Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1031) Stauffenberg válasza Chaser (#1007) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"nem hiány van, hanem qrvára megnőtt az igény a vga-ra amihez elég chipet nem tudnak gyártani hogy kiszolgálják az igényt, ilyen tekintetben chiphiány van"

Az ugye megvan, hogy közgazdasági értelemben ez a kijelentés kifejezetten értelmetlen? Ha nagyobb a kereslet a kínálatnál, azt nevezzük hiánynak. Mindegy az, hogy azért van hiány, mert a kereslet nőtt meg vagy a kínálat szűkült be (de itt a két hatás együtt jelentkezik). Mellesleg még mindig nem érted a helyzet komplexitását.

A te felvetésed az, hogy chip = chip, minden chip a világon ugyanazokból a nyersanyagokból készül (nem tudom megvan-e de a félvezető az nem egy készen bányászott nyersanyag, nincs ilyen néven bányászott cucc a földben), egyik komponenst jobban, másikat kevésbé érintik a világpiaci folyamatok. A VGA-ra keletkező extrém túlkereslet csak egy része a problémának, nem az egésze. A gyártósorok előtt nem csak a PC ipar szereplői állnak sorban, hanem a mobilipar, autóipar, fényképezőgépipar, stb is. A gyártási költségeik meg két dologtól függenek: A nyersanyagok világpiaci árától és mennyiért tudják megszerezni a beszállítóik kapacitásait, amit bérelni kell.

Két lehetőség van: Elkezdenek saját gyárakat építeni, aminek a megtérülése beépül az árakba (áremelkedés) vagy rálicitálnak azokra, akik szintén a beszállító gyártósorai előtt várnak (áremelkedés). De a valóságban a kettő egyszerre történik, mivel ha valaki dönt is a belső gyártásról, mire felépül az még évek kérdése, addig is kell valahol gyártatni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.