Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
|AP|
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
12-14k körül van akár az X5675, akár a W3680. Ez nem akkora különbség, hogy ez legyen a mérvadó, de abban igazad van, hogy ennél többet már nem kellene ebbe a konfigba fektetni.
Azt keresem, amelyik a nagyobb előrelépés a 920 után
OC nem igazán az én műfajom, fontosabb a stabilitás és a kevesebb hőtermelés -
Laraxior
titán
válasz
fudi2002
üzenetére
NZXT Phantom porosodik a dobozában. 3x20-as ventivel, meg elöl oldalt, hátul is extra ventikkel.
Jelenleg csak a csupasz konfig be van dobva a vitrinbe. Van komplett épített vizem is, de az is az asztal alatt van.

Majd ha kijön az Intel Z390-es, meg a 8 magos CPUja, majd akkor előveszem megint. Most ez csak ilyen hobbyPC.
-
válasz
fudi2002
üzenetére
Igen nem nagy ügy a 775-nél is így kell csinálni.
De ez hozzáfűzi, és ha már 2 rev. benn van, ez a 3. lesz ugyan abból a mikrokódból.
AMI Biosohoz van jobb editor (MMtool) ott lehet kivenni, betenni.#44072) envagyok
Lap függő, MSI-nél mér 133-as BCLK-n is 60-70 fok. ha jó a hűtés 50 körül.. -
-
-
mpierre
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
LinX stabil....volt. Eladtam, ezt váltotta egy "rissz-rossz" - 1,0V körüli alapfeszes - 980x.
Szerk.: De már azt is eladtam.
Most a Párom gépe az ami még tartja magát a 1366-hoz (x5650 + Foxconn Renaissance 2). HSM-met "húzom" vele, hogy ez is csak épphogy megüti a mércét. (Mert hogy van az, hogy nem tud a proci 1,2V-tal 4,2GHz-t megfutni? Micsoda szégyen...
) Ez már kicsit többet kér, mint 1,0xV alapon. Bár még nem tuningoltam egy cseppet sem, mert netezésre van a gép. A flash tartalmakhoz jól beleraktam egy gtx660-at. Hátha kevés lesz no.. -
válasz
fudi2002
üzenetére
Na jól van, irkáljátok itt ezeket jóval kisebbeket... így nem bírtam ki, biosban 1.30625-re vittem le, cpu-z szerint 1.28-1.296V, Intel Burn Test közben 1.264V.
RAM 1.58V, a QPI-nek pedig 1.33 van adva, az utolsó előtti lépcsőfok.
Ha 10x lefutott a Standard, akkor rendben vagyok?
-
Laraxior
titán
-
Laraxior
titán
válasz
fudi2002
üzenetére
A processzor kupakja réz

A Noctua alja ha réz akkor igen.
Én azért félévente szét szoktam szedni, leellenőrizni, hogy mi a helyzet.
Ha szálcsiszolt a Noctua alja, akkor bele fog ülni a cucc. Nem vészes, de lesz egy szürke kocka a rezen
Nekem is ilyen, de ahogy látszik, nem ront a hűtési teljesítményen.De a felkenéssel óvatosan. Alkoholos cuccot mellékelnek hozzá. Ha seb van a kezeden, akkor kesztyű, mert eléggé marja. CPU felületét is zsírmentesre, és a hűtőét is le kell törölni vele.
Utána a kis ecsettel szét lehet mázolni, de mivel fém, ezért sehova máshova ne jusson. Nehéz kenni!
A CPU felületét teljesen, a hűtőét nem muszáj, de érdemes arra is tenni, hogy egymáshoz tapadjanak.Egyébként ugyanezt használjuk a későbbi Intel processzorok delidelésénél is. Csak ott a kupakon belül mag és a kupak közé tesszük

-
Laraxior
titán
válasz
fudi2002
üzenetére
Sajnos attól, hogy az órajel ugyanaz, nem fog mindig egy feszültséggel menni.

Ez egy ilyen széria. Ezért vettem én unlocked CPU-t. Kicsit könnyebb az élet vele.
De ne ijedj meg ha vannak ilyen "gondok" nem igazi gond ez. Használd úgy ahogy kitesztelted, vagy teszteld le az új beállításokkal is. Mennyi fesz kell neki, hogyan alakul.
Szívesen tanulunk, nézegetünk szerintem ilyen érdekességeket.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Nos kikapcsoltam, rögtön kapcsoltam is vissza.
4.3-on belövöm LLC-t akkor 1,28-on tartja mindenképpen az adott beállítás mellett.
Ha kikapcsolom és belőttem hogy terhelés alatt legyen 1,28 akkor gyenge terhelésnél 1,3-at kap, nagyon nagynál meg 1,26-ot aminél kiakad. Ha a nagyonterhelést feltornászom 1,28-ra akkor meg a kisterhelésnél 1,32 aminél így jobban melegszik. Igaz pár fok, de zavar, + idle állapotban llc mellett lejjebb megy fesz szempontból is. -
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Pedig pont nem jó arra. Ugyanakkora lesz a fesz kiugrás vele és nélküle is. Sőt, így "vakon" nem is látod, kb. mire lehetne számítani, LLC nélkül pont annyit ejt a feszen, hogy amikor vége a terhelésnek, akkor ne nagyon lépje át amit beállítottál. Na, akkor gondold végig, amikor mondjuk egy LLC nélküli 1,35V-nál mikor leesik 1,25V-ra, akkor milyen tüskéket kaphat, amikor monjduk 1,35V-ra még ráengeded az LLC-t....
Szvsz az LLC egyetlen dologra jó, hogy gyorsan az ember ki tudja tesztelni, egy adott órajelhez milyen feszültséget kér a processzora.
-
válasz
fudi2002
üzenetére
Tegnap éjjel óta nem problémázott már a gépem.
Elkezdtem a tuningot első körben megnéztem mit tud a BCLK, 200-on stabil volt, ekkor x23-as szorzóval (4.6ghz) túlfeszeltem, és elkezdetem futtattani a burn testet. Nem fagyott ki, de gyorsan lekapcsoltam mert 95 fokra hevült és nem állt volna meg annyinál.
Visszavettem a szorzót x21 és BCKL 190-re, fesz most így elsőre 1.25v -n van, így már kellően hűvös. Ram szorzót x10-re tettem, uncore x16.Majd becsukom a ház oldalait akkor talán jobb lesz a hűtés, bár nem tudom mennyi értelme van 4-4.2 ghz fölé menni?
Azt nem tudom hogy x22 szorzóra miért nem tudom tenni? vagyis tudom, csak akkor engedélyezni kell a turbo boostot a biosban, de ha engedélyezem akkor meg felboosol x23-ra.. hiába írom hogy x22 legyen.
Este visszakeresek mpierre írására hogy mit kell állítani ha minden slotomban van ram

-
-
mpierre
veterán
-
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
UD5 picit többet ad Uncore fesznek, de elvileg még így is oké. De feljebb ne nagyon vidd. Nekem simán 2X-es szorzóval megy a ramhoz képest, az 1600-on, Uncore 3200-on. Alternatív megoldásként meg lehet próbálni az F12-es BIOS-ba frissíteni a mikrokódot, amivel abban is elérhetővé válik a szorzó állítás.
-
-
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Ez nem általánosítás volt, hanem megalapozott tény. Egy játéknak mindig van egy vezérlő szála, ha az nem tudja kifutni magát (amit bekapcsolt HT-vel semmi nem garantál) akkor esik az FPS. Tehát ha a BF3 jobban is fut átlagban HT-vel, a legkisebb háttérben zajló plusszfolyamatra már be fog jobba szaggatni HT-vel.
A másik, meg hogy tudtommal a BF3 a 4 magot se tudja rendesen kihasználni, nemhogy többet.
De mutathatsz tesztet, ezt és a HT-s teóriám megdöntendő. -
mpierre
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
UD5-nél mehet szerintem. ~1,35V fölött mindenképp off, az is csak parából. Egyedül az uncore feszre figyelj, azt mindig egy lépcsővel fölélövi, mint a beállított! (GA EX58-UD5-ről van szó!)
HSM: Ha 1,3V körül viszi a 4GHz-t, akkor nem olyan rettenet szivárgású az a proci.

-
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Ezért csodálkozom én is, már mióta mondogatják, hogy működni fog, aszittem már rég megy.

Szerintem programbetöltésben se nagyon fog számítani. Egyfelől, a proci is dolgozik olyankor, ami lassít (és ez inkább visszafogja a gyorsabb tárolót), másfelől kevés program tölt be 5-600MB adatnál többet indításkor, márpedig ekkora adatmennyiség betöltése SATA2-n is kész van 2 másodperc alatt. Én ha elindítok egy progit, 1 vagy 2 másodperc, észre se veszem...
Bár az is igaz, 3500Ft-ért megérhet egy próbát, ha annyira piszkálja a lelkibékéd a dolog.
-
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
300MB/sec nem elég? RAID0-ban már 600MB/sec... Minden külön kártya nélkül.... De szerintem egy SSD-nél az elérési idő a sebesség kulcsa, nem a 300 vagy 600MB/sec.

Gondolj bele, egy sima 300MB/sec-es SSD is megtölt 4GB memóriát 13,3 másodperc alatt.... Ellenben a 600MB/sec-esnek is kell 6,65. Nem ezen fog múlni. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
fudi2002
üzenetére
A memvezérlő is, ne erőltesd az 1,65V feletti feszültséget. 1,66V még belefér többet nem érdemes adni hosszútávra.
fsb1000: Ilyen alacsony VID-es procid akkor nem csoda, hogy nem tudod meghűteni léggel 1,4V-on. Az alacsony VID-esek nagyon melegednek magas feszen, mint azt te is tapasztaltad most.
Azért ezt a 300W-os proci fogyasztást ugye nem gondoltad komolyan...

-
katt777
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Az a lényeg, mi a gyári spec. Ha gyárilag 1600@1.65V, akkor azon stabilan menniük kellene, de ezt sok neves modulgyártó sem képes mindig teljesíteni (Kingmaxok jobbak szoktak lenni
). 1.65V-ot megadhatsz, de a 0.03V túl sok droopnak tűnik.
Vagy az "igaziból"-t úgy érted, hogy a gyári sebességük 1333? Mert akkor Qru-nak van igaza, és mázlista vagy. Az 1.66V még belefér (sok kevésbé kifinomult
lapban nem is tudsz mást megadni, csak 1.64-et és 1.66-ot). Az az egy biztos, hogy a Kingmax az egyetlen gyártó, amelynél nem csodálkoznék, ha 1333 létére 1600-at tudna 1.66V-on.
Stabilak is?Szerintem az a hőfok reális 1.3V-on, Ha LinX alatt érted a terhelést, és nem zajos ventikkel. A procid mindenesetre nem fog károsodni 75°C-tól.
Konfigod nem írod, de, gondolom, nem HAF932-ben van a cucc.
Sokat számít a ház, akár 6-10°C-ot is (attól függően, miről és mennyivel jobbra váltasz). -
Qru
MODERÁTOR
-
katt777
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Próbálj meg a CPU PLL-nek adni feszt, esetleg QPI-nek kell. RAM-oknak is lehet, hogy több fesz kell, függetlenül attól, hogy ugyanakkora sebességen mennek, mint alapon.
Sárpac: Nekem egyik lapomban sem volt 20X problémám...
Szóval az inkább lap-probléma.Cclone: Na, akkor +1 lap, amely nem Intel-szabványos.

Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- Házimozi belépő szinten
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol!
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
OC nem igazán az én műfajom, fontosabb a stabilitás és a kevesebb hőtermelés

De jó volna ilyeneket tudni a foxconn deszkánál is...
Ez már a korral jár...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)