Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6901) cigam válasza Gaben92 (#6900) üzenetére


cigam
félisten

Igen nézegettem én is ezeket a többlemezes házakat, de nem jött meg a bizalom. Pedig lehet, hogy tényleg ez lenne a költséghatékony megoldás.
Plusz sokminden nem világos. Ha csak egy lemezzel indítok, és később lesz csak +1 lemez, akkor ráérek akkor kitalálni, hogy raid 0, vagy 1, vagy már eleve az első bekapcsoláskor el kell dönteni. Neked amúgy van ilyen külső házad?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#6902) Gaben92 válasza cigam (#6901) üzenetére


Gaben92
őstag

Arra amire kitalálták amúgy tökéletesek. Ha tényleg csak annyi a cél, hogy legyen egy tároló a hálózaton akkor minden szempontból költséghatékonyabb tud lenni a NAS-nál. Igazából még a QNAP is gyárt (TR-002 és TR-004) de azok elég drágák mert valójában azok NAS bővítők csak tudnak működni sima RAID házként is. (Mondjuk a TR-004-ben nem vagyok biztos, de a TR-002 tutira).

RAID-et kb mindig újra kell építeni a semmiből ha mókolsz vele. Még ha single-ből mész RAID 1-be akkor is. Amint újrakonfigolod ugrik minden és ez NAS-on is így működik.

A router+sima házban HDD megoldást használtam egy ideig de RAID házam nincs. Nálam 6GB RAM-ot zabál a TS251+ (még virtualizálok is rajta) szóval nekem a "mezei" RAID ház nem volt opció. Ha kifogyok a tárhelyből (2x3TB WD RED RAID0) akkor majd szerintem beszerzek egy TR-002-t, TR-004-et vagy ami épp akkor lesz. A mostaninak a nagy testvére (mindenben ugyanaz csak 4 lemezets) 540€ lenne, egy TR-002 meg megáll 200€ alatt és gyakorlatilag ugyanott vagyok vele.

Egyik kollégámnak van otthon egy 12TB-os WD My Book Duo-ja RAID 1-ben routerre dugva, ő elégedett vele. Na azt ő annyiért vette mint amennyibe nekem a NAS van maga HDD nélkül. :DDD

[ Szerkesztve ]

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6903) Mr Bond 007 válasza cigam (#6899) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Nem gen10-et kell venni, az xar. 85-ért már van 8 genes. 130 körül xeonos is. Azok jók.
És igen, régiek de ketté hu----zzák azokat a modelleket amiket itt a többség megvesz. (és 4 fiókos nem 2) Egy truenas-al atombiztos smb gép, kb ugyannyiért. (nézd már mennyibe kerül egy qts hero gép)

Meg lehet építeni is, tele a youtube. Mindenki megtalálja a neki valót egy pici utána nézéssel. (szintén olcsóbban vagy ugyanannyiért jobbat kapsz mint a syno/qnap)
Mindaddig jobban jársz amíg nincs szükséged a szolgáltatásokra. Onnantól már fordul(hat) a kocka.

[ Szerkesztve ]

(#6904) mrfree75


mrfree75
csendes tag

Sziasztok!

Tanácsot kérnék: van egy 2,5 éves TS-128A NAS-om, 3 TB WD Red HDD-vel. A HDD olyan 8% üres hely van. Plex és download station fut a NAS-on, a download station-ban a torrentek leállnak 2 nap visszaosztás után. A plex manuális könyvtár frissítésre van állítva.

A NAS olyan 20-25 percenként felpörgeti a vinyót 1-2 percre, aztán leállítja. Időnként viszont nem állítja le csak pörgeti 10-15 percig vagy tovább, és ekkor nem is lehet a NAS-t elérni, áramtalanítani kell... , de ez felpörgetés akkor is megy, amikor le vannak állítva Plex és a download station szolgáltatások. Nem lehet, valahogy elcsendesíteni, hogy nem pörgesse fel állandóan, csak ha hozzáférés lenne?

Mennyire bírja ezt igénybevétel a vinyó? A S.M.A.R.T start-stop count értéke 41000 felett van, és kezd érdekes kerregő hangokat kiadni a NAS: azt még nem tudom hogy a HDD vagy a venti.

Köszi!

(#6905) Gaben92 válasza mrfree75 (#6904) üzenetére


Gaben92
őstag

Nem fogsz tudni mit csinálni szerintem. HDD pörgetés és nem elérhető NAS kombó azt jelenti, hogy 100%-on pörög a CPU és próbál szerencsétlen kezdeni magával valamit, de kb “halt”-ban van az OS.

Ki kellene nyomozni mi okozza a problémát (Plex például tud ilyet csinálni ha nem App Centerből van telepítve, hanem manuálisan .qpkg-ből), de nálad inkább a torrent lesz a gond szerintem. TS-128A-t nem nehéz leterhelni.

Nekem is sikerült amúgy ilyen állapotba tolni a TS-251+-t mikor egyszerre futtattam VM-et, Docker dolgokat, ment a 4k stream Plex-ből és még egyéb ütemezett dolgoknak is neki állt a háttérben. Mióta csak 1 VM van 3 helyett és nem fut semmi Docker-ben azóta rendben van.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6906) shtirley válasza mrfree75 (#6904) üzenetére


shtirley
tag

A QTS is a HDD-n van, ezért sosem fogja leállítani hosszú időre a lemezeket. Nálam ki is van kapcsolva hogy x perc múlva leállítsa őket. Tapasztalatom, hogy a leállítás és felpörgetés hangja "figyelemfelkeltőbb", mint egyfolytában hagyni pörögni a lemezeket. Nekem két WD Green megy így már hét éve, most kezd az egyik csapágyas lenni a hangja alapján. :)

(#6907) mrfree75


mrfree75
csendes tag

@Gaben92: köszi a választ. A Plex-t először .qpkg-ből telepítettem - akkor még nem volt elérhető az App centerben,. Arra most nem esköszöm meg, hogy a frissítéseket a plex-ből teszem fel vagy az App centerből. torrentből nem sok (?) van benn (max 10-15), de egyik sem seed-el már. Érdemes ezeket is kitörölni?

@shtirley: köszi értem. Akkor nem aggódom. Annyiban furcsállom, hogy előtte egy WD Home-m volt évekig és szerintem az nem pörgette ennyit a HDD-t. Mondjuk azon nem volt plex és letöltés.

(#6908) Gaben92 válasza mrfree75 (#6907) üzenetére


Gaben92
őstag

Plex kicsit problémás volt mert az App Center verzió régi volt. QPKG-s telepítés viszont nálam folyamatos “file system not clean” hibákat okozott. Eredetileg cron job-ot írtam rá, hogy automatán csekkolja a PLEX honlapját és ha van új verzió töltse le és telepítse hajnali 3-kor. Aztán ezt kikapcsoltam de nem szűnt meg a probléma. Tavaly viszont ismét elkezdett frissülni a Plex App Centerben (hosszú történet) és igaz, hogy 1-2 alverzió lemaradásban van, mióta azt használom minden rendben.

Nem torrentezek NAS-on szóval a másodikat passzolom.

WD Home (ha egyről beszélünk) sokkal közelebb áll egy mezei külső HDD-hez mint egy NAS-hoz, szóval nem meglepő, hogy ott csak hozzáférés és backup esetén volt lemezpörgetés.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6909) Mr Bond 007 válasza Gaben92 (#6908) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Én mindig leszedem a plex oldaláról az új verziót és az app centerben manuálisan telepítem fel. Soha semmi problémám nem volt még vele.

(#6910) Gaben92 válasza Mr Bond 007 (#6909) üzenetére


Gaben92
őstag

Nem mindenkinél okoz problémát, tök random és senki se tudja az okát. :U

Nálam tutira az okozta mert elég jól utánamentem. Első körben csak kitöröltem crontab-ból az auto update script-et és manuálisan frissítettem, de nem segített. Utána plex töröl, újrarak QPKG-ból, semmi változás. Plex töröl, install App Centerből, azóta nincs file system not clean-em.

Tényleg ne kérdezd miért van, hogy van akinél problémás, van akinél nem, ötletem sincs...

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6911) Mr Bond 007 válasza Gaben92 (#6910) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Igen sajnos. Az a tapasztalatom hogy a qnapnál mintha béta teszter lennék. Folyton van valami ami össze csinálja magát és várni kell hogy kijavítsák. Pont ezért (bár összességében nem volt rossz cucc) ha ez beadja a kulcsot vagy kinőném, már biztosan nem ezt a márkát veszem majd. (és sanszos hogy synology-t se)

(#6912) mrfree75 válasza Gaben92 (#6910) üzenetére


mrfree75
csendes tag

Most hogy mondod nekem is volt egy időszak, amikor állandóan "file system not clear" hibák jöttek, nem értettem mitől. Aztán meguntam, leszedtem mindent ami nem létfontosságú (pl. plex :-)). Pár héttel később visszatettem a plex-et, de utána már nem voltak ilyen gondok (vagy ha volt is tudtam mihez kötni). Szóval akkor ez volt a háttérben.

[ Szerkesztve ]

(#6913) Gaben92 válasza mrfree75 (#6912) üzenetére


Gaben92
őstag

Innen jött az ötlet nekem is. Utolsó komment azért nem gyenge, hogy még alaplapcsere is volt a srácnál, aztán egy szimpla qpkg-ból telepített Plex törlés és app centerből újratelepítés megoldotta a dolgot. :DDD

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6914) melan


melan
senior tag

Sziasztok! Tanácsra van szükségem.
Jelenleg dropbox-ot használok felhőtárhelyként és a korlátai miatt ki akarom váltani (méret, kliensek száma). 2-3 win-es gép dokumentumait szeretném egymás között szinkronban tartani, plusz biztonságban tudni, illetve a telefonom fotóit oda backupolni (google fotók kiváltására).
Olvasgattam: openvpn, nextcloud stb... De elvesztem a forgatagban...
Amim van: Zyxel320 nas, egy asus usb-vel ellátott router, meg egy rpi3 is. Fix otthoni IP-m van. Elméletileg bármelyikből kiindulhatnék, de nem tudom, melyik irányba...

(#6915) sanyijedi válasza melan (#6914) üzenetére


sanyijedi
őstag

ebben a topic-ban amit tudunk ajánlani, hogy vegyél egy jó qnap nas-t

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6916) donat_sz válasza melan (#6914) üzenetére


donat_sz
senior tag

Bár zyxel-t nem ismerem, de a dokumentum megosztást és a képek tárolást meg kellene tudja oldani kb mindnen nas, Az RPi pedig a vpn-t simán megoldja (nálam is így van).
Viszont a "biztonságban tudni"-hoz kell valami amire időről időre lemented a nas-on táralt fontos dolgokat. Sőt az sem árt ha az helyileg máshol van mint a nas (pl egy tűzkár esetén ha egy helyen van az adat és a mentés, akkor mindkettőnek annyi lehet..)

(#6917) bogabi válasza donat_sz (#6916) üzenetére


bogabi
senior tag

Nekem ilyen célra (NAS-on tárolt adatok felhőbe történő mentésére) a BackBlaze B2-je nagyon bevált. Érdemes egy pillantást vetni rá.

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#6918) Gaben92 válasza donat_sz (#6916) üzenetére


Gaben92
őstag

VPN-t mondjuk lassan már minden. :DDD Én is dilemmáztam, hogy a NAS-on futtassak VPN szervert vagy a routeren. Végül routeren futó OVPN lett, megy szépen.

iPhone-ra kellene már csak megoldani hogy kizárólag azok az appok használjanak VPN-t amikkel “haza jövök” de az már más topik. :B

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6919) melan válasza sanyijedi (#6915) üzenetére


melan
senior tag

Megértem :DDD

Jelenleg térképezem a lehetőségeket... Kipróbáltam a telefonon a foldersync-et a fotók "kimentésére", azonban az csak növekményesen ment - ha törlök valamit a telefonról, azt meghagyja a NAS-on.

Az owncloud jó lenne, de ott pedig a tárolt fájlokhoz direktbe (pl. otthon a NASt tallózva) nem lehet hozzáférni. Nameg a 320-asra nem frissítettek 5 éve.

A VPN pontosan miért is kell?

(#6920) Lacika2013


Lacika2013
tag

Sziasztok.

Tundátok ajánlani valami NAS-t, ami kezeli az U.2 nwme ssd-ket?
Van 2db 2TB-os ssd-m, nem szeretném kidobni őket!
2-3 férőhely elég is lenne.
Köszönöm.

(#6921) Biga123 válasza Lacika2013 (#6920) üzenetére


Biga123
addikt

[link]
Amennyiben M.2 re gondoltál.
De létezik m.2 es bővítőkártya is. De szvsz azzal se jössz ki olcsóbban.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#6922) Gaben92 válasza Biga123 (#6921) üzenetére


Gaben92
őstag

U.2-re gondolt, az teljesen más cucc. Szerintem csak a mocsok drága rack NAS-ok támogatják csak, sima “consumer” cuccok nem. De nem tenném rá a p.csöm.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6923) Gaben92 válasza Gaben92 (#6922) üzenetére


Gaben92
őstag

Tévedtem, van nem rack kiszerelésű is. Mondjuk majdnem 400 ropi a legolcsóbb ami viszi az U.2-t... [link] :U

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6924) Gsx-rr


Gsx-rr
veterán

Tavolbol Pc-rol ,hogy tudnam elerni a Nas-t?
Myqnapcloud valami telepites hianyat irja, kozben mobilrol elerem.

(#6925) Lacika2013


Lacika2013
tag

U.2 SSD-re, az sajnos nem m2

(#6926) matyi1988


matyi1988
csendes tag

Sziasztok Kedves Tagok,

Azon gondolkodom, hogy eladnám a Qnap ts-669 pro nas-omat. Nincs kihasználva jelenleg is csak 2 hdd van benne. És nagyon maximum 4 hdd-s nas vennék. Szóval az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mennyiért hirdessem meg egyáltalán. Vagy van e értelme eladni? Mert 30 000 Ft-ért nem fogom eladni :D Van egy kis szépség hibája (fotóztam) de működést abszolút nem befolyásolja.

Köszönöm a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#6927) Mr Bond 007 válasza matyi1988 (#6926) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Lehet itt szerencsésebb lenne: [link]

(#6928) kimaga


kimaga
csendes tag

Sziasztok!
A következőben kérnék segítséget: Mai nap tapasztaltam először, hogy másodpercenként ír, jelez hibaüzenetet admin felhasználóval hibás belépési szándékról különböző IP-kről, bár van benne ismétlődés. Régebben erre az üzenetre jobb klikk letiltás és kész, de most ezt nem találom. Hogy tudom ezeket letiltani a NAS-ról (TS250) vagy routerból? Átmenetileg lekapcsoltam. Csak este fogom tudni bekapcsolni. Köszönettel.

(#6929) gahor72


gahor72
aktív tag

Hello mindenkinek!
Nem engedi a nas a belépési adatokat automatikusan kitölteni a jelszószéf kitöltőjével. Másnál is így van?
Továbbá mitől lehet, h ha elmegy a net (digi😁) vagy újra indítom a routert, a nas nem hajlandó újracsatlakozni hozzá, ezáltal a netre. Csak a nas újra indítása segít. UPNP természetesen nincs engedélyezve sem a nason sem a routeren.
Üdv

(#6930) gahor72 válasza kimaga (#6928) üzenetére


gahor72
aktív tag

Próbálgatják a botok az admint.
Csinálj egy felhasználót admin jogokkal, az admint meg tiltsd le.
Üdv

(#6931) atti1848 válasza kimaga (#6928) üzenetére


atti1848
senior tag

Ma a hajnali órákban én is folyamatosan kaptam a risztásokat, hogy próbáltak belépni az admin-nal, ki is húztam az UTP kábel belőle.



06-30-868-0365 Mindig Privátot írj, mert azt minden nap nézem vagy hívj telon.Számom az adataimnál.

(#6932) Gaben92 válasza atti1848 (#6931) üzenetére


Gaben92
őstag

Én ezt úgy oldottam meg, hogy nem használok myqnapcloud-ot. Routeren fut egy OpenVPN szerver, telefonon, tableten, gépen kb egy kattintás és "otthon vagyok", onnantól meg minden olyan mint ha lokálba lennék.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6933) Biga123 válasza atti1848 (#6931) üzenetére


Biga123
addikt

Ezek csak botok, default porttal kinn lógsz a neten valószinüleg , vagy a qnapcloudon keresztül próbálkoznak.
1 - A qnapcloudos Service publikálást ki kell kapcsolni.
2 - A default 80, 8080 as adminisztratív portokat átforgatni high portra a routeren. ( és általában mindent)
3 - Admin user letilt.
4 - Control panel - Security - IP access protection beconfigol.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#6934) atti1848 válasza Gaben92 (#6932) üzenetére


atti1848
senior tag

Igen, most már én is valami hasonlóan akarom megoldani.

06-30-868-0365 Mindig Privátot írj, mert azt minden nap nézem vagy hívj telon.Számom az adataimnál.

(#6935) cigam válasza atti1848 (#6931) üzenetére


cigam
félisten

Esetleg próbáld meg a fail2ban-t. Meglep, hogy alapból nincs valami hasonló security beállítás. Ha nem utazgatsz a nagyvilágban, vagy csak pár országban, akkor érdekes lehet a tűzfalon kitiltani mindenkit, és csak annak a pár országnak az IP tartományát bennhagyni, ahonnan valóban Te használnád. Így is lesznek próbálkozások, de koránt sem ennyi.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#6936) sanyijedi válasza cigam (#6935) üzenetére


sanyijedi
őstag

QuFirewall - al tudsz IP geo alapján tiltani, nas-on belül pedig security beállításnál ott az ip access protection (f2b)

Samsung Galaxy S25 + Apple iPhone 16

(#6937) Mr Bond 007 válasza sanyijedi (#6936) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ugyanakkor engem is betaláltak. Ez már 1 fokkal szofisztikáltabb, mert csak 1x próbálkozik 1 ip-ről. Ahogy néztem kb 10 próbálkozása volt mind másik ip címről.

(#6938) Biga123 válasza Mr Bond 007 (#6937) üzenetére


Biga123
addikt

Engem mindíg , mindenből kihagynak :D :O

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#6939) daninet válasza atti1848 (#6931) üzenetére


daninet
veterán

szintén zenész :DDD de csak az admin user-t próbálgatják gondolom valami jelszó listával.
Nálam le van tiltva az admin, de mivel vannak a netre kifelé néző szolgáltatásaim (plex, cloud backup, ovpn) ezért ez ilyen. Ez nem profi hekkerkedés csak jelszópróbálgatás. 2 próba után tiltja 1000 órára bármelyik IP-t. Ha minden frissítést felraksz mindig, akkor ez viszonylag alacsony rizikójú dolog.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#6940) Csorbi


Csorbi
addikt

Nálam is harcban állnak a csapataim, dettó ugyanígy :D Admin szintén tiltva.

(#6941) Biga123 válasza Csorbi (#6940) üzenetére


Biga123
addikt

Arra azért kiváncsi lennék mi a közös ,azoknál akiket "támadnak"
qnapcloud, default portok, vagy upnp?

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#6942) Csorbi válasza Biga123 (#6941) üzenetére


Csorbi
addikt

Szerintem cloud.

(#6943) kimaga válasza gahor72 (#6930) üzenetére


kimaga
csendes tag

Köszönöm a válaszokat, este kipróbálom az admin letiltást és a portátirányitást majd írok.
Bár a leállítás is hatásosnak tűnt, de gondolom nem ez a végső megoldás
köszönettel

(#6944) Mr Bond 007 válasza Biga123 (#6941) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ó! Engem Rostelecom felől már évek óta kóstolgat 1-2 havonta valami jómadár. :D Van admin fiók, de 2 faktoros is be van állítva. Sok szerencsét nekik! Ha meg valami sérülékenységen át be tudnak jönni, akkor teljesen mind1 hogy le van-e tiltva az admin vagy nincs. Szerencsére ilyen még csak 1x volt és azt is igen hamar be foltozta a qnap. Ezért kell offline és/vagy felhős mentés.

(#6945) gahor72


gahor72
aktív tag

Nem akarom elkiabálni, de a routerem eddig mindent megfogott. (asus ax92u)
feb-márc 58 alkalom, exterenal attacks, 79.9. 32.50 ipről.
WEB Remote Command Execution via Shell Script -1.a volt a fenyegetés.
A kétirányú IPS (Behatolásvédelmi rendszer)
van bekapcsolva a routeren, az fogta őket.

(#6946) Gaben92 válasza Biga123 (#6941) üzenetére


Gaben92
őstag

90%-ra mondom, hogy a qnapcloud. Merem megkockáztatni, hogy nem telne egy órába találnom egy random QNAP NAS-t ami cloud-ot használ csak úgy, hogy manuálisan próbálgatom böngészőben. :DDD

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6947) daninet válasza Gaben92 (#6946) üzenetére


daninet
veterán

most nagyon pörög. Kíváncsi voltam, felraktam a qufirewall-t és egész jó a geoszűrés, most így csak óránként kapok egy levelet, hogy elérte a limitet a blokkolások száma :D de vannak magyar IP-k is most dögivel.
igazából amíg nem mennek át ddos-ba nem zavar a dolog max kikapcsolom az értesítést és csak sikeres loginokról küldjön levelet :DDD

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#6948) Gaben92 válasza daninet (#6947) üzenetére


Gaben92
őstag

Igazából elég lenne a myqnapcloud-ot lelőni mert szinte minden elvan nélküle.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#6949) daninet válasza Gaben92 (#6948) üzenetére


daninet
veterán

gondolom itt az a hátrány, hogy a *.myqnapcloud.com link mögött tuti NAS van. Én link megosztásra meg távoli loginra sokat használom ezt a ddns-t, gondolom ha lecserélném egy másikra találgatás alapján már nem látnák a botok a NAS-t.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#6950) Gaben92 válasza daninet (#6949) üzenetére


Gaben92
őstag

Gyakorlatilag igen. Mondjuk alapból a ddns miatt mindenképp látszódni fog de egy "jó hosszú random név" segíthet. Én pont amiatt használok VPN-t, mert kifelé nem látszódik, viszont én bármikor haza tudok jönni vele. Azzal nem nagyon tudnak a botok mit csinálni. Telefonon is fent vannak az appok, laptopon is megy az SMB megosztás, ha kell valami akkor 1 kattintással vagy switch átbillentéssel rögtön local IP-vel megy minden mint ha otthon ülnék a kanapén WiFi-re csatlakozva.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.