- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
lamiki #49012 üzenetére
Dell T3500 volt nálam kettő is de több rev van belőle mert egyik ette a REG ramot a másik nem. Ugyanígy rohadt nagy kevercet csináltak a modernebb precisionokkal is mind proci és mind ram terén. T3600-as is de abba csak procit raktam (ment benne E5-4650-es) nem emlékszem milyen ramokkal.
HP Z800 az eszik mindent szerencsére, az alsóbb modellekre kényszerítik rá ezt a limitációt hogy nem eszik meg REG ramot ami számomra érthetetlen.
Mondjuk ez mind a gyártók hülyesége, procik eleve tudják az ECC REG ramot tehát az IMC képes lenne rá csak szoftveres a limitáció.De mondok jobbat, bár ezt offban.
Intel x299 platformon engedte az ecc reg ramot* aztán fogta magát és egy mikrokód frissítéssel kihúzta a támogatást utólag na az mekkora szemétség. Csak úgy kiadás után egy évvel. Magyarán aki lefrissítette a biost vagy a mikrokódott annak memory errorral nem indult utána a gépe. Fail... Arról nem beszélve hogy Xeon sem megy normálisan X299-ben (x58,X79,x99 mind kezelte) csak mindenféle hack-el.
Persze engem nem tud átcseszni ilyennel, letöltöttem a laphoz tartozó legfrissebb biost majd visszaraktam az eredeti régi mikrokódot meg az ES procik kódjait és minden extra feature amit az új bios tud (pl rebar, win11 support) azt tudta úgy hogy közben ecc reg ramokkal használom. Értelem szerűen csak Xeon ES-el megy az ECC része a REG ramoknak, i7-i9 procikkal az ECC nem számol parítást de legalább működik vele a gép. -
válasz
lamiki #48999 üzenetére
x4-es ramokkal is megy, nem is értem miért ne menne hiszen nagyrészt azzal használják.
https://www.userbenchmark.com/System/HP-Z800-Workstation/1398Láthatod hogy ezek mennek benne, mind x4-es.
36JSZF51272PZ1G4F1
M393B5170FH0-CH9
36JSZF1G72PZ-1G4D1
HMT31GR7BFR4C-H9Keverni nyilván nem kellene de ha az x4 olcsóbb akkor azzal érdemes telerakni annak ellenére hogy nem lesz kihasználva a plusz funkció amit az x4-esek adnak.
-
válasz
lamiki #49003 üzenetére
01/30/09
Elsőnek úgy probáltam meg a dual channelt de semmi.... aztán végigzongoroztam az összes variációt.
Mind1 lehet nem szimpi neki az a ram fajta ami nekem van
Pl ha látok ilyet
SKHynix 2Rx4 PC3-10600R-9-11-HMT31GR7CFR4C-H9
akkor "2Rx4" az nekem nem jó
Mi a különbség a x4 és az x8 ...a rajta lévő memóriamodulok száma? -
válasz
lamiki #48999 üzenetére
Ez mond valamit? Én úgy néztem hogy v2
Jó lenne ha a 6 magos procik is mennénekX8 as ramokat miről ismerem fel? Mi a különbség?
pl ez ?
SKHynix 2Rx4 PC3-10600R-9-11
HMT31GR7CFR4C-H9 -
tothd1989
tag
válasz
lamiki #48907 üzenetére
Rá próbáltam egy 500w-os aqprox táppal (tudom nem nagy márka, de ez volt itthon), ez csak 4 pines (elvben a 12v párhuzamosan van kötve, tehát ha mást nem is, de bekapcsolnia kéne vele) - és ezzel is ugyanez a jelenség. Szerintem kuka a lap meg a táp is. Érdemes lenne egy atx-s lapot venni hozzá (25k körül mozognak) ?
-
lamiki
senior tag
válasz
lamiki #48865 üzenetére
1 rammal sem indul? A venti csak simán pörög, vagy felpörög, és maxon pörgeti? Ha úgy hagyod pár percig pörögni, akkor sem megy pár perc után tovább magától, vagy az F1 megnyomására? Néha szokott olyat csinálni, hogy a TPM modul ha engedélyezve van bekavar, és csak nagyon lassan indul el, és csak F1 megnyomására lép tovább, ilyenkor a TPM-et a biosból ki kell kapcsolni.
A tápot is meg lehet esetleg nézni táp teszterrel, hogy ott minden oké. Procit kivenni, az érintkezőit alkohollal áttörölgetni, hátha valamelyik próbálkozás megoldást hoz. Átnézni, hogy esetleg valamelyik érintkező a procin nincs e eloxidálódva. Jártam már úgy hogy 1 kicsit sötétebb volt, és nem indult vele a gép. Kicsit megkapargatva minden oké lett.
-
válasz
lamiki #48854 üzenetére
Nekem nemrég egy bsod után egyáltalán nem is indult el a gép ram hiba miatt, először még a boot előtt állt meg már nem emlékszem milyen hibaüzenettel, meg nem is látta az összeset, utána ahogy pakolgattam őket már csak az alaplap debug kijelzőjén láttam a hibakód alapján, hogy még mindig nem jó
Aztán szépen egyesével berak-elindít módszerrel rendben lett a tuning beállítások mellett is megint. (Az újabb Nvidia drivereket nem szereti a gép Halo infinite közben)
-
Speed®
titán
-
-
qdak
addikt
válasz
lamiki #48085 üzenetére
Bocs nem értek hozzá és nem szeretnék olyat venni ami aztán nem jó. Visszaboltolni sem szeretném.
Ezek, akkor pl:SK HYNIX 4GB PC3L-12800R DDR3-1600 REGISTERED ECC MEMORY MODULE HMT351R7EFR8A-PB
K HYNIX 4GB PC3L-12800R DDR3-1600 REGISTERED ECC 1.35V MEMORY HMT451R7BFR8A-PB
MICRON 4GB PC3L-12800R DDR3-1600 REG ECC MEMORY MODULE MT9KSF51272PZ-1G6E2HFvagy:
-
válasz
lamiki #47816 üzenetére
Ja bocs, sima asztali brandben nem próbáltam. Workstatinokban és kommersz asus, asrock stb asztalikban igen. Ddr2 1-2gb-os eccket pakolásztam mindenbe.
775 és ddr3 alapból problémás volt nekem meg 1156-nál sem ment minden ddr3-as, aztán későbbiek már ettek szinte mindent. -
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lamiki #47207 üzenetére
@lamiki
OK, köszi szépen.
Igyekszem utánajárni, hátva szembe jön valahol 6db egyforma 4GB 1/2Rx8 RDIMM.
Egyébként játszogatni, pötyögni a mostani vegyes 12GB is bőven elég (2 x Samsung + 1 x Kingston): GTA V maxon van @60fps, a Skyrim SE-t most fogom széttúrni; de VM-eket tesztelgetni/modellezni, illetve fotókkal mókolni jobb lenne több, és lehetőség szerint homogén RAM (ez részben OCD, részben elővigyázatosság). Ugyanakkor ~1000Ft / GB áron nekem nem éri meg a normál 4GB 1333 modul - ahhoz ez a platform már túlságosan meghaladott, hogy nagyon invesztáljak bele: a CPU és VGA kombón kívül eddig mindent a lomisból túrtam elő....illetve a 8GB-os RAM-okat vettem még, de azok már mannává váltak.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lamiki #47165 üzenetére
Miután a kis lelkem mélyén valahol egy meglehetősen paranoid android vagyok, így azért rákerestem az eladóra, mielőtt lehúztam volna a kártyám: elvileg SG/HK (ez hogy?) lokációval bír, nem mainland China, így az elsőkörös világvégéből val'sz'eg kimaradtak.
Fejhallgató állványokat is szerettem volna most rendelni, de szerintem egyelőre lemondok róla; egyébként vicc: 'generic' műanyag, illetve 'drótos műanyag' állványok itthoni / EU-s webshopokban 8-20e Ft között mozognak. Ugyenez AliE-ről max. 6-10e, de az előbbi már fa, illetve az utóbbi fém; a plaszik az kb. 1-3e, a ragasztható akasztó 0,25e Ft. Azért félelmetes markup-pal tudnak az itthoniak dolgozni, aztán mindenki hápog, hogy akik foglalkoznak vele, azok a 3 dolláros kis xart is inkább átrendelik 10-20e km-ről 2 dolláros postával, és akkor mind meghalunk...
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lamiki #47133 üzenetére
@lamiki
Nekem egyelőre ketyeg a számláló a feladásra, a többi majd kiderül.
Egyébként nem sietek sehova.
Szerintem jócskán nyár lesz (mikoris iskolaszünet, szétrajzik a család, és magamra maradok napokra, hetekre...), mire nekem lesz időm érdemben gamerkedni, mint régen; t.i. leülök pénteken és vasárnapig csak alapvető biológiai igények miatt állok fel, vagy meló után lantot letesz, cigi + kávé, oszt LOGIN.
@MasterDeeJay
Köszi szépen, folyamatában majd mesélem a történéseket.
A terveidet illetően pedig látom, hogy Te csakis nagyban gondolkodsz.
Egyébként én simán bevállalnék kínai 'háztáji' alaplapot, pár utánajárásos sanity-check kört letudva; legalábbis annak alapján, amit a YT-os IT Geek 'cölöpök' munkásságaiban látok.
Gondolom a mobiltelefon szegmensben jelenlévő kínai 2nd tier, 3rd tier brand-ekkel analóg módon működik ez az ágazat.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lamiki #47111 üzenetére
Na, ma sikerült megint fogalkozni egy kicsit az 'öreg vassal'.
Köszi szépen a TPM-es tippet @lamiki, megoldotta az indításkori memória mizériát.
Azóta nézelődtem CPU ügyeben itt az Aprón, illetve mindenfele, és rájöttem, hogy X5687 lesz belőle. Ezzel kapcsolatban köszi a tippet @MasterDeeJay.
Meglehetősen furán szoródnak az árak; az Aprón is volt (van?) egy X5687, de 12 pénzért, ami azért homlokráncolgatós szám; gondoltam, hogy bedobok egy 6e + postát...de most nem szeretnék új barátokat szerezni. Utána szemeztem lamiki W3565-ösével, mert annyit bőven megér.
Aztán csak felnéztem még AliE-re, aminek most 20 perce az lett a vége, hogy postával 4.920 Ft-ért elvileg március közepére legkésőbb itt lesz...vagy nem. Kiderül.
Időközben azt is körbejártam, hogy mit szeretnék kihozni belőle: szimplán pötyögős játékgép lesz, régebbi, illetve kifejezetten régi címekhez. Mint anno említettem a zenit a Skyrim/GTA5/WoT hármas, de amint összeáll a gép, első körben szanaszét modolt Gothic 3 és Risen 1 kombóra fogom rávetni magam - ezeket is megtaláltam a múltkori 'játékgyűjtemény-izosítás' közben. Sohasem vittem végig őket. Párhuzamosan pedig hosszú évek után végre megint élvezkedem a Total War - Rome 1 (egy, uno), illetve Total War - Medieval 2 kombóval - egyebként mindekettő elfutna egy kenyérpirítón is, de az Intel vezérlők Legacy DX támogatása annyira kiforrott (igen, direkt...tudom
), hogy a lassan 20 éves Rome 5-10 FPS-sel dübörög, beállításoktól függetlenül.
Szóval ezért lett X5687.
Most a VGA kiválasztásán töprengek: a régi címek okán 95%, hogy NV lesz, mégsem AMD. Origónak a 1060 3GB-ot lőttem be, de itt is piszok nagy a szórás: valaki dobja 30e-ért (a szomszéd kerületben volt egy, de lemaradtam róla; egy napig élt), más 40e körül taksálja. Igazából egy GTX780-nal is kiegyeznék, de árban minimális a diffi, ami azért meglehetősen visszás...legalábbis én szubjektíven nem tudok megbékélni vele, hogy 30-35e körül vannak kiírva.
Viszont a rövidtávú haditerv 20-30 HDD wipe-olása lesz; gondolkodtam, hogyan oldjam meg egyszerűen, aztán eszembe jutott, hogy ebben van egy rakat SATA port és hozzájuk 'gyorsoldós' HDD rack - úgyhogy egyelőre viszem vissza, beteszem a rackszekrénybe és négyes batch-ekben megetetem vele a lemezeket.
-
Remus389
veterán
válasz
lamiki #47086 üzenetére
Láttam ilyet más youtubertől is hogy csapviz alatt mos nyákot, nem ördögtől való
Végülis azt mondta, hogy a mosás után beindult, voilá
Én inkább a korróziótól félnék, a lapot pedig hagynám pár napig száradni, de ezek szerint nem fordul elő korrózió ezeken, ezek szerint nyugodtan lehet igy mosni, csak hagyni kell alaposan megszáradni, legalább éjszakára.
Én azért nem csinálnám, mert ki tudja kifogok egy olyan fajta lapot, amit tartósan károsit a viz, én maradok az ecsetnél
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lamiki #47041 üzenetére
Huh...ez mennyire anti-intuitív...
Eddig a 'CPU-tól kifelé haladni' és 'az élénk szín jelzi az elsődleges sort' elvek mentén sehol nem futottam lyukra...oszt egyszer valaki, valahol csakazértis fordítva csinálja meg. Mintha balra húznánk meg a csavart...
Nagyon köszönöm, hogy utánanéztél!
Végigraktam a fekete sort és lőn világosság + 12GB RAM.
PS: Egyébként a BIOS-ban a Memory Settings teljesen inaktív lett; eddig lehetett forszírozni a 1333-as tempót 'Performance Mode'-ban, most viszont sunyin a default 1066-ba konfigolta magát, de legalább az időzítéseket is hozzáállította (7/7/7/20/27). Gondolom CPU csere után engedni fogja az 1333-at... Nem mintha érdemben számítana, csakhátna!
-
-
Remus389
veterán
válasz
lamiki #47013 üzenetére
Fogod tuningolni? Lehet egyáltalán a Z400-ast? Mert ha nem, akkor még jobb is egy léghűtő bele. Problémamentesebb, nem kell karbantartani, biztonságosabb.
-------------------------------------
Alpi eredményéhez érdekességképp, egy korabeli erős laptop (MSI GX740 - 2010-2011) [link] és egy széttuningolt korabeli erős gép eredménye közötti különbség (Alpi gépe) [link]Csak azért futtattam le, mert most itt van előttem.
Hát ezért szeretem jobban az asztali gépeket. -
mpierre
veterán
válasz
lamiki #47007 üzenetére
Kompakton nincs mit javítani, vagy nem érdemes vesződni vele. Egy csomó idegeskedést spórolsz meg magadnak, ha bal kézből áthelyezed a jobba - a kiszerelt kompaktot - és széles ívben elhajítod.
Szerk.: Amúgy a z400-at biztos hogy kompakttal szerelték gyárilag? Mintha az rémlene, hogy azok alapból léghűtéssel voltak szerelve...
-
qdak
addikt
-
válasz
lamiki #46852 üzenetére
Nekem a win is tudja és a mindenféle progik is, hogy x5675, de nincs benne a mikrokódban (valami béta támogatás lehet benne) és ennek megfelelően tuningolni sem tudom (bármit állítok, azonnal kékhalál, vagy el sem indul). A frissített BIOS-t meg nem fogadja el az alaplap.
Ezek szerint jobban járnék egy régi változattal, aminek fogalma sincs, hogy milyen proci van a gépben! -
Alpi.
addikt
válasz
lamiki #46852 üzenetére
Esélyes !
Különösebben nem zavarja Úgy tűnik !
-
-
-
-
válasz
lamiki #46409 üzenetére
jokeph
Igazából nem kell annyira nagy cpu erő, a játékszerverek keveset esznek és azt is egy egy szálon. Az i5 2400-as fölösleges volt, alig pörgött.mpierre
Csak a rászánt összeg befolyásolja nálam hogy mi kerüljön bele, persze szeretném kihozni a maxot kevés pénzből. Tuningra nem számítok, szerver lesz. Ezer éves quadró lesz benne vagy egy GT610-es.A történet lényege annyi hogy akár gyengébb gép is megfelelne szervernek, viszont mindíg is akartam egy precision asztait. (Notiból volt és van is Precision-om)
Inkább a kevesebb mag nagyobb órajel felé húzok.lamiki
Nem tudom milyet kapok. A gyártó oldalán nem találtam erre vonatkozólag semmit.
Most egy W3550-et találtam jelképes összegért, lehet az lesz bele. Azt biztos kezeli. Meg még a gyári procival biost is frissítek. -
jokeph
nagyúr
válasz
lamiki #45257 üzenetére
A kérdező Fujitsu lapja elméletben megeszi az 1*4-es ramokat is, EZ alapján.
Jó bele a REG ECC, ECC ram is, csak az a lényeg hogy Unbuffered legyen, 1333-asnál nagyobbnak nincs értelme nagyon ilyen lapokban.
Az ECC/REG ECC kezelése szerintem CPU függő, a Gainestown/Nehalem EP/WS XEON CPU-k tudják, az első gen. "sima" i7 9xx-ek meg nem.
-
-
Od!3
tag
válasz
lamiki #43918 üzenetére
Tudod az a baj, hogy más eladóknak meg más esetekben sokkal gázabb heppjei vannak.
Nem postáz
Nincs utánvét
Nincs próba
Nem ad el csak egy komponenst a gépből
Csak előreutalással
Nincs alku
Irreális áron árulja a cuccokatEz csak pár példa. De szerintem bizalom kérdése meg megítélésé, hogy kinek mi fér bele az adás-vételbe.
-
Cingi1979
tag
válasz
lamiki #43781 üzenetére
Egyedül csak az aggaszt, hogy nem válaszol az üzeneteimre!
Egyébként azt sem tudom, hogy most mit tegyek! Várjak, hogy HÁT HA elküldi? Biztos, hogy nem kűldi mert egyértelmű, hogy törölte a megrendelést! Na ezért vettem itt az Aprón egy X5660-as procit amit elvileg ma hoz a postás!Egyébként sem érdemes üzletelni velük mert tegnap vettem észre, hogy vegyesen kűldte a múltkor az X5460-as procit. Az utolsó darab a 3-ból X5450-es volt!
Ráadásul mesterségesen verik fel a Xeon procik árát az egekbe!
-
válasz
lamiki #43767 üzenetére
Szerintem az eladó észrevette, hogy mások 43-ért adják, most ő is megemelte 43-ra és a 30-asokat törölte.
A Kínaiak már csak ilyenek, meg rosszabbak...Novemberben Gearbest EU raktárból kiárusították az Amlogic 905x-es TV boxokat 20 USD alatt 1 óra alatt elkapkodták, majd a rendelések jó részét 3 hét után törölték és visszaküldték a pénzt.
-
Cingi1979
tag
válasz
lamiki #43767 üzenetére
Üdv!
SAJNOS nekem még email sem jött eddig!!!
Valóban nincs 30USD X5660 de KIFIZETTEM és AKKOR annyiért árulta a vágottszemű!!!
12k-ért vettem itt az Aprón!Kb annyi most forintban is az ára az Alin. Horror árakon mennek a Xeon procik most!
Az egyik eladónál jelenleg socket 775 Xeon E5440 Quad-Core 2.83GHz 12MB.US $29.88!!!
E5450 Intel Xeon SLANQ or SLBBM Quad-Core.US $23.35 NEVETSÉGES!!!
ÍDrágább lett az 5440 mint az E5450!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7 9700T - TDP 35W - 8mag/8szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest