- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krystal_s
addikt
Szeretném megkérdezni, hogy a HDSentinel mi miatt okozhat .NET Runtime "hibát"? Még a múltkor feltűnt, amikor párszor elindítottam a programot (4.40 és 4.50 portable), hogy az egyik gépemen az eseménynaplóban (Win7) ilyen hibák jelentek meg. Már a rendszert is újraraktam, mert nem tudtam akkor még, hogy mi okozza. Azóta figyelgetem a rendszert és minden ok, de amikor kíváncsiságból megint elindítottam a Sentinelt, akkor egy kis idő múlva ismét lett lett egy ilyen hibabejegyzés.
-
Rayman 2
csendes tag
Üdv!
A problémám a következő:Vettem egy 320gbos ata vinyót.Úgy terveztem,hogy először a régi vinyórol elinditom a rendszert és az adatokat átteszem az újra.Viszont a bios felismeri a vinyót a windows nem.MEgpróbáltam azt is hogy először telepitem a windowst és utánna vissza az adatokat de ekkor egy nagyon érdekest produkált: Nem látta se a rendszer se a bios a dvd meghajtót.Ha a régi vinyómat használom akkor felismeri de ha az újat teszem be nem látja.A vinyóhoz nem volt adva semmien driver lemez
A tápomnak(chieftec) csak 2 db 4 pines kábelja van ezért ezt a videókártya és a vinyó használja(van az alaplapon egy integrált kártya is)Így most integráltról fut a rendszer és így tudom csak megoldani hogy mind a két vinyó csatlakoztatva legyenAz ezközkezelő látja a vinyót,a lemezkezelő is de nem engedi formázni
A válaszokat előre is köszönöm
U.i.:Megpróbáltam lemezkezelőben.Ott észrevette de amikor meg akartam formázni ezt dobta ki: http://kepfeltoltes.hu/141110/sdfg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
mufi
senior tag
válasz
hdsentinel #4372 üzenetére
Kuldtem riportot mar nehany napja
-
Ladislaoca
tag
válasz
hdsentinel #4393 üzenetére
2 éve vettem teljesen újként a számítógépet, ráadásul úgy vásároltam meg, hogy eggyel több hűtőventillátor lett beletéve egy kis felárért.
Év elején a tönkrement HDD helyett másik gyártó HDD-jét kaptam. A jelenleginél tegnap a HDS a gyors önteszt után azt írta ki, hogy sikertelen, olvasóegység hibája miatt. -
hdsentinel
őstag
válasz
Ladislaoca #4390 üzenetére
Szia !
De, ha a tápegység gyengébb, régebbi, már közel sem biztos, hogy megfelelő tápellátást biztosít.
Gyártótól, típustól függően a merevlemezek elég érzékenyek az ilyen jellegű problémákra, így nem kizárt, hogy ez áll a háttérben.De az sem kizárt, hogy cseregaranciában is egy olyat kaptál, ami nem tökéletes.
Ha a forgalmazótól tudsz kérni esetleg más típust (esetleg más gyártót), lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni. Valamint amikor megérkezik, alaposan letesztelni (ez minden esetben javasolt, még új HDD esetén is, de főleg garanciális ügyintézés után):
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
hogy kiderüljön, van-e valami probléma, vagy kiderüljön, hogy a HDD (legalábbis a telepítéskor) egészen biztosan jól működik.Intenzív terhelés alatt teljesen természetes a hőmérséklet-emelkedés. Ha _csak_ a HDD-t terheled, az akár 15-20 fokot is melegedhet (pl. a fent említett tesztek vagy töredezettségmentesítés ill. hasonló tevékenység alatt).
Játék közben viszont valószínű(bb), hogy a processzor és/vagy a videókártya fűtik fel a rendszert. Ezek simán melegedhetnek 80 fok fölé is akár, rendesen felmelegítve a többi komponenst is. Az sem kizárt, hogy ez áll a korábbi merevlemez-problémák hátterében is.
Esetleg érdemes lenne extra hűtést alkalmazni, ami a teljes gépházat átszellőzteti.
-
hdsentinel
őstag
(ment a riportra is válasz, de itt is küldöm azért a releváns részeket):
Igen, valóban a jelzett hibákat és emiatt a kondíció csökkenését általában kábelek / csatlakozások ill. tápellátás gyengesége okozza.
Lehet még a háttérben túlhúzás (ha van ilyen), ami általánosságban bizonytalanná
teszi a működést, instabil adatátvitelt okozva.Ha mindkét drive-on azonos érték változik egyszerre, ott gyanús, hogy a probléma hátterében a működési környezet áll.
"Sima" kábelhibák általában nem okoznak kondíció csökkenést, pontosan azért, mert nem indokolt.
Ám a jelzett érték változása esetén a cache hibája sem zárható ki, ezért figyelmeztet a program, hogy nem stimmel valami.Én mindenképpen alaposan tesztelném, ahogy a http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test oldal javasolja, így kiderülne, hogy valójában mi a helyzet.
Valamint esetleg megnézném, hogy másik gépbe, más környezetbe téve a HDD-t, változik-e a helyzet, azaz jelentkeznek-e ott is újabb hibák? (ellenőrizendő, hogy tényleg a gép környékén keresendő a hiba forrása).
Nyitott kapukat döngetsz: természetesen az eredeti hiba-forrás (pl. túlhúzás, chipset túlmelegedés, stb... ha a kábelezés és táp-probléma kizárható) javítása után a jelzett hiba-számlálók a programban nullázhatóak, így azok már nem kerülnek értékelésre a továbbiakban. A hibák a szöveges értékelésből eltűnnek, a kondíció pedig visszaáll, ideális esetben 100%-ra.
-
hdsentinel
őstag
válasz
DeFranco #4383 üzenetére
Ez teljesen normális mértékű emelkedés, emiatt nincs ok aggodalomra.
De ha szeretnéd megállítani a további növekedést, akkor próbáld meg mindkét pontot (az 1-es nem biztos, hogy működik ill. támogatott a drive által, ahogy írtam).
De mindenképp jobb lenne a legújabb verzióval, az ilyen téren is sokat fejlődött a mostani régebbihez képest. -
Ladislaoca
tag
Sziasztok!
Az alábbi problémával szembesültem!
Lassan kétéves lesz a számítógépen amit használok!
Van benne egy SSD és egy HDD is. Év elején ki kellett cserélni a HDD-t mert tele lett hibás szektorokkal.
A mai nap folyamán viszont ez a cseregaranciába kapott HDD-m is megadta magát.
11 százalékos kondícióra esett pár óra alatt. Szóval csere lesz ebből is!
Az alábbi lenne a kérdésem, mivel több helyen is olvastam már erről:
Nem lehet hogy gyenge tápegység okozza, hogy 1 évet bír kb a HDD-m a gépben?Azt is megfigyeltem hogy játékok közben az SSD és a HDD hőmérséklete is felugrik 40-45 fok körülire.
Ez normális dolog?
Van esetleg valakinek ötlete hogy mi okozhatja ezt? -
-
StSanya
senior tag
-
mufi
senior tag
válasz
liksoft #4384 üzenetére
Corsair AX850-es tápom van. Esetleg ha küldök riportot akkor előrébb lehetünk? Az 500 gigás lemezről lemondtam, azt eldobom kukába, mert sem lezárni nem tudoma szektorokat, hogy bár legyen 400 vagy akár 300 de akár 200 gigsá lemezem, de az 1TB-os lemezem azt nagyon sajnálom
-
liksoft
nagyúr
Csak egy példa volt. Én kérek elnézést, hogy próbáltam érthetőbbé tenni.
Arra viszont ugrok, ha a programot valaki hibásnak próbálja meg feltüntetni mindaddig, míg nincs erre bizonyíték!
A legtöbb esetben amikor megfoghatatlan gondok jelentkeznek, a TÁPELLÁTÁSNÁL vannak gondok. Ha azt írod, hogy egy rossz drive-ról másoltál rá, akkor lehet, már az is a tápellátástól (érintkezési hibák is ide tudnak tartozni) volt olyan, és a másoláskor a táp plusz terhelést kapott. Ilyen téren a drive a rendszer legérzékenyebb pontja.
Olvasva a 187-es pont érintkezéstől (drive-on kívül / belül) vagy öregedéstől keletkezhet sok esetben. Akár zajos tápellátás is lehet az ok.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
hdsentinel #4373 üzenetére
Köszönöm a választ!
Jól sejtem, hogy akkor ez így ebben a formában nem OK?
A HDD jelenleg közel üres, nincs igazán még használatba véve, némi állomány van rajta, ami nincs használatban a gép működése során (most még). 10.31-én lett vásárolva.
Ha ez így gond, akkor az 1-es vagy a 2-es ponttal próbálkozzak először?
-
mufi
senior tag
-
StSanya
senior tag
Régi a program verzió is. Számtalanszor le lett írva, hogy 1) utolsó verziót telepítsük, 2) ha ennek ellenére nem értjük a "leszázalékolást", akkor küldjünk egy teljes riportot a programból, s kérdezzünk rá. Nagyon nehéz ez amúgy, kb. 3 azaz három kattintás, plusz a kérdés begépelése...
-
liksoft
nagyúr
Szép estét!
Nem szeretnék nagyon belerondítani a gondolatokba. Viszont arra azért rákérdeznék, hogy a program hogyan tudná eldőnteni, hogy a kábel a hibás, vagy a HDD interface modulja? A hiba ugyanolyan. Pláne, ha csak melegedés hatására jön elő. Vagyis hűtés mellett megtalálhatatlan, forrón meg hibázik. Ez már nem kábel.
A program ezért jelzi, valami NINCS rendben. A pontos hibát Neked kell felderítened, ehhez a program csak segít (mint egy jó szerszám vagy műszer).
Sok sikert a hibakereséshez.
-
mufi
senior tag
-
StSanya
senior tag
-
mufi
senior tag
válasz
hdsentinel #4372 üzenetére
Jó és akkor ez miben befolyásolja a HDD egészségügyi állapotát ha fizikailag makulátlan? A tápellátás jó mer AX850 tápom van, max a kábellel lehet gond vagy az, hogy egy kaki merevlemezről próbáltam valamit átmásolni erre a jó lemezre, s valószinűleg az is közre játszhatott, na de nemár hogy most ez miatt bárki is azt mondja, hogy az a lemez már nem makulátlan, mert akkor én itt erősen megkérdőjelezném azt a programot...
Inkább most az érdekel, hogy lehetséges -e ezt 100%-ea visszatenni, nehogy már egy éves lemez és 94%-os mert megőrülök..."ha közben az adatok nem megfelelően kerülnek írásra / olvasásra vagy nem tud a lemez felpörögni, akkor is elvesznek az adatok."
Hát azért ettől még a lemezem lehet tökéletes, elég durva ez a progi, ez kb olyan, mint mikor megszületika gyerek az állapota 100%-os tini korban me gmikor kijönnek a pattanások rajta, meg elkezd feleselni a szüleinek akkor csak 90%-os? Nekem ez abszurd és érthetetlen...
Ja, most látoma neved, ha esetleg van némi beleszólásod a HDD sentinel működésébe akkor nem ártana az ilyen apróságokat kijavítani, vagy akár lehetségként betenni egy olyan funkciót hogy a nem fizikai hibákat ne mutassa vagy nullázható legyen, mert szerintem elég sok tag idegbeteg ez a dolog miatt... -
hdsentinel
őstag
válasz
DeFranco #4367 üzenetére
Általában +/- 3 fok eltérést (ami elég sok szerintem) a gyártók megengednek. Ha csak egy fokkal tér el a valós hőmérséklettől az nem nagy tragédia, más típusok 8-10 fokot is (sőt..) tévedhetnek.
Olvasd el a Súgó -> Mellékletek -> Hőmérséklet kalibráció fejezetet, az pontosan erről szól.
-
hdsentinel
őstag
válasz
DeFranco #4367 üzenetére
Szia !
A fejparkolások számát valóban a 193-as Load/unload cycle count attribútum adja meg, ahogy StSanya írta (thx!)
Ha ezt a S.M.A.R.T. oldalon kiválasztod, alul a grafikonon máris ellenőrizheted, hogyan alakult, változott / növekedett az elmúlt időszakban.
Általánosságban a Hard Disk Sentinel két megoldást is kínál a fejparkolások számának minimalizálására:
1) a Lemez menüpont alatt található Fejlett energiagazdálkodás funkcióval a merevlemez saját, belső energiagazdálkodása szabályozható. Ez független a Windows-ban található beállítástól (hogy mennyi idő után menjen alvó módba a HDD).
Itt érdemes a csúszkát jobbra tolni (maximális teljesítény), így a fej nem fog parkolni.Azonban ez
- nem minden HDD esetén támogatott
- nem minden HDD jegyzi meg a beállítást újraindítás / leállítás után (erre hivatott az ablak alján található "Beállítás automatikus alkalmazása programindítás után" opció)
- nem minden merevlemez-vezérlő (alaplap / chipset és illesztőprogram esetén működik, van ami blokkolja a parancs kiadásátezért a 2-es opció viszont általános, minden helyzetben működik:
2) a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon a "Lemezek leállásának akadályozása" sorba kell megadni a lemez sorszámát (0 az első) vagy egy *-ot
Így a program időszakosan a merevlemez(ek)hez fordul és nem engedi leállni / parkolni. Értelemszerűen csak akkor ha fut -
hdsentinel
őstag
A főoldalon szöveges értékelés leírja, hogy mi a gond: az adatátviteli hibák.
Ennek semmi köze a hibás szektorokhoz, nem csak azok okoznak problémákat, adatvesztést, hanem az is, ha nem megfelelő a tápellátás, kábelezés, csatlakoztatás, stb...
Hiába nincs hibás szektor, ha közben az adatok nem megfelelően kerülnek írásra / olvasásra vagy nem tud a lemez felpörögni, akkor is elvesznek az adatok. -
-
-
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Vettem a gépembe egy 1TB-os 2,5"-os Hitachi HDD-t (HGST HTS541010A9E680)
Nem nagyok követem figyelemmel a hdd-kkel kapcsolatos híreket már jó pár éve, de most tájékozódás közben megakadt a szemem ezen a bizonyos "fejparkolás" témán, ha jól értem, akkor előfordulhat, hogy a kelleténél sokkal többször parkoltatja a fejet a hdd, és ez negatív hatással lehet az élettartamára.
A Sentinel valahogy ki tudja ezt jelezni, illetve a parkolások számát valahogy ki lehet olvasni a smart adatokból? Mit figyeljek és milyen értékek számítanak normálisnak?
Másik kérdésem:
Nekem gyanús, hogy a HDD szenzora pár fokot alámér, igaz még nincs igazán használatban, de 21,9 fokos szobában 21 fokos, mellette az SSD 24 fokos. Ismert esetleg, hogy ennél a típusnál hány fokot kell "rászámolni" a mért értékre?
-
akom
őstag
válasz
InfiniteReality #4365 üzenetére
FAT32.
De bepipáltam a Force FAT32 file system... opciót is.
Illetve a Clear and (re)create boot sturcture-t is. -
akom
őstag
Sziasztok!
HD Sentinel DOS bootable pendrive-ot szeretnék létrehozni.
De az installer ezt a hibaüzenetet dobja:Próbáltam több pendrive-ot is.
Mindnél ez a hibaüzenet.Más program nem használja a pendrive-ot.
Mi lehet a gond?
-
törölt tag
Üdv.
Napi színre lebontva hol lehet megnézni benne,hogy mi és mennyi adatot írt az SSD-re? -
hdsentinel
őstag
-
dokee78
félisten
válasz
hdsentinel #4349 üzenetére
-
hdsentinel
őstag
válasz
dokee78 #4352 üzenetére
Milyen verzióval nézed? Azzal, amit javasoltam? Ez nem látszik a képen.
Azzal ennél jóval nagyobb kondíciónak kellene lennie, mivel valóban "csak" a két gyenge szektor van, ami még annyira nem vészes - ráadásul javítható.RIport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót érdemes esetleg használni, abból látom, hogy mi a helyzet.
-
bukti2
csendes tag
válasz
hdsentinel #4350 üzenetére
Nem találom a S.M.A.R.T. oldalon se, ezekszerint sajnos tényleg nincs benne szenzor.
Köszi a segítséget. -
dokee78
félisten
válasz
hdsentinel #4351 üzenetére
-
hdsentinel
őstag
válasz
dokee78 #4347 üzenetére
Az a 2 szektorhiba, az igazából csak gyenge szektor - ami önmagában nem kritikus. Általában (bármilyen furcsán hangzik) nem HDD-vel kapcsolatos hiba, a háttérben valamilyen esemény / környezeti behatás (pl. áramszünet, szabálytalan leállítás / reset, kábelhiba, túlhúzás (overclock) stb...) áll, ami miatt a HDD működési instabillá válik.
Ezeket KELLETT volna megjavítania az általad használt programnak, amit az nem tett meg - így kérdéses, hogy mennyi értelme van. Még szebb, hogy azt mutatja, hogy javította, abba a tévhitbe ringatva a felhasználót, hogy milyen sokat tett - pedig semmit. Ez gáz...
A gyenge szektorok valódi javítására a Hard Disk Sentinel felület tesztjei alkalmasak, amik pontosabb eredményt adnak.
Jelenleg ez teljes törléssel jár, remélhetőleg ennél finomabb megoldás is lehetséges lesz a jövőben.A korábbi linkről elérhető változattal és a (regisztrált változatban) a Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt után várható, hogy _teljesen_ megjavuljon a drive, azaz 100%-os legyen ismét és gond nélkül működjön, mint ahogy ez a HDD is pl. Hard disk case: weak sectors (angol nyelven bemutatva egy eset, ami javításra került).
-
hdsentinel
őstag
Sajnos elég sok SSD-ben egyáltalán nincs hőmérő szenzor, ezért marad a hőmérséklet ismeretlen.
A gyártó ezt nem tartotta fontosnak
Könnyen ellenőrizhető: a S.M.A.R.T. oldalon nincs "Temperature" ill. hasonló jellegű attribútum (ellentétben más SSD-kkel ill. a HDD-k döntő többségével). -
hdsentinel
őstag
válasz
dokee78 #4328 üzenetére
Érdemes lenne megnézni az újabb verzióval:
ami már jóval kedvezőbbnek mutatja a Samsung-ot.
Itt a fórumon volt már szó róla párszor: bizonyos Samsung-ok esetén az értékek együttállása gyanús volt és ez okozta az alacsony kondíciót, ami valóban furcsa volt, különösen, hogy igazán nem volt indokolt.
Ez utána alaposan kivizsgálásra került és az értékelés módosult ennek megfelelően, így a fenti linken elérhető verzióval már várható a jóval magasabb kondíció. -
hdsentinel
őstag
Akkor valóban olyan vezérlőd van, amihez a kompatibilitás javult időközben az újabb verzióban (elég sok ilyen van...)
Tudnál a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval küldeni egy riportot?
Így ellenőrizni lehet, hogy minden OK-e vagy az adott vezérlőhöz / helyzethez milyen további fejlesztést lehet tenni. -
StSanya
senior tag
válasz
dokee78 #4345 üzenetére
Folyamatosan menjen a HDS, a Beállítások/Küszöbértékeknél állítsd be, hogy 8%-nál visítson. És persze a fontos dolgokat mentsd le. Használd így, ha nem romlik tovább a kondíció, örülsz, ha viszont igen (Napló fülön látni fogod, hogy miért), akkor ne kockáztass, cseréld le, szerintem.
De azt a riportot küldd el, hátha valami nem stimmel a kalkulációval.
-
StSanya
senior tag
válasz
dokee78 #4333 üzenetére
Én mondjuk a Regeneratort DOS módba futtattam eddig mindig, de reméljük így is jó.
Ránézésre én is kevesellem a 8 %-ot, de van ott írási és más hiba is, kiderül majd, ha a Regenerator el tudja tüntetni a függő szektorokat. Meg nem mai gyerek az a Samu, van benne üzemidő...
-
StSanya
senior tag
Az ICH sorozathoz az utolsó Intel által javasolt driver a 11.7.0.1013
A két .zip a x32 és a x64 bites floppyra is tehető driver, én ezt javaslom telepíteni. Kibontod az operációs rendszernek megfelelőt, s eszközkezelőben telepíted.
Az .exe-k felteszik az Intel segédprogramját is, ami a tálcán ül. Ez RAID mellé hasznos, AHCI mellé teljesen felesleges, ha amúgy is fut egy HD Sentinel, ami jelzi a HDD kondíció esetleges romlását.
-
bukti2
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Intel SSD 520 120GB (SSDSC2CW120A310) SSD-m és a HDS 80%-os teljesítmény ír a TRIM miatt.
Visszaolvastam pár commentet és látom, hogy új drivert kellne felraknom a SATA AHCI vezérlőhöz, de sajnos nem találok.
Alaplap: ASUS P5QC
Chipset: Intel P45 / ICH10R
Jelenlegi driver: Intel(R) ICH10R SATA AHCI Controller (verzió: 8.9.0.1023)Ha visszaállítom a Win 7-es drivert, akkor működik a TRIM, 100%-ot ír a HDS.
Ekkor viszont az a gond és az zavaró, hogy az SSD-t eltávolítható eszközként mutatja a Win 7, mint egy pendrive-ot.Tud valaki esetleg újabb drivert ehhez a vezérlőhöz vagy meg lehetne oldani valahogy, hogy Win 7-es driver esetén ne mutassa az SSD-t eltávolíthatóként?
A másik problémám egyébként a HDS-ben (mindkét driverrel), hogy nem jelzi az SSD hőmérsékletét, kérdőjeleket látok csak. Erre van valami megoldás?
Köszi a válaszokat előre is
-
baboss
őstag
válasz
hdsentinel #4326 üzenetére
Köszi a linket.
Ezzel már jó,ki is próbáltam.
Én ínét szedtem le a legelsőt.link és ezzel nem megy. -
hdsentinel
őstag
Valami az op.rendszer telepítése ill. driver-ek körül nem kerek, középső képen látható, hogy valamilyen op.rendszer hívás sikertelen.
A HDSentinel ezeket jól tolerálja, ami nem feltétlen szükséges, azt tudja nélkülözni, de egy ponton túl sajnos nem megy....
1) A legújabb 4.50.11 -es verziót nézted? Érdemes lenne. [link]
2) Érdemes lenne az alaplaphoz (merevlemez-vezérlőhöz) tartozó illesztőprogramok telepítése a Driver Zóna oldalról.
Ez nem minden esetben a legújabb.3) A gép indításakor F8, majd indítsd csökkentett módban és úgy nézd meg, hogy működik-e.
4) A gép indításakor F8, majd válaszd a "Rendszerhiba esetén automatikus újraindítás tiltása" opciót. Így legalább a kékhalál képernyője látható marad, leolvasható a hibás driver neve, hibakód.
Esetleg próbaképpen meg lehet cserélni a SATA portokon az egyes eszközöket, némely alaplapnál számíthat.
-
baboss
őstag
Sziasztok.
Ilyen hibát még nem láttam.
Telepítettem a HD Sentinelt,és ha elindítom a programot a 2 HDD - ról nem ír ki semmi infót,(hőmérséklet stb ) csak az SSD-ről vannak adatok.Felraktam a legújabbat és ha elindítom a programot akkor az OP kék halált kap,előtte ki ír valami hibát (nem kezelt kivétel,vagy valami hasonló),majd lefagy a képernyő,és jön a kék halál.
Mi lehet a gond ?
Valami driver hiba olvasható a kék halál szövegében.[ Módosította: radi8tor ]
-
válasz
hdsentinel #4322 üzenetére
Köszi. A legelső feladat most a lementés, utána állok neki reszelgetni. Csak reménykedtem, hogy már magát a mentést is fel lehet gyorsítani valami emberi időre.
-
hdsentinel
őstag
válasz
joghurt #4320 üzenetére
Szia !
Pont a fájl-rendszer leírók, partíciós tábla ill. MFT kritikus részén találhatóak a gyenge szektorok, ill. lehet, hogy még további is lesz, ahogy a HDD folyamatosan olvassa végig a felületet.
Ha ilyenre fut, szépen megáll, gondolkozik jó ideig.Ezt láttad, amikor is "akkor sohasem jut el odáig, hogy elinduljon a Windows.", mivel sok BIOS ezt nem tolerálja jól és nem lép tovább, vagy akár órákig is tarthat, hogy time-outtal tovább lépjen, amit általában senki nem vár meg.
> A file-rendszer megsérült (nem volt türelmük kivárni a bootolást, kikapcsolták menet közben),
Igen, ez a gyenge szektorok születésének melegágya. Az első még általában véletlen (pl. áramszünet vagy kifagyás miatti lekapcs/reset), a többi pedig már jön így szépen sorban.
Bármilyen furcsa is, az esetek nagy többségében valóban nem merevlemez-hiba, de fájl-rendszer sérüléshez vezethet, mint most is, ezért érdemes elkerülni / megjavítani.
Ha végez az adatmentés, Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása segít.
(esetleg érdemes Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció, akár többször is, állapotot és annak változását ellenőrizendő).
-
-
Sziasztok!
Egy Toshiba notebook vinyó csinál olyat, hogy ha be van dugva, akkor totál lelassul tőle a gép, folyamatos HDD I/O mellett. Ha már induláskor fent van (akár másik rendszerről bootolva), akkor sohasem jut el odáig, hogy elinduljon a Windows. Ha később rakom külső rackbe, akkor csak onnantól kezdve.
A HD Sentinel szerint állapota kiváló, 95%, csak néhány gyengébb szektora lesz majd. Minden paramétere jó.
Van rá valakinek valami ötlete, mit érdemes még megnézni? A file-rendszer megsérült (nem volt türelmük kivárni a bootolást, kikapcsolták menet közben), a Windows RAW-nak látja. Az Ease US Data Recovery egész sok mindent megtalált, de 6 nap alatt jutott el 60%-ig, és már egy napja a 62%-on áll.
Így a fontos dolgokat is elég nehéz lesz lementeni róla. -
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4318 üzenetére
> ami a lemezre vonatkozó program és folyamatosan fut, az
> a gyári Toshiba HDD Protection program és a Toshiba HDD SSD Alert serviceÉrdemes lenne ezeket megnézni, hogy van-e egyáltalán értelme futtatni őket?
Esetleg a Windows-ban az energiagazdálkodási beállításoknál is érdemes még körülnézni, nem akarja-e a Windows leállítani 5 perc után a merevlemezt?
Küldtem privátot is.
-
Krystal_s
addikt
válasz
hdsentinel #4313 üzenetére
Egy pillanat és küldöm...
1. Ez egy kis notebook (LCD TV-re kötve). 1db HDD van 2 részre particiónálva. A rádiót online hallgatom Winamp lejátszóval. Videókat általában a D: particióról nézem PotPlayer-el. A HDD állapota 100%-os. Mióta írtam még nem jött elő az akadozás.
Sokszor egy manuális lekérdezésnél/frissítésnél, vagy akár egy másik program megnyitásnál is hallható egy kis megakadás, ha megy közben az online rádió. Kisebb megakadások szoktak lenni néha, naponta 1-2x, de hogy hajszálpontosan 5 percenként folyamatosan, olyan még soha nem volt korábban.
Hard Disk Sentinel mellett, ami a lemezre vonatkozó program és folyamatosan fut, az a gyári Toshiba HDD Protection program és a Toshiba HDD SSD Alert service."nem avatott szemnek pedig felesleges ezt nézni"
Egyetértek és elnézést kérek a sok kérdésem miatt. Én sem tettem korábban. Tényleg ez a fejparkolás téma "hülyített" meg a témával kapcsolatban, mert nem szeretném, ha tönkremenne a lemez egy rossz beállítás miatt.Köszönöm szépen az információt. Azért elküldök egy riportot.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Kolondrum #4306 üzenetére
Wow
A 2 TB valószínűleg úgy, hogy 2047 GB: ez az amikor a külső házban lévő USB bridge chip nem tudja a HDD-t korrektül kezelni és még a kapacitását sem tudja pontosan lekérni.
Valószínűleg a bridge chip általi adatokat, modellszámot (pl. "WD Elements") mutatott volna, szerintem a HDD állapotát el sem tudta volna érni pont azért, mert nem tud a bridge chip sem kommunikálni vele rendesen.
A kékhalál szinte teljesen természetes, várható, nekem az a furcsa, hogy egyáltalán el tudtak kezdeni másolni rá...
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kolondrum #4309 üzenetére
Szia! Köszi, most már látom. A NoScript szűrt, amit nem szeretek kivenni. Az az érdekes, hogy ilyen drive-ot nem is ismerek. Gugli 20GB IDE-ként jelzi összesen! 3 bejegyzésben! Nagyon ritka típus lehetett, a gyártó oldalán nem ellenőriztem még le. Viszont 5400.3 alatt nem is futottam ilyenbe. Azt tudom elképzelni, hogy a 20-as gyártása régen kifutott, mikor még garanciába kellett ilyent adni, ilyenkor régen az újabb széria volt kapacitásban gyárilag visszavéve (nem is lehet nagyobbnak állítani). Vagyis egy igen ritka Sea HDD került WD házba, ahol az illesztő firmware-e lett megbuhizva. Ritka nagy átverés.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4305 üzenetére
Nem jól fogalmaztál: a SMART értékek ILYEN figyelését (azaz decimálisba váltott értékek) figyelését értelmetlen nézni.
Ezért nem így mutatja a program az értékeket alapban, hanem hexadecimális formában, ahol avatott szem rögtön látja, miről van szó. Csúnya leszek: nem avatott szemnek pedig felesleges ezt nézni, mivel a Hard Disk Sentinel pontosan arra készült, hogy ne legyen rá szükség: a kezdőlap megmutat minden lényeges adatot (kondíció, hibák száma és leírása, működési idő - és indítások száma).
Számos gyártónál, típusnál az egyes attribútumok különböző helyiértékein (alsó, középső, felső szó) más-más jellegű adatokat tárol.
Például ha "normál" nézetben nézed ezt a HDD-t (jobb gomb a S.M.A.R.T. -on és a Decimális adatmező opció mellől kiveszed a pipát), akkor rögtön látható, hogy ez itt
25290012
Amiből nekünk a 0012 (az alsó szó, azaz a jobb oldali 4 számjegy) az érdekes, ami megmutatja, hogy valójában 18 (a 0012 decimálisra váltva) az, amit keresünk. A középső szó (2529) egész mást is jelenthet, pl. a maximálisan elérhető ill. élettartam alatt még hátralévő mennyiséget (de akár teljesen mást is, ez a gyártón múlik).
Pontosan ezért jobb oldalt alul a grafikon mellett ki tudod választani, hogy az érték mely részének változását kívánod megtekinteni: a teljes értéket (ami bizony félrevezető lehet!) vagy csak egy részét (felső / középső / alsó szó - ami balról jobbra haladva megegyezik az egyes helyiértékeken található mennyiségekkel).
Ennél már csak egy rosszabb van: amikor elkezdik összehasonlítani az értékeket két teljesen különböző gyártójú HDD esetén, hogy az egyiknél milliós számok találhatóak, a másiknál meg ugyanott 0...
-
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4303 üzenetére
Használd a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, így kiderülhet, mi lehet a gond.
1) melyik meghajtóról (HDD-ről / partícióról) nézel filmet? Az milyen állapotú, van-e valami gond vele?
Maga a felismerési folyamat (ami alapesetben 5 percenként zajlik) általában nagyon rövid ideig tart. Rosszabb állapotú HDD és/vagy külső keret és/vagy nem megfelelő illesztőprogram okozhatja, hogy a HDD lassabban válaszol, mint kellene. De ilyenkor általában csak a program vár a válaszra, a HDD egyéb működését (pl. filmlejátszás róla) ez nem befolyásolja.
> A beállításokban átállítottam az Ellenőrzés gyakoriságát az alap 5 percről 6 órára, majd
> kellett egy restart (mert addig továbbra is 5 percenként megakadt a lemez)Akkor ez nem a Hard Disk Sentinel. Ha átállítod, akkor egyből átáll és alul is nyomon követheted, hogy mikor ellenőrizte utoljára az állapotot.
> Lehetséges, hogy egy idő után visszaáll az Ellenőrzés értéke úgy, hogy közben 6 órára van állítva?
Nem, ez kizárt.
-
válasz
Mezga Aladár #4310 üzenetére
60 dollár volt. Aliexpress, de végül visszakapta a pénzét.
-
válasz
liksoft #4307 üzenetére
Sajna nem tudok, csak megmutatták. Én mindent látok fel tudom nagyítani.
Mezga Aladár! Az még semmi, a gép WD-nek látta 2 terrával. Másoltak rá, ment és amikor 16G körül ért kékhalál. Gép újraindít, fel fel ismerte, és amint rákattintottál, hogy meghajtó megnyitása csonttá fagyott a gép.
-
Krystal_s
addikt
Ez még kimaradt az előbb..
A Lemez leállítás akadályozásához milyen időközönként küld a parancsot a HDSentinel? -
Krystal_s
addikt
Az mitől lehet, hogy miután beállítottam a Lemez leállítás akadályozást *-al (fejparkolás miatt) 5 percenként megakad a lemez, amikor videót nézek, vagy zenét hallgatok ugrik a hang egyet. A beállításokban átállítottam az Ellenőrzés gyakoriságát az alap 5 percről 6 órára, majd kellett egy restart (mert addig továbbra is 5 percenként megakadt a lemez). Restart után megszűnt az akadás pár napra, de most 2-3 nap után csak úgy ismét előjött.
Lehetséges, hogy egy idő után visszaáll az Ellenőrzés értéke úgy, hogy közben 6 órára van állítva?
Hajszálpontosan 5 percenként történik az akadás és azóta, mióta próbálgatom a fejparkolás leállítását. -
Daler
tag
válasz
Mezga Aladár #4290 üzenetére
Igen, megtalaltam, thx!
Visszanezve kb. 6 eve mar volt egy ilyen esetem, akkor jotallas kereten belul cserelve lett a hdd. Ez viszont nem garis, van erre javitas (firmware), mert nem talaltam. -
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4300 üzenetére
Portable esetén értelmetlen a rendszerrel együtt indítás, programtól függetlenül.
Ez az egy funkció pont ezért nincs benne a Portable Hard Disk Sentinel-ben - hiszen ha együtt indítanád a rendszerrel, akkor valóban a telepített verzió az előnyös. Ez kicsi, gyors, lényegesen alaposabb, részletesebb és több információt, lehetőséget ad az említett másik programnál.
A Portable, ahogy a neve is mutatja, hordozhatóságra készült, arra, hogy bármikor KÉZZEL el tudod indítani egy elemzésre, tesztelésre, vizsgálatra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagarival
- SATA SSD 256GB Samsung 840 Evo & Pro
- WD RED 8 TB HDD - HD Sentinel: 100%/100%
- 500GB-os M.2 SSD-k Micron, SanDisk, Samsung Tesztelt, jó állapotban!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Dobozos, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged