Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Toma
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya25
őstag
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy x év múlva, amikor az inverter garantáltan kipurcan, és pont olyan nem lesz már kapható, tehát új típus kerül beépítésre nem elhanyagolható összegért, az egész engedélyezést is újra kell kezdeni mint a gázkazánoknál, természetesen újabb megtérülést kitoló összegért?
-
cspety
tag
válasz
Geresics #1548 üzenetére
Köszi a válaszod, közben olvastam, elírtam, éves 2800 KWh-ra (,2,8MWh) kértem ajánlatokat.
Szakmailag szerettem volna megkérdezni, hogy a napelem és inverterek összeillenek-e, de amit írsz tényleg ez a legnagyobb kérdés, ki a kivitelező ki szereli fel.
Ismeretségi körömben nem szereltetett még senki, az Interneten körbenézve rengeteg cég van, akik ilyennel foglalkoznak. Van aki azt mondja már 20 éves tapasztalattal rendelkeznek, mások a céginfo szerint 4-5 éve alakultak.
Az árak között vannak eltérések, 10-15%, de a szakmai referencia számomra fontosabb.
Nehéz nagyon úgy választani, ha az ember szakmailag kevésbé ért hozzá, hogy egy ismeretlen cég ajánlása jó lesz-e nekem, illetve a cég hol lesz 5-6, vagy 15-20 év múlva, a 15-20 éves garanciákkal. -
Geresics
Topikgazda
Éves 10 kWh fogyasztásra nem kell napelem, nem figyelsz?!
Éves 10 MWh, azaz 10000 kWh fogyasztáshoz viszont már érdemes!
Hogy mekkorát, az már a helyszíntől függ! Az határozza meg, hogy hova lehet elhelyezni a napelemeket, és az a hely (vagy helyek) milyen paraméterekkel bírnak?
Ha egy ideális esetet veszünk, akkor van egy 35°-os dőlésszögű, árnyékmentes, tagolásmentes felületed mondjuk Pécsett, akkor oda egy 8,7 kWp méretű rendszer kell.
Innen jöhetnek az extra módosítók, mint pl. várható-e fogyasztás növekedés/csökkenés (pl. születendő/elköltöző családtag fogyasztása miatt, vagy riasztórendszer kiépítése miatt, stb-stb.)
Ha megvan a végső szám, akkor jöhet a műszaki hacacáré! Milyen invertert szeretnénk? Milyen monitoring legyen hozzá? Az inverterhez milyen napelemet válasszunk, hogy jó legyen a kiosztás és a feszültség/áramerősség méretezés? Stb-stb... -
LOTR
addikt
válasz
Geresics #1552 üzenetére
persze, teljesen igazad van, csak feltűntek nekem is ezek az apró pontatlanságok, és ezért kérdeztem, hogy miről is van szó akkor...
inkább módosítottam, nem kell túlbonyolítani vagy túlgondolni, akkor maradhatunk annyiban, hogy a kwh és a kwp közötti különbség miatt lehetnek ilyen eltérések az ajánlatban - aminek a pontos tartamát ugye nem ismerjük
de kérdeznék is, hogy akkor hogy szokás méretezni
ha van pl 10kwh éves fogyasztás, akkor mekkora rendszert érdemes telepíteni? mert a 10kwp-s jó eséllyel túltermelné, hogy szokás ezt meghatározni?
köszi -
Geresics
Topikgazda
Nos, mivel nem tudjuk az ajánlatkérő pontos tartalmát, ezért a darabszámokkal nem is foglalkoztam. De a Te üzeneted miatt visszagörgettem picit (nap közben gyerekekkel a nyakamon ezt nem tettem meg), és ezt írta: "Én most gondolkozom egy 2,8 kWh-os rendszer vásárlásán"
Sajnos ez az állítás ugye nem állja meg a helyét, valami nem stimmel vele. 2,8 kWh az semmi. Egy átlagos 2,5 kWp teljesítményű rendszer ennek az ezerszeresét, tehát 2800 kWh-t (2,8 MWh-t) tud egy évben.
Ha az igény 2800 kWh volt, akkor
- aki 2,2 kWp-es rendszerre adott ajánlatot, az arra játszott, hogy az övé lesz a legolcsóbb rendszer (még ha nem is fogja kitermelni azt, ami az igény. Esetleg később pótmunkában berak majd pár napelemet).
- aki 2,4 kWp rendszerre adott, ő úgy gondolja valamiért, hogy az ő rendszere 1160 kWh/kWp termelést fog produkálni. Ez nem lehetetlen, pláne, hogy a napelemek jellemzően pozitív toleranciával rendelkeznek (névleges érték +0-5%), én mégis szeretek inkább optimistábban számolni, mert abból még sosem volt baj, ha többet termelt a rendszer, mint amit ígértem.
- aki 2,8 kWp rendszerre adott ajánlatot, Ő pedig az igénynél úgy gondolta, hogy a megrendelő kWh-t írt véletlenül kWp helyett.Első körben az ajánlatadónak mindenképp tisztázni kell az igényt a megrendelővel, és annak megfelelően kalkulálni valamit. Én inkább a felhasznált anyagokra fókuszáltam, elvégre ez egy fórum, és szerencsére én nem vagyok ajánlatadó, csupán próbálok segíteni, amikor egy kis időm jut ilyenekre!
-
Geresics
Topikgazda
Vannak cégek, akik úgy számolnak, hogy 1kWp napelem 1100kWh, van aki úgy, hogy 1250kWh energiát állít elő. Jobb esetben csinálnak egy PVGIS kalkulációt, de inkább csak vakon mondanak valamit, mert az emberek azt hiszik, hogy az ért hozzá, aki fejből megmondja a tutit. Más kérdés, hogy az a "tuti" az esetek 90%-ában rossz, de nem számít, úgysem bizonyítható...
Az egész tehát matek. Minél többet ad el, annál több a bevétel!
-
Geresics
Topikgazda
Hali,
mind a Galvo, mind a Growatt, mind a SolarEdge inverterek jók Neked ekkora rendszerekhez! A Galvonak külön örülök, hogy újra elkezdték importálni, és nem erőltetik már kis rendszerekhez az 1000V-os invertereket!
Napelemeknél nekem az a véleményem, hogy nincs akkora különbség, mint azt az árak sejtetik, bár az utóbbi időben szerencsére egyre mérsékeltebbek az árkülönbségek.
A Bauer napelem pl. ugyan azt a cellát használta amikor utoljára néztem, mint más kínai gyár. Sharp rendszert összesen 1 darabot telepítettem, de arról sem tudok azóta semmit (nem barátkozós típusú ügyfelek is akadnak), így releváns infókkal nem szolgálhatok (nem ástam magam bele).
Poliból most a 275-285Wp közötti napelemek az elterjedtek, de monoból már inkább a 305-310Wp, így gondolom a 300Wp korábbi szállítás. Ez persze nem hátrány, inkább csak információ.Én azt mondom, nézz egységárakat (Ft/kWp), ill. még fontosabb maga kivitelező!
Ez megint egy nesze semmi fogd meg jól válasz volt, de azért remélem annyi érződik belőle, hogy legalább hibás elgondolás nincs köztük!
-
cspety
tag
válasz
Geresics #1546 üzenetére
Köszi a válaszod!
Közben megérkeztek az ajánlatok, szerinted melyik az amelyik ezek közül szakmailag a legjobb:
1. 9 db Bauer napelem 275 WP, Fronius Galvo 2.0-1, K2 tartószerkezet
2. 8 db Hyundai monokristályos 300W, 8 db SolarEdge P300, SolarEdge SE 2200H, Schletter tartószerkezet
3. 8 db Sharp polikristály 275W, Fronius Galvo 2.0-1, német tartószerkezet, 2,2 kWp
4. 8 db Sharp monokristály 300W, Fronius Galvo 2.0-1, német tartószerkezet, 2,4 kWp
5. 8 db Sharp polikristály 275W, 8 db SolarEdge P300, SolarEdge SE 2200H, német tartószerkezet, 2,2 kWp
6. 8 db Sharp monokristály 300W, 8 db SolarEdge P300, SolarEdge SE 2200H, német tartószerkezet, 2,4 kWp
7. 10 db C-SUN polikristályos 285 W, Growat 3000S inverter 2,85 kWp
8. 10 db C-SUN polikristályos 285 W, SolarEdge SE3000-ER-01, 2,85 kWp
Remélem jól írtam mindent.
-
-
Geresics
Topikgazda
Az inverterek extra garanciájának felárát szerintem nem a teljes árhoz, hanem az inverter árához érdemes viszonyítani. Miért? Mert egy 20 éves kiterjesztett garancia már majdnem még egyszer annyi, mint maga az inverter. Egy jó minőségű inverter, ha jó helyre van telepítve (értsd: száraz, hűvös, fénytől védett helyre), akkor 15 évet simán illene menniük. Az extrán ráköltött pénz jelenbeli és jövőbeli értékét ha nem is vesszük figyelembe, akkor is szerintem jobban jön ki az ember a majdani újabb, jobb hatásfokú, és valószínűleg sokkal olcsóbb inverterrel - mert hogy az inverterek ára is szépen lassan lefelé kúszik...
Hangsúlyozom: szerintem. -
cspety
tag
Sziasztok!
Én most gondolkozom egy 2,8 kWh-os rendszer vásárlásán.
Kértem be több ajánlatokat és azt látom, hogy az inverter garanciák teljesen szerteágazók, ami ugye az egész rendszer egyik fő alkotóeleme.
A Fronius 5 év, de kiterjeszthető akár 25 évre is.
A SolarEdge alap 12 év, de ez is kiterjeszthető 20, 25 évre is.
Nyilván a kiterjesztésnek ára van, de az egész rendszer árához képest kb. 5-10%-os többlet csak.
Megéri ez a hosszú garancia, milyen gyakran hibásodnak meg ezek az eszközök?
Bár azt nem egészen értem, hogy ha egy termékre alapból 5 év a garancia, akkor ezt 25 évre is ki lehet terjeszteni minimális többlet költségért.
Most akkor mennyit bírnak az inverterek?
Ha más példát nézek egy mobilnál megértem a +1-2 év garancia kiterjesztést, de azért az nagyon nem mindegy, hogy 5 év vagy 20 év a garancia.Köszi a segítséget!
-
Geresics
Topikgazda
Nehéz kérdés. Fél éve simán rámondtam volna, hogy az SE felárát napelemekbe ölném inkább, de egyre inkább azon vagyok, hogy az SE jobb, mint eredetileg gondoltam!
A legrégebbi rendszer, amihez közöm van, az 2012-es, és 7 év elteltével már kezdem látni, hogy a napelemek bizony nem egyformán "öregednek". Az SE mindből a maxiumumot hozza ki, a sima sztringinverter esetén pedig a legkisebb áramerősségű napelem határozza meg az egész sztring áramerősségét! Ez 20 évre vetítve viszont simán elképzelhető, hogy megéri a kezdeti plusz beruházást, de igazából rá kellene szánni pár órát, és ki kellene számolni - amit nyilván nem fogok megtenni pusztán lustaságbólNemrég üzembe helyeztek 499kVA-es napelemes kiserőművet párat, ahol SE rendszerek vannak kizárólag! Annak az eredményeire kíváncsi lennék!
-
-
biker
nagyúr
válasz
agyarka #1529 üzenetére
Van 2km-re ide egy 3kW-os rendszer (3kWp mono 0fok dél 45fok tető, 3kW Fronius, tök jó összehasonlító alap)
28-án zavartalan napsütés volt
Adatok nálam/nálacsúcs 2820/2650W
napi 18,52/17,3kWhébredt 24W-al 6:35/7:00
utolsó adat 17:00 120W/12W1000W-ot átlépte 7:30/8:05
1000W alá esett 16:10/15:40Nálam sajnos még lapos a nap, a keleti oldalt kb 12 órától a szomszéd kéménye be tudja takarni, a nyugatit meg napnyugta körül a másik ház teteje, az egész utca kelet felé lejt, a nyugati házak magsabban vannak, hiába ugyanolyan magas ház, a talaj magasabb
Ahogy megy felfelé a nap az égen, ezek eltűnnek majd.
amúgy február nála 283kWh nálam 322kWh
Januárban meg nálam 85 nála 150, ennyit ér a 45 fok, ha lecsúszik a hó róla, nálam kb 15 nullás nap volt a hó miatt -
agyarka
aktív tag
A előre becsövezni jó ötlet, utána már gyorsan be lehet húzni a vezetékeket. A tetőtérbe a bejövő csövet a belső párazárófólia felrakása után a legkönnyebb betenni, akkor még rendesen le lehet szigetelni a fóliát. A szigetelést könnyebb átszúrni, mint a védőcsövet kerülgetni az anyaggal, a fóliával ugyanez a helyzet.
-
SteeWe
aktív tag
válasz
agyarka #1530 üzenetére
Köszi, akkor várok a napelemes rendszerrel.
Mit gondoltok, érdemes lenne-e a vezetékelést megcsinálni, hogy később csak az invertert és a napelemeket kelljen rákötni?
Azért gondolkodom ezen, mert nem tudom, mennyire lehet szépen megcsinálni utólag a vezetékelést. Pl. már leszigetelt tető, bevakolt külső falak. Lehetőleg a tetőtérben a szigetelés már nem szeretném megbontani. Illetve az inverter lehetséges helye és a villanyóra az épület két ellentétes oldalán lesz. Igy néz ki a helyzet -
agyarka
aktív tag
válasz
osiarpi #1531 üzenetére
14x325= 4550 kWp ennyit az SE 3680 vágás nélkül elbír.
A JA a világ egyik legnagyobb lapka és panel gyártója ( sokan csak vásárolt lapkákból gyártják a paneleket.) Az EU ba pozitív teljesítmény toleranciás paneleket szállítanak. Paneljeinek műszaki paraméterei jelentősen nem térnek el más gyártó ugyanazon kategóriás termékeitől.
Az P300 as optimalizáló 300 W feletti panelekkel való hibátlan működésére nincs garancia! A P370 alig drágább.
Mono PERC modulok között a Longi nek jó az ár- érték aránya.
-
osiarpi
újonc
Sziasztok!
Nos, megfogadva a nálamnál hozzáértőbbek és tapasztaltabbak észrevételeit, javaslatait a kettős tájolás miatti problémámra, megfuttattam egy SE rendszer, mono PERC panelos verziót.
Ami az elképzelésemhez talán a legközelebb áll az így fest:
- Qcells Qpeak Duo G5 325W panel 14 db.
- Solaredge SE4K -3 fázisú inverter
- Solaredge P370-5R M4M RS optimalizáló
- Solaredge Wifi interface
Az olvasmányaim alapján ez egy eléggé fullos ajánlat, de legalább szükség estén ésszerűsíthető.
Az energia igényem kb. 4700-5000 KWh/év tartományban van.Arról szeretnék véleményeket kérni, hogy:
- SE rendszerhez nem túlzás-e a Duo panel
- Szükséges-e egy ekkora rendszerhez 3 fázisú inverter (alternatív ajánlatuk egy SE3680 HD egyfázisú)Amennyiben nem a duo panelt választanám:
- Qcells Qpeak G4.1 295-305W-os vagy a
- JASolar JAM60S01 310W-os panel, amire gondoltam.
Itt esetleg nem kellene a 370W-os optimalizáló sem, viszont lehet, hogy eggyel több panel kellene.A Qcells panel eléggé prémium kategória (vagy lehet tévedek), de a JASolar-ról (ami olcsóbb is) nem sokat tudok.
Mennyivel csökkenne a minőség, (ha csökkenne egyáltalán) hogyha a JASolar panelt tenném a rendszerbe?
Milyen panelek jöhetnének még szóba ebben a kategóriában?Köszi előre is!!!!!!!!!!
-
agyarka
aktív tag
Energia igény ismerete nélkül nehéz tervezni.
Az éjszakai szellőztetés és a nagy (hőtároló ) tömegű válaszfalak ( tehát nem gipszkarton vagy Ytong) sokat segíthetnek, hogy elviselhetőbb legyen a hőmérséklet.
Mivel még építkezés fázisában vagy, inkább a súlyosabb válaszfalakra és vastagabb szigetelésre érdemesebb költeni.
A kinti 35+ belül 24 fok körüli hőmérsékletet lesz 1-2 hétig, 40 cm szigeteléssel és éjszakai szellőztetéssel. A legolcsóbb energia a fel nem használt energia.Napelem rendszerrel kapcsolatban megvárhatod az első év villanyszámláját, vagy 10 panel + SE 4000HD ami elég a jelenlegi fogyasztás + 2 klíma nyári használatára (2x~800 kWh), és még bőven marad fejlesztési tartalék az inverterben a + fogyasztáshoz.
-
-
agyarka
aktív tag
Nem kötekedésnek szántam.
Nekem is az egyik tetőm (D) -33 fok, értelemszerűen a másik oldala nem a legjobb.A matekozás helyett inkább maradnék a PV rendszereknél elfogadott meghatározásnál.
Könnyebben értelmezhető,
mint a "nekem a 2x3kW kelet-nyugattal 4kW inverteren ", "a 5fok eltérés (ennyivel fordul északtól a ház)". -
biker
nagyúr
válasz
agyarka #1524 üzenetére
Bocs, nem jött be a kötekedés
Fő égtájak É K D Ny 0-90-180-270 fok
Ezek szögfelező a mellék égtájak, ÉK DK DNy ÉNy akik 45 fok eltolással vannak
Ehhez képest szögfelezőnél van a válaszvonal, tehát ÉK az 45 fok +-22,5fok É pedig 0 +-22,5 fok
Ezek alapján az 5 fokkal keletre északtól bőven észak -
agyarka
aktív tag
Akkor most K-Ny vagy DK- ÉNy?
Az ÉNy nem túl szerencsés, de ha nincs más ... .
Geresics feltételezem csak akkor tervez 125% al, ha a D szerepel a tájolás irányában.A K-Ny kisebb hozamú, mint a részben D I stringek, de a termelés elnyújtottabb. Ilyen esetre a Fronius 200% os túlnapelemzést is enged. Ipari létesítményeknek ideális.
Geresics:
D-i telepítés 45 fok dőlésre 6 kWp (150 % túlnapelemezésre ) 3% vágást jósol az SE tervező programja (5,6 kWp ~2%). Májustól szeptemberig 1,5 -5% a két szélsőérték. -
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1521 üzenetére
háááát
nekem a 2x3kW kelet-nyugattal 4kW inverteren 25 fokos tetőn 5.888kWh-t hozott a pvgis, ez van betáplálva a pvoutputba mint terv, ehhez mérten figyelem a hozamot.
Majd kiderül.
Az már kiderült, hogy nem gondoltam volna, hogy 5fok eltérés (ennyivel fordul északtól a ház) pont 5% eltérést is hoz max áramban, ezt dok napos napon megfigyeltem /string max áram max teljesítmény -
-
Geresics
Topikgazda
-
agyarka
aktív tag
Szia!
Hőszivattyút legolcsóbban GEO/ H tarifával tudsz üzemeltetni. Ezek kedvezményes díjhoz képest nagyon lassan térülne meg a napelem rendszer ami ráadásul a 10+ év alatt azért már meghibásodhat.Önmagában a 2 MWh/ év fogyasztásra sok a PV rendszer állandó költsége ( lásd a bevezetőben).
A hőszivattyúk éves fogyasztásáról van már vmi információd? Amennyiben darabjának a fogyasztása 2 MWh/ év ( kb.1,2 fűtés, 0,8 hűtés) akkor éves szinten 6 MWh ra lenne szükséged ( a nappali fogyasztással együtt), ami figyelembe véve az ideális tájolást akár egy kimaxoltan túlnapelemezett 3,68 KW os inverterrel is hozható, de 4 kW ossal kényelmesen.
-
agyarka
aktív tag
Az első kifizetendő számla a komplett rendszerre ilyen kis teljesítményű rendszer esetén ( panelenkénti kell optimalizáló) általában drágább rá jön ki az SE vel mint a hagyományos string inverterekkel. Hosszútávon azonban biztosan az SE vel jársz jobban, mert:
- az 5-600V os inverterek hatásfoka rosszabb;
- az 5-600 V is inverterekre kisebb teljesítményű mező tehető a feszültség korlát miatt,
- 1000V is inverternél előjönnek a bevezetőben leírt string feszültség problémák -> rossz hatásfok;
- a string inverter bővíthetősége körülményes ( az új panel másmilyen ezért külön stringre kell tenni, úgyhogy a feszültségek rendben legyenek);
- string inverter esetén tájolásonként külön string kell;
- SE akár panelenként is bővíthető ( minimális tájolású korláttal);
- a 4kW os 1 F SE elketyeg 10 panellel ( a 3 F 14 el normál optimalizálóval) rendes hatásfokkal;
- 4 kW SE 4000HD ra felmehet 6,2 kWp, de a kisebb vágás miatt számoljunk egyszerűen 6 kWp el;
- idén nálam 3 SE rendszer nem a legkedvezőbb telepítéssel közép és a ny-i országrészen várhatóan 1245 -1280 kWh/ kWp et fog hozni. 1100 al számolva is 6,6 MWh/ év várható a majdnem kifullozott SE HD 4 kW ostól! -
SteeWe
aktív tag
Sziasztok,
Mekkora teljesítményű rendszert ajánlotok a következő paraméterekre
- Éves fogyasztás kb. 2000 kWh klíma nélkül.
- Klímával szeretnék majd a fűtenésre rásegíteni és hűteni is.
- Alsó szintre spit klímát tervezünk 1 db 4-5 kW-os kültéréviel, 2 db beltérivel.
- Tetőtérbe légcsatornázható klímát 5-7 kW-os kültérivel.
- Déli fekvésű tetőre kerülni a napelem
- Kb. 30-35 fokos dűlésszögű tető.
- Nincs semmi árnyékolő tényező pl. kémény, fa.
- Település: SzegedElőre is köszi a válaszokat.
-
Geresics
Topikgazda
SMA inverterek adatlapját évek óta nem néztem már, így nem is rémlik a bemeneti paraméterük.
Froniusból az a baj, hogy már csak az 1000V-os invertereket akarják itthon forgalmazni, és az nem lesz Neked jó, ha az 1000V-os inverterre ráraksz 10-10 napelemet munkapontonként, mert pocsék lesz a hatásfoka...
Más gyártóknak viszont van DC 5-600V-os invertere, csak alaposan körül kell nézni, hogy a 2MPPT is meglegyen hozzá.
1 munkapontra 5-600V-ost, ami tud 3-3,5kW-ot könnyű találni, de olyat, ami tud 6-7kW-ot 2 munkaponton, és ehhez még nem is 1000V-os, azt már nehezebb... A Growattnak pl. tuti van ilyen megoldása, de nemrég változott az engedélyezett inverter listájuk, és bevallom már nem követtem azt sem, így utánanézést igényel... -
Colin111
csendes tag
válasz
agyarka #1510 üzenetére
először is Köszönöm a linket, így már jobban értem az optimalizálók működését
másrészt köszi a vezetékek hossz/terhelhetőség listáját
(nem gondoltam ilyen hosszú távolságokra)
ami lényeg, hogy az emeleten hagynám az invertert, hogy közelebb legyen a tetőhöz/panelekhez
a földszinten kb a tervezett hely alatt van a villanyóra szekrény és a hely mellett van az emeletre menő
220-as hálózaton egy 100*100-as elosztó doboz, arra gondoltam ha nem fér be további vezeték a
falban lévő lemenő csőbe, akkor rá lehetne kötni a már ott meglévő vezetékre - természetesen a megfelelő
16A-s fázisra - hogy ne kelljen a födémet átfúrni egy 3 eres vezeték miatt....
remélem érthetően fogalmaztam -
ALI_G
veterán
válasz
Geresics #1505 üzenetére
Egy sima SMA vagy Froniusz 2 MPPT-vel nem gazdaságosabb a SolarEdge-hez képest? Csak 2 eltérő tájolásról lenne szó, árnyék nélkül. 3x16 A van. Ez a teljesítmény biztosan nem fogja fedezni a jövőbeni teljesítményt, mert egyel többen leszünk jövőhéttől
Korábbi ajánlatban Sharp NDRJ265-ből terveztek 10-et, ami 1654 x 989. Feltételezem, hogy nagyobb méretű nem férne el (ekkor egyébként még kisebb volt a becsült fogyasztásunk; a 3564 Kwh valós fogyasztás).bocs, az agressziv kismalac stilusert
-
agyarka
aktív tag
válasz
Colin111 #1507 üzenetére
Olyan hosszú AC vezetéket használsz amilyet akarsz. Méretezni feszültség esésre szokták. Iparban jó ha az 1% ot nem haladja meg, háztartási gépekhez 3% elfogadható. Mivel veszteséggel jár, inkább az ipari méretezném. Például: 10mm2 réz 16A 41m, 32A 22m. 16 mm2 66m ill. 35m. A 16 os rézvezetékből több inverterbe csak a tömör megy bele, a sodrott ( érvéghüvellyel) nem fér bele.
Az SE fix stringfeszültségű azt jelenti, hogy az optimalizálók együttesen 370-380V körül tartják a string feszültségét. Bővebben :
https://www.solaredge.com/sites/default/files/se_application_fixed_string_voltage.pdf -
Golyobis
tag
válasz
Geresics #1501 üzenetére
Itt írnak konkrét árakról, de sajnos nem sikerült a rendszer teljesítményét az itt emlegetett kwp-re átalakítani (akármi is az, mert számomra az ismertetőből nem derült ki hogy ez pontosan micsoda azon kívül hogy a teljesítményre utal.) ott ugyanis "unit"-nak írták a megtermelt mennyiséget, ami ugyancsak nem tudom micsoda. Talán kwh-t jelent, és ha igen akkor tényleg nem látszik olyan különlegesnek.
-
Colin111
csendes tag
válasz
Geresics #1491 üzenetére
Bocs, erre nem találtam választ:
Olvastam egy korábbi bejegyzésben, hogy nem kell a villanyóránál bekötni a visszatápláló ágát az inverternek, azaz a lakás bármely pontját ráköthető a 220-as hálózatra ha jól értelmezem, csak elég vastag legyen az órához vezető vezeték...
Mekkora távolság engedélyezett ha ez igaz? Nem szeretnék födémáttörést csinálni, ha nem muszály...Lenne még olyan kérdésem, hogy mit jelent a SolarEdge invertereknél a működési feszültség állandó 380V??
Annyi infót kaptam hogy az SE3000-sre 8-12db 300-as panel köthető mert az optimalizálók ezt megoldják...Más invertereknél úgy látom egy nagyobb feszültségtartomány van megadva (pl. 120-450 stb.)
-
Geresics
Topikgazda
én a helyedben 10db monokristályos, 60 cellás (tehát 1650x992mm-es) napelemet keresnék minimum 310Wp körüli teljesítménnyel, és ehhez passzoló (nem 1000V-os) invertert keresnék.
A jelenlegi fogyasztásodra ez kb. jó volna, és még maradna éves szinten pár ezer forint villanyszámlád, ami jó, mert nem táplálsz be többet, mint amit fogyasztasz, és nem kergeted magad bele felesleges fogyasztás-növelésbe.
Ha később akarsz bővíteni, akkor lehet akár egy 4kVA-es SolarEdge invertert is nézni az eltérő tájolású tetősíkok miatt.Ha nagyobb, 72 cellás (2m*1m) napelem is elfér, akkor viszont más a helyzet, mert akkor már a 10 napelem is elég lehet! Annak mások a feszültség-értékei is, tehát borul minden szerencsére!
u.i.: (#1504) ALI_G
azért ezt lehetett volna szebben is... -
Banano
tag
EMASZ-nal is ugyanugy ki kell tolteni egy engedelyeztetesi eljarast? Kulonbozik valamiben az eon-tol?
Eon valaszolt kozben,azt irjak nem vagyok az ugyfeluk.
Osszekevertem kicsit a dolgokat..
-
LOTR
addikt
válasz
Geresics #1501 üzenetére
én is egy kicsit most, hogy a kolléga megemlítette, utánaolvasgattam és egy helyen láttam megemlítve árat is, bár közel 2 éves és érdekes módon azóta kb semmi új fejlemény nincs(érdemi), de 14kwh-s rendszerre 5k gbp árat írtak, ami azért eléggé túlságosan szépnek is tűnik, hogy igaz legyen kb ~130k huf/kwh
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Golyobis #1498 üzenetére
az ikeás "olcsó" napelemről szóló hírek tökéletes példája a mai hírportálok hozzá nem értő, és amúgy is nem utánajáró működésének. Olvasnak valamit, lefordítják, és közzéteszik - minél nagyobb klikkvadász címmel, a többi portál pedig ellenőrzés nélkül átveszi, és terjeszti, esetleg egy kicsit hozzágondolnak.
Méretről pl. sehol nem írtak. Miért? Mert szó sem volt róla. Simán elhiszem, hogy eredetileg egységárról beszéltek, tehát kilówattonkénti árról. Az IKEA nem egy karitatív szervezet, nem fog semmit veszteséggel árulni.
A fentiek tükrében Angliában simán lehet, hogy az 1MFt/kWp jó ár, de itthon még a felkapott hírű felezés után sem minősül jó árnak!Ne higgyetek el mindent, amit a bulvársajtóban olvastok, kérlek!
Ma már a kattintások száma számít, és hogy max 10 sor legyen, mert különben nem olvassák el! Az alapos utánajárás, és a 2 oldalas cikk igényes megírása ma már nem elfogadott az újságoknál...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- MultiPro Go FDP22.130GY
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest