Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  RAM topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:00:17

LOGOUT.hu

A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49020) mh197


mh197
senior tag

Sziasztok!

A következő problémám adódott. Van egy 2x2 Gb OCZ platinum 1100 Mhz-es ddr2 ram párom, ami éveken át hibátlanul ment 2.19 V-os feszültséggel (2.2V a gyári).
Nemrég vettem 2x2 Gb OCZ platinum 1066 Mhz -es ramot (szintén fekete ocz nyáklaposak), és beraktam a korábbi modulok mellé. Így összesen 8 Gb ram volt a gépben. Ment is minden rendben heteken át, ugyanúgy 2.19 V fesszel, duálban, és minden korábbi beállítással, de egyszer csak menet közben jött egy kék halál, és gép újraindul, majd sípolás...
Kivettem a ramokat, egyenként kipróbálva az egyik 1100 Mhz-es modul nem indul, a többi rendben van. Most a 2x2 Gb 1066-os megy benne duálban hiba nélkül.

Az egyik kérdésem, hogy az OCZ -k élettartam garanciájának érvényesítését tudja-e itt valaki, hogy hogyan megy? Van-e esetleg aki már csinálta is? Elvileg az 1100-as ramjaimra ilyen gari lenne.

A másik kérdés, hogy ha nem lehet gariztatni, vagy nem éri meg, úgy van-e lehetőség esetleg a modul javítására? Akár vállalkozó szelleműek is jelezhetnek, mivel így is halott a ram, tehát sokat nem veszthetek vele.. ;) Feltételezem nem a ram chipek haltak be rajta, mivel egyik pillanatról másikra lett teljesen halott a modul, azóta csak sípol a lap, ha ez a ram benne van. Megfőni biztos nem főtt meg, mert magasabb feszültséget nem kapott, mint a gyári előírt, és egy 8 cm-es venti is hűtötte lassú fordulattal felülről. Megfogva kézmelegek csak ezek a ramok.

Eszembe jutott még, hogy esetleg ott hibáztam, hogy két nem teljesen egyforma rampárt tettem egymás mellé, hiszen az 1066-os rampárok chipjei a borda alatt láthatóan kisebbek, az 1100 -asoké pedig nagyobbak. Ezt csak a nyák és a borda közti résen láttam mondjuk, nem szedtem le a hűtő lapot.
Lehet egyébként 2x2Gb mellé olyan 2x2Gb -ot tenni, ami nem azonos típus? Nem lehet, hogy így az egyik rampáros több áramot kap azonos fesz mellett, vagy valami ilyesmi?? Biztosan hülye kérdés, de ez is felmerült bennem. A dual channel szépen ment rajta heteken át, így lehet csak véletlen meghibásodás, de jó lenne tudni az okot..

Előre is köszönök minden építő hozzászólást, segítséget a témában. :R

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  RAM topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.