Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Emlékeztem régebbről, hogy munkavállalóként jó alkuhelyzetben vagy, érdemes is kihasználni.
"Inkább a parton zabálta mindneki az olajos lángost, meg az ujjnyi vastag palacsintát, minthogy tisztességes kaját ett volna, nem sokkal drágábban 300 méterre a parttól.
És itt már tényleg nem arról van szó, hogy a vásárló nem engedheti meg, hanem talán arról is hogy nincs rá igénye, mert ha Balaton, akkor "hekk, lángos, főtt kukorica", meg kint vagyunk a parton, a franc akar mozdulni... Már csak Kádár elvtárs krumplilevese hiányzik, oszt' jók is vagyunk. Ha ez az igény, akkor ezt fogjuk kapni."Szívemből szóltál. Ha Balaton, akkor mi ide megyünk strandolni. Ne kérdezd meg, kié... Eltaláltad. Sokak szemében nyilván én leszek az a hülye, akit lehúznak, de majd csak túlélem valahogy.
Jól látod, a éttermi vállalkozás az a műfaj, ahol nem lehet megspórolni a strapás tanulóéveket.
Azért van jópár kivétel, pl. ha felmész a várba és beülsz egy étterembe, az valószínűleg Zsidai Royé lesz. De hozzáteszem, Ő a NER nélkül is remekül megél, profin csinálja.
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz rbalint88 #80796 üzenetére
Azért tudja fene én néha belefutok pár lovardával ellátott panzióba, csárdába, ilyen-olyan étterembe, ami a nevükhöz köthető. Bár lehet kevés és valóban kicsi, azért média/építőipar valóban húzósabb és ott nem néha futok bele, hanem rendszeresen elbotlok valakikben.
-
Jahno
veterán
" akik 2-3 ezer forintot kérnek egy lángosért, meg 7-800 Ft-ot egy palacsintáért. Mert ezek éttermi árak"
Tök jó, mikor itt ilyeneket látok és az összes csoportban az megy, hogy mennyire lehúzós a Balaton, aztán mikor csak úgy véletlenül leszédülök arrafelé, akkor semmi hasonlóba nem futottam. Pár évvel ezelőtt teljesen jó áron volt szállásunk és mindenfélénk, az mondjuk tavaly már rendesen elkurvult. El is mentem harmad áron Bajára és teljesen jó volt. De lángos, sör, pizzával nem volt bajom.
Akadt egy hely ahova párszor visszamentünk, volt olyan is, hogy szezon végén mi voltunk az utolsó vendég, vagy kajáldában úgy kaptam szezon elején minimál ellátmányt, hogy csak 1 hét múlva nyitottak volna és igazából takarítani meg teraszt építeni jöttek. Necces, mert sokan próbálkoztak a szezon kitolásával, csak egyszerűen akkor kapott mindenki szabit, akkor jöttek a külföldiek és szeptember 1től kb. mint ahol lekapcsolják a villanyt és kész. Nagyjából az esküvő szezon és pár hasonló rendezvény kezdett kitolódni, amik viszont inkább hétvégére tömörültek.
Most ugye hiába nézem mikor kezdődik a szezon, mert tavalyra nincs értelmezhető állapot, de ez a világ olyan részein is, ahol aztán bőven van napsütés a nyaraláshoz, pld. Tenerife/Málta, satöbbi, ott is kb. május a nyitás, előtte csökkentett módban mennek a turistahajók is vagy nem is nagyon mennek.
Jó ég tudja. Amikor meg rendes kajáldába futottam bele ahol nem odabaszták a rántotthúst és meg is lehetett fizetni, ott is volt idő dumálni a csávóval, hogy rendes alapanyagért is messzebb kell menni, falu szélére a forgalom sem nagyon szeretne kimenni és nem tudja mi legyen tovább a koncepció, mert bevétele nem sok van belőle.
-
Mercutio_
félisten
válasz Freddy76 #80792 üzenetére
Nyilván árnyaltabb a kép, függ a szegmenstől ahova pozicionálja magát, a mérettől, lokációtól, stb.
Econ: Ismerem a korlátaimat szerintem akinek nincsenek vendéglátós (gyakorlati is) ismeretei eleve hendikeppel indul.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MODERÁTOR
válasz #31733248 #80791 üzenetére
Amikor az érdekvédelmi harcod vívod, azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a cégeknek (főleg a sok országban, kevés, de kvalifikált munkatársakkal dolgozóknak) különösen fontos az állandó, kiszámítható működés.
Pontosan ezt csinálom, és hajtom el a HR-t a hülyeségével. Nem azonnal lesz gyümölcse, de hisztikézem majd még egy kicsit, vagy lehet hogy jövőre át tudom már verni azt amit akarok.
Szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy elég egyedi a szaktudásom, a cégnek sokkal többet ér, viszont tudom adaptálni bármikor, és solutions architect / sales hibrid, akinek van IT, ProAV és broadcast háttere, plusz van pár év tapasztalata channel managment / business developmentben. Ilyen parasztból nem sok rohangál a piacon (pláne hogy demozni és tréninget is tudok nyomni bármikor). Szóval ha nagyon akarnék a jövő héten már másik cégnél kezdhetnék.
#80790 Mercutio_
"Nyilván ott a bérleti díj, a rezsi, a munkavállalók bére, és a többi költség..."Sokminden rárakódik még erre, mert irdatlan mennyiségű selejttel dolgoznak (normálisabb helyen). Tehát pont úgy belőni, hogy elfogyjon minden a nap végére, és másnap friss áruból kezded előről... ennek van művészete. Persze, tudom, ezt étele és vendéglátóhelye válogatja, de jó esetben a tegnapi kaját már nem szolgálják fel. Nézd egy pékség vagy egy cukrászat esetét. Legyártasz egy nagy adag Franciakrémest, vagy Croissant, azt már harmadik naposan nem szokás kiadni egy normális helyen.
És nem tudod belőni, hogy épp aznap a vásárló milyen lábbal kel fel, és mi fog kevésbé, és mi fog jobban fogyni.
A rengeteg ÁNTSZ-es szabálynak megfelelni meg csak hab a tortán. Ilyen hűtő, olyan hűtő, fekete és fehér mosó kialakítása, és akkor még nem beszéltünk a gluténmentes meg hasonló cuccokat kínáló helyekről, ahol keresztszennyezésekre kell figyelni, etc.
"...de covid előtt amilyen árak voltak pl. a balcsin, az szerintem már mindenkinél kezdte kiverni a biztosítékot (nem is annyira az ár, inkább az ár-érték arány)"
Mert hagyjuk nekik, hogy a szezonalitás hívószava mögé bújva, négy hónap alatt keressék meg az egy évre tervezett bevételt, kizsigerelve közben amúgy a dolgozókat.
Tök jó példa volt a tavalyi évben. Fonyódon találtam egy rohadt jó kis éttermet (Padlás bisztró), és le voltam döbbenve, hogy a hely délután 1-kor majdnem pang az ürességtől, míg a büféknél álltak sorban (pont rá lehetett látni). Oké, szezon végén voltunk már (Augusztus vége), de bakker... Inkább a parton zabálta mindneki az olajos lángost, meg az ujjnyi vastag palacsintát, minthogy tisztességes kaját ett volna, nem sokkal drágábban 300 méterre a parttól.
És itt már tényleg nem arról van szó, hogy a vásárló nem engedheti meg, hanem talán arról is hogy nincs rá igénye, mert ha Balaton, akkor "hekk, lángos, főtt kukorica", meg kint vagyunk a parton, a franc akar mozdulni... Már csak Kádár elvtárs krumplilevese hiányzik, oszt' jók is vagyunk. Ha ez az igény, akkor ezt fogjuk kapni. Csapnivaló a gasztrokultúra.
Értelmiségi polgári család gyermekétől (volt szaktársam, és anyagiakban sose álltak rosszul) kaptam meg azt a mondatot, hogy a Palatinusra nyitott Bíró Lajos féle büfében meg vannak bolondulva, hogy 1300 Ft-ot kértek egy párizsis szendvicsért (2-3 éve beszélgettünk erről). Mondom neki: Peti baszki, egy ezresért veszed a lángost, mellé a kóla, és egy ötnapos égett olajban sült szart kapsz. Ezt meg házi majonézzel készül, ők töltik a párizsit, rendes húsból van, és eszméletlenül finom.
"Jó akkor egyed te a túlárazott párizsis szenyót".Mellékvágányon jegyezném meg: akármennyire vért hányok attól ami a Balaton körül zajlik, de azt el kell ismerni, hogy koncepciója ott sincs a Turizmusnak, és ezen változtatni kell. Ha ki lehetne tolni a szezont Márciustól akár Novemberig, mert van minőségi Bortorizmus a tó körül, minőségi és vállalható áru gasztronómia, konferencia turizmus és üdülés / üdültetés - akkor talán le lehetne számolni ezekkel a szabadrabló bandákkal, akik 2-3 ezer forintot kérnek egy lángosért, meg 7-800 Ft-ot egy palacsintáért. Mert ezek éttermi árak.
Abba most bele se menjünk, hogy a fejekben mennyit kellene változtatni, hogy az emberek felfogják hogy egy jó étterem nem attól jó, mert két rántotthúst basz oda a szakács a pupos tál milánói tésztára.
[ Szerkesztve ]
Sarcasm: just one of the many services I offer.
-
Freddy76
addikt
válasz Mercutio_ #80790 üzenetére
Ha meg kellene tippelnem, melyik az a szektor, ahol a legrizikósabb új vállalkozást indítani, és ahol a legtöbb munkát kellene beletenni, biztos a vendéglátást mondanám. Nagyon nehéz kenyér az, minden sikertörténetre jut legalább tíz "döcögve elmegy", és húsz veszteséges csőd.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
törölt tag
"Ácsi, vendéglátásról volt szó. IT szektor egy másik tészta. Ott nem is Józsi bácsi a kiszolgálandó vevő."
Pontosan így van, ágazatonként is nagyon különböző lehet, hogy egy vállalkozás milyen béreket képes fizetni. A tőkeerős multik közül sokan hasonlóan simliskednek, de az átlagember ezt teljesen másképp hiszi, mert az újságokban soha nem olvasott még ilyesmiről.
Amikor az érdekvédelmi harcod vívod, azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a cégeknek (főleg a sok országban, kevés, de kvalifikált munkatársakkal dolgozóknak) különösen fontos az állandó, kiszámítható működés. Ha többe kerülsz is, inkább fizetnek, csak menjen a biznisz. Így vagyok vele én is vállalkozóként: azért vannak évtizedes múltú munkatársaim, mert annyival többet fizetek a kulcsembereimnek, hogy nem érdemes új munkahely után nézniük.
Én azt mondom, hogy ha ilyen könnyű vendéglátózva ennyit keresni, próbáld meg.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
"Az a fő gond, hogy nem lesz fizetőképes kereslet arra, hogy minden vendéglős kitermelje a teljes bért."
Az attól is függ milyen gyakran cseréli a tulaj az X5-öst, a házat, a fullos-mariskát a jobbegyen
Én csak az alkoholos italokra látok rá, de az, hogy a kereskedő viszi a borlapot, az italokat akár pár palackonként és emellett automatikusan megy a 3x szorzó a bolti (pedig a vendéglős jóval olcsóbban kapja) palackárra az nem kis nyereség. De ugyanez van az alkoholmentes italoknál is.És ugye alapszabály, hogy amennyi a hús kilója, legalább annyi az adag étel (köret nélkül).
Nyilván ott a bérleti díj, a rezsi, a munkavállalók bére, és a többi költség, de covid előtt amilyen árak voltak pl. a balcsin, az szerintem már mindenkinél kezdte kiverni a biztosítékot (nem is annyira az ár, inkább az ár-érték arány)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
gorgo
őstag
válasz tvamos #80788 üzenetére
"azota, hogy fozheted otthon a sort meg valodi kiralysag van, hazi a palesz, a sor, meg a disznotoros... mi kell meg?"
Pina, meg cirkusz. Viccet félre téve, kistermelőnek, meg kis állattartónak azért rizikós és kemény! Ha bármi mást lehet választani, azt választják. Van az a mondás, hogy a mezőgazdaságnak 5 örök ellensége van: a tél, tavasz, nyár, ősz és a mindenkori kormány.
Ha nagyban nyomod, több száz hektár, modern gépek, gazdsági épületek, stb. akkor sokkal jobb a helyzet, úgy már meg lehet belőle élni, csak ez már a régi földesúr kategória, ez már ma is több száz millió (karcolhatja a milliárdot) és még ettől még noname vagy, nem egy Csányi."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
tvamos
nagyúr
Meg aki 2 honapig a pusztaban alszik a foliasatorban a palantaval, es 2 orankent csorog az ora, hogy tuzeljen rajuk... nem elet az! Meg nem elet ilyen emberekkel egyutt elni a tobb generacios hazban, plane, miutan rajon, hogy ezt te nem fogod atvenni tole.
Persze, vannak jo oldalai is, plane, ha olyan a szemelyiseged, hogy be tudsz, es akarsz allni a sorba. Meg van kaja dogivel, es senki nem szol, ha veletlen 120 literre szalad a kisusti... azota, hogy fozheted otthon a sort meg valodi kiralysag van, hazi a palesz, a sor, meg a disznotoros... mi kell meg?[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Jahno
veterán
válasz tvamos #80786 üzenetére
Nálunk sógornak egy időben 2.5 állása volt, kettő közt vonaton aludta ki magát és évekig így nyomta a saját gazdaság mellett. Ami inkább kert, de nekem már gazdaság, ahonnan évi 300 kiló tök, 800-1000 kiló krumpli beesik meg minden sallang, akkor az szerintem már mérvadó.
Persze bármelyik hasonló itteni csoportban megmagyarázták, hogy nem úgy van és pár négyzetméteren el bírod látni magad bármivel és paradicsommal. Én csak pislogtam, mikor borsót/babot már csak utánfutóban mérték, egy időben volt 200 bokor csili és hasonló mennyiségű pepperoni, minidinnye, mittoménmik születtek savanyúnak. Nem nagyon értek hozzá, csak láttam mennyi meló van vele (itt nem lehet lelépni egy combosabb hosszú hétvégére sem nyaralni). Én fogyasztói szerepet töltöttem be, az jó vót
Meg mennyire vidék? Itt néha előfordultam olyan helyeken ahol már közért sincs, akadt néha mozgó bolt és mozgó posta, kenyérre előre fel kellett iratkozni, rendesebb nagyobb közért több 10 kilométer. És valami mindig van, nem is értem miképpen csinálják.
-
MODERÁTOR
Ácsi, vendéglátásról volt szó. IT szektor egy másik tészta. Ott nem is Józsi bácsi a kiszolgálandó vevő.
Studi: Senki nem állítja az ellenkezőjét. Valahol én is ezt csináltam, évek óta KATA-ztam, és pontosan tudom hogy szürkezóna volt. Addig vertem az asztalt, amíg a cégem bejelentett, és fizetik utánam a járulékokat, de ez azt is jelentette, hogy az én fizum is csökkent (és ugye így már 35% körüli csak az én béremre rakódó elvonás, mert gyerek még nincs). Úgyhogy most azért verem az asztalt, hogy emelkedjen olyan magasra, ami nekem szimpatikus, meg összemérhető a Németországban vagy UK-ben élő kollégáméval.
Namost itt jön szembe a pofátlan kapitalizmus, mert szerintük Kelet-Európában a "cost of living" jelentősen alacsonyabb - ami 5 éve még rendben volt, ma már azért Budapest erősen zárkózik fel -, ebben a régióban nem hajlandók kifizetni X összegnél magasabbat, inkább keresnek egy másik munkavállalót.Szóval ez az én harcom jelenleg
Econ: Hát sajnos ez a közbeszédből, internetről rámragadt baromság, nekem nincs pénzügyi / közgazdász végzettségem. De majd odafigyelek rá hogy jól használjam.
A Bruttó 240k meg szerintem kb. éhenhalni elég, főleg ha Budapesten próbálsz albérletben élni. Vidéken, háztájival kiegészítve, vagy több generációs lakhatással talán élhető, de hogy nem az az életszínvonal amit az ember szeretne, az biztos. Az cca. 159k nettó, ebből egy kis panellakás bérlése legalább 100k, egy BKV bérlet még 12, a maradékot elviszi a rezsi. De tegyük fel, csak egy szobát bérelsz, és beleférsz a 100k-ba, vagy ketten fizettek albérletet , marad 47k ruházkodásra, étkezésre, szórakozásra. Ez 1500 Ft-os maximális napi étkezést feltételez (31 napos hónappal számolva), úgy hogy nem csináltál mellette semmit.
-
törölt tag
"Vendégekben nem lesz hiány, SZÉP kártyákon az összeg is gyűlik, mindenki menne mindenfelé."
A szálláshelyeket igénybe vevők fele külföldi (volt), a magyar lakosságnak pedig csak a fele oltott, szóval nem túl derűsek a kilátások.
Az utolsó "normális" évben bruttó 240 ezer volt a turizmusban és a vendéglátásban az hivatalos átlagbér, ami már ránézésre sem sok, de annyira azért nem is kevés.
A kereslet szóhoz nem kell külön hozzátenni a fizetőképes szót, mert a jelentése eleve feltételezi a vásárlási képességet és a hajlandóságot. De ennél fontosabb, amit írtál: a vendégek közül sokan nem lennének képesek megfizetni a legális bejelentés költségeit, ezért csalnak.
-
tvamos
nagyúr
Utana meg telesirjak a mediat, hogy keves a nyugdij, meg szar a korhazi ellatas. No igen... persze, hogy szar minden. Ezert vartam nagyon, hogy a Fidesz ficsurok majd bevezetik a rendes nyugdijszamlat, meg mindent is. Transzpaerensen.
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
"Az a fő gond, hogy nem lesz fizetőképes kereslet arra, hogy minden vendéglős kitermelje a teljes bért" - megfordítom: ha én is annyit adóznék, adóztam volna az elmúlt 20 évben, mint egy átlag vendéglátós, akkor nekem sem 15 éves Peugeot állna az albérlet előtt, hanem lenne saját házam, és nagy BMW-m.
Én normális munkáltatónál nem tudom elkerülni az adó és járulékfizetést. Ők könnyedén megtehetik, és így magasabb életszínvonalon tudnak élni, mintha mindent korrektül csinálnának. Ez igazából csak döntés kérdése. -
Jahno
veterán
Ahamm, aztán nagy cégeknél, mint nagy könyvelőirodák, vagy IT üzemeltetők, ahol egy köszönés is 100 Euró ott már nehezebb lenne ezzel indokolni, hogy nem lesz fizetőképes. A többin egy darabig meg segít a KATA. Synergon ezer éve elmúlt azzal bátran példálózhatok de szerintem mérvadó volt a piacon, meg is kérte az árát, ki is fizették, mégis ment a borítékolás.
-
MODERÁTOR
Tökéletesen egyetértek azzal hogy full béren kellene bejelenteni mindenkit. De a magyar nem ezt a sportot űzi, a vendéglátás meg kiemelten nem ez a sport.
Az a fő gond, hogy nem lesz fizetőképes kereslet arra, hogy minden vendéglős kitermelje a teljes bért. Mármint ő meg tudná növelni úgy az árakat, hogy fehéren tudjon dolgozni, csak azt meg a kedves vásárló közönség nem fogja tolerálni - mert akkor nem 2000 lenne egy rizseshús, hanem 4000 (hasra ütök).
Nem véletlen hogy még nagy cégeknél ahol úgy gondolnád hogy nem, ott is zsebbe fizetnek félig, és minimálbér környékén vagy bejelentve.
Pozitív kivételekről is tudok, akik tisztességesen bejelentettek mindenkit -pl. az Aquaworld hotel. Csak itt meg szembe jön az a probléma, hogy a jó munkavállaló meg egy idő után otthagyja a hotelt, mert miután ott tisztán játszanak, nem tudnak olyan béreket biztosítani, mint ahol félig vagy teljesen zsebbe is fizetnek. A vége az, a munkaadó és munkavállaló is összekacsint, és úgy döntenek hogy jobb ha kijátszák a rendszert.
-
törölt tag
válasz Mercutio_ #80775 üzenetére
Hidd el, egyikünk sem gondolja, hogy az autók jót tesznek a levegőminőségnek.
Bértámogatást a korábban bevallott bérek arányában, minden vendéglátósnak utal az állam. Ha túl kevés a segítség, akkor értelemszerűen a bevallott bér is az volt és erkölcsileg sem lenne helyes jelentősen nagyobb kompenzációt nyújtani.
Arra egyébként kíváncsi leszek, mennyire lesz képes visszaállni a turizmus és a vendéglátás. Nem csak a vendégek várhatóan megcsappanó száma miatt, hanem azért is, mert egy rakás hely bezárt, az éttermeseket pedig kirakták a bérelt ingatlanból. Sokan nyilván be is fejezik a korábban ott dolgozók közül.
-
tvamos
nagyúr
"valaki megjegyezte, hogy tán a valós fizetéseket kellene bevallani, és leadózni, annyi volt a válasz, hogy "de hát ez egy ilyen szakma". Akkor azt gondolom, hogy nem abból a közösből kell őket megsegíteni, amit ők nem építenek."
Nagyon a szivembol szoltal. Mit varunk a politikusoktol, ha nem mutatunk peldat nekik? Azt latjak, hogy mindenki zokszo nelkul elfogadja a csalast, sot, ez ilyen... betyar modi, adot letagadni. Akkor persze, hogy ilyenek. Ezt gondolom.
-
Studi
veterán
"A vendéglátósok azok, akikbe most nem rúgnék bele," - ezzel egyetértek, a lehetőségeik már másfél éve a semminél is kevesebb. Most tekertük két nap alatt körbe a Balatont. Május közepén - tudom nem a legjobb időben, de azért a két nap alatt kb 20 perc volt esős - az emberek száma kb október végét idézte. Minden kongott az ürességtől, hiába nyithattak már ki. Beléjük rúgni nem szabad!
"és egyetértek azzal, hogy átmenetileg segíteni kell őket" - ezzel viszont nem értek egyet. Amikor valamelyik vendéglátós a facebookon elsírta magát, milyen kevés támogatás kapott (mert kapott!!!) az alkalmazottaira, és valaki megjegyezte, hogy tán a valós fizetéseket kellene bevallani, és leadózni, annyi volt a válasz, hogy "de hát ez egy ilyen szakma". Akkor azt gondolom, hogy nem abból a közösből kell őket megsegíteni, amit ők nem építenek. Műkörmös, fodrász, konditerem, stb... dettó. Míg egymagam annyi adót és járulékot fizetek be, mint egy jól menő étterem a teljes személyzetére, addig aránytalannak érezném a magasabb szintű támogatást.
-
Mercutio_
félisten
válasz #31733248 #80774 üzenetére
Egy gödörben vagyunk (medence), ha a légáramlatok nem mozognak, akkor megáll az addigi szennyez(őd)és (+ ami később keletkezik az még "hozzáadódik"), ahogy ezt egyébként a cikkben is leírják...
"...meteorológiai okokból nem tudott tisztulni a levegő, hiába csökkent közben jelentősen a forgalom.
A magyarázat, hogy miközben nálunk a földön egyre szigorúbb intézkedések léptek életbe a koronavírus-járvány miatt, fölöttünk a légkörben állandóság volt. Szélcsendes időben az úgynevezett keveredési réteg magassága napokig nagyon alacsony, 500 méteres magasság körüli volta. Az inverziónak nevezett jelenség máskor is gyakran fordul elő a Kárpát-medencében.
Ilyenkor a szennyező anyagok nem tudnak kellő hatékonysággal a környező levegővel elkeveredni, feljutni magasabb légrétegekbe, megrekednek a talaj közelében, vagyis az időjárás miatt az új home office-os, otthonmaradós világban valamivel még rosszabb is lett a levegő.Ezt söpörte ki a múlt hétvégén érkező hidegfront, ami együtt a kibocsátáscsökkentéssel, megtette a hatását. Ezt pontosan mutatják a fővárosi mérőállomások adatai."
Valamint
"A napi átlagok egyértelműen mutatják, hogy mostanra sokkal jobb lett a levegő minősége Budapesten. A változás a nitrogén-dioxid esetében a leglátványosabb, ugyanis ennek a szennyezőnek a kibocsátása, ami elsősorban a most bezuhanó közlekedésből származik. A legforgalmasabb helyszínen, a Széna téren 75 µg/m3-ről 13-ra zuhant vissza az NO2-koncentráció napi átlaga, de hasonló a trend a többi helyszínen is."Na, lapozzunk
-
törölt tag
válasz Freddy76 #80773 üzenetére
"Első pillantásra az OMSZ munkatársait is meglepte, hogy miközben lezárták a határokat, bezártak az iskolák, óvodák és bölcsődék, betiltottak minden nyilvános rendezvényt, sok szolgáltatás és munkahely volt kénytelen felfüggeszteni a tevékenységét, mindennek a hatása eleinte egyáltalán nem volt érezhető. Sőt:
MIUTÁN MÁRCIUS 16-ÁN JÖTTEK A KOMOLYABB SZIGORÍTÁSOK, A LEVEGŐMINŐSÉG MÉG ROMLOTT IS.
Ez azért is érdekes, mert az autóforgalom jelentősen csökkent az elmúlt két hétben. Bár a buszok, villamosok még sokkal inkább kiürültek, és többen váltottak a kevésbé fertőzésveszélyes autóra, a gépkocsi-forgalom történelmi mélypontot ért el Budapesten az elmúlt két hétben. Ezt mutatják a Waze statisztikái is, melyek szerint a napi közlekedők száma a korábbi csúcsértékek nagyjából harmadára esett vissza. Ilyen kevesen csak szilveszter éjjelén szoktak más években autóba ülni."Az egy percig nem volt kérdés, hogy ha a közlekedés, az ipar és egyéb ágazatok is leállnak, nyilván csökken a légszennyezettség. De mindent az autósok nyakába varrni...
-
Freddy76
addikt
válasz #31733248 #80772 üzenetére
"Amúgy tanulságos volt a tavaly tavaszi állapot: beköszöntött a járványhelyzet, a zöldek pedig remegve várták az élettől azt igazolást, hogy a járműforgalom drasztikus visszaesése mennyivel csökkenti majd a légszennyezettséget. Csakhogy a légszennyezettség növekedésnek indult..."
Úgy látszik, más újságot olvasunk."Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
törölt tag
Crey, a parasztozás pontosan az, aminek látszik, nem igényel bővebb magyarázatot.
Az angyalföldi crey semmit nem tud arról, hogy Te csak Káposztásmegyerről jársz be, nem mondjuk Gödről és őszintén szólva nem is érdekli. Számára Te vagy az, aki nem helyiként bosszantja. Ha csak nagyobb forgalmat, légszennyezést okozol, akkor azzal, ha parkolsz, akkor azzal. Akár azt is követeli, hogy tiltsanak ki a nem helyiekkel együtt még a környékről is (vagy gyere kocsi nélkül). Ez is érthető, ahogy a Te álláspontod is.
A belsőbb kerületekben élők egy része azért fúj, mert túl sok a vendéglátóhely és az ezzel járó felfordulás, több százezer oda látogató magyar polgár és több millió, a pénzét nálunk költő külföldi pedig éppen ezt imádja, rengetegen pedig konkrétan ebből élnek és tartják el a családjukat. Érdekellentétek mindig is lesznek, agglomeráció-belváros viszonyában is. A Te érvelésed is érthető, de az agglomerációban lakóé is.
Amúgy tanulságos volt a tavaly tavaszi állapot: beköszöntött a járványhelyzet, a zöldek pedig remegve várták az élettől azt igazolást, hogy a járműforgalom drasztikus visszaesése mennyivel csökkenti majd a légszennyezettséget. Csakhogy a légszennyezettség növekedésnek indult... Nyilván számít az autók okozta légszennyezés (főleg a dízeleké), ám nem annyit, mint elhitetni próbálják. De most bármilyen zöldnek tűnő baromságot kockázat nélkül le lehet írni, senki nem gyakorol forráskritikát.
A dugódíj pedig minél magasabb lesz, annál hatékonyabban csökkenti a forgalmat és annál jobban érinti a jó anyagi helyzetben levőket. Ha esetleg előírják, hogy csak elektromos autóval lehet behajtani, az is. Sokaknak már csak emiatt is fájdalmas lesz, aztán indul a köpködés.
Nem általában az önkormányzatiságot kritizáltam, hanem kifejezetten a közlekedés önkormányzati alapú szervezését és annak anomáliáit. Az esetedre tehát pont megáll a szalmabáb érvelés. A belvárosi polgármesterek nagy ívben szarnak a külvárosokban élők közlekedési problémáira, még nagyobban az agglomerációban élőkére. Nem az ő dolguk. Ezért kell egy olyan szerv, amely felismeri végre, hogy ezt rendszerszinten kell szabályozni, mert másképp nem fog menni. Szivatni persze lehet a polgárt, hozzá is szokott már a szerencsétlen. Ahogy Vitézy is tette. Mert ha összehugyozza magát a dugóban állva, akkor majd megtanulja, hogy ne kocsival járjon. Ha még mindig nem megy, akkor nagyobb dugók kellenek (a külvárosban is), mindaddig amíg a lassú tömegközlekedés versenyképessé nem válik az autóval szemben. Szívjanak, mert nem értik, bezzeg mi...
-
.mf
veterán
"Erre még nem válaszoltam, ne haragudj - nem ignorálni akartalak."
Ugyan, eszembe sem jutna, hogy haragudjak, igazából ez csak egy "rant" volt, amivel csak annyit akartam bemutatni, hogy eleinte még én is sajnáltam a vendéglátó iparágat a járvány miatt (meg sok mindenki mást is, pl. turizmusban dolgozók), de ahogy ezzel a teraszozással vérszemet kaptak és pofátlanul, a szabályokra és a helyiekkel együttélésre fittyet hányva kezdtek el terjeszkedni, ott minden együttérzésem elpárolgott.
Teljesen egyetértek, én is zsigerből utálom ezt az urambátyám, kapcsolatosdi, egyenlőknél is egyenlőbbeket, illetve a következménynélküliséget. És az a gond, hogy az utóbbi években ez csak egyre rosszabb lett...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
MODERÁTOR
Erre még nem válaszoltam, ne haragudj - nem ignorálni akartalak.
"Akkor az terasz amiért járvány miatt nem fizetnek." - ebben azért nagyon reménykedem, hogy csak átmeneti. Mármint hogy a pandémia miatt nem fizetnek. A vendéglátósok azok, akikbe most nem rúgnék bele, és egyetértek azzal, hogy átmenetileg segíteni kell őket - ha már kormányzati segítséget csak egy maréknyi támogatott kapott. Szerintem aki közterületet használ, az igenis fizessen érte - mindegy hogy parkol vagy teraszt nyit.
"Ja ésamúgy "Kocsma2" hivatalosan "Galéria", sosem egyeztünk bele, hogy kocsmaként működjön vagy melegételt szolgáljon fel. De mint "Galéria", az önkormányzattól 10%-os áron bérlik a helyet. Jó kapcsolataik lehetnek az önkormányzatnál, évek óta nem tudtunk velük szemben semmit elérni."
Az van, hogy én vagyok akkora hülye idealista, hogy egy általam elképzelt modern nyugatias társadalomban ilyen nem fordulhatna elő. Azért is kelek ki minden porcikámmal az urambátyám rendszerek, az sógor-koma működés ellen (akár önkormányzati vagy országos) hogy az ilyet ne is olvashassak sehol, de legalább következményei legyenek.
Ez még nem jelenti azt, hogy normálisan megalkotott (és betartatott) csendrendelettel, minimális együttélés írott és íratlan szabályait betartva nem lehetne meglenni egymás mellett (megyjezem arra is van amúgy szabályozás, hogy a járdából mennyit csíphetnek le, csak valahogy az ezt ellenőrző hatóság emberinek efölött rendszersen elsiklik a figyelme, pár színes papír ellenében). Továbbá ezek a helyek igenis szálljanak bele a köztisztaság finanszírozásába, és a helyieket támogasság adóbefizetésekkel, amivel mondjuk a vendéglátóegységtől 100 méterre lévő játszóteret, vagy épp a környékbeli buszmegállót, vagy a szembe lévő önkormányzati bérház fútését fel lehetne újítani (most csak ideszórtam egy rakás légből kapott, de hasznos baromságot).
A rosszul működő rendszerben nem a Galériaként regisztrált kocsma a fő probléma, hanem az, hogy valaki ezt engedélyezte, majd ennek az embernek nincs megköszönve az eddig az önkormányzatért tett munkája.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz #31733248 #80768 üzenetére
Köszönjük! - csak rámutatnék az érvelési hibádra.
"Csak arra nem gondolsz, hogy ezzel a logikával az angyalföldinek Te vagy a paraszt. Nem szabad így gondolkodni a másik emberről, egyszerűen csak megpróbálja a lehetőségeiből a legtöbbet kihozni, ahogyan Te is."
És most én is tökéletesen leírhatnám ugyan azzal az érvelési hibával hogy a te gondolatmenetedet teljesen eltérítve, új magyarázatot adva. Szándékosan kijelentettem, hogy a belvárosba a lehető legritkábban járok autóval, sőt úgy intézem a dolgaim hogy ne kelljen bemennem ha nem muszáj. Erre kifordítod, hogy az angyalföldinek én vagyok a paraszt, mert Káposztásmegyer a városhatárhoz közelebb esik. What?
De akkor így írom:
Időszerű lenne az egyéni felelősséget, meg talán morális kérdéseket is firtatni, amikor erről a témáról beszélgetünk, meg egyéni döntések következményeiről - nem mindig csak azt, hogy "de hát a lehetőségek nem adottak".
Ha az a választási lehetőség, hogy kiköltözöm mert ott kényelmesebb, tágas tereim lesznek, annak lesznek hátulütői, például a nehezebben elérhetőbb szolgáltatások, a távolabbra kerülő munkahely, esélyesen alacsonyabb szinvonalú oktatás a gyermekemnek, stb.
Ha ezt te azzal hidalod át, hogy csak azért is autóba ülsz (sőt mind a ketten a pároddal hogy a napi ügyes-bajos dolgaid elintézd, munkába járj, gyereked hord az iskolába), akkor nekem legyen megengedve hogy ez ellen tiltakozzak - és a saját, a családom, és a közvetlen környezetem érdekeit képviseljem - és felszólaljak az önző magatartás ellen. A "parasztot" meg főnévként használom, nem pejoratív jelzőként - még sokszor magamra is. Ebbe bele lehet kötni, de nem a vidéki embert jellemzem ezzel.
"A budapesti közlekedés egyik legnagyobb problémája immár 30 éve éppen az általad favorizált önkormányzati irányítás. Azt kellene megérteni végre, hogy Budapest és a milliós agglomerációja egy közlekedési (és nem mellesleg gazdasági) egységet alkot, így is kellene elvégezni a tervezését, nem kizárólag a belpesti szempontok alapján."
Újabb szalmabáb érvelés, gratulálok! Az "általam favorizált önkormányzati irányítás". Mindaddig amíg a mondanivalód tartalmával egyetértek, az érvelési hibát egy karrierista politikust meghazudtolónak tartom.
Na akkor következzen a valódi véleményem. Az enyém, nem a te általad kifordított.
Az "általam favorizált önkormányzati irányítás" és önrendelkezés (ugyan mióta 2019-ben az emberek épp úgy önrendelkeztek hogy a bátor 133 képviselőnek nem tetszik) igenis fontos dolog, ez akadályozhatta volna meg (ha nincs kiherélve vagy felülről presszionálva) hogy a Balatont körbe lebetonozzák, teleépítsék szállodákkal, luxus apartmanokkal, vagy Tihanyban elhordjanak egy hegyet csak hogy valakinek rohadt menő villája legyen. Hozhatok a környékemről is jó példát, ahol a sportcentrumok országában az erdő közepére akartak íjászközpontot telepíteni, és a kerületi Fideszes vezetés áment is adott erre, mert ez jól mutat majd feljebb - a helyi lakosok tiltakozása ellenére. Ezt a választások után sikerült elkaszálni. Erről az önrendelkezésről beszélek, ahol nekem mint ittlakónak van beleszólásom abba, hogy mi történik a környezetmben, és ahol az Önkormányzat az ittlakók érdekeit veszi figyelembe, nem a felülről érkező parancsot teljesíti. Továbbá ha nincsenek az önkormányzatok szelektív támogatása, és elvonások a vészhelyzetre való tekintettel, meg az ingyenes parkolások, akkor talán nem állna minden kormánynak nem kedves önkormányzat legatyásodva, és mondjuk mondhatta volna azt, hogy márpedig Ő parkolódíjat szed. Erre írtam azt, hogy röhej hogy lassan már csak kézimunkázni lehet az önkormányzatoknak.
Jelenti-e ez azt hogy egyetértek Budapest önkormányzati struktúrájával, és szeretem-e a 23 kerület + főváros kombinációt, a szétzilált feladatköröket, az egymásra évtizedek óta mutogató kerületi- és fővárosi vezetőket (megjegyzem hogy tejhatalommal a kezében sem merte átalakítani a budapesti önkormányzati rendszert a Fidesz, mert a saját kerületi polgármestereik, élén Nagy Gábor Tamással, Láng Zsolttal meg Pokorni úrral nekiálltak hisztikézni Tarlósnak)?
Örülök-e annak, hogy az 1986 óta megtervezett és papíron meglévő M0 körvonalat minden Budapest környéki önkormányzat azzal blokkolta hogy azóta több területet belterületté nyílvánított (mert robbant a kiköltözők száma, meg jó bevétel volt nem csak az önkormányzatnak, de a mutyizó önkormányzati képviselőknek is, akik felvásárolták a külterületeket, majd egy tollmozdulattal átminősítették belterületté, megtriplázva a telekárakat), oda lakóházak épültek, és hogy zavarná a zaj és szmog az ottlakókat? Úgy, hogy ismert a tervezett nyomvonal 35 éve! Szereti a fene, persze hogy baromság. De neked szándékosan sikerült egy mondatot kiforgatni annyira, hogy megálmodd helyettem hogy mit gondolok.
Viszont lenne egy javaslatom, mi lenne ha szalmabáb érvelések helyett inkább mondjuk kultúráltan vitáznánk a gondolatainkról? Valahogy így:
"Azt kellene megérteni végre, hogy Budapest és a milliós agglomerációja egy közlekedési (és nem mellesleg gazdasági) egységet alkot, így is kellene elvégezni a tervezését, nem kizárólag a belpesti szempontok alapján."
Szerintem ennek senki nem mond ellent, sőt én teljes mellszélességgel támogatom a Vitézy Dávid féle terveket és elgondolásokat. De ott sem azzal terveznek, hogy még több autót az agglomerációba - vagy Puzsér féle sétáló Budapestet. De ehhez nagypolitikai akaratra is szükség lenne.
A Te példád is tökéletes ilyen szempontból: miért nincs a 3-as metró meghosszabbítva Káposztásmegyerig?
Mert mindenkinek csak választási ígéret marad, és azért mert még a helyi lakosság fele is ellene van, mert akkor "jönnek a csövik, és Kápmegyer olyan lesz mint a Köki". Szó szerint. Érdemes lenne egyszer elolvasnod a tervek körül kialakult vitákat. Ugyan ez a lakosság vért hány az autótengertől, és attól hogy nem tud sehol leparkolni, meg attól hogy rázúdul a forgalom a környékre az agglomerációból. De senki nem mondja azt, hogy oké, csinálják meg a vasutat, meg a metrót, és a két autóból egyet eladunk, mert ezentúl közösségi közlekedni fogok (megint felvetődik az egyéni felelősség kérdése).
De mondok jobbat, itt halad el mellettünk az egyik legforgalmasabb, és legjobb infrastruktúrával megáldott vasútvonal, a S70/Z70-es (Nyugati-Vác). Úgy hasít keresztül egy negyvenezres lakótelepen, meg Rákospalota-Kertváros mellett hogy le sem lassít.
Ezt a hozzászólásomat négy éve írtam, ugyan ebben a topikban. Most sem változott sokat a véleményem.
A végéhez egy kis kiegészítés: a pandémia előtt én rengeteget jártam külföldre repülővel és autóval (erre vonatkozott a más bioritmus, más meló). A második autóból azóta sem lett semmi, és valószínűleg nem is lesz - mert mi is csak hozzá adnánk a felesleges autók számához.
Személy szerint nekem akkor lenne a legjobb, ha minél magasabb lenne. De addig nem tartom ezt sem értelmes dolognak, amíg nem kínálnak a külső kerületekben és agglomerációban lakóknak alternatívát a közösségi közlekedés terén.
Szerintem ebben sem lesz közöttünk vita, igenis fel kell fogni hogy az nem alternatíva hogy mindenkinek a picsájához van nőve az autója. 30 év politikai elitjét lehet azért kárhoztatni, hogy minden fontosabb volt, csak egy jól átgondolt közlekedési koncepció - ami mára megbénítja a várost.
Évtizedek óta kísérleteznek azzal is, hogy megnehezítsék az életét, mert akkor majd tömegközlekedni fog. Te úgy látod, hogy bejött?
Ezzel nem értek egyet, ugyanis egyetlen szivatást sem mertek véghez vinni, és be is tartatni, mert a rövidtávú politikai érdekek és a népszerűség kérdése mindig felülírta a józan ész szavát. Lásd a körúti bringasáv (ami ellen fél Budapest és az autós lobbi kelt ki), vagy az
Egérúton- vagy talán Budaörsi - bevezető BUSZ sáv, ami ellen kikeltek a helyi autósok, és azonnal vissza lett csinálva, Vitézy pedig el lett mozdítva a BKK éléről (Tarlós által).Értem, és egyetértek az élhető alternatíva szükségességével. De ezt úgy is el lehetne érni, de nem kerülhetjük meg az egyén felelősségét sem. Továbbá a közösségi közlekedés fejlesztése mellett vannak más megoldások is a kisebb autóforgalomra, hogy kicsit decentralizáljuk a fővárosból a munkahelyeket / minőségi oktatást az agglomerációba - amivel helyben tartjuk az ingázók egy jelentős rétegét.
Ezek nem csak önkormányzati feladatok, hanem állami ösztönzők - amivel lehetne akár a távmunkát (vagy modern nevén home officet) preferálni, digitalizálni a munkahelyeket (kezdve például az állami szektor dolgozóival - ahol excel tologatáshoz mindenképp munkahelyen kell lenned reggel 8-ra - pedig pont ez a pandémia mutatta meg, hogy pl. a feleségem is sokkal produktívabb, ha nincs elvonva a figyelme örökké a főnöke és a kollégák által, a kedve is jobb, hogy nem kell 6-kor kelnie, és több ideje marad magára is).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Elég durva azt látni, hogy az agglomerációba kiköltözik a paraszt, mert ott olcsóbb a ház, meg van zöld, meg kert - élvezi a nyugalmat, utána meg nap mint telepöfékeli a levegőt azzal hogy autóval ingázik - és többek között én is szívom itt a külvárosban a szarát."
Csak arra nem gondolsz, hogy ezzel a logikával az angyalföldinek Te vagy a paraszt. Nem szabad így gondolkodni a másik emberről, egyszerűen csak megpróbálja a lehetőségeiből a legtöbbet kihozni, ahogyan Te is.
A budapesti közlekedés egyik legnagyobb problémája immár 30 éve éppen az általad favorizált önkormányzati irányítás. Azt kellene megérteni végre, hogy Budapest és a milliós agglomerációja egy közlekedési (és nem mellesleg gazdasági) egységet alkot, így is kellene elvégezni a tervezését, nem kizárólag a belpesti szempontok alapján. Következésképp nem az lesz a megoldás, hogy 23 kerület kezdjen el önállóan szabályozgatni, mert ennek a széttagoltságnak a következményeit szívjuk most is. Mert nem szabályozgatni (azaz korlátozni és tiltani), hanem fejleszteni kell(ene), pont a települési önkormányzatok felett átnyúlva.
Három évtizede volt a rendszerváltás, azóta nem készült el az M0. Nincsenek könnyen elérhető és gyors kötöttpályás kapcsolatok az agglomeráció és a város belső részei között, mert ez nem számított fontos szempontnak soha. Inkább mentek a völgyhidak és a löszdombokba fúrt alagutak. Csúcsidőben 1 órás az eljutási idő a belvárosig és jóval több, ha két gyereket két helyre kell vinni. Én nem a polgárt hibáztatom, amiért a külvárosba, vagy az agglomerációba költözik és kocsival jár. Ez természetes válasz a részéről. Évtizedek óta kísérleteznek azzal is, hogy megnehezítsék az életét, mert akkor majd tömegközlekedni fog. Te úgy látod, hogy bejött? Több lett a szitkozódó, stresszes, dühös ember, a közlekedési infrastruktúra viszont alig fejlődött. A Te példád is tökéletes ilyen szempontból: miért nincs a 3-as metró meghosszabbítva Káposztásmegyerig? Van ott egy bazi nagy lakótelep és nyilván kevesebb fóti, dunakeszi lakos ingázna autóval, ha megtehetné, hogy metróval menjen...
"Alapvetően rohadtul egyetértek a dugódíj gondolatával"
Személy szerint nekem akkor lenne a legjobb, ha minél magasabb lenne. De addig nem tartom ezt sem értelmes dolognak, amíg nem kínálnak a külső kerületekben és agglomerációban lakóknak alternatívát a közösségi közlekedés terén.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Andy Weir a kiváló Martian, a kevésbé sikerült Artemis után újabb szórakoztató regényt hozott össze a "scientificly accurate" sci-fi kategóriában.
Project Hail Mary, magyarul még csak előrendelhető - én most értem a végére (az eredetinek).
Akinek tetszett a Martian (Mentőexpedíció), vagy csak szeretne egy olvasmányos, szórakoztató Sci-fi regényt olvasni, annak szívből ajánlom.
-
Jahno
veterán
válasz Balinov #80761 üzenetére
Ha cég csinálja és alkalmazott vagy, akkor semmi teendőd nincs. Nekem van pár vállalkozásom, de így sem sok. Könyvelő még a nevemben is aláír bármit, ügyfélkapus jelszava van. Össz annyi a dolgom, hogy határidőre rakjam össze a papírmunkát. Milyen gyomor ideg?
Akkor van ideg mikor ilyesmit kapok. Ez ugyan régi és nem nagy kiadás, csak kéznél van, de amikor a nullák helyén jó nagy számok vannak, akkor az szopás:
Egy átlag kata vagy alkalmazotti viszony meg tényleg semmi.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz rbalint88 #80755 üzenetére
Nálam semmi - oh, a munkanélküliség előnyei
Mondjuk ez az utolsó jó év / hónap - jövő hónaptól kezdhetem a Katázást... Már most borsódzik a hátam az adminisztrációtól, pedig ez még az egyik legegyszerűbb hazai vállalkozási adózási forma...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Balinov
titán
válasz Mercutio_ #80762 üzenetére
Ja, olyanunk nincs. Csak az adojovairas. Ír állam szerint olyan jól keresünk, hogy csaladipotlekon kívül nem vagyunk semmire se jogosultak
10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Mercutio_
félisten
válasz Balinov #80761 üzenetére
Alapesetben itt is megcsinálja a NAV neked már 1-2 éve, egészség- és önsegélyező pénztári befizetés után is csak azt kérdezi melyikbe küldje a visszatérítést.
De az ilyen CSOK és társai dolgok (állami kedvezmények) kifog rajta eszerintEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Balinov
titán
Mikor ilyen NAV-os, adobevallasost dolgot olvasok, aldom a szerencsem, hogy itt a hanyatlo nyugaton ilyennel nem kell baszakodni. Ugy van kialakitva a rendszer, hogy hacsak nincs extra jovedelmed (orokseg, osztalek, stb) akkor a munkaltato /fizeteses papir/ alapjan kuldi az adatokat a Revenyunak, aztan minden ev elejen be tudsz lepni online, es tudsz un. balancing statementet csinalni. Ilyenkor par napon belul atnezik az adataid es jelzik, ha tul vagy alulfizettel tb-t, szja-t, barmit. Ha tulfizettel, akkor a Revenue-nal megadott szamlaszamodra megy a kifizetes altalaban 1 heten belul. Ha meg alul, akkor van opciod, hogy rendezd.
Ugyanitt tudsz eü ellatas (haziorvos, gyogyszer, szakorvosi rendeles, stb) utan visszateritest kerni. Ugy remlik, 20%. Meg csak szamlat sem kell bekuldeni,feltolteni hozza, persze celszeru ezeket gyujteni egy dosszieba, vagy beszkennelve a felhobe
Mig otthon voltunk a Rabanal, vagy az azutanni melohelyen is a ceg csinalta az apeh fele az abev-et, de meg ugyis mindig gyomoridegunk volt
10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Novics
senior tag
-
rbalint88
addikt
válasz Novics #80758 üzenetére
Hat, ha akkora fizum lenne, akkor lenne konyvelom
Egyebkent a csaladi adokedvezmeny keverte meg a dolgokat nalunk is, mert a cegnel rosszul jelentettek le, erre dobott hibat az altaluk kitoltott bevallas. Ezt javitottuk es ujrakuldtuk. Mondjuk azt se ertem, hogy a sok allami vizfejnel miert nincs egy kozos adathalmaz, ami az ilyen hibakat automatan ki tudna szurni es javitani, hogy egesz evre varandossag utan volt beirva az adokedvezmeny, mikozben a gyerek megszuletett szeptemberben… holott az adoszamat es meg par adatat amugy is meg kellett adni. 🤷♂️ -
Novics
senior tag
válasz rbalint88 #80757 üzenetére
Hát kérem, akinek akkora fizuja van, hogy csak 8 oldalon fér el!
Én meg majdnem úgy jártam, hogy nem küldtem be a bevallásomat. Megcsináltam már régen, Emeséével együtt. Ráadásul nekem volt benne sok változtatás a családi kedvezmény miatt, számolgattam, utánaolvastam. Csak éppen nem küldtem be. Még szerencse, hogy a NAV küldött emlékeztető levelet. Közben már anyós, após, sógorasszony bevallását is megcsináltam, beküldtem.
17:00-tól céges online whiskey kóstolás. Na kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e olyat mutatni nekem, ami ízlik. (Nem gourmet vagyok, szimplán nem szeretem.)
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
rbalint88
addikt
Nalatok is 8 oldal egy soralatet?
-
.mf
veterán
"Az is röhej, hogy ha van egy kis kávézód, és kiraksz egy asztalt két székkel, akkor"
Akkor az terasz amiért járvány miatt nem fizetnek.
Ablakom alatt egyirányú kisutca túloldalán Kocsma1: nem csak a ~2.5 m széles járda nagyját, de az úttest parkolásra használt részére emelt pódiummal 3-4 kocsinyi helyet is elfoglalnak. Nem tudom, hogy bulizták ki, fizetős kisutca, az itteniek is alig találnak parkolót (még este is), erre ők még elvesznek belőle.
Kocsma2: szintén emelt 1.5 kocsinyi pódiumot vele szembe a sarokra, és a sarok másik oldalán még a széles, 3+ m járda nagyját szintén elfoglalják egy 12-15 m hosszan, alig lehet tőlük gyalog közlekedni, nemhogy a 1.5 m, ált. 1 m hely sincs. Jaésamúgy "Kocsma2" hivatalosan "Galéria", sosem egyeztünk bele, hogy kocsmaként működjön vagy melegételt szolgáljon fel. De mint "Galéria", az önkormányzattól 10%-os áron bérlik a helyet. Jó kapcsolataik lehetnek az önkormányzatnál, évek óta nem tudtunk velük szemben semmit elérni.
Ja és az utca túloldalának sarkánál is van Kocsma3, "Kávézó", akik szintén alig hagynak egy métert közlekedésre a 3+ m széles járdából.Ennyit a "kávézókról", akik "terasz" címén szabad rablást folytatnak a járdából az újranyitás óta. Aztán megy a zene, hangos röhögés, kiabálás zárásig, meg a hányás és húgyszag.
És ez még csak nem is a belváros.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Jahno
veterán
válasz madgie #80750 üzenetére
Meg sok más is, annak ellenére, hogy egész jól állunk tömegközlekedéssel de most csepel felé lassan 2 éve szopolunk, ez marad előzetes tervek alapján augusztusig aztán belengették a következőt, ami jó ötlet csak lehet az én életemben el sem készül és újabb szopáscunamikkal kell szembenéznünk. Így azért most napi kb. 1 órát tol hozzá a tömegköz felújítása a menetidőhöz, hátfakk.
-
Jahno
veterán
Éppen ma mondtam azt, hogy összevissza járok autóval meg mindennel, most kipróbáltam, hogy gyárból végig tömegközzel jöttem haza, az most 70 percre sikeredett. Ennél rövidebb nem nagyon lehet, mert pontban jött minden járat, villamosra ahogy felszálltam indult, pótlóbuszra is úgy estem át lendületből a villamosról. Holnap ugyanezt megjátszom autóval is, reggel be és délután vissza. Még matekozom, hogy idehaza mennyi cuccom lesz és egyik verzió, hogy reggel bemegyek, autóból kényes cuccokat felviszem a gyárba, hazafelé fordított sorrend, ami gyárban van és nem kényes azt egy fordulóval leviszem majd maradékot kocsiba be és asszonyt felveszem meló végén. Vagy másik verzió, hogy gyárban bepakolom amit kell, jöjjek haza a kényesebb cuccokért és úgy menjek asszonyért a melóhelyre.
Amúgy mindenki folyton csak szélső esetekben matekozik, mert nyilván a bicajos egész évben tekeri és megmondja, hogy csak az a jó és kész, autós meg folyton azzal példálózik, hogy létrát cipel és azt másképp hogy...
-
MODERÁTOR
válasz #31733248 #80727 üzenetére
"Nagyon sok embernek kifejezetten jó az ingyenes parkolás, a belső városrészeken meg kb. ugyanannyira problémás, mint a járvány előtt volt." - ez tételesen nem igaz, nem lehet parkolni, járvány előtt meg azért még ímmel ámmal lehetett, mert pénzbe került.
Nagyon sok embernek jó, akik eddig letették az autót városon kívűl, mert drááááááágaaa a parkolás, vagy éppen be sem ültek az autóba, most bezúdul a tömeg reggel és mindenki aki Budapesten lakik, vagy amúgy közlekedne szív vele. Ja amúgy Ők is. Értem én hogy járvány idején átmeneti intézkedés, de ne tegyünk már úgy mintha semmi sem változott volna. Ez egyszerűen nem igaz.
Káposztásmegyer - Árpád híd reggel 7:20-kor indulva 35 perc, ma a szakadó eső miatt lett 45.
Nem is érdekelne, ha a feleségemet nem kellene melóba hordanom, és igazából pont annyira állnék meg kultúráltan, hogy Ő kiugrik, bezárja az ajtót, én meg továbbhajtok. De erre nincs opció ugye, mert reggel 7:45-re az összes agglomerációból járó környékbeli elfoglalta a parkolóhelyet (nem, ott nincsenek lakóházak, meg ottlakók - Váci úti iroda sáv).
Alapvetően rohadtul egyetértek a dugódíj gondolatával, meg azzal hogy takarítsuk ki ezt a mocskos sok autót Budapestről, mert már élhetetlenné vált (és már nem csak a belvárosi a probléma). Elég durva azt látni, hogy az agglomerációba kiköltözik a paraszt, mert ott olcsóbb a ház, meg van zöld, meg kert - élvezi a nyugalmat, utána meg nap mint telepöfékeli a levegőt azzal hogy autóval ingázik - és többek között én is szívom itt a külvárosban a szarát.
Ami jelenleg zajlik a belső kerületekben, az elmebeteg (de akár a külsőkben is, mert nevetséges hogy nem lehet este parkolni már a külső kerületekben sem, annyi az autó) - megjegyzem, én rendszeresen fizetek érte Parkl-el, a franc fog keringeni.
Csendesen bevallva, a belvárosi kerületi lakosoknak is megszűntetném az ingyenes parkolást úgy ahogy eddig volt hogy családonként két autóért sok helyen 2000-3000 Ft kifizetése után jár az ingyenes parkolás (rád nézek épp XIII. kerület) - egy maradhat, a második már feláras.
Az is röhej, hogy ha van egy kis kávézód, és kiraksz egy asztalt két székkel, akkor százezres közterület használati díjat fizetsz évente, de ha lerakod a két négyzetméternyi fém szarod, és van hozzá egy önkormányzat által kiállított biléta, akkor neked az JÁR.
Szintúgy kutya keményen megbüntetném azokat, akik érvényes forgalmi nélkül közterületen tárolják a bontószökevényeket (meg lehet nézni hány lepukkant fostalicska áll a panelházak aljában, amik évek óta nem mozdultak el az adott helyről).
Ezek nem személyesen az én problémáim (vagy csak részben), mert külvárosi részen lakom, garázst bérlek havonta, egy autónk van, és azt is elég keveset használjuk városon belül. De látom hogy közösségként ez így nem fog tovább működni, mert belefullad a város, és neki kell állni keményen szabályozni.
Az meg vérlázító, hogy az önkormányzatoknak saját hatáskörben szép lassan már csak hímezni meg kézimunkázni szabad.
[ Szerkesztve ]
-
cdl
senior tag
Valter Attila VEZET a Giro mai szakasza után!
Övé a rózsaszin trikó.
Hihetetlen teljesítmény ez. -
gorgo
őstag
Fiatal kollega esküszik. Mit javasolnátok, ami nem drága, poénos, és nem kacat/bazári hülyeség (tehát nem f*sz-mérős hűtőmágnes, felirat vagy hasonló vásári baromság).
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Jahno
veterán
Nem a belátással volt a nyűg, hanem már csak kb. mindenki erre várt. Számolgattuk, hogy mikor jut, következő hetekben több Pfizer is lesz, mint kellene, innentől havi kb. 1 millió adag folyamatos, abból minden. Bár pár hetet csúsztunk, mert ugye a híres oltási terv az olyan, hogy utolsó napokon ezt-azt bedobnak és nem gondoltam volna, hogy hirtelen beengedik a diákokat a sor elejére.
-
.mf
veterán
Végre sikerült Pfizerre jelentkezni...
"Hell, it's about time" - februárban regisztráltam...
Gondolom belátták, hogy enélkül nem fog összejönni az x millió őszre semFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Mercutio_
félisten
válasz Freddy76 #80739 üzenetére
Én Juhfark ---> bazalt vonalon jutottam az oldalra, de ez sem egy elvetendő ötlet
-
Freddy76
addikt
válasz Mercutio_ #80738 üzenetére
Fú, köszi. Pont a napokban riadtam fel egyik este teljesen izzadtan, mert azt álmodtam, hogy kellett Hunyad vármegye és környékének földtani és tektonikai térképe 1929-ből, és nem találtam sehol
-
Mercutio_
félisten
Hátha valaki ilyesmit keres: Mindenféle érdekes földtani és egyéb térképek az országról.
-
rbalint88
addikt
Kazáncsere kéménybéleltetéssel. Fincsi. Ilyen ez a bicikli, ez most zsebbenyúlós hónap lesz...
na ezert (is) lesz inkabb elektromos padlofutesem es futos klimam kazanoknal (meg sok minden massal) az a tapasztalat, hogy minel ujabb, annal szarabb…a Toyotanal meg sztem csak otszor mondtam azon a kocsmazason, hogy CSAK FACELIFTEST!!! Nem veletlenul
-
gorgo
őstag
Hülye kérdés volt. 2021-ben minden is tönkre megy.
Toyotát is megvettem, mert ugye az mindenkinek megvan, hogy az nem romlik el. Viszont ha igen, akkor a fisz-fasz apróság is ge*idrága. És DE elromlik.
Kazánrobbanás nem volt meg hétvégén, lélekjelenléten múlott, aktív védelem nem működött (bár sztem kéne legyen passzív védelem is, robbanás 2021-ben nem divat) nem állt le, túlhevült, 120°C-nál lett kézzel lezárva. Kazáncsere kéménybéleltetéssel. Fincsi. Ilyen ez a bicikli, ez most zsebbenyúlós hónap lesz..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
A gázolaj eláll a tankban hosszabb ideig (1 év)? Vagy olyan mint a benya, hogy tönkre megy?
Másik, gyújtógyertya csere milyen időközönként /távolságonként ajánlott (ez nem a dizel autó :)?"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
törölt tag
válasz Lassú Víz #80728 üzenetére
Tudom, mindenki hülye, aki nincs veled egy véleményen és nem csak a rosszat látja ebben. Nagyon sok embernek nagyon jó az ingyenes parkolás, nem fekete-fehér ez a kérdés sem. A környezetemben például többségben vannak az utóbbiak.
Nyilván van ilyen is, hozzáteszem, hogy a Bartók Béla úton is van fizetős parkolóház, pár perc sétányira, de ez nyilván nem segít a mozgáskorlátozott lakón (rokkantigazolvánnyal könnyebb) és azokon sem, akik lakóként ingyen parkolhattak a ház előtt korábban. Másoknak viszont a mostani állapot nagyon is jó.
A belvárosban van egy rakás parkolóház, azokat kell igénybe venni, hiszen ezért épültek. Senki nem írta elő, hogy kötelező utcai, ingyenes helyekre vadászni. Szó szerint száznál több a parkolóházakban az elérhető szabad hely csúcsidőben is.
A fizetős parkolás pedig immár hagyományosnak mondható módon a politikai élet zsákmányterülete, oldaltól függetlenül. Karácsony alatt például több százmillió volt az ebből származó vesztesége Zuglónak, szóval lehet, hogy nagyobb a veszteség, ha az elvtársak működtetik a parkolási rendszert, mintha nem...
-
Jahno
veterán
Belváros mindig szívás volt, de nem tudom. Igazából tök érdekes, mert egy időben autós csoportban felsoroltam 3 utcát, ahova évekig jártam, ottaniak szerint mindig is volt parkolóhely én meg sosem találtam értelmesen. Mellékesen a Google aktuális felvételein sem volt soha sehol üres hely :-D Aztán ez mérhetőbb, sem narancs kontra önkormányzat sem vírus nem volt benne, mégis többen tapasztalat alapján homlok egyenest mást állítottak, mint ami a mások tapasztalata volt. És akkor hogyan tovább?
-
gorgo
őstag
Hű, nem megy ez neked. Az (ellenzéki és néhány narancsos = direkt friendly fire??) önkormányzatok minden létező módon történő ellehetetlenítéséről van itt szó, de ezen túlmenően a többiek elég pontosan megfogalmazták az életviteli problémákat.
Én csak közvetve szopok, mivel lakhelynél van parkoló, cégnél van parkoló. De ha néha bekényszerülök és a belvárosban kell keresni, az télleg szívás!
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
Az ingyenes parkolás nekünk is szívás. Az irodánk a XI. kerületben, a Feneketlen tó környékén van. Békeidőben mindig van parkolóhely a bejárattól 100 méteren belül, amióta ingyenes a parkolás sokszor keringek 10-15 percet, és állok le 10 perc sétára az irodától. Ügyfeleknél ugyanez, szinte mindenki késik, és azzal lép be az iroda ajtaján, hogy nem talált parkolóhelyet. Helyieknek szintén szívás, van egy lakó a házban, csípő problémák miatt nagyon nehéz neki a járás. Ha napközben el kell mennie valahova, tudja, hogy sz.r napja lesz, mert vagy eleve messze tudott leparkolni legutóbb, vagy jó eséllyel most, ha hazajön, akkor nem lesz helye...
-
Lassú Víz
addikt
Az üldözési mániáról kérdezz meg néhány ellenzéki polgármestert is. Meg azokat a még gondolkodni képes jobb oldali szavazókat, akiket feláldozhatók módjára szintén rátettek a szopórollerre.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
törölt tag
"Ilyen direktbe, kendőzetlenül rommá szívatom a saját népemet mert nem pont úgy gondolkodik mint amit elvárok, bakker, ez új a magyar színpadon."
Asszem, ez inkább üldözési mánia. Nagyon sok embernek kifejezetten jó az ingyenes parkolás, a belső városrészeken meg kb. ugyanannyira problémás, mint a járvány előtt volt. Az általam ismert parkolóházak többségénél a napközbeni csúcsidőszakban 100+ szabad hely van amúgy most is. Csak hát az fizetős, mint ahogy az utcai parkolás is az volt régebben.
-
gorgo
őstag
Viszont egészen jó sört dobott piacra a Soproni: Hoplager. Nagyon jó ivósör!!!! Nagy pirospont!!! (bekerült a top3-ba).
-
Jahno
veterán
válasz tvamos #80724 üzenetére
Én odahaza maradhatok, de az kényelmetlen, meg mittomén, asszonynak muszáj bejárni mert olyan meló így fizetik a TAXI-t. Mivel egy irányba esünk így megyek Vele én is, oda-vissza és kész. Atzán meglátjuk, mert lassan visszavonják. Gyárban nekem járna parkoló is, eddig közepes készültségnél havi 10 napot lehetett odahaza lenni, most utolsó időszakban heti 1 napot kellett volna bent lenni váltásban, hogy ha kell valamit intézni, akkor kéznél legyünk.
-
tvamos
nagyúr
-
Byk01
őstag
A covid előtt mentél 120 percet, és találtál parkolóhelyet 5 perc alatt, a covid-zárás alatt mentél 90 percet, és kerestél parkolóhelyet 25 percig, most meg majd mész 120 percet, és keresel parkolóhelyet 30 percig
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
gorgo
őstag
Persze, mindenkinek, nekem is. De többet bukok összessgégében. Vagy ki tudja. Korábban sem volt egyszerű parkolni, meg közlekedni. De könnyű megszokni a """jót""": covid előtt 120 perc kocsiban, covid alatt 80-90 perc. Napi -/+ fél óra, egek, hogy hiányzik/fáj!
Várom a VAKÁCIÓT!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Jahno
veterán
Nekem Csepel-Margit-híd még mindig kb. 30 perc volt. Aztán meglátom milyen lesz, héten jövök-megyek még saját autóval, mert el kellene intéznem pár dolgot. Hazafelé tudósítok, mert engem a kurva posta szívat ezzel a csökkentett nyitvatartással, mert jajj járvány van és akkor csak 6ig leszünk nyitva, így meg alapban necces odaérni.
-
gorgo
őstag
Ho-hó kérem, minden a régi nincs itt semmi látnivaló.
Azzal hogy az összes kölköt kocsival hordják a drága szülők iskolába, helyreállt végre a rend! Annyi idő alatt jutottam ki Keszin az utcánkból, mint ami máskor ahhoz kell, hogy a János kórházig eljussak. Ez az ingyenparkolással fűszerezve 110% szopóroller lesz.
Vitya levehetné már az ingyenparkolást. Ez a Vitya mekkora egy t***, azért ez súlyos! Ilyen direktbe, kendőzetlenül rommá szívatom a saját népemet mert nem pont úgy gondolkodik mint amit elvárok, bakker, ez új a magyar színpadon. Legalábbis demokráciának eddig még senki sem nevezte."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
tvamos
nagyúr
No, az nagyon kemeny volt, amikor Tedros elrohant Xi Jinpinghez segget nyalni. Nem lett volna baj, ha inkabb arra figyelmeztetni a kozosseget, hogy a biztonsag kedveert zarjak le a legi utakat Kinabol. De nem ezt mondta...
(#80707) Mercutio_
Azt mondjak, hogy nalunk az idosebbeknek adjak az AZ-t. No mindegy is... azt mondjak, mar csak par hetet kell varnom.[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Egy kis szép cselló-album
Este küldte át egy ismerős, amint a végére értem, ment is a repeatFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Mercutio_
félisten
válasz tvamos #80704 üzenetére
Nem is ertem, miert nem nyomjak az AZ-t jobban.
A vérrög képződéses para miatt sokan visszamondták, akkor lehetett körzetinél listán "soron kívül" hozzájutni.
Hülye angolok, angolhülyék
[ Szerkesztve ]
-
cdl
senior tag
válasz tvamos #80704 üzenetére
A WHO megadta a vészhelyzeti engedélyt, megkapja a EU-tól is szerintem nemsokára a vakcinaútlevélhez.
A WHo simán a zsebükben van. Emlékszem a vizsgálatukra a járvány kirobbanásával kapcsolatban. Úgy mosdatták Őket, ahogy csak bírták.Ma véletlenül belehalgattam a déli krónikába(Én barom) 6-8 percen keresztül nyomatták a Kínai vakvina propagandát. Szóval még rászánják ezt a hónapot is a nyalásra. Meg próbálják még elsütni a csillió forintért vett vakcinát. Aztán gondolom a megmaradtakat a lélegeztetőgéppekel együtt elajándékozzuk Afrikába.
AZ utáni mellékhatások: kevésbé volt megterhelő, mint az első. 3 nap után már semmi. De addig is kicsi hidegrázás, kis izomfájdalom, kis levertség.
2 napig fájt a szúrás helye rendesen, ez volt a legnagyobb probléma -
tvamos
nagyúr
Erdekes ez a cikk. Remelem, nem fog megtortenni, hogy a WHO a Sinofarmot ajanlja... bar ezt a Tedros-t nem igen kedvelem, ugy gondolom, hogy egy korrupt bagazst vezet, szoval reszemrol mindegy is, hogy mit mondanak.
Remelem, hamarosan en is tudok jelentkezni az oltasra, ha jol ertettem, akkor valamelyik mRNA vakcinara leszek jo. (Nem is ertem, miert nem nyomjak az AZ-t jobban.)"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Jahno
veterán
válasz rbalint88 #80701 üzenetére
Lukkamerát kellett építeni havernak valami házifeladatnak, oszt dobozból tök unalmas, szóval fénymentesítettük a kocsit, kerestünk egy helyet tesztre, hátsó ablaknál keresztben megy a fény, ott a fekete kartonra böktem lukat, szemben egy hevenyészett odapattintott fehér kartonon kép alakult ki amit az ülésre rakott digitális lefényképezett... Csak enyém kevésbé bírta zaj/záridővel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Okos Otthon / Smart Home
- Synology NAS
- SSD kibeszélő
- CES 2025: ITX-es Cooler Master minitorony, minimalista dizájnnal
- EA Sports WRC '23
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla