- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2022-02-11 07:27 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Ez alapvetően baromság, a jótállás megvonhatatlanul él a teljes készülékre és annak minden hibájára, ami nem a kijelző sérülésének következménye.
Azonban...
Mivel az idióta mobilgyártók rendkívül szerelhetőre gyártják a telefonjaikat mostanában és a készülékbe jutás kb. egyetlen módja a kijelző eltávolítása, így ilyenkor jellemzően szoktak olyat mondani, hogy az egyéb hibát csak úgy javítják, ha fizetsz egy kijelzőt, hiszen az szétszedéskor igen nagy valószínűséggel tovább sérül, és neadjisten még ha nem, ők akkor sem hajlandók egy ilyet visszatenni. Ez csak mellékvágány, mert neked most nem ez a problémád. De az, hogy van egy garis készülék, annak saját hibásan sérül a kijelzője, az ügyfél saját pénzből a gyári szervizzel megjavíttatná gyári alkatrész beépítésével, és erre azt mondaná a gyári szerviz, hogy egyrészt bele sem rakjuk a kijelzőt, másrészt megvonjuk a teljes készülék gariját, na én ilyet még nem hallottam.
Melyik márka ez? Ilyen hülyeséget még talán az Apple sem csinál, pedig náluk aztán van marhaság minden fokon. -
asdf_
veterán
PTK
6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.
(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely e fejezetnek a kellékszavatosságra és a jótállásra vonatkozó rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára tér el.
6:158. § [Hibás teljesítési vélelem]
Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.
6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
6:163. § [A kellékszavatossági igény elévülése]
(1) A jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el.
(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el. Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb elévülési időben is megállapodhatnak; egy évnél rövidebb elévülési határidő ebben az esetben sem köthető ki érvényesen.
... -
razorbenke92
őstag
Jogban laikusként, némi szerviz tapasztalattal:
- Fel volt tüntetve az eladó/forgalmazó oldalán, esetleg hivatalos gyártói ajánláson, hogy a cserealkatrész kompatibilis a te rollertípusoddal?
Ez azért fontos kérdés, mert ha a cserét csak arra alapoztad, hogy "ez az újabb többet tud", vagy hogy "másnál is tök jól ment", de a pontos típushoz nem támogatott az alkatrész, akkor a rendeltetésszerű használatot sajnos kimerítetted. Akkor is, ha az általad felismert jelek szerint kompatibilis.- A roller felhasználói kézikönyvében benne van, hogyan kell ennek az alkatrésznek a cseréjét végezni?
Ez annyiból lehet fontos, hogy ha van ilyen, akkor tudsz rá hivatkozni, hogy magad is el tudod végezni a szakszerű beépítést. Ha viszont nincs ilyen leírásod, akkor hogyan tudod garantálni, hogy valóban szakszerű csere volt. Értem, hogy szerinted egyszerű, de az ördög a részletekben rejlik, lehet, hogy pont olyan dolgot nem tartottál be, amit be kellett volna. Persze ha mindez így volt, akkor a hibás kivitelezést jótállási időn belül a forgalmazónak kell bizonyítania, és nem neked az ellentétét.
Szerk.: Például elektronikai alkatrészek nagy részén ott virít az ESD érzékenységre felhívó matrica, mégsem hiszem, hogy mindenki aki ezeket otthon kezeli, betartaná a kezelésükre előírt szabályokat.- Jelzi bárhol a forgalmazó, hogy garanciát csak szakszervizben történő beépítésre vállal?
Ez a két kérdés (a többi fentivel együtt) nagyban szeparálja a korábbi sufnituning állításukat.Ha nem előírás, hogy szakember végezze el az alkatrészcserét, és az alkatrész hivatalosan kompatibilis az eszközöddel, úgy önálló termékként jótállást kell vállalniuk rá.
De nem példa nélküliek azok a termékek, amikre csak akkor vállalnak jótállást a forgalmazók, ha szakszerviz végzi el a bekötésüket, beüzemelésüket.
Az egyértelmű példákon (mint gázkészülékek, elektromos sütő vagy főzőlap, napelem) túl vannak olyan egyszerű dolgok is, mint egy termosztát. Ezeknek a megkötéseknek a célja általában az, hogy a szakember észrevehet olyan hiányosságokat, amikre egy felhasználói kézikönyv nem térhet ki részletesen, vagy egyenesen nem is elvárható azoknak a felismerése a felhasználótól.
-
philoxenia
MODERÁTOR
A rendeltetésszerű használatot kell bizonyítanod. Biciklit vettem webáruházban, csak akkor él a garancia, ha szakműhelyben helyezik üzembe, ezt írták. Alkatrész esetén szvsz. eleve kell valami szakembertől nyilatkozat, hogy szakszerűen lett beépítve. Az kérdés, hogy mennyiben köthetik ezt alkatrész esetében a saját szervizpartnerükhöz, mert pl. lehet aránytalanul messze a műhelyük a felhasználási helytől...
-
Pocee
senior tag
Én nem vitatkozom Veled,félre ne értsd,sőt azzal hogy azt mondtam ez profitgenerátor alá is támasztom az álláspontod,de ha ő azt mondja,hogy csak és akkor vállal garit ha ő építhet be,akkor vagy beadod a derekad vagy majd ha netán úgy alakul indítasz egy bizonyítási eljárást,de mint mondtam nem vagyok jogász,lehet hogy a jog abszolút Téged véd és nemes egyszerűséggel bekaphatják...
-
laskr99
addikt
-
Pocee
senior tag
Sztem:a garancia addig él szinte minden termék esetén(ha nem mind) amíg a mezei user bele nem túr,nyilván ezzel biztosítanak maguknak profitot is,mert akkor X ideig az ő termékük fogy,teljesen mindegy,hogy "hülyebiztos".Ha nem az adott bolt vagy aki garanciát adja, végezheti a javítást,sztem nem kell tovább vállalnia a garanciát.
-
laskr99
addikt
+még az jutott eszembe, hogy veszek összeszerelve egy gépet valamelyik boltból, majd abba veszek valamilyen alkatrészt és én szerelem be, arra külön is van garancia, és nincs olyan hogy csak ők rakják ba akkor van gari.
Mivel csak náluk kapható a részegység azzal kb rá akarnak kényszeríteni, hogy ők szereljenek mindent.
-
biker
nagyúr
-
mike1334
veterán
-
mike1334
veterán
Elmúltál már 18? Amúgy, ha ő vette ténylegesen (nem számít, hogy ki adta rá a pénzt, csak az, hogy ki kötötte a szerződést) és eddig is velük kommunikált, akkor nyilván ő, mert fogalmuk sem lesz, hogy te ki vagy.
Amúgy meg tök mindegy igazából, semmilyen joghatás kiváltására nem alkalmas ez a levél, ha akarnak reagálni, akkor így is úgy is fognak. Edigitalról meg sok rosszat hallani, tippre le fogják tojni a levelet. -
Magnum_
nagyúr
szerintem értelmesebb lenne.
persze, lehet, hogy bejönne a békéltető, de ha olyan forma csávó menne a vállalkozás képviseletében, akkor rövid úton lezárásra kerülhetne, mert nincs súlya egész egyszerűenén felszólítót írnék a vállalkozásnak (szép jogi szakzsargonnal, jogszabályhivatkozással hogy érezzék a jogi támogatást - ezért írtam ügyvédet), eredményesebbnek gondolom.
-
Magnum_
nagyúr
-
Magnum_
nagyúr
békéltető egy alternatív vitarendezési fórum, ami ingyenes.
én heti szinten járok - sajnos - vállalkozást képviselve és rossz vicc az egész, eddig 2x kötöttem egyezséget, a többit mind megszüntettettem. értelme szerintem semmi. ha a vállalkozás nem tesz alávetési nyilatkozatot (miért tenne?), akkor nem lesz rá nézve kötelező az esetleges ajánlás (csak ha egyezség születik, de az határozat). de próba cseresznye, hátha, pénzbe nem kerül.
kb 1-2 hónap az átfutási ideje.de mi a panaszod amúgy?
-
Jorus
nagyúr
Ilyesmivel nem tudom, kit lehet megfélemlíteni, én továbbra is találkoznék velük, jöjjenek el egy megbeszélésre, hozzák az általuk említett dokumentumokat, és mondják el, mit szeretnének pontosan. Ahogy írtam, ha nincs tapasztalatotok ilyen ügyben, mert nem láttatok még ilyesmit és/vagy nem ismeritek pontosan a jogaitokat, lehetőségeiteket, akkor célszerű ez esetben ügyvédet fogadni.
-
EmberXY
veterán
Így már más a helyzet, szerintem először érdemes lenne őket határozott fellépéssel megkeresni valamilyen módon és hivatkozni az ismert tapasztalatokra és arra, hogy a tartozás esetleg már lejárt, stb, hátha visszakoznak. Vagy a javaslatok alapján ügyvédhez fordulni, bár szerintem az első megoldással meg lehet spórolni az ügyvédi munkadíjat, ha az nem működne, akkor viszont tényleg ügyvédhez fordulni...
-
EmberXY
veterán
-
Jorus
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Macska topik
- Analóg fényképezés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gitáros topic
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- Lego replika Tokyo 20051 építőkészlet doboz nélkül
- iPhone 14 Plus 85% 128GB (1év Garancia)
- AKCIÓ! Apple MacBook Air 13 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ 15" Microsoft Surface Laptop 7 X Elite 16GB 1TB
- AKCIÓ! MacOS 26! UTOLSÓ GEN iMac 27" 5K i7-10700K 64GB RAM 512GB NVMe Radeon Pro 5700 XT 16GB gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest