Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gaben92
őstag
válasz
daninet #6949 üzenetére
Gyakorlatilag igen. Mondjuk alapból a ddns miatt mindenképp látszódni fog de egy "jó hosszú random név" segíthet. Én pont amiatt használok VPN-t, mert kifelé nem látszódik, viszont én bármikor haza tudok jönni vele. Azzal nem nagyon tudnak a botok mit csinálni. Telefonon is fent vannak az appok, laptopon is megy az SMB megosztás, ha kell valami akkor 1 kattintással vagy switch átbillentéssel rögtön local IP-vel megy minden mint ha otthon ülnék a kanapén WiFi-re csatlakozva.
-
daninet
veterán
válasz
Gaben92 #6946 üzenetére
most nagyon pörög. Kíváncsi voltam, felraktam a qufirewall-t és egész jó a geoszűrés, most így csak óránként kapok egy levelet, hogy elérte a limitet a blokkolások száma
de vannak magyar IP-k is most dögivel.
igazából amíg nem mennek át ddos-ba nem zavar a dolog max kikapcsolom az értesítést és csak sikeres loginokról küldjön levelet -
gahor72
aktív tag
Nem akarom elkiabálni, de a routerem eddig mindent megfogott. (asus ax92u)
feb-márc 58 alkalom, exterenal attacks, 79.9. 32.50 ipről.
WEB Remote Command Execution via Shell Script -1.a volt a fenyegetés.
A kétirányú IPS (Behatolásvédelmi rendszer)
van bekapcsolva a routeren, az fogta őket. -
Mr Bond 007
őstag
válasz
Biga123 #6941 üzenetére
Ó! Engem Rostelecom felől már évek óta kóstolgat 1-2 havonta valami jómadár.
Van admin fiók, de 2 faktoros is be van állítva. Sok szerencsét nekik! Ha meg valami sérülékenységen át be tudnak jönni, akkor teljesen mind1 hogy le van-e tiltva az admin vagy nincs. Szerencsére ilyen még csak 1x volt és azt is igen hamar be foltozta a qnap. Ezért kell offline és/vagy felhős mentés.
-
Csorbi
addikt
Nálam is harcban állnak a csapataim, dettó ugyanígy
Admin szintén tiltva.
-
daninet
veterán
válasz
atti1848 #6931 üzenetére
szintén zenész
de csak az admin user-t próbálgatják gondolom valami jelszó listával.
Nálam le van tiltva az admin, de mivel vannak a netre kifelé néző szolgáltatásaim (plex, cloud backup, ovpn) ezért ez ilyen. Ez nem profi hekkerkedés csak jelszópróbálgatás. 2 próba után tiltja 1000 órára bármelyik IP-t. Ha minden frissítést felraksz mindig, akkor ez viszonylag alacsony rizikójú dolog. -
Biga123
addikt
válasz
Mr Bond 007 #6937 üzenetére
Engem mindíg , mindenből kihagynak
-
válasz
atti1848 #6931 üzenetére
Esetleg próbáld meg a fail2ban-t. Meglep, hogy alapból nincs valami hasonló security beállítás. Ha nem utazgatsz a nagyvilágban, vagy csak pár országban, akkor érdekes lehet a tűzfalon kitiltani mindenkit, és csak annak a pár országnak az IP tartományát bennhagyni, ahonnan valóban Te használnád. Így is lesznek próbálkozások, de koránt sem ennyi.
-
Biga123
addikt
válasz
atti1848 #6931 üzenetére
Ezek csak botok, default porttal kinn lógsz a neten valószinüleg , vagy a qnapcloudon keresztül próbálkoznak.
1 - A qnapcloudos Service publikálást ki kell kapcsolni.
2 - A default 80, 8080 as adminisztratív portokat átforgatni high portra a routeren. ( és általában mindent)
3 - Admin user letilt.
4 - Control panel - Security - IP access protection beconfigol. -
gahor72
aktív tag
Hello mindenkinek!
Nem engedi a nas a belépési adatokat automatikusan kitölteni a jelszószéf kitöltőjével. Másnál is így van?
Továbbá mitől lehet, h ha elmegy a net (digi😁) vagy újra indítom a routert, a nas nem hajlandó újracsatlakozni hozzá, ezáltal a netre. Csak a nas újra indítása segít. UPNP természetesen nincs engedélyezve sem a nason sem a routeren.
Üdv -
kimaga
csendes tag
Sziasztok!
A következőben kérnék segítséget: Mai nap tapasztaltam először, hogy másodpercenként ír, jelez hibaüzenetet admin felhasználóval hibás belépési szándékról különböző IP-kről, bár van benne ismétlődés. Régebben erre az üzenetre jobb klikk letiltás és kész, de most ezt nem találom. Hogy tudom ezeket letiltani a NAS-ról (TS250) vagy routerból? Átmenetileg lekapcsoltam. Csak este fogom tudni bekapcsolni. Köszönettel. -
matyi1988
csendes tag
Sziasztok Kedves Tagok,
Azon gondolkodom, hogy eladnám a Qnap ts-669 pro nas-omat. Nincs kihasználva jelenleg is csak 2 hdd van benne. És nagyon maximum 4 hdd-s nas vennék. Szóval az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mennyiért hirdessem meg egyáltalán. Vagy van e értelme eladni? Mert 30 000 Ft-ért nem fogom eladni
Van egy kis szépség hibája (fotóztam) de működést abszolút nem befolyásolja.
Köszönöm a válaszokat!
-
Lacika2013
tag
U.2 SSD-re, az sajnos nem m2
-
Gsx-rr
veterán
Tavolbol Pc-rol ,hogy tudnam elerni a Nas-t?
Myqnapcloud valami telepites hianyat irja, kozben mobilrol elerem. -
Biga123
addikt
válasz
Lacika2013 #6920 üzenetére
[link]
Amennyiben M.2 re gondoltál.
De létezik m.2 es bővítőkártya is. De szvsz azzal se jössz ki olcsóbban. -
Lacika2013
tag
Sziasztok.
Tundátok ajánlani valami NAS-t, ami kezeli az U.2 nwme ssd-ket?
Van 2db 2TB-os ssd-m, nem szeretném kidobni őket!
2-3 férőhely elég is lenne.
Köszönöm. -
melan
senior tag
válasz
sanyijedi #6915 üzenetére
Megértem
Jelenleg térképezem a lehetőségeket... Kipróbáltam a telefonon a foldersync-et a fotók "kimentésére", azonban az csak növekményesen ment - ha törlök valamit a telefonról, azt meghagyja a NAS-on.
Az owncloud jó lenne, de ott pedig a tárolt fájlokhoz direktbe (pl. otthon a NASt tallózva) nem lehet hozzáférni. Nameg a 320-asra nem frissítettek 5 éve.
A VPN pontosan miért is kell?
-
Gaben92
őstag
válasz
donat_sz #6916 üzenetére
VPN-t mondjuk lassan már minden.
Én is dilemmáztam, hogy a NAS-on futtassak VPN szervert vagy a routeren. Végül routeren futó OVPN lett, megy szépen.
iPhone-ra kellene már csak megoldani hogy kizárólag azok az appok használjanak VPN-t amikkel “haza jövök” de az már más topik.
-
donat_sz
senior tag
Bár zyxel-t nem ismerem, de a dokumentum megosztást és a képek tárolást meg kellene tudja oldani kb mindnen nas, Az RPi pedig a vpn-t simán megoldja (nálam is így van).
Viszont a "biztonságban tudni"-hoz kell valami amire időről időre lemented a nas-on táralt fontos dolgokat. Sőt az sem árt ha az helyileg máshol van mint a nas (pl egy tűzkár esetén ha egy helyen van az adat és a mentés, akkor mindkettőnek annyi lehet..) -
melan
senior tag
Sziasztok! Tanácsra van szükségem.
Jelenleg dropbox-ot használok felhőtárhelyként és a korlátai miatt ki akarom váltani (méret, kliensek száma). 2-3 win-es gép dokumentumait szeretném egymás között szinkronban tartani, plusz biztonságban tudni, illetve a telefonom fotóit oda backupolni (google fotók kiváltására).
Olvasgattam: openvpn, nextcloud stb... De elvesztem a forgatagban...
Amim van: Zyxel320 nas, egy asus usb-vel ellátott router, meg egy rpi3 is. Fix otthoni IP-m van. Elméletileg bármelyikből kiindulhatnék, de nem tudom, melyik irányba... -
Gaben92
őstag
válasz
mrfree75 #6912 üzenetére
Innen jött az ötlet nekem is. Utolsó komment azért nem gyenge, hogy még alaplapcsere is volt a srácnál, aztán egy szimpla qpkg-ból telepített Plex törlés és app centerből újratelepítés megoldotta a dolgot.
-
mrfree75
csendes tag
válasz
Gaben92 #6910 üzenetére
Most hogy mondod nekem is volt egy időszak, amikor állandóan "file system not clear" hibák jöttek, nem értettem mitől. Aztán meguntam, leszedtem mindent ami nem létfontosságú (pl. plex :-)). Pár héttel később visszatettem a plex-et, de utána már nem voltak ilyen gondok (vagy ha volt is tudtam mihez kötni). Szóval akkor ez volt a háttérben.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz
Gaben92 #6910 üzenetére
Igen sajnos. Az a tapasztalatom hogy a qnapnál mintha béta teszter lennék. Folyton van valami ami össze csinálja magát és várni kell hogy kijavítsák. Pont ezért (bár összességében nem volt rossz cucc) ha ez beadja a kulcsot vagy kinőném, már biztosan nem ezt a márkát veszem majd. (és sanszos hogy synology-t se)
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr Bond 007 #6909 üzenetére
Nem mindenkinél okoz problémát, tök random és senki se tudja az okát.
Nálam tutira az okozta mert elég jól utánamentem. Első körben csak kitöröltem crontab-ból az auto update script-et és manuálisan frissítettem, de nem segített. Utána plex töröl, újrarak QPKG-ból, semmi változás. Plex töröl, install App Centerből, azóta nincs file system not clean-em.
Tényleg ne kérdezd miért van, hogy van akinél problémás, van akinél nem, ötletem sincs...
-
Gaben92
őstag
válasz
mrfree75 #6907 üzenetére
Plex kicsit problémás volt mert az App Center verzió régi volt. QPKG-s telepítés viszont nálam folyamatos “file system not clean” hibákat okozott. Eredetileg cron job-ot írtam rá, hogy automatán csekkolja a PLEX honlapját és ha van új verzió töltse le és telepítse hajnali 3-kor. Aztán ezt kikapcsoltam de nem szűnt meg a probléma. Tavaly viszont ismét elkezdett frissülni a Plex App Centerben (hosszú történet) és igaz, hogy 1-2 alverzió lemaradásban van, mióta azt használom minden rendben.
Nem torrentezek NAS-on szóval a másodikat passzolom.
WD Home (ha egyről beszélünk) sokkal közelebb áll egy mezei külső HDD-hez mint egy NAS-hoz, szóval nem meglepő, hogy ott csak hozzáférés és backup esetén volt lemezpörgetés.
-
mrfree75
csendes tag
@Gaben92: köszi a választ. A Plex-t először .qpkg-ből telepítettem - akkor még nem volt elérhető az App centerben,. Arra most nem esköszöm meg, hogy a frissítéseket a plex-ből teszem fel vagy az App centerből. torrentből nem sok (?) van benn (max 10-15), de egyik sem seed-el már. Érdemes ezeket is kitörölni?
@shtirley: köszi értem. Akkor nem aggódom. Annyiban furcsállom, hogy előtte egy WD Home-m volt évekig és szerintem az nem pörgette ennyit a HDD-t. Mondjuk azon nem volt plex és letöltés.
-
shtirley
tag
válasz
mrfree75 #6904 üzenetére
A QTS is a HDD-n van, ezért sosem fogja leállítani hosszú időre a lemezeket. Nálam ki is van kapcsolva hogy x perc múlva leállítsa őket. Tapasztalatom, hogy a leállítás és felpörgetés hangja "figyelemfelkeltőbb", mint egyfolytában hagyni pörögni a lemezeket. Nekem két WD Green megy így már hét éve, most kezd az egyik csapágyas lenni a hangja alapján.
-
Gaben92
őstag
válasz
mrfree75 #6904 üzenetére
Nem fogsz tudni mit csinálni szerintem. HDD pörgetés és nem elérhető NAS kombó azt jelenti, hogy 100%-on pörög a CPU és próbál szerencsétlen kezdeni magával valamit, de kb “halt”-ban van az OS.
Ki kellene nyomozni mi okozza a problémát (Plex például tud ilyet csinálni ha nem App Centerből van telepítve, hanem manuálisan .qpkg-ből), de nálad inkább a torrent lesz a gond szerintem. TS-128A-t nem nehéz leterhelni.
Nekem is sikerült amúgy ilyen állapotba tolni a TS-251+-t mikor egyszerre futtattam VM-et, Docker dolgokat, ment a 4k stream Plex-ből és még egyéb ütemezett dolgoknak is neki állt a háttérben. Mióta csak 1 VM van 3 helyett és nem fut semmi Docker-ben azóta rendben van.
-
mrfree75
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék: van egy 2,5 éves TS-128A NAS-om, 3 TB WD Red HDD-vel. A HDD olyan 8% üres hely van. Plex és download station fut a NAS-on, a download station-ban a torrentek leállnak 2 nap visszaosztás után. A plex manuális könyvtár frissítésre van állítva.
A NAS olyan 20-25 percenként felpörgeti a vinyót 1-2 percre, aztán leállítja. Időnként viszont nem állítja le csak pörgeti 10-15 percig vagy tovább, és ekkor nem is lehet a NAS-t elérni, áramtalanítani kell... , de ez felpörgetés akkor is megy, amikor le vannak állítva Plex és a download station szolgáltatások. Nem lehet, valahogy elcsendesíteni, hogy nem pörgesse fel állandóan, csak ha hozzáférés lenne?
Mennyire bírja ezt igénybevétel a vinyó? A S.M.A.R.T start-stop count értéke 41000 felett van, és kezd érdekes kerregő hangokat kiadni a NAS: azt még nem tudom hogy a HDD vagy a venti.
Köszi!
-
Mr Bond 007
őstag
Nem gen10-et kell venni, az xar. 85-ért már van 8 genes. 130 körül xeonos is. Azok jók.
És igen, régiek de ketté hu----zzák azokat a modelleket amiket itt a többség megvesz. (és 4 fiókos nem 2) Egy truenas-al atombiztos smb gép, kb ugyannyiért. (nézd már mennyibe kerül egy qts hero gép)Meg lehet építeni is, tele a youtube. Mindenki megtalálja a neki valót egy pici utána nézéssel. (szintén olcsóbban vagy ugyanannyiért jobbat kapsz mint a syno/qnap)
Mindaddig jobban jársz amíg nincs szükséged a szolgáltatásokra. Onnantól már fordul(hat) a kocka. -
Gaben92
őstag
Arra amire kitalálták amúgy tökéletesek. Ha tényleg csak annyi a cél, hogy legyen egy tároló a hálózaton akkor minden szempontból költséghatékonyabb tud lenni a NAS-nál. Igazából még a QNAP is gyárt (TR-002 és TR-004) de azok elég drágák mert valójában azok NAS bővítők csak tudnak működni sima RAID házként is. (Mondjuk a TR-004-ben nem vagyok biztos, de a TR-002 tutira).
RAID-et kb mindig újra kell építeni a semmiből ha mókolsz vele. Még ha single-ből mész RAID 1-be akkor is. Amint újrakonfigolod ugrik minden és ez NAS-on is így működik.
A router+sima házban HDD megoldást használtam egy ideig de RAID házam nincs. Nálam 6GB RAM-ot zabál a TS251+ (még virtualizálok is rajta) szóval nekem a "mezei" RAID ház nem volt opció. Ha kifogyok a tárhelyből (2x3TB WD RED RAID0) akkor majd szerintem beszerzek egy TR-002-t, TR-004-et vagy ami épp akkor lesz. A mostaninak a nagy testvére (mindenben ugyanaz csak 4 lemezets) 540€ lenne, egy TR-002 meg megáll 200€ alatt és gyakorlatilag ugyanott vagyok vele.
Egyik kollégámnak van otthon egy 12TB-os WD My Book Duo-ja RAID 1-ben routerre dugva, ő elégedett vele. Na azt ő annyiért vette mint amennyibe nekem a NAS van maga HDD nélkül.
-
válasz
Gaben92 #6900 üzenetére
Igen nézegettem én is ezeket a többlemezes házakat, de nem jött meg a bizalom. Pedig lehet, hogy tényleg ez lenne a költséghatékony megoldás.
Plusz sokminden nem világos. Ha csak egy lemezzel indítok, és később lesz csak +1 lemez, akkor ráérek akkor kitalálni, hogy raid 0, vagy 1, vagy már eleve az első bekapcsoláskor el kell dönteni. Neked amúgy van ilyen külső házad?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- TCL LCD és LED TV-k
- LEGO klub
- Tőzsde és gazdaság
- Riasztó topik
- BestBuy topik
- Gumi és felni topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest