Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Lacces #7983 üzenetére

    Nincs baj a XAMPP-pal, valóban jó kezdőknek, de mondjuk szerintem ez inkább Windows-nál igaz, mert Linux-disztribúciók esetén ahogy Tele von Zsinór említette, többnyire lehetőség van arra, hogy egyszerre lehúzd az összes függőséget pl. phpMyAdminhoz, ez ugyanúgy telepít is mindent, amire szükséged lehet. Windows-nál meg ez megoldandó kérdés, így ott EasyPHP, XAMPP, AppServ, amit általában elsők között említenek, mert ez egy csomagban felrak mindent, ami egy alapvető webszerverhez kellhet.
    Mondjuk IIS-nél is van ilyen függőség-ellenőrzés, erre példa a Drupal vagy Joomla, ha rámész Web Platform Installer használatánál, hogy töltse le őket, akkor eleve függőségként lehúzza a PHP-t és MySQL-t is. (Amúgy érdekes, hogy úgy tűnik, a Microsoft nyit az opensource-dolgok felé is.)

    "Furcsa mód, itt kérte telepítésnél a mysql, egy felhasználót, és egy jelszót! (úgyhogy így utólag értem már mire gondolsz, ha erre gondoltál)"
    Nem, nem erre gondoltam. :D Amikor telepíted a MySQL-t, kell egy root felhasználó is, aki az egésznek az adminisztrátora, mindenféle joggal. A phpMyAdminnál van egy kontrollfelhasználó is, ami pl. "könyvjelzőzni" tud bizonyos query-ket, naplózni különböző szempontok alapján, stb., ennek nem szabad megadni a root-jogot (ne legyen már mindenhez joga, mi van, ha pl. biztonsági rés vagy egyéb hiba maradt a "rendszerben", akkor ne csinálhasson bármit). Kell a phpMyAdminnak egy külön tábla MySQL-ben (persze ez elvileg nem kötelező), ebbe írogathat, de ahhoz hozzá is kell férnie.
    Amúgy egyáltalán nem fértél hozzá a MySQL-hez?

    "Tudom, hogy a var/www-ben kell lenni a weboldalnak amit kezelni akarok."
    Nem, oda rakod, ahova akarod, csak legyen elérhető a webszerver számára, és konfigold úgy a webszervert, hogy az adott domain document rootja ide legyen irányítva.

    "1. HOgyan tudom ezekután a böngészőből elérni a phpmyadmin-t?"
    Nem értem a kérdést.
    Húzd le az egész csomagot úgy, ahogy Tele von Zsinór mondta.

    2. kérdésre: a PHP futtatásához webszerver kell (vagy konzolon keresztül is tudod futtatni, de ezt most hagyjuk), különben nem fog futni a PHP interpretere, értelmezője/"fordítója", így a kódod nem fog "lefordulni".
    A HTML-kódok megjelenítéséhez ez nem szükséges, azok kódját a böngésző értelmezi és megjeleníti.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák