- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- hcl: MS Office365 Linuxon
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Hieronymus: Három júniusi képem
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Peter Kiss #13505 üzenetére
Sorry, csak most tudok reagálni, kissé leterhelt vagyok mostanság.
Nem, a szavaimat picit kiforgattad, nem azt mondtam, hogy a CMS-készítők mindent jobban csinálnak. Ha félreérthető volt, amit írtam, és mégis így lehetett értelmezni, akkor elnézést, nem így értettem.
A "CMS-készítők" elég fura kategória. Pontosabban elég tág. Felhasználói visszajelzések, patch-ek alapján is javítgatnak egy elég komplex rendszert, így aztán esélyes, hogy gyorsabban megoldanak olyan felmerülő problémákat, amikkel esetleg a saját rendszerednél csak később találkozol, és esélyes, hogy bevált gyakorlatokat fognak alkalmazni, mert ha nem, akkor sanszosabb, hogy többeknél kib@ssza a biztosítékot, akik mondjuk igencsak helytelenítik az adott módszert. De ha belegondolsz, az open source frameworkök továbbfejlődésének is ez az egyik forrása, igazából nem kell ehhez nagyon pátoszos mondatokat hangoztatni, hogy a "közösség ereje", meg hasonlók, mert van mögötte bőven tartalom. Ilyen alapon a "közösség ereje" dönt a Stack Overflow-n és hasonló fórumokon is (majd a közösség eldönti, hogy valaki egy rakás szart rakott fel, vagy jó a válasza).
Ettől függetlenül persze simán lehet, hogy adott feladatot ezerszer jobban oldod meg, mint ahogy a CMS vagy más, közösség által fejlesztett cucc (ne korlátozzuk CMS-re, mert ez a topicban mint látom, szitokszó lett) adott részében sikerült (csak hogy feltételes dicséret is legyen), de az is lehet, hogy ugyanazt a végeredményt lassabban sikerül elérned, vagy adott hibaforrás jóval később derül ki. Igaz, publikus sem lesz, így a hiba kihasználása is kissé nehézkesebb lesz egy csúnyabácsi által.
"Láttad te már a Drupal forrását? A modulokét? Szerinted normális emberek csinálták?"
Igen, láttam a forrását, valószínűleg sokkal többet nézegettem már, mint Te.Egyetértek azzal, hogy ez a régi procedurális örökség így teljesen lecsupaszítva, egyszerűen megközelítve egy hányadék. De ez a PHP 4-es időkből maradt fenn, nem két perc váltani. De ugye vágod, hogy a 8-as Drupal Symfony-alapokon fog futni? (Pontosabban fut, a jövő időt azért használom, mert a stable megjelenéséig nyilván bőven van még mit csiszolni.) Persze bizonyos kódrészletek kompatibilitási okokból megmaradnak, ez annyira nem meglepő. Igaz, személy szerint jobban támogatnám a teljes korábbi örökségek kukába való kib@szását, hogy ne kelljen csúf kódrészletekkel találkozni pusztán kompatibilitási okokból, de egy ilyen radikális lépés valszeg elég sokaknak elég fájó lenne. Normális emberek csinálták, alkalmazkodva az adottságokhoz. Cikk: Drupal programming from an object-oriented perspective.
Egyébként szerintem megőrülnél, ha C-ben programoznál, hogy tisztán (nem kerülő megoldásokkal) nem tudnál OOP-ben programozni, mert egyszerűen nem adottak rá a lehetőségek.(Vagy például más nyelven, de az adott környezetben túl sok overheadet jelentő objektumorientáltság túl nagy luxus lenne, így az nem lenne használható.)
Na, de visszatérve a lényegre: szerinted a Symfony is egy szar? Hogy a Drupal jövőjét boncolgassuk.Csak még egyszer, a tisztánlátás érdekében, hogy ne tarts elvakultnak: látom sok helyen a Drupal forráskódjában, hogy bőven van mit javítani, igen, vannak rettenet szar megoldások is, és alapvetően én is jobban örülnék egyébként tisztán objektumorientált szemléletnek, de nem mondom minden NEM OOP-s kódra azt, hogy az úgy szar, ahogy van. Ebben valószínűleg amúgy sem értünk egyet, ahogy eddigi kommentjeidből leszűrtem (ha valami nem OOP, akkor csakis egy fos lehet), így erről nem is próbállak meggyőzni. De ha nagy általánosságban kijelented mindenről, ami Drupal, hogy nem normális dilettáns gyökerek írták, akkor valószínűleg picit szemellenzősen állsz a dolgokhoz, meg nem láttál még egész jól megírt modulkódot (értsd: egy modult sem feltétlenül kell azonosítani a teljes Drupal-kóddal (próbálkozások alapvető OOP-szemlélet Drupalba való beleerőszakolására), bár való igaz, a hookok rendszere miatt van egyfajta megkötöttség). Nem szeretnék példálózni, mert nincs kedvem a végeláthatatlan fikázásokhoz, biztos vagyok benne, hogy bármiben találnál fogódzót saját érved alátámasztására (t.i. hogy a Drupal szted szar, ha törik, ha szakad).
Inkább én lennék már kíváncsi arra, hogy van-e egyáltalán olyan rendszer, olyan kód, amit dicsérsz, amit elfogadsz hibáival együtt? (Van olyan kód, amiben nincs hiba? A kérdés költői.) Komolyan, mindenféle rossz szándék nélkül, nem nagyon láttam még tőled olyan kommentárt, amiben valamit tényleg dicsérnél. Általában a szarkasztikus, rendkívül lefitymáló kommentek voltak a jellemzők (mármint kivéve a saját kódjaid kapcsán), szívesen látnék tőled olyan dolgot, amit dicsérsz. Most ezt tényleg nem köcsögösködésből mondom, hanem az eddig látottak alapján. Az utolsó bekezdésedből is ez derül ki.
Ja, még annyi, hogy az általad említett problémákra egészen biztos, hogy van Drupalban is megoldás, csak ismerni kell a megfelelő modulokat. Én is meg szoktam lepődni a fórumokat böngészve, hogy milyen modulok léteznek, amikről addig fingom sem volt, mégis egész korrekten lettek megoldva. Ha konkrét problémát kell megoldani, rá kell kérdezni mindre drupal.hu-n, drupal.org-on, vagy főleg a Stack Exchange családba tartozó Drupal Answers-ön. Tuti érkezni fog rá valamilyen kész javaslat. Jó, van ezernyi igény, amire egész pontosan adott modul nem lett kitalálva. Viszont az is elképzelhető, hogy olyan, aki tényleg átlátja a Drupal működését, meg jó modulokat tud írni, az sokkal gyorsabban elkészíti a feladatot, mint más egy saját rendszerben. Az is lehet, hogy nem. Teljesen egyén- és igényfüggő, ahogy máskor sem, ebben sem érdemes általánosítani. Tehát azt sem lehet kijelenteni, hogy egyedi rendszerben minden könnyebben megoldható. Attól függ.
A CMS-ek összes nyűgjét-baját szerintem sokan látják, akik a topicban aktívan tevékenykednek (pl. túlzott erőforrás-igény egy saját rendszerhez/komoly keretrendszerhez képest), én is, és lehet, hogy a dumámtól függetlenül a CMS szitokszó marad, de azért legalább megpróbáltam.
Kulturált reakciót viszont szívesen olvasok, mert maga a téma érdekes, nem kell, hogy ebből flamewar legyen (bár már az).
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Eredeti játékok OFF topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Spórolós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Linux kezdőknek
- Elden Ring
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- További aktív témák...
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest