Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Notebook hibák

Hozzászólások

(#14311) e-newsee


e-newsee
addikt

Sziasztok,

Van egy HP Probook 4530s-em. 2012-es vétel. Leírom a sztorit.
Úgy két hete ráeresztettem a Win8.1-re a frissítéseket, és közben egyszer csak elment a kép, és nem csinált semmit. A kijelző világított, csak feketén. Ja, és hallatott egy olyan hardverleválasztós hangot. Tehát, mintha eltávolítottam volna a videókártyát. Aztán gomb hosszan nyom, majd újraindít. Bejött a Windowsos recovery menü. Ott leállítottam normálisan, majd újraindítva működött.
Aztán asszonyka elindította a World of Warships-et. Az elkezdett frissítést letölteni, majd közben a kijelző megint elsötétült. Mivel ekkor még nem tölt be a játék, nem a túlterhelésre gondoltam. Inkább valami elcseszett Windows frissítésre.
Aztán ezután már csak csökkentett módban tudtam elindítani, az meg ugye semmire nem jó, mert kis felbontás, csak az integrált kártya, stb. Volt egy rendszervisszaállítási pont a frissítés előtt, arra vissza is lőtte, de az sem segített. Ekkor kezdtem aggódni.
Az volt a tippem, hogy valami videokártya drivert is frissített, amit aztán valamiért a visszaállítás sem oldott meg, bár ez lenne a dolga. Szóval gondoltam, oké, kap egy új windowst, és egyesével telepítgetem a frissítéseket, aztán ahol megdöglik, azt utána kihagyom. Na ez sem vezetett eredményre, mert miután feltelepült a windows, felraktam a drivereket. Telepítésük közben ugye beállítja a felbontást normálisra. Eddig oké. Kezdtem bizakodni. Ugye kérte az újraindítást. Megtettem. Windows logó alatt mennek a pöttyök, bevillan a bejelentkező képernyő, kép elsötétül, semmi reakció.
Oké, Windows újra telepít, régebbi driver kipróbál, azzal sem jó.
Oké, Windows 10 kipróbál, amolyan utolsó reménysugárnak. Feltelepít, netre fellép, az meg ugye egyből drivert frissít, kikapcsolni sem lehet. Amint beállítja a felbontást, kép elmegy, semmi reakció. Ja, jelzem, ez az egész hacacáré a négy napos hétvégén zajlott reggeltől estig. Ha nem telepítettem fel vagy 10x a windows különböző verzióit, akkor egyszer sem. Hol egyik kártyát tiltottam le eszközkezelőben, hol a másikat, de egyik sem volt jó, mert amíg mindkettő nem volt engedélyezve, nem tudtam használni a nagyobb felbontást. Kipróbáltam, hogy BIOS-ban is letiltottam az AMD kártyát, de úgy sem volt jó.
Aztán jött az isteni szikra, hogy próbáljak meg egy Linuxot. Gondoltam, ha azzal is csinálja, akkor tényleg hardveres, ha azzal nem, akkor van remény, hogy szoftveres. De akkor meg miért nem megy régebbi driverekkel? Szóval Ubuntu letölt, telepítés elindít. Amint be kellett volna dobnia a telepítő képernyőt, rögtön elment a kép. Ezt kétszer próbáltam olyan telepítővel, ami tuti működik, mert már használtam.
Úgyhogy arra jutottam, hogy a nagy felbontást nem bírja a kártya. Hozzáteszem, semmi komoly koszolódás nincs a gépben, a ventillátoron van minimális por, de gyakorlatilag az egész rendszer tiszta. Megemelve, hűtővel volt használva mindig, de soha nem állt le túlmelegedés miatt. Szóval azt kizártam hamar. Meg azért is, mert miután állt egy napot, azután sem indult el, és kézzel meg lehetett tapizni a hőcsövet.
Még egy dolgot kipróbálok, hogy kicserélem a RAM-ot egy másikra, hátha az a hibás, és épp az a blokkja szállt el, amit megoszt a rendszer a VGA-val. Ezért nem kék halállal döglik meg, csak nem bír nagy felbontást használni. Bár ez reménytelen próbálkozás, de hátha.
Ja, és próbáltam kikötni a tévére. A jelenség ugyanaz.
Bármi ötlet, hasonló hiba, megoldási javaslat?
Nem örülnék, ha kukázni kellene a topit. Olyan jó kis cucc. Masszív darab, sohasem hagyott cserben. :(

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Notebook hibák
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.