-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #38927 üzenetére
Oké megjelent valami a közlönyben. Gyakorlatilag ezt a szöveget értelmezni még senkinek sem sikerül. A magyarázat is magyarázatra szorul. Mire életbe lép addig megváltozi ez még egy párszor.
Szerintem.Ezzel az a baj, hogy aki viszont most telepítene, az nem ér rá az értelmezéssel b*szakodni. Hogy 1 forint lesz az okosmérős díj, vagy 100 000, hogy az export RHD-ja ugyanennyi lesz-e, mint vételezéskor, vagy csak mondjuk 3 Forint, hogy most havi vagy éves szaldó, hogy semennyi vagy 10 év. Eszetlenül, nulla értelemmel, felfoghatatlanul, összevissza, nemhogy a döntések hatásait, de azoknak szerintem néha értelmét sem értve találnak ki dolgokat ebben a tetves országban, néhol még visszamenőlegesen is (mert azért ne mondjuk már, hogy a már meglévő rendszerre ráhúzni a 10 éves sapkát az effektíve nem visszamenőleges), semmivel nem lehet tervezni, mert lassan már az is kiderül, hogy tegnap kijött valami szabály, ami szerint én tulajdonképp csaj vagyok. A 18-ai közlöny óta lassan két hét telt el, és fingja nincs senkinek, hogy mi a búbánatos lóf*szt írtak le a szabályban. És nem az a baj, hogy mi nem értjük, mert közünk nincs hozzá, hanem a szakma sem, és a megnyilatkozások alapján még azok sem, akik csinálták. Mert még ha értenénk is mi a szar van a közlönyben, ha a forintok nincsenek mellérakva, hogy mi mennyibe kerül, akkor olyan az egész, mint egy üres papír, bármi lehet rajta. Ilyen körülmények között hogy a *!+!@%?-ban döntsön az ember forintmilliók sorsáról???
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés