- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
agyarka
aktív tag
válasz
Devil Smile #717 üzenetére
A szabványos ( hivatalos nevén tipizált) mérőhely követelményeit elég gyakran változtatják ( hivatalos indoklás szerint a kor követelményeinek és a szerzett tapasztalatoknak megfelelően aktulizálják). Leggyakrabban a szekrény típusokkal, és a felhasználható vezetékeken variállnak, így előfordul, hogy akár a pár hónapja szabályosan elkészült is fennakadhat a vizsgálaton. Sajnos itt nem úgy van, mint a villámvédelemnél, hogy a létesítés idején érvényes előírásoknak megfelelően ellenőrzik. Bizonyos % ú változtatás felett ( pl. nagyobb teljesítmény bővítés, méretlen fővezeték csere... ) a legújabbnak kell megfelelni, alatta (pl. főelosztó csere/ áthelyezés ... ) maradhat a régiben.
-
Devil Smile
őstag
Elmu reg szerelo csinalta a bovitest mert csak 3x10A volt..
Elmu atvette uh ha valami nem stimmel akkor johetnek vissza.. kozel 300e volt a bovites mindennel egyutt..
szerzodest meg nem irtunk csak az ajanlatoknal tartunk meg az ASZF nel..irtam emailt az elobb az uzletkotonek hogy mivel magyarazza azt h 4,86kW os rendszert ajanlott az oldaluk tobb masikkal egyutt pedig 7,5kW ost ir..
-
agyarka
aktív tag
válasz
qpakcovboy #696 üzenetére
Remélem jobban jársz vele, mint én a 3 fázisú verziójával.
Elejétől fogva világít a hiba jelző ikon, mert vki rosszul programozta fel ( a visszatáplálást hibának jelzi), persze azt mondták rossz a használati utasítás. Most, hogy 600+ om van benne, megtaláltak, hogy nem jó a kommunikációja. Aki kijött az áthuzogatta a csavarokat meg a SIM kártyát, majd közölte, hogy cserélni kell, és nincs nála másik óra (az én időm meg ingyen van, 8 hónap alatt már nehéz megszámolni is,hogy hányszor voltak). A legjobb az egészben az, hogy az ELMÜ ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy a csere után az óraállással számlázni fognak. Korrekt dolog, hogy adnak 15 Ft- ot - adó, (ha kiváltom az adószámot és számlázok), majd teljes áron meg vehetem tőlük amennyit akarok az éves szaldó ellenére. A különbözet még a vezérelt áram áránál is több, amihez nem kell méregdrága HMKE. -((( -
agyarka
aktív tag
válasz
Devil Smile #700 üzenetére
A szerződést alaposan olvasd el! Nálam 3 hónapja gondolkodnak a kötbéren!
-
agyarka
aktív tag
válasz
Devil Smile #712 üzenetére
Akkor talán lesz gond, bár néha szeretik kérni a B345 sz. nyilatkozatot a mérőhelyről.
-
agyarka
aktív tag
Elvileg nincs. Én bementem az ügyfélszolgálatra, ott azt mondták már nem kapok több havi számlát. Arról sajnos nem kaptam ( igaz nem is kértem) papírt, hogy évente csak 1 x fognak elszámolni. -(
A Froniusnál az utólagos Wifi-s invertereknél állítólag többeknek volt probléma a kapcsolattal.
Nálam a egyik SE Wifi je fagy le, aztán majd 1 nap vagy ujraindítás kell neki.
-
agyarka
aktív tag
válasz
Devil Smile #710 üzenetére
Az üzletkötő vagy nem ért hozzá, vagy csak emészthető számot mond, a többi meg nem érdekli. A ház betápláló vezetékei, villanyórád rendben van? 5 kW felett mindenképpen 3 fázis kell.
-
Devil Smile
őstag
válasz
Geresics #707 üzenetére
dolgozom igy nem pontos az adat de emlekeim szerint 45fok korul van a doles es ki elteres van csak a teljes deli iranytol..igy valoban a szamitasok 7,5kw koruli rendszert javasolnak.. sot most talaltam az enhome oldalan is kalkulatort es ott szamolva az eves fogyasztasra is : Önnek javasolt rendszerméret: 7,56 kW
ÁR: 3 365 000 FTigy mar akkor tenyleg nem ertem az uzletkotot...
nyilvan neki is tobb a penze ha nagyobb rendszert ajanl..
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Devil Smile #704 üzenetére
Az üzletkötő feladata az értékesítés. Lehet, hogy 2 hónappal ezelőtt még női cipőket árult (Al Bundy <3), vagy bármi mást. Elvárható volna, hogy értsen hozzá, de sajnos sokszor még a kivitelező sem ért hozzá, csak tudja hogyan kell csinálni, 'oszt jónapot...
1. Nézd meg a tetődet google.maps segítségével, hogy mennyire tér el déltől a felület.
2. Sétálj ki el az épület oldalához, nézz fel a gerincre, és állapítsd meg a dőlésszöget. Ha a déli, és az északi tetők gerincénél a gerendák pont derékszöget zárnak, akkor az a tető 45°-os (ha mindkét oldal ugyanannyira lejt persze). Ha nagyobb a bezárt szögük, mint egy A4-es papír sarka, akkor laposabb a tetőd, ha kisebb, akkor meredekebb.
3. Menj fel a belinkelt kalkulátor honlapjára, és
- add meg a keresősávba a címed, nyomj egy Entert,
- a "Slope [0;90]"-hez add meg a dőlésszöget (pl. 45°),
- az "Azimuth [-180;180]"-hoz déltől való eltérést úgy, hogy a -90 a kelet, a dél a 0, a 90 a nyugat)
4. Nyomj a "Calculate" gombra, és kijön egy táblázat.
5. A táblázat legalján kijön egy "Total for year" szám (pl. 1150). Az éves fogyasztásod oszd el ezzel a számmal (pl. 8532/1150=7,42), ez adja meg a számodra ideális rendszer méretét.Ha valaki azt mondja, hogy Neked a 7,5-es rendszer helyett egy 5,4-es kell, annak köszönd meg a fáradozását, és udvariasan búcsúzz el tőle, majd fordulj máshoz.
-
tboy72
aktív tag
válasz
Devil Smile #705 üzenetére
Nem jó a matek! Az előzőekben ajánlott weboldalon lévő kalkulátorral nézd meg, ott az számol dőlésszöggel, tájolásé is! Arra a fogyasztásra kell egy 7 KWp-s rendszer, ha optimális a tájolás.
-
Devil Smile
őstag
osszeszamolva 12 havi fogyasztas 8532kW azaz atlag 711kW/ho
erre a fogyasztasra 7kw+os rendszert javasolnak a kalkulatorok..
es itt jon a nagy ? jel h az ELMU/ehome duo miert ajanlott ki 4,86kw ost?!?!?!
az altalam igenyelt 5,4kw os is alulmeretezettnek latszik ezekszerint?!
ha azt nezem h Mo on kb 2000 a napsuteses orak szama akkor az 5,4kw os rendszer kitermelhet kb 10000kW-ot igy szamolva fedezi az en kb 8500kW fogyasztasomat..sot igy szamolva eleg lehet valoban a 4,86kW os is..jo a matek? vagy valamit nem vettem figyelembe
persze lehetne szamolni a teljesitmeny csokenessel meg a hatasfokkal stb stb
bar igeretek szerint 25ev gari van a 80+% os teljesitmenyre es 10ev a 90%osra -
Devil Smile
őstag
Hat ezaz.. az uzletkoto az mondta h a 4,86kW os rendszer 24-25e ft os szamlat tud nullazni..aztan mondtam h ok de nekunk atlag 26-27e a szamla uh akkor legyen a 5,4kW os rendszer foleg h "csak" 110e ft a kulonbseg..
azt beszeltuk hogy ha fizetunk 30e-t/ho akkor kb 7ev alatt kifizetjuk.. ill kell 10% onerovel rendelkezni igy ha azt levonjuk akkor kicsivel tobb mint 6ev alatt kifizetjuk a rendeszert... de mas oldalakat megnezve erre a fogyasztasra 6,5-7Kw os rendszert ajanlott a szamitas... ha a kiajanlott rendszer nem tudja 0asra kihozni a szamlat akkor ev vegen az elszamolasnal szep kis osszegeket kell befizetni es ugy mar nem is eri meg anniyra akkor..ezert is jottem ide kerdezni hogy hatha van tapasztalata valakinek a csoportbol.. Eu-s palyazati penz kamatmentes kolcson amit ugy torelsztesz hogy megvan a rendszer ara megvan a havi torleszto (vill szamla osszege) es igy megkapod a futamidot.. -
Petya25
őstag
válasz
Devil Smile #702 üzenetére
Ez a 0 beszálló, "vill.szla. törlesztővel" dolog érdekes lesz, főleg úgy hogy csak a 2/3-át termeled a fogyasztásnak. Szerződést kötnek adott időtávra, vagy hogy kell elképzelni?
A 27e Ft-s számlából kb 18e-et tudsz visszatáplálni, így a 2,5Misi megtérülése 11,5 év úgy, hogy mellette az 1/3-ad számlát még ki is kell csengetni. Valahogy nem tűnik akkora üzletnek.
-
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Devil Smile #698 üzenetére
Úgy látom picit belekeveredtél a mértékegységekbe, kélek engedd meg, hogy segítsek!
A "kWh" az az energia-mennyiség. Neked van jelenleg egy fogyasztásod. Ha 27eFt a villanyszámlád, és Te is 36Ft/kWh áron veszed a szolgáltatótól az energiát, akkor 27000/36*12=9000kWh az éves fogyasztásod. Persze ezt csak feltételezem az általad írtak alapján, a pontos az volna, ha egy évre visszanéznéd a villanyszámlád, és nem a forintos összeget néznéd, hanem az elfogyasztott energiamennyiséget.A napelemek adatlapján "kWp" mértékegység van. Ez egy STC szabvány szerinti adat, ami arra szolgál, hogy a gyártók termékei összehasonlíthatók legyenek. Ha 20db 270Wp napelemet ajánlottak Neked, akkor az 5,4kWp méretű rendszer.
Létezik egy kalkulátor, ahol meg tudod adni a címed, a tetőd tájolását és dőlésszögét, és a rendszer névleges teljesítményét (jelen esetben 5,4kWp), és az megmondja, hogy mennyit fog termelni kb. egy évben! Blindre azt mondanám, hogy ez a rendszer olyan 6000kWh energiát fog előállítani, de kérlek ellenőrizd magad itt:
JRC PV Estimation(#699) Borisz76
Köszi a linket!
Ha már valaki a szövetség honlapján keres, akkor lehet kényelmesebb megoldás az ajánlatkérő formula, és akkor kap pár napon belül egy csomó ajánlatot: Ajánlatkérés
(Kell pár nap, mire átmegy a rendszeren a formula, ezért mindenkitől türelmet kérnek az üzemeltetők) -
Devil Smile
őstag
válasz
Borisz76 #699 üzenetére
elfelejtettem beleirni, nem titok az EnHome-rol van szo.. ok voltak felmerni..
igen a legolcsobb valszeg nem a legjobb egyre tobbet hallani h kis vallalkozoasok indulnak olcso munkaval aztan mikor lenne vmi gond mar nem letezik (1-2 ev)..
Nalunk mar halad a dolog az energetikai tanusitvany megvan.. keszitik a szerzodest elvileg.. telepites meg alairas utan kb 3 honap... (kb oktober) -
Borisz76
nagyúr
válasz
Devil Smile #698 üzenetére
Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
Válassz a megyédben található kivitelezők közül.
Ha oda kerül a sor én is így teszek majd.
Érdemes több céget megkeresni és ajánlatot kérni.
Mondjuk az is biztos, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb.....sőt -
Devil Smile
őstag
Udv All!
Keszulunk napelemet rakatni a hazunkra..
az egyik cegtol kertunk be arakat de vmi nem kerek nekem
A ceg elsore azt mondta hogy egy 4,86kWh-t termelo rendszer eleg
es ez fedezi a havi atlagos 26-27e ft os vill szamlat.. par oldalon kalkulatorokkal kiszamolva erre a vill szamlara viszont 6,5-7kWh-t termelo rendszereket ajanlanak..
A ceg altal ajanlott 4,86kWh-s rendszert javittattam 5,4kWh-t termelore ez 20db panel lenne..
a hozza adott inverter pedig egy growatt 6000GU 3fazissal
epitessel bekotessel papairmunkaval egyutt 2,5M Ft os ajanlattal..
ez megfelel a valosagnak szerintetek? EU-s penzbol 0 THM vill.szla. torlesztovel...
Polykrisztalyos paneleket raknanak fel 270Wh teljesitmennyel..Akinek van tapasztalata (esetleg epit vagy hasznal mar ilyen rendszert) attol sziovesen fogadnek pro/kontra velemenyt..
-
tboy72
aktív tag
Köszönöm!
Átállítottam az éves várható fogyasztást 0KWh-ra és módosult a havi részfogyasztás is 0-ra.
Akkor más teendőm nincs is, mert én eddig diktáltam?A Fronius Wifije meg elég rapszodikusan működik!
Elég nehéz volt életet lehellni bele, nem is tudom hogy sikerült, megcsináltam vagy 4*5* a telepítését, mindig hibát írt ki, aztán egyszercsak már látta a netet a wifi ap-ja és akkor már a routeren keresztül lehetett tovább konfigolni.
De azért gyakran offline, bár nem tudom miért. -
qpakcovboy
őstag
Nekem a múlt héten cserélték le a mérőt 1X32A van és modemes órát szereltek be. A szerelőnek át kellett kicsit alakítania a szekrényt, de minden gyorsan megoldott, szerintem mázlim volt vele.
Letöltöttem az ELMŰ Energiapp applikációját, mert elvileg ezen majd nyomon lehet követni a fogyasztást és a termelést. Egyenlőre csak a leszerelt mérőállást látja és "ellenőrzés alatt" van. -
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #694 üzenetére
Az ELMÜ sajnos 3x16A felett még mindig kiszámlázza az óracsere díjat, annak ellenére, hogy a 2018 as árjegyzékükben már nem szerepel. 2017 ben óracsere 36e, programozás 8 e volt, "természetesen " átprogramozható órát külön kérésre sem raktak fel hálózat bővítéskor. Nem mintha az óra programozáshoz értenének, az "oda-vissza mérő" órám a mai napig hibának mutatja a betáplálást.
Ez az idősoros, profilos elszámolás nálam fejben nem tiszta. A jelenlegi hálózat csatlakozási szerződésre (névleges csatlakozási telj. 3x32A) , azt írták: szerződött csatlakozási teljesítmény ( idősoros) vételezésre 16 kW. Elszámolás típusa : profilos.
Hova tűnt 6,08 kW om?
A szerelő szerint újabban minden HMKE hez távleolvasós órát raknak. Szét is barmolta a kiálló vastag órával a vadonatúj szabványos mérőszekrényemet. Most eláll a fedele alul több mint 1 mm ert.ELMÜ igénybejelentő nem kell megadni a várható fogyasztást, az EON sokkal előrelátóbb. Egyébként is korrektebbek, látszik a beérkezés dátuma, amennyiben a közzétett mérőhely ellenőrző lapnak megfelel a mérőhely akkor nem kötözködnek, nem kell rájuk hiába várni a szerelésre megadott napon, nem hagynak maguk után szigetelő szalaggal "lezárt" végű feszültség alatti légkábelt ... .
-
Geresics
Topikgazda
"Mostanában a HMKE re meg távleolvasós órákat telepítenek, ami 15 percenként küldi az adatokat."
Eddig 3x80A csatlakozástól járt automatikusan a profilos elszámolás, az alatt külön kellett kérni, és zsebbenyúlós volt! Lemaradtam valamiről?EON területen a HMKE igénybejelentőnél ha a várható fogyasztáshoz 0-t ad meg az ember, akkor automatikusan éves leolvasásra állnak át, kérés nélkül. ELMŰ területen már régen csináltam HMKE rendszer engedélyeztetését saját magam, de anno külön kellett kérnie a számlafizetőnek (nekem, mint meghatalmazottnak először nem fogadták el, mert HMKE-re szólt a meghatalmazásom, számlázásra nem
)
-
agyarka
aktív tag
Gratulálok a rendszeredhez, hosszú hibamentes működést kívánok!
Az éves leolvasást nem kell kérni, mert alapesetben évente csak 1x ellenőrzi fizikailag az órát a szolgáltató. Mostanában a HMKE re meg távleolvasós órákat telepítenek, ami 15 percenként küldi az adatokat.
Az éves elszámolásra legegyszerűbben az internetes ügyfélszolgálaton a havi részfogyasztás 0 ra állításával lehet, amíg még az óracserét nem regisztrálták. Érdekes, utána nem állítható, sőt jópár napig az ELMÜ személyes ügyfélszolgálatán sem. Úgy látszik lassan frissülnek az adatbázisaik, napokig tart mire mindenhol látható az óracsere. -
tboy72
aktív tag
No! Tisztelettel jelentem két héttel ezelőtt felkelt a 6.15 Kwp-s rendszer Fronius 8.2 inverterrel, és ma délelőtt az Elmű lecserélte az órát is!
Őröm bódottá!
Már csak meg kell kérni az éves leolvasást és sínen vagyunk.
Mai termelésem eddig 18 Kwh. -
Geresics
Topikgazda
3kW szinte biztos, hogy 1 fázisra fog felmenni.
Elég jelentő különbség van ebben a teljesítményben a 3 inverter között:
- Froniusból 3kW-osat az országban már csak 1000V-os Primot kapsz, mert abirkákszakemberek nem hozzák az 550V-os Galvot. Ez miatt a hatásfoka az inverternek meg sem közelíti majd a névlegeset.
- SolarEdge inverter akkor javasolt, amikor a tető tagolt, többféle tájolású, vagy árnyékos részekkel sújtott.
- Growattból az UE széria 850V-os, az is magas
Persze a fentiek a napelem-típus ismerete nélkül erősen megkérdőjelezhető kijelentések! -
lsc
nagyúr
Üdv
3 Kw környéki visszatáplálós napelemes rendszerben gondolkodom, 3 fázis 32A -el van most. Invertert az eddig kiszemelt cég Fronius, Growatt, SolarEdge-t ír, ezek közül van-e nem "javallott"? Panelekben van-e nagy különbség, vagy ár/garancia döntsön? -
agyarka
aktív tag
válasz
qpakcovboy #682 üzenetére
Maximum 5 kW lehet a kimenete.
-
qpakcovboy
őstag
Gondolom 5000 lenne, de van hogy felmegy 5100-ra. 19 db 270- es panel van hozzá. 20 panellel ajánlották, de sajnos nem fért fel.
-
qpakcovboy
őstag
Megtudnátok mondani, hogy a fronius 5.0-1 inverternek mekkora a max teljesítménye, ahol màr leszabályoz?
-
Geresics
Topikgazda
-
agyarka
aktív tag
-
agyarka
aktív tag
válasz
új kérdező #675 üzenetére
Megállapodás kérdése.
Van aki A-Z ig mindent ( betáp, teljes szolgáltató i ügyintézés, pályázat, beszerzés és telepítés, érintésvédelmi felülvizsgálat, beüzemelés, teljesítmény mérés) elvégez, mások kevesebbet. -
új kérdező
csendes tag
És a rendszer telepítésén beüzemelésén kívül milyen egyéb feladatokat, papírozást kell, kellene a telepítő cégnek végezni? Mire érdemes figyelni ilyen szempontból az ajánlatokban?
-
új kérdező
csendes tag
Ezekről a napelemekről vélemény: Korax Solar KS-270P (ez állítólag magyar"gyártású"), SHARP ND-RB 275.
-
Geresics
Topikgazda
Korábban többször leírtam, hogy itthon nem igazán van lehetőség olyan rendszer kialakítására, ami áramszünet esetén is biztosít energiát akkutelepről - legalábbis nem egyszerű a megoldás.
Nos, ez most úgy fest megváltozik, ugyanis a Growattosok leboxolták a szolgáltatóval ez alapján a cikk alapján:
Végre legális Magyarországon a hibrid inverterA létjogosultságát továbbra is vitatom, és állítom, hogy 99,9%-ban nem ezt kell választani, de legalább a lehetőség adott most már!
-
exabit
tag
Nálunk meg telepítették a napelemeket, úgyhogy már csak az óracserére várok.
Közben olvasgatom a Fronius Primo útmutatóját ([pdf]) és felmerült egy kérdés, mert szerintem elég furán írták le az USB-s adatgyűjtésről szóló részt."CSV fájl
A CSV fájlok csak 65535 sort (adatrekordot) tudnak tárolni (a Microsoft ® Excel 2007-es változatáig, ezt követően pedig nincs korlátozás). 5 percenkénti adatgyűjtési időközt alapul véve a 65535 sor kb. 7 hónap alatt felírásra kerül (CSV adatméret kb. 8 MB). Az adatveszteség elkerülése érdekében a CSV fájlt ezen a 7 hónapon belül menteni kell a számítógépen és törölni kell az USB-meghajtóról. Ha az adatgyűjtési időköz nagyobbra van beállítva, akkor ez az időhatár megfelelően meghosszabbodik."Azt tudom hogy a régi Excel-be nem lehet importálni 65536 sornál hosszabb CSV-t, de attól még hízhat a CSV fájl ennél nagyobbra, nem? Írja ugyan hogy az újabb verziókban nincs korlátozás, de utána rögtön adatvesztésről, meg 7 hónap utáni adatlementésről ír.
-
agyarka
aktív tag
A túlnapelemezésnek a csúcstermeléshez van köze. Amennyiben az inverter eléri a termelési maximumát, leszabályoz ( eltolja a stringet a maximális munkapontból).
A panelek akkor kapnak maximális besugárzást, ha a nap éppen merőlegesen süt rájuk, keleti tájolással ez kicsit előbb, nyugatinál később van. A panelek maximális teljesítménye a besugárzáson kívül több tényezőtől függ, a lényeg az, hogy ritkán érik el, ezért is használjuk a p (peak = csúcs) jelzést. Túlnapelemezéssel elérhetjük azt, hogy az inverter magasabb teljesítménnyel üzemeljen ( a napi teljesítmény görbét az Y tengelyen felfele toljuk) és amikor elérjük a maximumot akkor az inverter "vág" ( a teljesítmény görbe teteje ellaposodik) . -
ALI_G
veterán
Jogos, a keleti oldalon kevesebb a termeles meg igy is hogy huvosebb. Bar ok valami olyanra utaltak hogy hamarabb eleri a csucsteljesitmenyt es a felesleget max levezeti. De ez nekem eleg bután hangzik.
Agyarka: es az hogy a kinai allam nem tamogatja iden a kozuleti telepitest az europai piacra nem fog atgyuruzni az arakban?
-
Például ha rossz a tájolás akkor máris több napelemet kell pakolni az inverterre... nekem 4KW-os inverteren 4,7kw napelem van és a csúcs termelés 3,6-3,8 körül van. Az oka a 25°-os tető és a főként keleti tájolás...
A másik, hogy a napelemek ahogy melegednek csökken a hatásfokuk tehát a névlegesen csak nagyon ritkán - vagy soha - termelnek (tavasz-ősz, hűvős, szikrázó napos idő, szél, no smog, no por, no pára)
-
ALI_G
veterán
Korabban beszeltem tobb vallalkozoval is es azt nem ertettem, hogy hogy lehet egy 5 kw-os inverterre akar 6 kw-nyi napelemet kotni. Ebben mi a racio?
-
ALI_G
veterán
Ugyanannyi. A teto ezen resze szimmetrikus.
1% degredacio csak laborkorulmenyek kozott merheto. Aposnal latom hogy evek kozott oriasi elteres volt. 10/20 ev mulva mar gondolom latszodik a csokkenes.
En ilyen 6%-os realhozamot szamoltam (lakastakarek nelkul, jelenlegi inflacio, 30 eves termeles, 1 inverter csere, 1%-os degredacio)
Hozamot, megterulest szamolt valaki mostanaban? Varhato a napelem aranak csokkenese? -
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #661 üzenetére
Igen, több panel, nagyobb stringfeszültséget ad, amivel jobb hatásfokon működik a megfelelően illesztett inverter.
Én a régebbi normál 60 cellás panelekre gondoltam, azok méretben számottevően nem térnek el a jelenleg használtaktól.
Több év alatt a környezeti tényezők átlagolva nagyjából statisztikai értéket adnak, hacsak nincs valami ami megváltoztatja őket.
-
Geresics
Topikgazda
A sztringfeszültség a lényeg, nem a teljesítmény
A helyigény pedig nem lesz más, hiszen a kisebb teljesítményű napelem értelemszerűen kisebb méretű is, így az egyetlen dolog, ami miatt több helyre van szükség, az a napelemek rögzítéstechnikája miatti 2cm-es napelem-távolság. Szegeden egy Sqaush csarnok tetejét szórta meg az elődöm még 190Wp napelemekkel, és az akkori számításai szerint a méret-különbség nem volt mérvadó. (Sajnos más hibát elkövetett, megettem is oda javítani később...)
Szerk.:
de igen, az 1% csökkenés jó számolási alap, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az egyéb tényezők sokkal jobban befolyásolják a dolgokat, pl az, hogy mennyi napsütés van egy évben, és milyen a légszennyezettség meg a páratartalom...
Minden hónapban kell jelentéseket írnom az adott hó előző évi termelését összehasonlítva az idei évhez. Elég érdekes eltérések vannak! -
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #658 üzenetére
1% al könnyű számolni, még akkor is, ha az első évben több utána meg kevesebbet ad meg a gyártó. Itt hasznosabbnak tartom a nagyobb teljesítmény csökkenéssel a számolást, legalább pozitív csalódás lesz.
A több kisebb teljesítményű panel valóban jobb eredményeket produkál kisebb rendszerben, mint a kevesebb, de nagyobb teljesítményű. Hátránya viszont a nagyobb helyigény, telepítési és anyagköltség.
-
Geresics
Topikgazda
Az 1% teljesítmény-csökkenés ökölszabálynak nem rossz, de had mutassak egy 2013 novemberében telepített rendszer termeléséről adatokat:
Délitől kelet felé 5°-al forduló, kb. 35° dőlésszögű tető, kémény és másik tetősík miatti reggeli árnyékkal (nem találtam relevánsnak anno)
A rendszer:
- 22 db 195Wp monokristályos napelem
- Growatt inverter (típusára nem emlékszem fejből már)Már 2013-ban is külön tartottunk kisebb és nagyobb napelemeket is, mert ezeknek eltérő a struktúrájuk, és ez által a feszültségadatuk is. Ez azért fontos, mert 250Wp napelemekkel nem lehet optimálisan kihajtani egy 2 vagy 4 kVA-es inverter, ilyenkor kell a 190-200Wp napelem tábla! Sajnos nem nagyon tudok olyan cégről, aki erre anno figyelt volna, és sajnos azóta sem sokkal rózsásabb a helyzet, bár már többen legalább azt tudják, hogy mikor kell poli, és mikor kell mono...
-
agyarka
aktív tag
Szia!
3500kW/ év fogyasztásra déli tájolással biztosan elég a ~3,2 kWp es rendszer, ami kb 12 panel. Ilyen kevés panelt hagyományos inverterhez nem tudsz megfelelően két irányba bontani. Helyigénye kb. 21m2.
A túlfeszültség levezető által védett térnek 10 m szoktak megadni. Amennyiben a kacsolószekrényben elhelyezett túlfeszültség levezető ennél messzebb van, akkor sajnos az inverterhez kell egy másik.
A várható termelést a JRC oldalon tudod pontosabban megnézni, évente durván 1% teljesítmény csökkenéssel számolhatsz. -
agyarka
aktív tag
válasz
új kérdező #653 üzenetére
16A x 230V = 3680 W = 3,68 kW
-
ALI_G
veterán
Udv,
Szeretnek napelemet telepiteni, de nem vagyok meggyozve hogy mennyire eri meg gazdasagilag es ennek szeretnek utanajarni. 3500 kW az eves fogyasztásunk, ami biztos nőni fog (gyerekek).
Ha jol saccoltak a kalkulatorok, akkor most 3,2 kWp napelemet kellene telepitenem. A teto majdnem teljesen delre nez, nincs arnyekolas se. Abban nem vagyok biztos, hogy mind elfer ezen a teto reszen, de a keleti oldal is szoba johet. 3 fazis van, az inverter helye, ac/dc oldali kapcsolodobozok kialakitva, tulfeszultseglevezeto van a kapcsoloszekrenyben (3 fazis+0).
Fronius vagy SMA invertert szeretnek.- jovobeni bovites is szoba johet (5 kW-os invertert megeri most felszerelni?)
- generalkivotelezessel mennyibe kerulne ma egy ilyen rendszer?
- teljes eletciklusra mekkora hozammal lehet szamolni? Tudom ez sok mindentol fugg, de hatha vannak elkepzelesek, korabbi szamitasok -
válasz
új kérdező #653 üzenetére
a 3 klíma fogyasztása és az 1 vagy több fázisú inverter lényegtelen. Ha napközben mondjuk 12A-t esznek a klímák akkor "két" lehetőség van
Ugyanazon a fázison fogyaszt mind mint amire a klíma termel:
- maradék 4A (ha éppen az inverter 16A-t termel) kimegy és méri termelésként az óraHa másik fázison van mind a 3 klíma mint az inverter:
- kimegy 16A az inverterről 1 fázisról
- visszajön 12A az adott fázisokon
azaz 4A-rel többet termelsz mint fogyasztasz. -
új kérdező
csendes tag
válasz
Geresics #618 üzenetére
Múltkor ezt írtad: Egyedül az amperitás miatt lehet szűk a keresztmetszeted, mert 1x16A-re 3,6os inverter megy rá maximum. Itt mit jelent a 3,6?
Tervben van 2-3 klíma beépítése amelyek 3-4 A "esznek" per darab. Kérdésem, hogy ebben az esetben is járható az 1 fázisú inverter vagy itt a jobb amper elosztás miatt inkább 3 fázisú lenne jobb?
Mivel úgy saccoltam, hogy a évi 4100-hoz olyan 3,8kWp-s rendszer lehet a jó, így az ajánlat adókat is erre felé próbálom terelni. Szerelésen beüzemelésen kívül még milyen feladatokat kell, kellene elvégezni a rendszer szerelőknek? Gondolok itt pl. mérésekre, jegyzőkönyvekre stb.
A válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest