- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- Rák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- -szabi-: Könyvtár megosztás windows 10 és KODI között SMB használatával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Inhouse
őstag
Nem tudom, mi az az MPD, de most gáz van. USB-ről bootoltam többször is egy Tiny Core-al, ment UTP-n a net. Aztán egyszer bootolás közben kikapcsolt...azóta nem lehet bekapcsolni. Másik táppal is próbáltam, nem táp baj van. Először még megcsinálta a táp ráadásakor amit eddig, egy pár másodpercre világított a bekapcs gomb körül majd ki. Ez után lehetett indítani. Most már ezt sem csinálja, vége...
-
sallai97
csendes tag
Ez 720p-s volt. A bitrátáját nem tudom,nem volt írva. Egy másik(viszont régebbi) hasonló méretű filmet megállás nélkül,szépen ki küldte, csodálkoztam is. Le tesztelek néhány filmet ha lesz időm és meg írom a tapasztalataimat
Minden esetre még nem rohanok egy másik router-ért,lehet hogy fölösleges lesz.
-
Ereshkigal
őstag
Egy Banán megvételén gondolkodom én is a Pi helyett.
Volt nálam egy darabig egy B+, dobtam rá én is Archot, és nagyjából végigzongorásztam, amiket te, illetve kiéltem még a linuxos hajlamaimat rajta. Nagyon lassúnak találtam a letöltést, az ftp kapcsolatot, aztán utánaolvasva kiderült, nem nálam a hiba, ennyit tud ez a hibrid (kókány) ethernet-usb vezérlő. Mondjuk pár nap után már megszoktam, de a transmissiont bizony át kellett konfigolni, mert több torrent egyszerre történő indításánál volt, hogy egy idő után megfagyott a rendszer (pingelni még tudtam, de egyébként se kép, se hang). A proci is kevés neki, általában az egekben van a procihasználat, ha teljes sávszélen fájlművelet van.
Az erősebb proci nem árt, és ha jól tudom, az usb sincs összeházasítva az ethernettel. De ami ennél is jobb, hogy van egy SATA rajta. Amitől félek, hogy nem tudom, milyen a támogatottsága OS téren. Te tudsz erről valamit, mennyire stabilak vajon a Banánra hegesztett disztribúciók?
-
PandaMonium
őstag
Jó ötlet. Durva, hogy még mindig nincsen hivatalos Google Drive alkalmazás linuxra annak ellenére, hogy két és fél éve ígérgetik. Egyébként a "drive" -on még nem gondolkodtál el? Egy Google dolgozó készítette, sőt a Google nevén van copyright-olva (viszont nem hivatalos kliens). Hasonló módon működik mint a git: init, push, pull parancsokkal tudsz feltölteni vagy szinkronizálni fájlokat, egyedül a background sync hiányzik belőle de ahogy olvastam most is csak crontab-al használod a grive-ot. Jelenleg ez az a dolog ami legközelebb áll egy hivatalos klienshez.
-
rollair
csendes tag
Rendben, köszönöm. Ez most adott egy nagy lökést és végül sikerült kijönnöm a zsákutcámból.
Mivel egyelőre nem akarok távolról beavatkozni otthon semmibe, így elég a monitorozás: ennek szellemében beszéltem a honlapomat hostoló cég tech gurujával is, aki azt javasolta, hogy a Pi-ről töltsem fel a honlapomra az adatokat, amiket ott meg akarok jeleníteni.Erre a curl-t javasolta, amit nagyon egyszerű belőni -nekem Debian (Raspbian és Occidentalis) működik a RPi-n, ám egyelőre a desktop Ubuntun próbáltam csak ki. Az időzítést pedig crontab-bal csináltuk meg: aki nem ismerné, ez egy text fájl (előszedhető a >>crontab -e<< paranccsal), amiben 5 mezőn meg lehet adni az időzítést és a gyakoriságot (perc-óra-nap-hónap-hét napja alapon), utána pedig azt, hogy mit csináljon. Én eléggé kezdő vagyok, de semmi nehézséget nem okozott a használata.
-
Optika-e? Nekem DSL-en külsőt adtak, azóta meg szerencsére nem náluk vagyok
@LazaCC : Kicsit mintha nem értenél valamit. Ez egy hitelkártya méretű masina, amiről szó van.
"miközben meg ez a cikk is kismilla parancssori elemből áll, amiről egy hétköznapi ember azt sem tudja hogy eszik e vagy isszák"
Éppen ezért, nem nagyon fogod GUI-ról knfigolni, bár lehet olyat is, csak a jellemző felhasználásakor a GUI csak erőforrást eszik, nincs rá szükség. -
rollair
csendes tag
Köszönöm mindenkinek!
Este (vagy a héten valamelyik este) nekiállok újra és kipróbálgatom. A port forwardingnál abban akadtam el eddig mindig, hogy a szolgáltatóm hálózatán belül egy fix (szerintem LAN-os IP-t) kapok, a noip és társai pedig nem LAN-os IP-ket kérnek, hanem "külsőt". Nagyon sügér vagyok a hálózatokhoz (és ezen az sem segít, hogy már órákat olvasgattam csak erről...), de úgy gondolom, hogy a port forward valahogy így működik: Dynamic DNS szolgáltató <=> saját internetszolgáltatóm <=>[kapcsolat a routerem és az internetszolgáltatóm hálózata között]<=> routerem <=> RPi webszervere, ahol a <=> legyen most az adatáramlás csatornája. Viszont ha én a szolgáltatóm hálózatán kapok egy LAN-os IP-t, akkor a DynDNS szolgáltató hogy oldja fel azt a problémát, hogy a kifelé látszó szolgáltatói IP-men keresztül elérje a LAN-os IP mögötti routeren forwardolt RPi webszerveremet? Úgy néz ki, hogy sehogy, jól látom?
Ha pl. a munkahelyemről egy lekérdezést akarok csinálni arról, hogy mit mérnek a szenzoraim (amik adatait a RPi webszerveremre kiírom), akkor viszont elég lenne az SSH-s saját szerveres megoldás is (tehát, hogy a Pi csak elküldi az adatokat a külső szerverre és ott csak megjelenítem őket). Ez valószínűleg nálam is megoldja a port forward problémámat. Vagy a reverse SSH tunnel még ennél is jobb és "elvisz" a Pi webserverére, majd ott -akár távolról is- elindítasz egy zenét, vagy böngészed a könyvtáradat? Ne haragudjatok a sok kérdésért, de ezt nem látom világosan.
-
-
Bocsi, de nálam nem jön ki a matek. Illetve te szerintem úgy számolsz, hogy a gépe állandóan 100%-osan terhelve megy, ~400Wh-s fogyasztással, ami irreális.
Mondjuk fogyasszon a "sima" gép 75W-ot torrentezés / fájlkezelés mellett (nálam egy i5-3470k a fogyasztásmérő szerint átlag ennyit eszik).
75 * 24 * 30 = 54kWh * 15 Ft/kWh = 810 Ft / hó
Legyen éhesebb a gépe, mondjuk 100W:
100 * 24 * 30 = 72kWh * 15 Ft/kWh = 1080 Ft / hó
Megjegyezném, hogy ebben benne vannak a merevlemezek fogyasztása is (3-5Wh per merevlemez).
Bejön a Rpi ára nyilván egy idő után, de nem 2 hónap, hanem inkább egy év, és azért a "rendes" gépnél nem lesz a hálózat vagy a lemezkezelés sebességénél szűk keresztmetszet soha, ami azért egy Rpi-nél igencsak fentáll...
-
-
GÁgpstpn
tag
-
Mister_X
nagyúr
Még anno a "hősidőben" volt olyan, hogy sehogy sebírtuk összehozni a LAN-t otthon az eltérő oprendszerek miatt, ha meg mégis, akkor mindig volt valami gebasz (nem nyomtat, nem megy át a net, stb.) - persze ilyenkor különböző Windowsokat próbáltunk közös nevezőre hozni, dea rémkép megragadt
-
bimbiri
tag
Köszi a választ!
Akkor nem megoldás, ha a raspbiant lecserélem Archra.
Akkor marad a másik megoldás, a hardvercsere. Én is erre jutottam, a B. Pi. már egy ideje úton van Kínából, remélem mihamarabb ideér. A málna meg megmarad kísérletezni.
A cikkhez pár észrevétel. Látszik rajta, hogy otthoni hálózathoz készült, igen hiányos a hozzáférés szabályozás. Első körben megfelelő lehet ez az "engedékeny" hozzáállás, de távlati célnak felvehető a felhasználói jogok szabályozása. Van wifi elérés is, így a falakon kívülről támadható a rendszered. Pár javaslat, mert jó játék:
- RADIUS kiszolgáló telepítése és behangolása, így "feltörhetetlen" lesz a hálózatod (legalábbis könnyebb lesz feltörni a szomszéd wifijét és téged békén hagynak)
- Samba kiszolgáló telepítése, központi felhasználóhitelesítéssel.
- Távoli elérés biztonságosabbá tétele VPN kiszolgáló telepítésével.Lehet, hogy csak én vagyok ilyen paranoiás, de jobb a békesség!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo A sokoldalú Raspberry Pi mint mindenes háziszerver linux alapokon: torrent, multimédia, backup és ami még kellhet.
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Starlink
- Jövedelem
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen autót vegyek?
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- RAM topik
- Házimozi belépő szinten
- Filmvilág
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- X1 Carbon 10th 14" 3K OLED i7-1260P 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5300 üzleti laptop BAZÁR - ÁFÁS számlával!
- Intel Core I3 9100F Eladó!
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest