Hirdetés

2024. június 28., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#82783) Freddy76 válasza Varoz (#82781) üzenetére


Freddy76
addikt

Magyarországon több milliárd forintnyi, kisbefektetőktől származó megtakarítás forog a tőzsdén (ezek pár százezres tételek is lehetnek). Ez nem úgy néz ki, hogy odamegy Kovács Béla, és vesz az ötmillió forintjából MOL részvényt. Hanem elmegy egy bankba, vagy befektető céghez, és befekteti valamilyen befektetési jegybe, amely terjedhet a teljesen biztonságostól (kis hozam, kis kockázat, rendszerint államkötvény) a nagy kockázatúig (nagy hozam lehetősége, de nagy kockázat, pl. startupok). De a többség valahol középen találja meg a számítását akár úgy, hogy havonta fizet egy biztosítónak egy befektetéssel kevert biztosításba, amelyben a befektetési részt pár évtized alatt veszi ki.

A tőzsde hosszú távon (tehát aki nem 1-2, hanem 5-6 évben gondolkozik) még mindig az egyik legjobb befektetési forma. És egy MOL, OTP, vagy Telekom részvény nem éppen lutri, ha pedig valaki alacsony kockázati besorolású befektetési jegyben tartja a pénzét (tehát amelyben nem egy részvényt, hanem több alacsony kockázatú részvényt, akár több tőzsdén jegyzett több részvényt forgatnak) hosszú távon kisebb kockázatot vállal. Szerintem inkább az a nettó hülye, aki a megtakarítását bankban tartja, amely az infláció alatti kamatot ad.

Szóval de, az előfordulhat, sőt, elő is fordul. És persze az is előfordul, hogy egy-egy politikai nyilatkozat leviszi az árfolyamot, de a hosszú távú befektetés lényege éppen az, hogy ezeket az idő kompenzálja.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.