Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1051) cocka válasza Aureal (#1050) üzenetére


cocka
veterán

A modernebb HD minőségű szgépes rögzítők ritkák, drágák

Nekem modernebb HD minőségű nem feltétlen számítógépes rögzítőm van. Szerintem konkrétan már számtalanszor írtam róla. Avermedia C285. És használtan vettem, tehát egyáltalán nem volt drága.

gyakorlatilag ágyúval lőnek verébre a VHS kazetták minőségét tekintve

Az egyáltalán nem biztos, ezt meg a társtopicot lesve, szerintem láthattátok, hogy néhányszor azért raktam fel DVD felvevőkön illetve egyéb YPbPr konvertereken áteresztett anyagokat és végül az jött ki, hogy mégiscsak a SCART-HDMI átalakító adta a legjobb képet.

A C285 ezt 720p-ben rögzíti (vagy 1080p-ben beállítás kérdése), de a kép széthúzott 16:9-re. Ez a végén korrigálható úgy, hogy 4:3 legyen belőle, anélkül, hogy újra kelljen konvertálni a videót és az asztali lejátszó is megértse, hogy 4:3-asként kell megjeleníteni.

(#1052) sankaiten válasza cocka (#1049) üzenetére


sankaiten
csendes újonc

Köszi a részletes választ!

Igen, microSD-re másolta, 16G-s kártyával próbáltam ki. Közben utánaolvasgattam és valószínű tényleg a PAL/MESECAM vs NTSC és/vagy fps lesz a probléma, amire nem is gondoltam korábban és sajnos a webáruház honlapján se volt rajta ezzel kapcsolatban infó, pedig akkor kicsit utánajártam volna.

Szerencsére a Sony lejátszó amit tegnap szereztem, szépen lejátssza a kazettákat. 113 darabot számoltam össze, amit át kéne nézni, abból mondjuk ha a fele nem kell, de még úgy is marad 50-60 amit valószínű digitalizálni kéne. Ha napi 3-4 darabot megnézek úgy, hogy képpel bele tudok tekerni (egyet már megcsináltam ma így), akkor kb egy hónap múlva végzek is vele. Lehet, hogy eltart egy ideig, de legalább biztos megszabadulok azoktól a kazettáktól, ami nem kell, másrészt tudok priorizálni mi az ami a legfontosabb és azokat el tudom kezdeni digitalizálni. Fő a türelem. :)

A Philips lejátszó hallom, hogy megy, tekerni is tudok vele, de ha a TV-re kötöm, valamiért nem hozza be a képet. A Sony ezzel szemben szépen működik. Szóval azt csinálom most, hogy a Sony-n megnézem a kazettákat, és a Philips-szel pedig addig előretekerem a a kazettákat amiket majd megnézek, hogy addig azzal is haladjak.

A DVD lejátszó valószínű azért megy amit írtál, hogy van rajta RGB...

A számítógépre csatlakozás útján nem tud rögzíteni a kütyü, csak a memóriakártyára, ami amúgy kényelmes megoldás lenne ha működne persze. Egy XP-n és egy Win10-en is kipróbáltam, többszöri újraindítás után is, és nem megy. Valószínű tényleg valami régebbi cucc lehet ez...

Csak azért írtam, hogy nő vagyok mert ide szerintem 99%-ban férfiak írnak, mert ők jobban értenek ezekhez a műszaki dolgokhoz. Van persze néhány olyan nő is, aki ért hozzá de az inkább ritkaság, én tényleg humán beállítottságú vagyok, csak max annyi hogy utánaolvasgatok dolgoknak, megpróbálom megoldani, és csak akkor adom fel ha nagyon nem megy :)

(#1053) sankaiten válasza Aureal (#1050) üzenetére


sankaiten
csendes újonc

Köszönöm szépen neked is a választ.

A Sony tényleg szép képet ad, ahhoz képest, hogy van olyan kazetta amit 25 éve nem néztem, tényleg nem rossz a minőség.

Köszönöm a tippet is, megnézem a HDD felvevőt, illetve van egy ismerősöm aki tud majd segíteni nemsokára és meglátjuk mi lenne a legjobb megoldás.

Az biztos, hogy legközelebb először inkább ide jövök vagy segítséget kérek mielőtt megvennék egy kütyüt ami nem is olcsó.

(#1054) Aureal válasza sankaiten (#1053) üzenetére


Aureal
senior tag

Ezek amúgy családi videók vagy csak filmek felvéve? 100+ kazi az nem kevés. Én miniDV kazikat vettem át pár éve ismerősnek vagy 10-et, de az is elég volt. Persze ott élből miniDV bemeneten digitálisan jött az anyag, aztán VirtualDub video editorban szépen megvágtam... Lehet vele szórakozni. ;)

(#1055) qnadam válasza cocka (#1049) üzenetére


qnadam
veterán

Mert az ilyen flash alapú adathordozók közül pont a memóriakártya az egyik legmegbízhatatlanabb.

nem volt még dolgot smartmedia kártyákkal...

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1056) sankaiten válasza Aureal (#1054) üzenetére


sankaiten
csendes újonc

Is-is. Sok közte a családi ünneplés, szülinap, koncert (anyukám zongora tanár és a tanítványainak szervezett mindig koncertet, azok fel lettek véve profin), azok mind kellenek, mert emlék. Az ilyen-olyan filmek és mesék viszont mennek a kukába, mert manapság azok már beszerezhetőek máshol és jobb minőségben. Szerencsére azokból elég sok van.
Ezen kívül van a TV-ből felvett rengeteg sport meccs, verseny, dokumentumfilm, hír stb. (anno követtünk Forma-1-et, focit, teniszt, magyar sikersportokat, az olimpiákat stb.), azoknak a kiválogatása a legmacerásabb, hogy mi az amire szükség van, ami ritkaság és mi az ami nem fontos, vagy megvan fent a neten. Már ez alatt a pár nap alatt is találtam nem kevés kincset. :)

(#1057) qnadam válasza sankaiten (#1056) üzenetére


qnadam
veterán

ha a filmeket ki is dobod, a régi reklámok is érdekesek lehetnek.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1058) Aureal válasza qnadam (#1055) üzenetére


Aureal
senior tag

Telefonok, fényk.gépek is mind memkarisak. Elég elterjedt dolog, ha grízes lenne sztem nem ezt alkalmaznák.

(#1059) qnadam válasza Aureal (#1058) üzenetére


qnadam
veterán

ezer éve dolgozok microsd kártyákra, még sose volt velük gondom. adapter már kezdett szétesni, de normál méretű sd burkolata is...

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1060) sankaiten


sankaiten
csendes újonc

Sziasztok!

Visszaküldtem a Conradba a Renkforce-t és visszavették szerencsére. Helyette vettem egy Media Tech video grabbert, amihez kellett még egy SCART-3xRCA-s átalakító és ezzel egész szépen megy OBS-en. Arra elég, hogy egész jó minőségben digitalizáljam és meglegyenek a számítógépen. Végül kb olyan 65 kazettát kell majd - teljesen vagy részben - digitalizálnom, amivel azt hiszem elleszek egy darabig, legalábbis télen lesz mivel foglalatoskodni. :K

Köszönöm még egyszer a segítségeteket! :)

(#1061) sankaiten válasza qnadam (#1057) üzenetére


sankaiten
csendes újonc

A legtöbb film még régi M1, reklám nélkül. De sok reklámot amit amúgy felvettem, megtartok, mert elég poén visszanézni őket 25 év után. :DD

(#1062) cocka válasza sankaiten (#1060) üzenetére


cocka
veterán

Ha ellenkeztek volna, akkor is vissza kellett volna venniük, mivel csak NTSC-t támogat a cucc (ha jól emlékszem erről volt szó) és ez a honlapon nincs egyértelműen feltüntetve. Magyarul még ha részükről ez nem is szándékos, a fogyasztó megtévesztését akkor is kimeríti. Mivel elvileg a kereskedőnek az alapvető műszaki paraméterekkel tisztában kéne lennie vagy legalább hajlandóságot kéne mutatnia arra, hogy utánanéz, ha a vevő rákérdez.
Márpedig jó eséllyel Magyarországon vásárolt cuccot, vélhetően PAL vagy MESECAM kazettákkal fogsz használni, nem NTSC-kkel, amik főleg Japánban meg USA-ban dívnak.

(#1063) sankaiten válasza cocka (#1062) üzenetére


sankaiten
csendes újonc

Ebben igazad van. De amúgy is vissza kellett volna venniük, mert direkt online vettem, hogy 14 napon belül (illetve a Conradnak 30 napon belül) minden további nélkül el lehet állni, indokolás nélkül is. Én azért annyit megtettem, hogy röviden megindokoltam, miért is küldöm vissza a cuccot.

(#1064) tibor7575 válasza sankaiten (#1060) üzenetére


tibor7575
friss újonc

Szia!

Érdeklene a tapasztaltod a Media Tech-es cuccal.
Mennyire egyszerű, problémamentes, és milyen lesz a végeredmény.

Én is digitalizálni szeretnék VHS-t.
Ismerősöm vett Reinkforce-t, a héten beszéltem vele és neki működött valahogy, de sokat próbálkozott vele.
Már gondolkodtam, hogy keresek egy céget a feladatra, amikor megtaláltam ezt a topic-ot.

Néztem már leírásokat, de nem teljesen világos, hogy mi kell a feladathoz.
Nekem SCART-os a lejátszóm, nincs S-Video-m, nincs TBC funkció, stb. , egy sima, megbízható JVC lejátszó.
A Scart-RCA átalakítom van, de az is kérdés, hogy ez ront-e a jelen.

A gépre milyen alkalmazások kellenek? Elég egy OBS Studio ( azt sem ismerem még)

Köszi!

(#1065) garga01 válasza tibor7575 (#1064) üzenetére


garga01
senior tag

"Scart-RCA átalakítom van, de az is kérdés, hogy ez ront-e a jelen."
Ha nem kontakt hibás, nem változat semmit. A Scart kábelen/csatlakozón is ugyanazt a kompzit jelet adja ki a videó, mint RCA kábellel. Csak "fizikai" csatoló átalakítát végez a csatlakozó, a jel nem változik.
Csak az S-VHS videók tudnak S-video jelet kiadni, akkor kell a scart vagy S-video kábel.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1066) tibor7575 válasza garga01 (#1065) üzenetére


tibor7575
friss újonc

Köszi!

(#1067) cocka válasza tibor7575 (#1064) üzenetére


cocka
veterán

Őszintén szólva én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az én VHS lejátszómban nincs time base correction funkció. Mert minimális rebegés van, de amiket Youtube-on meg itt-ott példaként láttam, hogy with TBC and without TBC... nekem olyanokat egyik szalag sem produkált.

nem teljesen világos, hogy mi kell a feladathoz.

Nálam így állt össze a cucc:

VHS magnó, SCART kimenet rákötve erre:

[link]

Ennek meg a HDMI jele rákötve egy ilyennek a bemenetére:

[link]

És akkor kész, fel van véve.. Esetleg még egy DVD felvevőn is át lehet ereszteni, bár úgy kicsit szarabb lesz a kép, de a képarányt utólag tudod módosítani.

A C285 csak négyzetes pixeleket támogat, de a h264 lehetőséget ad arra, hogy metaadatként más pixelméretet állíts be és akkor megváltozik a display aspect ratio a jó irányba.

A VHS-ről érkező képet az upscaler széthúzza 16:9-re, ami a metaadattal visszaalakítható 4:3-ra, ha a pixel aspect ratiot 3:4-re állítod be.

DVD felvevőn áteresztett képet, ami meg 5:4-es lesz úgy tudsz átalakítani, hogy 16:15-re kell állítani a pixel aspect ratiot.

Eredmény kb. ilyen lesz:

[link]

Mondjuk annyi, hogy hangosítani kellett, mert az upscaler brutál halk plusz így utólag nézve a sistergést még levehettem volna a hangról.

(#1068) tibor7575 válasza cocka (#1067) üzenetére


tibor7575
friss újonc

Köszi szépen!
A második cucc (game capture) nekem nincs, nem tudom, hogy egyáltalán kapható-e még, 2013-ból vannak linkek hozzá, de biztos van utódja. (Én nem vagyok benne ilyen game-felvétel és hasonló témákban, gondolom, hogy ezt elsődlegesen annak szánták.)

Az még kérdés, hogy
- a HDMI jelátalakító konverterből jövő jel közvetlenül PC-re köthető-e,
- és így valami alkalamzással lehet-e rögzíteni gépre a VHS-ből jövő jelet.

(#1069) cocka válasza tibor7575 (#1068) üzenetére


cocka
veterán

A játékfelvétel csak a marketingduma, bármi felvehető vele, ami HDMI-n kijön. :D Először engem is megzavart, aztán kiderült, hogy nem válogat, mert fel is merült bennem a kérdés, hogy ugyan a gép honnan a fenéből tudná, hogy játékot vesz-e vagy valami mást? Speciális HDMI jel van a játékokhoz vagy mi? Aztán kiderült, hogy sehonnan. :D

közvetlenül PC-re köthető-e

Vannak szintén Avermediatól capture cardok, azokon van HDMI bemenet is.

Ha jól tudom ezt még talán árulják:

[link]

Pár hónapja még mintha magyar oldala is lett volna az Avermediának. Már nincs ezek szerint.

(#1070) qnadam válasza cocka (#1069) üzenetére


qnadam
veterán

hdcp

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1071) cocka válasza qnadam (#1070) üzenetére


cocka
veterán

meg a bypassa. :DDD

Az tartalomra egyébként sem szűr. Tehát olyan nincs, hogy ha nem játékot engedsz át rajta, akkor letilt, játék esetén meg engedélyez. Ami támogatja a HDCP-t az általában mindent tilt, nem csak egy bizonyos tartalomtípust.

[ Szerkesztve ]

(#1072) qnadam válasza cocka (#1071) üzenetére


qnadam
veterán

viszont az európában kapható cuccok nem kerülik meg a hdcp-t (nagyon sokba kerülne, ha megtennék), és tartalmat valóban nem különböztetnek meg, viszont az, hogy bármit felvesznek, egyszerűen nem igaz.

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1073) tibor7575 válasza cocka (#1069) üzenetére


tibor7575
friss újonc

Köszi!

(#1074) cocka válasza qnadam (#1072) üzenetére


cocka
veterán

Valóban, így nem igaz. De a poén, hogy vannak teljesen legálisan (valójában nem erre a célra szánt) kapható eszközök, amiken átengeded a jelet és hoppácska volt védelem, nincs védelem.

Tipikusan az a helyzet, amikor csak a folyamat egésze lesz úgy mond fekete zóna, de a folyamat egyes részei külön-külön legálisak.

[ Szerkesztve ]

(#1075) sankaiten válasza tibor7575 (#1064) üzenetére


sankaiten
csendes újonc

Szia!

Jók a tapasztalataim, tegnap fejeztem be a kb. 65 kazetta digitalizálását és kibírta az eszköz. Amire kellett nekem, arra megfelelő ez a digitalizáló. Csak az OBS-t töltöttem le és azt használtam, nem nehéz kezelni. Ha van egy jó minőségű lejátszód, az elég. Nekem is SCART-os van amúgy, kellett egy RCA-SCART átalakító, ami nem rontja a jel minőségét, de ennyi.

Sokat dolgoztam vele, de sokkal olcsóbb volt mintha elvittem volt egy profihoz. Szerintem fizettem volna 200-250 ezret ennyi kazettáért. Másrészt azokat vettem fel minden kazettáról, amire szükségem volt, van hogy csak tíz percet majd szünet után újabb tíz percet, van hogy fél órát, vagy akár 3 órát.
Aki csak kevés kazettát szeretne digitalizálni, és a lehető legjobb minőségben, pár dolgon javítani (képarány, hang stb.) annak nyilván kényelmesebb elvinni egy szakértőhöz.

Az egyetlen dolog, ami néha probléma volt, hogy ritkán kontakt hiba történt a felvétel közben, ilyenkor leállt a kép és hang, de gyorsan meg lehet oldani ezt is. Ilyenkor a felvételt szüneteltettem, a videókazettát meg lestoppoltam, majd az OBS-en belül kitöröltem a videórögzítő eszközt és újra hozzáadtam a forrásnál, a probléma ezzel el is hárult. Ezután folytattam a felvételt. Sokszor semmi hiba nem merült órákon keresztül, szóval szerencsére csak kevésszer fordult ez elő. A lényeg, hogy a digitalizálóhoz meg a kábelekhez jobb nem hozzáérni, amikor megy a felvétel. Ha pedig hosszú anyagot vesz fel az ember, nem kell végig ott ülni, de néha érdemes ránézni, hogy minden ok.

Egyébként csináltam egy rövid videót a digitalizálásról, amit a youtube-ra feltettem. Pont azért, hogy ha valaki hasonló cipőben jár mint én, annak talán ez segítséget jelenthet majd a jövőben.

(#1076) Aureal válasza sankaiten (#1075) üzenetére


Aureal
senior tag

És végül mik lettek az igazán megmentendő kincsek a kazikról?

(#1077) gyilkos répa


gyilkos répa
tag

Tisztelt Fórumtársak, digitalizálás előtt állok és egy régi Datavideo TBC-1000 time base correctort szeretnék javíttatni. A probléma, hogy a rajta átvezetett jel sötétebb. Ezeknek az eszközöknek gyakori hibája a kondenzátor elhasználódás (bár nem tudom biztosan, hogy ez a gond). Nincs tippetek, ki/kik foglalkoznak esetleg ilyen eszközök javításával? Nem tudtok egy megbízható műszerészt?
Köszönöm.
GyR

[ Szerkesztve ]

(#1078) liksoft válasza gyilkos répa (#1077) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

[link] JVC VHS magnót javított nekem, azóta megy rendesen. Szerintem egy telefont megér.

Gondolom Te is ezt a leírást találtad: [link]

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#1079) garga01 válasza gyilkos répa (#1077) üzenetére


garga01
senior tag

Helyileg merre keresel szrelőt? A déli országérszben (Szeged-Baja) tudok segíteni.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

(#1080) gyilkos répa


gyilkos répa
tag

Tisztelt Kollégák, nagyon köszönöm a javaslatokat.

@liksoft: felhívom, hátha. Igen, én is megtaláltam a linkelt leírást. Amikor megvettem az eszközt még jó volt, de három évet állt és közben előjött ez a fene.

@garga01: köszönöm, sajnos Budapest a legegyszerűbb! Bár egy bejáratott, profi műszerészért érdemes utazni is :).

Üdvözlettel. GyR

(#1081) joogergo93


joogergo93
újonc

Sziasztok!

Új vagyok itt de igyekeztem átolvasgatni a korábbi bejegyzéseket, hátha valamelyik ugyanazt a problémát írja le amivel én is szembesültem. Pont ilyet nem találtam ezért bízva a hozzászólásokban tapasztalt segítőkészségben, szeretnék én is kérdezni tőletek.

Csaladi VHS kazettákat szeretnék digitalizálni. Szakavatatlanként megvettem ezt az eszközt:

https://www.amazon.de/-/en/dp/B08M5TQ3WJ?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details

Sejtettem,hogy ezért az összegért nem kell csodát várni de egyelőre szerintem nem az eszköz talán a probléma, hanem inkább talán a formátum?! Támogat PAL és NTSC formátumot is elvileg. Próbáltam Movavi-val és OBS-es is a folyamatot. Egy amerikai leírás alapján talán az OBS is megfelelően lett beállítva:

https://timfordphoto.com/digitizing-vhs-tapes-using-obs/

Beszereztem egy TV-t is amin kipróbáltam a lejátszást, azon teljesen normális VHS minőségben és természetesen színesen működik is a lejátszás. Na most ugyanezt a kazettát sajnos a fent emített eszközzel OBS-ben már úgy látom,hogy vibrál a kép, néha van, néha nincs színe (hiába változtattam a színteret (601 és társai)), nagyon gyakran pedig egy zöld vibráló csík fut végig a képen (pár másodpercenként).

A videólejátszó egy "LG VC8606V" DVD-Videó kombó lejátszó,(ám sajnos nem DVD felvevő) amihez a grabber RCA-n van csatlakoztatva.
(https://www.njuskalo.hr/image-w920x690/dvd-playeri/lg-dvd-player-hi-fi-vcr-6-glava-slika-598237.jpg)

A videón változtatható,hogy automatikusan ismerje fel a formátumot vagy PAL és MESECAM között lehet választani manuálisan is. Hiába próbáltam ki a beállítások talán összes lehetséges permutációját, az eredmény minden esetben ugyanaz. Sajnos videót nem tudok ide közvetlenül feltölteni, a youtube fiókkal pedig egyelőre nem foglalkoztam de hátha van valakinek ötlete,hogy ez miért lehet vagy hogy milyen hardverekkel lehetne aránylag egyszerűen megoldani a digitalizálási folyamatot.

Segítsegeteket előre is nagyon köszönöm!

Üdv!

Gergő

(#1082) qnadam válasza joogergo93 (#1081) üzenetére


qnadam
veterán

helló,

elvileg működnie kellene (legalább vibrálás nélkül), ha palra van állítva mindenütt, és 25/50 kockával. de tényleg jó lenne látni, hogy mi történik.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1083) cocka válasza joogergo93 (#1081) üzenetére


cocka
veterán

Az ilyen usb-s vackok nem támogatják a MESECAM-ot. Ezért van elszíneződés.

Arról meg, hogy hogyan kéne felvenni, inkább már nem írok ide semmit, mert qnadam és a többiek úgy is jobban tudják.

(#1084) cocka válasza qnadam (#1082) üzenetére


cocka
veterán

Gondolom az történik, ami itt is:

[link]

(#1085) qnadam válasza cocka (#1083) üzenetére


qnadam
veterán

igen, ha régi felvétel, erre van a legnagyobb esély :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1086) cocka válasza qnadam (#1085) üzenetére


cocka
veterán

De ha jól értem az ipsének a videóban az volt a baja, hogy a fos EasyCap-je csak NTSC-t támogat és azon keresztül akart lejátszani PAL kazettákat. Eredemény: vibrafon.

(#1087) joogergo93


joogergo93
újonc

Sziasztok!

Ez a setup jó lehet esetleg?

https://www.amazon.de/gp/product/B078PCGRZC/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3THIYJHMVVHCP&psc=1

https://www.amazon.de/DIGITNOW-1080P60fps-Aufnahme-Streaming-Videoaufnahmekarte/dp/B08X6XVVMP/ref=sr_1_1_sspa?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=JBS5VRWFIUS&keywords=game%2Blive%2Bstream&qid=1683117458&sprefix=game%2Blive%2Bstream%2Caps%2C118&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1

Köszönöm a korábbi gyors válaszaitokat!

(#1088) cocka válasza joogergo93 (#1087) üzenetére


cocka
veterán

Én az első linken szereplőhöz megszólalásig hasonlót használok, de csak azért, mert van egy HDMI-s capture boxom, amivel fel tudom venni a széthúzott képet. De az szerencsére utólag is "összepréselhető" metaadattal.

Nálam a dolog szívás része inkább az, hogy ez a cucc hiába támogat alacsonyabb felbontásokat, 576i/p-t kimeneten nem támogat, csak bemeneten, így nem tudom felvenni ilyen felbontásban a képet.

(#1089) qnadam válasza cocka (#1086) üzenetére


qnadam
veterán

nem csak ntsc-t támogat.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1090) qnadam válasza joogergo93 (#1087) üzenetére


qnadam
veterán

ha (me)secam kazettád van (amit ugye még mindig nem tudunk), akkor az ezekkel se fog menni.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1091) liksoft válasza joogergo93 (#1087) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Legelőször is olyan lejátszó kéne ami tartalmaz TBC áramkört.
A VHS rendszerek a jel rögzítéskor az egész félképet egy csíkban rögzítik, így a sorok végén lévő szinkronjelet is. Mivel ezek más jelszint tartományban vannak mint a kép tartalma, így hosszú állás után ha kis mértékben is, de képesek romlani. A másik gond, hogy a képszinkron jele alatt vált a forgófej másik fejre, másik csíkra. Közben a sorszinkron jelei kimaradnak, ami viszont TV adás esetén jön! A szabvány tartalmazza! A VHS akkor készült, mikor csöves készülékek voltak. Ott míg az elektronsugár alulról ismét a képernyő tetejére ért, nem volt szükség sorszinkronra. A TV nem is dolgozta fel, így hiánya ott nem látható. Viszont a mai digitális technika szeretné megkapni. Ennek hiányában összeomló, kimerevedő képek lehetnek.
És itt jön a képbe a Time Base Corrector (TBC), ami a szinkronjelek korrekcióját végzi, és egy szabályos szinkronjel sorozatba fűzi be a képtartalmat!
(Műszakilag kifogásolható a leírásom, de szerintem a lényeg kihámozható.)
Míg nincs TBC-s magnód, sok régi VHS felvétel digitalizálhatatlan lesz.
Ezen túlmenően az ilyen USB-s digitalizálók XP-re készültek leginkább. Vagyis simán el tudom képzelni, hogy a megfelelő drivert be sem tölti hozzá a rendszer, így PAL és NTSC között váltani sem tudsz, marad esetleg NTSC-ben.

Első lépcsőben XP és/vagy W7 alatt próbálnám a digitalizálót gyári eredeti driver használatával. Ha így sem jobb a helyzet, akkor valahol gond van a rendszerben. Vagy a magnó nem ad ki korrekt jelet (fent leírtam, a TV nem mindig műszer, csak segítség!), vagy a digitalizáló képtelen feldolgozni azt a szabványt.

Nem a féktelen vásárlás a megoldás, hanem a hibakeresés.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#1092) liksoft válasza qnadam (#1090) üzenetére


liksoft
nagyúr

Családi VHS kazetta (gondolom saját felvétel) gondolom PAL. Vagy NTSC de csak ha amerikai vagy japán kamerával vették fel (régió szerint). A világ nagy részéről származó kamerák PAL-ban rögzítenek. (Én legalábbis így tudom, és emlékszem régről.)

SECAM kamera létezett egyáltalán kiskereskedelmi forgalomban? (Nem a stúdióra gondolok, mert a keleti blokk és a franciaországi részek voltak SECAM-ok emlékem alapján.)

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#1093) qnadam válasza liksoft (#1092) üzenetére


qnadam
veterán

francia secam asszem létezett, de ezt csak úgy olvastam :D. viszont a secam tévéadás felvétele mesecam lesz a kazettán.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1094) joogergo93


joogergo93
újonc

Sziasztok!

Elnézést a késői válaszért, ez az adott kazetta a felirat alapján PAL SECAM.
Mi lenne az a hardveres felállás amit ajánlanátok? Nem kell stúdió minőségű eredmény és annak az árát sem szívesen fektetném bele.

(#1095) liksoft válasza joogergo93 (#1094) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha visszaolvasol (lehet sokat kell) van pár TBC-s magnó. Én először azok közül választanék egyet, és utána kiderül kell-e más?
Amúgy még mindig nem tudjuk, hogy kamerával felvett családi videót szeretnél digitalizálni, vagy régi szocialista időben ('90-es évek elején váltottunk SECAM-ról PAL-ra) felvett műsort. NAGYON nem mindegy!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#1096) qnadam válasza joogergo93 (#1094) üzenetére


qnadam
veterán

a kazettának nincs színrendszere, legfeljebb annyit jelent, hogy pal/secam rendszerben érvényes a ráírt perc :)

én az analóg bemenetes dv kamera --> firewire megoldásban hiszek, de jó lehet egy olyan dvd felvevő is, aminek a merevlemezéről le lehet húzni a felvételeket.

én annyira nem hiszek a tbc-s lejátszó feltétlen szükségességében, a saját (nem hatalmas) tapasztalatom alapján tud javítani a minőségen, de többnyire nem olyan látványos a különbség. persze van az a helyzet, amikor jobban számít.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1097) joogergo93 válasza liksoft (#1095) üzenetére


joogergo93
újonc

Szia!

Ez az adott kazetta próbálgatáshoz,éppen egy felvett TV (de szerintem azért bőven 90-es évek beli) adás de a többi kamerával felvett videó lenne.

(#1098) liksoft válasza joogergo93 (#1097) üzenetére


liksoft
nagyúr

[link] Tévedtem, 1996 március 1 volt a PAL-ra váltás dátuma. Vagyis ha nincs szerencséd, pont SECAM (mesecam) adás (felvétel) amit próbálgatsz, és arra valóban alkalmatlan az a cucc.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#1099) liksoft válasza qnadam (#1096) üzenetére


liksoft
nagyúr

Igazad van, az a változat szintén járható, és nagyon jó út.
Nekem sajnos TBC nélküli, de szerencsére kiválló állapotú Panasonic NV-SD400 és SONY SLV-X57 van, amiről DC-30-as kártyával digizek. Sajnos a TBC hiánya időnként érezhető. Ezt azért szeretem, mert mjpg-ben rögzít, és a DC-30 tudja a teljes képet, nem csak a TV-n látható levágottat. Igaz, van utómunka vele, de így a zajszűréstől kezdve minden paramétert én tudok állítani. Macerás tud lenni, de szépet kihoz belőle. :)

Szerk: Amit elfelejtettem, XP alatt. Még ide is nehéz volt berakni, mert a kártyát 95 alá tervezték! de hardware 1:3,5 tömörítést tud mjpg alatt.

Ami még időnként segített, ha TV tuner kártyán keresztül vettem fel VirtualDub-bal huffyuv tömörítéssel. :)

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#1100) cocka válasza qnadam (#1090) üzenetére


cocka
veterán

De fog, az első dobozka felépítése valószínűleg hasonló az enyémhez és még ha nincs is kiírva, felismeri a MESECAM módot. Tehát támogatja.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.