Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3307) hdsentinel válasza Poiro7 (#3304) üzenetére


hdsentinel
őstag

E-mail-ben küldtem választ egy hasonló helyzetben, akkor lehet, hogy ugyanerről van szó. Bemásolom ide is, kicsit kiegészítve, másnak is hasznos lehet:

Köszönöm a kérdést !

Elnézést, ha a kiírt felirat félreértést vagy problémát okozott. Biztosíthatom, hogy nincs különösebb probléma, sem pedig "rejtett" hiba üzenet. Ez a sor tájékoztató jellegű, nem jelent hibát.

Általánosságban az SSD használata esetén teljesen normális jelenség, hogy az állapot lassan, de biztosan, folyamatosan csökken. Az SSD-ben (pontosabban a flash alapú tárolóban) használt memóriacellák csak korlátozott mennyiségű írási ciklust képesek elviselni. Így minden írási művelet folyamatosan "rontja" az állapotot.

Ezért normális használat esetén, ha más jellegű probléma nem található, a Hard Disk Sentinel jelzi a csökkenő kondíciót és hivatkozik az állapotot általánosságban meghatározó értékre, mint például jelenleg az "SSD Life Left" értékre.

Ennek az értéknek jelenlegi értéke, változása a S.M.A.R.T. oldalon ellenőrizhető. Fontos, hogy ezt nem a Hard Disk Sentinel számítja ki, a gyártó által meghatározott módon kerül meghatározásra az SSD működése, írt adatmennyiség és egyéb paraméterek alapján.

A kiírt üzenet kizárólag azért jelenik meg, mert nélküle még furcsább lehet, hogy az SSD állapota hibátlan - de mégis esetleg a kondíció "csak" 99% vagy alacsonyabb, (ami teljesen normális) és a felhasználók számára furcsa lehet, hogy mi az oka a nem 100%-os kondíciónak.

Esetleg érdemes használni a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, így a jelenlegi állapot ellenőrizhető és pontosan látom, mi a helyzet. Valamint ha esetleg változás állna be az állapotban, egy ismételt Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció segíthet a változás elemzésében.

Jelenleg az állapot tökéletes, még nem történt jelentős mennyiségű írás, de tájékoztat a program, hogy van egy ilyen általános érték, ami (ha nincs más gond) az SSD állapotát döntően meghatározza.

Mivel a legtöbb SSD-nél van ilyen érték, de más-más jellegű, más-más módon működik, a régebbi program-változatok még lehet, hogy nem ismerik fel ezeket ill. ha a gyártó beletett olyan értékeket, amik hibának tűnhetnek, akkor akár téves állapot is megjelenhetett velük. Ezért valóban érdemes újabb SSD-k esetén minden a legújabb program-verziót használni, ez adja a legpontosabb eredményt.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.