Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#3451) Melorin válasza *Ropi* (#3450) üzenetére


Melorin
addikt

Én úgy szoktam csinálni az esküvő után, hogy a képeket külön kollekcióba szedem helyszínenként: készülődés, polgári, egyházi, stb. Így már nem kell az összes képet egyszerre betölteni.

(#3452) *Ropi* válasza Melorin (#3451) üzenetére


*Ropi*
félisten

Még ha szétbontom is: talán egyedül a készülődés férne el a mostani 32 GB RAM-omban, amiből csak 20 a RAMdisk. :N

Próbáltam már egyébként, de macerás amikor eszembe jut valami, hogy gyorsan megcsinálom egy képen - csak éppen katalógust kell váltani hozzá, majd vissza. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3453) aleister válasza *Ropi* (#3450) üzenetére


aleister
veterán

Ki beszélt ramdiskről? :)

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3454) *Ropi* válasza aleister (#3453) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én, mert a sok memóriát úgy van értelme használni. ;) :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3455) MrChris válasza aleister (#3449) üzenetére


MrChris
nagyúr

Sajnos az én öreg vasam ebben korlátos, már nem bővíthető tovább. Azt olvastam itt:
http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead
TLC-s samun 200terra után jelentkeztek az első javítható hibák mikor szükség lett a tartalék szektorokra. Ez még nem befolyásolja az 'élményt'. 300 terra után nem javítható hibák, de utánna is összesen 700-800 terrát lehet ráküldeni mire használhatalanná válik. Jobb fajták petabájtokat bírnak. Meg védelemként többször figyelmeztet a vég előtt. Valószínűleg 10 évig is kihúzza napi 30Gbájt adatforgalom mellett, az meg elég kemény használat. Átlagolva talán még Ropinál is kihúzná eddig, de kapacitás szűkösség miatt hamarabb cseréli.
Szerintem.

(#3456) *Ropi* válasza MrChris (#3455) üzenetére


*Ropi*
félisten

Több gépet raktam össze fotósoknak: nagy átlagban aki a mostani TLC technológiájú SSD-kkel masszívan használja LR-ra, azoknak átlagban 2-3 évet bír (a legzúzósabb az volt, amikor 1 év alatt sikerült kinyírni egy MLC-s Kingstont, bár mondjuk az csak 64 GB-os volt - a nagyobb méretűeknél több tartalék szektort lehet félretenni hibajavításhoz). A régebbi MLC-k jobbak voltak ilyen szempontból, mert 3x annyi írási ciklust viseltek el (ezért vettem inkább a régebbi 830-as Samsungokat az újabbakkal szemben, mert azok még 10k írási ciklust tudtak szemben a mai 3-4k-t tudókkal). Magamnak is mostanában kezdtem el utánpótlás után nézelődni, mert egyrészt már 4 évesek, másrészt kinőttem a méretüket).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3457) aleister válasza *Ropi* (#3454) üzenetére


aleister
veterán

De nem ám. :)
Mind PS, mind LR esetén minél nagyobb a kép felbontása, annál több memóriát igényel bárminemű művelet vele. Továbbá a madgie által említett slideshow generálás is rendesen zabálja a ramot, csakúgy mint a kötegelt feldolgozás (HDT, panoráma, focus stackinh, stb)
A munkámból adódóan napi szinten 6-10 órában használt PS alapján mondom ezt. LR-ben teljesen ugyanez a helyzet az azonos grafikai motor (Mercury Graphics Engine) miatt.

(#3455) MrChris
Az a baj ezekkel az eredményekkel, hogy teljesen hibásak. :)
Ezek elméleti értékek. Úgy származtatják őket, hogy veszik az SSD kapacitását és a technológia (SLC, MLC, TLC) által biztosított írási ciklust, majd ezt -leegyszerűsítve- összeszorozzák. Ez olyan laborkörülmények közötti felhasználás esetén igaz, amikor teleirod egyszer a lemezterületet, törlöd, majd ismét teleírod. A valóságban ez sosem így működik, hanem az a reális, mint amit Ropi említett. Az ok roppant egyszerű, van egy rakat olyan terület, amire kb életedben egyszer ír az SSD. Ilyen pl az oprendszer, az elején feltelepített programok, esetleg ha adatot tárolsz rajra. Ezeket csak olvasni fogja. Innét kezdve az élettartam számításnál nem az egész kapacitást kell venni, hanem azt a területet, amit effektív írásra használ.

Egy SSD-t 1-10 év között fogsz használni. Rajtad múlik, hogy ez mennyi lesz.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3458) madgie válasza *Ropi* (#3456) üzenetére


madgie
titán

Ezért is vettem olcsó (de nem noname) ssd-t. 20 ezer egy 256-os Sandisk Z400s, ha hamar kinyúvad, cseréltetem :)

A sokat kritizált Kingston V300 lassan három éve megy 24/7 gond nélkül a Macminiben. Persze nem is szokott előre szólni az ssd, ha elromlik :D

(#3459) *Ropi* válasza aleister (#3457) üzenetére


*Ropi*
félisten

8+ GB RAM-om van szabadon hagyva a rendszernek és soha semmi gondom nem volt, hogy elfogyott volna (nálam is alap a 4K-s slideshow tavaly óta). Mondjuk elég sokat szenvedtem, mire optimalizáltam a PS cache beállításait az tény. ;)

"...van egy rakat olyan terület, amire kb életedben egyszer ír az SSD. Ilyen pl az oprendszer, az elején feltelepített programok, esetleg ha adatot tárolsz rajra."

Ez ebben a formában nem állja meg a helyét, ugyanis a vezérlő wear leveling algoritmusa figyeli a cellák írási ciklusait (elhasználódását) és tud olyat, hogy a régen írt cellák tartalmát átteszi máshová, így azok is újra írhatóakká válnak és ezzel optimalizálódik az írásterhelés.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3460) aleister válasza *Ropi* (#3459) üzenetére


aleister
veterán

Ez igaz, de egy rakat fájnál ez nem működik, mert az oprendszer letiltja őket. No meg a wear leveling sem egy csodaszer, tekintve, hogy a működéséből adódóan szintén nem kevés írási ciklust generál, igaz még így is hasznosabb, mintha nem lenne.

"8+ GB RAM-om van szabadon hagyva a rendszernek és soha semmi gondom nem volt, hogy elfogyott volna"

Ne feledd, hogy a 5dm3 22MP-s RAW-jánál már a Nikon belépők is többel dolgoznak. Az esetemben a 36MP pedig nagyságrendekkel több, hisz a 150% képméret több mint másfélszeres ram-ot igényel.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3461) *Ropi* válasza aleister (#3460) üzenetére


*Ropi*
félisten

Igaz: ezt kifelejtettem a számításból, hogy embertelen méretű fájljaitok vannak. :DDD Ezért örültem, hogy az 5D3 "csak" 22 MP. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3462) aleister válasza *Ropi* (#3461) üzenetére


aleister
veterán

Igazándiból az lenne szvsz az ideális. Van előnye a 36-nak, de néha jobban örülnék +1-2 fps sorozatsebességnek.

Gondoltam, hogy írjam a 300-450 DPI-s, nagyméretű nyomdai anyagok feldolgozását is, de aztán rájöttem, hogy kevesen használják itt ilyenre a gépet, így nemigen lett volna jó érv. :)

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3463) *Ropi* válasza aleister (#3462) üzenetére


*Ropi*
félisten

Aki normális (nem CEWE és tsai :D) fotókönyvet készíttet az mind ilyen felbontásokkal zsonglőrködik: ahol én csináltatom ott is 600 DPI felett dolgoznak. A 30x30-as könyvek lapja annyira élnek, hogy szinte lelépnek róluk a szereplők az asztalra. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3464) aleister válasza *Ropi* (#3463) üzenetére


aleister
veterán

Én anno a pályafutásom kezdetén úgy tanultam, hogy 400-450 DPI akkor kell, ha "szálkás" szöveget is tartalmaz az anyag. Máskülönben elégséges a 300.
Igazából függ ez a nyomathordozótól is. Pl egy premium glossy fotópapíron biztos lehet profitálni az ennél nagyobb felbontásból. Viszont egy kevésbé minőségi nyomathordozón a rostok textúráltsága miatt elvesznének a részletek.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3465) *Ropi* válasza aleister (#3464) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azóta már nagyot fejlődött a labor-, és nyomdatechnika: a "Mesekönyveinket" készítő labor pl. 640 DPI-s lézeres levilágítással dolgozik Kodak Premier Pro és Art Canvas papírra. Múltkor jött valaki reptéri leszállópálya méretű arccal, hogy neki 2000 DPI-s Giclée nyomatai vannak Hahnemünde papíron - aztán nagyon csöndben maradt a srác amikor letettük őket egymás mellé. Ugyanis a Giclée-vel az a baj, hogy hiába tud a gép 2000 DPI-t ha nincs médium (papír), ami kiszolgálja (a legjobb papíroknak is vége van 650 DPI körül). ;) :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3466) aleister válasza *Ropi* (#3465) üzenetére


aleister
veterán

Hát ez az. :)
A leggyengébb láncszem esete.

Ugyebár az én tapasztalataim a DTP-ből származik, ott meg egy átlag fényes műnyomó papír megáll 450 max 500 DPI-nél. E fölé felbontásban, közepes és feletti példányszámú kiadványoknál nemigen szoktak menni.

Fotós területen, a mi esetünkben persze más a helyzet (kis példányszámnál meg lehet fizetni a prémium papírt), de ettől függetlenül szívesen rendeznék egy vaktesztet 300, 400, 500, 600 DPI-s nyomtokkal. :)
Jó esetben a 300 és a 600 helyére kerülne.

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3467) general


general
addikt

16 gb ram mellett mennyi virtuális memóriát érdemes meghagyni, ha kell egyáltalán? 8gb-ra állítottam.
256 gb Samsung Pro ssd a rendszermeghajtó.

(#3468) *Ropi* válasza general (#3467) üzenetére


*Ropi*
félisten

400 MB (négyszáz MegaByte). ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3469) Fandango válasza *Ropi* (#3468) üzenetére


Fandango
veterán

Nálam kereken 0 MB, eddig még nem volt belőle baj. :))

(#3470) *Ropi* válasza Fandango (#3469) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azért jó ha van: ha éppen kellene de nincs akkor összeomlik az oprendszer. 400 MB meg nem sok vizet zavar. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3471) copass válasza general (#3467) üzenetére


copass
veterán

auto. rendszer majd állítja magának. kínos az amikor valami fontosnak a közepin szíjjelfagy mert elfogyott minden!:D pölö otthagyod éjszakára,napokra,hetekre számolni!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3472) *Ropi* válasza copass (#3471) üzenetére


*Ropi*
félisten

Automatán inkább ne állítsa a rendszer magának, mert akkor annyit állít be, amennyi a RAM mérete - nálam pl. 32 GB-ot a 32 GB memória mellé...Nem egészséges annyi írás az SSD-nek minden egyes kikapcsoláskor, ahogy elmenti a memória tartalmát. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3473) general


general
addikt

én is 400mb-ról tudok, csak nem tudom, a mi képfeldolgozásaink során az elég-e, vagy azért néha beleszalad egy kis VM írásba a rendszer.

(#3474) copass válasza *Ropi* (#3472) üzenetére


copass
veterán

lapozófájl

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3475) madgie válasza *Ropi* (#3472) üzenetére


madgie
titán

Nekem valami 2-3 gigát állított be magának a friss Win10, pedig 16 giga ramom van.

(#3476) Melorin válasza *Ropi* (#3472) üzenetére


Melorin
addikt

Csak abban az esetben menti el a RAM tartalmát ha hibernálod a gépet.

(#3477) *Ropi* válasza general (#3473) üzenetére


*Ropi*
félisten

2 GB-ot állítottam be de kb. 1-2x nyúlt hozzá a 3 év alatt...

(#3476) Melorin: És tényleg. :D

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3478) general válasza *Ropi* (#3477) üzenetére


general
addikt

na akkor az úgy jó lesz, nekem is 2 giga.

más....

lett egy LR 5-ös legális szoftverem (vettem 6d-t, ahhoz volt még bontatlanul). lehet ezt valahogy 6-osra frissíteni hivatalosan? :)

(#3479) *Ropi* válasza general (#3478) üzenetére


*Ropi*
félisten

Főverziót nem lehet frissíteni, vagyis csak úgy, ha veszel rá upgrade csomagot félpénzért.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3480) madgie válasza *Ropi* (#3459) üzenetére


madgie
titán

Slideshow-t mivel csinálsz amúgy? Most jöttem ugye Macről, ott megvolt a kitűnő, de egyszerű iMovie, itt sem szeretnék ágyúval verébre lőni. Nézegetem a Cyberlink Powerdirectort, szokták ingyéakciózni is (és tudja a QuickSync-et is, ami előny), de persze most épp nem, az elérhető LE változat meg pont alkalmatlan a "Ken Burns" finomhangolásokra.

(#3481) general válasza *Ropi* (#3479) üzenetére


general
addikt

ez lenne az?

[ Szerkesztve ]

(#3482) *Ropi* válasza madgie (#3480) üzenetére


*Ropi*
félisten

Proshow-val, fizetős.

(#3481) general: Nem tudom az mi, mert hibás a link.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3483) general válasza *Ropi* (#3482) üzenetére


general
addikt

uuppsz.. bocsi

itt egy screenshot

(#3484) *Ropi* válasza general (#3483) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az lesz az.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3485) Balinov


Balinov
félisten

Sracok, a NIK pakk telepitojet mivel lehetne kezzel kicsomagolni?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3486) Fandango válasza Balinov (#3485) üzenetére


Fandango
veterán

Nalam a 7Zip alap program, azzal megy.

(#3487) Balinov válasza Fandango (#3486) üzenetére


Balinov
félisten

Köszi, felkel a gyerek a hasamonalvasbol ki is próbálom

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3488) Balinov


Balinov
félisten

Sracok, olvasom Scott Kelyb-tol ezt, nem tunik rossznak a white & black point meghatarozashoz, de szerintetek ez mukodne pl ha beraknam az import presetembe? Az nem tiszta, hogy egyesevel par kepnel ugye mindig mas erteket kapok, de ha import presettel csinalom, mekkora a sansz arra, hogy importnal minden kepnel a megfelelo ertekre huzza a Shift + Whites / Black csuszka modszer es a vegeredmeny nem x db kep ugyanolyan white es black point ertekkel?

lusta vagyok kiprobalni.. :B

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3489) *Ropi* válasza Balinov (#3488) üzenetére


*Ropi*
félisten

Próbáld ki és mondd el! :P

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3490) Balinov válasza *Ropi* (#3489) üzenetére


Balinov
félisten

tudtam elore,hogy megkapom... :))

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3491) madgie válasza Balinov (#3488) üzenetére


madgie
titán

Tudom, hogy nem ez a terved, de leírom :D Kábé semmit nem utálok jobban, mint azt, amikor csak a hisztogramot próbálja valaki minél jobban kitolni. Nem számít, kell-e, vagy sem, csutkázzuk, míg éppen be nem bukik és éppen ki nem ég a kép. Broáf :)

(#3492) Balinov válasza madgie (#3491) üzenetére


Balinov
félisten

Hat nem, altalaban nem huzom koppra, ezert is erdekes ez a metodus, mert tegnap azon a par expon, amin kiprobaltam epp, hogy nem kopprar, hanem a kopptol 3-4-5%-ra vissza allitotta be.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3493) #31757056 válasza Balinov (#3488) üzenetére


#31757056
törölt tag

En soha nem raknek be import preset-be egyatalan semmit. Sajna el kell fogadni azt, hogy olyan hogy tuti preset nincsen, ami minden fotora rahuzhato. A vegeredmeny nagyban fog fuggeni attol, hogy a foto mennyire van kiexponalva, mi a tema, egyatalan mi a celod az utomunkaval. Lehet, hogy nemely fotokon mukodik ez az agressziv kontraszt, vagy egynemelyiken kell is (mint a leirasban a peldafoton) de valoszinuleg csak egy kis szazalekuk lesz jo tole. Nem lesz minden fotod amit keszitesz fako, kontraszttalan es/vagy alulvilagitott... ;)

(#3494) madgie válasza #31757056 (#3493) üzenetére


madgie
titán

"En soha nem raknek be import preset-be egyatalan semmit. Sajna el kell fogadni azt, hogy olyan hogy tuti preset nincsen, ami minden fotora rahuzhato."

Az Adobe Standard színteret látni sem akarom, nekem az importnál is be van állítva, hogy XY filmmódot mutasson egyből (amit a gépen használok amúgy is).

(#3495) copass válasza madgie (#3494) üzenetére


copass
veterán

dettó. faithful nélkül ocsmány túlszaturáltak a színek...

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3496) Balinov válasza #31757056 (#3493) üzenetére


Balinov
félisten

par alap dolog be van allitva amit nagyjabol mindig megcsinalnek csuszkakkal. pl. lens profile, CA eltavolitas, pici clarity, hangyabokanyi vibrance, meg egypar egyeb.

Amugy osztom a velemenyed. a preset hasznalatnak optimalis esetben nem a vegreedmenyt kell mutatni, hanem csak egy kiindulo pontnak hasnzalni.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3497) #31757056 válasza Balinov (#3496) üzenetére


#31757056
törölt tag

En sem ilyen dolgokra gondoltam mint a lencse korrekcio, vagy CA szures. Es nem is a szinprofilra vonatkozo beallitasok. Hanem olyan szerkesztesi lepesekre amik szubjektiv modon valtoztatjak meg a kepet.
Vannak peldaul a letoltheto preset-ek, amikor a neten nezzuk a bemutato kepeket amiken a modositasok el lettek vegezve, csilli-villi szuper fotokat latunk, majd mikor leszedunk parat kozuluk rahuzzuk a sajat fotoinkra, majd az elso reakcion egy "uristen, mi ez a szar" felkialtas lesz, na en ezekre a preset-ekre gondolok. :) Mar jartam igy parszor szemelyesen. Egyszer regebben penzt is fizettem egy ilyen preset pack-ert, az 50-bol kb volt ha 2-3 hasznalhato vegul. Szerencsere csak kis osszegrol volt szo .

(#3498) Balinov válasza #31757056 (#3497) üzenetére


Balinov
félisten

Én pár ingyenesen elérhető presetet néztem, azok nekem sem váltak be, igazán értelmét sem látom, ha kiindulopontot kis tapasztalattal magad is be tudod nagyjából lőni

Halistennek ahogy látom egy a véleményünk

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3499) Morgal válasza Balinov (#3498) üzenetére


Morgal
tag

Mindegy milyen program, az előre gyártott preset, mindig arra hivatott, hogy a hozzá nem értők munkáját segítse. Természetesen ezekért, komoly pénzeket elkérnek, lásd Preset Shop Master Suite és társai. Pedig sokkal egyszerűbb szerintem megismerni a programot és megvalósítani az egyéni elképzelést. :)

(#3500) Fandango válasza Morgal (#3499) üzenetére


Fandango
veterán

Csak ha tetszik egy képi világ, akkor nem biztos, hogy magadtól egyáltalán tudod, hogy állj neki, hogy azt elérd, ha viszont van egy preset akkor onnan már csak finomhangolni kell az eredményt. Nem ördögtől való a preset használat, és nagyon sok ingyenes van.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.