Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- bambano: A sor végén
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
wetomi
aktív tag
válasz
Mezga Aladár
üzenetére
Frissítés mindenképpen lesz, legalább két éves, ha nem régebbi a HDS. Szokatlan is, hogy kb. fél óráig mutatta ezeket a hibákat és a nulla kondíciót, aztán a nagy ijedség hatására tesóm elkezdte lementeni az adatait, majd fél óra múlva visszaállt minden a korábbi, megfelelő állapotba. Eközben a gép sem viselkedett szokatlanul a jelzett hibák ellenére. Este ránézek a gépre távolról és frissítem...
-
wetomi
aktív tag
válasz
Mezga Aladár
üzenetére
Tudtommal nem volt odacsapva sehova. Nővérem használja a gépet szinte csak asztalon. Mint közben kiderült, ez a hibalista csak rövid ideig volt látható, azóta megszűnt, így még érdekesebb a hiba, inkább a lemezzel legyen baj, mint valami a géppel. De pontosabb részleteket nem tudok még.
A biztonság kedvéért cseréljük a lemezt, éles rendszer és fontos adatok már nem lesznek rajta. -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Drága jó HD Sentinel barátunk szólt, hogy gáz lehet egy bő 5 éves laptop vinyóval.

Képernyő képet még nem tudok mutatni, de a hibalistát átküldték e-mailben. Ezek alapján milyen természetű lehet a hiba?"Meghibásodás várható - Attribútum: 4 Felpörgések/leállások száma. Értéke közvetlenül nem befolyásolja a lemez állapotát.
Meghibásodás várható - Attribútum: 5 Tartalék területre áthelyezett szektorok száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
Meghibásodás várható - Attribútum: 7 Fejpozícionálás közben előforduló hibák száma. Szervó ill. fej probléma vagy magas hőmérséklet okozhatja.
Meghibásodás várható - Attribútum: 10 Felpörgési újrapróbálkozások száma. Motor, csapágy vagy tápegység problémára utalhat.
Meghibásodás várható - Attribútum: 12 Ki/Bekapcsolások száma. Értéke közvetlenül nem befolyásolja a lemez állapotát.
Meghibásodás várható - Attribútum: 184 Paritáshibák száma a belső gyorsítótár (cache) és a vezérlő közötti átvitetelben.
Meghibásodás várható - Attribútum: 196 Áthelyezési kísérletek száma. A tartalék területre indított áthelyezések (sikeres és sikertelen) száma.
Meghibásodás várható - Attribútum: 197 Függőben lévő szektorok száma. A gyenge szektorok mennyisége, melyek áthelyezésre kerülhetnek.
Meghibásodás várható - Attribútum: 198 Javíthatatlan szektorok száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
A lemez felületén található 1 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Azonnali merevlemez csere szükséges.
Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."Az új lemez már érkezik, az adatok mentése is folyamatban van, jobb később, mint soha alapon. Eddig is szem előtt volt a gép és a HD Sentinel adatai, de most 1-2 nap alatt esett le hirtelen 1%-ra a kondíció és dobta ki ezeket a hibákat, ezért a hirtelen ijedtség.
-
dodopek
addikt
válasz
hdsentinel
üzenetére

-
TROG AIR
aktív tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Kétszer "teleírtam" (kb 90%-ra) és felment a 2% : 12 majd 16 %-ra....kísérletezgetek még,de köszi a választ.
-
Hitman
aktív tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
A biztonság kedvéért lefuttattam még a WD diagnosztikai programját, ami szintén nem talált semmi hibát.
Szünetmentes tápegység beszerzése régóta tervezve van, szerencsére elég stabil a hálózat.A gyártói garanciánál annyi az extra, hogy a cseredarabra fél év további garanciát vállal a gyártó, persze ehhez el kell indítani az rma folyamatát és ki kell küldeni a megadott gyűjtőállomásra nyomkövetéssel a hibás meghajtót. Ez Németországba szerintem 5-7 e Ft-ból jöhet ki...
-
hdsentinel
őstag
Ez jó hír, most valóban stabil, ha az újrainicializálás után a többi teszt is lefutott, az állapot már nem változott.
Bízunk benne, hogy most így marad és nem jelentkezik újabb probléma.
Érdemes megtenni mindent ennek érdekében, pl. szünetmentes táp, megfelelő tápegység, kábelek, stb... használatával.Igen: a garanciális csere keretein belül egyáltalán nem biztos, hogy új HDD-t kap az ember, sőt.
Akár jóval többet futott (sőt, rosszabb állapotú) HDD is érkezhet, ezért ahogy a program is írja magas kondíciónál (és én is ezt javaslom személy szerint) inkább vizsgáljuk felül, javítsuk, stabilizáljuk az állapotot, mint 1-2 minimális probléma miatt azonnal garanciális cserét kérni.
(ld. Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere? ) -
hdsentinel
őstag
válasz
dodopek
üzenetére
Szia !
Jó eséllyel nem a merevlemezzel kapcsolatos problémáról van szó.
A gyenge szektorokat általában a működési környezet (kábelek, csatlakozások, tápellátás) vagy nem megfelelő leállítás (reset, áramszünet), esetleg túlhúzás okozza.Ha ilyen van, akkor a merevlemez (ami csak elszenvedi a problémákat, de nem ő az ok) állapota lassan, folyamatosan romlik, akár egyre több fájl/mappa sérülhet, válhat elérhetetlenné.
Érdemes ezért a fentiek ellenőrzése, majd
- Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt indítása
és az eredmény (felületi térkép) elmentése. Ez felszínre hozza ha esetleg van további lappangó
probléma, pl. olyan gyenge szektor a felületen, ami ritkábban használt területen található
és így még nem került felderítésre- Ha van gyenge szektor, akkor teljes mentés után
Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása
ami a lehető legalaposabban javítja a problémát, rákényszerítve a HDD-t a gyenge
szektorok felülvizsgálatára, javítására (ill. ha gond adódna, a szektorok a további
használatból kizárására)És ha ezek után ismét jelentkezne gyenge szektor, akkor
1) ellenőrizni mást (kábelek, tápellátás, csatlakozások, stb...) ami a háttérben lehet
2) ismét indítani Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt funckiót és az eredményt
összevetni a korábbi helyzettel. Így minden kétséget kizáróan kideríthető, hogy
a probléma egy adott helyre koncentrálódik (akkor a HDD-vel kapcsolatos probléma
a valószínűbb) vagy teljesen máshová, véletlenszerű helyre (akkor valószínűbb a
környezeti probléma, azaz valami kiváltja a merevlemeznél a problémát).Tovább információ:
http://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_weak_sectors.php
(illetve itt a fórumon is elég sűrűn előfordult már, keress rá, hogy "gyenge szektor")
-
ta777
csendes tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
rendben köszi !!!
-
Hitman
aktív tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Köszönöm !
Időközben lementettem mindent a problémás WD Black-ről, a rendszerpartíciót klónoztam egy másik hdd-re. Innen indítva lefuttattam a "lemez felületek újrainicializálása" tesztet, ami 7-8 óra alatt végzett. Az eredmény 2 db hibás szektor, a hdd kondícióját 98%-ra értékelte. Ezután futtattam még egy olvasási tesztet, valamint egy rövid és egy részletes ön-tesztet, amik nem jeleztek semmilyen hibát. Most visszahúzom a képfájlból a rendszert a WD Black-re aztán meglátom hogy megy majd. Még kb. 15 nap gyártói garancia van rá...
Érdemes még tesztekkel nyúznom, vagy stabilnak nevezhetjük?Átnéztem az RMA folyamatát is, és ha jól értelmeztem a gyártó javított (hitelesített) háttértárolót is küldhet a meghibásodott példány helyett, illetve WD-nél amennyiben megadok saját hitelkártya adatokat akár előre is küldenek cseredarabot, természetesen a kártyaadatok egyfajta biztosítékot jelentenek arra, hogy vagy kiküldöm a hibás hdd-t vagy levonnak valami költséget.
-
-
ta777
csendes tag
mivel most megy holnap laptopom szervizbe ..., monitorja hol érintkezik, hol nem ....SZÓVAL a laptop vinyoján észrevettem, hogy nincs gyenge szektor + lement a rövid önteszt és a részletes önteszt is de 70% kondiciót mutat .....
ahogy kivettem ezt talán lehet javítani formázással vagy HD regenátorral + HD sentinellel is ezeket javítani, de ugye ezek fizetős cuccok már ...., de majd szerzek valahonnan ilyet ...,
Illetve ugye ha nincs gyenge szektor + csak a kondició ment le , akkor lehet nem is kell ...VAGY NEM TUDOM MENNYIE VAN ODA VINYOM, HOGY KÉRJEM A CSERÉJÉT TALÁN?
ez a kondició viszont abban érdekes, hogy a HDS 4.1 pronál ugye mutatja a 70 % kondiciót, és a részletes önteszt se dobott ki hibát ...
aztán megcsináltam egy frissebb verzióval a rövid öntesztet és ott pedig 100 % ot mutat a HDS 4.6 pro
most javítani már nem kezdem, m hát nem tudom kicseréltessem e? nehogy még rosszabbat tegyenek bele, mert állítólag ez a lenovo szerviz elég veszélyes ....
köszi !!!!!!!!!!!!!!!!!! hát nem nagyon értek ezekhez sajnos ....
-
hdsentinel
őstag
válasz
rostiron
üzenetére
A képeken nem látszik minden, érdemes lenne a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, annak teljes elemzése segíthet (arra gyorsabban tudok válaszolni).
Igen, jó ötlet volt másik gépben is megnézni, mivel a leírt jelenség sokszor az aktuális működési környezethez köthető, de akkor itt ez sem segített.
-
hdsentinel
őstag
Bizony, pont ezért képes a partíciók nélküli és/vagy sérült és/vagy idegen (Linux/MAC) partíciókkal rendelkező HDD-k elemzésére, tesztelésére, állapotuk javítására is.
Megadható, hogy csak megadott blokkokat teszteljen, tehát nem feltétlen szükséges a teljes törlés, de ha a lemez eleje (ahol a partíciós tábla is van) sérült, akkor gond van, hiszen ezt felülírva a partíciók sem érhetőek el.
Készül egy új teszt, amivel már nem lesz szükség teljes mentésre ilyen esetben és ideális esetben a HDD állapota javítható lesz viszonylag egyszerűbben.
-
-
Fricu
tag
Hali
Van két azonos merevlemezem:
Maxtor DiamondMax 10, 160G-s, 6L160P0 típus. Csak a FW, és a gyártási hely-idő tér el.
A Seagate oldala szerint mindkettőn a legfrissebb FW van, 2004 márciusi (bár a számuk eltér), és nincs rájuk újabb frissítés.
Mindkettő üres, formázott, az akusztikai beállításaik is azonosak.
Ugyanazon az IDE porton eltérő eredményt produkálnak:A HD Sentinel szerint rendben vannak (100/100), de az ottani olvasási rövid-teszt szerint meg a másik a gyorsabb, igaz kicsi különbséggel.
Mi ennek az oka?
-
Hitman
aktív tag
válasz
ariel96
üzenetére
Még nem futtattam le a HD sentinel teszteket. Az elmúlt 1-2 napban ízekre szedtem a gépem, mindent patyolatra takarítottam, kicseréltem a sata kábeleket.
Az a gondom, hogy rendszerlemez a WD Black, aminél a hiba előjött.. Úgy gondoltam a rendszer ~100GB-os partíciót klónozom egy régebbi tartalék 120 GB-os HDD-re, és ezután tesztelem azt a partíciót...(a maradék részt nem piszkálom)
Most már az idővel is vigyáznom kell, ha sokat húzom kifutok a garanciából...OFF
Utoljára Macrium reflect szoftvert használtam klónozásra, van valakinek más (jobb) javaslata? -
66zio
aktív tag
Sima winchesternél Sentinelben, hol lehet megnézni mennyi az összes írt adatmennyiség? Vagy ez csak SSD-knél van?
-
King Unique
titán
válasz
ariel96
üzenetére
Destkruktív írás és felület újrainicializálása, igen, MINDENT töröl!!!
Tehát ennek tudatában futtasd le, v sem!
1 db gyenge/ rossz szektor valóban nem a világ vége, előbbi tesztek után akár el is tűnhet. De, ha nem , utána is hibát dob a WD Drive Utilities, akkor én nem szórakoznék vele és garisan kicseréltetném. Meg ugye ki tudja, azon a régi gépen mit kapott, esetleg más alkatrész is idő előtt tönkremehet miatta.De csak tanács, ha már látom, hogy tovább érdeklődsz.

-
ariel96
aktív tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
hdsentinel
üzenetére

-
rostiron
őstag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Szia.
Köszi hogy írtál, nem tudom hogy végigolvastad -e a teljes sztorit. A lényeg hogy totál lelassult a hdd annak ellenére hogy a sentinel szerint nincs semmi gond.( Teljes partició törlés és formázás után a win7 telepítés fél óra elteltével is csak 1-2% -nál tartott )Megcsináltam a Lemez felületének újrainicializálását, de a helyzet nem változott. Aztán az újrainicializálás utáni kép alapján a lemez elejéről 45 GB használaton kívülre raktam, utána a win érdekes módon kb 8-10 perc alatt feltelepült. Örültem mint majom a farkának, de aztán megint elkezdte, és olyan lassú a gép hogy nem lehet kivárni. Pedig friss telepítés. Ha átteszem a hdd-t az asztali gépbe ott is baromi lassú. A rövid önteszt lefut. Itt van pár kép.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Plasticbomb
üzenetére
A hivatalos specifikáció szerint az összes olyan hiba, amit a beépített hibajavítás (ECC) nem tudott megjavítani:
"The raw value shows the count of errors that could not be recovered using Error Correction Code (ECC)."
De valójában nincs igazi jelentősége ebben a formában, tökéletesen működő SSD esetén az értéke valóban extrém magas értékeket is felvehet.
-
hdsentinel
őstag
válasz
rostiron
üzenetére
A raw read error rate önmagában típustól függően nem feltétlen jelent problémát, bizonyos HDD-k esetén akár milliós nagyságrendű is lehet. Nem véletlen, ez nem raw read error COUNT, azaz nem a hibák számát jelöli a legtöbb esetben.
Ha van vele gond, akkor a Sentinel jelzi a szöveges érékelésben és a kondíció %-ban is természetesen.Érdemes:
1) Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció
2) Ha valami "gyanús", akkor érdemes a tesztekhez folyamodni, hogy kiderüljön, valóban van-e probléma: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
Ezekkel kiderül, hogy tényleg van-e probléma - vagy a HDD működésével minden rendben van és máshol keresendő a lassulás oka (pl. töredezett fájlrendszer, valami "fogja" a gépet, stb.) -
hdsentinel
őstag
válasz
Mezga Aladár
üzenetére
A rejtett partíciókat, op.rendszertől független ADATterületet, azaz ahova adat kerülhet, azokat a Hard Disk Sentinel teljes írástesztje felülírja.
Sima formázás vagy op.rendszer újratelepítés önmagában valóban nem.A firmware-be esetlegesen beírt egyéb dolgokat természetesen a Hard Disk Setinel sem tudja törölni.
De személy szerint számomra ezt nagyon nehéz elhinni, hogy a firmware-be bele tudjon nyúlni valaki, azt visszafejtse, módosítsa, pláne több száz/ezer különböző típusú, gyártójú HDD esetén - és különösen "mezei" hardver-környezetben (azaz speciális hardver eszközök nélkül). -
hdsentinel
őstag
Igen, ez teljesen normális jelenség.
Elég sűrűn fordul elő itt és mindig leírom, hogy ez általában nem a HDD hibája, hanem a működési környezethez köthető (kábelek, tápellátás, stb.)
Ilyenkor (ahogy a program súgója is írja) szintén teljesen természetes, hogy a hardveres öntesztek hibát jeleznek, általában elég hamar.A megoldás az alapos felületteszt, ami felszínre hozza, ha van még ilyen jellegű probléma.
Majd az írásteszt segítségével a helyzet javítható, ideális esetben a hibák teljesen eltűnnek, a kondíció is javul.
Ha MÉGSEM, akkor érdemes a garanciális kérdést felvetni.Itt van részletesen bemutatva: Hard disk case: weak sectors
-
Plasticbomb
addikt
Intel 520 120 GB SSDnél a Reported Uncorrectable Errors konkrétan mit takar? Iszonyat mértékben ugrál. 233 millióról másnapra beesik 0ra, majd megint 89 millió, aztán 126 millió, majd 3 millió. Most épp 73 millión áll. Szóval ez mi lehet?
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Egy asus laptopba lévő hdd-vel akadtak gondjaim. A sentinel szerint 100/100 de baromira lelassult.
Úgy ahogy sikerült helyrepofozni de még valami zavar, hogy a Raw Read Error Rate érték folyamatosan nő.
6500 környékén tart. Ha valaki tudna valami biztatót mondani annak örülnék. Itt kezdődött a történet, nincs erőm még egyszer mindent leírni, de ha valaki végigfutna rajta az jó lenne.Üdv.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Ezért vagyok kíváncsi rá mert az írás teszt elméletileg a tartalék terület kivételével mindent felülír.
A hardveres törlés is érdekes lehet. -
Plasticbomb
addikt
válasz
Mezga Aladár
üzenetére
Nem. Mint írja, az operációs rendszertől elzárt részen fut. Tehát OS alól nem fogod se látni, se módosítani/törölni.
Ellenben, ha a wincsi saját osét veszed rá a felülírásra, az más kérdés. Az már talán lehetséges.
-
Hitman
aktív tag
Enermax Liberty 500W-os tápegység van a gépben, kábelekhez nem nyúlkáltam már pár hónapja, de ellenőrizni fogom.
A garanciánál van egy kis probléma, ugyanis a kisker 36 hónapot írt a garancialevélre, ami már lejárt, de a gyártói garanciából (ami 60 hónap) még szűk 1 hónap van...
A kérdés, hogy WD gyártói garancia milyen szintű hiba esetén, és milyen csatornán érvényesíthető? -
Mezga Aladár
veterán
Adott ez a téma.
Gondolom sokan olvastatok róla.
A kérdésem az lenne, a kártevő létrehozta a rejtett partíciót, akkor a hds teljes írásteszt, tudja ezt törölni? -
Hitman
aktív tag
Sziasztok!
Úgy néz ki a Western Digital Black hdd-m (WDC WD1002FAEX-00Z3A0) elkezdett vacakolni. Igaz még csak 2 gyenge szektort jelez...
Nagyobb probléma, hogy a gyártói garancia március 20-ig él...
Szerintetek mit érdemes tenni?WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows szoftverrel teszteltem, de a rövid és a hosszú teszt is megszakadt.
HD Sentinel riportból:
Off-line adatgyűjtés állapota . . . . . . . . . : Vezérlő által megszakítva
Önteszt állapota . . . . . . . . . . . . . . . . : Sikertelen olvasó egység hibája miatt
....
Utolsó rövid ön-teszt eredmény . . . . . . . . . : Sikertelen olvasó egység hibája miattSzerk: A kondíció azért 92% az egyik helyen, mert alapértelmezetten az adatmező szigorúbb analízisére volt állítva a HD Sentinel...
-
joccadoki
senior tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Ahogy olvasom itt a dolgokat, eléggé az az elméletem, hogy az ssd-k nem megbízhatóak!
Az hogy ennyi idő elteltével, a kondíció egyáltalán csökken is az azt jelenti számomra, hogy igazából rendszer disknek sem optimális ezért az összegért. Egyszer csak behal? akkor vissza kell állni a lassabb sebességre, bukom a letöltött dokumentációkat, és 20000forinttot amiből ha mást nem de egy 600mb-s blacket veszek ami szintén gyors és sokkal nagyobb a területem is -
hdsentinel
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
> A "probléma" az, hogy a HDS "filozófiája" szerint 0 byte írást nem jelenít meg
Igen, ez így van.
De nem érzem ezt problémának.Az elgondolás, hogy valós, értelmezhető adatot írjunk ki a főoldalon, egyszerűen azért, hogy ne legyen túl zsúfolt és azonnal adjon egy támpontot az állapotról.
Ha az SSD vadiúj (azaz az összes írás még TÉNYLEG 0 bájt, nem telepítettünk/másoltunk rá) akkor ennek nem sok jelentősége van, a működési idő és az indítások száma mindkettő ezt támasztja alá.
Hiszen pont azt várjuk, hogy az összes írt adat nulla legyen - de ha mégsem nulla, akkor azonnal megjelenik és máris megerősíti, hogy nem is új az SSD
Ha pedig valami gond van és az SSD hibás, nem megfelelően működik, az a szöveges értékelésben és a kondíció %-ban azonnal látszik. De ha emellé odatesszük, hogy 0 bájtot írt összesen (ami biztosan nem igaz), az megkérdőjelezi a valós hibajelzés hitelességét.
Azaz: ha 0 bájt írást rögzített, miközben aktívan használva van (kondíciótól függetlenül), az minden bizonnyal TÉVES érték, ezért nem célszerű külön mutatni.
Természetesen a S.M.A.R.T. oldalon bármikor ellenőrizhető a megfelelő attribútum kiválasztásával (nem csak az aktuális érték, de annak változása is).Ezért ez valóban (még korábban) mérlegelésre került és ezért nem jelenik meg a 0 bájt, mint összes írt adatmennyiség.
Persze ki lehet írni, csak amikor olyat ír ki a program, ami BIZTOSAN nem lehet pontos, szerintem pont az kérdőjelezi meg azt, hogy ismeri-e, megfelelően kezeli-e egyáltalán az adott típust a program.
> Attól, hogy az MWI beállt 1-re, attól még a többszörösét fel lehet írni rájuk(nagy általánosságban)
Valóban, bár ennek a teljes írt adatmennyiséghez nem sok köze van

És az más kérdés, hogy ilyenkor ha mondjuk eltesszük az SSD-t egy időre, már nem biztos, hogy vissza is tudjuk olvasni az utoljára ráírt adatokat. -
hdsentinel
őstag
válasz
TMontana88
üzenetére
Valószínűleg igen.
A felület teszt sem éri el a már átallokált hibás szektorokat (pont ez a lényeg: hogy ami át van helyezve, az már ne legyen tovább használatban, ne lehessen sehogy írni/olvasni).
Amik ott hibásnak jelentkeznek, azok olyan szektorok, melyek most, aktuálisan hibát okozhatnak (pl. a chkdsk ezeket jelezheti hibás szektoroknak, még ha javíthatóak is a Hard Disk Sentinel megfelelő tesztjével).
-
ledgeri
nagyúr
Üdv!
3 régi vonyót tesztelem mostanában (az értékek nem romlottak a legutóbbi mérések óra, pedig csaknem két évnyi állás után egyből tesztre lettek fogva):Samu 80-as: 100% teljesítmény, 99% kondi

Maxtor 80-as: 99%-os teljesítmény, 100% kondicíó

IBM valami 60-as 100%-os T, 97%-s K

A kérdésem az lenne, hogy melyiket mire merhetem használni, ha merhetem? (párnál sötétebb zöld pötty is megjelent a felületolvasás alkalmával, miután át lett írva az egész, írással)
-
anonymus89
addikt

Fire/SOUL/CDÜdv!
Köszönöm a kimerítő választ, nem történt lapcsere a netbookban gondolom szétszedni sem olyan könnyű, hogy kivegyem. Egy biztos ebben a gépben kegyetlen lassú nem győzöm kivárni a programok betöltését.
Viszont addig nem is szeretném formázni míg nem készítettem egy image-t a rendszerről
típus ST500LT012-1Dg142 hd sentinel alapján. -
De nálad nyilván kiírja mennyi az írt mennyiség(mint írtam, ez a megtévesztő és azt is, miért)...
A "probléma" az, hogy a HDS "filozófiája" szerint 0 byte írást nem jelenít meg(ez tényleg programozó felfogásán/megközelítésén stb alapul), de SSD-nél ez fontos infó(még ha 0 byte is az írás), mert
1. Attól, hogy az MWI beállt 1-re, attól még a többszörösét fel lehet írni rájuk(nagy általánosságban)
2. A jelen példa esetén is jól látszik, hogy a 0 byte írás megjelenítése(SSD esetén) is nagyon hasznos infó tud lenni. Máté Janit "ismerve" Ő is mérlegelni fogja a kérdést(még1x hangsúlyoznám, hogy SSD-k esetén, nem HDD-knél)kurahfee
Az azért nem gyenge, hogy egy "állítólag" 2 hónapos SSD-ről "kidobják/elveszik" a számla...
-
kurahfee
újonc
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget.
Az SSD-még éppenhogy 2 hónapja van üzemben. A szerencsétlenségemre valószínűleg a blokkot már kidobta,úgyhogy reménykedem, hogy nem adja meg magát végleg, mert a firmware frissítéssel próbálkoztam, de nem akarta, még megpróbálom egy másik gépben, ahol nem rencerpartícióként funkcionál.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
-
TMontana88
csendes tag
válasz
hdsentinel
üzenetére
Értem, köszönöm szépen.
És egyébként az olvasási tesztnél mutatott 1 vörös blokk akkor valójában ezt a 8 gyenge szektort jelentette?
Elképzelhető, hogy korábban félreértelmeztem, amikor azt hittem, hogy az egy hibás/rossz szektor és valójában nem is volt ilyen? -
Kelvin
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Biztosan ismeri mert nekem is ugyanilyen ssd-m van és nálam minden ok a hds-el. Igaz, 4.6-os.

-
válasz
hdsentinel
üzenetére
Azért feltételeztem, mert a HDS (ezek szerint) nem írja ki, ha 0 byte van írva a meghajtóra. Ez zavaró volt, mert pont ugyanígy nem ír ki semmit, ha
1. Nem ismeri a meghajtót
2. Nem ad vissza írt adatmennyiséget a meghajtóNem írták, hogy bármilyen hiba lépne fel OS alatt vele, ezért nem feltételezném, hogy egy rommá írt meghajtóról van szó, de majd kiderül(vagy beborul)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hdsentinel
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
> szinte borítékolható, hogy nem ismeri,
Természetesen tökéletesen ismeri és kezeli a Hard Disk Sentinel, pontosan azért jelzi, hogy gond van vele.
Ilyenkor általában a rendszer indításakor vagy akár használat közben a Windows is jelez hibát, sőt új telepítés sem feltétlen lehetséges ilyen állapot esetén.Vagy akkor az SSDOK sem ismeri?

-
hdsentinel
őstag
válasz
TMontana88
üzenetére
Nem kerültek a gyenge szektorok áthelyezésre.
A használat során felülvizsgálatra kerültek, mivel kiderült, hogy állapotuk hibátlan, a számuk szépen visszacsökkent.
A legbiztosabb módszer valóban az írásteszt használata a Hard Disk Sentinel-ben ilyenkor, de ideális esetben idővel akár maguktól (mikor a rendszer vagy valamilyen program a kérdéses területet írja) javulhatnak. -
válasz
kurahfee
üzenetére
Ha most vetted ezt az SSD-t(tehát még garanciális), akkor jelezd az üzletnek a jelenséget.
Ha ők is azt javasolják, hogy elsőre próbálj firmware-t frissíteni, akkor tedd meg(de csak akkor), mert hibás/rosszul kivitelezett FW frissítés esetén ugrik a garancia és erre az üzletek/szervizek gyakran hivatkoznak. Kingston V300 Firmware -
kurahfee
újonc
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
válasz
kurahfee
üzenetére
Vélhetően valami "hiba" csúszott be és nem ismeri helyesen ezt az SSD-t(sőt, szinte borítékolható, hogy nem ismeri, mert ez egy "sima" V300-as Kingston, SF-2281-es vezérlővel, amit kellene hogy ismerjen).
Dobj egy képet az SSDOK-ról, majd a HDS riportot meg küld el a fejlesztőnek(Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció). -
TMontana88
csendes tag
válasz
TMontana88
üzenetére
Még az előzőhöz hozzácsatolnám ezt a képet, ahol mutatja is a rossz szektort és épp I/O eszközhibát ír a rossz szektorra, mint a torrentben is (még akkor). Azóta zöld ott is, hibátlan.
[link]
-
kurahfee
újonc
Sziasztok!
Én a következő problémával szembesültem, nem tudom találkozott-e már valaki ilyesmivel
csatolva a kép)Előre is elnézést, ha esetleg már van erre megoldás, csak elsiklottam felette.
A kérdésem annyi lenne, hogy tényleg valami kritikus hibát jelent, vagy esetleg csak nem tud a HDD sentinel bizonyos adatokat kiolvasni és ezért érzékeli a hibát?
Továbbá, hogy lehet-e valamit tenni a hiba kiküszöbölésére.
-
TMontana88
csendes tag
válasz
joccadoki
üzenetére
Köszi szépen a segítséget.

Én is annak látom a mostani eredmény alapján egyébként. Viszont érdekes, hogy sehol nem tudom visszanézni azt, hogy mi lett a rossz szektorral. Ha egyáltalán akkor volt...
Ez így most egy tökéletes merevlemeznek tűnik SMART értékek alapján, holott szerintem nem az.
Erre utal, hogy torrentről amikor töltöttem, egyszer csak i/o eszközhibát írt ki és mindig megállt (de csak az az egy torrent.) Ezek után raktam fel a Sentinelt és láttam a 8 gyenge szektort értékelésben, olvasási tesztnél meg az 1 rossz szektort. Napló bejegyzésben egyébként ott van, hogy:2015.02.04. 12:10:12,#197 Current Pending Sector Count 8 -> 0
2015.01.29. 11:54:04,#197 Current Pending Sector Count 0 -> 8Szóval ezek a gyenge szektorok gondolom áthelyezésre kerültek.
Az 1 rossz meg az olvasási teszt (!) eredményeként ki lett vonva a forgalomból. Csak ezt kár, hogy nem jelzi sehol. -
joccadoki
senior tag
válasz
TMontana88
üzenetére
Én úgy látom hibátlan a lemez. De nem tudom hogy működik ez, de sokszor, ha olvasás/írás tesztet hajtok végre, helyre áll a lemez, de legalábbis jobb lesz. talán a partíciós tábla volt hibás
-
TMontana88
csendes tag
Na, itt végre nem kicsinyíti le a képet:
-
TMontana88
csendes tag
válasz
joccadoki
üzenetére
Bocsánat, itt lesz:

Egyébként korábban a "Current pending sector count"-nál volt felkiáltójel, de az érthető is a 8 gyenge szektor miatt, amit a szöveges értékelésben jelzett is, hogy áthelyezésre kerülhetnek.
Én viszont ebből a SMART-ból nem látok semmit, hogy pl. korábban rossz szektor lett volna. -
joccadoki
senior tag
válasz
TMontana88
üzenetére
-
TMontana88
csendes tag
Bocsi, lemaradt.
-
TMontana88
csendes tag
Csatolt kép róla:
-
TMontana88
csendes tag
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Ez az 5-ös szám lenne az első helyen?
Ezelőtt 8 gyenge szektort írt, meg olvasási tesztek során 1 rosszat. -
Plasticbomb
addikt
válasz
TMontana88
üzenetére
Nézd meg a sentinelben a smart értékeknél a reallocated mező értékét (Ha jól emlékszem abba az értékbe szokták gyűjteni ezek számát.). Ha ott mutat a 0ánál többet, akkor ott a nyoma.
-
TMontana88
csendes tag
válasz
liksoft
üzenetére
Lehetséges. És ez akkor a gyakorlatban mit jelent?
Ugyanott vagyok, mintha lefuttattam volna az írás tesztet? Csak így nem kellett törölnöm róla az adataimat?
Mondjuk így a garanciát valszeg buktam is. Jól sejtem? Mert nem látják a szektorhibát, ha lefuttatnak bármilyen tesztet. De végülis ez most mindegy, még van rá másfél év,ha addig nem jön elő egyetlen újabb szektorhiba sem, akkor nekem megfelel. -
liksoft
nagyúr
válasz
TMontana88
üzenetére
És ha oda írt a rendszer azóta?

-
TMontana88
csendes tag
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Én is erre gondoltam, de azt nem csak az írási teszttel lehet elérni? Ugye az olvasási tesztnek csak az a lényege,h detektálja a rossz szektort, hogy merre van, és az írási teszt az, ami újrainicializálni a merevlemezt, azaz esetlegesen átallokálja a szektort, kivonja a forgalomból.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
TMontana88
üzenetére
Kivonta a forgalomból, mostmár nem látod, csak a SMART értékekben max.
-
TMontana88
csendes tag
Feltelepítettem én is ezt a free licenszes verziót.
Létezik, hogy (még az előző hdsteninelen is már) tegnap egyszer csak 100%-ra visszament a kondíció 95%-ról? Lol.
Lefuttattam az olvasási tesztet (immáron ezen az új hdsentinelen is) és minden szépen zöld (az eddigi 1 rossz szektorral ellentétben) + a részletes önteszt is lefut most már megint.
Nem vágom.
Pedig nem indítottam újrainicializálási tesztet v írási tesztet hogy a hibás szektort kivonja a forgalomból és "hibátlannak" lássa, SMART-on sem állítottam értéket, h ne mutassa,mert akkor úgy érteném a 100%-os kondíciót, így viszont ez érdekes. Csak olvasási teszteket futtattam. Most már nem írja nyilván a 8 gyenge szektort se. De hogy az az 1 rossz szektor is hova tűnt, amit nem lehet sehogy javítani, azt nem értem.
Na mindegy. 
-
liksoft
nagyúr
válasz
hdsentinel
üzenetére
Legtöbb gond nem a tartalék terület, hanem annak nyilvántartása. Hiszen ezt futás közben kell kezelnie a drive-nak, ami egy méret fölött egyre nehezebb. A gyári területen is korlátos ennek a táblázatnak a helye, így ez az ami inkább limitálja az áthelyezett szektorokat.
-
hdsentinel
őstag
válasz
joccadoki
üzenetére
Igen, ez teljesen legális: gond nélkül használható teljesen legálisan, időben korlátlanul (azaz sosem jár le, nem kell megújítani).
Viszont nem frissíthető, ha frissítésre kerül, akkor visszavált nem-regisztrált verzióra.Régebbi, nem túl gyakran változó hardver-környezetű rendszerek esetén tökéletes, azért újabb merevlemezekkel, SSD-kkel, vezérlőkkel nem feltétlenül kompatibilis ez a korábbi verzió.
-
-
hdsentinel
őstag
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Pontosan tudom, mire gondolsz: tavaly cseréltem le apám Pentium 3-as (!) gépét. Ő nem netezik, csak a fotóit tárolja rajta, szerinte teljesen jó volt még, de azért mégis jobb egy komolyabb, gyorsabb, csendesebb jószággal dolgozni

Igen, tényleg jó lenne biztosan tudni a tartalék hely nagyságát, de ezt a gyártók nem igazán hangoztatják. Általában bőven elegendő arra, hogy kisebb jellegű hibákat (néhány száz, akár ezer) szektort ki lehessen cserélni, nagyobb jellegű hibáknál (pl. komplett fej kiesése) pedig igazából mindegy, ott már ez nem számít.
SSD-knél még érdekesebb, ott a gyártó akár GB-okat is lefoglal tartalék céljából. -
StSanya
senior tag
Akinek jó a 4.40-es Pro, annak hajrá még két napig
-
betyarr
veterán
az lenne a kérdésem,hogy külső hdd-k esetében is használható a hd sentinel?egészen pontosan erre a lemezre gondolok: WDBPGC5000
-
Plasticbomb
addikt
válasz
hdsentinel
üzenetére
Oké, akkor pont megfelel arra a célra, hogy apám használja netezni.... Egyszer majd csak a fejébe verem, hogy ne a hulladékkal szórakozzunk már, hanem vegyünk neki is egy gépet, akár alkatrészenként... Mondjuk azt kár, hogy nem lehet ténylegesen tudni, mennyi egy adott eszközön a tartalék tárhely. De jó lenne ehhez az adathoz hozzájutni.
Igaz, hogy hibátlan még mindig a terás laptop vinyóm, és az SSD is rendben van, de érdekel, vajon mit bírna ki.Nem figyeltem az emailt, de mostmár látom, hogy küldtél.
Köszi! -
hdsentinel
őstag
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Szia ! Köszönöm a riportot, küldtem is rá választ e-mail-ben, még másodikán.
> Kérdésem a tartalék tárhely méretével kapcsolatos.
> Ezt honnan tudom meg, hogy van-e még, vagy már elhasználta az összeset az adott eszköz?Ez jó kérdés. Pontos információt nem nagyon lehet tudni, esetleg a Reallocated Sectors Count-nál az Érték mező csökkenéséből következtethetünk a nagyságára (ami folyamatosan csökken új hibás szektorok esetén, ahogy az Adat mezőben található hiba-szám növekszik).
> max tempó 22MB körül alakul
Igen, az elég kevés. De nem véletlenül, hiszen 0% a kondíciója, csoda, hogy még működik
Egyrészt valóban kizárható a hibás terület megfelelő partícionálással (ez jó ötlet), de ilyenkor már a még használható terület sem biztos, hogy minden körülmények között (ráadásul megfelelő sebességgel) működik.> Ennek tudatában particionáltam, hogy a hibás szektoroka a windows xp ne is akarjon véletlen sem írni.
Ez így szuper.
> Szívem szerint hagynám, hogy megpróbálja a wincsi helyre rakni magát,
Nincs értelme. 0% kondíció, nagy mennyiségű hiba van. Minden perc ajándék, amit még menni tud (csökkentett sebességgel és kapacitással).
> És sajnos nem hagyhattam ott, bekapcsolva, hogy majd valamikor a végére ér...
Lehet, hogy hetek (!) kellenének, de valószínű, hogy akkor sem lenne jobb. Még ha néhány szektort le is tud gyűrni, elképzelhető, hogy pár nap múlva a szomszédos szektorok is hibázni kezdenek. Ha pedig olyan jellegű a probléma, akár az addig jónak tűnő rész is romlásnak indulhat.
> A riport alapján mit gondolsz, használható marad egy ideig még?
Fontos adatok tárolására semmiképp, bármikor tovább romolhat ill. végleg meghibásodhat.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPon Computer
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motoros topic
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Milyen notebookot vegyek?
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- WD 480GB Greene SN350 (WDS480G2G0C) M.2 2280 NVMe PCI-E3.0 x4 SSD
- SAMSUNG EVO 860 500GB
- ServeRAID 12db M5200 Series (44W3392) 1GB Cache + 28db M5210 Series (44W3395) 4GB Cache / RAID 5 Upg
- WD Blue SN570 1TB M.2 NVMe SSD - Garancia: 2028.04.17 ALZA - 100/99%
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3711, 100% AKKUMULÁTOR
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3540
- Apple iPhone 13 Pro ( picit Karcos Kijelző) / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / 86% Akku
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

és nincs vele gondom

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)