Hirdetés

2021. január 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  Milyen videókártyát? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-18 19:28:24

LOGOUT.hu

Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót!!

hasznos pluszinfó (nagy köszönet Meggyi001 kollégának!):

A mai modern világban már szerencsére arra is figyelnek, hogy a videókártyák nincsenek jóban a gravitációval, és nem tudnak lebegni :).
Azaz a nehezebb videókártyák vége lóg. A videokártyák felét érinti ez a jelenség. Ezért már egy ideje lehet kapni több gyártótól is videokártya tartót, például:
1. link
2. link
3. link
4. link

Ahhoz, hogy segíthessünk, a következő adatokra van feltétlenül szükségünk:
1. Pontos konfigurációd leírása (processzor, táp stb.) - /vagy hivatkozz az adatlapodra/
2. Milyen felbontás mellett szeretnéd használni?
3. Milyen célra szeretnéd használni a kártyát? (játék, filmnézés, munka?)
4. Mennyi pénzt szánsz rá?
5. Új vagy használt kártyában gondolkodsz?

Az új AMD kártyák erősebbek a régebbieknél? Egyáltalán nem biztos, itt tudod megnézni a különbségeket köztük. [link]

Pár ajánlottabb hűtés, a teljesség igénye nélkül: /Az aktuális, piacon levő termékekre koncentrálva./
AMD: Sapphire Tri-X, Sapphire Vapor-X, Sapphire Nitro, MSI Lightning
Nvidia: Asus Black, Asus Strix, Asus DCU 2, EVGA ACX 2.0, MSI Gaming, Gigabyte WF3, Gigabyte G1, Gigabyte WF2, Palit Jetstream, Zotac AMP!, Zotac Omega

Általában a 3 év garanciával rendelkezőket szoktuk javasolni, ugyanis nem kerül többnyire felárba és olykor jól jöhet. A referenciahűtéssel rendelkező kártyákat pedig többnyire érdemes kerülni, mert az imént felsorolt custom hűtések sokkal jobban vezetik a hőt, így a kártyák élete is hosszabb, mivel alacsonyabb hőfokon üzemel. Persze akad néhány igen jól sikerült referenciahűtő is pl: GTX 770/780 ref., de alapvetően a custom az elterjedt és az ajánlott.

Az imént felsorolt hűtésekkel általában nem nagyon lehet mellélőni, de lehet, hogy egy adott kártya esetében a gyártó alulméretezte azt, ezért erről érdemes a videókártya céltopikjában vagy itt tájékozódni.

Az AMD esetén sajnos elég sok gyártó esett bele (főleg a felsőbb kategóriában) abba a hibába, hogy alulméretezték a VRM hűtést, vagy akár teljesen ki is hagyták, ezért szerepel ilyen kevés az ajánlottabb típusok között. A közép/alsó kategóriában viszont nincsenek ilyen gondok.

I.
Melyik az erősebb kártya?

Régebbi erősorrend (ha nem találod a kártyád)

II.
Mennyi a maximális fogyasztása? Elég lesz a tápom?

TDP Adatbázis
A maximális fogyasztást viszont nem feltétlenül szokták játékok alatt elérni, ezért érdemes tesztet nézni az adott kártyáról. Ajánlom erre a Techpowerup tesztjeit, ott is a Peak fogyasztási mértéket érdemes nézni.

A gyártó által megadott teljesítményű tápok pedig túlzóak és a gagyi tápokat veszik alapul, illetve azok hatásfokát, ezért túlzóak az általuk közölt adatok. Mindenképp érdemes normális, minőségi tápegységet beszerezni, ha nem tudod, elviszi-e a géped, kérdezz rá itt vagy a Melyik tápegységet vegyem? topicban.

III.
Érdemes-e gyárilag OC-s kártyát vennem?

A legtöbb esetben nem, ugyanis pár MHz-ért elkérnek akár jó pár ezres felárat, pedig jó eséllyel magadnak is meg tudod otthon csinálni pár kattintással. Vannak viszont olyan verziók is, ahol nem ugyan azok az alkatrészek a kártyán, hanem direkt a tuningra hegyezik ki a kártyát, ennek ismertetőjele, hogy nem csak egy OC-t írnak a kártya neve mögé, hanem egyedi elnevezést alkalmaznak.

IV.
Hogyan tudom húzni (overclocking, OC) a kártyát, milyen programok alkalmasak erre?

A kártyát tudod húzni a driverből vagy segédprogramok segítségével. A magórajalet (Core) és a memóriaórajelet (Memory) egyaránt tudod húzni. Érdemes (legfeljebb) 50 MHz-es lépésekkel haladni és minden lépés után tesztelni az V. pontban leírtak szerint. Amennyiben elérted a határt, ahol a kártya már hibázik, akkor apró lépésekkel (mondjuk 5 MHz-enként) teszteld ki a pontos végértékeket.

Segédprogramok OC-hoz:
MSI Afterburner
Sapphire TriXX
ASUS GPU Tweak

V.
Milyen programmal tesztelhetem az overclockot/stabilitást?

● VGA igényes játékokkal (pl. Crysis 2/3, Far Cry 4, Battlefield 4)
Unigine Heaven benchmark

VI.
Milyen programmal tesztelhetem a kártya melegedését/hőmérsékletét?

FurMark
Megjegyzendő, hogy a FurMark által adott terhelés extrém, vagyis az itt látott hőmérsékletet jó eséllyel semmilyen más felhasználás (pl. játék) közben nem fogod meghaladni. Ebből következően nem is szükséges naponta FurMark tesztet futtatni, minek melegítsd a kártyád, ha nem muszáj? :)

VII.
Amennyiben APU rendszerem van (FM1-es vagy FM2-es alaplap), melyik a legerősebb VGA, amelyik együttműködik az APU-val (Dual Graphics, Hybrid CrossFire)?

ATI Radeon 6670 DDR5

FM2+ alaplapoknál (Kaveri/Godavari) R7 250 (sima, nem X)

VIII.
Érdemes-e várnom, amíg lejjebb megy az ára / kijön az új széria / a Nyuszi hátha meghozza Húsvétra?

Várni mindig lehet ebben az iparágban, de sosem igazán érdemes. Ha játszani/dolgozni szeretnél, vedd meg most a legjobb ár-érték arányút, ne kombinálj. :)

IX.
Az általam kinézett kártya PCI-E 3.0-s, viszont az alaplapom csak 2.0-t támogat, lehet ebből baj?

Nem, a 3.0-s kártyák kompatibilisek visszafelé. A teljesítménykülönbség pedig elenyésző, nem kell emiatt új alaplapot venned.

Utolsó frissítés: 2020. július 18.
Szerkeszti:
BomiBoogie
Gtamate2

Minden kiegészítési javaslatot, észrevételt szívesen fogadunk!

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  Milyen videókártyát? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.