Hirdetés
- New Game Blitz - 2024
- Egy fél GPU passthrough KVM-en
- Astra kalandok @Első rész
- Asszociációs játék. :)
- No Voice in the Galaxy
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Sencor SDC 4800B Teszt – Praktikus Ébresztőóra Színes Kijelzővel
- Mit szóltok a „hallgatózó” telefonokhoz?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kube
senior tag
Üdv.
Ma hozzájutottam Kigston 2X512 DDR1 400MHz ramokhoz. A probléma az velük hogy mindkettőből csak a felét ismeri fel az alaplapom, próbáltam máséba is ott is ez a tünet. Dualban mennek de természetesen az 1GB helyett csak 512Kb-ot kapok. Ha csak egyet rakok be akkor 512 helyett 256 az eredmény. Egyoldalas ramok.
Gigabyte GA-7n400 lapban vannak, mely támogatja a 400-as órajelet.
Szóval nem tudom mi a gond, pedig a ramok jónak tűnnek.
Típus: KVR400X64C3AK2/512k (ebből van kettő)
Lehet ezt orvosolni?
No emotion, any more than a wave, can long retain its own individual form.
-
rayoliviero
veterán
DRAM frequency.: 1866 MHz
DRAM timing mode: link
command rate: 2T
tCL: 10T
tRCD: 11T
tRP: 10
tRAS: 27
tRFC: 188 (RCF nem volt, csak RFC)
DRAM voltage: 1,645 vagy 1,652 (nincs 1,65)
CPU I/O voltage (gondolom ez az a VTT): 1,15 vagy 1,17 is vanAz utolsó kettőt akkor mire állítsam? DRAM: 1,652 és CPU I/O:1,17?
-
04ahgy
nagyúr
válasz rayoliviero #35854 üzenetére
tRFC-t akartam írni. (szerk.: és azt is írtam, és más sem írt RCF-et. Hogy azt vajon honnan vetted? )
A CPU I/O és a VCCSA (System Agent) is legyen azonos, 1,15V körüli.
Szerinted 1%-os eltérésnél azok a feszek nem mindegy, mennyire vannak beállítva? Ha meg azt mondják, hogy károsodik 1,5V felett, akkor hallgass rájuk, és inkább ne akarj RAM-ot tuningolni, akkor biztosan nem ér csalódás. Amúgy is, csak szintetikus tesztekben és tömörítésben mérhető a gyorsabb RAM által okozott gyorsulás, másban nem!
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz po1son #35850 üzenetére
Hogy a fenében működne kitként, ha egyszer nem kit?
Amennyiben a single / dual / triple / quad channel üzemmódra gondolsz, akkor igen, de ha mégsem (1%), akkor sehol nem reklamálhatsz.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Előfordulhat. Túl újak, túl nagy sűrűségűek a chipek a modulon. Az is lehet, hogy nem támogatott a szervezés a modulon (nem 8 bank, hanem 4 bank).
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz rayoliviero #35858 üzenetére
Nincs mit. A CPU hűtésre figyelj, lehetőség szerint 75°C fölé Realtemp-ben ne menjenek a magok. Az többet számít élettartamban.
HGyu
-
rayoliviero
veterán
válasz 04ahgy #35859 üzenetére
Felhúztam az i5 2500K-mat 4,5 GHz-re és az órajelet visszaveszi Linx alatt egy idő után. 76 fok hőmérsékletűek max. a magok Realtempben. Azt mondták melegszik a mosfet az alaplapon valószínűleg. Vettem egy 14 cm-es ventit a számítógépház tetejébe, valamennyit segített, de több idő után, így is visszaveszi még, utána amúgy visszaáll 4,5-re. Váltakozik örökké az órajel.
Nem tudom, hogy a mosfet melegedése okozhatja-e, mert az újabb hűtés van az alaplapon elvileg (MSI Z77A-G45). Vagy nem amiatt veszi vissza, hogy a BIOS-ban be van kapcsolva az overspeed protection? Vagy annak semmi köze hozzá?
Amúgy 24/7-re van beállítva ez a 4,5 GHz, 1,3 V-on. Az MSI alaplap sajnos pedig még most sem veszi vissza a feszültséget, az újabbakban sem oldották meg. Csak az órajelet veszi vissza. Tehát nekem örökké 1,3 V. -
04ahgy
nagyúr
válasz rayoliviero #35860 üzenetére
Az overspeed miatt. Meg a TDP limitet is meg kéne növelni, meg az áramlimitet. Ha meg nem DVID-del emelsz feszültséget, sosem fogja visszavenni.
HGyu
-
rayoliviero
veterán
válasz 04ahgy #35861 üzenetére
Long duration power limit: 200
Long duration maintained: 1
Short duration pwer limit: 250
Primary plane current value: 1024
Secondary plane current value: 32Ezek így voltak alapból.
"Ha meg nem DVID-del emelsz feszültséget, sosem fogja visszavenni."
Ne haragudj ezt nem értem. Mi az a DVID?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz rayoliviero #35862 üzenetére
DVID: Dinamikus VID. Ez az, amikor nem konkrét feszültség értéket adsz meg (pl 1,3V) hanem a VID-től való eltérést. Ami lehet pluszos és mínuszos eltérés is term.
De ezt marhára nem ebbe a topikba való szvsz. Irány az SB topik.
#nincsbennetarcsi
-
Kube
senior tag
válasz 04ahgy #35857 üzenetére
Üdv.
Annyira nem nevezném őket újnak, 8 bankos téma és 1 oldalú ha minden igaz. Azon gondolkodtam hogy amit itt néztem aprón: KVR400X64C3A/512 azok rendesen mennek, viszont nekem van benne egy K2 is, az lehetséges hogy a kitet jelöli egyben az 512 jelzés?
Találtam egy hirdetést ott a srác ugyanolyan ramot ad el amilyen most nekem is van zárójelben pedig megjegyzi hogy "1*256MB".
No emotion, any more than a wave, can long retain its own individual form.
-
-
MasterMind
tag
Szerintetek jelenleg a memóriáknál mi befolyásolja jobban a sebességet, az időzítés vagy a frekvencia? Az a baj, hogy hallottam már ezt is azt is. Egyébként mind játékra, mind általános használatra gondolok.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz MasterMind #35870 üzenetére
Egy dolog számít RAM esetén: legyen belőle elég. A mai árak mellett ez nem érdemi probléma.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz MasterMind #35870 üzenetére
Első körben ddr3 1066MHz-es CL7-es rammal toltam, aztán lett 1600 CL8-as. Egyetlen játék sem gyorsult tőle...
#nincsbennetarcsi
-
04ahgy
nagyúr
válasz dewil666 #35873 üzenetére
Jók.
(#35868) MasterMind: SuperPi 32M esetén mindkettő, minél kisebb a késleltetés, és minél nagyobb a frekvencia. A többi alkalmazást, otthoni használatot tekintve pedig hallgass Qru és daa-raa tanácsaira.
HGyu
-
krisztian98
csendes tag
Sziasztok,
A következő kérdésem lenne.
A gépem a következő:
P35-DS3
Q8400 CPU
Geil ultra 2*1GB 800 4-4-4-12
GF GTX460-as VGA
Win7
Full HD-ben játszok.Úgy érzem, hogy a 2*1Gb ram néha kevés a crysis alatt olyan 140MB szabad memóriám marad.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne váltanom 4GB-ra? Ha igen, akkor mit javasoltok?
vegyek még a mostani mem mellé 2*1GB ugyanilyen memóriát?
Vagy vegyek 2*2GB-ot?
Ha 2*2GB-ot veszek, akkor mekkora a különbség a 800MHZ és 1000 és 1200 között? Érdemes 1000 - 1200-esbe beruházni?Köszi:
K -
Qru
MODERÁTOR
válasz krisztian98 #35875 üzenetére
Ha nincs tuning akkor jöhet ugyanilyen 2x1GB-os kit. A 2GB valóban kevés ma már.
Nem érdemes 1066/1200-asat venned, a játékok semmit nem gyorsulnak tőle.
#nincsbennetarcsi
-
sityu22
csendes tag
válasz krisztian98 #35880 üzenetére
Elviekben igen jó.
Értékelést ne feledd :) ;) :) sityu22 felhasználónak 7 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!
-
04ahgy
nagyúr
válasz krisztian98 #35880 üzenetére
Elvben jó, gyakorlatban pedig alapból nem fog 1000MHz-en menni, csak ha tuningolod a gépet. Ugyan a memóriaszorzó a 333MHz FSB-jű proci miatt beállítható lesz, de a régi RAM-od visszafogja az újat (habár a 800/CL4 lazán fog 1000/CL5-öt menni). Az MCH is fogja kérni a feszültséget.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
M^xx
aktív tag
Srácok i7-3930K mellé milyen memóriát érdemes venni, érdemes minél nagyobb MHz-est vagy elég az 1600MHz ?
Free ts3 szerver IP:battlezone.hu
-
04ahgy
nagyúr
válasz jim_raynor70 #35884 üzenetére
3930K szorzóval túlhajtható, a RAM-ok maradnak 1600MHz-en. 1866MHz és felette már kéri a CPU a VTT-t, főleg 4GB-os modulokkal, és nagyom melegszik.
HGyu
-
<MZ/X>
őstag
Van egy Corsair Dominator 2x4GB 1600 Mhz memóriám, de a BIOS szerint csak 1333 Mhz-en működik (Giga GA-990FXA-UD3), és amikor a szorzót föltolom, akkor nem tud azokkkal a beállításokkal bebootolni? 1.5V-on megy. Mi lehet a baja, mit lehetne tenni?
Original's never fit - Socket 370
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz 04ahgy #35885 üzenetére
Igen, viszont akinek 3930K-ja van, nem biztos, hogy megall csak a processzor tuningjanal. Foleg, ha raharap a 4 csatornas kiirasra...
De mint tulajtol, hadd kerdezzem meg, hogy az a "nagyon melegszik" szamokban mit takar alapjaraton es terhelve? Illetve leggel vagy az adott Moraval van hutve? -
04ahgy
nagyúr
válasz jim_raynor70 #35887 üzenetére
Vízzel van hűtve. 1,25V VCCSA és 1,25V VTT kell a CPU-nak a 2133MHz-en szaladó 4*2GB modul stabil meghajtásához. 4GB-os modulok esetén még több. A VCore 1,55V, és így kajál a teljes rendszer Vantage CPU teszt alatt (idle HD7970-nel, ami kb. 15W-ot kér, egy SVP100S2/64G SSD, 3 venti, LAING DDC szivattyú, AX750W Gold táppal) a konnektorból 480-495W-ot kajál Vantage CPU teszt első fele alatt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz <MZ/X> #35886 üzenetére
Mi a RAM pontos modellszáma? Emlékeim szerint ott bizonyos típusoknál már CL10 az időzítés, azt lehet, hogy át kellene manuálisan állítani. A tRFC-t is állítsd 160ns-ra, és a Command Rate-et 2T-re.
Milyen CPU van a lapban?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz <MZ/X> #35890 üzenetére
CL9-ben is vinnie kell akkor az 1600MHz-et. [link]. De a Command Rate és a tRFC legyen az általam javasolt. A lapon a legfrissebb BIOS van? (Másfél hete jött ki friss Beta a rev.1.2-es és a rev.1.1 és 1.0 lapokhoz is.)
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
<MZ/X>
őstag
válasz 04ahgy #35891 üzenetére
Megnéztem a BIOS-t, és alapból így vannak beállítva. Találtam viszont olyat, hogy EOC aka Easy OverClocking, amiben be lehet állítani, hogy milyen órajelen menjen, illetve, van egy olyan is, hogy Profile1. Az 1600-asra rákattintottam, viszont kiírta, hogy nem optimális feszültség. Tényleg feltolta 1.6V-ra a DRAM v-t. Aztán néztem a Profile1-et, ott 1.5V, viszont ugyanúgy kiírja, hogy valami nem optimális. Ennél ezek a feszültségek vannak:
CPU PLL: 2,5
DRAM: 1.5
DDR VTT: 0.75
NB V: 1.8
HT LINK: 1.2
NB/PCIE/PLL: 1.8
CPU: 1.4125Csak ez utóbbit jelzi ki amúgy, ez ugyanannyi.
Original's never fit - Socket 370
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz <MZ/X> #35894 üzenetére
Mindegyik alapértelmezett, teljesen rendben vannak. Azért pampog, hogy not optimized, mert nem Auto-n van a Voltage kezelés...
HGyu
-
dscholtz1975
csendes tag
Sziasztok,
most szándékozom gépet cserélni:
2500K
Asrock Z68 Pro3 Gen3
illetve a RAM: CMX8GX3M2A2000C9van esetleg valakinek ezzel a memóriával tapasztalata?
a procit nem szeretném húzni, gondolom nem mennének a ramok ezzel a procival 2000Mhz-en, viszont érdekelne hogy várhatóan milyen frekvencián és milyen késleltetésekkel tudom majd használni...
köszi!
-
04ahgy
nagyúr
válasz dscholtz1975 #35897 üzenetére
1866MHz CL9-9-9-27@1,65V, vagy akár 2133MHz CL10-11-10-31@1,65V is esélyes, ki kell próbálni. CPU VTT és VCCSA emelés legyen az 1,65V-ról járatott RAM-ok mellett, legalább 1,15V-ra.
(#35898) <MZ/X>: Esetleg egy modult kiemelni, és a benn levővel próbálni? Ha nem megy, csare. Nem tartom kizártnak, hogy valamelyik modul a ludas, és nem viszi az 1600MHz-et. A BIOS-ról még nem nyilatkoztál, hogy a legfrissebb-e.
(#35899) jim_raynor70: combos is. A Mo-Ra 2-vel, amin 9db 12cm-es Xilence venti van, kb 1000rpm fordulattal, a LAING DDC full feszültségről megy, így 82-85°C-osak a magok RealtempGT-ben. A vízhőmérséklet kb. 2°C-szal magasabb a 26°C szobahőmérsékletnél. A 990X kb. kétharmad ennyit fűtött, 5GHz-en, vízzel.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Villanyszerelés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Ukrajnai háború
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest