Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#4451) Vyndree válasza *Ropi* (#4450) üzenetére


Vyndree
őstag

Érdekes, mert egy évig jól működött, most kezdett fagyni néhány hete. A lenti lépések után ki kell szedni a pipát és megy rendesen fagyás nélkül.
Köszi még egyszer a tippet!

(#4452) *Ropi* válasza Vyndree (#4451) üzenetére


*Ropi*
félisten

Esetleg még azt megpróbálhatod, hogy lejjebb veszed a GPU kihasználtsági fokát (3 lépésben állítható). Nem akarok vészmadár lenni, de ha véletlenül elkezdett hardveresen haldoklani a kártyád (vagy csak a vRAM), akkor ez lehet annak a jele is. De ne legyen igazam!

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4453) Vyndree válasza *Ropi* (#4452) üzenetére


Vyndree
őstag

LR beállításokban csak ki és be kapcsolni tudom, a GPU kihasználtsági fokát a VGA beállításainál keressem?
Játékoknál eddig nem volt bajom a kártyával, gondolom ott is kijönne ha a haldokolna. Nem tudom, csak tipp. :)
Most stabilan működik, elég gyors is, lehet jobb lenne egyenlőre így hagyni.

(#4454) *Ropi* válasza Vyndree (#4453) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jogos, összekevertem: az a PS-ben van, hogy szabályozni lehet, itt csak ki-, és bekapcsolni.

Akkor hagyd így. :K

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4455) Melorin


Melorin
addikt

Melyik volt az a LR verzió ami gyorsabb volt mint a jelenlegi? Úgy emlékszem a saját tapasztalatomra is és mások hozzászólásaira itt a topikban, hogy egy ideje nem olyan fürge.

(#4456) *Ropi* válasza Melorin (#4455) üzenetére


*Ropi*
félisten

A 6.1.1. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4457) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Most vettem észre, mintha az exportált képek mások lennének képnézegetőben, böngészőben mint mikor LR-ben nézem őket utómunkázás után.

Az exportált képek kicsit sötétebbek, kontrasztosabbak, van hogy a fehéregyensúly is kicsit más. RAW-ban fotózok, JPEG-ben exportálok. Exportálásnál és fényképezőn is sRGB van beállítva. (Panasonic GH1)

Mi lehet a gond?

(#4458) *Ropi* válasza HollyBoni (#4457) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Lightroom a develop modulban Melissa RGB-t, a library modulban pedig Adobe RGB-t használ megjelenítéshez, majd utána feltételezem, hogy sRGB-be konvertálva exportálod: így attól függően, hogy milyen színtérre van kalibrálva a monitor változnak a színek a különböző alkalmazásokban és megjelenítési módokban.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4459) HollyBoni válasza *Ropi* (#4458) üzenetére


HollyBoni
veterán

A monitoromról sajnos nem tudok semmit, másik gépen másik monitorral is néztem de nagyon nagy a különbség mikor exportálom a képet.

Most megpróbáltam AdobeRGB-ben exportálni, így jóval jobb, de az exportált képek mintha picit zöldesebbek lennének, meg picit továbbra is sötétebbek.

Lehet valamit csinálni hogy amit Lightroom-ban látok, meg amit exportálok teljesen megegyezzen? Online shopba töltenék fel képeket, ez így nem az igazi... :(

[ Szerkesztve ]

(#4460) copass válasza HollyBoni (#4457) üzenetére


copass
veterán

képnézegetőben mi van beállítva? gondolom kalibrált monitoron nézed.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4461) *Ropi* válasza HollyBoni (#4459) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ne Adobe RGB-ben exportáld, mert az internet csak az sRGB-t ismeri (el) szabványként!

Sajnos meg kell szoknod, hogy soha sem lesz egyforma a fent említett okok miatt (ha pedig egy sRGB-re butított monitoron utómunkázod azzal csak magadat vered át, mert nálad ugyan egyformának látszik, de máshol, egy nagy színterű monitoron kijönnek a különbségek).

Amíg nem kalibrált a monitorod addig az sem működik, hogy folyamatos visszaellenőrzés mellett addig tekered, amíg olyan nem lesz az exportált végtermék mint az elvárt: lehet, hogy csak csak a Te monitorodon néz ki jól azokkal a beállításokkal. Szóval első lépésben kalibrálnod kell a monitort, hogy legalább a Te színhelyes legyél - onnantól még mindig lehet, hogy a néző megjelenítője is el van mászva...

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4462) madgie válasza *Ropi* (#4461) üzenetére


madgie
titán

Mármint miért verné át magát sRGB-n, ha a kimenet maga jó, a munkafolyamatok alatt meg szintén jó, amit lát?

(#4463) HollyBoni válasza *Ropi* (#4461) üzenetére


HollyBoni
veterán

Kár. :(

Nem kalibrált a monitorom, és valami elég alap cucc.

Az lenne a cél, hogy egy átlag ember átlag monitorján azért nagyjából normálisan nézzen ki a termék (fából készült dolgokról van szó) de konkrétan itt akkora különbségek vannak hogy LR-ben teljesen jól néz ki, néha exportálás után meg totál gusztustalan, sötét, túl kontrasztos, teljesen más a színe...

Kipróbáltam hogy sRGB-ben fotózok, Lightroomban pedig átállítottam a color space-t sRGB-re, exportálásnál szintén sRGB, és így is máshogy néz ki az exportált kép... Ez mégis mitől van? :F

[ Szerkesztve ]

(#4464) MrChris válasza *Ropi* (#4461) üzenetére


MrChris
nagyúr

Az a probléma, hogy az ismerősök, baráti, családi kör, kollégák mind kalibrálatlan kb 6 bites tn paneles srgb monyón nézik vissza a képeket.

(#4465) copass válasza MrChris (#4464) üzenetére


copass
veterán

ha a kalibrált monitoron jó, akkor máson is jónak kell lennie. maximum az élességet kell jobban rányomni egy olcsóbb monitornál.
nekem egy viewsonic 21" tn paneles monitorom volt 8 évig, kábé szemre állítottam be a fényerőt,kontrasztot egy tesztképhez úgy érzésre. hozzáteszem hogy anno volt 70k ez a monitor.
nemrég dell ips-re cseréltem amit kalibráltak. színekben nagyon pici a különbség, a nagy ugrást a betekintési szög jelentette. nem kell gyalogcsirkét játszani!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4466) HollyBoni válasza copass (#4465) üzenetére


HollyBoni
veterán

Nálam néha akkora különbségek vannak, hogy Lightroom-ban szép "világító" fehér a háttér (sima termékfotó, lightbox) exportálás után meg abból a teljesen világos fehérből szürke lesz. Ez már egy picit sok. :(

A monitorom amúgy egy BenQ V2220H. 45-50e körül vettem jó pár éve, szóval nem egy nagy eresztés.

(#4467) *Ropi* válasza madgie (#4462) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mert a rendszer nem sRGB-ben dolgozik, így ő a (legszűkebb keresztmetszet) monitorja "szűrőjén" át lát belőle egy részletet, más meg adott esetben az egészet (vagy más részletet).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4468) HollyBoni válasza *Ropi* (#4467) üzenetére


HollyBoni
veterán

Ha LR-ban a beállításokban átállítom a color space-t sRGB-re, sRGB-ben fényképezek és exportálok, akkor nem ugyanúgy kéne kinéznie a saját monitoromon az exportált képeknek mint amit LR-ban látok?

[ Szerkesztve ]

(#4469) copass válasza HollyBoni (#4468) üzenetére


copass
veterán

a beállításoknál csak a külső szerkesztőkhöz tudod megadni hogy srgb akármil egyen.
exportnál tudod csak beállítani hogy milyen színtérbe nyomja.
milyen képnézegetőt használsz? winbe mik vannak beállítva?

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4470) HollyBoni válasza copass (#4469) üzenetére


HollyBoni
veterán

Tényleg, ezt nem vettem észre. :B

Sima gyári Win10 "Fényképek" app. De sajnos a lényeg, ahova tölteném fel (Etsy) ott is ugyanúgy néz ki a kép mint a képnézegetőben, azaz totál más mint amit Lightroom-ban látok.

(#4471) *Ropi* válasza HollyBoni (#4470) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Windows "Birodalmi Jépegetője" (bedrótozott képnézegetője) nem tud színprofilt értelmezni, ahogy a legtöbb böngésző sem. A Firefox az egyetlen, amelyik korrekt színkezelést tud Windowson (Apple-nál a Safari), a Chrome egyes verziói tudják, mások nem (most éppen nem tudom, hogy hol tartanak: PC tulajként nem követem naprakészen). Képnézegető programok közül a Photoshop softproofol korrekten (CTRL + Y megnyomására és be kell állítani neki előzetesen az "internet standard RGB"-t), a Lightroom viszont felejtős mert a Library modulja Adobe RGB-ben jeleníti meg a dolgokat, a Develop viszont Melissa RGB-ben, ami a ProPhoto egy fajtája sRGB-re hajazó Gamma görbével. Az Adobe programok közül a Bridge az egyetlen, amelyik a beállított munka színtértől függetlenül sRGB-ben mutatja a gyorsnézeti képeket, mert helytakarékosság miatt 8 Bites sRGB JPEG-ben generálja le őket a cache számára. Van még a Fast Picture Viewer ami rendesen kezeli a színprofilokat, az ACDSee, meg az IrfanView, de csak ha feltelepíti mellé az ember a plugin packot is. Egyébként minimális változást mindig lehet látni a különböző programok interpolálási algoritmusaihoz mérten a színkezelésben, vagy pl. még szembetűnőbb a páratlan pixelhosszú oldallal rendelkező képek megjelenítésénél a részletvesztés / életlenedés (amivel együtt a színek és a kontraszt is elcsúsznak), ahogy az egyes programok képesek / képtelenek megjeleníteni (csak 25 / 50 / 75 és 100%-os nézeten aránypontos a (le)méretezés, egyébként a pixel összevonást végző algoritmus veszteséggel dolgozik: pl. 33 vagy 80%-on).

Még egy kis olvasnivaló, meg ez is. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4472) Balinov válasza *Ropi* (#4471) üzenetére


Balinov
félisten

A két linket be kéne tenni a topiknyitóba, szvsz..

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4473) HollyBoni válasza *Ropi* (#4471) üzenetére


HollyBoni
veterán

Köszi a segítséget. :R

Azt lehet tudni ha Photoshop-ba behúzok egy RAW fájlt, ott egyből a Camera Raw milyen színprofilt használ a megjelenítéshez?

(#4474) *Ropi* válasza Balinov (#4472) üzenetére


*Ropi*
félisten

Már benne vannak, csak még nem publikus mert reszelgetem, hogy legalább olyan színvonalú legyen, mint a Canon topiké. :B

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4475) *Ropi* válasza HollyBoni (#4473) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az is Melissa. Hogy legalább egy valami egyszerű legyen, a Bridge gyorsnézete viszont echte sRGB. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4476) HollyBoni válasza *Ropi* (#4475) üzenetére


HollyBoni
veterán

Természetesen a legjobb az lenne ha egyből LR-ban tudnám nézni sRGB-ben, de majd azért kipróbálom. :R

Mondjuk ki tudja miről nézi a célközönség a képeket, crt, mobil, stb...

[ Szerkesztve ]

(#4477) *Ropi* válasza HollyBoni (#4476) üzenetére


*Ropi*
félisten

Legalább Te legyél színhelyes, mert akkor a nézői oldalon is kisebb az eltérés! :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4478) general válasza *Ropi* (#4471) üzenetére


general
addikt

Lightroomban is van softproof és korrekt. az "S" lenyomására előjön, majd beállítod, milyen színtérben mutasson neked előnézetet. nekem itt van sRGB beállítva, használom is, főleg élénk színeknél.

[ Szerkesztve ]

(#4479) *Ropi* válasza general (#4478) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez igaz azzal a kitétellel, hogy nem mindig működik. Van, hogy csak a hisztogramot változtatja, de a képet nem.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4480) HollyBoni válasza *Ropi* (#4479) üzenetére


HollyBoni
veterán

Nálam szerintem valami más gond lesz. Próbálgattam Photoshop-ban is a softproof-ot, de szinte semmi különbséget nem látok, néha egy nagyon picit mások a színek. De az a kontraszt változás ami exportálás után történik azt nem látom. :(

(#4481) general válasza *Ropi* (#4479) üzenetére


general
addikt

jobban működik, mint PS alatt. nekem ott egyáltalán nem működik, egy lehetetlne színű képet ad mindig, semmi köze az sRGB profilú jpeghez export után. nem is értem... valszeg valami nincs beállítva nálam, de nem működik, LR alatt viszont oké a Softproof.

(#4482) *Ropi* válasza HollyBoni (#4480) üzenetére


*Ropi*
félisten

A monitorod miatt nem látod: az a (túl) szűk keresztmetszet, mert még az sRGB színteret sem tudja reprodukálni.

(#4481) general: Leírtam korábban, hogy mit hogyan kell beállítani, de újra fel kell töltenem bele a képeket, mert valahogy törlődtek.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4483) HollyBoni válasza *Ropi* (#4482) üzenetére


HollyBoni
veterán

Most kipróbáltam, ha kiexportálok egy képet simán sRGB-ben mint eddig, és megnyitom a JPEG-et Photoshop-ban, ugyanúgy néz ki mint az utómunkázott RAW Lightroom-ban...

De képnézegetőben, Chrome-ban, Firefox-ban továbbra is túlságosan kontrasztos, más a szín.

Mindegy, én feladtam. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4484) *Ropi* válasza HollyBoni (#4483) üzenetére


*Ropi*
félisten

A #4471-ben a megoldás, hogy miért - a Firefoxot be tudod állítani színhelyesre.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4485) HollyBoni válasza *Ropi* (#4484) üzenetére


HollyBoni
veterán

Ja, hogy Firefox-hoz külön plugin kell, ezt nem tudtam. :R

Mindegy, szerintem nem szórakozok vele. Megnéztem a képeket egy másik még gagyibb monitorról, meg mobilról is... Megint egy külön történet.

(#4486) *Ropi* válasza HollyBoni (#4485) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem feltétlenül kell a plugin, csak könnyebb vele megcsinálni mint about:config-ban egerészni. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4487) Balinov


Balinov
félisten

LR CC 2015.9-el csilingelt ma a CC app. Hol talalok changelogot? Annyit ir, uj kamerak tamogtasa + bugfixek...nade milyen bogarakat fixalnak?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4488) madgie válasza Balinov (#4487) üzenetére


madgie
titán

(#4489) Balinov válasza madgie (#4488) üzenetére


Balinov
félisten

:R Koszi Magdie, tudtam,hogy te tudni fogod.

Ahogy latom, paraknak (tuneteket olvasva nekem is) voltak gondjai a smart preview-es zoomolasnal amit ugy nez ki javitottak

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4490) madgie válasza Balinov (#4489) üzenetére


madgie
titán

Keresgéltem én is egy darabig, szerintem kicsit késett a leírás a programfrissítéshez képest :D

(#4491) *Ropi* válasza madgie (#4490) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ki kellet találniuk valamit, hogy mivel adják el. ;] :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4492) madgie válasza *Ropi* (#4491) üzenetére


madgie
titán

Jaja :DDD

(#4493) kisp113


kisp113
tag

Sziasztok!

Gépfejlesztés előtt állok, és mivel az egyetlen teljesítményigényes alkalmazás amit használok a Lightroom, ezért itt kérnék tanácsot hozzá. (hobbi szint)

Jelenleg egy öreg Q8400 + 6GB DDR2 kombóról lépnék feljebb, félkonfigokat és brand gépeket nézegetek.
12+ GB DDR3 rammal az alábbi procik férnek kb bele:
Xeon L5640, W3550,X5650, E5-1603, i5-3470, i7-2600

http://ark.intel.com/compare/52213,64600,68316,39720,47922,47926

Melyikre lenne különösen érdemes (vagy éppen nem érdemes) rámenni?

Köszönöm a segítséget!

(#4494) general


general
addikt

olyat vajon lehet, hogy laptopon lévő LR katalógusában kiválasztott x számú fotóról csak xmp-ket csinálni (utólag, mert nem úgy importáltam)? tethering volt
az asztali gépen is fent van már az anyag, de jó lenne, ha simán tudnám szinkronizálni a két katalógust valahogyan, csillagozás kéne főleg.

(#4495) copass válasza general (#4494) üzenetére


copass
veterán

ha bekapcsolod az xmp-t és kilépsz,belépsz akkor legyárjta az xmp úgy rémlik.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4496) Balinov válasza copass (#4495) üzenetére


Balinov
félisten

Write sidecars azert nem árt ha be van kapcsolva

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4497) general válasza copass (#4495) üzenetére


general
addikt

de hol kapcsolom be, az nem csak importnál opció?

(#4498) Balinov válasza general (#4497) üzenetére


Balinov
félisten

Nem, opcioknal valamelyik almenuben van, ha jól rémlik

Elvileg utólag is lehet generaltatni már importált cuccokhoz, csak fejből most már nem megy..

Szerk. Katalógus beállítások

[ Szerkesztve ]

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4499) copass válasza Balinov (#4496) üzenetére


copass
veterán

az mi a tök?

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4500) *Ropi* válasza copass (#4499) üzenetére


*Ropi*
félisten

A sidecar xmp.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.