Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1109) King Unique válasza ceia (#1108) üzenetére


King Unique
titán

Azért az AF nem új keletű dolog, ha utánaolvasol [link]. És nem is igazán tárolókapacitás függvénye, mert a mostani notebook merevlemezek is már ilyenek.

Ha nem XP alól akarod eltolni a partíciót a korábban említett szoftverekkel [link], [link], hanem Win7 telepítővel megformázni, akkor megoldható az is. Tehát be kell bootolni DVD-ről / pendrive-ról, utóbbinál célszerű USB 2.0 portba dugni. A partíció létrehozására alapvetően 2 lehetőséged van:

a.) Telepítésbe "Install now" opcióval belépve, grafikus felületen partícionálni. EZEN leírás hasznos lehet. Tehát az alsó lehetőséget választva, majd továbblépve megjelennek a partíciók. Ott ráállsz a 2 TB-os, szabad területként megjelenő partícióra és létrehozod az új partíciót alul a megfelelő opcióval. Vigyázni kell azonban, hogy nehogy másik partíciót jelölj ki és formázz / törölj! A művelet végeztével bezárod a főablakot, kilépsz a telepítőből stb.

b.) Amikor bejön a Win7 telepítő, akkor megnyomod a Shift+F10 billentyűkombinációt és bejön a parancssor. Ott pedig diskpart segítségével partícionálod a merevlemezt. Adalék a használatához: [link], [link]. Én jobban szeretem ezt a módszert és akkor nem kell belépni a telepítésbe se, óvatoskodni, nehogy félrekattinsak stb. Tehát, ha disk 2 a lemezed, akkor az alábbi parancsokat kell beírni:

diskpart
list disk
select disk 2
list disk
convert mbr
create partition primary
format fs=ntfs label="WD Red" quick
list volume
select volume 3
assign letter=W
exit

1. Diskpart elindítása.
2. Lemezek listázása.
3. Lemez 2 kiválasztása (feltételezve, hogy az a Red).
4. Lemezek listázása (ellenőrzés, hogy a 2-es számú lett kiválasztva, annál lesz *).
5.* MBR létrahozása (nem feltétlen kötelező).
6. Elsődleges partíció létrehozása.
7**. Gyorsformázás NTFS fájlrendszerre + "WD Red" lemezcímke hozzáadása.
8. Kötetek listázása (partíciók).
9. Kötet 3 kiválasztása (feltételezve, hogy az a Red).
10.*** "W" meghajtóbetűjel hozzárendelése, de lehet más is, akár F, G stb.
11. Kilépés a diskpart programból.
.
.
12. Parancssor (ablakának) bezárása, majd kilépés a telepítőből, gép leáll stb.

* 2 TB-ig jó az MBR is, illetve ha nem írod be azt a sort, akkor sima partíció létrehozásnál is MBR lesz. + Attól is függhet, milyen módban fut a telepítő (BIOS-MBR | UEFI-GPT). Ha majd XP alól akarsz rámásolni, akkor is célszerűbb az MBR, mert a GPT-t nem tudja kezelni az XP. Az újabb Win7 persze már igen, illetve akár utólag is át lehet konvertálni GPT-re külső partícionáló programokkal.

** Nem kötelező címkét beállítani formázásnál, lehet akár simán format fs=ntfs quick parancsot is beírni. Aztán majd a feltelepített Win7 alól is lehet neki nevet adni.

*** A meghajtóbetűjel az éles rendszerben később módosulhat, illetve nem is feltétlen muszáj hozzáadni, később is hozzárendelhető / módosítható lemezkezelőben.

Tessék odafigyelni, óvatosan és körültekintően használni mindkét megoldást! Az esetleges félrekattintásokból és parancselgépelésekből adódó károkért felelősséget nem vállalok!

Tehát a partícionálást megcsinálod a Win7 telepítővel, az ok. A Win7 természetesen tudja kezelni a "régi | új" formátumú merevlemezeket is. Így a feltelepített rendszer alól, a másik gépbe téve a régi HDD-t, át tudod másolni róla az adatokat. Ha a 2 TB-os HDD-t nem akarod XP-s gépbe visszatenni és onnan rámásolni a fájlokat, akkor azt közvetlenül a Win7 telepítővel nem tudom meg lehet-e oldani? Lehet van rá valami parancssoros, vagy egyéb megoldás, de még nem próbáltam. Illetve talán korábban mintha mentettem volna le külső meghajtóra adatokat a telepítővel, de már nem emlékszem a mikéntjére és nem is feltétlen érdemes vesződni vele.

Utóbbit sokkal egyszerűbb lenne egy live Linux alól megcsinálni, pl. egy Linux Mint Cinnamon alól [link]. Vagy olyan live rendszer alól, amit már használtál és ismersz. A W7 telepítő meg ugye nem live rendszer... Új Linuxok tudják olvasni & írni az NTFS fájlrendszert is, tehát ez nem lehet gond. Megnyitod a fájlkezelőt és simán csak a kis jobb oldali ikonra kattintva felcsatolod a lemezeket. Majd utána belemész és átmásolod a kívánt tartalmat. Utána lecsatolod, telepítőből kilépsz, leállítod stb.
Sőt, a fentebb részletezett partícionálást is akár meg lehetne a live rendszerekbe beépített GParted segítségével oldani. Segítség a használatához: [link], [link]. A legtöbb live rendszer már tartalmazza, így csak Start menü keresőjébe beírva a levét, ki kell választani és el kell indítani. Sokkal kellemesebb grafikus felületet ad, külön kiválasztható benne jobb fölül csak a WD Red és nem kéne a (Win7) telepítési lépéseibe se belemenni, esetleges félrekattintásokat kockáztatni stb.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.