- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
SE Monitoring felületen a grafikonoknál mi a különbség az AC energia és Teljesítmény grafikonok között?
-
leslieke
Jómunkásember
-
llacee
őstag
Köszönöm szépen!
A napelemes céggel leszerződtem egy kiegészítéssel, amiben jelzem, mikor a feltételek megvannak a telepítéshez. (így garantálják az árat és elvileg elteszik a cuccokat a kivitelezéshez, legalábbis remélem)
Az üzeletkötő azt mondta, ha megvan a három fázis küldjek egy fotót és kezdik a munkát.
Ők csak akkor tudják elkezdeni, ha már az általad írt 2-es résznél vagyok vagy már az elsőnél is? -
Semin
őstag
válasz
llacee #28244 üzenetére
1. Előkészíti a 3 fázist, de továbbra is egy fázis üzemel.
2. Jön ez elmű 3x16 kismegszakítók + egyirányú három fázisú óra.
3. Telepítik a napelemes rendszert, majd próbaüzem és lekapcsolják. (lejelentik az elmű felé)
4. oda-vissza mérőóra csere, majd indulhat a termelés.
Minden munkafolyamat feltétele az azt megelőzőnek.Én 2021.S
zept. Aug. kötöttem a szerződést, 2022. Májusban lett kész(Úgy hogy semmilyen baki nem volt)
-
llacee
őstag
Sziasztok!
A napokban kezdi el a már meglévő Elmű MGT alapján a 3 fázisú mérőhely kialakítását a villanyszerelő (1x32A->3x16A)
A Solar telepítővel már meg van az szerződésem a mérőhely kialakításra várnak, hogy indulhasson az ügyintézés.Abban kérném, hogy világosítson fel valaki, hogy mi fog történni a mérőhely kialakítása után?
Meglesz a három fázisú szekrény, de visszateszi az egy fázisú mérőt.
Lejelenti az elmű felé, hogy kész, ők kihozzák a 3x16A kismegszakítót és az egyirányú 3 fázisú órát.
Ilyenkor kezdhet a szoláros az elmű felé engedélyeztetni?
Vagy hogy néz ki a folyamat, felszerelnek egy sima "vesz" órát, majd mikor levonul a szolár telepítő, kapok egy advesz órát valamikor?Teljes homály, hogy ebből mikor lesz végre valami.
Eleve egy hónap volt,mire sikerült egy normálisnak kinéző villszerelőt találni, majd egy hónap a mérőszekrény rendelés.... kardomba dőlök. -
MrZed001
tag
válasz
7Heads Drago #28240 üzenetére
Van ahol a Tesla nem überluxus cikk, hanem mindennapi használati tárgy.
Ott bizony nekiállnak barkácsolni
Ausztrálok a nagy pusztában különösen fogékonyak erre. Hisz ha valami elromlik, akár 50-100 km-erekre van a következő bolt vagy szerelő.Egy db 14,4kWh-ás pakk nem volt elég neki (Tesla + ház + szivattyúk + medence forgató + ...), vett 3-at, és csinált neki egy szekrényt
https://youtu.be/Ac6W_BfhRoY?t=684
"ha itt is az lesz ami a norvégoknál hogy betiltják a konnektoros töltést,"
Nem azt tiltották beIdézem a cikkből:
"Továbbra is tölthetők otthon a villanyautók, ehhez azonban kötelező lett a töltő telepítése"Hogy ne tyúkbélen 1,5mm2-es kábelen meg 50m-es hosszabbítóval 8-ik emeletről lelógatva töltsenek, ez lett betiltva
Amit amúgy teljes mértékben csak támogatni tudok."hogy a szabályoknak szembe menve töltsön a napelemről egy konnektorról?"
Most már érted szerintem, hogy miért butaság ez a mondatÚgy mellesleg, hogy szigetüzemben mit csinálsz, ahhoz meg semennyi közük sincs
-
-
7Heads Drago
veterán
válasz
MrZed001 #28234 üzenetére
Tény és való csak annyit értek hozzá amit olvastam és elmagyarázott valaki.
Az átlag ember nem Teslát vesz. Aki meg Teslát vesz az meg nem áll neki barkácsolni a garázsba egy töltőt meg meg akkupakot,, hanem telik neki rá hogy megcsináltassa rendesen szakemberekkel.
Ha az autóra elég a 14,4-es rendszer, amit a fórum társ említett, akkor mi lesz a lakás többi részével. Ha tölt akkor ne használjon semmi mást?
Nekem csak az ilyen és hasonló cikkek jutnak és nekem nem az jön le hogy megérné: [link]
Persze ha száz milliós nagyságrenddel vagdalkozunk bármit bárhol lehet csak ne áltassuk magunkat azzal hogy zöldek vagyunk. Ez a nagyságrend csak a pazarlásról szól számomra.
És még mindig ott tartunk hogy ha itt is az lesz ami a norvégoknál hogy betiltják a konnektoros töltést, akkor te azt javaslod hogy a szabályoknak szembe menve töltsön a napelemről egy konnektorról? -
tennis
tag
Ma beszéltem egy napelemes cég tanácsadójával. Ő azt mondta, hogy aki 2023 végéig telepít az még 10 évig szaldóban marad. Valaki hallott ilyen infót, vagy csak egy vágyálom lehet ez?
-
heti
csendes újonc
Lehetséges-e követni felhasználóként, ha igen hol, az SE inverter aktuális hőmérsékletét?.
-
senki68
senior tag
válasz
7Heads Drago #28232 üzenetére
Végül is aki végigolvassa az tudja, nem betiltják, hanem biztonságosabbá teszik.
-
Stooner
tag
válasz
Igen igy is lehet nézni a dolgot!
Én is csak újban gondolkozok mindig, csak véleményt kérdeztem az ismerős vallásáról
Köszönöm!Én is gari párti vagyok,
Ha lenne száldó én sem gondolkodnék feleslegesen
Felénk soknak van 10es rendszere is nem hallottam ilyenfajta gondokról, volt lehetőségük , hogy bármikor lepapirozzák és már termelhettek volna be is pénzért , de senki se állt át a sötét oldalra
- velük kellene elbeszélgetned , hogy miért.
Felénk egyre többször megy el az áram mostanában, szerintem az a batri jól fog jönni azért párszor még erre is.
Azért akkut lehet venni olcsóbban is
Ha az akku nem is hozná vissza az árát véletlenül, a napelemek majd besegitenek, nomeg a drágulás ami következik.
Norvégiát én is olvastam, kiváncsi leszek , hogy ez előkészitése-e valamilyen adó későbbi bevezetésének, vagy csak lett egy fejesnek walboxos cége.
Én meg ezt nem értem, miért ne mehetnék el a már előtte feltöltött autómmal, ha tök üres természetesen fel kell tölteni -akár a Lidl ingyenes gyorstöltőjén.Azért remélem mindenben nem lesz igazad ,
Azt látom, hogy nem szimpatikus ez a rendszer Neked, nekem se lenne szerintem a Te helyedben!
Köszönöm a véleményed!
-
MrZed001
tag
válasz
"Mi beszélgetünk az egyik telepítő cég felmérős emberével az akkus rendszerekről. Nagyon kevés olyan esett van ahol megéri vele foglalkozni. "
Na ez volt az első hiba, amit elkövettél
Tudod te mennyit értenek grid-tie telepítők a hibrid és szigetüzemű rendszerekhez ?
Hááát, jól tippelsz, pontosan annyitJönnek hozzám userek érdeklődni, és mesélik mi mindent mondanak nekik telepítők.
Már felsorolni sem tudnám, hogy hány embernek hány ostobaságot próbáltak beadni, mennyi mondvacsinált indokkal próbálták elrettenteni őket
A probléma ugye ott kezdődik, hogy a szigetüzem, az nem olyan primitív dolog mint a sablon grid-tie telepítés. Csak tervezni is kb 4x annyi. Érteni is 3-4x annyi dologhoz kell(ene)
Te szeretnél 4x annyit dolgozni ugyanannyi pénzért ?
Na ugye, hogy nem."Még a 15-ös rendszer se nagyon hiszem hogy elvinne egy házat normál használat mellet. "
Az 5kW-os inverter 1 fázis 21A-ert ad.
A 11kW-os inverter 1 fázis 47A-ert ad.
A 3x5kW-os inverter 1 fázis 65A-ert ad. (Vagy 3x 21A-ert 3 fázisosan)
Ne mond, hogy ez kevés(ha igen, mellé még 1 inverter, és rögtön duplázódik)
"Illetve áramszünet esetén meddig bírja."
Nézd, betettem előzőbe egy 14,4 kWh aksipakk képét. (100kg)
És ez olcsóbb, mint a BYD vagy Huawei 5 kWh-ás pakkja
Nekem ház eszik egy nap átlag 10kWh-át (sütő, tűzhely, szerverek, ...).
Simán 1,5 napot elvagyok a 14kWh-ás pakkal úgy, hogy ugyanúgy megy a sütő.
Na eddig bírjaItt azért írtam meg Hibrid rendszerek leírást, mert untam magam ismételni.
Amikor hetente beesett egy user, hogy "Itt ülök a 15kWp napelem alatt a sötétben .... mit tehetnék áramszünetben ?""Az egész rendszer gyenge pontja az inverter és az akku. Mindkettő drága és szaktudást igényel a cseréje. Az akkuk pedig garantáltan tönkre mennek."
Egy min 6.000 ciklusos LiFePO4 aksi (napi 1 töltés-merítéssel 16,4 év !!) megfelelően használva 20+ év.
Már rég nem a ciklusszám a limitáció, hanem a naptári öregedés.Inverter ... na az más kérdés. Egy MOSFET, egy IGBT sem örök élet+2 év.
Pláne ha nyúzva van, rövidzárlat, visszatáplálás, túlterhelés.
Victron inverterek sem mind fognak 10-20 évet menni. Abból is rendszeresen van pár elhalálozó.
Ha egy drágát vettél, akkor annak az egynek (garis vagy sem) cseréjéig nincs termelés (vagy nincs áram a házban szeparált szigetüzemnél).
Ha több olcsót, akkor egy kiesett ... nagy kalandvan 2 másik
"Norvégiában már ott tartanak hogy betiltják a konnektoros töltést. [link]
Ők pedig élen járnak a zöld dolgokban, szóval nálunk is ez lesz csak később."
Tesla töltése (szeparált) szigetüzemből:
https://www.youtube.com/watch?v=PbzTmk5mzr8
Ha süt a nap, akkor hálózatos szigetüzemmel helyben, közvetlen kocsit lehet tölteni.
Vagy eltenni aksiba, és este áttölteni.
Az átlag 30km-ert autókázik egy nap. Bőven számoljunk, legyen 50km
Egy EV fogyasztása legyen (bőven számolunk) 25kWh/100km
Akkor egy nap 13 kWh-át kell a kocsijába tölteni.
Erre bőven elég is egy 14,4 kWh-ás aksi pakk -
MrZed001
tag
válasz
Stooner #28231 üzenetére
EVE a cellák gyártója. A nagy gyártók:
- CATL: a világ legnagyobb aksi gyártója. Kínai Tesla Model 3-akba is ők gyártják az LFP aksit. A világ első Na-ion aksiját is ők gyártják.
- BYD: EV-t, hibrid kocsikat is gyárt, szolár aksipakkokat is ... ezekbe is saját LFP aksijait teszi
- EVE: Merci és egyéb EV cégeknek szállítja LFP aksikat
- Lishen: feltörekvő kisebb gyártó
- CALB: régi nagy gyártó, műanyag házas cellákat gyárt, hajózásban kedvelik.A rack kivitel előnye, hogy egy zárt dobozban vannak a cellák. Felteheted egy erős polcra is. De akár megfelelő méretű rack szekrénybe is (egymás fölé tornyozva)
"Inverterre- kb.1milla körül gondolkozok, de ha lenne hosszú garanciás, megbizható +ügyfélszolgálat is okés akkor lehet több is."
Hosszú garancia az Victron. De 1 millióért jó, ha egy 5kW-os inverter belefér.
Pl ebben már egy jobb MPPT is benne van:
https://www.energom.hu/Victron-Energy-Inverter-RS-Smart-Solar-48V-6000VA-5300W-inverter-napelemes-toltesvezerlovelA másik opció egy, vagy több MPP Solar inverter.
Garancia viszont 2 év:A 11kW-os van kb a fenti 5kW-os Victronnal egy árban.
Viszont 2db 500Voc-s MPPT van benne, 12kWp napelem köthető rá és nem 4kWp, valamint 11kW-ot tud leadni és nem 5kW-ot.
https://www.mppsolar.com/v3/pip-max/Több 5kW-os MPP Solar inverter párhuzamosan kötve
kb 3db 5kW-os inverter kijön 1db Victron árából.
Azaz 3db 500Voc-s MPPT amire 15kWp napelem köthető, és 15kW-ot tudnak együtt leadni.
Előny: egy leállna, továbbra is van áram (áramszünetben is). Még kettő esetén is
Viszont üresjárati fogyasztása 50-60W egységenként.
https://www.mppsolar.com/v3/pip-mgx/Kettős konverziós változata. Ha rossz a hálózat, folyton szakad, csúszik freki, túl magas/túl alacsony a feszültség .... akkor ez a legjobb megoldás.
A bejövő váltóáramot egyenáramra konvertálja.
Hozzáadja napelem termelését, és ha kell aksit.
Majd ebből az egyenáramból csinál váltóáramot.
Azaz mindegy milyen rossz a hálózat, folyamatos tökéletes 230V AC szinuszt ad ki magából.
Ha áramszünet van, láma sem pislan (többinél igen), mert 0ms alatt vált aksis táplálásra.
Ennek viszont ára van. A két konverzió miatt kb 8% veszteség a hálózat felől.
https://www.mppsolar.com/v3/pip-mkx/Harmadik opció: Sol-Ark/Sunsynk/Deye valós hibrid inverter.
5 év garancia.
1 fázis 5-8kW, vagy 3 fázis 10-12kW-os egységek.
AC kapcsoltan termelő grid-tie invertereket tud meghajtani ... tényleg, kb a max ami kapható
Drága. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Stooner #28215 üzenetére
Vagy a 3 inverter ---> 3 probléma.
Kezdjük ott hogy a 3 inverter garantáltan drágább, mint az 1 nagy.
Az általad említett márkára ha jól látom csak 5 év a gari és ezt akarod te használtan beszerezni.
Mivel nagy értékű cuccról van szó engem érdekel a gari. És gondolom a biztosítónak se mindegy ha leég a ház és egy tákolt használt rendszer van bent.
A nevesebb elismert gyártók 10 év garinál tartanak olcsóbban, mint ez.
Mi beszélgetünk az egyik telepítő cég felmérős emberével az akkus rendszerekről. Nagyon kevés olyan esett van ahol megéri vele foglalkozni. Persze itt van szaldó... valszeg azért. És túl sok a korlát is. Még a 15-ös rendszer se nagyon hiszem hogy elvinne egy házat normál használat mellet. Értem ez alatt hogy egyszerre több nagy fogyasztó nem mehet, mert félő hogy letilt. Illetve áramszünet esetén meddig bírja. Egyik napról a másikra átvinni is nehézkes vele nem hogy az egyik hónapról a másikra. Sajnos a napelemek termelése épp azokban a hónapokban a leggyengébb, amikor a legmagasabb a fogyasztás a háztartások többségében.
Az egész rendszer gyenge pontja az inverter és az akku. Mindkettő drága és szaktudást igényel a cseréje. Az akkuk pedig garantáltan tönkre mennek.
Egy 5 kwh byd akku: [link]
Sokat mond ez a kép mire és meddig használhatod:
6,5 órát bír ki ha mos egy 1000w-os mosógép? Nálad ez nyilván 3x annyit jelent. Kár hogy nincs már ilyen mosógép.... vagyis a forgótárcsás az még belefér: [link] Sztem több kell belőle, mint 3 db. És nagyon kérdéses számomra hogy mire az akku tönkremegy visszahozza-e az árát. Nálunk egy napelemes rendszer
Norvégiában már ott tartanak hogy betiltják a konnektoros töltést. [link]
Ők pedig élen járnak a zöld dolgokban, szóval nálunk is ez lesz csak később.
Ezt a napos időben való töltést meg nem én értem.... Ha borult az ég nem mész el dolgozni, vagy bevásárolni? Vagy elmarad a család látogatás? Olyan falakat fogsz magad köré húzni amikbe garantáltan ütközni fogsz. Nekem semminyire nem szimpatikus ez. -
Stooner
tag
válasz
MrZed001 #28219 üzenetére
Igen DiY , nekem is ez lesz kb.,
Mostmár vannak újabb nagyobb cellák is, azok talán többet birnak majd, de én is a 280-asakat lesegetem. (EVE-ez mit jelent - a cég neve?)
A kinai rack háznak mik az előnyei?
Melyik lenne az a 2 jó Bms?
8-10Kwp- nél kiindulásnak elég lenne a 16db 280 Ah -os is? Mennyi lenne ideális ?Inverterre- kb.1milla körül gondolkozok, de ha lenne hosszú garanciás, megbizható +ügyfélszolgálat is okés akkor lehet több is. Még csak most kezdem nézegetni majd őket.
Értem
MPPT-s felé fogok elmenni igy első olvasatra.(Ezeknél is működne, hogyha 1 elromlik, 1 stringet vesztenék, de a többi működne? mind a 3 menne állandóan, vagy csak amennyire szükség van?)
Csak nem tudom , hogy 1 nagyot ahogy először irtad , vagy hány db. kicsit,
fogyasztásban nemtudom milyen különbségek vannak, gondolok itt standby módra is .
Melyik birja tovább, melyik problémásabb, plusz melyik passzolna a rendszerhez.Elnézést kérek a sok kérdésért, dehát valahol el kell kezdeni
-
Semin
őstag
válasz
Hunter2 #28224 üzenetére
Én simán kizsaroltam, de nem admin jogot, csak “Supervise-t”. Ezzel mindenhez hozzáférek amihez nekem kell. Igen kicsit érdekes, elvileg benne van a szerződésben.
Ha kéred előbb-utóbb megadják az admint is, de akkor ugrik a garancia. Hmm elő kéne keresni azt a szerződést -
Hunter2
addikt
Az EON Solar közölte hogy nem tudnak a Fronius solarwebre admin jogot adni mert az csak a kivitelezőnek jár. ez mennyire igaz?
Kicsit fura hogy kifizetek egy rahedli pénzt és nincs teljes kontrollom az eszköz felett. -
-
MrZed001
tag
válasz
Borote #28217 üzenetére
Közben megnéztem Epever user manualját is (nem csak a BullSheet-et) ... és nem lehet szoftveresen limitálni töltőáramot.
Szóval marad a victron: https://www.maxsolar.hu/index.php?route=filter&filter=category|174/manufacturer|35
De 12V-on, ez sem lesz túl nyerő1, PWM ... hónapok alatt elforralná aksiját
2, ránézésre is PWM
3, dettó
4, MPPT, de nem tud limitálni (ahány A-es, annyi fog kijönni belőle)"mivel próbáljam megindokolni?"
Aksi élettartam PWM töltésvezérlővel:
->.....
Aksi élettartam jó limitáló MPPT töltésvezérlővel:
->........................................................"mennyire valid mostanában a hibrid (szigetüzemű+szaldós elszámolás) napelem rendszer?"
Egyre jobban ismerik már"áramszünet idejére is mehessen legalább egy minimális fűtés+melegvíz)? Valami ilyesmi,
Froni Symo GEN24 már végre egy használható hibridesített inverter.
6kW-ossal sokra nem mész, lévén az 3x 2kW (azaz fázisonként 2kW-ot tud adni)
10kW-os is csak 3,3kW-ot tud adni fázisonként
Részletek az összefoglalóban lévő Hibrid rendszerek áramszünetben írásomban
És végre backup box-ot is lehet kérni hozzá.
Szolgáltató néha még szívózik, külső leválasztás nem igen van ínyére.
De hozzá a nagyfesz aksinak az ára .... anyám borogassValós hibrid 48V-os aksit kér. Abból van olcsóbb.
"Ha nem néztem félre valamit, 2023 decemberéig lehet még a szaldós rendszerbe becsatlakozni, szóval addigra legalább a napelem rendszert be kéne hozzá szereznem."
Így van, ajánlott. De hogy utána is mi lesz ... mikor írják át szaldót egy tollvonással ... ki tudja.
Aksis hibrid rendszerrel azért kevésbé durva. -
MrZed001
tag
válasz
Stooner #28208 üzenetére
Aham, akkor az valójában DiY (csináld magad) aksi volt ám
Nekem is az vanEz a legolcsóbb megoldás.
16 db cella (én is a 280Ah-s EVE cellákat szeretem legjobban).
Rack házat is küldenek kínából hozzá. 100+kg az egész, szóval súlyos.
Mostanság mennek fel aksik árai keményen, szóval többe fog kerülni.
BMS-ből nem mindegy, hogy milyet tesznek bele.
Van kettő jó, egyik ezért, másik azért ... a többit meg csak kerülném.Energia audit: facebook-on Sziget üzemű napelem használók csoportban
https://www.facebook.com/groups/1354257888075396Ami invertert illeti, ott az a kérdés mennyit szánsz rá
Studer - Xtender XTM 4000-48 ... hááát, olyan árakat találok neki, hogy inkább egy Victron Multiplus 5kW-osat vennék érte
(mindkettő inverter-charger, szolgáltató felé is tud termelni ... ez errefelé egy nagy no-no, túltolt visszwatt védelem rettegés miatt
)
Ezek LF inverterek, azaz nagy trafós.
Könnyen indítják elektromos motorokat (4kW-os 11kW indítási áramot tud leadni), cserébe folyamatosan kevés kW-ot adnak le (4kW az nem túl sok), nagyok, nehezek, rosszabb a hatásfokuk.
Meg MPPT sincs bennük. Azaz kell még külön MPPT töltésvezérlőket venni (amelyek nem izoláltak, így elhalálozásuk az aksi végét jelentheti).
De amúgy kiváló darabok, és párhuzamosíthatóak is.MPP Solar / Voltronic Axpert inverterből van 5-8-11kW-os darab.
Sokkal olcsóbb, mert HF inverter (kis trafós).
Nehezebben indítják elektromos motorokat (5kW-os mondjuk 7kW indítási áramot tud adni), ezért túl kell méretezni.
Ami nem gond, lévén 3-4 egység kijön árba azonos kW-os LF inverter árából.
Párhuzamosíthatóak (5kW-os 9db, 8-11kW-osból 6db).
És van bennük MPPT töltésvezérlő. 500Voc-t tud, azaz tisztességes napelem stringeket lehet rákötni (nem úgy mint a Victron MPPT-k a 75-100-...-250 Voc-s stringekkel)
Az 5kW-osban 1db MPPT van, a 8-11kW-osban 2-2 MPPT van (mind 500Voc-s ... és izoláltak aksitól).Szóval mindkettő kategóriának megvannak a maga előnyei, és hátrányai
-
Borote
addikt
válasz
MrZed001 #27992 üzenetére
Ismételten köszönöm a választ, most volt egy kis időm végre foglalkozni a napelem projekttel. Sajnos a 12V-os inverter és a párhuzamosan kötött akksik már adottak, és esélyes, hogy több egyelőre akksiból nem lesz, napelemből (vagy szélkerékből) még lehet.
Ezek alapján elsődlegesen akkor EZ lesz amit ajánlani fogok neki. A neheze viszont most jön majd, hogy ő 8-10 ezer forintos kategóriában nézeget, mivel próbáljam megindokolni? Inverterből is nehéz volt meggyőzni, hogy a másfélszer annyiba kerülő tiszta szinuszosat vegye, hogy ne vágja tönkre a rákötött dolgokat....
Gyors körbenézés után találtam még párat, melyikkel mi lesz a probléma?
1. Ez gyanítom rágyullad, de ha az első kérését teljesíteném, ezt kellene rendelnem
2. Közepes ár, de a technológiai paramétereihez nem értek.
3. Helyzet ugyanaz, mint a második esetében...
4. Szintén Epever, egy tízessel olcsóbb, mekkora a különbség?Ugyanitt teljesen más jellegű kérdés, mennyire valid mostanában a hibrid (szigetüzemű+szaldós elszámolás) napelem rendszer? AA+ besorolású, hőszivattyúval fűtött leendő házamban gondolkodok, hogy idővel kiépítenék egy ilyen rendszert, mennyire valid elképzelés (áramszünet idejére is mehessen legalább egy minimális fűtés+melegvíz)? Valami ilyesmi, bár gyanítom kis utánajárással olcsóbban ki lehet hozni. Ha nem néztem félre valamit, 2023 decemberéig lehet még a szaldós rendszerbe becsatlakozni, szóval addigra legalább a napelem rendszert be kéne hozzá szereznem.
-
Andras6800
senior tag
válasz
7Heads Drago #28152 üzenetére
Ugyan. Egyéni érdekek és kész. Ha esetleg valamelyik fejes bevásárol mittoménmiből ami miatt kell, akkor akkormajd csak 1 tollvonás. Tán még az alkotmányba is bekerül, hogy bruttó elszámolás
-
Stooner
tag
válasz
7Heads Drago #28211 üzenetére
Ahogy számoltam kb. 20%-al jönnék ki drágábban szigetüzemre- 15ös akkuval, mint a legolcsóbb árajánlat nálunk-On gridre- SK-ban a közepestől pedig kevesebbe jönne,mert jelenleg nincs támogatás, később biztos lesz valami, de csak 10-20 % szok lenni mindig (10kwp-nél) !
Van még virtuális Akku lehetőség,de az is jelenleg úgy néz ki hosszútávon lehúzós lesz, eddig szuper volt-2évig -50%ért lehetett visszavásárolni, amit ingyen betolt valaki nekik (áramért nem kellett fizetni, csak disztribúciós költségért , ami 50%volt a végső árból. Megvolt a becsali, mindenki átváltott rá, már új ügyfeleket fel sem vesznek, kezdik a fokozatos áramelést, 2 év alatt annyit emeltek ,hogy már nem éri meg átváltani virtuális akkura-és az áremelések java csak ezután fog jönni , túl gyakran változnak a virtuális batri feltételei, kiszámithatatlan.
Később is túl sok lesz a költséged- Ezt kifejtenéd bővebben
Nagy fogyasztókra oda lenne figyelve , ne menjenek egyszerre, autó csak napos időben lenne töltve , nem tudom még mire kellene odafigyelni
Aluminium a vezeték nálam a házban
Egy ismerős azt vallja , inkább érdemes 2-3 kisebb invertert venni kis fogyasztással- használtan( asszem ez van neki- Studer - Xtender XTM 4000-48), mint 1 nagyot nagy fogyasztással, mert csak annyi kapcsol be mindig amennyire szükség van éppen, plusz ha el is romlik hirtelen 1 ott a másik ami még megy, a fogyasztás is jóval kevesebb,
Nem tudom van e benne ráció? Szerintetek? A használt azért mégiscsak használt. -
leslieho2
csendes tag
Szélturbina engem is érdekelne, érdekeseket lehet látni amazonon, ali-n, s elvileg az inverterek is befogadnák ôket.
izgalmasabb lérdés az engedély kötelezettség és a szabályok, különösen sûrûn lakott településeken (esztétika, zajhatás, szomszédok zavarása...stb. Szélben mintha hallani vélnék pl. felénk valami búgást, lehet már van is valakinel kis propellere?
-
leslieho2
csendes tag
válasz
7Heads Drago #28192 üzenetére
Most itt pillanatnyi hype lett ez a router kikapcsolás téma, s természetesen ez csak egy a lehetséges sok-sok cselekvés közül amivel az utókor számára talán jobb lesz ez a bolygó... (pl. lehet integetni ha az M6-oson 100-110el megyunk a rokonokhoz fogyasztás/idô/teljesítmény optimumon
)
Valahogy arra kellene rájönnünk, hogy az egyéni döntések és kis cselekedetek is számítanak, hiszen ezek összessége adja a fogyasztàsunkat és a kibocsátásunkat...ON is legyen:
Fronius Gen24+ nem látta a Thome wifit (2.4GHz):
- csatorna állítgatàsok nem segítettek
- bandwidth: "20/40" --> "20" Mhz beállítás után megjelent a wifi, tudott kapcsolódni és stabilan rajta maradt egész nap.
reggel remélem az éjszakai kikapcs után is csatlakozik majd -
7Heads Drago
veterán
válasz
Stooner #28201 üzenetére
Drága a nagy méretű akkus rendszer. Jelenleg nem éri meg beruházni rá. Később is túl sok lesz rá a költséged. Illetve a nagy fogyasztókat felejtsd el. Mint az E autó töltés, fűtés, bojler meg egyebek. Vagy ha az megy más nem fog mellette menni. Ha ilyen sok nagy fogyasztót tervezel először talán a vezetékeket kellene kicserélni. Vagy attól függ mi az alumínium.... a bekötés vagy a te hálózatód. Nálam is alumínium a bekötés, amíg az ampert nem léped túl, addig szerintem nem cserélik a szolgáltatók. Nálam simán adták a 32 A-t az alumínium vezetékre.
Inverterben lehet válogatni csak kérdés mikorra kapod meg. Mivel marhára ki van fogyva a piac 8-10 kw kategóriában.
Külföld? Vagy miért nem létezik a szaldó? -
leslieho2
csendes tag
-
Stooner
tag
válasz
MrZed001 #28207 üzenetére
Értem, köszönöm!
Energia auditra linket tudnál küldeni?Igen délre, picit dél nyugatra néző.
Lifepo4 - foggalmam sincs, eddig még csak 1 összerakottat láttam, amit 1300000-ért vettek-48v-16 db 280Ah -at CMS-el ,kalibrálva ,feltöltve meg egy Rackos 10kwp-es komplett rendszert 23 as Akkuval- majdnem 10 milláért, falit nem is láttam még.
-
MrZed001
tag
válasz
Stooner #28203 üzenetére
Tehát a felénk néző oldala van kb délre a tetőnek?
A cserépszámolást rábíznám az ebben jártasabbakra
Egy normál 400W-os panel 1,7m x 1m
A nagy 480-495W-os panel 2,2m x 1,2m
2-3 cm hézagot kell számolni közéjük tágulásnak.Inverterből, a nagyobb általában jobb
Mivel szigetüzemet is tud, azaz áramszünetben is ellátja a házat.
Itt nagyon fontos, hogy elsőnek egy Energia Audit-ot csinálj. (FB-n Sziget üzemű csoportban van fent magyar és angol nyelvű)
Erre az inrush/áramfelfutás számítása miatt van szükség.
Egy elektromos motor (szivattyú, mosógép motorja, ...) az állandó fogyasztásának 3-7x veszi fel induláskor. Azaz egy 1500W-os szivattyú megy folyamatos 700W-at ... akkor kb 3kW az indulási inrush.És az inverternek ezt ki kell tudni szolgálni, a többi fogyasztó mellett.
LiFePO4 az jó
Milyet akarsz? Rack, fali, DiY magad épített ?
-
Semin
őstag
Egy kis segítségre lenne szükségem:
Napelemek fenn, óracsere pipa, termelek. (Viszonylag minden gördülékenyen ment)
Az E.on kiküldött egy szerződést, ám ebben továbbra is havi elszámolást látok (és éves olvasást.) Külön kérni kell az éves elszámolást? -
-
MrZed001
tag
válasz
Stooner #28201 üzenetére
Üdv !
Hálózat van, azt azért megtartanám
Azaz hálózatos szigetüzemben gondolkodnék- Felraksz 10kWp napelemet tetőre (mono, poli, egyre megy
nincs már nagy különbség )
- 1db 8-11kW-os hálózatos szigetüzemű inverter (1 fázisos)
- ház átköt 1 fázisra
- 48V-os aksi inverter alá.Aksi típusa attól függ, hogy mire akarod használni:
1, közel nullázni hálózati fogyasztást, napi ciklusos töltés-merítés: LiFePO4 aksi
Ekkor amit nappal betöltesz aksiba, azt este felhasználod.
LiFePO4 aksi az drágább. De ha jól bánsz vele 10-20 év.2, csak rövid áramszüneteket áthidalni: Savas aksi
Ekkor amikor süt a nap, annyival csökken a hálózati fogyasztás amennyit napelemek éppen termelnek (befelé rátermelő). Azaz este hálózatról megy a ház.
Savas aksi olcsó. De max 5 év élettartammal számolhatsz, ha nagyon vigyázol rá -
Stooner
tag
Sziasztok!
A segitségeteket kérném,
A ház 30 éves aluminium vezetékek-3fázis , villámháritó nincs.
Egy szigetüzemű 10kwp-es rendszerben gondolkodok, ami hálózatra nincs csatlakoztatva. (Nálunk nem létezik szaldós rendszer+hogy nyugalmam legyen hosszútávra és ne kelljen lesnem,hogy mit mennyivel visznek fel, mikor vetnek ki rá valamilyen adót stb.)
A jelenlegi éves fogyasztásunk 6500-7000 kWh ebből fele nappali, fele éjjeli áram (öreg 15éves villanybojlerrel,ami csak éjjeli áramon működik- mindenképpen le lesz cserélve valamire, ehhez fog jönni 1 elektromos autó töltése (kb.1500-2000 kwh)+2 inverteres klima később.
Egy olyan rendszert szeretnék amit ,ha kell későbbiekben lehessen bőviteni(fűtés végett). Egyenlőre csak a tetőre rakatnék napelemet, később alá a falra is, ha szükség lenne rá.
A tetőn 16 sor cserép van 1 sorban 58db (42*25-ös cserép)- kb. 5,6 méter hosszú és 11m széles a tetőfelület. a kéményig van 12sor cserép -4,25 m.
A nap a bejárattal szemben jön fel. Árnyék csak reggel, este van kémény mellett 2 oldalt- a nagy fenyő fele le lesz vágva, hogy ne árnyékoljon.
A villanyóra a boltives bejáratban van elöl elhelyezve kivül. az inverter+Batri mehetne az alatta lévő pincehelyiségbeHol kellene elkezdenem (Mono vagy poli) és mi mindent kellene beszereznem, hogy egy jólműködő rendszerem legyen.
Segitségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
Stooner
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- További aktív témák...
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest