Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#4651) Dexter68 válasza *Ropi* (#4648) üzenetére


Dexter68
addikt

Pár hónapos a cucc (kölcsön kapom)

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#4652) *Ropi* válasza Melorin (#4650) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jól látod: ezért írtam, hogy előtte. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4653) *Ropi* válasza Dexter68 (#4651) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jó lenne tudnod, mert ha a régi verziója (ami az i1D2 butított verziója), akkor 100%, hogy már pontatlan (ez nem feltétlenül látványosan jelentkezik, hogy pl. a fehéreket zöldbe/rózsaszínbe húzza, de ahhoz pont elég, hogy a te monitorodon kívül sehol ne nézzenek ki jól a képek - az első, laborban kidolgozott képednél rögtön kiderül) . A kémiai alapú szenzorral rendelkező koloriméterek, mint pl. a Spyder 2-3-4-5 szériák, a Pantone Huey, Gretag-Macbeth / X-Rite Eye One Display és Eye One Display 2, X-Rite Eye One Display LT, LaCie Blue Eye és Blue Eye 2, stb.) az idő múlásával eltérnek a referenciától: ennek korrigálására spektrofotométerrel különbségi profil készíthető az eszközhöz, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy új eszköz vásárlása.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4654) general válasza *Ropi* (#4643) üzenetére


general
addikt

tényleg nem tudom, miért van ez a jelenség, valami cache dologra tippelek. lehet, hogy gyenge a hardverem, nem egy up-to-date már, de ez akkor sem indokolja azt, hogy egy anyag elején még so-so, a végére meg idegtépés.

a WB pipetta nálam mindig lassú, nyers képren használva is, ahogy felveszem a helyéről, kell kb eleinte is 6-7 mp, mire utoléri a kis négyzethálós mező a pipettát, ahová mutatok, később ez még több lesz. és addig nem is állítja a WB-t.

a legdurvább lassulás mindig a képek váltásánál van nálam, Libraryban is érezhető, de igazán Develop alatt esz a fene. tehát amikor egyik képről lépek a következőre, sorban.
amikor elkezdem az anyagot, az első 50-100 képnél még oké, lassan reagál a képek léptetésére, beállítások betöltésére, de még szódával elmegy. :) ja igen, természetesen mindent úgy értek, hogy adott adag képre (50-100-200 db, mikor hogy) ráteszek egy presetet, vagy legalább bizonyos csúszkákat szinkronizáltam. nyers állapotban nincs ekkora gond.

később, amikor már benne vagyok az anyagban, ez a lassú reakció fokozatosan elkezd még jobban romlani, a végén nekem már volt, hogy 6-8 mp kellett, mire egyáltalán betöltött a következő kép a beállításokkal, hogy tudjak bármilyen csúszkát módosítani, mert addig nem is lehet semmi változtatni. ez az, ami szörnyű. képenként bukok 5-6 mp-et minimum, csak ülök és bámulom a monitort ilyenkor, meg bővítem az amúgy sem szűkös káromkodási arzenálomat :D, számold ki, ez mennyi időveszteség naponta... :D egy film beleférne kb...

próbáltam mindent, tehát katalógus ramdiskre, raw ssd-re (samsung 850 pro, a leggyorsabb, még nem nvme ssd, ez volt a legjobb variáció, az elején megváltás, baromi gyors, de sajnos nem tart sokáig, ugyanúgy belassul, bár egy fokkal jobb a helyzet, mintha "csak" ssd-n lenne minden.
és ez bizonyítja nálam, hogy nem hardver gond van. mert Purge cache, és előbbi ramdisk-es variációban irtó gyors - ez elején, egy ideig.

átálltam MacOs-re (hackintosh), sokat javult a dolog, mert ugyan nem lett gyorsabb, de a belassulás megszűnt, és így lehet dolgozni, így most ott vagyok, érzem, ennyit tud a hardverem, de legalább konzisztensen.

nah, remélem elég precíz lett a leírás. többször nem írom, le mert tavaly is megkérdezted, leírtam, leírtuk már...;)

[ Szerkesztve ]

(#4655) Melorin válasza general (#4654) üzenetére


Melorin
addikt

Amikor importálod a képeket, standard vagy 1:1 prewiev-et választasz, ugye?

(#4656) *Ropi* válasza general (#4654) üzenetére


*Ropi*
félisten

Köszönöm!

Egy gondolat: amikor sok képre teszel presetet egyszerre, akkor ugye a VGA újraszámolja az összesnek a gyorsnézetét (legalábbis ami a filmstripen a látható zónában van): ez rendesen meg tudja fogni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4657) general válasza Melorin (#4655) üzenetére


general
addikt

nem, csak ha portré anyagot importálok, de az 200-300 kép körül szokott csak lenni összesen, és ott nincs is belassulás, mert viszonylag kevés kép kap módosítást/presetet. egyébként mindig Standard az import preview.

*Ropi*

simán lehet, hogy a vga-m kevés neki, meg mondom, úgy általában kellene még eg kis kakaó, de a későbbi, fokozatos belassulást ez sem magyarázza, mert ha ennyire kevés lenne a hardver, akkor már az elején is lassú lenne, ezt mondom.

[ Szerkesztve ]

(#4658) *Ropi* válasza general (#4657) üzenetére


*Ropi*
félisten

Azért a VGA pár GB-os memóriáját jpg-kkel megtölteni eltart egy darabig. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4659) Aaron14


Aaron14
őstag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Lightroom-ba mikor beimportálom a nyers képeket és megnyitom őket, pár másodperc után a színek teljesen elállítódnak. Hol lehet ezt kikapcsolni?

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#4660) Balinov válasza Aaron14 (#4659) üzenetére


Balinov
félisten

Szerintem addig a pár másodpercig a raw embedded joegét látod, azután pedig magát a nyers képeket, mindenféle kamera profil/vázon belüli feldolgozás nélkül

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4661) *Ropi* válasza Aaron14 (#4659) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ahogy Bali mondja: ez a normális működése.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4662) general válasza Aaron14 (#4659) üzenetére


general
addikt

így van, az elején a szar képet látod, utána a rendeset..:-D

(#4663) MrChris válasza general (#4662) üzenetére


MrChris
nagyúr

Pont fordítva, először a jó képet látja, utána pedig jön a szívatás ;]

(#4664) AXisBOLD


AXisBOLD
addikt

Sziasztok,

abszolút kezdőként jöttem ide, melyik verzióval kell/érdemes kezdeni? Olvastam itt korábbról "beragadt" :) készletről, korábbi verziókról jóárasítva, érdemes ebben is gondolkodni vagy csak CC2015-nek van értelme? btw első körben úgy is az ingyenes trial lesz.

Kezdőknek szánt tutorialt tudnátok mondani?

Aurea mediocritas

(#4665) copass válasza Aaron14 (#4659) üzenetére


copass
veterán

develop - camera calibration - profile:
camera faithful a legjobb választás vagy a camera standard.

az történik hogy az lr import után elbaxxa a színeket, mivel alapértelmezettként az adobe standard-et állítja be, ami túlhúzza a szaturációt de úgy rendesen.
de kitalálom hogy minden kék meg lila volt.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4666) TV Béla


TV Béla
tag

Köszönöm a válaszokat.
Kézből lőttem 2 képet, össze akartam volna rakni panorámának de a Lightroom sajnos nem jól illesztette össze.
Kézi módban nem lehet összerakni? Vagy egyéb megoldás?

(#4667) Aaron14 válasza copass (#4665) üzenetére


Aaron14
őstag

Így van! Ezért nem is használom, csak szortírozásra a Lightroom-ot, egyébként Camera Raw-ban dolgozom. A Lightroomban nagyon elmásznak a színek. Nekem pl. minden túl piros.

[ Szerkesztve ]

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#4668) madgie válasza Aaron14 (#4667) üzenetére


madgie
titán

Hátöö, a Camera RAW pont ugyanaz a motor, ugyanazok a színek :D

De ha már itt vagy, féloff: a rMBP-d elég erős a RAW feldolgozáshoz? Szemezek egy hasonlóval :)

[ Szerkesztve ]

(#4669) Aaron14 válasza madgie (#4668) üzenetére


Aaron14
őstag

Persze, már évek óta ezen retusálok. Minden úgy megy, ahogy kell. Bár a te igényeidet nem ismerem.

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#4670) Aaron14 válasza copass (#4665) üzenetére


Aaron14
őstag

Köszönöm, ez volt a megoldás! :-) Ezt egyébként hol tudnám beállítani alapértelmezettként?

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#4671) Balinov válasza Aaron14 (#4670) üzenetére


Balinov
félisten

beimportalsz egy szem ramot, atrakod a kameraprofilt aztan elementet presetkent, majd kovetkezo importoknal csak kivalasztod ezt az import presetet.

Azt nem tudom fejbol, ki lehet-e defaultnak valasztani importhoz barmilyen presetet, de kb 3-4 perc kideriteni

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4672) madgie válasza Aaron14 (#4669) üzenetére


madgie
titán

Néha tolok azért hosszabb time lapse-eket, esetleg Brenizert ,de hát ezekhez a világ hardvere is kevés :D Az a lényeg, hogy nagyjából folyamatosan menjen a feldolgozás maga, Windowson nekem is tök hülyén megy minden (LR belassul, mint a kollégánál, a ramot teljesen bezabálja a LR+PS, stb), szóval a hócipőm tele van, mert előtte a Mac Mini 2012-vel sem voltam lassabb, pedig hát abban nem túl acélos hardver volt.

(#4673) copass válasza Aaron14 (#4670) üzenetére


copass
veterán

csinálsz egy presetet, amit mindíg ráengedsz mittomén importpreset. utána meg sync-el végigengeded minden.
ha library-ban csinálod akkor az nem mindíg csinálja meg rendesen, nem tudom miért de így kihagy dógokat belőle!:D meta adatokat meg szarul húzza bele, tiszta béna!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4674) general válasza madgie (#4672) üzenetére


general
addikt

nekem van egy rMBP-m is, 2015-ös modell, i5 (2,7ghz asszem), 8 gb ram, 128 ssd. lehet vele dolgozni, de nagyon határeset, sok türelem kell hozzá. állandó gépnek én nem ajánlom LR-hoz, megizzasztja rendesen. PS megy rajta normálisan, de az nem is igényel olyan erős vasat.

(#4675) madgie válasza general (#4674) üzenetére


madgie
titán

Sok türelem... az kell az i7-5775C-hez is. Egyszerűen sz*r a Lightroom optimalizálása, meg lehet az X-Trans RAW is megizzasztja rendesen.

[ Szerkesztve ]

(#4676) general válasza madgie (#4675) üzenetére


general
addikt

főleg a 2,7-3.0 ghz kevés neki, meg a két mag is, bár utóbbi import/exportnál számít csak. no meg dvga hiánya is fájó, 13" az enyém, azokban nincs. de a 15" meg egy vagyon... talán egyszer. :)
kollégának 2015 15" van, majdnem fullos, nála minden oké, irtó jól megy rajta a LR.

(#4677) madgie válasza general (#4676) üzenetére


madgie
titán

Sima 13" veszek (vettem, pár perce :D), legfeljebb az asztalit is meghagyom.

(#4678) *Ropi* válasza madgie (#4677) üzenetére


*Ropi*
félisten

Granulálok, akarsz beszélni róla? :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#4679) madgie válasza *Ropi* (#4678) üzenetére


madgie
titán

Á, annyira nem izgi, csak végre lesz normális HiDPI meg egyszerű színkezelés :D

(#4680) spanyoll


spanyoll
addikt

Van egy melóm amivel végezni kéne időre, de költözés miatt hol tudok rendes gépen utómunkázni, hol nem, ezért a következőre gondolok (és a kérdés, hogy ez így működik-e):

-gyártok egy catalogot a munkához külön
-abba beimportolom a fotókat, amikhez a nyersek ugyanott vannak mind a két gépen (teszem azt d/photos/fotózás mappában)
-a catalog filet egy driveban tárolok, majd onnan nyitom meg éppen amelyik gépen vagyok

A terv, hogy a válogatás, alap preset, crop, expokorr részét megcsinálom laptopon, ha úgy van, mire a retushoz jutok, addigra meg már rendes gépről dolgozhatok, de akkor meg megvan már minden leválogatva és alap korrekciózva, már csak abba kell belenyúlnom, amibe tényleg akarok.

Ez így műküdőképes szerintetek?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#4681) Balinov válasza spanyoll (#4680) üzenetére


Balinov
félisten

Sztem működhet csak a sidecard xmpket ne felejtsd el

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4682) spanyoll válasza Balinov (#4681) üzenetére


spanyoll
addikt

De azokat a fileok mellé másolja, nem? És abban van akkor minden egyes külön filenak a beállítása.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#4683) Balinov válasza spanyoll (#4682) üzenetére


Balinov
félisten

pontosan, enelkul szerintem hiaba menne az egy katalogusbol dolgozas, laposon ami alp szerkesztest csinalsz, ha a raw mellett nincs meg az xmp a masik gepen gyk elorol kezded az egesz feldolgozast.

A tevedes jogat persze fenntartom, meg sosem probaltam ilyet, de igy tunik logikusnak

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4684) spanyoll válasza Balinov (#4683) üzenetére


spanyoll
addikt

Ha nincs külön xmp tárolva a file mellett, akkor is tárolja valahol a fileok beállításait; akkor az nem a catalogba íródik?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#4685) Balinov válasza spanyoll (#4684) üzenetére


Balinov
félisten

Na látod ezt nem tudom..

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4686) copass válasza spanyoll (#4684) üzenetére


copass
veterán

igen, a katalógusban tárolja alapból.
én simán szinkronban tartanám a két mappát xml-el együtt. van még egy másik módszert a smartpreview-es de azt nem próbáltam még.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4687) spanyoll válasza copass (#4686) üzenetére


spanyoll
addikt

De akkor másolgatnom kell az xml-eket is ezek szerint; ha csak a catalog van szinkronizálva, akkor nem húzza át a beállításokat?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#4688) copass válasza spanyoll (#4687) üzenetére


copass
veterán

beállítasz egy fájl szinkronizálót ami figyeli a két mappa tartalmát és az újabbat mindíg átveszi.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4689) spanyoll válasza copass (#4688) üzenetére


spanyoll
addikt

Melyiket javaslod?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#4690) copass válasza spanyoll (#4689) üzenetére


copass
veterán

goodsync, freefilesync. goodsync fizetős, de megéri a pénzét.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4691) ccH2SO4 válasza Aaron14 (#4667) üzenetére


ccH2SO4
tag

Én RAW képek szerkesztéséhez konvertálásához Lightroomot használok, nekem a színekkel nincs gond.
Nekem inkább azzal van bajom, hogy sok helyzetben alul, vagy túl exponálja a képeket.
Tegnap naplementét fotóztam, a fényképező kijelzőjén viszonylag jó volt minden, aztán betöltöttem a Lightroomba és a horizont alatt lévő részeket sokkal sötétebbre állította, az ég meg picit világosabb lett.
A fényképező kijelzőjén viszont jó.
Mivel Rawban dolgozok, megoldottam a problémát, csak bosszantó picit.
Erre van valami beállítás, vagy egyszerűen ilyen, és kész?

(#4692) Melorin válasza ccH2SO4 (#4691) üzenetére


Melorin
addikt

Az LCD kijelzőn sokmindent láthatsz de a valóságot valószínűleg sosem :) Lehet pl. hogy be van kapcsolva Nikonnál az active D-lighting vagy ehhez hasonló dolgok, vagy úgy van beállítva a picture control, hogy kivilágosítja a JPG előnézeti képet, lehet, hogy az LCD kijelző fényereje magasra van véve, de úgy általában azok a kijelzők egyáltalán nincsenek bekalibrálva, hitelesítve, így amit a fényképezőgép kijelzőjén látsz az nem mérvadó.

(#4693) Balinov válasza ccH2SO4 (#4691) üzenetére


Balinov
félisten

utobbi, fenykepezo lcd-je sajnos nem mervado, ha biztosabbra akarsz menni, inkabb nezd a hisztogramot, és/vagy - ha tudja a vaz - a highlights/shadow kiegest es korrigalva az expot ujraloni.

Azt hiszem egyebkent, vazak tobbsege meg raw modban is a raw-ban beagyazott jpeg privjút mutatja.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4694) ccH2SO4


ccH2SO4
tag

Köszönöm a válaszokat, így már világos.
De mindegy is mit látok a kijelzőn, hiszen mint írtam Raw-ban fotózok, így otthon a gép előtt ülve mindent úgy állítok be magamnak, ahogy akarom. :)

(#4695) copass válasza ccH2SO4 (#4691) üzenetére


copass
veterán

hisztogramot kell nézni nem a kijelzőt. ha ott alexpós akkor szopás lessz utána húzni LR-ben!:D

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4696) ccH2SO4 válasza copass (#4695) üzenetére


ccH2SO4
tag

Több alexpós képem volt, simán után húztam az expót minden veszteség nélkül.

(#4697) Karima


Karima
őstag

Sziasztok!
A következő problémára mi lehet a megoldás: egyik nap a szokásos bekapcsolás után nem akart rendesen elindulni a win, vga-ba váltott, és csinált egy pár perces self-repairt (nem tudom mi a pontos neve, de ez a lényege :) ), majd restartolta magát, éd minden renben volt. Gondoltam én. De miután elindítottam a lightroomot, azt láttam, hogy a katalógusfile választó ablakban a legelején, a szokásos 6-7 katalógusom közül, csak egyet mutat. Na "megmutattam" neki, hogy hol vannak a katalógusfile-ok, melyikkel akarok dolgozni, kiválasztottam, de nem reagált rá semmit (se hibaüzenet, se továbblépés), csak újból mutatta a katalógusfile választó ablakot. Egyébként a cat file-ok, a raw-k megvannak hiánytalanul, ugyanott, ahol évek óta. Tapasztalt már valaki ilyesmit? Nem biztos, hogy a self-repair okozza ezt a hibát, de azóta áll fenn. (ja és így, h nem tudok katalógusfilet választani, a lr sem indul el) Valami ölet esetleg? :)

(#4698) Balinov válasza Karima (#4697) üzenetére


Balinov
félisten

csak egy tipp...probalj ki egy olyan katalogust kivalasztani, amit ritkan hasznals es asszem be lehet allitani,hogy kovetkezo inditaskor azt nyissa-e meg vagy melyiket. Ha A-t nyitja meg allandoan, de B-t mutatsz meg neki, de restart utan megintcsak A-t nyit, akkor lehet katalogus mentesek utan neznek, esetleg LR re-install?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#4699) copass válasza ccH2SO4 (#4696) üzenetére


copass
veterán

nikonos vagy?!:D helyes expó, aztán nem a kell a sötét részt felhúzni. mert ott van a legkevesebb adat raw-ban.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#4700) Karima válasza Balinov (#4698) üzenetére


Karima
őstag

Köszi, este megpróbálom a másik katalógusfile nyitást. Re-installt már próbáltam, de ott meg valami olyan gond lehet szerintem, hogy a registryből uninstall után nem szed ki mindent, és emiatt nem tudom újból feltenni. De egy régebbi, azt hiszem 4.6-os verzió fent van még, azzal kipróbálom, amit mondtál. Az is furcsa, hogy a 4.6-os és az 5.7-es is csinálja azt, amit írtam.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Adobe Lightroom topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.