Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
válasz
Geresics #23947 üzenetére
Igen, tudom, ill. sejtettem, de gondoltam, hátha nyerek vele mégis valamennyit. Az a fura, hogy múlt héten is volt egy cég, direkt azzal kezdtem, hogy elfér egyáltalán a tervezett rendszer? Egyből rávágta, hogy persze, simán. Érdekes...hívok még egy céget, akiktől kedvező ajánlatot kaptam, kíváncsi vagyok, mit mondanak.
Ill. még egy kérdés: optimalizálót hány panelhez lehet tenni? Van valami min. kikötés? Mert én azt hittem, hogy ha kell optimalizáló, az mindegyikre kell. De a mai felmérő azt mondta, kb. 2-re kellene tenni (a ház közepén van egy kiugró rész, ami du. lehet, hogy árnyékolná a mellette lévő panelt). -
Gabesz87
veterán
Tudnátok mondani 1-2 jó céget, ahol nagy teljesítményű (>450Wp) panelek kaphatók? Sok ajánlatot kaptam már, de mindegyik ilyen 400Wp körüli (375-390-405) paneleket használ (ezekre kaptam ajánlatot), viszont ma itt volt az egyik cég felmérni, és elmondása alapján nem fér el annyi, amennyit terveztem (9-10kW-os rendszer), csak kb. 6-6,5. Úgy 17 panel
-
Geresics
Topikgazda
válasz
planteksz #23944 üzenetére
Szia,
privátban küld el az alábbiakat, és segítek szívesen!
- DataManager azonosító (beállítások-nál bekapcsolod a WIFI-t, és akkor kiírja. Legjobb, ha ezt is fotóban küldöd.)
- SolarWeb felhasználó azonosítód (ez egy e-mail cím)
- Fotó az inverter adattáblájáról (ez ahhoz kell, hogy ha valaki már beregisztrálta magához, akkor a jogokat átadjuk Neked) -
planteksz
csendes tag
Sziasztok!
Van egy e-on által telepített rendszerünk Fronius Symo inverterrel, és jó lenne végre beüzemelni az applikációt is. Csináltam egy felhasználót a Fronius oldalán, majd megpróbáltam hozzáadni a rendszert, de amikor megadom a Datamangert a készülékek menü alatt, akkor azt írja, hogy "Az adatnaplózó azonosítója nem elérhető!". Ilyenkor lehetséges, hogy már be van regisztrálva egy másik felhasználó alatt? E-on szokott küldeni belépési infókat az apphoz? Gondoltam lehet, hogy az üzletkötés során használt e-maillel regisztráltak már fiókot nekünk, de nem kapok semmit, mikor rányomok az elfelejtett jelszóra annál az emailnél. -
dabgergo
őstag
válasz
kardkovacsi #23930 üzenetére
Köszi a tippet! Ezek a passzív hűtősek ugyan olyan jók, vagy van hátrányuk?
-
süti5
őstag
A január nagyon jó lett.
320-as előrejelzés helyett több mint 500 kWh jött le a 7,125-ös rendszerről. -
cdl
senior tag
válasz
senki68 #23933 üzenetére
Nekem ugye áprilistól megy a rendszer.
Ebből a rövid időből azt tudom levonni, hogy a PVGIS 0%-os veszteségre állítva közelíti meg legjobban a termelést.
Persze kilengések lehetnek, de elég közel lesz a végtermelésem ehhez.
Ehhez ideális tájolás van.(pont Dél, 35 fokos tető) -
PilG
csendes tag
válasz
bullboy #23920 üzenetére
Wow, ez igy nagyon durvan hangzik!
Amugy sejtettem, hogy nem keves es ezt csak mint jovobeni lehetoseget akarom, ha allambacsi megint ingyenpenzt oszt, vagy ha a villanyarak mar ugy elszalltak, hogy meg ennyiert is megeri....
Ugyebar ha olyan inverterem van, ami nem tud aksit, akkor csak inverter cseres megoldas van, ami ugyanugy nem olcso + esetleges szaldoelveszteshez is vezethet! -
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #23926 üzenetére
ez normális, pár nap múlva (T+2 vagy T+3) van újbóli kiolvasás, hogy elkerüljék az adatvesztést. Nálam már jó ideje nem változik, azt hittem mára már kiküszöbölték ezeket a dolgokat. A végső adat mindig a pontos (MKP) adat.
-
Tibro5
senior tag
válasz
kardkovacsi #23926 üzenetére
Még nem láttam ilyesmit, bár nem rég regisztráltam csak a távleolvasós oldalon.
-
senki68
senior tag
Nézegetem én is ezt az előrejelzést, nem vagyok elájulva tőle.
Ahány fajta annyi értéket jelez előre, elég nagy szórással.
Csináltam egy táblázatot. Én nagyon sokallom azt a több mint 10% eltérést a két tervező közt. Elvileg ugyanazokból az adatokból számolna.
Nincs egész éves adatom, csak október eleje óta dübörög a rendszer teljes gőzzel, így vannak jobb és nem olyan jó hónapok. December az teljes csőd. -
kiliti
csendes tag
válasz
KilgoreTrout #23925 üzenetére
A január nekem is az eddigi legkiemelkedőbb. Most volt a legtöbb plusz, a jósolthoz képest.
Konkrétan a JRC -10%-hoz képest +46,81% túltermelésem lett! Észak Pest megye, -56 fok.
2021.05 101.95%
2021.06 130.74%
2021.07 108.96%
2021.08 105.06%
2021.09 105.25%
2021.10 123.87%
2021.11 97.00%
2021.12 110.67%
2022.01 146.81% -
dabgergo
őstag
Sziasztok!
Inverter elhelyezése kapcsán lenne kérdésem: kint vs bent? Nincs sajnos garázs, vagy külön gépészeti helyiség, így ha beltérre akarjuk tenni, akkor gardróbszobába lenne hely, vagy esetleg a lépcső alatti kamrában.
Beltérben főleg az esetleges zajttól tartok, de ez nem tudom mennyire reális félelem.
Kültéren pedig nem tudom h nem csökkentem-e az élettartamát az esetleges időjárási viszontagságokkal, amik érhetik.Mit javasoltok?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
stickermajom #23927 üzenetére
Szólj majd mi lett, mert nálam nem mindegy, hogy május 31-én van az elszámolás vagy aug 31. Akkor nekem is utána kell kérdeznem.
-
stickermajom
addikt
válasz
senki68 #23909 üzenetére
MVM-nél (volt ELMŰ terület) nekem decemberben volt az elszámolás, a leolvasó hozzánk nem jött, megtörtént távolról. Az app azt írja elszámolva, de számla lassan másfél hónapja nem jött. Lassan fel kéne hívnom őket, hogy akkor most módosult-e a dátum szeptember 1-re magától, vagy mi van.
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok, november vége óta termel a napelemem.
SE 12.5k, 38db Canadian Solar 380-as napelemmel, az alábbi elrendezésben:
A decemberi és januári termelés is magasabb lett, mint a SolarEdge Designer által modellezett (a januári termelés kis híján 50%-kal!).
Helyi illetőségű telepítőcég telepítette, az SE felprogramozással kicsit szenvedtek (ez még most sem tökéletes, mert 1 stringen mutatja az összes panelt), de a termelés alapján meg vagyok elégedve.
-
Tibro5
senior tag
válasz
Geresics #23919 üzenetére
Kiderült mi a gond.
Az óra 0-ról indult, viszont valami gond volt a "munkaterület" beállításával és ezek a magas értékek a felszereléstől számítva a napi szumma adatok. (aminek egyébként nem tudom mi az értelme)
Az ügyfélszolgálat létrehozott egy új munkaterületet, új jelentésekkel ahol már látszik napról napra a termelés.Helyesen:
DP_1-1:1.8.0*0 - 328,097 kWh
DP_1-1:2.8.0*0 - 241,648 kWhKöszi mindenkinek!
-
bullboy
tag
Szia PilG !
Bocsánat előre is, nem a kedved akarom elvenni a Huawei + akksi kombótól, de akkor forintosítanám jelen árfolyamon egy adot cég NEKEM mennyiért telepítené a "sallangokat" egy 5kW-os SUN2000 alá.
Minden inverterre 2db tápszabályozó csatlakoztatható.
1 tápszabályozó alá 3 db 5kwh-s akkumulátor csatlakoztatható, tehát összesen 1 inverterre 2 tápszabályozóval 30kwh akkumulátor rakható. Tápszabályozó minden esetben kötelező 1 db akku esetén is.
Luna 2000 tápszabályozó ~ 320.000Ft+ áfa/db 10 év gari
Luna 2000 5kwh-s akkumulátor 703.000Ft+áfa/db 10 év gari
Backup rendszer: leválasztja a rendszert a hálózatról és elindítja az akku(k)ról való működést.
Backup rendszer 1 fázisú : 163.00Ft +áfa
Backup rendszer 3 fázisú : 241.800Ft +áfa
Akkor számoljunk kicsit, mennyibe fáj egy akksis kiegészítő 5kW-os lépésekkel:
Tápszabályzó: 320.000*1.27= 406.400Ft
Akksi (/5kW) 703.000*1.27= 892.810Ft
backup (3~) 241.800*1.27= 307.086Ft
Sum ->
5kW : 1.606.296Ft
10kW : 2.499.106Ft
15kW : 3.391.916Ft
20kW : 4.691.126Ft
25kW : 5.583.936Ft
30kW : 6.476.746Ft
Nem tudom, hogy máshol olcsóbb e, de én ezt a fajta akksis kialakítást elengedtem... -
Tiédetis
senior tag
Gondolkodtam a rendszerem bővítésén. Kértem ajánlatokat, ezek közül az egyik legfurább: (symo 4.5M, 14db 310 qcell, DNy-i, alig dőléssel)
Rendszerének bővítése kissé problémás lesz: a Fronius (és bármely másik, hagyományos) inverterrel szerelt rendszerbe (a stringek viselkedése miatt) célszerű azonos gyártmányú, de legalább teljesítményű paneleket kapcsolni. 310W-os paneleket már nem gyártanak, de lehet, hogy van olyan vállalkozó, amelyiknél még van a raktárban.
Nagyobb teljesítményű paneleket lehet ugyan a meglévő stringbe bekapcsolni, de nem fogják leadni a várt teljesítményt. -
Tibro5
senior tag
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Tibro5 #23910 üzenetére
1.8.0: fogyasztás - 6553,269 kWh
2.8.0: visszatáplálás - 4360,39 kWh
Ha 0-ról indult, és még nem volt leolvasásod, és ha most lenne a leolvasás, akkor 2192,879 kWh után kellene fizetned.
Az invertereden a 4360-nál nagyobb mennyiségű előállított energia fog szerepelni, ami azért van, mert a ház már az előtt elfogyasztott valamennyit, hogy az az órán megjelenne! -
bobek77
csendes tag
Köszi a tippeket, magától "online lett"
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
Itt talán nagyobb a pörgés.
Valaki tudja, hogy a most futó 100%-os pályázatban milyen kicsi rendszereket vállalnak már? Évi 2500 kWh-s rendszerre van esély? Van meglévő 3 fázis.
-
senki68
senior tag
Nem tudom .
Én kérvényeztem és kaptam egy mailt, hogy engedélyezték."Kérésének megfelelően az éves leolvasás időpontja módosításra került 01. haviról 06. havira.
A felszerelt 44018213000xxxx és a 44017201000xxxx gyári számú mérők SMART típusú (okos) mérők, melyek folyamatosan küldik távleolvasással a mérőállások adatait a mérési központunk felé. Ezeknél a mérőknél a hónap adott napjára érkeznek be nyilvántartásunkba az aktuális mérőállások, így az Ön következő elszámoló számlája 2022.06.20-án fog elkészülni." -
K_L_
csendes tag
válasz
senki68 #23906 üzenetére
Szintén az Eon-nál:
A beüzemelést követően, 1 hónappal későbbre kértem a leolvasást, mint az eddigi.
Az ügyfélszolgálaton beadtam a kérelmet, és kb. a határidő végére (30 nap) megjött a válasz, hogy nem lehet!
1 körzetben egyszerre olvasnak.Az Eon fiókodban mikorra írják a leolvasás dátumát?
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #23905 üzenetére
Nekem sem. Az E-On-nál.
Igaz kijöttek leolvasni. Nemigazán értettük, én sem a leolvasó sem, mikor átrakattam a leolvasást júniusra.
Számlát még nem küldtek.
Ha küldenek reklamálok.
Megint -
bobek77
csendes tag
válasz
kardkovacsi #23896 üzenetére
Nem, emiatt is nem értem sajnos. Próbálkozom még valahogy.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- NAVEE N65 roller eladó
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest