Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#3252) Ricardo128 válasza *Ropi* (#3250) üzenetére


Ricardo128
aktív tag

Köszönöm a választ. :R

gölmétcsül ©

(#3253) *Ropi*


*Ropi*
félisten

Megjött Androidra a LR v2.0, most már RAW támogatással.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3254) madgie válasza *Ropi* (#3253) üzenetére


madgie
titán

(#3255) *Ropi* válasza madgie (#3254) üzenetére


*Ropi*
félisten

Te is megírhattad volna. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3256) madgie válasza *Ropi* (#3255) üzenetére


madgie
titán

Szerinted emlékszem, mi volt tavaly év végén? :D

[ Szerkesztve ]

(#3257) *Ropi* válasza madgie (#3256) üzenetére


*Ropi*
félisten

Na látod...Én a ma reggel 6:16-ra sem. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3258) konyi79


konyi79
addikt

Hali,
only LR vagy C1-ben vagytok képben?

Avagy: CC LR hogy bírja korlátolt erőforráson a kötegelt feldolgozást? C1-nél unom párszázas tételnél rendszeresen kihagy kijelölt képeket, vagy csak simán összeomlik... :(((

(#3259) madgie válasza konyi79 (#3258) üzenetére


madgie
titán

Exportálásnál nekem nincs ilyen a LR-nál, importnál volt olyan, hogy nem "látott" minden képet a memóriakártyán, illetve olyan is, hogy képtelen elindítani az importálást.

[ Szerkesztve ]

(#3260) konyi79 válasza madgie (#3259) üzenetére


konyi79
addikt

Már meghülyülök tőle, tényleg. Este lőttem egy 600 képes sorozatot, RAW-ban, gondoltam megnézem milyen 4k vidit rak össze belőle a Sony progija, meg persze C1-ben kidolgozom hozzá a nyerseket.
Ahhoz már hozzászoktam, az egyik gépem ha 2 rétegnél többet csinálok random kékhaláloz elfogyó memória üzenettel (8GB), de az újabbikban van 12GB, azzal nem volt bajság. Eddig. Itt viszont úgy tűnik a VGA driver is szívat. 361-rő (nvidia) haladtam visszafelé, úgy tűnik 354-gyel most nem annyira döglik, kb 30 perc csúszkázás görbézés után fogy el a memória.
Viszont.
Az első képet kidolgoztam, kijelölöm a többit, mondom rámásolom az első tulajdonságait. Na most random kihagy belőle rétegeket rámásolni. Gondolhatod, nem kicsit ugrál tőle a videó. Kézzel egyesével kellett rámásolnom a tulajdonságokat, viszont a JPEG konverziónál így is kihagy néhény réteget néhol. Meg ugye elindítom, az is 40 perc, mire így -szarul- végigcsinálja a 600 RAW-ot. :W
A Sony RAW konvertere meg nem kezel rétegeket.
Szóval ezért kérdezem, LR-nál vannak-e ilyen anomáliák?

(#3261) madgie válasza konyi79 (#3260) üzenetére


madgie
titán

Nem jellemző, sokat timelapse-ezek mostanában, tehát rengeteg a kép, LRTimelapse ide-oda tili-toli (Read Metadata, Save Metadata...), ott ugye keyframe-ekre bontva is rengeteg apró átmenetet hozhatsz mindenben, mégis jó.

(#3262) konyi79 válasza madgie (#3261) üzenetére


konyi79
addikt

Hát akkor lehet váltani kell, azóta is ezzel szenvedek. Még jó most fizettem a verzióváltásért.
Próbálom egyesével szűrni a hibás képeket, de halott ügy. Még ilyeneket is beleszemetel az égbe nekem, a kihagyott rétegek melett. A piros paca nagyjából egy bokor körvonala, a többi égbolt. És tuti a C1 hibája, mert tök eltérő konfigokon is ugyanezt csinálja kötegelt feldolgozásnál. Érdekes, egyesével nem.

(#3263) MrChris válasza konyi79 (#3262) üzenetére


MrChris
nagyúr

1,5 éve próbáltam a C1-t és nálam meg másnál is apró fekete pontokkal szórja teli a G6 rawot, kötegelés nélkül is :D valami black pixel problem-nak hívták. dpr-en javasolták hogy egyesével kiretusálható, csak nálam nem néhány hanem pár száz volt. Nem szenvedtem vele tovább...

(#3264) general


general
addikt

találkozott valaki olyan problémával, hogy oldalt a panelek között eddig én én az egér görgőjével navigáltam fel-le villámgyorsan. ez most behalt, görgetem, de megáll, akad, vár, elindul, teljesen random, de inkább nem műxik, kikészít. win 10re frissítettem nemrég, okozhatja? egér drivere, meg minden létező dolog fent van (egy ideig nem volt installálva az egér drivere, akkor is ugyan ez volt) minden más terülteten hibátlanul megy az egér, csak LR alatt csinálja. :(((

(#3265) csacsi77 válasza general (#3264) üzenetére


csacsi77
senior tag

Nálam ez Win7 alatt is fennállt. Nemrég frissítettem én is 10-re, de ott is van.
Mondjuk nálam nem használhatatlan, csak lassabbá teszi a munkát.
(Intel Core i3, 16 GB RAM)

[ Szerkesztve ]

Öreg fater megoldja!!!!

(#3266) *Ropi* válasza general (#3264) üzenetére


*Ropi*
félisten

Gondolom USB-s az egér: valami zavarhatja az USB-s kommunikációt (pl. az X-Rite tálcaalkalmazása).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3267) MrChris


MrChris
nagyúr

Kalibráltattam a monitort az oázisban, kezdődnek a bonyadalmak :D Elvégeztem a W7-ben a beállítást. Miért van az hogy a Lr-ban a rawok mostantól fos színekben szürkülnek (JPG-k is), nem nyúltam hozzá, míg a kiexportált jpg-k a képnézőkben, képszerkesztőkben szépen jelennek meg?
Ha így szerkesztem a képet, hogy szép legyen, ne hullazöld legyen egy arc, akkor abból értelemszerűen egy túlcsordult jpg-lesz, ami a képnézőkben, más gépen, TV-n nézhetetlenül agyonszaturált.
Ami a Lr-ban egy képpont RGB értéke:
60%, 27%, 27%
A JPG RGB értékei képszerkesztőben meg kb. ezek lesznek:
250, 20, 100

(#3268) aleister válasza MrChris (#3267) üzenetére


aleister
veterán

Igazándiból ez a tipikus esete az adtál a szarnak egy pofont-nak. :)
Elvileg otthon, a konkrét munkakörnyezetében kell kalibrálnod a monitort, hisz nem mindegy a környezeti fény sem.

Egyébként miként történt a kalibrálás? A monitorodon állították be a kívánt módosításokat, vagy kaptál egy icm fájlt?

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3269) MrChris válasza aleister (#3268) üzenetére


MrChris
nagyúr

Elvittem és ott kalibrálták, majd kaptam egy icm fájlt. Mikor betölti szépen megváltoznak a színek, képek rendben néznek ki. Gondolom ilyenkor ezen a LUTon keresztül látom a windows rendszert, képszerkesztőt, képnézőt. De a LR-ban ilyenkor mit látok?

(#3270) *Ropi* válasza MrChris (#3267) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mi a pontos hardveres és szoftveres konfigod?

Addig is, bemásolom ide egy részét annak, amit a napokban a Canon topikba írtam (ugyan a hisztogram használatára volt kihegyezve, de a LR-ra vonatkozó részek miatt ide is passzol):

A vázban a hozzárendelt színtér és képstílus kizárólag a váz jpeg motorjának a beállításaira és ezáltal a raw-ba beépülő gyorsnézeti jpeg-re van hatással, magára a raw-ra nem. Mint az előbb említettem, a képek visszanézésnél a váz a raw-ba épített gyorsnézeti jpeg-et nyitja meg és a hisztogramot is abból veszi, azonban ez a hisztogram (sRGB / Adobe RGB) szűkebb, mint a raw valódi hisztogramja: tipikus példa amikor a (ráadásul 8 Bites jpeg-ből származó) gyorsnézeti hisztogramon egy vagy több színcsatorna kiégett, de külső alkalmazásban (pl. Lightroom-ban), a raw saját hisztogramja (12/14 Bites információkból) még bőven vágási határon belül van: nem véletlenül, hiszen a raw-ban színcsatornánként 64x több információ található. A hisztogram legfontosabb feladata az, hogy a csatornák kiégését ill. bebukását + a vágási határokat megmutassa, amikor egy adott szín már nem fér bele a színtérbe. Régebben azt tanították róla, hogy egy "szürke massza", ami akkor jó, ha középen van. Persze bátran tologatjuk jobbra-balra, viszont azt, hogy a tényleges raw-ot mennyivel lehet eltolni kiégés / árnyalatvesztés nélkül, azt a jpeg szűkebb hisztogramjáról csak megbecsülni lehet. A legtöbben sRGB színteret rendelnek hozzá a vázon, mert ugye a weben is az a szabvány, meg a feldolgozási munkafolyamatuk után ők is abban exportálják a képeket. Azonban a hisztogram szempontjából nézve az Adobe RGB jobb választás, mert az sRGB-nél nagyobb színtér lévén jobban fedi a raw lehetőségeit, így a hisztogramja is közelebb áll a raw hisztogramjához. A Lightroom a "develop" moduljában ProPhoto RGB-ben dolgozik, a hisztogramot pedig Melissa RGB-ben mutatja (ami a ProPhoto egy fajtája): így teljesen mindegy, hogy korábban milyen színtér volt kötve a raw fájl gyorsnézetéhez, az csak egy elfelejtendő részlet a végeredmény szempontjából (scenario: a Lightroom "library" modul amikor betölti a rawokat, a gyorsnézetek színe és kontrasztja megváltozik: ez akkor történik, amikor a vázban sRGB színteret kapott képeket a saját maga által, a rawokból Adobe RGB színtérben lekonvertált képekkel írja felül - ezzel ugrik egyet a hisztogram is). Ami fontos, hogy a képstílust "faithful"-ra állítsuk, mert Canonnál ez az egyetlen, ami megegyezik a Lightroomban lévő azonos nevű beállítással (a jóval dinamikusabb "Adobe standard" helyett).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3271) MrChris válasza *Ropi* (#3270) üzenetére


MrChris
nagyúr

Eizo s2433w, nvidia aszem 250gts, W7/64, használok Lr, Silkypixet, paint shop pro, fastone viewer, windows képnéző.

(#3272) energomatt válasza *Ropi* (#3270) üzenetére


energomatt
senior tag

Nagyon érdekes amit írsz. Nikonnál a faithful-nak gondolom a semleges lehet a megfelelője?

(#3273) *Ropi* válasza MrChris (#3271) üzenetére


*Ropi*
félisten

Csak az az egy dVGA van a rendszerben, vagy van még CPU-ba épített is Virtu-n vagy ilyesmin keresztül?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3274) *Ropi* válasza energomatt (#3272) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nikonnál mindegyik (Landscape, Neutral, Portrait, Standard, Vivid) megvan, de mint írtam csak addig ugyanaz amíg bele nem nyúlsz a vázon az adott képstílus beállításaiba. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3275) energomatt válasza *Ropi* (#3274) üzenetére


energomatt
senior tag

Ami fontos, hogy a képstílust "faithful"-ra állítsuk, mert Canonnál ez az egyetlen, ami megegyezik a Lightroomban lévő azonos nevű beállítással (a jóval dinamikusabb "Adobe standard" helyett).

Erre gondoltam. Nem nyúlok bele, csak raw-ban fotózok. Akkor Nikonnál lehet mondjuk standard is?

[ Szerkesztve ]

(#3276) MrChris válasza *Ropi* (#3273) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nincs más gpu, egy gigabyte p35 alaplap, xeon procival.

(#3277) aleister válasza MrChris (#3276) üzenetére


aleister
veterán

Próbálkoztál a legegyszerűbb megoldással? Nevezetesen, hogy megkérdezed a kalibrlást végzővel, hogy szerinte mi a probléma? :)

Egyébként icm fájlok esetén elég látványosan kiderül, hogy alkalmazásra kerülnek-e. Kb ugyanaz történik, mint amikor LR-ben először bejön egy fotó előnézeti képe, majd egy másodperccel később a RAW megjelenítés, csak ez az oprendszer felállás után az egész desktopra kifejti a hatását.
Ilyet tapasztalsz?

(#3270) *Ropi*
Szerintem itt más lesz a probléma. Igen, a különböző programok által használt különböző színterek okozhatnak ilyen gondot, de akkor szvsz már korábban is jelentkezett volna a hiba.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3278) *Ropi* válasza aleister (#3277) üzenetére


*Ropi*
félisten

A probléma két fajta lehet: ha két VGA van a gépben, akkor hiába a dVGA a kalibrált, ha a CPU-ba épített van kiválasztva a Lightroom-mal való használatra. A másik lehetőség amire a #3270-ben korábban leírtam a választ (magyarán ezekre amiket most mondtál), hogy a Lightroom a develop modulban Melissa RGB-t, a library modulban pedig Adobe RGB-t használ, így attól függően, hogy milyen színtérre van kalibrálva a monitor változnak a színek a különböző alkalmazásokban és megjelenítési módokban. A "kézenfekvő megoldást" azért nem javasoltam, mert ők tudtommal nem foglalkoznak Lightroom-mal.

Biztos vagyok benne, hogy nagy színterűre kalibrálták a monitort (<90% ARGB-t tud, ha jól emlékszem).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3279) janesart


janesart
tag

Sziasztok
nem tudom jó helyre teszem e fel a kérdésem. Olyan problémám lenne hogy az In Design-t feltettem a pc re és indításkos azt írja ki hogy a AdbWinApi.dll hiányzik. Mit tudok vele kezdeni hogyan tudom kijavítani? nemnagyon találtam róla magyar leírást. Tudnátok benne segíteni?

(#3280) *Ropi* válasza janesart (#3279) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez az Indesign topik témája: ott kérdezd meg! ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3281) *Ropi* válasza aleister (#3277) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha előzőleg sRGB profil volt a Windows alatt beállítva, akkor azért nem jelentkezett a hiba.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3282) aleister válasza *Ropi* (#3278) üzenetére


aleister
veterán

En ugy vettem ki a szavaibol, hogy csak a monitort vitte el kalibraltatni. Persze lehet, hogy felreertettem. Tobbek kozott ezert is irtam az elejen, hogy ez nem a legjobb megoldas. Ezek utan nem beszelhetunk arrol, hogy "akkor hiába a dVGA a kalibrált", tekintve, hogy egyik kimeneteli eszkoz sem az, csak a megjelenito.

A masik, hogy megelolegezem mindenkinek a bizalmat, hogy ha esetleg dVGA-n keresztul kalibraltat, akkor nem dugja ra az mbo vga kimenetere a monitort. :)
Hozzatennem, az eselye, hogy Lucid Virtue-val talalkozzal eleg elhanyagolhato. Nekem is van, megsem hasznalom. A tobbseg a letezeserol sem tud,a beallitasaval, meg plane nem fog szopni. :)

Szoval a fentiek figyelembe vetelevel szerintem kizarhato, hogy rossz output-tal probalkozott. De erthetp, hogy kitertel ra. :)

"A "kézenfekvő megoldást" azért nem javasoltam, mert ők tudtommal nem foglalkoznak Lightroom-mal."
Ezzel csak egyetlen problema van. És nyilvan ezt most nem Neked cimzem, csak Te hoztad fel. Ugyebar monitor szinkalibraciot vallalnak. Az szvsz trivialis, hogy ezt a szolgaltatast leginkabb a professzionalis felhasznalok, de minimum a szakmai erdekeltsegu userek fogjak igenybe venni (most eltekintek azon kisszamu, sznob power usertol, aki belapistatol hallotta, hogy tok jo dolog ez az egesz, es elmegy kalibraltatni). Ezt figyelembe veve szerintem elvarhato, hogy a piacon leginkabb hasznalatos szoftverek (Adobe termekek) eseten garancialis tamogatast biztositsanak. Persze szigoruan veve az o munkajuk veget ert a kalibracioval, de egy ugyfelkozpontu cegnel a munkavegzesnek nem lenne szabad itt megallnia.

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3283) Fandango válasza aleister (#3282) üzenetére


Fandango
veterán

Honnan lehet leszedni a legfrisebb Lucid Virtue-t, mert a weboldala semmire nem jó jelenlegi állapotában, és csak ilyen 3-4 évvel ezelőtti verziókat találtam.
Vagy él még ez a project, fejlesztik egyáltalán?

(#3284) *Ropi* válasza aleister (#3282) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az Oázisban (ha jól tudom) típus azonos VGA-val kalibrálnak (magyarán megkérdezik milyened van és olyanhoz lövik be): ezzel a háttérinfóval értelmezhető a mondatom, hogy azzal a VGA-val van kalibrálva (mellesleg én is az adott rendszer egyben kalibrálását tartom a legpontosabbnak, múltkor véletlenül pont én futottam bele, hogy egy egyszerű driver frissítés után szemmel láthatóan más képet mutatott az adott kártya - sárga folt a fekete-fehér képen a képmutogatós topikban).

Én sem feltételezek rosszat senkiről, de laptopoknál csak egy kimenet van - ami közös videobufferből működik, így elhúzhatják egymást a kártyák.

Persze, megkérdezheti: hátha pont ők mondják a jó megoldást. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3285) aleister válasza Fandango (#3283) üzenetére


aleister
veterán

Sajnos nem. Rengeteg szoftveres kompatibilitási gond volt vele. Hála égnek ez leginkább csak a játékokat érinti. Szóval, amit találtál az nagy eséllyel a legfrissebb. Nekem a 2.0_3.0.107.26985 verzió van meg.

Egyébként most már teljesen okafogyottá vált a fejlesztése, tekintve, hogy a DX12 elvileg már tudja a különböző GPU-kat egyszerre használni.

(#3284) *Ropi*.
Szerintem is a komplett rendszerrel érdemes kalibrálni. Kiegészíteném azzal, hogy én a felhasználás helyén való kalibrációt is fontosnak tartom.

[ Szerkesztve ]

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3286) MrChris válasza aleister (#3277) üzenetére


MrChris
nagyúr

Biztosan bennem van a hiba, csak keresem hol :D Az egyik a hozzá nem értésem. Most ott tartok, hogy betölti az icm-et, ezt látni is meg a LUT Managerben is látni. Sőt a FireFox, Chrome-ban is pont ugyan olyan mint a Lr-ban! Sőt a Paint Shop Pro-ban is olyan, ha engedélyezem benne a Color Managementet!
A Fastone-ban hiába engedélyezem, az továbbra is erős színvilágú, valami máson keresztül küldi ki a képet.

A kiugró, leugró színek eltűntek, ez örvendetes, nem UV-zik a fű, a narancsok nem csordulnak túl és átmeneteket is többet látok. Viszont ezzel a kalibrált profillal minden elég vacakul néz ki, még a böngésző is, rendszer is, nem kicsikét, hanem erősen alulszaturált, az arcok elég hullák. Így tartok tőle hogy mindent kicsit túlhúzok és más gépeken visszanézve túlszaturáltak lesznek. Meg persze a képnézőkben is nézhetetlenek lesznek. Ha a monitoron emelek szaturációt akkor a Fastone színei teljesen elszáll, Irfan view-ban is, mert ezekben a megjelenő képek olyanok mint régen voltak.

Valahogy rá lehet bírni, hogy minden progiban egységesen nézzen ki? Az hogy a képnézőkben egész más igen zavaró.

[ Szerkesztve ]

(#3287) *Ropi* válasza aleister (#3285) üzenetére


*Ropi*
félisten

"...a felhasználás helyén való kalibrációt is fontosnak tartom."

Ez nem szempont, amennyiben azonos körülményeket tudsz teremteni (pl. sötétséget) mindkét helyszínen.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3288) *Ropi* válasza MrChris (#3286) üzenetére


*Ropi*
félisten

"A Fastone-ban hiába engedélyezem, az továbbra is erős színvilágú, valami máson keresztül küldi ki a képet."

Már írtam a FastStone-ról, hogy egyetlen hibája van, miszerint nem fordítja át a monitor színterébe a képeket, csak az sRGB színteret alkalmazza rájuk (tehát nagy színterű monitoron, ami nincsen sRGB-re butítva nem színhelyes). Ezért írtam a korábbi hozzászólásomban, hogy nagy színterűre kalibrálták a monitorodat. ;)

Megoldás: IrfanView + plugin pack.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3289) MrChris válasza *Ropi* (#3288) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mást kellett volna kérnem? Vagyis lehet ilyet, hogy srgb-re kalibrálják?
Milyen plugin packot érdemes letölteni irfanview-hoz?
További probléma, hogy a Sony Vegas-ban is olyan mint a Fastone-ban, és ott semmilyen color managementhez nincs hozzáférés :O

(#3290) general válasza *Ropi* (#3270) üzenetére


general
addikt

tudtommal a LR egy-az-egyben Melissa RGB-ben dolgozik, nemcsak az előnézeti képe az - sajnos. Ez egy marhaság az Adobe-tól.
az említett Faithful előnézeti style pedig... persze, be lehet állítani, de elég csúf profil szerintem, főleg portréra,és hacsak LR-ban is nem arra állítasz be minden egyes fotódat, akkor nincs értelme azt beállítani a vázban...

(#3291) *Ropi* válasza MrChris (#3289) üzenetére


*Ropi*
félisten

Persze, sRGB emulációval. A Vegas meg emlékeim szerint BT.709-ben (bár ebben nem vagyok teljesen biztos), ami gyakorlatilag sRGB, csak más Gamma görbével.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3292) *Ropi* válasza general (#3290) üzenetére


*Ropi*
félisten

A library-ban Adobe RGB a nézet, legalábbis az Adobe tudástárban azt hazudják. :D Nem tudom linkelni, mibilról vagyok.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3293) general válasza *Ropi* (#3292) üzenetére


general
addikt

a Library módban más a szín, ez tény, nem erre gondoltam. Hanem hogy a Develop modulban nemcsak az elonezeti kep Melissa rgb, hanem eleve ez a max színtér, nem Profoto.

(#3294) *Ropi* válasza general (#3293) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Melissa RGB a ProPhoto RGB egy változata, így minden Melissa ProPhoto is egyben, de nem minden ProPhoto Melissa. :K

Egyébként itt van egy jó összefoglaló róla.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3295) general válasza *Ropi* (#3294) üzenetére


general
addikt

Ezt írtam le én is... A Melissa butitott Profoto. Ezért érthetetlen, miért ebben dolgozik a LR.

(#3296) *Ropi* válasza general (#3295) üzenetére


*Ropi*
félisten

Há' me' jó az a p@r@sztnak. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3297) general válasza *Ropi* (#3296) üzenetére


general
addikt

Ezért kezdtem spórolni a Capture One-ra.. :DD

(#3298) *Ropi* válasza general (#3297) üzenetére


*Ropi*
félisten

Bár inkább az a kérdés (ha már ennyire antiszabványul működik), hogy miért nem választható kimeneten a Melissa RGB, hogy PS-ben (LR pluginként használva) átalakításmentesen szerkeszthető legyen és a hisztogramot is ugyanúgy lássuk? A PS ugye Gamma-módosított adatot feltételez - sokkal kellemesebb lenne egy 2.2 (sRGB) közeli Gammájú színtérben dolgozni, mint egy 1.8-asban, mint a ProPhoto. A Melissa ugye abban különbözik a ProPhoto-tól, hogy módosított a Gamma görbéje, azonban nem 2.2 mint az sRGB-é, hanem 2.4 körül van ami egy kis előnyt jelent a sötét részek részleteinek visszaadásában.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3299) aleister válasza general (#3295) üzenetére


aleister
veterán

Azért, mert:
1. még ezzel a lebutított színtér is nagyobb, mint az AdobeRGB
2, mert a RAW fájlok is 1.0-as gammával dolgoznak. Semmi értelme felkonvertálni 1.8-ra (nem kevés processzorkapacitást áldozva rá).

+1, Miért vágysz a Prophoto színterére, amikor az egy rakat olyan színt is definiál, amit az emberi szem már nem érzékel, kvázi redundáns tartalmat hordoz.

(#3287) *Ropi*
Ez csak abban az esetben igaz, ha ugyanilyen körülmények között használnák a monitort. 200 cd/m2 az ajánlott fénysűrűség. Kalibrációnál a fényerőt is finomhangolni kell. Nem azért, mert a monitoron más szín fog megjelenni, hanem mert a szemlélő másképp fogja érzékelni.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#3300) *Ropi* válasza aleister (#3299) üzenetére


*Ropi*
félisten

"2, mert a RAW fájlok is 1.0-as gammával dolgoznak. Semmi értelme felkonvertálni 1.8-ra (nem kevés processzorkapacitást áldozva rá)."

A raw valóban 1.0 Gammával rendelkezik, viszont a weben standardnak számító sRGB meg 2.2-vel, így érdemes ahhoz igazodni (vagyis az adott kimeneti formátumhoz, ha éppen nem webre dolgozol). Ebből adódóan pont nem 1.8-ra kellene konvertálni, hanem 2.2-re.

+1, Miért vágysz a Prophoto színterére, amikor az egy rakat olyan színt is definiál, amit az emberi szem már nem érzékel, kvázi redundáns tartalmat hordoz.

Mert ez is olyan, mint a zenei felharmonikusok meg(nem)léte a digitálisan rögzített anyagokban: megérzed a hiányukat, nélkülük túl steril a felvétel. :))

Persze: én is úgy értettem, hogy azonos körülmények közt használva a monitort.

Ez a 200-as érték nem tudom, honnan jött, mert a ProPhoto RGB ajánlása 142 Cd/m, (ahogy fotófeldolgozáshoz mindennél 100-140 Cd/m2 közt ajánlanak), egyedül az sRGB-é 80 Cd/m2.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.