Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz
7Heads Drago #28232 üzenetére
Végül is aki végigolvassa az tudja, nem betiltják, hanem biztonságosabbá teszik.
-
Stooner
tag
válasz
Igen igy is lehet nézni a dolgot!
Én is csak újban gondolkozok mindig, csak véleményt kérdeztem az ismerős vallásáról
Köszönöm!Én is gari párti vagyok,
Ha lenne száldó én sem gondolkodnék feleslegesen
Felénk soknak van 10es rendszere is nem hallottam ilyenfajta gondokról, volt lehetőségük , hogy bármikor lepapirozzák és már termelhettek volna be is pénzért , de senki se állt át a sötét oldalra
- velük kellene elbeszélgetned , hogy miért.
Felénk egyre többször megy el az áram mostanában, szerintem az a batri jól fog jönni azért párszor még erre is.
Azért akkut lehet venni olcsóbban is
Ha az akku nem is hozná vissza az árát véletlenül, a napelemek majd besegitenek, nomeg a drágulás ami következik.
Norvégiát én is olvastam, kiváncsi leszek , hogy ez előkészitése-e valamilyen adó későbbi bevezetésének, vagy csak lett egy fejesnek walboxos cége.
Én meg ezt nem értem, miért ne mehetnék el a már előtte feltöltött autómmal, ha tök üres természetesen fel kell tölteni -akár a Lidl ingyenes gyorstöltőjén.Azért remélem mindenben nem lesz igazad ,
Azt látom, hogy nem szimpatikus ez a rendszer Neked, nekem se lenne szerintem a Te helyedben!
Köszönöm a véleményed!
-
MrZed001
tag
válasz
"Mi beszélgetünk az egyik telepítő cég felmérős emberével az akkus rendszerekről. Nagyon kevés olyan esett van ahol megéri vele foglalkozni. "
Na ez volt az első hiba, amit elkövettél
Tudod te mennyit értenek grid-tie telepítők a hibrid és szigetüzemű rendszerekhez ?
Hááát, jól tippelsz, pontosan annyitJönnek hozzám userek érdeklődni, és mesélik mi mindent mondanak nekik telepítők.
Már felsorolni sem tudnám, hogy hány embernek hány ostobaságot próbáltak beadni, mennyi mondvacsinált indokkal próbálták elrettenteni őket
A probléma ugye ott kezdődik, hogy a szigetüzem, az nem olyan primitív dolog mint a sablon grid-tie telepítés. Csak tervezni is kb 4x annyi. Érteni is 3-4x annyi dologhoz kell(ene)
Te szeretnél 4x annyit dolgozni ugyanannyi pénzért ?
Na ugye, hogy nem."Még a 15-ös rendszer se nagyon hiszem hogy elvinne egy házat normál használat mellet. "
Az 5kW-os inverter 1 fázis 21A-ert ad.
A 11kW-os inverter 1 fázis 47A-ert ad.
A 3x5kW-os inverter 1 fázis 65A-ert ad. (Vagy 3x 21A-ert 3 fázisosan)
Ne mond, hogy ez kevés(ha igen, mellé még 1 inverter, és rögtön duplázódik)
"Illetve áramszünet esetén meddig bírja."
Nézd, betettem előzőbe egy 14,4 kWh aksipakk képét. (100kg)
És ez olcsóbb, mint a BYD vagy Huawei 5 kWh-ás pakkja
Nekem ház eszik egy nap átlag 10kWh-át (sütő, tűzhely, szerverek, ...).
Simán 1,5 napot elvagyok a 14kWh-ás pakkal úgy, hogy ugyanúgy megy a sütő.
Na eddig bírjaItt azért írtam meg Hibrid rendszerek leírást, mert untam magam ismételni.
Amikor hetente beesett egy user, hogy "Itt ülök a 15kWp napelem alatt a sötétben .... mit tehetnék áramszünetben ?""Az egész rendszer gyenge pontja az inverter és az akku. Mindkettő drága és szaktudást igényel a cseréje. Az akkuk pedig garantáltan tönkre mennek."
Egy min 6.000 ciklusos LiFePO4 aksi (napi 1 töltés-merítéssel 16,4 év !!) megfelelően használva 20+ év.
Már rég nem a ciklusszám a limitáció, hanem a naptári öregedés.Inverter ... na az más kérdés. Egy MOSFET, egy IGBT sem örök élet+2 év.
Pláne ha nyúzva van, rövidzárlat, visszatáplálás, túlterhelés.
Victron inverterek sem mind fognak 10-20 évet menni. Abból is rendszeresen van pár elhalálozó.
Ha egy drágát vettél, akkor annak az egynek (garis vagy sem) cseréjéig nincs termelés (vagy nincs áram a házban szeparált szigetüzemnél).
Ha több olcsót, akkor egy kiesett ... nagy kalandvan 2 másik
"Norvégiában már ott tartanak hogy betiltják a konnektoros töltést. [link]
Ők pedig élen járnak a zöld dolgokban, szóval nálunk is ez lesz csak később."
Tesla töltése (szeparált) szigetüzemből:
https://www.youtube.com/watch?v=PbzTmk5mzr8
Ha süt a nap, akkor hálózatos szigetüzemmel helyben, közvetlen kocsit lehet tölteni.
Vagy eltenni aksiba, és este áttölteni.
Az átlag 30km-ert autókázik egy nap. Bőven számoljunk, legyen 50km
Egy EV fogyasztása legyen (bőven számolunk) 25kWh/100km
Akkor egy nap 13 kWh-át kell a kocsijába tölteni.
Erre bőven elég is egy 14,4 kWh-ás aksi pakk
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen alaplapot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Autós topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Assetto Corsa EVO
- Elektromos autók - motorok
- Milyen monitort vegyek?
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest