köv. elszamolasig, mert lehet hogy az éves mennyiség az 17xx alatt lesz. Akkor meg a francot sem érdekli hogy túlméretezett 500-as tároló van. Éves elszámolással fizetem az egyenletes reszszamlakat 'azt jó napot'. Max a fás kazánt tényleg eladom mert arra tényleg semmi szükség. És akkor nem kell megbolygatnom az egész rendszert. Csak nehogy tonkremenjen idő előtt a tároló az anód csere hiánya miatt. Vizkovesedestol mondjuk nem félek, mert van egy vizlagyito a bejövő víznél.
Mindenesetre lehet hogy elmegyek majd a Construmara tájékozódni, kerdezoskodni.[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz cappa72 #7033 üzenetére
Diktálok folyamatosan. Én is gyanús leszek, 2600-ról megyünk le 1000 környékére, még ha előre is diktálok, amit a jelleggörbe enged, akkor is 1300-nál nem lesz több. Mondjuk nálunk most januárban volt az éves leolvasás, abból már láthatják, hogy erős visszaesés lesz.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
313313
addikt
válasz cappa72 #7033 üzenetére
Ez azért viszás, mert tavaly se voltak leolvasni az induló állást...
Szerk.: szeptemberbe változtattam a felhasznáási szokáson,mert csak melegvíz fűtés volt náluk a rendszerbe... Mellé csapattam a fűtést is. Hivatalosan csak fűtésre,melegvízre használom a gázt.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
TillaT
tag
válasz cappa72 #6819 üzenetére
Még nem töltöttem le az appot.
Neked a letöltésnél volt valamilyen tájékoztatás a használatára vonatkozóan?
Nem használati utasításra gondolok. Bár lehet, nekem az sem ártana.
Az érdekelne, hogy:
- Ha letöltöm, akkor utána már nincs visszaút, onnantól mindig nekem kell az appal elvégezni az éves fényképezést-leolvasást-bediktálást?
- Vagy a letöltés után még dönthetek úgy, hogy mégsem használom, hanem megvárom az Eon emberét és maradok a régi rendszernél?[ Szerkesztve ]
-
TillaT
tag
válasz cappa72 #6819 üzenetére
A gáz tekintetében az MVM a szolgáltatónk, de a gázmérőt is az Eon embere olvassa le, együtt az elektromos mérőkkel. Korábban is így volt, amikor még a gáz is az Eon-hoz tartozott.
Feltételezem a rezsicsökkentéssel összefüggő új szabályok miatti változásra utaltál a nyári leolvasásra. Nálunk se volt nyáron évközi leolvasás.
Nem régen azt hallottam, hogy azoknál akik valamilyen kedvezményt igényeltek és kaptak a gázfogyasztás kapcsán (nagycsaládos, családi lakóközösség, ...) azoknál elképzelhető, hogy az éves leolvasásnál esetleg ellenőrzik a jogosultság meglétét. Helyszíni szemle? Hm...?
Nem tudom. A mi családunkban is van érintettség (a házban két teljesen önálló lakás van), ezért arra is gondoltam, ha úgy is jönnek, akkor nem keverek bele azzal, hogy külön is bediktálom. Enélkül is 2-3 havonta levelezni kellett a szolgáltatóval, mert a valóságtól nagyon elrugaszkodott becsült fogyasztások alapján jöttek a számlák. Persze az mindenképp pozitívum, hogy mindig -írásban és telefonon is- segítőkész ügyintézést kaptam, és sikerült korrekten rendezni a differenciákat. (Hallani nagyon negatív beszámolókat is a témában.)[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz cappa72 #6820 üzenetére
És ott vanak 100k számra a salakblokk házak. Azok is szépen sugároznak. Csak annak idején olcsó volt, sok is volt...
-
TillaT
tag
válasz cappa72 #6811 üzenetére
Köszönöm a válaszokat Neked is és San398-nak is.
Eddig az volt nálunk az éves leolvasási gyakorlat, hogy egyszer jöttek és megszórták az utcát értesítőkkel, hogy mikor jönnek leolvasni, majd a jelzett időben jöttek és leolvastak. Az elmúlt években a szomszédunknak szoktam adni az érintett napon egy kapukulcsot, és megkértem, hogy engedje be a leolvasót az udvarba (kívül van az mérő, a ház falán). Sajnos a szomszéd bácsi meghalt tavaly. Más meg nem nagyon van az utcában, akire rábíznám a kulcsot és az udvarunkon belüli navigálást. Ezért most pont kapóra jönne ez applikációs bediktálás. Ha valamelyik délután sötétedés előtt érek haza, akkor meg is tudnám csinálni. A leírásod alapján nem egy ördöngös dolog.A válaszodból nem derült ki -számomra- hogy éves leolvasás kapcsán használtad az appot vagy az éves leolvasások közötti időszakok bediktálásra is.
Azért érdekes ez számomra, mert átalányosok vagyunk és nálunk évente csak egyszer van leolvasás. Ezen nem is akarunk változtatni.[ Szerkesztve ]
-
TillaT
tag
válasz cappa72 #6805 üzenetére
Abban az évben, amikor használtad, akkor éves leolvasás kapcsán használtad?
A szolgáltató nem zargatott utána, hogy valami nem stimmelt az általad beküldött anyaggal és mégis küldenek inkább saját dolgozót?
(Teljesen "hü..ebiztos" a rendszer? Azaz, ha eljutok odáig, hogy elfogadja az általam fényképezett leolvasást, akkor úgy vehetem, hogy mindent jól csináltam és eleget tettem az éves kötelezettségnek? Nem zargatnak utána?) -
Dorian
félisten
válasz cappa72 #6794 üzenetére
Én még kicsit ellenkezőleg is: Korábban állandóan csavargattam le a fűtést a keveset használt helyiségekben, most ezt nem teszem, kényelmesebb így.
Szerencsére én a teljes fogyasztást rezsicsökis áron fizetem a 2 rendeltetési egység megléte miatt.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
veterán
-
-
Samott
addikt
válasz cappa72 #6612 üzenetére
Ez de fura, nektek mar szeptemberben kellett futeni? Nalunk November volt az elso ahol nem csak melegvizet csinalt a gaz. 108 es 226 m3 volt a Nov/Dec nekunk. Tenyleg nagyon meleg telunk van.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz cappa72 #6151 üzenetére
Én legyek a kísérleti nyúl?
Amúgy velem nem fogtok sokra menni, diktálok, és minden hónapban a jelleggörbe alatti fogyasztást adok le, így nagy meglepetés nem fog érni januárban.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
nagyúr
válasz cappa72 #5709 üzenetére
Hát úgy döntöttem, teszek egy próbát egy low-cost megoldással.
Ventillátoros verziót elvetettük az esetleges hang miatt.
Így maradt egy szimpla egyszerű villany konvektor.
Tudom, hogy nem szabad túl olcsót venni, így kerestem még a neten.
Találtam is olyat, hogy Hausmeister HM8154... nevetni szabad.
árukeresőn 14k + szállítás
Praktiker 23k
Obi 20k
[spoiler]Tesco 13k [/spoiler]
Megvettem... szóval mégis a legolcsóbbat. Bocs.A dobozon az állt, hogy 1800/2000W.
A honlapon az volt, hogy 650W / 1300W / 2000W
A készüléken az áll, hogy 750W / 1250W /2000W
Lehet, hogy ki kéne mérnem az átfolyó áramarősséget (ezek után...)
Amúgy nem rossz, arra a 8 m*m-re, amire kell, kiegészítésnek teljesen jó lesz az 1,25kW-os állásban (abban egyeztem meg magammal, hogy a készülék adatai fogom haszálni, mert ott legalább a matek stimmel: 750+1250=2000)Na még egy kis adalék hozzá:
Figyelmeztetés! A készüléket nem lehet falra szerelni!
A dobozban ott volt a falra szerelő csomag, csavarokkal, tiplivel, felfogató fülekkel, amelyeknek egyértelmű helye van a burkolaton.
Képben kifejezve:[ Szerkesztve ]
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
Dorian
félisten
válasz cappa72 #5698 üzenetére
"most, hogy kevesebbet megy a gáz, így az ott lévő egyetlen radiátor miatt nem gondolom, hogy célszerű a gázkazánt bindítani."
Valami régi, nyílt égésterű kazánról beszélünk, ami vagy nem megy, vagy maxon megy?
Mert az újabbak képesen alaposan lemodulálni, és így nem kikapcsolnak -> zéró fűtés, bekapcsolnak -> max fűtés. Ennél jóval gazdaságosabb a működés, ha alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszú ideig, akár folyamatosan megy. Mint ahogy ugyanannyi idő eljutni valahová, ha full gázzal mész és időnként megállsz egy parkolóban, mintha átlagos sebességgel. A fogyasztás viszont utóbbi esetben sokkal kevesebb.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
asdf_
veterán
válasz cappa72 #5690 üzenetére
Igazából tökmindegy, hogy norvég panel, olajradiátor, hősugárzó, mindegyik 1 egység energiából 1 egység fűtést állít elő.
Azonban ha mindenhol máshol jó a radiátoros fűtés, ott meg nem, akkor be kell szabályozni azt, ebben a szobában a torlót maxira nyitni, a többin meg kicsit zárni és/vagy nagyobb radiátor ebbe az egy helyiségbe (amit ha jól értem, csak ez a termperáló gáz fűt, ellentétben a többivel, ahol van egyéb fűtés is). B verzió, ide helyezni a termosztátot, a többi helyre meg termoszelepet rakni és azzal korlátozni a termperálást. -
-
Dorian
félisten
válasz cappa72 #5690 üzenetére
Hosszabb távon biztosan a klíma lenne a gazdaságos megoldás + nyáron is előny. Nálunk a két gyerekszoba 11-12 m2, jó szolgálatot tesz benne 1-1- klíma.
B tarifa vezérelt áramot ad, ezért azzal akkor lesz fűtés amikor kap áramot, nem feltétlenül akkor, amikor arra szükség van.
Tapsival értek egyet, +1 radiátor oldaná meg legjobban a problémát.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Frankie50
tag
válasz cappa72 #5565 üzenetére
Üdv!
Mi nagyon régóta vezetjük a háztartással kapcsolatos kiadásainkat, szépen kategorizálva. A '17-s táblázatot véletlenül töröltem, csak az éves fogyasztás van meg. Én 1-30-31-ig mézem a fogyasztásokat. A konvektorok csak most lettek begyújtva mert itt voltak az uncsikák, előtte csak a mamánál ment a fűtés, hogy 18-19-nél kicsit melegebb legyen, és pár alkalommal volt a nappaliban a kandallóban egy kis fűtés. Azért ez a kellemes hőmérsékletű október is segített szerencsére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest