Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1800) hdsentinel válasza Tomate (#1797) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köztudott, hogy a flash alapú SSD-t alkotó memóriacellák véges számú írást viselnek csak el, azaz minél több az írás, annál jobban "kopnak".

Ahogy a szöveges értékelésben olvasható:
Mivel nincsenek jelentős hibák (problémás vagy gyenge szektorok) az SSD-vel, egy általános célú érték mutatja azt, hogy a memóriacellák mennyire vannak "elhasználódva" (wear) az SSD-re írt adatoktól.
Ha a program régóta van telepítve, a S.M.A.R.T. oldalon kiválasztható a hivatkozott attribútum és alul a grafikon máris mutatja, hogyan változott időben (azaz milyen időközönként csökkent az érték).

Ez javulni természetesen nem fog, hiszen a cellák már nem újak. Érdemes az írást minimalizálni (pl. ideiglenes fájlok/mappák, lapozófájl HDD-re költöztetésével) így az élettartam kitolható a lehetséges maximális mértékben.

Ha a kondíció elfogy, a memóriacellák már nem fognak biztonságosan adatokat tárolni. Először lehetséges lassulás, aztán bizonyos fájlok / mappák sérülhetnek, egyre gyakoribbak lesznek az indításkori chkdsk futások aztán egy idő után a felírt adat visszaolvashatatlanná fog válni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.