Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fehérsólyom

aktív tag

Köszönöm a gyors válaszokat és elnézést a késői reagálásért!

Csorbi
    Igen, jól értetted, csak én nem tudtam a szakszavakat. Minden képpen az alaplapi RAID vezérlőt használnám, külön RAID kártyát biztosan nem veszek.
    A RAID kialakítását pontosan úgy gondoltam ahogyan írod, viszont ha csak szoftveresen lenne megoldható, akkor inkább nem kísérleteznék.

Sunzi
    Honnan tudnám kideríteni, hogy az alaplapon lévő SB700-as chip támogatja-e az általad említett funkciót? Esetleg ez még nem tartozik a "jobb féle hardveres megoldások" közé?

Kvazár
    Nem erre gondoltam, mert mindössze csak két lemez kerülne felhasználásra.

Viszont akkor további kérdéseim lennének, de már körvonalazódik a koncepció:
    2db teljesen egyforma 160GB-os lemez kerülne RAID 0-ban összefűzve. Innentől kezdve pedig kapnék 320GB-nyi területet, amit úgy particionálok, ahogyan szeretnék.
    Jól értelmezem akkor, hogy innentől kezdve minden, ami ezen 320GB-os területre kerül adat, annak egyik fele az egyiken, másik fele a másik lemezen kerül tárolásra, ahogyan az a RAID 0 logikájából következik?

A dolog hátulütőjével tisztában vagyok, miszerint ha egyik merevlemez kiesik, akkor az összes adatnak annyi. Ezzel gyakorlatilag nem lehet mit tenni, ha sz*r a lemez, így is, úgy is meg fog halni. Sokkal inkább érdekelne az, hogy Ti milyen sűrűn találkoztatok olyannal, hogy a RAID vezérlő adja be a kulcsot? Az eddigi hozzászólásokból sokkal inkább azt érzem gyenge pontnak sem mint a merevlemezeket.
    (Az adatvesztés miatt amúgy nem aggódom, az oprendszerről mindig kéznél egy image, a fontos adatok pedig havonta kerülnek külső eszközre lementésre.)

Mielőtt azonban belevágnék sokkal inkább érdekelne az, hogy tapasztalataitok alapján mennyire éri meg RAID 0-ba kötni merevlemezeket tudván azt, hogy operációs rendszernek és adattárolásnak lesznek szánva, azaz leginkább irodai felhasználás várna rájuk, némi fájlcseréléssel, videózással. Játék messze elkerülné a gépet. Megéri-e egyáltalán, tapasztalnék-e sebességbeli növekedést?

Sokkal inkább már technikai jellegű az a kérdésem, hogy ha az alaplapi RAID vezérlő hozza létre a tömböt, illetve ő felelős az adatok szétosztásáért, akkor ez praktikusan azt jelenti, hogy az egész folyamatot "elrejti" az operációs rendszer elől. Ebben az esetben - tehát ha alaplapi hardveres a RAID - szükséges-e driver telepítése, illetve szükséges-e a már jól működőd és összerakott rendszer újrainstallálása, esetleg megoldható-e anélkül (ami nagyon jó lenne)?

Új hozzászólás Aktív témák