Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: A sor végén
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
golfvariant
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
"Hajlandó vagy súlyos ezreket költeni wifi-re, miközben az UTP-kábel fillérekbe kerül?"
Eljátszanék kábellel is, de a Dell 3542-es laptopba gyárilag 100Mbit-es hálókártyát szereltek, tehát azzal nem vagyok előrébb... Laptopban hálókártyát nem lehet cserélni! A gyorsabb routerrel és adapterrel próbálkozni még mindig olcsóbb mint a lecserélni az egész gépet!
-
Speed
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
Igen, egy asztali gépet mindenképp kötök kábelen, de a legtöbb eszközöm már csak wifis ugye.
Nem feltétlenül kell az 500Mb wifin de ne 50 legyen ez a fő, azt mondom egy 200mega kijön wifin az már elegendő a laptopoknak is (laptop kb. mindíg rálát a routerre)
wifi eszközök: új 13as macbook pro, ipad air2, galaxy s8, xbox one x, Lg 55B7V oled tv
A lakás egy új 3emeletes társasház 3. emeletén van, gondolom van azért wifi a közelben, szal legyen 5G.
Ha lehet legyen a routernek külső antennája, abban valahogy jobban bízom.
Árban mehetünk 2x-3x eFt környékére vagy magasabbra is ha indokolja ezt a sebesség amit el szeretnék érni.
Ja igen és egyszerre több eszközön is akarom hazsnálni a wifit, ahogy gondolom mindenki más is. -
Sefter
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
Ezek lógnának rajta madzagon:
- file szerver
- két játék konzol
- két média player
- három pc
- két iptvWifin:
- klíma
- 4 mobil
- 4 tablet
- nyomtatóAmi a nagyobb bajom, hogy extender nélkül a nálam járt routereket nem látta a klíma wifije..(ott a telóm wifije is egy pálcika..sok a fal) ezért valami erősebb wifi is jó lenne
-
válasz
Multibit
üzenetére
A kliensekből volt 5 féle, Dell notebook, Huawei P9, Iphone6, SamsungS5, LG GPad 8.5. Egy szobáról beszélünk falak nélkül. Családi ház, egyetlen 2,4GHz-es WiFi-vel a szomszédban (inSSider). A beállítások gyári + TP-Link support leírása
Neked és mindenkinek köszönöm. Szomorú, hogy ekkora a különbség a marketing és a valóság között.Akkor arra fordul a kérdés, hogy melyik ilyen duál router rendelkezik minden sávon (2.4 is) külső antennával (esetleg cserélhető), és
a repeater beállításáról melyik topikban kérdezhetek (a kérdésem, hogy most automatán ugyanazon a sávon sugároz. Nem kell ezt átállítani másikra? Nem öli az eredeti sugárzást?)? -
Joshi
titán
válasz
Multibit
üzenetére
Visszatérve a TP-Link TL-WR1043ND-re, ebből találtam négy verziót. Melyik a jobb?
-
Joshi
titán
válasz
Multibit
üzenetére
Szennyezés nincs, ugyanis családiházban lenne használva. A gond a nagyon tagolt belső elrendezése a háznak. Nekem is 1043 van de az minden csak nem bivalyerős.
Az alábbi routerekről mi a vélemény? A 13k összeg még azt mondom beleférne, habár akkor már Extreme Digitalnál valami, mert az van Győrben is így nem lenne postaköltség. De mintha valami más nevesebb webáruháznak is nyílt volna Győrben üzlete, nem emlékszem melyik lehet az.D-Link DIR-842 Router
ASUS RT-AC53 AC750 Dual-Band Wi-Fi RouterGyorsba ezeket találtam. Az lenne a fontos, hogy tényleg jó router legyen, mert sokszor a nyers adat nem mindig jelenti azt hogy az valóban jó is.
-
tuzpenge
őstag
válasz
Multibit
üzenetére
Hát a két eszköz amivel meg sem közelítem az értéket az egy iPhone se és egy asus t200ta transformerbook. Ezek közül az iPhone tuti ac-s (bár az n18u az nem az volt) a laptop pedig a/b/g/n szabványú. Szerintem a 30-40 Mb/s-nél többet kellene tudniuk. Az igazság az hogy egy note 4 az simán hozta az 58-59 Mb/s-et. Mindegyik eszközzel közvetlenül a router mellett próbáltam akadály nélkül. A n18u topicjában is felvetettem a problémát, de sajnos nem tudtak segíteni, ezért gondoltam egy dualos routerre. Esetleg még a tp-link c5 lenne ugyan ebben az árban. Semmi extra igényem nincs (torrent, ftp, stb) csak hogy stabilan hozza azt a nem túl acélos 60Mb/s-s (vagy legalábbis közeli értéket hozzá) netet wifin. A routeren wifin lenne 2 laptop, 3 mobil, 1 tv, és 2 kamera.
-
-
RéNyBoY
csendes tag
válasz
Multibit
üzenetére
Sajnos a router olyan helyen van a lakásban ahonnan/ahová nem tudok kábelt húzni a tv környékére, ezért gondoltam, hogy egy erősebb/nagyobb tudású router kiszolgálná az igényeimet. Asztali gép nincs, csak laptopok, azokat meg amúgysem akarnám kábelesen használni. Xbox meg Ps-hez meg bőven elég a wifi (nem játszok online, vagy csak nagyon keveset). A legtáposabb feladata a routernek az 5-6 torrent és a full hd stream lenne egyelőre, későbbiekben lehet 4k is. 2en használnánk csak, egyidőben nem lenne rajta 20 user.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Multibit
üzenetére
Jó kis router volt, Nekem csak a 2.4GHz-s oldalával volt gondom (több volt az erősebb router a környéken), sajnos. Azért kellett nagyobb.
Ezt orvosolta az AC87U.Lehet, hogy teszek egy próbát a merlin firmware-rel, hátha javít valamennyit a helyzeten.
Ahogy elnéztem ugyan úgy telepíthető, mint a gyári firmware, és ugyan olyan egyszerűséggel visszaállítható gyárira.
Bocsi a sok szerkesztésért.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Multibit
üzenetére
Arra akartam kilyukadni, hogy AC56U-val közel kétszer ilyen gyors volt az 5GHz-s tempó a 2 telóval, mással manapság nem mértem.
Az, szinte biztos.. De meguntam a 2.4GHz-vel való szenvedést, volt vele épp elég, kellett valami rendes, combos router, mert amikor néha kellett a 2.4GHz, nagyjából használhatatlan volt. Mivel nagyjából 3 darab 2.4GHz-s eszköz van itthon, ebből 1 ami fontos, így muszáj volt.
Mivel jó árban volt, inkább ez jött az 56U után, mint egy TP-Link, mert abból nem kértem, elég volt a WDR3600-ból, amivel ki sem lehetett használni az 500Mbit-es csomagot. Persze akkor is volt már Archer, de jobban bevált az Asus.
De, az AC56U idején, még volt külső vinyó, FTP, mediaszerver a router-ben, még amikor váltottam, akkor is, de közben lett egy NAS, így a router, routerként üzemel.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Multibit
üzenetére
Az 5GHz-s oldallal vannak kisebb sebességgel kapcsolatos problémáim. Elhanyagolhatónak mondható, csak néha kicsit fusztráló, hogy kicsit hullámzó a wifi teljesítménye, vagyis sebessége. Alapjában véve elegendő, csak sebességben többet várnék, néha.. Jó tudom, elhanyagolható. Csak, ha már AC2400, akkor nem ~200Mbps tempót várnék 5GHz-n, és többet nem nagyon tudok kicsikarni belőle, vagyis eddig nem sikerült.
Az utolsó szoftver pl. számomra használhatatlan, mert a WAN oldal nem tud 200-250Mbps-nél többet, ha felkerül.. Ami gond.
Külső tárhely kezelés nincs, mert NAS van, VPN-t használva, így ez nem opciónális.
Nem nagyon terveztem CFW-vel "nekimenni" egy ilyen kategóriás router-nek, még nem. Nincs is nagy tapasztalatom, hogy mit érdemes belőlük használni.
-
-
-
micimacko
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Köszi a tippet...az az igazság, hogy a no-ip-t már vagy 7 éve használom, és a NAS-ban is azt állítottam be. Nem is tudtam, hogy a Synology is kínál dns szolgáltatást, de most, hogy írtad utánaolvastam, s tényleg azt írja, hogy kínál.
Mivel nem vagyok otthon, így nem tudom, hogy már a kezdetek óta így van-e, mert az enyém egy DS210-es NAS, amit még 2009 végén vásároltam, s pár éve már nincs rá új szoftver (5.2 az utolsó), szóval ezt otthon még le kell ellenőriznem.
-
-
-
-
válasz
Multibit
üzenetére
Van ilyen modem/router na jó fogalmam sincs hogy nevezzem.
Amibe belemegy az optikai kábel, és van négy ethernet portja.
Érdekessége, hogy kábelen csak egy eszköz köthető rá, wifin viszont tud osztani IP-t. A wifije elég ótvar. A lényeg, hogy a routerben nem lesz használva a PPPoE. Amúgy public IP-t kap ez előbb említett cucc, és azon lehet portfowardolni is.
Gondolom mögötte valami PON alapú megoldás van. Maga az IP osztás nem tudom milyen alapon megy, az lehet PPPoE, nem sima DHCP osztogatja, de ez a része a hálózatnak már nem az én gondom.Tomiii258 (#58539) Kb. az összes N-s telefon tud 5Ghz-t, laptop főleg.
-
-
-
Formaster
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
A kliens nem. Igazából csak szeretnék egy kisméretű laptopvinyót rádugni külső dobozban, amire a legfontosabb dolgok mennének, amit bárhonnan elérhetek, illetve ha valamit mentenem kell kintről, akkor amolyan saját felhőként funkcionáljon. Ahogy látom USB3 azért már minden újabb modellban van, ez már elég lenne, nem kell feltétlenül eSATA. Viszont nem akarom kintről tápozni.
Annyiban egészítem ki az árhatárt, hogy nem 45k hanem kb 150 euró, mert nem otthon élek, és a 150 eurós termék szerintem otthon drágább, mint 45k az áfa miatt. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Multibit
üzenetére
Az egyedüli részben működő megoldás talán az lehet, ha leveszi az upload-ot és a torrent kliensnek a mappelésre adott memóriát. Úgy a memória is megmarad meg a HDD-t sem terheli agyon az állandó olvasással, viszont kiesnek a seed arányt figyelő oldalak. A másik lehetőség, hogy marad az upload és SSD-re szedi, az talán kevésbé érzékeny az állandó olvasásra, és egy normális klienssel az írástól sem használódik el ideje korán. Én is inkább valami mikroszervert vennék erre a célra, ha tényleg fontos a feature, lehetőleg bővíthető memóriával.
-
intensa_man
tag
-
minas
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
A számítógépeink vezetékkel csatlakoznak, azzal nincs is gond. De a telefonok, tabletek miatt lenne jó egy olyan router, aminek tapasztalatok szerint kifejezetten jónak ítélt a hatótávja. De ezek szerint a korábban írt tp-link 841nd mégis szóba jöhet... csak az a kérdés, hogy jobb hatótávot tudok-e elérni, mint a jelenlegiekkel.
-
-
válasz
Multibit
üzenetére
Ha nálad annyi meg van, akkor nagyon nagy mázlista vagy. Gyakorlatilag alig tudják valahol kihasználni ezt a sávszélt az országban a lakossági szegmensben. Olyannyira így van ez, hogy maga a Digi sem ígér semmi jót ez ügyben (bekarikáztam a lényeget):

Itt egy cikk, ami segít megérteni a miérteket:
[link]Itt a jelenlegi sebességem (nekem még régi csomagom van, ez sokkal jobb /szerver üzemeltetés szempontból főként/ mint az újak):

És ezt jócskán terhelés alatt mértem. Az ára valami 2.700 Ft/hó.
A routerem jelenleg egy TP-Link 1043nd.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Multibit
üzenetére
Nem, általában 2-3 torrent aktív, és azon van összesen 500 peer-hez vagy seed-hez csatlakozás. Afelett, vagy néha már annyi kapcsolatnál 20MB/s felett hajlamos volt elmenni a net 1-2 másodpercre, aztán olyankor megszakadt az összes kapcsolat és nulláról indult újra a letöltési sebesség. Igazából annyira rövid időre ment csak el, hogy nem tudtam felmérni más eszközzel, hogy most a router dobta be az unalmast, vagy a hálókártya nem bírta a terhelést. Tulképp így belegondolva csak egy fél órás pinget kellett volna rányomnom a google.com-ra a tablettel, de nem is nagyon akartam debuggolni, letöltötte így is, amit kellett, csak lassabban. Azóta új gép van, pár hónapja új oprendszerrel, de még nem jutottam addig, hogy feltegyem a torrent klienst, aztán kipróbáljam, hogy mit tud ezzel. Szóval nem kulcs kérdés, csak azt hittem ez szokványos az olcsóbb routereknél és egy drágább megoldja ezt a gondot is. :-)
Ma még nem volt időm bemérni, hogy mit tud a mostani UPC router a lakás különböző részein, de holnap tablettel megcsinálom, aztán annyival okosabb leszek. Szerinted meg lehet állapítani, hogy a WRT1200AC mennyire erős a mostanihoz képest n-es wifi-vel? Ha erősebb, akkor azt hiszem ez lesz az új routerem a régi meg megy tisztán modemnek bridge mode-ba.
@woodworm: Lehet felületesen olvastam.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Multibit
üzenetére
Nagyjából ugyanazt hozza, talán kicsit gyengébbet a routered, mint a cikk, amit linkeltem. Ott 42-57 Mbps-t mértek n-es wifi-re és olyan 30m távolságig elég stabil volt a jel. Ki fogom mérni, hogy a UPCs doboz mennyit tud, lehet, hogy elég lesz ez az 1200-as router a családnak, én úgyis idehúztam a kábelt magamnak, mert az n-es wifi szánalmasan gyenge, ha gigabites belső hálót akarsz vagy akár ha az 500-as netet nézzük... Annyit még meg tudtok mondani, hogy ez ugye csak router és nem modem+router egyben? Sok plusz költség lenne egy normális modem hozzá? Egyáltalán számít ez? Azért kérdem, mert mióta itt net van, most már olyan 15 éve, eddig minden szolgáltatónál eldobálta a netet, ha a torrent párszáz kapcsolat fölé ért. Ez router vagy modem probléma lehet, esetleg a PC-ken volt gyenge a hálókártya hozzá?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Multibit
üzenetére
120 EUR most. Engem a wifi-je érdekelne leginkább, minden másban azt írják, hogy jó. Olyan 80nm körül lehet a lakás alapterülete, plusz van egy emelet, ahol az egyik szobában van a router. Szerinted lefedné az egész lakást elfogadható sávszélességgel? Jó lenne ha n-es wifi-vel nem nagyon lenne 50Mbps alatt. Ac-t nem is tudom, hogy tudnak e most a laptopok, az inkább később lesz majd szempont. Itt van tesztje, de eszerint n-essel még 50-et sem tud... [link]
-
-
ddany7
csendes tag
válasz
Multibit
üzenetére
Köszi, bluemirage, neked is
Igazából Asus AC66U b1-et akartam volna, de a b1 verzió már 45ezertől indul, annyit meg már nem akarnék kiadni. (ac68u pedig 50 körül van, az szóbe sem jött)
r6400 pedig árban ugyanannyi mint a tp link archer c8, és hardveresen jobbnak tűnik, illetve talán több minden állítható rajta. -
ArthurShelby
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
Még mindig fenntartom az állításom. Ha lenne 500Mbps-es kábel, az is elég lenne, de az 1000meg tényleg elég. Nem tudsz olyan eszközt mondani, ami kihasználja az 1000-t. Gigabites portjaik lehetnek (nas, tv, mediaplayer), de nem tudják azt a nagy sebességet, és fölösleges is lenne. Egy 4K 60fps is legrosszabb esetben is csak 50MB mp-ként, ami a 125MB (gigabit-nek) is kevesebb, mint a fele.
-
válasz
Multibit
üzenetére
Most vettem én is AC66U-t.
Soken említettétek, hogy a B1-et érdemesebb venni. Miben más, van olyan nagy különbség mint a 1043 TP-Link v1 és v4 között?
A routert még nem üzemeltem be, majd most fogom. A dobozon szerepel, hogy H/W ver.: B0, ez megint egy harmadik változat, mert nem A1 (nemrég olvastam itt), és nem is B1.
Euronicsos volt, jó horror áron adva, de árukeresőt mutatva, lealkudtam 38-ra. Tudom még lenne olcsóbb, de ez legalább nekem rendes helyi garis. Ipon pl ugyanennyiért adná + posta.
Remélem beválik, egy TL-WR1043ND v1-et vált le.
-
Hevesjeges
csendes tag
válasz
Multibit
üzenetére
Jelenleg egy nagyobb teljesítményű számítógépem van,elsősorban torrentezek vele,Dune mediaplayer, tabletek és mobil telefonok.Elképzelhető, hogy az év második felében veszek NAS-t, ez pénz kérdése még.
Három felsorolt router mellett , ha jobbat tudtok hasonló árkategoriában, megköszönöm -
-
-
-
válasz
Multibit
üzenetére
Nem tudom akkor mi lehet, az istennek sem jelenik meg a router wifije a laptopon. A környéken megjelenik pár, de a sajátunk nem. Próbáltam, win 8.1-el, win 10-el, az acer weblapjáról sorozatszám alapján azonosítottam a laptopot és a hozzá való drivert töltöttem le. Képek alapján keresve talán ilyen router van tesómnak. Rákérdezek egy másik topikban akkor.
ui: hétvégén hazahozzák, nekem asus rt-n18u van, azzal meglátom mit kezd...

-
ph2012
senior tag
válasz
Multibit
üzenetére
Oké de itt a laptopról van szó. Tehát nem létezik olyan, hogy csak ac wifi-t venni tudó laptop. Az ac wifi-s laptop csatlakozik b/g/n-es routerhez is. Köszi, értem.
(Pedig láttam olyan laptop specifikációt ahol csak ac szabványt írt a wifi kártyára, b/g/n-et nem írta)
-
CheGhost
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Köszönöm az ajánlatot, utánanézek.
(#56551) Gubek-Einste
Neked is köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- ThinkPad T14 Gen3 14" FHD+ IPS i5-1235U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GAMER PC I5 12400F, EVGA 3070, GIGABYTE H610M, 1 TB SSD, 32GB DDR4
- Corsair Vengeance DDR5 16 GB / 5200MHz / 2x8
- Dell Latitude 5420 Újszerű állapotban, i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- ASUS ROG Zephyrus M16
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Amibe belemegy az optikai kábel, és van négy ethernet portja.
]], talán az L es csomagot, előrébb lennék vele?

Gubek-Einste
Dr.NX