- Fórumok
- Processzorok, tuning
- Intel Core i7 9xx "Bloomfield" (LGA 1366)
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Érdekes, legutolsó BIOS? Gigabyte EX58-UD5-ön én SSD-vel végig AHCI módban használtam.
Mondjuk a Windows installt is ebben a módban kellett elvégezni, különben nem bootol be róla, ha menet közben van kapcsolgatva, csak registry módosítással. -
csako
veterán
-
csako
veterán
Nekem nemrég egy bsod után egyáltalán nem is indult el a gép ram hiba miatt, először még a boot előtt állt meg már nem emlékszem milyen hibaüzenettel, meg nem is látta az összeset, utána ahogy pakolgattam őket már csak az alaplap debug kijelzőjén láttam a hibakód alapján, hogy még mindig nem jó
Aztán szépen egyesével berak-elindít módszerrel rendben lett a tuning beállítások mellett is megint. (Az újabb Nvidia drivereket nem szereti a gép Halo infinite közben) -
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
A megoldás nem ez lett, 45 perc után ugyanúgy indult-leállt-indult-leállt...
Viszont rájöttem!
A bekapcsoló gomb romlott el (11,5 éves szegényke), kikötöttem, az alaplapival indítottam, és voilá, minden rendben
Úgy tűnik folyamatos gombnyomást érzékelt. Az volt gyanús, hogy utoljára normálisan állt le, és amint áramot kapott indulni is akart egyből, csak ugye sokáig nem jutott, mert a hosszú nyomásra leáll... De persze arra nem fogok rájönni, hogy miért 10-20 perccel bekapcsolás után döntött úgy, hogy ő akkor most benyomott gombot érzékel... -
csako
veterán
Érdekeset produkált ma reggel a gép, egyszer csak önállóan, szabályosan (volt "Leállítás...") leállította magát és azóta nem jut el a BIOS képernyőig se, loopba kerül. Az alaplap ledjei C1, C3, 25, és vége.
EX58-UD5, X5660, 200-as BCLK volt, eddig stabilan.
Sajnos csak délután tudok vele jobban foglalkozni
Addig ötlet?
-
csako
veterán
Érdekes, nekem is UD5, simán bootolok pendrive-ról Linux rendszereket (Windowst szerencsére nem kellett újratelepítenem Win8 óta), csak a HDD-k között találhatom meg

-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Gyártó oldala szerint ECC nélkül is.
"Supports up to 24 GB 1333 / 1066 / 800MHz DDR3 ECC / Non ECC Unbuffered memory" -
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Gondoltam rá, de ~3200 MHz-en is ugyanaz.Ja várj, ez az Uncore
a QPI a legkisebb 36-os szorzón van, ezalatt csak valami Slow Mode van.
Kaptam egy-két értelmezhető, memóriára utaló BSOD-ot, úgyhogy most Memtest86-t futtatok épp, első pass-ra a Test #7-ben dobott errort...
Amúgy a jelenlegi teszteléshez használt órajelek ilyenek:
BCLK: 185 MHz
CPU: 23x -> 4255 MHz (turboval, illetve a HT-t is kikapcsoltam , hátha alapon)
Uncore: 17x -> 3145 MHz
QPI: 36x -> 6660 MHz
Memória: 8x -> 1480 MHz Időzítése: CL10 (bios "standard" opcióval auto) -
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Na, az eddig stabil beállításaim már nem azok... Véletlenszerű időközönként kifagy az egész...
most tesztelgethetem megint az egészet... -
csako
veterán
UD5 -> 2008 december közepe-vége óta velem van

-
csako
veterán
-
csako
veterán
Nekem is nemrég eltűnt az egyik modul

De aztán vissza is jött. Azóta meg elemet is cseréltem (majdnem 10 évig bírta), mert pl. a szokásos áramtalanításos éjszakák után 10-10 perceket késett az óra (és majdnem elkéstem a munkából...
) -
csako
veterán
BloodRage: AWARD & Intel X58 POST Code/Debug LED Guide
"04 Intel Core i7 MRC Code - Memory"
"Intel MRC Code
This block of code has to be implemented in every Intel based platform BIOS. It initializes and configures the processor and runs bus training and adusting routines. It adjusts clockskews, read/write leveling, signal termination resistors and several chipset timings dynamically depending on the trace length, signal quality, timing and memory installed in the motherboard. If the MRC code hangs or the board cant pas the MRC code and resets it usually points towards memory problems and unsupported multiplier settings or a unsupported combination of multipliers."Más memóriákat próbáltál már benne?
-
csako
veterán
-
csako
veterán
"Ezt a korábbi HD7770-es VGA Rx560-ra cserélése oldotta meg, utóbbi kb. minden elterjedtebb videós formátum lejátszásába besegít, na azóta vajsima minden videó."
Erről a saját esetem jut eszembe, hogy tavalyig egy GTX260-asom volt, és YT-n az 1080p60 videókat prociból kellett megoldani, mert a videokártya gyakran elhasalt és ki kellett kapcsolni a hardveres gyorsítást...
míg mindenki a H.264 kódolást akarta erőltetni, nekem a VP9 volt a nyerő emiatt, mert azt ugye alapból a procira küldte. Most az 1050Ti pedig már mindent kezel
-
csako
veterán
Mennyi idő alatt ugrik fel 89°C-ra? Csak érdekesnek tartom, mert nekem is Mugen 2 van rajta (MX-4 paszta), és pl. a 10 körös IBT Very High 70-80°C között sikeresen lefutott.
Igaz ez egy X5660, de 4.2 GHz-en (21x200), 1.29V-on.
Játék közben amúgy 70 fok alatt marad... az eredeti 12 cm venti van rajta, mondjuk egy elég szellős házban. -
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Áh, értem, a cseréje már éppen időszerű lehetne, mert még az eredeti elem van benne (2008 decemberében vettem az alaplapot), pedig kb. éjfél és reggel 8 között áramtalanítva szokott lenni.
Viszont most az előbb csinált egy ijesztőt. A "Verifying DMI pool data" után olyat írt ki, hogy "Detecting DRAM size..." és újraindult, gyors beléptem a biosba, a 12 GB-ból 8 volt aktív
annyit csináltam, hogy kikapcsoltam a "QuickBoot" nevű dolgot (fogalmam sincs, hogy számít-e), mentés után újraindult, most nem léptem be a biosba, de a Windows ugyanúgy 12-t érzékel, mint máskor.
Fotó róla, mikor hibás volt: -
csako
veterán
Rövid történet:
Munka miatt nem igazán figyeltem a gép lelki állapotára, nem én használtam... Olyan tüneteket produkált, hogy indítás után átlagosan 2 perccel lefagyott (nem minden alkalommal), hibaüzenet nélkül csak úgy minden megállt... Hát végül kiderült, hogy valamelyik nap nem indulhatott el a gép rendesen, és a tuningot eldobta, visszaállt alapra... jókat ciripelgetett és cpu-z szerint a feszültség is akár 0.99-re is leesett, persze alapórajelen. Visszaállítottam a 4.2 GHz-t, biztonságképp egy csöppet emeltem a cpu-ram feszültségeken az előző (elvileg) stabilhoz képest és rendben vagyunk, nincs fagyás
Szóval csak azért meséltem el, mert viccesnek tartom, hogy tuningolva stabilabb, mint gyári beállításokkal
-
csako
veterán
Mióta megvan a Xeon procim és biost frissítettem miatta, 950 RPM körül pörög a Scythe venti a procin alapból... Ezért felraktam ezt a Speedfant, viszont nekem nem kell minden indításnál beállítanom, szépen beraktam feladatütemezőbe, hogy induljon a géppel együtt és hozzányúlás nélkül fele annyin pörög a cucc, terhelésnél pedig emeli a fordulatszámot
csak jó lassan indul maga a program...
Szóval szerintem valami ott nem kerek, ha nem jegyzi meg. -
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Hmm... Az a 123 pont single mérés újonnan készült az előző a hsz-ben, a többit régebben csináltam.
Viszont újramértem multiban is, és jóval kevesebb pont jött ki, mint korábban (látszik a listában miket mértem)...
Ami érdekes, hogy a cpu-z bench is kevesebbet ad az áprilisi Windows 10 frissítés óta
Azt nem sokkal előtte, 04.28-án mértem le és most 15-30 ponttal lett kevesebb... -
csako
veterán
Ja, az UD5 hátsó cmos reset gombja hasznos találmány egyszer nekem is kellett, mikor még a 920-as az első színes bios képernyőn sem jutott tovább 200-as BCLK mellett

Most az X5660-at 210-ről visszaraktam 200-ra, valahogy mégsem volt végtelenül stabil 4,4-en. Játékokban meg GPU limites vagyok mindenképp, az a 200 Mhz nem tűnik fel

CB R15 4.4 GHz -> 134/1011; 4.2 GHz -> 123/968
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
4.4 GHz-ről jut eszembe... ennek a procinak turbó nélkül nem lehet ténylegesen beállítani a 22x-t? Mert a BIOS 12-23 között engedi beírni, de újraindítás után szó nélkül visszaáll 21-re... A 23-24x viszont sok lenne a 200-as BCLK mellé 1.29V-tal
A korábbi 1.36V-n is csak boot képes volt a turbós 190 BCLK-val, de alap appok is beborultak... -
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Erről a képről jut eszembe kérdezni a többiektől: ugyebár EX58-UD5 lapom van... F13-as bios, elvileg bekapcsoltam minden energiatakarékos funkciót, de a cpu feszültség cpu-z vagy aida64 szerint folyamatosan 1.28 vagy 1.296, nem megy lejjebb soha, csak az órajel szorzója ingadozik 12-21 között... ez így tuning esetén rendben van? Azt az LLC-t is bekapcsoltam amúgy, nem tudom számít-e.
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
-
csako
veterán
Csak belinkelem őket, hátha kellene valakinek:
LGA1366 mikrokódok
Intelmicrocodelist.exe -
csako
veterán
-
csako
veterán
Üdv!
Szeretnék mostanában a 4 magos i7 920-ról feljebb lépni 6 magra, és a kérdésem lenne, hogy egy E5645 is jó választás lenne, vagy mennyivel érdemesebb X56xx-t keresni/választani?
Alaplap: Gigabyte EX58-UD5, 3.78 Ghz-n ketyeg benne.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Tesla topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AliExpress tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- E-roller topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gitáros topic
- Assetto Corsa Rally
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 9950X3D2 4.30GHz
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- Intel i3-10100F Processor 6M Cache, up to 4.30 GHz
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- Intel Core I9 13900K - 24mag/32szál - Gari 2027.06.04. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B550 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 SUPER 8GB Zalman S2 TG FSP 650W
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4529
- Dell OptiPlex GX520 SFF,Pentium D 820,512 MB DDR2 félkonfig
- Dell XPS 15 9500 - 15,6" hibás kijelző, i7 10750H, 8GB RAM, Nvidia GTX 1650 Ti 4GB VGA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bár igazság szerint elindult, viszont a kezdőterület elhagyásakor crashelt.

Aztán szépen egyesével berak-elindít módszerrel rendben lett a tuning beállítások mellett is megint. (Az újabb Nvidia drivereket nem szereti a gép Halo infinite közben)
Addig ötlet?

most tesztelgethetem megint az egészet...
már korábban is panaszkodtam, de akkor még 968-ról 932-re ment le, ma meg mértem egyet újra (más okból) és hát 892 lett, HT nélkül 674.