Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#3551) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Itt egy PC vs Mac összehasonlítás LR használatra, csak nem volt időm végigolvasni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3552) madgie válasza *Ropi* (#3551) üzenetére


madgie
titán

Itt az eredeti, beb*sztak a legópécébe egy 4.5 GHz-re tuningolt 8/16 magos i7-5960X-et, szerencsétlen iMac-ben egy tök közenséges ,alap négygigás, 4/8 magos i7 van... innentől kezdve tök fair összehasonlítási alap Még megérteném ezt a "tesztet",ha egy fullos Mac Pro-t raktak volna a PC mellé (bár az is két éve nem fejlődött semmit).

(#3553) copass válasza madgie (#3552) üzenetére


copass
veterán

az ár a lényeg, a mac túlárazott. ennyi.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3554) *Ropi* válasza madgie (#3552) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mondom, hogy nem volt időm elolvasni: ha lett volna nem dobom be. :N

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3555) MrChris válasza madgie (#3552) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha van 4000 dodód erre a célra és a sebesség a lényeg (mi másért is vennénk ilyen erőművet?) akkor miért ne lenne fair az összehasonlítás?

(#3556) madgie válasza MrChris (#3555) üzenetére


madgie
titán

Ez a teszt egy büdös szót sem érdemel, fogtak, összelegóztak egy izompécét majd valami hülye ötlet alapján összehasonlították egy olyan divatos egybegéppel, amit a dizájnja és a borzasztó jó (és mai napig egyedi) kijelzője ad el. De annyi tökük sem volt, hogy akkor a PC mellé is 5K kijelzőt tegyenek, mert az ötszáz dollárral többe fájt volna, mint az Eizo, azt meg olyan komponensből kellett volna lespórolni, aminek az érezhető előnye van LR-ban (a proci).

Cca 4000 dollárból sem retina 5K Macet veszel, ha csak a sebesség a lényeg. A sima, alap Mac Pro is elpicsázza az iMac-et nyers erőben alapkiépítéssel, olcsó WQHD monitorral. Vagy legózol valami régebbi 2x6 magos Mac Pro-t borzasztó olcsón, ha belefér a használt... és jó eséllyel még az is integetni fog a használt 30 ezer forintos processzoraival az iMac-nek, legalábbis LR-ban. De az iMac-ben akkor sem lesz 140 watt TDP-s proci, egyszerűen nem lehetne normálisan lehűteni.

Az egy dolog, hogy láthatólag nincsenek tisztában a kategóriákkal a "tesztben", de - bocs - láthatólag ti sem. Van, aki dizájn alapján vesz gépet, van aki, a normális skálázhatóság miatt használ OS X-et, meg van aki kivagyiságból, más meg csak azt nézi, hogy minél erősebb legyen a vas és nem érdekli, hogy 458 km kábel tekereg az íróasztal mögött és 23 ventilátor csinál huzatot a szobában. Hányan vannak itt a PH!-n is, akik főleg a PC miatt rakattak klímát a lakásba...

Nyilván sarkítok, de mindkét réteg előszeretettel köpköd, anélkül, hogy megértené a másik oldalt.

(#3557) general válasza madgie (#3556) üzenetére


general
addikt

minden tiszteletem, korrekt vélemény! én ezektől az összehasonlításoktól amúgy is hányingert kapok. mint ahogy egyébként az Apple árazásától is...

de pont ezért állok át lassan hackintosh-ra, mert feltettük, kipróbáltam és az agyam eldobtam, mennyivel gyorsabb a LR osx alatt ugyanazon a hardveren. persze nagyon sok minden furcsa, meg hiányzik - vagy csak másképp/máshol keresem -, de a hardver kihasználást nem lehet egy lapon említeni a PC-vel. én kifejezetten szeretem a PC-t, a testreszabhatóságát, az univerzalitását, de ha ekkora sebességelőnyt és egyszerűséget látok, tapasztalok, erősen meggondolom a váltást. még kell vennem 2 nagyobb HDD-t, hogy mindent átmásoljak HFS-re, de utána nem lesz megállás. :-)

(#3558) #31757056 válasza madgie (#3556) üzenetére


#31757056
törölt tag

Szerintem ez a teszt nem kizarolag elsosorban arrol szol, hogy a Mac-et alapbol hatrannyal inditjak a gyengebb hardver miatt. Az eloszoban direkt ki is ter erre a csavo, hogy lesznek akik ugy latjak majd, hogy a teszt unfair a Mac-el szemben mert hogy Mac aranak a felet minimum maga a kijelzo kepezi. Ez itt szamomra is inkabb arrol szol, hogy ha van 4 rongyod akkor mit kapsz erte ezen es azon az oldalon is. Mac-nel kapsz egy sokkal szebb kijelzot de lassabb hardvert, de cserebe amikor fejleszteni kell akkor meg van kotve a kezed mert csak egeszben cserelheted. Mig PC oldalon kapsz nagyobb sebesseget de gyengebb kijelzot ezen az aron viszont rugalmasabban fejlesztheted, illeteoleg ugy valthatsz komolyabb megjelenitore hogy mashoz nem kell nyulnod. Persze lehetett volna bele tenni Mac Pro-t is, de 4000 dollarba eppen csak maga a gep fer bele, legalabbis ha itt veszed: [link]
Az mondjuk engem is erdekelt volna, hogy mit hoztak volna ki abbol, hogy a PC-hez durvabb kijelzot, cserebe gyengebb teljesitmenykomponenseket hasznaltak volna.

(#3559) madgie válasza #31757056 (#3558) üzenetére


madgie
titán

Sehogy sem tudok értelmet találni benne, a 4000 dollár láthatólag egy olyan összeg volt, ami a PC-nél adott volt, nosza, tornázzuk fel valahogy az iMac árát is erre a szintre. Ilyen erővel egy Macbook Pro-t is odatehettek volna, mert miért ne, csak az ár számít.

Arról nem is beszélve, hogy az 5K iMac 32 GB rammal meg 3 TB Fusion Drive-val is "csak" 3250 dollár. És biztosak lehettek benne, hogy az iMac felhasználók nagy része a Fusion Drive-ot fogja előnyben részesíteni az SSD-vel szemben, mert minél kevesebb (de lehetőleg semennyi) perifériát akar hátul kábelen becsüngetni.

De mindegy is, már sokadszorra írom le, mennyire nem nézem semmibe ezt a "tesztet", elnézést a habzó szájért :)

General: valóban nem rossz az OS X, jó két és fél év használat után fájdalmasan buta most nekem a Win10, de nem éreztem magamban türelmet és kitartást ahhoz, hogy a Hackintosh-sal kísérletezzek. A hardver megfelelő lenne hozzá, elvileg nem is olyan bonyolult a dolog, de ismerem magam, mindig kifogom a legegzotikusabb hibajelentéseket, amit még a google sem látott :D Így inkább vettem egy Win10 licenszet, jobb a békesség.

[ Szerkesztve ]

(#3560) MrChris válasza madgie (#3556) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ok, igazad van, a monitort csúnyán benéztem! Ez nagyon lényeges különbség, hasonló képességű monyót kellett volna a PC konfigba tenni és akkor a csupasz ár/teljesítmény is másképp alakul.

(#3561) general válasza MrChris (#3560) üzenetére


general
addikt

Mit tud az a monitor? Az 5K-n kívül?

(#3562) MrChris válasza general (#3561) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nemtom, felteszem mindkettő elég jó minőségű, de hogy 5120x2880 vagy 2560x1440 pixeles a monitorom az egyáltalán nem mindegy. Mostani 24"-os Eizom 1200 soros és ahogy a telók elkényeztetik a szemem egyre pixelesebbnek, betűket egyre durvábbnak látom. Erre jön hogy ha lassan is, de begyűrűznek a 4k videós vázak, Panánál kezd alap lenni, akkor jó is lenne azt viszontlátni.

(#3563) Fandango válasza MrChris (#3562) üzenetére


Fandango
veterán

Én is ezért döntöttem 4k monitor mellett, mert ez a jövő. Igaz a windows még mindig kissé hadi lábon áll a high DPI-vel, de meg lehet vele barátkozni.

(#3564) madgie válasza Fandango (#3563) üzenetére


madgie
titán

Hú, nem is kicsit, káosz ezen a téren a Win10 is :(

(#3565) phedi77


phedi77
tag

Sziasztok!
Megismerkedtem a Lightroomal és meg szeretném vásárolni. Ezt csak ebben a Creative Cloud formában lehet aminek havidíja van? - és ezt akkor több gépre is feltehető vagy csak egyre? Gondolom bejelentkezni csak egyen tudnék, de elvileg fel tudnám tenni az asztalira is és a laptopra is?
És mi az a Creative Cloud?
Valaki aki esetleg kicsit felvilágosítana azt megköszönném :)

(#3566) *Ropi* válasza phedi77 (#3565) üzenetére


*Ropi*
félisten

Van belőle különálló változat is (ez nem tartalmazza a LR Mobile-t, sem a Behance hozzáférést), de érdemesebb a folyamatosan frissülő CC-t venni a PS-sel együtt: havi 3800 Ft körül van akciótól függően.

A Document és a Creative Cloud lényege egyrészt, hogy az Adobe alkalmazások - kompromisszumokkal - átjárhatóak, így mondjuk az Illustratorban létrehozott vektorgrafikát Photoshopban tudod tovább csinosítgatni, ugyanígy a Photoshop-ot a Lightroom pluginjaként tudod használni, stb...Másrészt online tartalommegosztásra vannak kihegyezve: a tartalmaidat a Behance segítségével eljuttathatod a megrendelőidnek és partnereidnek, hogy együtt tudjatok dolgozni az adott projecten. Az LR mobile segítségével Androidot vagy iOS-t futtató eszközről tudsz a képeid között válogatni és dolgozni rajtuk (mondjuk egy telefon egérmozi méretű kijelzőjén a válogatás kissé nehézkes, de ez más tészta :) ).

A CC két gépre tehető fel (lehet PS és MAC is), de egyszerre csak az egyiken használható.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3567) phedi77 válasza *Ropi* (#3566) üzenetére


phedi77
tag

Szia!
Nagyon köszönöm a választ :)

(#3568) *Ropi* válasza phedi77 (#3567) üzenetére


*Ropi*
félisten

Úgy látom jól sikerült az első randi, ha már a házasságot fontolgatod. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3569) Balinov válasza phedi77 (#3567) üzenetére


Balinov
félisten

ha ezt a photoserge-s affnity linket hasznalod picit olcsobban elo lehet fizetni

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3570) phedi77 válasza Balinov (#3569) üzenetére


phedi77
tag

Ohh, köszi! :)) Igaz már megvettem de elvileg lemondható és akkor így veszem meg! Köszi mégegyszer! :R

(#3571) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Ki korán kel, LR-t lel: jött a CC-hez egy v6.5.1 + ACR 9.5.1 frissítés (PS most nem). Egyelőre működik, hibát nem tapasztaltam (azért a tegnap esti biztonsági mentést a komplett rendszerről egy darabig még nem törlöm). :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3572) L4mie


L4mie
veterán

Sziasztok!
Tudtok segíteni abban, hogy LR 6 ba, hogyan importálok Olympus objektív profilokat? :R
+ honnan lehet profilokat beszerezni?

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#3573) aleister válasza L4mie (#3572) üzenetére


aleister
veterán

Ha nagyon nem találsz semmit, akkor akár magadnak is elkészítheted a profilt. Anno, amikor megvettem a Tokina 11-16-ot, akkor még nem volt hozzá, és én is gondolkoztam, hogy belevágjak, de aztán hamar kijött hála égnek rá a hivatalos megoldás.

A linkelt oldalon egyébként van hivatkozás is a már kész profilokhoz.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3574) L4mie válasza aleister (#3573) üzenetére


L4mie
veterán

Köszi :) meglesem.

Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák

(#3575) metal01


metal01
őstag

Üdv!

Lenne egy kérdésem a vízjellel kapcsolatban. Ha úgy exportálom LR-ból a fotót, hogy ráteszem a vízjelet, minimálisan sötétebb, árnyaltabb lesz a kép. Tényleg csak nagyon kicsit, de látszik. Van ötlete valakinek, hogy miért? Itt a két kép.

(#3576) general válasza metal01 (#3575) üzenetére


general
addikt

én ilyennel még nem találkoztam..

(#3577) general


general
addikt

más...

valaki találkozott olyan gonddal LR alatt (LR CC), hogy Develop modul alatt, a jobb oldali paneleket gördítve, ha ezt a gördítést az egér görgőjével csinálom, akad, meg-meg áll, teljesen esetleges, hogy épp működik-e. borzasztóan idegesítő, mert nagyon belassítja a munkát! (nem akarom a csúszkával húzogatni oldalt széeln, az is idegesítő és időveszteség)
és ez a gond kizárólag win 10 alatt van, sem win 7, sem osx alatt nem találkoztam vele.
logitech g502 egér, hivatalos driver, stb...

(#3578) metal01 válasza general (#3576) üzenetére


metal01
őstag

De gondolom nem normális dolog... Vagy valamit rosszul állíthattam be?!

(#3579) Balinov válasza general (#3577) üzenetére


Balinov
félisten

A solo mod nem áll jobban kézre?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3580) general válasza Balinov (#3579) üzenetére


general
addikt

az nem oldja meg a probémát. :)
viszont közben sikerült megoldást találnom!

Gépház/Egér/Egér és érintőpárna és ott ki kell kapcsolni az "Inaktív ablakok görgetése rámutatáskor" opciót.
ez valamiért megoldottam, bár valószínűleg lesznek dolgok, amit összezavar, de az elmúlt fél órában még nem találkoztam vele eddig, csak annál, hogy a Start menü/Minden alkalmazás résznél nem működik a görgő. de az pont nem érdekel. :)

metal01 passz... miután nem tudjuk, mi van most neked beállítva, ezért nem tudunk válaszolni..;)

(#3581) metal01 válasza general (#3580) üzenetére


metal01
őstag

Ez.

(#3582) general válasza metal01 (#3581) üzenetére


general
addikt

na most kipróbáltam két fotóval is. ez nagyon érdekes, mert igazad van! tényleg sötétül egy minimálisat, de igazából alig-alig észrevehető, nem zavaró. (de attól még fura anomália)
ha téged ennyire zavar, vedd eleve icipicit világosabbra, vagy vízjelezd PS alatt

(#3583) metal01 válasza general (#3582) üzenetére


metal01
őstag

Nem zavaró, csak feltűnt :) Ezek szerint nem itt van a hiba.

Szerk.: Kipróbálom PS alatt is. Bár mindkettő Adobe...

[ Szerkesztve ]

(#3584) general


general
addikt

újabb kérdés, hátha tudja valaki, mert erre eddig nem jöttem rá:

a preseteket hogyan tudom mappákba rendezni? ha bemegyek a Fájlkezelőbe, és ott beteszem mappa-struktúrába, akkor LR alatt nem e szerint jeleníti meg, de nem értem, miért. a saját LR (default presetek pl nincsenek is ott. azokat szeretném egy fő mappába betenni, mert zavar, hogy annyi van belőlük. (törölni nem akarom)

vagy a preseteket nem tudja almappákkal kezelni ezek szerint?

(#3585) Balinov válasza general (#3584) üzenetére


Balinov
félisten

Ha pl megnezed az slrlongue preset systemet tuti hogy lehet, nincs előttem de szerintem a könyvtár struktúra lesz a titok nyitja

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3586) #31757056 válasza general (#3584) üzenetére


#31757056
törölt tag

A presetek fo fule mellett van egy + gomb azt benyomod feljon egy ablak, az ablakban felulrol masodik, folder fulnel: New folder, letrehozod majd Cancel-el kilepsz az ablakbol, a Presetek alatt megjeleno ujonnan letrehozott folder-be pedig drag and drop-al bedobalod amit oda szeretnel.

(#3587) copass válasza general (#3584) üzenetére


copass
veterán

a gyárit nem tudod törölni sehogy. én úgy tudom.
user preseten belül nem kezel mappát, de csinálhatsz másikat mellé akkor jó lesz.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3588) *Ropi* válasza metal01 (#3575) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az opacity levételével is csinálja?

Valószínűleg egy eddig ismeretlen hibát fedeztél fel: írd meg az Adobe supportnak!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3589) metal01 válasza *Ropi* (#3588) üzenetére


metal01
őstag

Igen próbáltam. Ua. Esetleg megpróbálnád te is, ill. páran? Ha mindenkinél fennáll a jelenség akkor lehet, hogy írok a supportnak informatív jelleggel.

(#3590) general válasza #31757056 (#3586) üzenetére


general
addikt

nem újabb mappa kéne, hanem egy főmappa, ahová 10 másikat beteszek..:) de úgy látom, tényleg nem lehet ilyet sajnos.

copass, pont azt írom, hogy nem akarom törölni, csak egy mappába szerettem volna betenni azt a 7 default mappát. lásd feljebb

[ Szerkesztve ]

(#3591) *Ropi* válasza metal01 (#3589) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egyébként milyen LR?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3592) *Ropi* válasza general (#3590) üzenetére


*Ropi*
félisten

A "C:\Users\IMG\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets" mappában Total Commanderrel olyan mappa-, és fájlszerkezetet csinálsz amilyet csak szeretnél.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3593) general válasza *Ropi* (#3592) üzenetére


general
addikt

az lehet, de nem fog úgy látszódni a LR alatt ;) szerinted nem azzal kezdtem? (te próbáltad, vagy csak úgy mondod?)

(#3594) Balinov válasza general (#3593) üzenetére


Balinov
félisten

esetleg ezt nezd meg?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3595) *Ropi* válasza general (#3593) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nekem úgy működik. 64 Bites Win alatt 64 Bites TC-vel, admin módban futtatva.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3596) metal01 válasza *Ropi* (#3591) üzenetére


metal01
őstag

CC 2015.5.1

(#3597) general válasza *Ropi* (#3595) üzenetére


general
addikt

hm.. tehát xy mappában több mappa ott, és a LR alatt is látod így? mappák a mappában?

(#3598) #31757056


#31757056
törölt tag

Szerintetek az mennyire beteg hogy 2008 ota ugyanazt a katalogust hasznalom? :D kenyelmi szempontokbol elsosorban, viszont ma arra gondoltam, hogy szet kellene bontanom valahogy a legregebbi holmikat levalasztanam rola. Lehetseges ez vajon szerintetek? minnel egyszerubben termeszetesen ugy hogy megmaradjanak a szerkesztesi lepesek. Vagy inkabb felejtsem el es nyissak egy ujat?

(#3599) *Ropi* válasza general (#3597) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem csináltam több mélységű mappát, csak a főmappám van 1 mélységig kategorizálva, de az működik.

(#3596) metal01: Írd meg az Adobe-nak!

(#3598) Cayman: Nagyon. :DDD Életemben nem exportáltam még katalógust mert mindent sajátban tárolok, de tippre kijelölöd a fájlokat amiket ki akarsz tenni másik katalógusba, aztán "export as catalog", utána meg már szvsz egyértelmű...Vagy nem? :D Arra vigyázz, hogy a forrás fájlokról legyen biztonsági másolat, ha netán véletlenül valami félrecsúszna!

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3600) #31757056 válasza *Ropi* (#3599) üzenetére


#31757056
törölt tag

Ugye? :DDD Volt nehany fizetos melom azokat kulon katalogusban tarolom, de a privat es hobbi kepeim 8 eve gyulnek egy 900 mega fole duzzadt tobb mint 28000 kepes katalogusban. :D Biztonsagi masolatom termeszetesen mindig van. Koszi, ez az export as catalog lehetoseg nekem soha nem jutott volna eszembe megmondom oszinten...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.