Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
razor03
üzenetére
Még jó, hogy a Power LED-re nem indul el.
Szerintem teljesen hagyományos a
kiosztás, hiszen nem lapspecifikusan is csillió találat van az általam linkelt képre.
Egyszerűen a jelmagyarázatot nyomtatták teljesen kretén módon, amiből sokféle,
leginkább téves következtetést is le lehet vonni a lábkiosztásra. Szerintem...
Szerk: lásd pl. Intel...
Sőt, konkrétan a DX58SO2 manuáljában is ugyanez van:
-
-
Czmorek
aktív tag
válasz
razor03
üzenetére
Ami számottevő az a 6.0gp/s Sata 3.0 interfész pcie 2.0, így 500Mb/s körül dolgoznak benne a Sata SSD-k.
A R3E-nél sajna csak 250Mb/s körül hasítottak. Hogy itt mi is a valódi probléma most nem néztem meg, otthon se vagyok, de mintha csak 1.0 pcie 1x-en menne...
Van USB 3.0 Header a ház előlapjára, Wifi.
Fekete a Bios is, tuningnál vannak egyéb beállítási lehetőségek.
Ami hátrány az talán, h nincs hőérzékelő dióda az észak-hídnak, nincs OC Station csatlakoztatási lehetőség sem.
Valamint nem jó rá teljesen a R3E vizesblokkja, kicsit mókulni kellett hozzá. Az EK csinált hozzá 'sajátot' is, de ritka mint a fehérholló. -
-
kenand
veterán
-
Speed®
titán
válasz
razor03
üzenetére
Ez ma is megoldható, sőt, jóval hatékonyabban..erre vannak a Noctua C14/Dark Rock TF féle topflow bengák. Előbbit nemrég adtam el, mert meguntam, utóbbit vettem tesztre, de nem estem hanyatt (okádék a szerelék), marad az AF Gotthard a retrózáshoz. Ha egyszer ráveszem magam, akkor meg bepakolom a Z600ba a két Megahalemsemet az X5675ökre, hogy néma legyen végre

-
jokeph
nagyúr
válasz
razor03
üzenetére

Jelenleg Dark Rock Pro 3 van rajta már jó ideje, az a VRM-re juttat levegőt, de máshová nem.
Személyes kedvencem a 9700-as, nekem a szürke nVidia Edition van, ez hűti a 3,74 GHZ-re húzott Xeon X3360-at. Méghozzá hatékonyan és csendben. Az Asus P5E3 Deluxe alaplapon zseniális hűtés van, nem izzad semmi rajta.
-
jokeph
nagyúr
válasz
razor03
üzenetére
Nekem P6T Deluxe van, amígy nem AIO volt a CPU-n, hanem a gyári Intel légkavaró (antituning igencsak), addig az NB borda épp meleg volt csak.
Felkerült az AIO a CPU-ra, rögtön fűtőtt az NB borda, de a VRM is egy combosabb OC mellett - X5677 Xeon 3,47@4,5 GHZ HT ON.
Meg is kínáltam az egész lapot aktív hűtéssel (nem házban volt).
Innentől kezdve a VRM, NB és az SB bordák is max langyosak voltak. -
Remus389
veterán
válasz
razor03
üzenetére
E5-1660 v3 lesz az én barátom
Esetleg ha jó áron találsz Ebay-en vagy Aliexpress-en E5-2667 V3-ast, az 3,6 GHz-ig turbózik, 8 magos, viszont nem tunningolható. Ha jó áron van, akkor megfontolandó. Szerintem az is mindenre elég bőven 3,6GHz, 8 mag quad channel-lel és nem kell aggódni a fogyasztás/melegedés problémájával sem. Így egy kínai lapban is biztonsággal működik, bár én inkább a márkás, használt X99 lapot preferálnám.
Úgy tudom a V4-es Xeonokban nincs all-core hack (tehát az összes mag maximális turbó órajelen megy), csak a V3-asokban.
-
HSM
félisten
válasz
razor03
üzenetére
Attól az még 5Ghz-es marad. Legfeljebb amikor tartósan teljesen leterheled mind a 8 magját (nem túl életszerű), akkor egy nagyjából 20-30 másodperc után nem 5Ghz-en fog menni, csak mondjuk 4,5-ön, cserébe 250W helyett nagyjából 150-ből, ami máris teljesen kezelhető, és a brutális erő is megmarad. A lényeg, hogy teljesen élhető, jó processzor gyártható belőle kedvező fogyasztással egy minimális odafigyeléssel és kompromisszummal.
Sajnos ezek a modern processzorok így lettek kitalálva, maximális órajelen TDP limit nélkül túlfutják magukat, a 65W-os Ryzen 3600-ammal ugyanez a helyzet, gyári beállításokkal kicsit bugos limittel úgy szaladt fel 90 fokra a 180W-os hűtőm alatt, hogy csak lestem. [link] -
HSM
félisten
válasz
razor03
üzenetére
A 9900K-ra akkora TDP (fogyasztás) limitet állítasz be, amit csak jónak látsz, és ennek megfelelően fogja kérni a hűtőt, VRM-et.
Szerintem a harmadik generációs Ryzen kellően lenyomta az új belépő 6-magos CPU-k árát, ott elég jó lett az ár/érték arány, bár nyilván nem annyira, mint ezeknél a régi erőműveknél.
#48395 Remus389 : Kb. 5000 forintért biztosan nem mondanék le 2 magról.
A VGA-kért jó pénzt adnak mostanság, az RX580-am is háromszor annyit ér, mint amennyiért vettem két éve.
-
Remus389
veterán
válasz
razor03
üzenetére
A 9900K nagyon jó, de sokkal drágább (és korántsem annyival, amennyivel gyorsabb).
A Ryzen előnye hogy vehet bele 5800X-et is, de jelenleg az még drágább mint a 9900K, kicsit talán gyorsabb is. [link]
A Xeon előnye hogy sokféle 12-18 magost is vehetsz majd bele, meg kevésbé hétköznapi processzor.
Melyik lesz az utódja?
-
rup1u5
nagyúr
válasz
razor03
üzenetére
Nem érné meg, tekintve hogy a 1680 v2 még mindig nagyon drága. (~€200)
Ezt tudja Geekbench-ben. -
-
kenand
veterán
válasz
razor03
üzenetére
Fiamnak szintén a nagy játékok miatt vettem egy olcsó NVME SSD-t. A pályák között érezhetően hamarabb tölt be, mint HDD-ről. Új(abb) VGA most nem rentábilis kiadás

250-es NVME SSD-ta csak azért írtam, mert relatíve olcsón tudtunk jobb sebességet elérni. Ráadásul a tartalék lap jól működik, de 6-ból 2 SATA csatija bizonytalankodik (lehet koszos?), az NVME SSD ettől is független... -
qdak
addikt
válasz
razor03
üzenetére
Pontosan mennyire ismeri fel a win ? (eszkozkezelo ?)
Egyszer nalam egy hibas utp kabel eldobatta 2 gepen is a csatlakozast, talan akkor meg a p6t nalam volt (barmelyikkel megeshet), nincs halozat azt irta, adapter beallitasok/ipv4-et rendbe kellet tennem, mert addig full halottnak tunt
Esetleg nincs ip utkozesed ?
Amugy a gyereknel van a lap most mar, sima win 10 driverrel megy alapbol. -
Remus389
veterán
válasz
razor03
üzenetére
Hogy a viharba ne, nekem pont az van: [link]
A BIOS-om szerintem sima gyári, az X5675-öst ajánlom, mert az 95W-os még, de az eggyel feljebbi már 130W-os (persze a gyakorlatban nincs ekkora különbség, de ezzel a tudattal nyugodtabb vagy szerintem), legjobb tunningeredményem 4,2 GHz
-
Laraxior
titán
válasz
razor03
üzenetére
SSD és SSD között nem igazán fogsz érzékelhető gyorsulást tapasztalni. Az, hogy 200-al ír, vagy 2000-el... egyedül akkor van haszna, ha tárhelynek használod. Rendszerként nincsen rajta írás, max kicsit gyorsabban beolvassa a sok betöltenivaló programot. Mennyivel gyorsabban? Mondjuk 1mp-el.

-
-
válasz
razor03
üzenetére
Akkoriban amikor kijött akkor workstationokba azért elég volt szinte mindenre 24gb ram, de álltalános talán 2x2gb ram volt az akkori gépekben.
Valójában nem volt hardveresen limitálva, csak intel nem támogatta a használatát. Ha rákeresel google-n jópáran használnak 48gb-al is ilyen procit x58-ban és i7-eseket is. -
rgqjx
aktív tag
-
envagyok
veterán
válasz
razor03
üzenetére
Szia
A 1366 szépsége nem az olcsósága, hanem a történelme, amit 2008-2010 között írt.
Most mikor 10. Genes i5 is van már 6 magos 50 körül nem feltétlenül kell 300-akat költeni, de ryzen-t is össze lehet dobni olcsón erőset.
Én retró gépnek raktam be egyet a gyűjteménybe, és a 775-el holtversenyben a kedvenc platformom.
BTW egy kb 30k-ba kerülő 4.gen i5+lap+8GB Ram mai használatra sokkal jobb választás ennél.
De ugye mi ezt szeretjük, nem azt.
-
rgqjx
aktív tag
válasz
razor03
üzenetére
Te ezt már eldöntötted, helyettem...

Véleményem szerint az újrapasztázás az egyik legjobb dolog tud lenni,ami az x58 chipsettel történhet, mivel termeli az is a hőt, érdemes rá figyelni. A képeid alapján elsőre egy új cpu hűtöre gondoltam, feltételeztem így tettél "jót". Igen, ahogy írtad vicces akartam lenni (ahogy a szmájli utalt is rá) és egy olyan dolgot írtam ami szintén jó ennek a rendszernek de egyértelműen nem következik a képből.
Az rgb engem nem igazán hoz lázba, de nem véleményezem, mivel ízlésről szerintem értelmetlen vitát generálni. Neked kell hogy tetszen. Esetleg pont ezt feltételezted, hogy ilyen stílusban sikerült reagálnod? Kis frusztráltságot érzek a megnyilvánulásodban. Nem mindenki akarja a véredet...

-
DigitXT
félisten
válasz
razor03
üzenetére
Izé, most eladni akarod, vagy mi? Szerintem azt itt ne, két okból:
egyrészt a szabályzat tiltja, másrészt többek pont körberöhögik,
hogy "trendi". Nekem is van RGB a gépben, csak éppen hasznos
célból, miszerint a vízhőmérséklet függvényében változik a szín.
(Nyilván nem veszünk össze: szép, de azért otthonra nem kéne.) -
-
válasz
razor03
üzenetére
Feltéve, ha tuningnál engedi a lap és elfogadja a proci is. Én azért nem tennék rá.
Nekem a 930 is a +1 szorzóval ment tuning nélkül, de tuningnál már nem, pedig a Giga lapok szeretik feltolni a szorzót.
Szerintem nálad inkább a lappal kell babrálni, hogy a magas BCLK-t milyen beállításokon tudja. Én a BCLK-t visszatekert szorzóval próbáltam csak és 220-ig jutottam. -
-
Laraxior
titán
válasz
razor03
üzenetére
Sima vásárlás volt. annyi, hogy folyékony fém volt a kupak és a CPU hűtő között. Jobban átadta a hőt. Egyébként valakinek itt adtam el.
Van belőle még egy dobozos példány. Ezek a W3680-ak kb mind ugyanannyit tudnak. 1.37-1.39V-on 4400MHz, felette meg ahogy hűteni tudja az ember.
Csak hát szippantja is az áramot, ami még nem is lenne baj, hiszen a mostani CPUk is benyelik a 200W+... De itt az alaplap is elég melegedős.
-
Ktm123
tag
válasz
razor03
üzenetére
A 4.8 nem stabil ezen a feszültségen 6/12 felállásba. HT OFF stabilnak mondható. Ha sikerül bele normális ramokat kukáznom, akkor kicsit jobban kitesztelem ilyen magas órajeleken, így nem érdemes vele bohóckodni. 4.8 6/12 stabilan benne van 1.5v alatt kicsivel, ha nem olvad le közben a VRM.
Sajnos nem megy úgy mint a tiéd, vagy az Alpié, de így sem panaszkodok.
-
Alpi.
addikt
válasz
razor03
üzenetére
Hmm, sejthettem volna mondjuk. Hozza a "kor színvonalát". Nem voltak anno afölött sztem stickek.
Ez 4 gb-os stick Nálad ? Az a baj, hogy abban az időben a 4 gb-os stickek is előző genes chipekből voltak kirakva. 2 oldalas, fat body volt mind, azoknak meg benne volt a trfc igényük a 160 ba. :/
Pl. A samu 4 gb-osaim simán mennek 100 alatt 1600 mhz környékén pl. -
HSM
félisten
válasz
razor03
üzenetére
Ebből a szempontból jól jött ezeknek a régi vasaknak, hogy bejöttek a Ryzen processzorok, amik gyakorlatilag ugyanígy NUMA architektúrák (CCX-en belül gyorsabba kommunikáció, mint a többi CCX felé), így manapság már az OS és játékok oldaláról is jobb a támogatás.
Ettől függetlenül, én inkább 9900K-t vennék oldschool dual xeon helyett.
-
qdak
addikt
válasz
razor03
üzenetére
Pont reggel néztem én is, ez a linkelt gép kövi tesztje.
Remusz911 azért itt ment közben beboruló víz, tea lehet főleg laptopnál.
Kisfiam festegetett mesenéző gép elött, na hova borult a víz ?
Persze, hogy a gépre, 4 ram slotból 2 kuka, ram kuka, előlapi csatik kuka de megy igaz nap 1-2 Bluedeath régi kétmagos AMD azóta kapta a Dell OP 380at. -
Laraxior
titán
válasz
razor03
üzenetére
Xeon ott mindegyik, csak a ramkezelésük nem ugyanaz, meg a QPI.
W36x0 szériát pl nem lehet dupla CPU-s alaplapban használni, erre az "X" széria való.
Ezért támogat elvileg a W36x0 széria csak 24GB ramot, ha többet akarsz, akkor nem az X58 chipset adja a korlátot, hanem a CPU. Ekkor kell az "X" széria... ide lehet pakolni 288GB-ig.(Konkrétan, most a W3680 és az X5680 legyen a példa alapja, mert ott ugyanaz a TDP, órajel....)
Arról, hogy az 5680 ugyanúgy unlocked, mint a W3680 azt nem tudom, de pl az X5660 az duplaturbós.

Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Spórolós topik
- Konzol Screenshot
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- ÚJ Parkside 10000 mAh powerbank 3 év garanciával.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- Lenovo Legion Y540 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7 9750H - 16GB - 256GB SSD+1TB HDD - Win11 - GTX 1660 Ti
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Szerintem teljesen hagyományos a
Sőt, konkrétan a DX58SO2 manuáljában is ugyanez van:

A VGA-kért jó pénzt adnak mostanság, az RX580-am is háromszor annyit ér, mint amennyiért vettem két éve.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)