Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6151) Lenszio válasza Geth (#6150) üzenetére


Lenszio
csendes tag

Köszönöm Jeleztem a készítők felé is de még semmi válasz.

(#6152) andras707 válasza Mr Bond 007 (#6149) üzenetére


andras707
csendes tag

Srácok ne vesszetek össze ! :)
A ts-351 úton van. A nagy ventilátor csábító volt, elvileg a vezérlés a mért hőmérséklet alapján tudja majd szabályozni a fordulatszámát-
A hifi tud dlna-t kezelni és a médialejátszó (BD player) is tud mappaszerekezetet dlna-n keresztül keresni.
A hdmi csábítása a szebb netflix szerű élmény miatt volt a saját tartalom esetén, ehhez kodi /plexre gondoltam. (utóbbi ugye plex szerver és klienst/playert igényel). Kodi és netflix párosítást emiatt gondoltam megvalósíthatónak. Reméltem, hogy az öregecske bd player amin elkezdett a netflix menüje szaggatni szépen kikophatna a mindennapokból.

Eddig egylemezes dlink 320 nas volt, ezt nőttük ki.
Abban egy seagate régi 1TB-s vinyó adta az alapot.
A családi használat a wifin keresztüli mobil telók képek közös mappába töltése volt, amiről időnként csináltam egy szinkronizációt egy másik gép másik vinyójára.
Sajnos a vinyó nagyon zajos volt és a zenehallgatás elég rossz élmény volt vele számomra, s a 8megabyteos írási sebesség elég nyomasztó volt.

Visszatérve a tartalom feltöltésre, JBOD volt az első gondolat, hogy m.2 ssd-re zene és mellé egy nagy vinyó képekre és bármi egyébre.
A raid1 gondolata csábító, csak félek a zajtól. Vinyók kapcsán ezt a forumot igyekeztem átnézni. A wd40frx és a seagate ironwolf 4tb nem pro között ingáztam. Az előbbi kvázi nincs sehol raktáron, utóbbiról meg azt olvastam a forum bejegyzései alapján, hogy tud ám kerregni a drága, csak ugye ezt csak vásárlás után tudna kiderülni.

(4TB WD Red WD40EFRX 64MB, 3év gari, AF
4TB Seagate IronWolf ST4000VN008 64MB, 3év gari)

Igen a raid nem backup, értem is, hogy nem az, ezért van itthon még nagy vinyó és bd-író :). Az idealizált nas tervem az lenne, hogy létrehozok felhasználókat (2 telefon+1laptop), akik közösen tudnak elérni mappát a nas vinyón, amit feltöltenek adatokkal. Ez a mappa kép tartalma pedig szinkronizálódna az egy másik gép backup mappájával. Azt gondolom, hogy erre való az úgy nevezett R-sync, de ennek még utána kell olvasnom miként lehetséges.
Lehet fogok még kérdezni ezzel kapcsolatban, csak előbb még olvasnám a fórumot, hogy ismételt dolgokkal ne terheljelek benneteket.

A raid5 kapcsán felemás kép alakult ki bennem, tetszik a raid1hez képest idealizált gyorsabb működés és hibatűrő képesség. Amit olvastam több helyen, hogy nagy lemezekkel, 4tb és fölött egy arrey rebuild az bizony idő, s mivel ezen a nasok sem ecc ramot sem valódi vezérlőkártyát nem tartalmaznak van itt hibaforrás bőven, ezért raid 10et vagy 6ot olvastam sok helyen mint javaslat, erre a 3 fiók azért alkalmatlan, hiszen nincs elég lemeze ami a raid6-10-hez kellene. A két ssd foglalat meg vinyókkal összezárva arrayben fura lenne, hacsak nem paritás vinyónak használva őket, de utóbbi felhasználásra még nem láttam precedenst és a ts-351 nem ír raid5nél magasabb támogatott szintet.

Szóval nálam a kiválasztott nas hálózati adattároló lesz, remélhetőleg egy jól felépített szinkronizációs beállítással, dlna funkciókkal, álomvilágban kis mediacenter funkcióval, távoli eléréssel.

Hosszútávon idealizált világban még a nas infra vevővel való felvértezésével és logitech harmonyval való összehozása lenne meg, még esetleg egy távolról is elérhető mappa biztosított izolált tartalommal, amitől eléggé félek, mert nem tudom miként érdemes megoldani az az internetes láthatóságot.Nem szeretnék ransom vírusokkal találkozni, nem tudom, hogy az asztali gépen található vírusírtó ami windowsra optimalizált (nod32), tud-e sétálni a nas vinyóján és ott kutatni kártevőkért, s milyen hatásfokkal. Gondolatom volt egyedi port megnyitása a nas számára, de akkor gyanítom meg a beépített kliens amivel látható lenne a qnap címkiosztója felé válna használhatatlanná.

Bocs a hosszú írásért srácok :S

(#6153) hakos1987


hakos1987
őstag

Sziasztok!

Nemrég írtam egy Qnap TS-212p-ről, hogy ransomware vírusnak köszönhetően buktak az adatok. Két kérdésem lenne:
1. külső vinyóra elraknánk a lekódolt fájlokat, hogy ha később lesz rá friss dekódoló sw, akkor talán vissza lehet nyerni. Utána viszont újra be kéne röccenteni a NAS-t, vinyókat formázni teljesen, stb. Ezt gondolom nem elég a NAS kezelőfelületéről elvégezni, vagyis nem biztonságos, jól sejtem? Mi lenne a tuti megoldás?
2. a jövőben egy külső merevlemezre hetente csinálnánk biztonsági mentést. Hogy lehetne azt kivitelezni, hogy szinkronizáljon a külső merevlemezzel egy adott mappát, miután rádugom? Van rajta dedikált gomb is backup-ra emlékeim szerint, az lenne a legkényelmesebb, ha gombnyomásra be lehetne indítani a folyamatot, persze csak ha lehetséges. Mindenképpen szinkronizálás lenne jó, mert újból az összes adatot lementegetni az kicsit horror lenne. :)
köszi a segítséget előre is! :R

Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)

(#6154) Arany6000


Arany6000
újonc

Sziasztok,
tud abban segíteni Valaki, h NETGEAR ReadyNAs beüzemelése hogySmint zajlik,
használtat vettem és a gyári leírás szerint feltelepítettem a programot, ami látja a hálózaton az eszközt, de az admin page-re nem enged azzal a jelszóval ami elvileg a beüzemeléskor használatos...gondolom átírták (?) mit lehet ilyenkor tenni?

(#6155) Alex91 válasza Arany6000 (#6154) üzenetére


Alex91
félisten

Szűz lemezt teszel bele, azt ujra rakatod vele a rendszert. De gondolom ez is benne van a leirasban...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6156) Arany6000 válasza Arany6000 (#6154) üzenetére


Arany6000
újonc

RND2210 a típusa
próbáltam regisztrálni egy Netgear account-ot de a sn-nál megakadt a dolog, mivel már előző tulaj regisztrálta,

(#6157) Alex91 válasza Arany6000 (#6156) üzenetére


Alex91
félisten

Akkor elozo tulajt megkered, hogy torolje az eszkozt...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6158) Arany6000 válasza Alex91 (#6155) üzenetére


Arany6000
újonc

nem nagyon van benne leírás az újratelepítésről, .... próbálok keresgélni,
...amúgy a "szűzlemez"-hez egy formatálás is elegendő?

(#6159) Alex91 válasza Arany6000 (#6158) üzenetére


Alex91
félisten

Igen.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6160) trafipax válasza andras707 (#6152) üzenetére


trafipax
tag

Winyók terén had említsem meg, hogy nekem van WD RED és WD Purple szett is. Zajszintben a kettő között ég és föld a különbség.
Az egyik NAS nekem a nappaliban van és emiatt fontos, hogy halk legyen. A RED kerregésétől én kikészültem (pl a VS_refresh process minden éjjel 3kor nekiáll átnyálazni a shared foldereket). A Pruple esetében ilyen gondom nincs. Halk és szinte észrevehetettlen a működése.
Ha számodra fontos a halk működés akkor meggondolnám a WD RED-eket.
Ha megvan a NAS, akkor ajánlom hogy kezdj egy security hardeningel. Ezen a linken van egy összefoglaló amiből ki lehet indulni.

elégedett vagyok az elégedettlenségemmel

(#6161) Mr Bond 007 válasza trafipax (#6160) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Wd redet mindenképpen kerülném, amíg nem kezdik feltüntetni hogy pmr vagy smr az adott modell. A nagy balhé után beígérték hogy rajta lesz. Ha kimaradt miért fontos ez: [link] Seagate Ironwolf hivatalosan is tuti jó. Én is pont ezért azt vettem a kiesett 2,5 éves wd red helyére. (az még pmr volt, ezek már mind smr bóvlik) Ha zavaró a kerregés, ssd cache-el közel zajtalanná tehető a nas.

[ Szerkesztve ]

(#6162) trafipax válasza Mr Bond 007 (#6161) üzenetére


trafipax
tag

Jött PH-s hír erről, hogy egyértelműsítették a RED családot ezen a téren. Kérdés, hogy ezek mikor kerülnek a polcokra.

elégedett vagyok az elégedettlenségemmel

(#6163) andras707 válasza trafipax (#6160) üzenetére


andras707
csendes tag

Köszönöm szépen, sajnos későn láttam ezt a bejegyzést és egy raid tömbe való WD red efrX landolt nálam. Ami elméletileg CMR, ahogy a PH táblázatból is látszódott.
Mókás módon előbb mint a nas.
Ezt a refresh processt (VS_refresh proces) nem lehet ütemezni, mondjuk délután kettőre?

A kapott link nagyon hasznos! Az írjuk át a portokat tetszőleges számra tetszik, csak azt lenne jó kitalálni jelenleg milyen portokon van kommunikációm. Nod32logban a pc-s elvileg megvan, megpróbálom megnézni min nem látok forgalmat és oda beszúrok akkor engedélyezett portokat. Azért amin látom hogy van forgalom adott port szám alatt érzésre nem kellene átírni random másikra, vagy tévedek? Azt hinném így tudatlanul, hogy akkor nem fognak az azonos szabványok egymással beszélni universal plug and play, ftp port stb..
A hölgy azt javasolja ugyebár, hogy tiltsak le minden szolgáltatást ami nem kell, ez jogos, de ha multimédiára akarom használni, akkor gyanítom sok ablakot nyitva kell hagynom.

[ Szerkesztve ]

(#6164) trafipax válasza andras707 (#6163) üzenetére


trafipax
tag

A crontabot ezen link alapján tudod mósosítani SSH n keresztül. Ahogy Bond007 kolléga is mondta, egy ssd cache tud javítani a kerregéses helyzeten. Lehetőleg valami jobb minőségű SSD ajánlanék, pl Samsung PRO vonal, ami bírja is a terhelést.
Alapból a 80, 8080 és a 443 as portokat használja.
Azt javaslom hogy először ismerd meg a Nast, csak aztán engedd ki a belső hálózatból.
Have fun.. :)

elégedett vagyok az elégedettlenségemmel

(#6165) Lenszio


Lenszio
csendes tag

Sziasztok

Nem rég jeleztem hogy kéne egy kis segítség RTorrent Pro -val kapcsolatban. Szóval a dolog ott áll hogy a TS 228A nem tudja kezelni egyik verziót sem ezt irta nekem a program készítője. Silas Mariusz
Mivel úgy tűnik pénzt nem adnak vissza esetleg elboltolnám amennyiben lehetséges. Ha nem ütközik a szabályzatba akit érdekel keressen meg.
Továbbá még mindig keresek valami hasonló megoldást.

Köszönöm

(#6166) soneec válasza Lenszio (#6165) üzenetére


soneec
tag

Próbáltad már a Qnapclub-ból a Transmission- t vagy Qbittorrent-et?
[Qnapclub forum]

(#6167) Lenszio válasza soneec (#6166) üzenetére


Lenszio
csendes tag

Köszi a Transmission-al küzdök. Az elérési utakat nem tudom beállítani. :) Nem tudom hova és miért pont oda menti a dolgokat.

(#6168) trafipax válasza Lenszio (#6167) üzenetére


trafipax
tag

stop transmission
megkeresed a settings.json file-t
editálod
mented
Start transmission
örül

elégedett vagyok az elégedettlenségemmel

(#6169) andras707 válasza trafipax (#6164) üzenetére


andras707
csendes tag

Megjött a drága.
Első élményem fura volt, mert nem akart beindulni az extra memóriával amit beletettem (ddr3 sodimm 2gb 1,5V-al próbálkoztam, ha már a foglalaton 1,5v virított szemben a netes doksival), úgyhogy marad benne egyelőre a single modul.
Bekerült 1db wd red, hogy megnézzem mennyire fáj a hangja , egyelőre baráti, de nem tudom még kettő milyen lenne.

Ahogy írtad, kezdtem a beállításokkal. Admin disable és firmware update társai, ahogy írta a linkelt cikk. De sok kérdőjel maradt bennem, a qts beágyazás tiltás mire jó? Kell nekem ssh helyi hálózaton veló belépéskor?

Furcsa anomália, hogy windows filecserekor 96mbyte/sec írási sebességem van a vinyón,, total commander ftp kapcsolata esetén meg max 26mbyte/sec azonos gép és azonos kötetek közötti másolás esetén.

A hálózati menüben ftp szolgáltatás engedélyezve van standard FTPként unicode támogatással, s nem nyúltam a gyári beállításokhoz. Az ftp menüpont felett pedig a bonjour szolgáltatás (még nem néztem utána mi ez) ott az FTP mint szolgáltatás meg ki van kapcsolva, de tudtommal a bonjour az apple felé van és ennek a kikapcsolása nem kellene, hogy kihasson a windowsra. Furcsállom.

Az alkalmazások közül igyekeztem minden kikapcsolni, amit nem használok egyelőre. Az utolsó néggyel gondban voltam, hogy kell-e. A felkínált mcaffee vírusírtó nem tudom ér-e valamit és meddig ingyenes ha telepítem. Az általad linkelt hardening az NTP servert javasolja, hogy fusson, de úgy értelmeztem ennek a két lépcsős azonosításkor van csak értelme, ha kiengedem a nast a netre, amit egyelőre nem tervezek

Szóval most kezdeném az alap kérdésekkel:
Ha elkezdek belakni egy vinyót de szeetném a rendszert bővíteni raid 5re mondjuk, akkor az első kötet miként őrizhető/bővíthető? (elsőre a a 4tb-s vinyót 2tb-re formáztam, gondoltam hátha a formázatlan szabad hely majd segíti a későbbi bővítést

Hogyan tudom azt biztosan, hogy a nas kifelé még nem látszika neten? Direkt nem regisztárltam be semmi qnap cloud szolgáltatásba, de ettől még mivel az app centeren keresztül megy a letöltés gyanítom nincs elszeparálva az internettől.

Mappelés/mountolás kérdéskör: mi a jobb a hálózati hely vagy hálózati meghajtóként a windowshoz a csatlakoztatás? (feltételezve hogy azonos felhasználókkal lépnék be mind a két helyre, van sebesség különbség? vagy csak elérési út/klikkelés hosszokról beszélünk?)

DLNA:
a gyárival kezdtem és egyelőre látszik minden aminek kell, de gondolom

Multimedia consol:
először is hálás vagyok az előttem pórul járt fórumtársnak aki megosztotta a prioritással kapcsolatos kihívásait :) az ide vonatkozó kérdésem, hogyha indexeltem olyan 40gbnyi mobilos képet, miképpen tudok szűrni nem mentési folder alapon? jól hangzik, hogy bejárja a fileokat és szűr dátumra meg csinál miniatűröket, de ez milyen applikáción keresztól lesz használhatóbb kereső? Van valami javaslatotok, amivel mondjuk azt tudom mondani hogy adott év adott hónapjához ugorj oda, akár több készülék képeit mutasd, a listát ajánld fel és legyen streaming parancs hogy megjelenítőre tudjam küldeni?

todo-m: a korábban hivatkozott R-snyc és autó sync és backup ütemezését nem találtam meg, melyik menüpontban van, gondolom ez alapból benne van és nem appot kell feltenni.

(#6170) sanyijedi válasza andras707 (#6169) üzenetére


sanyijedi
őstag

sokszor sokat és hosszút írtál, már nem tudom mire találtál választ és mire nem. vagy egyáltalán mi volt téma, mi nem
pár dolog:

1. ha valaki tudja a WAN IP címed és a NAS port címét akkor elérik távolról, te is eléred. ezt lehet nehezíteni, hogy nem default portot adsz meg a nas-nak. ha aktiválod a DNS-t akkor kényelmesebben el lehet érni

2. ram-ból 1.35V-os kell a TS-351-be: link

3. gép és nas szinkronizálásra nem az rsync-et ajánlom (az 2 nas között tök jó), hanem a qsync-et. több profil megadható, több gép és hogy melyik mappa mivel szinkronizáljon. nekem a komplett vinyot fésüli össze a nas-sal

4. NTP server csak az időt szinkronizálja

5. 2 lépcsős azonosítást érdemes bekapcsolni

6. a ts-351 tud AES titkosítást, érdemes a vinyot lock-olni, ha ellopnák ne férjenek hozzá az adatokhoz (ez elvileg lassulással járhat, de ~100MB/s-et a hardweres kódolás miatt így is tud)

7. képek böngészésére a PhotoStation-t ajánlom, telora van külön app: Qphoto. sőt a tiéd támogatja a QuMagie-t, kb ugyan azt tudja mint a google photos

hirtelen ezek jutottak eszembe, remélem tudtam segíteni pár dologban

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6171) donat_sz


donat_sz
senior tag

van arra mód, hogy egy backupnak szánt QNAP TS-121 NAS-t csatlakoztassak (egy másik NAS-on futó) OpenVPN szerverhez? és így a fizikai távolságok ellenére is egy hálózatban lássam őket? Csinált valaki már esetleg ilyet?

(#6172) sanyijedi válasza donat_sz (#6171) üzenetére


sanyijedi
őstag

megoldható, VPN-t kell beállítani defaultgateway-nek a QVP Service 2-n belül
mire szeretnéd használni? backup-ra ideálisabb az rsync

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6173) rostiron


rostiron
őstag

Sziasztok.

Van egy ts-228 nasom, aminek az egyik hdd-je úgy néz ki meghalt.
Windows alatt hogy láthatom a fájlokat ? Milyen programmal ? Hátha le tudom menteni az adatokat.

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#6174) rostiron válasza rostiron (#6173) üzenetére


rostiron
őstag

Megoldva.

Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,

(#6175) donat_sz válasza sanyijedi (#6172) üzenetére


donat_sz
senior tag

A két hely közt közel 200km távolság van, de mindkettőn vagyunk rendszeresen és vannak médiák amiket nem szinkronizálnék le rsynckel a tárhely igénye okán (amúgy ez mindenképpen szükséges lesz a fontos dolgok bizonsági mentése okán, de még a digi kinattolás folyamatban) viszont a gigabites netnek hála reményeim szerint így is elérhető lenne sok minden (pl akár filmek is).

(#6176) andras707 válasza sanyijedi (#6170) üzenetére


andras707
csendes tag

Szia, igyekszem rövid lenni
2,3,4,5,6,7: értem és köszönöm :)

p.s.: azért 1,35v kapcsán menejenek melegebb éghajltra, nem elég hogy 1,5voltot írnak az alaplapra, de 1,35V közül sem eszik meg bármit a ts-351 csak az általad linkelt modulokat.

1. van bármi publikus hely ahol ezek a nasok megjelnnek listázva, ahol őket el lehet rejtetni? Qnap nas cloudra nem regisztráltam be az eszközt, de bármi másik hely van?

(#6177) andras707


andras707
csendes tag

sziasztok,
ma a ts-351rebootolás után közölte, hogy konzisztenciát akar ellenőrizni a vinyón, s elkezdte indexelni az összes filet a lemezen. (amit már megcsinált korábban)

kérdéseim:
Ezt az indexelést hogyan lehet gyorsítani?

Minden reboot után kell egy file system scan?!

Meglepődtem, hogy már egyszer elvégzett feladatot miért kezd előlről reboot után, elég gagyinak tűnik a gondolat, hogy ram-ban tárolt adat lenne az indexelése a vinyó tartalmának és nem egy leíró matrixban a
vinyón.

Amit tettem:
ts-351et neten belépve webes felületen keresztül kikapcsoltam (megvártam ahogy bejelenti hogy ő most kikapcsol) odamentem és kikapcsoltam ahogy kell) Ezt követően vinyót kivettem és 4 ram modult kipróbáltam hátha elindul, ha már 1,35Vnek hazudják magukat a modulok, de nem jártam sikerrel a nas nem bootolt be. MAjd eredeti memóriát visszatettem, vinyót eredeti foglalatba visszatettem, s elindítottam a nas, rádugva egy hdmi-t meg egy rf receivert ami eddig nem volt rajta korábban.

(#6178) Alex91 válasza andras707 (#6177) üzenetére


Alex91
félisten

A leallitas eleg hosszadalmas. Ha te a kapcsolo gombbal kinyomtad, es nem vartad meg, hogy kikapcsoljon a szoftveres kikapcsolassal, akkor ertheto, hogy ujra inditasnal miert ellenorzott. Nem szokott ilyet csinalni, csak ha nem szabalyosan lett leallitva...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6179) Shokkolo


Shokkolo
addikt

Használja esetleg valaki a NAS-t virtualizálásra?

W10-es VM-et sikerült, de valamiért a Linux alapú android OS nem igazán akar bootolni, egész konkrétan a Phoenix OS.
Próbálta esetleg valaki már ?

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#6180) daniel.tamas


daniel.tamas
újonc

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék NAS vásárlás ügyében. Kinéztem a TS-231P2-1G típust magamank később bővíteném majd a memóriáját 4 v 8 GB-ra. Elsősorban 4k+hdr filmek és sorozatok nézése használnám dlna keresztül, illetve torrentezésre. Szerintetek megfelel az igényeknek vagy keressek komolyabbat?

Köszi a segítséget!

(#6181) donat_sz válasza daniel.tamas (#6180) üzenetére


donat_sz
senior tag

ha sok lesz a torrent, akkor intel cpu-sat javaslom.

(#6182) jerry311


jerry311
nagyúr

hi,

TS-431X3-ról talált már valaki rendes tesztet.
10G-s porttal elég jó áron adják, csak kérdéses, hogy mit bír a 4 magos ARM proci.

(#6183) nemethsza


nemethsza
tag

Sziasztok,
hogy tudok gyökérkönyvtárban lévő mappát törölni a NAS HDD-jéről?
Nem találom :-(

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#6184) trafipax válasza nemethsza (#6183) üzenetére


trafipax
tag

SSH, vagy felteszel egy MidnightCommandert

elégedett vagyok az elégedettlenségemmel

(#6185) nemethsza válasza trafipax (#6184) üzenetére


nemethsza
tag

Köszi!
Ez vajon megy a T-228A Realtek RTD1295 prociján?

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#6186) sanyijedi válasza nemethsza (#6183) üzenetére


sanyijedi
őstag

ahogy írták a nas-on kényelmesen ssh, ha vizuálisan szeretnéd nézni akkor még jó az scp vagy ftp/sftp klienssel gépről

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6187) nemethsza válasza sanyijedi (#6186) üzenetére


nemethsza
tag

Ööö ... na ennél egyszerűbben kellene elmagyarázni, hogy én is értsem :-)
Műkedvelő vagyok :-D

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#6188) Biga123 válasza nemethsza (#6183) üzenetére


Biga123
addikt

Mit értünk azalatt, hogy gyökér könyvtár , esetedben?

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#6189) Mr Bond 007 válasza nemethsza (#6187) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Vezérlőpult/Megosztott mappák résznél kell törölni. Pipát raksz a könyvtár mellé, majd eltávolítás gomb felül. Nem kell hozzá ssh meg midnight.

[ Szerkesztve ]

(#6190) nemethsza válasza Biga123 (#6188) üzenetére


nemethsza
tag

a NAS-ban lévő HDD root mappáját

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#6191) Biga123 válasza nemethsza (#6190) üzenetére


Biga123
addikt

És azt te mivel látod?
Mert azt max ssh n keresztül vagy mc vel lehet . de azzal törölni is tudsz . szal nem értem a gondot.

Szerintem te nem erre gondolsz. Mert ez a gyökér (root) könyvtár :D
Inkább amit Bond mond az lesz neked jó.
De akkor share-ekről beszélünk.

[ Szerkesztve ]

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#6192) nemethsza válasza Biga123 (#6191) üzenetére


nemethsza
tag

Ha bemegyek a File Stationbe, látom a DataVol1 meghajtót, és a közvetlenül "onnan nyíló" könyvtárak az én értelmezésem szerint a rootmappából nyílnak. Csak a File Stationből nem tudom törölni.
De [Mr Bond 007] javaslata talán működik.

Szerk.:
Valószínűleg. A DOS után már nem nagyon követtem :-D, nekem az a Root, amit a cucc legfelső mappának mutat...

De ezer köszönet :R

[ Szerkesztve ]

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#6193) sanyijedi válasza nemethsza (#6190) üzenetére


sanyijedi
őstag

bármelyiket keresed, akár a "root" mint "root" (cd /root/) vagy a gyökérmappát mint "root" (cd /) nem látod a filestationbe, de meglepne ha innen akarnál törölni
ha a filetstationt megyitod és baloldalon lévő mappákból szeretnél törölni ami fa strukturában lenyílik azt ahogy (#6189) Mr Bond 007 írta.
ha engedélyezve van az ssh, akkor a megadott porton elérhető a NAS-od pl PuTTy-val: link
az ott megadott port-ot routerbe is be kell állítani ha nincs UPnP. (alapból 22-es, ezt security miatt érdemes átírni)
de akkor a klienst letöltve, be tudsz lépni a NAS-ra:

az IP cím helyére akár a DNS címed is írhatod:
sajatcimed.myqnapcloud.com:22

ha nincsenek meg a linuxos command-ok akkor itt nehezebben boldogulsz
ezért javasoltam az SFTP-t, ahhoz pl egy SCP klienst, pl a: WinSCP-t
amikor engedélyezed az SSH-t alatta pipáld be az SFTP-t

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6194) andras707


andras707
csendes tag

Sziasztok,
ts-351-es megeszi a 8gbos kingston hyperx impact modult. Esetleg, ha valaki ilyenen töri a fejét.

Multimedia/zene id tageket szerkesztgettem, erre jól eltűntek a szerkesztett fileok a streameléssel elérhető fileok közül és 24h alatt sem lett frissítve a könyvtár, csináltam egy komplett humbnail generálást, ami megoldotta. Van ennél jobb/gyorsabb/lokális frissítési megoldás?

@sanyijedi:
Ha átírom upnp porját random számra, attól még a többi upnps eszköz látni és használni fogja tudni? vagy a routert is konzekvensen át kell írni (archer c7)?

(#6195) sanyijedi válasza andras707 (#6194) üzenetére


sanyijedi
őstag

UPnP-nek külön nincs portja, az azt jelenti, hogy rábízod a routerre a port kiosztásokat, ami általában az alap portokat használja, így security oldalról érdemes az UPnP-t kikapcsolni (meg úgy egyáltalán, hogy tudd a hálózatod mit merre, hogy használ) és csak az általad használt portokat egyesével felvenni a routerbe.
pl: plex, https, web, webs, ssh

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6196) Alex91 válasza sanyijedi (#6195) üzenetére


Alex91
félisten

A NAS-on megadod, hogy melyik portokat hasznalja, nyissa meg, es uPnP-n automatikusan megnyitja, nem kell a szabvanyos portokat hasznalni... Gondolom az upnp-vel az a gond, hogy barmely program a tudtod nelkul nyithat a belso halodrol kifele portot...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6197) andras707 válasza Alex91 (#6196) üzenetére


andras707
csendes tag

UPNP kikapcsolása nem fogja ellehetleníteni a spotify, netflix streamelését hálózaton belül?
Elvileg a dlna server és kliensek upnp-t használnak és bár van dedikált címe minden helyi hálózati szereplőnek a portok állítását nason és routeren tudom csak megtenni .
A media lejátszó, zene streamer, android programokban lévő kliens programok összeakadásától tartok.
Mindegy megpróbálom átírni a nason az upnp portot valami tetszőlegesre, routeren kikapcsolni az upnp-t és elválik mi marad a hálózati forgalomból.

(#6198) Alex91 válasza andras707 (#6197) üzenetére


Alex91
félisten

Na, most vagy upnp, es nas-on allitgatod, hogy mit hasznaljon, es neked automatikusan nyitja a router. Vagy nem hasznalod az upnp-t, de akkor a portokat neked kell meg kulon nyitnod a routeren!

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#6199) sanyijedi válasza andras707 (#6197) üzenetére


sanyijedi
őstag

nem, nincs rá befolyással.
UPnP-t állíthatod a NAS-on is és a routeren is.
nem voltam pontos, ahogy Alex írta, csinálhatod, hogy a nas-on megadsz X port-ot és a router majd megoldja, de azt is csinálhatod, hogy se a routeren se a nas-on nincs UPnP, akkor pedig felveszed a portokat ahogy fent írtam.

nekem amúgy összeakadt és piros volt a test-nél (bár működött) ha a NAS-on nem volt UPnP a routeren pedig igen

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6200) Gsx-rr


Gsx-rr
veterán

Hogyan tudok hozzáadni egy olyan beltéri kamerát ami nincs a listában. Régebben már sikerült egy nem támogatott kamerával

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.