Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• eziskamu

addikt

válasz hcl #210 üzenetére

Sajna az elődöm még abban dolgozott, és van is belőle galiba, hogy nem megy rendesen magasabb verziójú Access-ben valami.

• eziskamu

addikt

válasz hcl #199 üzenetére

Mondjuk amit sokan is írtak itt, hogy vállalati környezetbe való progik készítéséhez, szóval ne is fusson a GTA 4 ;] .
    Nálunk is hamarosan nagy verzióváltás lesz a vállalatirányítási rendszerben, mert a fejlesztő cég átáll .Net-re . Persze tudom, aki hülye , haljon meg és ne programozzon. De én élni akarok, és néha programozni (Java-ban, mert hülye vagyok és megérdemlem ;] )
    Klikkelek párat oszt megvan. És még a JRE-t se kell telepíteni arra a gépre amin futni fog, van egy agyontömörített hordozható JRE-m, vagy 50 mega. :DDD . Mostanában meg lekezdtem a sötét(ebbik) oldalt a C#-ot is tanulmányozni.

• ddekany

veterán

"Alkalmazások 99% -a...
    Aztán jönnek itt a PH-n az emberek hogy a GTA4 semmilyen gépen nem fut jól.
    Vagy Doom3 akkoriban"

GTA-t még csak képen láttam, szóval nem tudom ott mi a helyzet, de a Doom 3-al a gond gondolom a videókártya képességeivel volt, az meg ugye hardver adottság. De amúgy igen, lehetnek kritikus programrészek (melyek mondjuk lefutnak sokmilliószor képkockánként), ahol már-már asm szinten is érdemes reszelgetni, de az ilyenből arányában nagyon kevés van, és elég csak azokat natívra megírni. Ezt meg, hogy mennyivel lenne lassabb a GTA4 ha .Net-ben írják, nem tudjuk... nem is fogjuk egyhamar megtudni, mert pl. a sok anno jórészt C++-ben írt játék engine-t nem fogják egyhamar újraírni. Meg hát még élnek a legendák, a FUD... sokan máig is azt hiszik pl., hogy a .Net/Java interpretált... el tart egy ideig, amíg megmozdul az ipar, és akkor majd még bizonyosan sokat kell tuningolni a .Net-en... de én nem látom, miért lenne eredendően ez lassú.

• Sanyix

őstag

[link]
    Quake2 motorja javara portolva, különböző 3d-s libekkel (amiknek egyébként a teljesítményérzékeny részei c++-ban vannak, jár is a library mellé pár dll meg so fájl :)

A benchmarkok szerint nagyon is jól áll.

Egyébként nem ez az egyetlen ilyen port, van még pár.

• Sanyix

őstag

válasz hcl #181 üzenetére

Hogy oldaná meg? Azt hogy oldja meg azikor win only eljárásokat hívogat pl a guihoz?

• ddekany

veterán

válasz hcl #196 üzenetére

"a számítási teljesítmény 15-20% -a elpocsékolódik..."

De nem elpocsékolódik, hanem kapsz is érte cserébe valamit, pl. kevésbé bugos, több feature-val rendelkező szoftvert azonos fejlesztési idővel. 15-20% számítási teljesítmény esés (ha egyáltalán fennáll) meg alkalmazások 99%-ban kutyát nem érdekel...

Ezt meg, hogy .Net alatt "nem sok mindent lehet trehányul programozni,", nem is tudom értelmezni...

• emvy

félisten

válasz hcl #196 üzenetére

Egy csomo dolog viszont gyorsabb menedzselt kornyezetben, pl. memoria allokacio.

• ddekany

veterán

válasz hcl #179 üzenetére

"Sajnos manapság rengeteg ilyen van, hogy simán arra építenek a fejlesztők hogy majd a bika HW elviszi a cuccot."

Hát azért, van egyszer az ócska programozás, meg van hogy egy fejlettebb/komplexebb keretrendszer, ami fixen valamennyivel többet eszik (mondjuk +50% RAM, +20% CPU). Előbbi (ócska programozás, azaz hibás tervezés) tudja igazán megdobni az erőforrás igényeket akár nagyságrendekkel is. Utóbbi nem akkora gond, kicsivel erősebb vasat kell használni... olcsóbb, mint szívni a fejlesztéssel. Végül is, azért fejlődik a hardver, hogy kiszolgálja a szoftvert. Nem csak többet zabálnak a mai cuccok, de könnyebb is őket kifejleszteni (azonos funkcionalitásúra).

• ddekany

veterán

Azért ezt, hogy sebességigényes alkalmazásokhoz nem jó egy .Net/Java-szerű valami, nem látom bizonyítottnak... FFT-t meg hasonlókat .Net/Java C-vel azonos sebességen tud nyomni (néha vannak "érdekességek", bugok amiért nem... de potenciálisan ugyan olyan gyors). Ami eredendően más erőforrás használat karakterisztikát tud adni a tradicionális (natívra fordított C, C++, Delphi) programokkal szemben, az egyrészt a GC -- na de ki akar már GC nélkül programozni, legyen az bármilyen "nyelv" --, másrészt, hogy be kell tölteni egy elég gazdag (tehát nagy...) keretrendszert -- ez a hátrány meg eltűnik, ha a keretrendszer az OS része és/vagy sok alkalmazás használja. Ezen kívül... ja, hát kell JIT-ni egy nagyot betöltésnél. (Ez utóbbit, ha nagyon érezhető lenne, azért csak meg lehetne oldani valamiféle cache-eléssel. De valószínűleg nem érdemes.) Meg, ezekben nincs stack-ban allokált objektum, de ez sem nagy érvágás, ha gyors a GC rövid életű objektumokkal. (Egyébként is, ha akarnák, lehetne... de nem véletlenül nem akarják.) És, még amiatt is szoktak ezek többet zabálni, mert minden szöveget "UNICODE-ban" kezelnek, ami helyből 2x annyi memória, de ez megint olyan, hogy nem akarna senki visszatérni a charset-es szenvedésekre... (illetve ha mégis efféle perverzió ütné fel a fejét, akkor technikailag semmi akadálya, hogy egy .Net/Java szerű dolog tudjon olyat).

• Sanyix

őstag

Mondom hogy úgyis fog tenni valamit az m$ hogy ne legyen jó .netezni winen kívül máson. Ez 100%. Ezt csinálta a directx-el is, mert ez az érdeke. Semmiben sem szabad bízni aminek köze van az m$-hez, bár én is többször beleestem ebbe a hibába.

• emvy

félisten

válasz hcl #171 üzenetére

VIszont a Singularity kernel az full C#*, es nem tunik tul lassunak az elso probak szerint.

*Sing#, egeszen pontosan.

• Sanyix

őstag

válasz hcl #171 üzenetére

quake2 motorját megírták javaban... olyan 5% körül volt lassabb mint az eredeti c-s kód, és mellesleg itt még 1.4-es javaról van szó ami jópár éves, és 1.5-ben jött egy pár új lehetőség amivel spórolósabbá lehet tenni a programot a kódban (persze ahhoz nem elég csak újrafordítani, de olyan optimalizálások is voltak aminél így is hoz pár %-ot).

• harry3

őstag

válasz hcl #167 üzenetére

Köszi. Hát nem tudtam megcsinálni, azt hittem, hogy könnyebb. :N

• zsolt320i

senior tag

válasz hcl #156 üzenetére

"A kérdésre adott válasz megértése, avagy egyáltalán értelmezni próbálása elég alapvető funkció lenne egy embernél :D"

nem tudom hogy rám céloztál e ezzel?
    Ha igen akkor inkább nem reagálnék, ha nem akkor azt tudom mondani, hogy a vendéglátós sajnos nem tudja megválogatni a vendégeit,és hát szerencsére nem minden ember (vendég) egyforma.

• zsolt320i

senior tag

válasz hcl #154 üzenetére

ez kezd egy kicsit regényesen hosszúvá válni telepakolt idézetekkel, de ezért még válaszolok :D

Különösebben nem.

hát néha azért nem ártana, még akkor is ha neked minden jól működik, lehet hogy éppen jó dolgokat is olvasnál - aktuális téma-

Ennyi... De ha nem értenek az OS-hez, akkor miért hiszik azt, hogy a winnyózhoz értenek?
    Nem attól lesz valamit könnyű használni, hogy a telepítés next, next...
    nem gondolja, hogy ért hozzá, de ha fel kell telepíteni egy drivert elég nagy valószínűséggel meg tudja oldani maga, és elég nagy valószínűséggel működni is fog mindenféle fórumozás és googlizás nélkül.

Haveromnál (asszem 4850-en) szintén voltak ilyen gondok

Hogy oldottad meg?
    Érdekelne.

Linuxon meg nem kell feltenni drivereket, mert beépítettek a kernelbe 90%-ban... a maradék 10% meg videokártya driver, ami azért nincs a kernelben teljes értékűen, mert a gyártók nem adják ki a forráskódot.

igen amit beletettek, de amit nem?
    nyomtató, szkenner, webcam... csak szét kell nézni a fórumon

OK hogy csak használni akarja, de egy minmális szinten az autóról és a számítógépről is kellenek ismeretek

Persze hogy kell teljesen igazad van, de nem mindegy, hogy milyen szintű tudás kell a megoldáshoz.
    A töredezettség jogos, és igen az átlagfelhasználó nem tudja hogy ennek milyen hátrányai vannak, de legalább működik minden funkció, és nem az van hogy bizonyos része az PC nek nem működik rendesen vagy egyáltalán.

Egyébként bármilyen formában utánanéztél, hogy mitől lehetett a driver hiba?

igen googliztam, és szavaztam a brainstormon is már volt bejegyzés róla

Nagyon hasonló az autóvezetéshez, mivel ott is kellenek minimális műszaki ismeretek ahhoz, hogy el tudj indulni (kuplung), meg a KRESZ-t sem árt ismerni.

Jogos, ezt nem vitattam fentebb sem, csak mondom nem mindegy hogy egy autónak a lámpája úgy van megcsinálva hogy csak szerviz tudja kicserélni, vagy egszerüen ki tudod te is.

Elég könnyen felismerhetőe azok, akik felfogják, amit mondasz nekik, meg azok, akik pl. nem. Utóbbiből egyre több van.
    Kérdez valamit, válaszolsz, és mintha nem mondtál volna semmit.

Én meg azon a véleményen vagyok aki nem tud kedves lenni az emberekkel ne dolgozzon vendégiparban..

• zsolt320i

senior tag

válasz hcl #141 üzenetére

Kifogytál az "érvekből"?
    Elmondtam hogy mik az érveim, és maga a kernel írója is előbbre vagy utóbbra azt jósolja hogy gyökeresen meg kell változatni. nem tudom mit kell ebből ügyet csinálni.
    gondolom mint ubuntu felhasználó szoktad látogatni a fórumot. ott is van erről vita -sokkal szakmaibb kevesebb sértegetéssel - sztem olvasd el, ott van rengeteg érv pro és kontra.

"Nekem is van egy csomó dolog, amit nem tudok megcsinálni"
    Értse már meg a "kemény linux mag", hogy a felhasználók nagy része nem ért az OS-hez (ami nem baj, mi sem értünk az rakétákhoz), és ezt nem kell emgváltoztani.
    Egy jó OS olyan, hogy könnyű használn/kezelnii, minden működik rajta.
    Mig a winnél az estek 99%ban elég telepíteni egy drivert next next nextel, addig a linuxnál ennyi nagy valószínűséggel nem elég.

"Be is baszna ha egy 4870 nem menne Linuxon"
    én is feltettem a tárolóból a drivert, sőt az ati oldaláról a legújabbat is de sajnos a filmek szaggattak, a cairo dock, a google earth villogott és nem tudtam megoldani.
    véleményem szerint a linux mindig 1 vagy 2 lépéssel le lesz maradva driver szinten a hw-hoz lépest, mindaddig amíg a gyártók nem készítenek drivert

Jaja, aztán "női tulajtól" vett autóban meg 5 éve nem volt olaj cserélve, ugye?
    igen, ez igaz, nem tartotta karban, de tudta használni.
    ne keverjük össze a dolgokat!

"ha bárki haver, szerviz összerak neked egy jó Linuxot, azzal bajod többet nem lesz."
    ha összejön neki akkor lehet.
    de ha össze is jön, és cserélsz egy videokártyát akkor mi van és a haver elutazott?
    de nem is az itt a lényeg hanem a koncepció

"Amúgy meg bonyolult? Anyám tudja használni. Ha te nem, hát... :D:D"
    Neked is felajánlom hogy gyere át csináld meg a fent említett dolgokat, vagy esetleg átjöhet anyukád is :DDD

"És ahhoz is ugyanolyan hülye mint egy Linuxhoz. Ugyanolyan hülyeségeket csinál, ugyanolyan baromságokat kérdez"
    Ezt nem vitatom hogy nem ért hozzá (de hülyének akkor sem nevezném, mert attól lehet hogy ő agysebész és ő ahhoz ért), és lehet csinál meggondolatlan dolgokat, de tud netezni, tud skyepolni, tud filmet nézni....
    Az baj hogy lenézitek azokat az embereket akik nem értenek annyira számítógéphez, és ha más véleménnyel vannak mint ti akkor egyből lehülyézitek.
    Nincs ez íg rendben...

• Sanyix

őstag

válasz hcl #143 üzenetére

Áh a driver ellátottsággal nincs gond ma már, bár az én gépemnél még jó előre kell gondolkodni, és egy atheros hálókártya drivert hagyni a vinyón, mert ha nincs akkor el van vágva a nettől a gép, bár elég népszerű chip és elég régi is ahhoz hogy a telepítőben benne legyen, de nincs(mellesleg amikor új volt, bár bugos volt a driver az tény, de olyan lazán megfektette az überbiztonságos vistát hogy ihaj(végtelenségig tartó betöltőcsík, soha be nem töltődés, random kékhalál, durván szaggató asztal egérkurzorostul).
    Az ati driver telepítése után rendszeres 1024*768 lesz a max felbontás a képernyőbeállításokban az befigyel (szerencsére ccc-s kényszerítéssel ki lehet ütni), na meg egyszer a rejtélyesen használat közben észrevétlenül(annyira, hogy másnap az eventlogból tudtam meg, hogy kb miközben játszottam állítólag megsérült a registry, amikor a sérülés "eredményét láttam" (eltűnt a win beépített hálózati felhasználója, és a hálózati szolgáltatások nagy része access denied, vagy a nem induló szolgáltatásoktól függés miatt nem indult el sehogy) megsérülő registry. Mindezt úgy hogy azon kívül semmi se sérült, a gép betonstabil, vinyón 0 hiba, smart szerint is 0 hiba és kiváló állapot. Ez máig rejtély, eddig 2 win gurunak "tört bele a foga".
    De hétvégén is előadott egy meglepőt. Bekapcsolom a gépet, már vista sp2 rendszeresen frissítve, majd kék halál: UNKNOWN hard error C:\Windows\system32\ntkrnl.dll (asszem ez volt). Reset, majd hiba nélkül elindul... és megy úgy 14 órát kikapcsolásig. (elején majdnem szívrohamot kaptam, hogy megint pont hétvégén szopat meg)

• zsolt320i

senior tag

válasz hcl #128 üzenetére

jól elvitatkozunk mi itt az OS-ekről és a kernelekről, de ha felhasználói oldalról nézzük a dolgot sztem senkit/nagyon kevés felhasználót érdekel, hogy hogyan hívják az operációs rendszerét.
    nekem is kb 1,5 évig dual boot volt a gépemen, xp és Ubuntu.
    de amikor gépet váltottam és a radeon 4670 nem működött rendesen, a skype-ban nem tudtam megcsinálni a hangot akkor feladtam.
    persze lehet jönni megint a megszokott dumákkal "miért nem néztél szét előtte, hogy milyen hw-t kell venni"; "google a barátod"; "a hw gyártók a hibásak hogy nincsen hozzá driver", "ingyen van ürüljek hogy használhatom" stb stb.
    kit érdekelnek ezek a kifogások?!
    a nagy többséget nem érdekli, hogy miért nem megy amit szeretne használni, ő azért veszi hogy használja élvezze és ne kínlódjon vele.
    autókat sem csak forma1-es pilótáknak gyártanak, hanem az átlag mezei embernek is.
    a köztudatban még mindig az él, hogy a linux bonyolult, és szerintem jogos.
    sokat fejlődött az utóbbi időben az is igaz, jóval felhasználóbarátabb lett, de még rengeteg probléma van vele és ahhoz, hogy azokat megold elég nagy számítástechnikai ismerettel kell rendelkezned és még nem is biztos hogy sikerül :DDD
    ilyenkor van az hogy a felhasználó felnyomja az XP-t, vagy esetleg már Win7-et és boldog mert minden megy.

• zsolt320i

senior tag

válasz hcl #94 üzenetére

1. igen, és a válaszodban megadtad a választ a kérdésedre: monolitikus.
    2. a Windowsnak van kernele és ahogy írtad hybrid, ami sokkal korszerűbb mint a monolitikus
    3. tőlem nem mert leírtam a véleményem, de ha cáfolni akarok akkor már kötelező alátámasztani, a "miérteket" megválaszolni, főleg ha startból lehülyézek valakit
    4. nem azért könnyebb win-re driver írni hanem épp a felépítése miatt.
    egy hatalmas monolitikus kernelt átlátni és abba beépíteni a drivert nagyon nehéz.
    a linux kernel amit lehet kernelből old meg, és hw gyártók nem ismerik, és nem is akarják kibogozni a több milió sorból álló kernelt.
    a win-él másképp működik, a kernel nem szól bele a magasabb szintű dolgokba, csak rendszerfolyamatokat irányítja, a magasabb szintű folyamatokért a mellékmodulok a felelősek. az ms közzétette a azokat az infókat hogy hogyan tudják portolni a driverket, ez szabvány, innentől kezdve a hw gyártó nem kell ismerje az MS több millió soros kerneljét.
    egyszóval "szabványosítva" van a driver készítés.
    5. sztem a linux egyáltalán nem stabilabb mint a windows, nézd meg meg bármely linux fórumot, vagy "reportbugs" oldalakat.
    6. ebben a pontban egyetértünk, szem is a kernelszintű tűzfal előny, és jobb.

• bambano

titán

válasz hcl #94 üzenetére

Engem nagyon meglepne, ha a windows kernelek lényegesen eltérnének a monolitikus filozófiától. Nekem a hal nem annyira lényeges eltérés, legfeljebb egy kis lopás a jó öreg vms-ből...

• Degeczi

nagyúr

válasz hcl #85 üzenetére

(nem profi, teljesen otthoni szintű, de olyan fotóprinter, ami tényleg csak fényképek nyomtatására használható)

Új hozzászólás Aktív témák