Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1101) Ezekiell válasza #54625216 (#1100) üzenetére


Ezekiell
veterán

És borítékolhatóan el is kaszálja a beadványt, mert józan ésszel is belátható, hogy a ~12% körüli piaci részesedéséssel rendelkező iOS nincs monopolhelyzetben.

Ja hát akkor zárható is a topic, per elutasítható, mindenki menjen haza, mert kpbendeguz kinyilatkoztatott! ;)

Azért ha nem haragszol, jobban hiszek jogászoknak, akik szerint meglepően sok alapja van az Epic keresetének, és akár nyerhetnek is. ;) (Pláne, hogy nem az Apple mobilpiacon található monopolhelyzetét perelik, hanem az Apple által mesterségesen kreált versenykorlátozó helyzetet fizetési megoldásokban iOSen, és az Appstore monopolhelyzetét az iOS ökoszisztémán belül - talán el kellene olvasni a periratot/cikkeket róla előbb...)

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1102) Giovan! válasza Ezekiell (#1101) üzenetére


Giovan!
addikt

Az egy dolog hogy ők mit perelnek, az meg egy másik, hogy az Apple mivel fog védekezni. Márpedig valószínűsíthető, hogy azzal fognak, hogy a mobilpiac egészét kell nézni, mivel egy fejlesztő sincs iOS fejlesztésre kötelezve, szóval mikor arról dönt, hogy hová kezdjen el fejleszteni, ő is az egész mobilpiacot nézheti.
Emiatt szerintem sincs túl sok esélye az Epicnek, de ez így is van jól.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1103) Ezekiell válasza Giovan! (#1102) üzenetére


Ezekiell
veterán

A mobilpiac egészét lehet nézni, csak éppen az irreleváns - az iOS userek számát kell nézni önmagában itt, hogy az mekkora piac, és hogy azon belül kreált-e illegális monopolhelyzetet az Apple, az meg hogy "mehetsz máshova", az nem érv még mindig, az anticonsumer/antitrust jog nem így működik, akárhányszor is írod le.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1104) Busterftw válasza Ezekiell (#1103) üzenetére


Busterftw
veterán

Nem irrelevans, mert a developerek sem csak az iOS usereket nezik, illetve a Google ugyanugy kipakolta oket a Play Store-bol, tehat nem lehet csak az Apple-t vizsgalni, illetve az allitolagos monopoliummal valo visszaelest.

1.5 billion active devices with ~80% of recent iPhones and iPads running iOS.
vs
Google announced that there are currently 2.5 billion active Android devices.

[ Szerkesztve ]

(#1105) Ezekiell válasza Busterftw (#1104) üzenetére


Ezekiell
veterán

Két külön per, a két store nem átjárható, két teljesen külön ökoszisztéma, teljesen külön szoftverfejlesztési nyelvek, semmi közös nincs bennük. Almát hasonlítasz össze ez esetben körtével: bár mindkettő gyümölcs, azért teljesen mások.

Ez amúgy a bírón fog múlni, hogy melyik érvelést fogadja be. De mivel az Epic kifejezetten az iOS app marketen belüli Apple monopólium miatt perel, fura lenne belekeverni az Androidot.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1106) aprokaroka87


aprokaroka87
nagyúr

Lehet a Google meg tud majd állapodni velük.

Egyenlőre ők még " hallgatnak " az ügyben.

(#1107) Dr. Akula válasza Giovan! (#1102) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Hiába védekezeik azzal hogy neki lehet árukapcsolni, már az MS-nek se jött be, inkább kezdjék el tervezni az N-es Appleket!

(#1108) bdzsana válasza joey04 (#1073) üzenetére


bdzsana
csendes tag

Az a baj, hogy nem érted. 2 cég uralja a piacot megtörhetetlen hatalommal. A mobil jelenlét feltétele kb màr minden biznisznek. Ha mobilon meg akarsz jelenti se a Googlet nem tudod kikerülni hiszen ott van a felhasznàlók jelentős része, de az Applet sem hiszen az amerikai fizetős felhasznàlók jelentős része ott van. Ha amazonon nem tetszik a szabàly atmész ebayre és ott is eléri mindenki a termékedett itt pedig nem, mert itt fel van osztva a piac. És ez a piac semmilyen módon nincs szabàlyozva. Ha én nyitok egy kocsmàt és megmonfom hogy te jöhetsz be de mari meg igen màsnap megbüntetnek a hatósàgok. A fejlesztők ki vannak téve a storeok szabàlyzatànak és kb semmilyen törvény nem védi őket. A szabàlyzatba benne van hogy indok nélkül is kizàrhatnak ha akarnak. Ha hoznak egy szabàlyt, ami több ezer fejlesztőnek veszi el a megélhetését nincs hova fordulni mert a policyt alàírtad és benne van hogy megtehetik, de nem is tehettél màst mert alàírtad. Ha nem érted ezzel mi a baj, akkor nem tudom milyen nyelven írjam le. A mobil piacon kívüli piac rendesen be van szabàlyozva, de ez nincs és egy ekkora piaccal két cég azt csinàl amit akar, mindenki ki van téve a policynek. Az Epic is megszegte a policyt de tehetett e màst minthogy alàírja ha meg akart jelenni a mobil közönsségnek? Nem. Jó ez a vilàg, ahol a jelenlegi legnagyobb piac 2 cég kénye kedvének ki van szolgàlva és kb a teljes mobil piac 30%at bezsebelik amire olyan bevételre tesznek szert, amivel akkora előnyökre tesznek szert, hogy senki a közelükbe nem fog érni, és ezàltal fent is tudjàk tartani az önkényes szabàlyaikat. Nem akarok túl sokat csak azt, hogy nyilvànítsàk ki hogy az appstoreok is olyan piacok mint a többi és érvényesítsék rà az összes piaci szabàlyt.

(#1109) aprokaroka87 válasza bdzsana (#1108) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Ultimate válasz level 10000.

Nem kell fejleszteni, ha nem tettszik...

:C

Ez a megoldás mindenre is.

(#1110) Busterftw válasza bdzsana (#1108) üzenetére


Busterftw
veterán

A mobilos cuccok 75-80%-an Android fut. Ezzel potencialisan elerheted az emberek tobbseget, de legalabb 2/3-t.

Androidon felrakhatsz barmilyen masik Store-t, ahol nem kell a Google 30%-at kifizetned.
Lasd Amazon AppStore, F-Droid, Uptodown, Aptoid.

Lehet csinalni az Epic AppStoret, aztan lehet a tisztesseges es szuperfair noluxusfee-vel megszerezni az embereket es a fejlesztoket. Nem lesz nehez, hiszen itt azt allitjak az emberek es a fejlesztok elegedetlenek, ok is erre vagynak.

Sot, a Fortnite lovebol meg kozepes telefongyartokat is meg tudnak tisztessegesen es fair modon kenni, hogy alapertelmezetten telepitve legyen a Sweeney AppStore.

[ Szerkesztve ]

(#1111) Ezekiell válasza Busterftw (#1110) üzenetére


Ezekiell
veterán

De pont erről (is) szól a per a Google ellen, hogy akartak ilyen store-t, van is (Epic Launcher), csak a Google erőfölényével visszaélve megakadályozta az ilyen appstoreok telepítését az OEMeknél... :W

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1112) Dr. Akula válasza Busterftw (#1110) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Lehet csinalni az Epic AppStoret"

Csináltak. És mit érnek vele, ha nem használhatod Apple-n?

(#1113) pakesz válasza Busterftw (#1104) üzenetére


pakesz
aktív tag

ha az Epic bead egy peranyagot hogy megtamadjak az Apple -t akkor altalaban a birok az Epic vs Apple ugyben fognak donteni

azok a birok akik meg az Epic Google ellenes peranyagat kaptak meg azok meg azzal kapcsolatban fognak donteni

mert ugye a google -t is perelte azonnal az Epic

(#1114) bdzsana válasza Busterftw (#1110) üzenetére


bdzsana
csendes tag

Meccsnézés közben én is megszoktam tudni mondani a focistàknak mit kellene csinàlni, de pàlyàn még nem nagyon bizonyítottam. Az alternatív appstoreok gyakorlatilag semmit nem érnek, csak ott ahol nem elérhető valamilyen szinten a Google Play. Ràadàsul semmit nem jelent a userek szàma. 150 brazil sem tesz ki 1 amerikai felhasznàlót bevételben.
Nem értem mi a rossz abban ha erre a két cégre is vonatkoznànak a piaci szabàlyok.

(#1115) Giovan! válasza Ezekiell (#1103) üzenetére


Giovan!
addikt

De a piac határa nem az iOS-nél húzódik a user számára sem, ahogy a fejlesztő számára sem, ezt kéne megérteni. Nincs olyan, hogy valaki csak iOS-t vehet,
iOS-re fejleszthet. Ilyen hely a világon nincs. Mindenki aki így tesz, az egy döntés eredményeképpen tesz így, mikor is választott a droid és az IOS között. Ezért nincs monopólium, akárhányszor írod is le az ellenkezőjét.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1116) vhw válasza Busterftw (#1110) üzenetére


vhw
addikt

Egy gondolat kísérlet:

Ha túl magas a monopol appstore sarca, akkor miért nem adják olyan magasabb áron a szoftvert a fejlesztők, ami szerintük tartalmazza számukra is a méltányos összeget, amit szeretnének kapni a termékükért? (nem törődve azzal, hogy erre az Apple miféle extra költséget pakol rá).
Kérjen annyi pénzt érte, amit látni akar a termékéből.

Ha így más platformokhoz képest drágább lesz, lehet mutogatni az Apple gyakorlatára.
Ha emiatt az Apple-től elpártolnak a vevők és más platformon keresik ugyanazt a szoftvert olcsóbban... azzal rámutatnak, hogy az Apple aktuális üzletpolitikája a saját érdekei ellen van.
Emiatt kevesebb szoftvert fejlesztenek, kevesebb supportot kap az ios verzió?
Kevesebb felhasználó.
És oda jutnak mint a winphone - hacsak nem rántja félre a kormányt az Apple.

Támadható ez a gyakorlat a felhasználó oldaláról?

Persze az iphone user húzhatja a száját, hogy "kivételeznek" vele - ekkor Játékfejlesztő Inc. rámutat, hogy ezt mi okozza.
Nem ezzel lehetne maguk mellé állítani a vásárlókat? (miközben nem szegnek szerződést, és valószínűleg bevételt sem veszítenek, mert legalább nincsenek kitiltva a store-ból, illetve más platformon olcsóbban, esetleg jobb supporttal elérhető ugyanaz a tartalom)

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#1117) pakesz válasza Busterftw (#1085) üzenetére


pakesz
aktív tag

ne faradj, megneztem es nem tudtam elinditani az OVI store -t mert WAPon akartam volna letolteni, es emlexem hogy en konkretan egy weboldalra elmentem es onnan huztam le egy fizetos appot, tehat NULLA volt a nokia tax

de ez is ugyanannyira lenyegleten a Sybian mint a Win 8
azert furcsallom hogy ezzel jottel megint egy tok jelentektelen dologbol akarsz kivetiteni a vagyalmaidat egy masik piacra :)

de vegyuk inkabb az Andriodos peldat, azt szeretned? azt ohajtanad, hogy pont az legyen elvegre az brutal nagy piac?
jo legyen, remelem kotelezik az Applet hogy le lehessen kulso forrasbol tolteni a Fortnite -ot :R

(#1118) Dr. Akula válasza Giovan! (#1115) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Ja, akkor az internetszolgáltató sincs monopolhelyzetben, mert igaz hogy T-s körzet, de választhatod az internetmentességet is... :W

(#1119) aprokaroka87 válasza Giovan! (#1115) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Szerintem már az monopol helyzet hogy tisztában vannak a piac helyzetével.
Így hozhatnak olyan szabályokat amikből egyértelműen ők mindig nyertesenek jönnek ki.

Az Apple és a Google tudja nagyon jól hogy mi a piaci helyzet, A Piac az Apple és a Google közt osztodik el ez esetben, mivel bizonyos szempontból egymás konkurensei, így mindkettő monopol helyzethez hasonló módon van.

(#1120) Giovan! válasza aprokaroka87 (#1119) üzenetére


Giovan!
addikt

Ezen logika mentén lehet akkor perelni pl. az Epicet is, amiért skint csak ő árulhat a fortnite-ban. Hiszen mégse járja, hogy sok százmillió user kénytelen az Epic által megszabott áron skineket venni, mikor lehetne verseny is, ami lenyomná az árakat és véget vetne az Epic monopóliumának. Persze lehetne mondani, hogy keressen akkor más játékot a user, ahol olcsóbbak a skinek, de ez nem így működik ugye...

Vagy a telefonoknál húzzuk meg a határt? Miért? Ki dönti el, hol a határ?
Persze tudom, a bíróság fog dönteni. De mint a fenti példám is mutatja, elég problémás így, ilyen okból korlátozni a piac szabadságát...

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1121) Ezekiell válasza Giovan! (#1115) üzenetére


Ezekiell
veterán

Két különböző dolgoról beszélünk:
- te azt bizonygatod, hogy az Applenek nincs monopóliuma a mobilpiacon, és ebben igazad is lehet

- a per meg arról szól (és én is erről beszélek), hogy az Applenek monopóliuma van az iOS ökoszisztémán belül az appstoreral az app deliveryben, illetve az inapp paymentekben

Szóval próbáljuk meg ezt a kettőt külön kezelni. Értem, hogy a "monopólium" szóra ugrás van, de azért értelmezzük a kontextust is :)

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1122) Dr. Akula válasza Giovan! (#1120) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Az MS is mondhatta volna hogy nincs monopóliuma, ott a Linux, de azért a bíróságot mégse ejtették ennyire a feje lágyára, és kötelezte őket az IE nélküli Windows kiadására.

[ Szerkesztve ]

(#1123) Giovan! válasza Dr. Akula (#1118) üzenetére


Giovan!
addikt

Nem igazán értem mi lenne itt a párhuzam, hiszen telefont bármikor cserélhetsz ha nem felel meg az igényeidnek (sőt, jobb esetben alapból olyat választasz ami megfelel), ugyanúgy hozzáférhetsz az androidos készülékekhez is a boltban mint az iPhone-okhoz, míg a T-s körzetben a szolgáltatóváltás gondolom nem opció.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1124) Giovan! válasza Ezekiell (#1121) üzenetére


Giovan!
addikt

Aha, csak az a kérdés, hogy miért kellene leválasztanunk az iOS-t a mobilpiac egészéről, és külön vizsgálnunk? Mert ez felel meg az Epic érdekeinek, mert csak így van bármi esélye, hogy a keresetének helyt adjanak? Szerintem ez hibás megközelítés, de mondjuk a bíró meg gondolhatja máshogy. Mindenkinek joga van a véleményéhez :)

[ Szerkesztve ]

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1125) Dr. Akula válasza Giovan! (#1123) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Oprendszert is bármikor cserélhetsz, itt a párhuzam. Ugyanúgy hozzáférsz a Linuxhoz is. Sőt, még FreeDOSt is használhatsz, bizony! :D Hát a Flight Simulator az ugyan nem fog futni rajta, meg más se, de falura jó lesz az is, nem? Akkor miért meszelték el az MS-t mégis? Na ez a 100 forintos kérdés!

Annyiban persze mégse párhuzam hogy az MS senkit nem kötelezett az IE használatára, engedélyezte hogy mellé olyan böngészőt telepíts amilyet akarsz, Applen meg van az ő áruházuk és viszlát, senkit nem engednek be. És az MS-t már ennyiért is elmeszelték monopóliumért. Ennél az Apple hatványozottan durvábban tolja. Az MS per alapján, mivel a példastatuálás ott megtörtént, az Applet már automatikusan lehet kötelezni az N-es IOS-re!

[ Szerkesztve ]

(#1126) Ezekiell válasza Giovan! (#1124) üzenetére


Ezekiell
veterán

A mobilpiac egészén van Appstore/Apple IAP? Tudtommal nem, és a per az Appstoreról/IAP-ról szól. Na ezért "választja le" - sokkal inkább nem csatolja hozzá.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1127) Giovan! válasza Ezekiell (#1126) üzenetére


Giovan!
addikt

Pont ezaz, hogy nem a mobilpiac egészén van App Store/Apple IAP, vagyis lehet venni olyan készüléket, amin nem az Apple hozza a szabályokat, vagyis nem lehet monopóliumról beszélni.
De mindegy, ha szerinted ez nem így van, az a te dolgod, én nem győzködlek tovább, mert láthatóan végtelen ciklusba kerültünk.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1128) Dr. Akula válasza Giovan! (#1127) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Egész pontosan hány olyan Apple készüléket lehet venni amin nincs Apple Store?

(#1129) joey04 válasza bdzsana (#1108) üzenetére


joey04
titán

Értem én csak nem értek egyet a nyafogással. Ha nem tetszik a munkakörülmény és/vagy a fizetés, váltani kell. Lehet menni krumplit szedni, vagy bármi egyebet csinálni. Amúgy attól függetlenül, hogy pofátlan dolognak tartom a siránkozást, továbbra is az lenne az egyszerű, ha egységbe tömörülnének és kivonulnának a fejlesztők és akkor lépéskényszerbe kerülne az Apple. Ennyi.

"Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

(#1130) Giovan! válasza Dr. Akula (#1125) üzenetére


Giovan!
addikt

Milyen oprendszert? Hol írja elő a törvény, hogy te rakhatsz Linuxot iPhone-ra, vagy hogy az Apple nem csinálhat zárt rendszert? Vagy miről beszélsz? Azt pláne nem tudom hogy jön ez a T only körntékekhez, ugyanis arra a hozzászólásodra reagáltam.

Na mindegy, innentől fogva nem fogom látni a hozzászólásaidat. Persze te ettől válaszolhatsz az enyéimre, de gondoltam szólok, hogy reakciót ne várj. Béke :R

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1131) Busterftw válasza Dr. Akula (#1112) üzenetére


Busterftw
veterán

Nem hasznaljak. Ha akarjak akkor 30%.

A mobilok 75-80%-an Android van.
Ne eleg nagy piac?

(#1132) azbest válasza Giovan! (#1130) üzenetére


azbest
félisten

szélmalomharc, hiszen már számtalanszor leírtuk a konzolok példáját is. Valamint azt is, hogy az ms-t nem azért büntették meg, mert inden ms terméken windows futott, hanem azért, mert minden pécén windows futott és kinyírák a fizetős böngészők piacát, amikor mellékelték az ie-t.
De a tények nem zavarják össze azt, akinek becsípődött az, hogy minden alma almából van, de ő citromízű banánt hiányol :) De a citromízű banánt sem a zöldségestől, hanem az almaboltból akarja.

[ Szerkesztve ]

(#1133) Busterftw válasza pakesz (#1117) üzenetére


Busterftw
veterán

Eloszor olvasd el megint a hsz-em, mert MINDEN platformra vonatkozik, de belinkelem megint:

A Store szabalyzatban vilagosan ott van, kulon szedve pontokban, hogy
(b) all Games (and In-App Products in Games) regardless of platform of acquisition;
c) all Apps and In-App Products acquired by Customers in the Microsoft Store for Business; Microsoft Store for Education; Microsoft Store on Windows 8 devices; or Microsoft Store on Windows Phone 8 device.

Minden ami felkover, az Windows 10 es ott van mellette kulon, hogy a Windows 8-on hol meg.
Tehat igazad van, 4% market sharrel a Windows 8 lenyegtelen, de ott a Windows 10 is.

Tehat Windows 10-en a Storeban minden jatek es abban levo IAP utan 30% a fee.
Windows 10-en, ami Windows Business es Student, a Storeban minden app es az abban levo IAP utan 30% a fee.

Minden mas 15%.

(#1134) Giovan! válasza azbest (#1132) üzenetére


Giovan!
addikt

Mondjuk ha sikeres lesz az Apple elleni per, az Apple meg indíthatna egy pert az Epic ellen, amiért az monopolizálja a fortnite skinek piacát. A fortnite játékok piacán abszolút, 100-os részesedése van az Epicnek, és ezzel vissza is élnek, hiszen nem nyitják meg más skin-áruházak előtt a játékukat. Ez pedig versenyellenes.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1135) Dr. Akula válasza azbest (#1132) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nahát, pont így nyírja ki az Apple a fizetős áruházak piacát a saját monopóliumával, de érdekes, erről beszélltünk elejétől fogva...

(#1134) Giovan!: Indítson. Minket aztán nem fog zavarni ha minden másnak is letörik az árát. Sőt, legyen minden ingyenes! Én támogatom hogy az Apple minden összeharácsolt pénzét egy ilyen nemes ügyre költse. :)

[ Szerkesztve ]

(#1136) Ezekiell válasza Giovan! (#1134) üzenetére


Ezekiell
veterán

De most tényleg, ilyen ökörségeket miért kell leírni? :F Pláne egy szakmai fórumon... :(

Ha az Apple nem nyitja meg az oprendszerét 3rd partyknak app fejlesztésre, akkor tökéletesen áll a "proprietary IP", "saját szarunk azt csinálunk vele amit akarunk érvelés", és senkinek semmi köze hozzá, mi van az iOSben. De megnyitotta, innentől ez az érvelés nem áll meg jogilag. Az Epic nem nyitotta meg a saját szoftverét 3rd party előtt, tehát azt csinjál vele, amit akar jogilag.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#1137) Busterftw válasza azbest (#1132) üzenetére


Busterftw
veterán

Es azota a 10 ev alatt hany fizetos bongeszo latott napvilagot es lett sikeres, miutan a Microsoftot kenyszeritettek, hogy ajanljon tobb bongeszo alternativat?

[ Szerkesztve ]

(#1138) bdzsana válasza Giovan! (#1130) üzenetére


bdzsana
csendes tag

Én nem nyafogok. Szeretem azt amit csinàlok, és még így is lehet boldogulni a Googlen és Applen. De attól még vannak problémàk, amiről lehet beszélni és kell is. A fejlődést az mozgatta, hogy mindig akartuk a jobbat. Ha az el lehet menni elvet követték volna mindig az emberek elég fura vilàgban élnénk, ha egyàltalàn léteznénk.

(#1139) Dr. Akula válasza Busterftw (#1137) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Mindegyik fizetős, max nem te fizetsz érte. A youtube hesszelésért se fizetsz, az influencerek mégis milliókat keresnek belőle. Hogy lehet ez? Hát a beszúrt reklámokból (meg az adataid eladása marketing célokra). A Google nek is fizetnek hogy keresésnél előbbre kerüljenek, Google Adsense, stb. Olyan mint a pay-2-win játékok.

(#1140) Busterftw válasza bdzsana (#1138) üzenetére


Busterftw
veterán

"Szeretem azt amit csinàlok, és még így is lehet boldogulni a Googlen és Applen."
Ilyeneket ne irjal mert felkotnek. Le vagy huzva es alig elsz meg a "luxusado" miatt.

(#1141) Busterftw válasza Dr. Akula (#1139) üzenetére


Busterftw
veterán

Az Apple/Play Storeban is van tobbfele monetizacios lehetoseg.
Reklamok, elofizetes, egyszeri dij stb.

Ha a tobbseg megel belole, sot 25% iOS-on 5k-t keres per app havonta, akkor tessek, mehet a verseny, a feltetelek ugyanazok.

(#1142) aprokaroka87


aprokaroka87
nagyúr

Az hogy most itt fejlesztő leírja hogy ő " jól él", még nem jelenti azt hogy mindenkinél így van.

Kell hozzá szerencse is, meg pénz is, meg persze tudás is.

Másfelől szerintem az életben mindenki szeretne jobban élni, fejlődni.

(#1143) Busterftw válasza aprokaroka87 (#1142) üzenetére


Busterftw
veterán

En kertem errol statisztikat/felmerest de megkaptam, hogy keressem meg magamnak, viszont nem en allitom azt, hogy a fejlesztok/userek szenvednek. (mindenki beleertve)
Ha igy van, akkor mi alapjan allitjak itt?

Egyelore annyi tudunk amit fentebb is linkeltem, hogy iOS-on levo devek 25%-a havi 5000 dollar felett keres. Tehat feltetelezhetjuk, hogy egy jo nagy hanyad 3000-4500 dollar korul aztan egy masik hanyad 2000 dollar es igy tovabb.

Lehet valaki "csak" 1000 dollar keres, de mellette van full time meloja.

"Kell hozzá szerencse is, meg pénz is, meg persze tudás is."
Pontosan. Viszont nem is kell, hogy minden app egyenlo legyen. Akinek van tudasa es uzelti erzeke, az letesz egy olyan appot az asztalra ami jol is hoz.
Mindenkinek ott a lehetosege, hogy havi 1000 dollarrol lepjen 5000 dollarra ugy, hogy mindenkinel egyenloen 30% van.

[ Szerkesztve ]

(#1144) aprokaroka87 válasza Busterftw (#1143) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

iOS esetében talán az vélhetően azért segít a fejlesztők-ön, hogy nem igazán lehet lewarezolni az appot.

Illetve talán ott nagyobb a minőségi app, bár ezt nem tudom megerősíteni :)

Android-nál meg pl van mondjuk 100 app ugyanarra a " témakörre ", ebből mondjuk 20 az aki odafigyel a supportra, esetleg méltoztatik normálisan válaszolni a feltett kérdésre.

a 80 meg, érdekes.

Van amelyik 90% pontossággal lemásolja a 20 valamelyikét, csak ő lehet hogy 2000ft-ot kér azért hogy megkapj egy olyan opciót, amit a másik 200ft-ért ad.

Aztán vannak a nagy marketing dumával elatott, de valójában semmit nem kapsz érte appok.

Itt vélhetően az a cél hogy hátha lesz pár " balek" aki bedől a " szép szavaknak ", és kicsengeti a lóvét :)
Tehát nem az app fejlesztés a cél.

(#1145) Giovan! válasza Ezekiell (#1136) üzenetére


Giovan!
addikt

Valóban, ez mindenképpen különbség a két szoftver között, igazad van.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1146) Giovan! válasza bdzsana (#1138) üzenetére


Giovan!
addikt

Szerintem ezt nem nekem akartad címezni, legalábbi én nem állítottam hogy nyafognál.
Sőt, én elismerem hogy sokaknak problémát jelenthet az Apple 30%-os developer fee-je, csak szerintem nem így kellene megoldani ezt a problémát.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1147) Giovan! válasza aprokaroka87 (#1144) üzenetére


Giovan!
addikt

Ha megnyitják a rendszer zártságát, akkor iOS-en is lehet majd warezolni, ahogy droidon is lehet.

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

(#1148) aprokaroka87 válasza Giovan! (#1147) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Tudomásom szerint a Google biztosít opciót arra hogy a fejlesztő ellenőrizni tudja hogy az adott meg lett-e vásárolva, tehát lehetni lehet, csak lehet hogy nem fog müködni az app :)

Nyilván egy 3rd party app store esetén fenállhat a warez esélye, de szerintem oda meg olyan fejlesztő úgy sem engedné fel az alkalmazását, aki pénzt is szeretne látni.

Meglehetne oldani, szerintem, csak akarni kellene :)

(#1149) bdzsana válasza Busterftw (#1143) üzenetére


bdzsana
csendes tag

Nagyon feketefehérben gondolkozol. Ha a Google és az Apple nem lenne élhető nyilvàn nem is létezne. De attól még lehet probléma és ezt màr a hatósàgok is làttàk màr az Epic előtt is. Olyan egymàsba épülő rendszert ecosystemàt építettek fel amivel màr nem lehet versenyezni. És mivel a piac erősen szabàlyozatlan ők hozzàk az àltaluk irànyított piac szabàlyait. Lehet azt mondani hogy csinàlj jobbat csak hülyeség. A vilàgon nincs és nem is lesz olyan cég aki le tud szerződni a fele hardvergyertòval és az összes létező fejlesztővel hogy portoljàk màr oda is az appjukat lehetőleg most. A fejlesztők akkor fognak menni ha van user, a user meg akkor ha van app. Ahogy a windowsnak sincs vetélytàrsa a macosen kívül semmi azóta se úgy az androidnak és iosnek se lesz soha a fenti összefüggés miatt. Ezért kell a szabadpiaci szabàlyokat a platformokra külön kiterjeszteni, mert ha nem azzal elismerjük, hogy két cégé a mobil piac és az àzsiàn kívüli vilàg úgy tàncol, ahogy ők fütyülnek és az ő sajàt policyjuk irànyítja a gazdasàg jelentős részét. Avagy fontosabb e 2 cég érdeke mint az összes többié. Ez a probléma jóval magasabb szinten àll mint a 30%os adó. De azért ez az adó is érdekes főleg, hogy nem csak ebből van bevételük, hanem a reklàmból is hiszen sajàn appstoreon belül reklàmoznak pénzért. Az Apple bevétele az AppStoreból tavaly 26 milliàrd dollàr volt azaz 7800 000 000 000 forint. És ebben nincs benne a Search Ads. A Googlenek és Applenek annyi pénze van, hogy szó szerint nem tud vele mit kezdeni. Egy részét visszaforgatja fejlesztésbe egy részét befekteti és hatalmas részén ül. Ez a mennyiségű kivont pénz màr az amerikai gazdasàgra is rossz hatàssal van és elkezdték törni a fejüket a politikusok mit tegyenek ez ellen. Szóval azért a helyzet összetettebb mint sem hogy itt a végére jàrjunk de az biztos hogy nem fekete és fehér. Szerintem valami vàltozàs előbb utóbb lesz hogy mennyire drasztikus azt nem tudom.

[ Szerkesztve ]

(#1150) Giovan! válasza aprokaroka87 (#1148) üzenetére


Giovan!
addikt

Persze, lehetne pl. olyat is, hogy nem az alkalmazás storeból való letöltéséért fizetsz, hanem azon belül pengeted ki azt az 5 dollárt mondjuk. Mert az IAP akkor is az app fejlesztőjéhez kerül gondolom, ha nem tiszta forrásból származik az app, bár biztos ezt is el lehet téríteni valahogy, de pl. egy online game esetén ez valószínűleg nem opció.

Szóval ja, fel fel lehet ez ellen lépni, csak megjegyeztem, hogy a nyílt rendszer ezt (vagyis a warez lehetőségét) is jelenti.

[ Szerkesztve ]

Speak softly and carry a big stick, you will go far.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.