Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Toma
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
petipetya
nagyúr
válasz
pittlaren #6616 üzenetére
Szerintem sokkal jobban néz ki a Rat modelleknél. Nekem mindig is a Rat 2 méretű Zancudo D2 tetszett, de anno a Civivi Elementummal okafogyottá vált a beszerzése.
-
dzsi23
addikt
válasz
Donki Hóte #6613 üzenetére
A kés nagyon elnagyolt: vastagabb a penge, a liner, a távtartók, még a műanyag is. Ez nem probléma, csak észrevétel, ettől csak masszívabb érzést kelt, mint az eredeti. A probléma az, hogy igénytelen is, nincs rajta egy eldolgozott él, kb. az összes alkatrészével vágni lehet. Talán az egyetlen kezelt él, az maga az él, mert az olyan éles, amilyennek lennie kell... de éles a liner, a pengehát, az ujjtámasz, és ami a legzavaróbb, az a zár (liner lock), ami nem csak éles, de marhára erős is, szal nem nagy élmény zárogatni, max. két kézzel, mert úgy nem hagy nyomot az ujjamon. Nyitni sem túl jó, mert a thumb stud is elég éles.
A másik probléma pedig az, hogy a dobozból kivéve használhatatlan: a liner lock úgy ki van hajtva, hogy a penge alig mozog tőle, olajnak meg nyoma sincs. Nem gond, kicsit visszahajtottam, olajoztam. De még így sem mozoghat rendesen a penge, mert az egyik csapágy be sem fér a helyére, mert van egy benyomódás a pengén (1. kép... nagyjából ezt is sikerült orvosolnom kis reszelgetéssel).
Továbbá a távtartók is pontatlanok, az egyik annyira sorjás, hogy totál ferdén áll (2. kép... majd ezzel is kezdek valamit, még nem volt rá időm). Persze, ha össze van rakva, nem ennyire ferde, mert a másik csavar egyenesen tartja, csak nem lehet rendesen becsavarni, mert nem pattan a helyére.#6614 Fred23:
Nem fura, hogy AUS-8 van ráírva, mert az eredetin is az van, de hogy milyen acél valójában, fogalmam sincs.Elrettentésnek jó lesz az ilyen gagyik rendelésétől.
Nem mentség, csak magyarázat, hogy olcsó volt, nem jártam utána, és rendeléskor még kés témában sem voltam otthon (bár még most sem vagyok, de legalább már van mihez hasonlítanom - Elementum).
-
válasz
Donki Hóte #6613 üzenetére
Mondjuk fura, hogy AUS-8 van nyomva rá, de ha esetleg a kínai 8Cr14MoV az valójában, pont olyan jó. A 8Cr13Mov volt az AUS-8 első másolási próbája, de azt már nem gyártják, a helyére jött 8Cr14MoV viszont már legalább olyan jó, mint az AUS-8. Kicsivel a Sandvik 14C28N alatt összességében. Teljesen jó.
Szóval tippre nem az acél, bár az éltartás biztosan nem fantasztikus.Kíváncsian várom én is a baj okát. dzsi23?
-
-
válasz
petipetya #6610 üzenetére
Nincsen tokja, és a melóba járós táskám aljában hordom, csak úgy bedobva. Egyéb esetben csak zsebre rakom. Ezt használom étkezéshez, pántolószalag vagdaláshoz, kartondoboz nyitogatáshoz, kábelvagdosáshoz. Néha még csavarhúzónak is. Mindennap mindenhez.
Persze van úri késem is amit alig használok. Sajnos utólag derült ki, hogy hiába van annak bőr tokja, mégsem tudom megszokni a fix pengés kést.
-
A napokban olvastam pont a H1 acélról, és szimpatikus volt, de csupa back lock záras kést láttam csak vele, ami számomra probléma.
Nekem sincsenek kifejezetten drága késeim, viszont ha leállok a retró hardverek további gyűjtésével -tervben van-, akkor a felszabaduló hobbi keretből majd késeket is fogok venni. Már csak 3 régi procit szeretnék, meg 2 VGA-t, aztán le is állok. November havi hobbi keret már egészen késes lehet akár.
80CrV2 nem egy mindenre alkalmas acél, én meg azokat kedvelem legjobban. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb mai hájpolt "csúcsacél" nem is mozgat, mert leginkább csak egy vagy két dologban jók. Ez persze ízlés dolga, illetve lehet több kést is használni a célnak megfelelően. Viszont én az univerzális megoldásokat szeretem, amiből az következik általában, hogy az az acél, ami mindenben elég jó, talán semmiben se kiemelkedően jó. De nekem inkább ez a szimpatikus mégis.Például ez a 14C28N egy igazi csoda, és még bőven a megfizethető kategória. A Nitro-V meg talán jó lesz egyszer a megfelelő gyártás és hőkezelés megtalálása után, de az is lehet, hogy egyszerűen egy zsákutca.
És ha már Mora, akkor a Mora Garberg jut eszembe, és az, hogy az is 14C28N-es acélt kapott. Ez az acél szerintem ma az általánosan mindenre jók közül a legjobb a középkategóriában. Ha meg van $ bőven, akkor CPM CRUWEAR, noha ott már elveszik valamennyi az univerzálisságból, például a korrozióállás csak olyan elmegy.
-
Ha már a 40 év szóba került...
Íme az én "EDC" késem. A világhíres Rostfrei mester kezemunkája
Se neve, se presztizse, se acélminőségi tanusítványa. Csak egy snassz fejesgörbe a győri piacról 1980-ból. Ez tényleg mindennapi használatban volt/van. A lehetőségekhez képest vigyáztam rá, ezért konzervnyitásnál durvább dolgot ritkán csináltam vele (katonaság alatt elég sok konzervet megettünk). Talán az autó akkusaru lebányászás-visszakalapálás volt a legvadabb. Szóval volt ez már kalapács is. Tengervíz, mosogatógép? No problem. Késes sosem élezte, csak én, azzal ami épp akadt. Még ma is finoman nyílik és csukódik. Csont nyele már viharvert kicsit. Egy pillanatig gondoltam arra, hogy az itteni fotó kedvéért kipolíroztatom, de akkor nem lenne hiteles.
Néha eljátszom a gondolattal, hogy veszek egy mai, divatos edc "bicskát", amire vigyázni kell, amit gondozni kell és szakértelemmel élezni. Amit inkább nézegetek mint használok, és élvezem ahogy a V10 vágja a tv paprikát. -
válasz
Donki Hóte #6606 üzenetére
Morám nekem is van, kettő is, szerintem a fixpengés késeim között azokat használom a legtöbbet. Ebben nyilván az is benne van, hogy olcsók és az ember kevésbé akar törődni velük, ugyanakkor a használhatóságuk se hagy kívánnivalót. Mind a kettő olyan vétel volt, hogy ha évek múltán most lenne kérdés, hogy megvegyem-e őket, újra megvenném mind a kettőt.
-
-
Valamelyik spyderco leírásában olvastam, hogy (azt hiszem a H1 acél?) főleg tengervíz közelében való használatra készítették, és a korrózióállósága nagyon jó, viszont ahogy olvastam, az éltartása nem annyira jó, mint egy sima szénacélnak, de elsősorban a tengervíz okozta korrózió elkerülése volt a cél, és az bevált.
Nekem szerintem nincs annyi és olyan drága késem mint nektek itt a topikban, nekem a legjobb éltartó késem a terävä jääkäripuukko, erre egész eddig meg se néztem, hogy megadnak-e valami anyagösszetételt. Most megnéztem, azt írja 80CrV2, jelentsen ez bármit is
Én eddig csak ezt a gyártói leírást olvastam róla: "No fancy bullshit, the Jääkäripuukko is simply a proper no-nonsense utility knife". Az pont jó, mert pont valami ilyesmit kerestem. -
Igen, abban is segít, meg bizonyos mértékig képes a szén szerepét is játszani, vagyis keményítheti az acélt. Viszont a hagyományos acél öntvények nem tudnak sokat felvenni belőlük, ahhoz már porkohászati technológia kell. A keménységet pedig sok tényező maximalizálja az öntvényben, például a visszamaradt ausztenit mennyisége. Vagyis simán lehet -és sajnos tesztek alapján így tűnik-, hogy többet ártott az extra nitrogén és vanádium, mint amennyit használt. Az acél szívóssága romlott, és bár minimális extra korrózióállást talán tényleg kaptunk, de szerintem ez nem éri meg összességében. A nagyobb szívósság többet ér számomra, és az olyan 30%-kal csökkent az AEB-L-hez képest.
Tippre az extra nitrogént úgy lehetett volna rendesen kihasználni, ha elvettek volna az öntvényből egy kis szenet. -
kelna91
senior tag
válasz
Donki Hóte #6591 üzenetére
Egy ismerős azt mondja, hogy az ő motoros élezője elbánik a kerámiával is, meglátjuk.
Egyébként nekem is jó tapasztalatom van a kerámiákkal, nálam a nyelük átalában hamarabb tönkremegy, minthogy kicsorbulnának. A mostaniak fémm nyelűek, ezek már tovább bírták, de ezeket meg élezni kell.Amúgy nem is olyan törékenyek, mint mondják, bár tény, hogy kettőnek a hegye már lepattant véletlen feszítés hatására, de volt olyan, ami heggyel lefelé leesett a hidegburkolatra mosogatás közben és óriási szikraeső közepette hagyott egy krátert a kövön, magának meg semmi baja nem lett.
-
-
Örülnék, ha rendelne valaki a topikból, aki nem csak nézegeti a késeit.
Nekem a Nitro-V acél maga probléma kicsit, pedig összetétel alapján virítania kéne -de ahogy különféle teszteket néztem, a 14C28N általában veri, és megbízhatóbbnak is tűnik nála; lehet, még nem tanulták meg rendesen legyártani/hőkezelni? Csak mert fölösleges újításnak tűnik az AEB-L-ről; nem igazolódott be, hogy bármiben jobb lenne annál, holott spec alapján meg itt-ott azért csilloghatna. Szóval fura számomra, és az eddig olvasottak alapján csalódás is. Nem tudom, miért árazták sokáig a 14C28N fölé. Talán a NOx az első olcsóbb kés ezzel a pengével. Mondjuk nagyon tetszik, és a pengevastagsága elég lenne szerintem dobáláshoz is. Mégis egyelőre én is a button lockos Elementum felé húzok. De még olvasgatok.
-
Civivi NOx
Overall Length: 6.8" / 172.7mm
Blade Length: 2.97" / 75.4mm
Closed Length: 3.83" / 97.3mm
Blade Thickness: 0.12" / 3mm
Handle Thickness: 0.35" / 9mm
Weight: 3.09oz / 87.7g
Blade Material: Nitro-V
Blade Hardness: 59-61HRC
Handle Material: Stainless Steel
Screws Material: Stainless Steel
Pivot Assembly: Caged Ceramic Ball Bearing
Locking Mechanism: Frame Lock
/Érdekes, itt rövidebb pengét írnak!/Civivi Button Lock Elementum
Overall Length: 8" / 203.1mm
Blade Length: 3.47" / 88.1mm
Closed Length: 4.53" / 115mm
Blade Thickness: 0.12" / 3mm
Handle Thickness: 0.43" / 11mm
Weight: 3.38oz / 95.8g
Blade Material: 14C28N
Blade Hardness: 57-59HRC
Clip Material: Stainless Steel
Screws Material: Stainless Steel
Pivot Assembly: Caged Ceramic Ball Bearing
Locking Mechanism: Button LockEzek nagyon szépek lettek, legalább az egyiket be kéne rendelni még idén!
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
kelna91 #6589 üzenetére
Próbáltam gyémántos lapon, koptatta, de az él totálisan szakadozott lett, a lap szemcséi kitördeltek nagyobb darabokat, szóval kézzel lehetetlen. A gyártásról készült videóban nagy fordulattal ment az élezés, hányta a szikrát, szemcseméretet persze nem tudom.
Volt itt egy Kyocera bolt, 30 k-ért árulta a kerámiakést, és vállalt élezést is párezer Ft-ért. De már bezárt régen, ennyi sznob azért nincs itt, aki ennyi pénzért vesz kerámiakést.
De te a saját élezést kérdezted, nagy sebességű gépi módot képzelek használhatónak, lehet csiszolószalag, vagy kő vagy lap megforgatva. Nem biztos, hogy feltétlenül gyémánt szemcsék kellenek, inkább az számít, hogy kicsik legyenek a szemcsék, ne törjék szét az élet, nagy sebességgel kis erővel érjenek a kerámiához. Az nem baj, ha szikrázik, ez nem acél ami ki tud lágyulni. -
válasz
kelna91 #6589 üzenetére
Háztartásban általában megtalálható eszközök közül semmivel
Ha már nagyon életlenek, akkor minden szívfájdalom nélkül a kukába kell tenni őket és másik kést kell venni helyettük.
Annó én is rengeteg kerámiakést vettem, szerencsére Kínából, így egy 6 db-os készlet ára kevesebb volt, mint egy itthon vett acélkés. Így nem zavar, ha egy-egy kerámiakés kicsorbul, vagy leejti az asszony és ki kell dobni.
Mondjuk egyébként hosszabb távú kerámiakés használat után azt kell, hogy mondjam, hogy ha az ember megfelelő odafigyeléssel használja őket (nem vág vele csontot, nem használja porcelántányéron, vagy vaslapon, pl a tepsiben), külön mosogatja őket, a tokjában tartja őket (tehát nem teszi meztelen pengével be a kerámiakést a többi acélkés közé), akkor meglepően hosszú ideig tartják az élüket.
-
kelna91
senior tag
Sziasztok!
Mostanra eléggé eléletlenedtek a kerámiakéseim. Mivel tudom élezni őket? -
A liner locktól anno azért tartottam, mert erősebb nyúzásra meggörbülhet a liner. Ez be is következett, de azért nagyon nem hamar, és nem is súlyosan (a kés még használható maradt). Ráadásul úgy 2,5 év kellett a kicsi görbüléshez is.
Button lockos késemet viszont érdemes lenne fényképeznem, a gomb belső fémje deformálódott kicsit, ahhoz is sok idő kellett. Ilyet viszont videón még sosem láttam, csakis a saját késemen.
Témába vágó videó.
-
petipetya
nagyúr
Egyrészt számít valamennyit az acél merevítés, másrészt nem számít - attól függ, melyik két bicskát hasonlítjuk össze.
Például a Delica és Dragonfly esetén számt. De ha a Civivi Elementumhoz képest nézzük a Delica 4-et, akkor már kevésbé lényeges, hiszen az egyik mindenképpen erősebb felépítésű bicska. Az Elementum nyitott pengéje két statikus ponton rögzül: a pin és a liner lock is a helyén tartja. A Delica 4 nyitott pengéje egyetlen dinamikus ponton rögzül: a rugóhoz érve, amely erős nyomásra érezhetően kotyog. Nyilván ez nem befolyásolja a biztonságos használatot, hiszen nyitva marad a kés.
Visszatérve a pinre, a tri ad lock miatt tudjuk, hogy megnöveli a stabilitást. Demkoék sokat kísérletezgettek a G10-el is, melynek eredménye több olyan modelljük is (pl. American Lawman), melyekben nincs acél merevítés, mégis bivalyerősek.
-
petipetya
nagyúr
válasz
pittlaren #6568 üzenetére
Jól néz ki ebben a színben is, használd örömmel
A penge geometriája érdekes, mert (szerintem) nem full flat gound hanem csak flat ground, vagy még inkább hollow ground (?), ennek ellenére az élhez közeledve annyira el van vekonyitva, hogy könnyen vágja az anyagot. Viszont a penge tetejénél (pengehát a neve, ha jól tudom) már vastag, amely miatt jól terhelhető.
-
pittlaren
csendes tag
válasz
pittlaren #6522 üzenetére
Ééés itt is van:
Nagyon tetszik, a letisztult, kifinomult megjelenítés. A körítés is pöpec, a tok, a mikroszálas törlő nagyon hasznos kiegészítők, a matricák jópofák.
Jóval filigránabb minta a Buck [ ami eddig a viszonyítási alapom volt a "jobb" késeket illetően:
BloodRay: A Rat-et kár volt írnod, tetszett a hangzása rákerestem, találtam is egyet,
ami nélkül nem élhetek, ami marhára tetszik, szerintem azt beiktatom a jövő hónapra, igaz, az Rat 1-es széria. Aztán egy ideig ennyi, minden gatyám minden zsebére, minden táskámra jut már vmi. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #6556 üzenetére
Szépek a Liszi Imre kések
Ja, erősen szubjektív, hogy mi a szép. Nekem egyik-másik azért bejön. A kés, az nálam is inkább funkcionális eszköz, egy él, amihez kell egy tartó szerkezet (penge), amit még az emberi kézhez is igazítani kell (markolat). A formán kívül van még a súly, annak eloszlása, a markolat anyaga, felülete. Az összes többi cirkalom, a réz baknitól a faragványokig már csak figura. Ha a funkció már nincs meg, akkor ahogy mondtad, az már csak egy műalkotás.
-
petipetya
nagyúr
Ha korlátlan pénzem lenne gyűjtői darabokra, akkor Hochstein György kései közül vásárolnék, különösen a mamut alapanyagúakat:
Vagy még inkább az összes eddigi késéből/bicskából rendelnék egyet.
-
dzsi23
addikt
válasz
"nem kés, hanem szobor"
Én is ezt mondtam: "vitrinbe való műalkotásoknak tűnnek", a szépséget ennek fényében értettem.
"Úgy látszik, hogy nagyon eltérő véleményünk van arról, hogy melyik kés szép."
Ezt bizonyára meg lehet állapítani abból, hogy beraktam pár random fotót egy késkészítő munkái közül, amiket (a fenti okból kifolyólag) nagy valószínűséggel én sem vennék meg.
#6558 BloodRay:
Választhattam volna egyszerűbb példákat is, de nem nagyon láttam olyat, amit szívesen "tönkretennék". Talán a Sólyom... -
válasz
Nekem se tetszenek azok amik a képen vannak, túlzásnak érzem.
-
Szépek a Liszi Imre kések
Úgy látszik, hogy nagyon eltérő véleményünk van arról, hogy melyik kés szép. Az viszont biztos, hogy egy kés esztétikája nem mehet a funkcionalitás kárára, mert akkor az már nem kés, hanem szobor. Szóval szerintem ezek a kések rondák, ráadásul nem jók semmire
Természetesen ez csak az én véleményem, ízlések és pofonok kérdésében nincs autentikus vélemény
-
vaakuum
addikt
"Szegény vejed"Csak nekem meg karban kell tartani a dolgait. Ma még az egyik dobókés letört hegyét is kell köszörülnöm...
-
dzsi23
addikt
válasz
Donki Hóte #6550 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁRZUHANÁS -30%
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest