Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1051) pakesz válasza Giovan! (#1048) üzenetére


pakesz
aktív tag

felvilagositanal hogy pontosan mi azzal a baja az Applenek?
es most en fogok ertetlenkedni jo lesz igy?
szoval bizonyitekot kerek, masold be az Apple szabalykonyvebol hogy mi az amit PONTOSAN elkovettek

[ Szerkesztve ]

(#1053) bdzsana válasza Giovan! (#1049) üzenetére


bdzsana
csendes tag

A Google és az Apple uralja a mobilpiacot. Mindkettő kikerülhetetlen piac, ha sikeres akarsz lenni. Mivel kikerülhetetlenek annyit kérnek ami a piacot éppen még nem bénítja meg.
Ha Amazonon árulsz valamit de az felviszi 50%-ra a fee-t akkor majd árulod eBayen ott is mindenki eléri. Na most mobilon rohadtul nem ez a helyzet, ha csak Androidon adod ki akkor az iPhone userek nem érik el (az amcsi fizetős userek nagy része, ami pénzben a világ fele)
Azért vagyok a szakmámban és azért fejlesztek ezekre a platformokra mert jó vagyok benne és jól élek belőle. De ettől függetlenül még érezhetem igazságtalannak a 30%-os adót. Ha a te keresnél havi 10 millió forintot amiből 7et elvisz az állam még mindig jól élsz és nem fogsz munkát váltani, de azért még érzed az igazságtalanságod és szót is emelsz esetleg ellene. (vagy talán el is vinne most ennyit ? :D) Mindegy nekünk az adózás előtti eredményben is van egy ilyen. Ettől függetlenül szeretjük, de lehetne igazságosabb, és a verseny ezeken a platformokon mindenkinek jót tenne.
PC-n is jótt tett.

[ Szerkesztve ]

(#1054) Ezekiell válasza pakesz (#1051) üzenetére


Ezekiell
veterán

Kikerestem neked, tessék:

Guideline 3.1.1 - Business - Payments - In-App Purchase
Your app unlocks or enables additional functionality with mechanisms other than the
App Store, which is not appropriate for the App Store.
Specifically, we found that users are able to purchase digital goods with external
purchase mechanisms in your app with the “Epic direct payment" feature.

Guideline 2.3.1 - Performance
We discovered that your app contains hidden features. Attempting to hide features,
functionality or content in your app is considered egregious behavior and can lead to
removal from the Apple Developer Program.
Specifically, we found that your app includes an “Epic direct payment” feature, which
provides access to external payment mechanisms and enables the purchase of content,
services, or functionality by means other than the in-app purchase API.

Guideline 2.5.2 - Performance - Software Requirements
During review, your app downloaded, installed, or executed code which introduced
changes to features and functionality in your app, which is not permitted on the App
Store.
Specifically, your app enabled the “Epic direct payment” feature.

Guideline 2.3.12 - Performance - Accurate Metadata
We noticed you have included nondescript, temporary, or incomplete information in
your app’s "What’s New" text.
Specifically, the last six “What’s New” text submissions are identical and do not
describe new features and product changes present in your app.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1055) Giovan! válasza pakesz (#1051) üzenetére


Giovan!
addikt

App Store Review Guidelines

3.1.3(a) “Reader” Apps: Apps may allow a user to access previously purchased content or content subscriptions (specifically: magazines, newspapers, books, audio, music, video, access to professional databases, VoIP, cloud storage, and approved services such as classroom management apps), provided that you agree not to directly or indirectly target iOS users to use a purchasing method other than in-app purchase, and your general communications about other purchasing methods are not designed to discourage use of in-app purchase.

Ebben elég nyílvánvalóan le van írva, hogy az Apple IAP-ját kell használni. Az Epic direct payment verziója ezt teljesen figyelmen kívül hagyja.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1056) Giovan! válasza bdzsana (#1053) üzenetére


Giovan!
addikt

Értem, köszönöm hogy megosztottad velem a tapasztalataidat és a gondolataidat a témában. Volt már a topikban egy iOS fejlesztő kolléga aki így tett, az ő beszámolóját is érdekesnek találtam.

A 30%-ot akkor nem csak egy évig kell fizetni, és aztán leviszik 15%-ra? Mintha lett volna itt a topikban valami ilyesmiről szó, de lehet félreértettem valamit.

[ Szerkesztve ]

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1057) Busterftw válasza Giovan! (#1056) üzenetére


Busterftw
veterán

En irtam arrol.
Ez elofizeteses modellre vonatkozik, mint pl az Amazon Video, itt egy ev utan 85% marad a fejlesztonel.
Csak ezt pakesz ugy talalja, hogy az Amazon 15%-os kulon dealt kapott.

[ Szerkesztve ]

(#1058) vhw


vhw
addikt

A nyílvánvaló anyagi érdekek védelme mellett, nincs ennek egy olyan olvasata is, hogy az app storeban kínált szoftverek ne tartalmazzanak mindenféle Apple által nem jóváhagyott 3rd party, adott esetben kártékony linkeket, fizetési lehetőségeket? Amik után a mindenféle panaszok kezelése az ő support teamjük nyakába zuhan?
Mivel jelenleg ennek nincs kialakítva kellően biztonságos és szabályozott módja - amit nyílván nem ilyen kalóz akciókkal kellene kilobbizni, hanem a már fentebb is említett egyéb jelentős piaci szereplőkkel érdekközösséget alakítva és tárgyalva az Apple-el.

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#1059) pakesz válasza Ezekiell (#1054) üzenetére


pakesz
aktív tag

koszi

#1055 neked is koszi :)

(#1060) Ezekiell válasza vhw (#1058) üzenetére


Ezekiell
veterán

Az app storeba amúgy is csak review után kerülhetnek fel dolgok, meglepetések nem lehetnek bennük. Az Apple-nek ugyanúgy kellene reviewzni a payment optionöket, mint ahogy minden mást is reviewznak.
Simán mondhatnák, hogy akkor lehet használni az Apple paymentet, Stripeot, Braintreet, meg 1-2 másik kisebbet de megbízhatót, és kész.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1061) pakesz válasza Giovan! (#1056) üzenetére


pakesz
aktív tag

>> "A 30%-ot akkor nem csak egy évig kell fizetni, és aztán leviszik 15%-ra?"

a 12 eve letezo App Storeban mindenki egysegesen 30% fizet es senki sincsen kivetelezve, csak az Amazon a 15% -al, ez igy van jol latod

de tudod erre jon az az erv, hogy de hat midennkire egyseges a szabalyozas...
persze mint irtam anno ez ugyanaz a cinikus beszolas mint amikor a Hey email app tulajnak kifejtette Tim Cook, hogy lehet mas platformot hasznalni nem kell az ovet erre betweetelte hogy koszi erre nem gondoltam, playstation -on kellett volna lekodolni azt az appot

(#1062) Dr. Akula válasza pakesz (#1051) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

+1 :D

(#1063) azbest válasza bdzsana (#1043) üzenetére


azbest
félisten

Kis, induló projekt összecsapja a bokáját örömében, hogy évi 99 dolcsival és a jutalékkal megússza a publikálást. Viszont, ha egy cég már nagyra nőtt, akkor valóban tudhat saját maga is költséghatékonyabban próbálni szolgáltatni. De ettől még nem lesz joga felülbírálni a szerződést a terjesztőnél.

Az áramos és email-es példa sajnos teljesen rossz. Egyrészt nem az epic sikerén felbuztulva vezetett be rá plusz jutalékot, hanem ez az iparági standard és nem meglepetés. Másrészt se az áram, se az email szerződésed nem tartalmazza mire használhatod fel azt. Annyiból meg különösen rosszak a példák, hogy ha az ilyen szolgáltatásaidban ipari mennyiségben kezdesz fogyasztani, akkor bizony más feltételek szerint kell szerződnöd az elektromosság és az email kezelő szolgáltatóval is. Szóval eleve limitált a mennyiség, de a limit alatt nincs megszabva, hogy mire használod. Ipari fogyasztóként viszont kötelező minimum fogyasztást is előírhatnak és büntethetnek, ha nem fogyasztod el mégsem, mert veszélyezteted azzal a hálózat stabilitását.

Manapság már nagyon el vannak kényeztetve a fogyasztók és a fejlesztők is. Egyszerűen kezelhető, megbízható, automatizált minden. Sok éves hatalmas munka áll emögött és az üzemeltetése is nagy erőforrásokat igényel. Részben ezért is nehéz egy másik platformot elindítani, mert nulláról hatalmas munka és költség megcsinálni.
Ha szétverik a versenyre hivatkozva a bevált dolgokat, akkor mehet mindenki vissza a kőkorba és majd megtanulják az emberek, hogy érteni is kell a dolgokhoz és dolgozni kell az eredményekhez.

A költségekkel pedig számolni kell. Olyan nincs, hogy nem futja valamire és akkor azért nem fizet, de használja. A platform üzleti modellje, hogy ingyenes cuccokat fel lehet tenni, de ha pénzt keresel rajta, akkor jutalékot kell fizetni. A jutalékot pedig nem a fizetés lebonyolításáért, hanem a platformon való pénzkeresésért szedik. Azért tetted oda az appodat, mert pénzt akarsz kivenni belőle. Ennek ára van. Lehet vitatni az árát, de a szerződéseket csak úgy nem lehet figyelmen kívül hagyni.

(#1052) pakesz
A separte kifejezést jogosan hozod fel. Viszont ha céggel, mint jogi személlyel bontják fel a kapcsolatot, akkor valószínűleg minden hozzájuk tartozó fiókra vonatkozik. Nem lehet ugyanarra több párhuzamos szerződést kötni, ez csak technikai dolog. " Epic Games, Inc" szerepel az ue weblapon is. Tanulság, jogilag el kell szeparálni a különböző tevékenységeket.

Viszont, ha mégis különböző cégekhez tartozik a különböző accountjuk, akkor az már valóban egy érdekes helyzet és valóban érdekes lehet, hogyan értékeli ezt a bíróság. És köszönöm, hogy kiemelted, mert ezen valóban átsiklottam a sok oldalnyi szöveg átfutása közben. :R
Egyébként valahol, másik szálon nekem is az volt az első ötletem, hogy valami más cégben vagy alvállalkozóval kell fiókot létrehozni, hogy jogilag kikerüljék a korlátozást. Főleg, ha nem publikálásra használt, csak technikai jellegű fiók. Nameg, a fejlesztő alvállalkozók használhatnak saját fiókokat a fejlesztéshez. Az ue nem kerül ki apple környezetre önállóan. Szóval, csak akarni kell.

#1051) pakesz
az általad is linkelt hosszú jogi pdf-ben az apple tételesen felsorolja mely pontokat sértettek. Leegyszerűsítve: nem jelezték, hogy változtattak a fizetési rendszeren. Külső futtatható kódot töltöttek bele, ami megváltoztatja az app működését.

(#1056) Giovan!
a vásárlások, akár az app, akár az inapp - 30%. Az előfizetések azok, ahol egy éven túli felhasználó után 15%, max 60 nap szüneteltetés még nem szakítja meg. Automatikusan megújuló előfizetéseknek hívják.
"85% Net Revenue After One Year" [link]

[ Szerkesztve ]

(#1064) pakesz válasza Busterftw (#1057) üzenetére


pakesz
aktív tag

nem csak en mondom hanem az EUs meghallhatason pont ezt kerdeztek az Apple CEO -tol

de mondok jobbat...
"Earlier this year, when Amazon Prime Video began allowing in-app rentals and purchases on iOS and Apple TV devices, it was reported that Apple was allowing Amazon to process payments using its own stored payment methods, something it also allowed Altice One and Canal+ to do."

tudod bevallom lehet hogy az Epic rosszul dontott, mert elvegre megtehette volna UGYANEZT
lett volna 1 EUR cent az eves subscription amit weboldalon reggelnek, oszt megkapta volna ugyanazt a lehetoseget amit az Amazon

(#1065) Giovan! válasza Busterftw (#1057) üzenetére


Giovan!
addikt

Ja most olvasom a Spotify vádjaira érkező Apple válaszcikket, abban is az van, hogy az éves előfizetések esetén érvenyes a 15%-os drop az első év után.

The only contribution that Apple requires is for digital goods and services that are purchased inside the app using our secure in-app purchase system. As Spotify points out, that revenue share is 30 percent for the first year of an annual subscription — but they left out that it drops to 15 percent in the years after.

Mondjuk azt nem írják, hogy csak éves előfizetések esetén lenne így, ezzel kapcsolatban valami infót tud valaki?

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1066) Ezekiell válasza Busterftw (#1057) üzenetére


Ezekiell
veterán

Azért nem a semmiből veszi ám a 15%os külön dealt, olvasd csak el ezt. Mindenkinek 15% a második évtől, de az Amazon Prime Videonál már az első évtől is.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1067) Giovan! válasza azbest (#1063) üzenetére


Giovan!
addikt

Aha, értem, köszi.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1068) pakesz válasza Giovan! (#1055) üzenetére


pakesz
aktív tag

>> "Ebben elég nyílvánvalóan le van írva, hogy az Apple IAP-ját kell használni."

bocsi hogy eloveszem de kimaradtam valamibol?
szoval az Apple levedette az IAP szoosszetetelt? hogyha barki azt mondja barhol, hogy in app purchase, akkor az Apple fizetesi rendszert kell alatta erteni?

mert akarhogyan nezem az in app purchase van korulirva, de az nincsen odairva, hogy az nem mutathat mas kreditkartya fizetesi eszkozre

(#1069) Giovan! válasza pakesz (#1068) üzenetére


Giovan!
addikt

Lásd a kolléga hozzászólásában az Apple indoklását. Az Epic megoldását végig egy új, alternatív featurenek, “Epic direct payment”-nek nevezik benne (gondolom az Epic adta neki ezt a nevet), ami nem az előírt Apple IAP API-t használja.
Szóval az Epic egyáltalán nem szégyenlősködött a szerződésszegéssel kapcsolatban.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1070) Ezekiell válasza Giovan! (#1069) üzenetére


Ezekiell
veterán

Persze h nem, a legnagyobb alapot/botrányt akarták a perhez. Akár igazuk van, akár nem, ezt így kellett megjátszani.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1071) Giovan! válasza Ezekiell (#1070) üzenetére


Giovan!
addikt

Én nem véleményeztem ezt, csupán a kolléga kételyeit szándékoztam eloszlatni. Az Epic egyáltalán nem tervezte letagadni hogy megszegte a szabályzatot, épp ellenkezőleg, kifejezetten büszke rá, hogy megtette, mivel nem tartja törvényesnek az Apple szabályait.
Egyetértek, ha a figyelemfelkeltés volt a cél, akkor a “szabadságharcuknak” pont egy ilyen drasztikus start kellett.

[ Szerkesztve ]

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1072) troviko


troviko
senior tag

Gyakorlatilag a világot 2 rendszer határozza meg. Android és IOS. Kartellel megállapodtak a 30% sápban, és a fejlesztő vagy kifizeti, vagy nem. Akinek magyarként fáj a 27% ÁFA (nekem igen), az rájöhet, hogy a 30% irrrrrrgalmatlanul magas, pofátlan tarifa.

És senkin nem tehet ellene semmit. A közönséget nem éred el alternatív módon. Ez olyan, mintha minden Windowsra telepített programért elkérne az MS 30%-ot.

Ez a baj azzal, ha valami zárt, és ha nincs piaci verseny, csak kartell.

Ez a cégek (MS, Apple, Google, Facebook, Disney stb.) kezdenek kontroll nélkül világhatalmi tényezőkké válni, közben trilliárdokat keresnek, kényük-kedvük szerint szívatják az átlagembert és az államokat, és ehhez a sok hülye még tapsol is.

A konkrét esetben persze Kína keveri a szoarét, de egyfelől hülyék lennének nem tenni, másfelől elvekről beszélünk, és erkölcsi értelemben jelenleg tényleg a Google/Apple a főgonosz. Meg kéne már fékezni ezeket a cégeket, már-már nagyobb hatalmuk van, mint az országok 90%-ának, és elképesztően etikátlanul visszaélnek a piaci erőfölényükkel.

[ Szerkesztve ]

https://www.oldtech.hu/

(#1073) joey04 válasza bdzsana (#1043) üzenetére


joey04
titán

Kezdjük ott, hogy Apple talán elsőként létrehozott egy app storet, ami a fejlesztőknek rohadt nagy segítség volt, és tényleg boldogan odaadták a 30% százalékot mert előtte rémálom volt a terjesztés.

Régen igaz volt, hogy létrehozott egy piacot és örüljünk, hogy kapunk belőle egy szeletet. Ma viszont nem létrehozza a piacot, hanem kivág belőle egy darabot.

Pontosan ezért hozta létre, hogy segítsen a fejlesztőknek, aztán ha befutott a dolog, akkor beszedje a bevételt. Nem jótékonyságból segítenek a fejlesztőknek... Pontosan így van ahogy leírtad, de ezzel nincsen semmi gond.

Ha meg nem tetszik ne fejlessz rá.

Azért vagyok a szakmámban és azért fejlesztek ezekre a platformokra mert jó vagyok benne és jól élek belőle. De ettől függetlenül még érezhetem igazságtalannak a 30%-os adót.

Érezheted, ha ez annyira bántja a lelked, akkor ott is hagyhatod. De ugye mivel még így is jó sokat keresel, valahogy lenyeled a békát... Persze ha más kikaparja a gesztenyét, annak te is örülsz majd. Ami persze normális, csak attól még nem lesz jogos.

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#1074) aprokaroka87 válasza joey04 (#1073) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Szerintem sokkal egyszerűbb lenne megtiltani 3rd party app fejlesztést.

Az Apple-nek sem kötelező biztositani ezt.

Ha nem tettszik, vegyél Android telefont.

Vajon ilyen mentálissal meddig lenne nyereséges az Apple mobilos üzletága? :)

(#1075) Busterftw válasza troviko (#1072) üzenetére


Busterftw
veterán

"Kartellel megállapodtak a 30% sápban"
Ezt is, csak igy, mert csak? A kovetkezo Epic "szerintem" per az kartell ellen lesz?
Kivancsi vagyok milyen videot es hesteget felhasznalni, hogy kompenzaljak a bizonyitekok hianyat.

"hogy a 30% irrrrrrgalmatlanul magas, pofátlan tarifa."
A valosag szerint nem, ha csak minden fejleszto kogazdag es ez a hobbija.
Akkor visszaszivom.

"Ez olyan, mintha minden Windowsra telepített programért elkérne az MS 30%-ot."
Hat nem eppen olyan de hasonlo.
Thirty percent (30%) of Net Receipts for:
(a) all Apps and In-App Products acquired by Customers in the Microsoft Store on an Xbox console and billed to such Customers on a non-subscription basis.
(b) all Games (and In-App Products in Games) regardless of platform of acquisition;
c) all Apps and In-App Products acquired by Customers in the Microsoft Store for Business; Microsoft Store for Education; Microsoft Store on Windows 8 devices; or Microsoft Store on Windows Phone 8 device

Minden mas esetben 15%.

(#1076) Ezekiell válasza joey04 (#1073) üzenetére


Ezekiell
veterán

ha ez annyira bántja a lelked, akkor ott is hagyhatod

Ez ilyen "akinek nem tetszik, el lehet innen menni" gyurcsányi logika. :)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1077) Giovan! válasza Busterftw (#1075) üzenetére


Giovan!
addikt

Illetve a Windows valami 70% fölötti részesedéssel rendelkezik a PC piacon kb. mindenütt, szóval az ő esetükben valamivel jogosabb lenne monopóliumot kiáltani, ha egyik napról a másikra zárttá alakítanák a rendszert.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1078) Giovan! válasza Ezekiell (#1076) üzenetére


Giovan!
addikt

A kolléga megfogalmazása valóban elég nyersre sikeredett, de azért más munkalehetőség után nézni, meg a hazádat elhagyni, nagyon nem ugyanaz. Előbbi teljesen normális gyakorlatnak számít ha az ember nincs megelégedve a korábbi munkahelyével, míg utóbbi azért ennél jóval komolyabb lépés.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1079) Marvinyo


Marvinyo
aktív tag

Azt ugye tudjátok, hogy Gyurcsány ezt bizonyos cégeknek mondta egy új adócsomag bevezetése előtt? Ne csináljátok már ezt velem, hogy az Apple után ezt is védenem kelljen, mert tudathasadásom lesz előbb-utóbb... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1080) Giovan! válasza Marvinyo (#1079) üzenetére


Giovan!
addikt

Én akkor ezt még csak kontextusból kiragadva hallottam, köszi a felvilágosítást, majd utána olvasok. De szerintem ezt a politikai vonalat jegeljük, nem szeretik az ilyesmit a modik.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1081) Ezekiell válasza Giovan! (#1078) üzenetére


Ezekiell
veterán

Persze, ez tiszta sor, joey megfogalmazása meg általában elég nyersre sikerül, meg kell szokni, csak minimálisan trollkodtam kicsit :)

A teljes üzletedet átpakolni egyik platformról a másikra azért nem triviális lépés ám, hatalmas bizonytalansági faktor van benne. Ne csak sima munkavállaló szemszögből nézd a dolgot. Amíg sima fejlesztő voltam alkalmazottként cégeknél, addig én is így voltam vele, hogy "max keresek másik melót", amióta cégem van és alkalmazottaim, ez nagyon nem így működik.

(#1079) Marvinyo persze, vágom, legalább annyira volt poén, mint amennyire kontextus nélkül szokták ezt használni.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1082) pakesz válasza Busterftw (#1075) üzenetére


pakesz
aktív tag

jo ez a pelda, engem azert erdekelne a Symbian App Store mennyit nyul le, mert az is ugyanannyira relevans lenne a kerdes szempontjabol mint a Windows 8

de ne faradj mert csipobol tudom a valaszt... a Symbian-ra le lehet tolteni kulso alkalmazast es igy 0 a hadisarc

vegyuk elo ezt a vonalat, hogy miert is lehet az Apple -nek zart a rendszere amikor mas meg nyilt :C

a konzolon az iparag azert fogadja el a 30% -ot mert ott minden egyes konzolon bukik a gyarto, es megertik azt, hogy az jar
szerintem az Epic is elfogadja a konzolos hadisarcot

(#1083) #54625216 válasza Ezekiell (#805) üzenetére


#54625216
törölt tag

"Helyből tudok neked 2 céget is mondani, akiknél konkrétan veszteséges az iOS app, de muszáj fenntartaniuk, mert a felhasználóbázisuk akarja, hogy legyen. "

Tehát az iOS-es fejlesztésük mégis nyereséges, csak a nyereséget nem az alkalmazásból befolyó bevételek termelik.

(#1084) #54625216 válasza pakesz (#1082) üzenetére


#54625216
törölt tag

"a konzolon az iparag azert fogadja el a 30% -ot mert ott minden egyes konzolon bukik a gyarto, es megertik azt"

Tévedés. Konzolon az iparág azért fogadja el a 30%-ot, mert azzal együtt is megéri konzolra fejleszteni.
Ilyen egyszerű ez.
Ez nem igazságosság kérdése, hanem üzleti logika.
Amúgy a konzolok életciklusa kb. felétől már a hardver is nyereséges, mégsem csökkentik a jutalékot ugye.

(#1085) Busterftw válasza pakesz (#1082) üzenetére


Busterftw
veterán

Az mar vilagos, hogy angolul nem tudsz es csak a szamokat latod meg barmiben amit te linkelsz vagy barki mas linkel.

A Store szabalyzatban vilagosan ott van, kulon szedve pontokban, hogy
(b) all Games (and In-App Products in Games) regardless of platform of acquisition;
c) all Apps and In-App Products acquired by Customers in the Microsoft Store for Business; Microsoft Store for Education; Microsoft Store on Windows 8 devices; or Microsoft Store on Windows Phone 8 device.

Ha az lenne amit te mondasz, akkor igy nezne ki:
(b) all Games (and In-App Products in Games) on Windows 8;
c) all Apps and In-App Products acquired by Customers in the Microsoft Store for Business on Windows 8; Microsoft Store for Education on Windows 8; Microsoft Store on Windows 8 devices; or Microsoft Store on Windows Phone 8 device.

Legalabb egy Google Translate-be dobd mar be ezeket, meg az is jobb, de igy csak folyamatosan egeted es lejaratod magad.

(#1086) Busterftw válasza pakesz (#1082) üzenetére


Busterftw
veterán

Amugy meg ha mar felhoztad a Symbian OS-t, amikor a Nokia elhozta ra az Ovi Store-t, ugyanugy Symbianos telokra, 30% volt ott is.

"Nokia offered a self-service tool to bring their content to the Ovi Store. Supported content types included: Java ME, Flash applications, widgets, ringtones, wallpapers, themes, and more for Nokia Series 40 and Symbian S60 devices and also Symbian^3. Nokia offered a 70% revenue share of gross sales, net of refunds and returns, less applicable taxes and, where applicable, fixed operator billing costs"

Ugy latom nem az Apple szalad abba az erdobe folyamatosan, hanem te.

"vegyuk elo ezt a vonalat, hogy miert is lehet az Apple -nek zart a rendszere amikor mas meg nyilt "
Vegyuk elo, tessek, olvasgass. Proprietary software
Ezt is bedobom melle. https://translate.google.com/

[ Szerkesztve ]

(#1087) Ezekiell válasza #54625216 (#1083) üzenetére


Ezekiell
veterán

Nem. Az ioses app veszteséges, akik ott vesznek valamit náluk, azok veszteséget termelnek. A többi platform nyereséges, azért kell ios app, hogy ha nem a netes platformot akarja használni egy ios user, akkor legyen mit használnia. Azért van ios app, mert a userek kértek, nem azért, mert ők akartak.

Remélem igy már érthető.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1088) Giovan! válasza pakesz (#1082) üzenetére


Giovan!
addikt

vegyuk elo ezt a vonalat, hogy miert is lehet az Apple -nek zart a rendszere amikor mas meg nyilt

Pont ezaz, ha más meg nyílt, akkor igazán el kell férnie a piacon egy zártnak is.

Amúgy ezt Adam Smith remekül megfogalmazta valami 240 évvel ezelőtt:

“Every man, as long as he does not violate the laws of justice, is left perfectly free to pursue his own interest his own way, and to bring both his industry and capital into competition with those of any other man."

[ Szerkesztve ]

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1089) Busterftw válasza Ezekiell (#1087) üzenetére


Busterftw
veterán

Igaz 2018-as felmeres, de:
"According to the recent statistics, approximately top 25% of iOS developers and 16% of Android developers make up $5k on average each month with their free apps. This can serve as a benchmark in the industry. This also means that only 20% of the applications on the market bring a profit based on their high quality and know how to make a profit from their free apps wisely. The 75-80% of apps are not needed. "

Ez alapjan jobban megeri iOS-ra fejleszteni es tobbet is keresnek. Es ez a nagy atlag.
Aztan koltsegektol fuggoen a top 25% rentabilis vagy nem, illetve akik "csak" 2000-3000 dollar keresnek azok eleve tobben vannak es szituaciotol fuggoen ebbol siman megelnek, de legalabb jo kiegeszites.

(#1090) Ezekiell válasza Busterftw (#1089) üzenetére


Ezekiell
veterán

Senki nem mondta, hogy nem lehet megélni iOS app fejlesztésből. Persze h meg lehet, különben nem csinálnák.
A monopol piacokon is meg lehet élni, de ettől még nem jogszerűek. Hogy ez monopólium-e vagy sem, meg jogszerű-e vagy sem, azt majd eldönti a bíróság.

Most ez nyilván elrugaszkodott, de a rabszolgaságban is megéltek a rabszolgák, mégse volt valami fasza. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy attól, hogy van bevétel/meg lehet élni, még nem lesz azonnal okés a helyzet.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1091) aprokaroka87


aprokaroka87
nagyúr

(#1092) joey04 válasza Ezekiell (#1076) üzenetére


joey04
titán

ott bukott meg a dolog, hogy gyurcsány mondta ezt, aki vezette az országot. ezt a nyakatekert példát áthozva: az apple nem nyilatkozta ezt. én mondtam. és azért nem lehet gyurcsányi logika, mert nem az alattam valóknak nyilatkoztam ezt. a véleményem meg továbbra is az, hogy ha valaki "jól megél" ekkora "adó" mellett is, mindezt úgy, hogy ahogy írta is "Apple talán elsőként létrehozott egy app storet, ami a fejlesztőknek rohadt nagy segítség volt, és tényleg boldogan odaadták a 30% százalékot mert előtte rémálom volt a terjesztés", akkor ezek tudatában minimum pofátlannak tartom a hőbörgést, továbbra is tipikus esete az oda szarunk ahonnan enni kapunk-nak. másrészt ott a "gyurcsányi logika" továbbgondolása, amit a másik topikban írtam: Akkor ne fejlesszenek rá. Tömörüljenek egységbe, vonuljanak ki, aztán ha tényleg ennyire zavar minden fontos szereplőt, akkor az almának perek nélkül is engedni kell, mert ha fontos alkalmazások nem lesz elérhetőek ios-re, akkor majd mindenki vált droidra.

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#1093) Ezekiell válasza aprokaroka87 (#1091) üzenetére


Ezekiell
veterán

Ha egyszer egy gát átszakad...

(#1092) joey04 tipikus esete az oda szarunk ahonnan enni kapunk-nak
A felhasználók fizetnek az appokért, nem az Apple ad alamizsnát, szóval ne üljünk azért fordítva a lóra.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1094) joey04 válasza Ezekiell (#1090) üzenetére


joey04
titán

Most ez nyilván elrugaszkodott, de a rabszolgaságban is megéltek a rabszolgák, mégse volt valami fasza.

Nem megy ez neked. Ez meg azért értelmetlen példa, mert egyrészt ott nem volt választási lehetőség, itt van, másrészt itt nem éppen megélsz éhezve, agyon dolgoztatva, hanem optimális esetben kényelmes körülmények között, szép pénzeket keresve tengeted napjaid.

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#1095) Ezekiell válasza joey04 (#1094) üzenetére


Ezekiell
veterán

Sztem te írtad pont, hogy az irigység csúnya dolog...

Ha pedig a kommentemet nem tudod teljes egészében értelmezni, akkor kérlek, ne is válaszolj rá.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1096) Busterftw válasza Ezekiell (#1090) üzenetére


Busterftw
veterán

Ha van bevetel es pozitiv a merleg, akkor okes a helyzet.
Ha csak azert van iOS appod, mert "kell", akkor ideje leulni a forraskod ele es atgondolni a dolgot, vagy kezdj mas uzelti tevekenysegbe.

Illetve, ha az iOS appot veszteseges, de overall (mas store) meg mindig pozitiv a merleg, akkor szinten nincs gond.

(#1097) Ezekiell válasza Busterftw (#1096) üzenetére


Ezekiell
veterán

Én ezt nagyon nem így látom, de nem hiszem, h valaha meggyőzzük egymást :) És igazából nem is kell, a per/EU vizsgálat/minden egyéb vizsgálat végkimenetelétől függ úgyis a dolog, nem a mi véleményünktől.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1098) joey04 válasza Ezekiell (#1095) üzenetére


joey04
titán

nem rémlik, bár hosszú a topik, lehet. amúgy egyetértek, csúnya dolog, nem is élek vele. én senkitől nem sajnálom a pénzt. csak hogy közelebbi példa legyen: focisták. főleg magyarok. megérdemelnek akkora összeget? egyértelműen nem. emiatt nem leszek rájuk irigy, ha valaki fiatalon látja, hogy ezzel mennyi pénzt kereshet, és elszánja magát és van tehetsége, tegye. ügyes, megérdemli. nem az ő hibája, hanem a rendszeré. vagy picit más megközelítésből: f1 pilóták. megint csak annyi pénzt keresnek mint a szemét. ebben benne van, hogy kockáztatja az életét. ezért pont ilyen felháborítónak tartom a picsogásukat, amikor pár csepp eső miatt már nem akarnak elindulni. meghalhat? igen. ezt vállalta. ezért (is) kap sok pénzt. itt is, ios-re fejleszt? igen. összeszed vele sok pénzt, de cserébe lehúzza az apple. ezt vállalta? igen. akkor nem kell picsogni.

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#1099) #54625216 válasza Ezekiell (#1087) üzenetére


#54625216
törölt tag

Eddig is értettem.
Most próbáld meg megérteni, amit én mondok: ha a felhasználók kérték az iOS-es appot, akkor a cég azért fejleszt iOS-re, hogy meg tudja tartani a felhasználóit.
iOS app nélkül ugyanis elszivárognának a felhasználók, azaz végső soron csökkenne a cég bevétele.
Miért kell megtartani a felhasználót?
Mert a netes platformon ugyanazok a felhasználók behozzák és feltételezhetően meg is haladják azt a veszteséget, amit iOS app termel, ergo az iOS-es fejlesztés megtérül, csak máshol generálja a bevételt.

(#1100) #54625216 válasza Ezekiell (#1090) üzenetére


#54625216
törölt tag

"Hogy ez monopólium-e vagy sem, meg jogszerű-e vagy sem, azt majd eldönti a bíróság."

És borítékolhatóan el is kaszálja a beadványt, mert józan ésszel is belátható, hogy a ~12% körüli piaci részesedéséssel rendelkező iOS nincs monopolhelyzetben.

Az egész ügy lényege eleve nem a monopólium kérdés tisztázása, hanem a hangulatkeltés, hogy egy amúgy triviális jogi kérdésből hitkérdést lehessen fabrikálni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.