Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Alex91
üzenetére
Maximálisan egyetértek!
Nálam egy AX86s a router és egy AX92 a node. Ez a rendszer így tökéletes, csakhogy a házat tulajdonképpen mindkét eszköz külön-külön is egészen jól kiszolgálta, úgyhogy a 92-es csak azért nem egy AX1800u, mert ugye megvolt, nem kellett venni.
MaCS
-
axlfsi
veterán
válasz
Alex91
üzenetére
Igen, de mennyivel? 2x1.8Ghz vs. 3x1.5Ghz
Utobbit azért jobbnak gondolnám (már csak a 2 év miatt is), de vélhetően mindkettő bőven kielégítené az igényeimet.
... de ha már igényeket emlegetek, még az is lehet, hogy nem gond az AX hiánya (illetve, ha nem wireless backhault használok, akkor meg is marad az AX, igaz?
) -
carbapenem
tag
válasz
Alex91
üzenetére
eddig nem találtam vakfoltot, 200 Mbit buta mobilos speed testtel minden helyiségben megvolt.
kicsit furcsa a yetteles otthoni mobilinternettel, hogy kicsit lassabban épül fel a sebesség mint az eddigi kábelessel, utóbbinál már a mérés elején megvolt a névleges sebesség (a szolgáltató büszkesége volt hogy atom stabilan hozta a névleges sebességet /50 Mbit/, a mobilnettel meg általában a mérés végére éri el a csúcsot a sebesség és folyamatosan nő.mindenesetre már 1 AX92U is jobban "fellátott" az emeletre, mint a szolgáltatós ZTE MC801... de a második wifi backhaul-os egység egyértelmű sebességet adott az emeleten
mission accomplished...
jó súlya van a routernek (kicsi de nehéz, van benne anyag), a kihajtható antennák kicsit bazárinak tűnnek és a router tetején simán lehetne kaját melegen tartani.némi noob kérdés a végére, valamit elbaltáztam a setuppal vagy az normális, hogy ha UTP-vel a szolgáltatói routerhez kapcsolt lapossal mérek sebességet akkor a gigás mobilnetből megvan 800 Mbit, de ha a szolgáltatói routerhez utp-vel kapcsolódó "fő" AX92U-ba dugom ugyanazt az utp kábelt akkor csak 600 Mbit-et tud, az AX92U saját sebességmérője meg 400 Mbit-et dob. Realisztikus hogy ilyen "veszteséget" tapasztaljak?
tudom vsz. noob kérdés, csak bosszantómindenesetre majd este ha más nem lóg a hálón újramérem, illetve szerzek néhány rendes biztosan cat5e/6 utp kábelt .
Anyway köszönöm a segítséget!
-
viperabácsi
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Köszi akkor be nevezek a Asus - TUF Gaming AX3000 V2 , mert most egész jó áron van. Esetleg ehez tudnék csatlakozni a most meglévő RT-AC55U routerral , hogy az új wifijét továbbítsa ?
-
viperabácsi
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
esetleg ERRE ránéznél ? Látod nálam be van rendesen kábelezve minden , de szeretnék későbbiekben egy AImesh által biztosított wifi hálózatot is létrehozni , a vezetékes mellé. Az gondolom működhet , hogy a két router között vezeték építené fel a kapcsolatot és a vezetékes switch -et is kiváltaná a második eszköz ?
-
tikshow
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Vodafone 500/25. Az alap problemam, hogy a Microsoft Nerwork Assessment Tool-al kicsit magas a Jitterem. A router elott 22-35ms korul volt, ez most sikerult adaptive QoS-el letornazni 10-22ms-re. Viszont a hangminoseg nem javult meg szamottevoen. Barmilyen mas platformon tesztelve a Jitter 1-5ms.
-
domedee
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Nem tud annyival többet a router antennája? Már csak a mérete okán is, mint a mobil kis cucca?
#kpityu2: volt eszembe a kábel is, de nem biztos, hogy belemennének (a nagymamához kellene átvinni), illetve az elvezetés se lenne egyszerű nálunk, ha egyáltalán tudnám úgy, hogy ne lógjon, látszódjon a lábel, amíg kiért az erkélyre, majd fel és újra be a fenti lakásba.
-
BalatonL
újonc
válasz
Alex91
üzenetére
Hm. Köszi a tippet. Tanulságos, ha az ember nem emlékekre épít, hanem elkezdi nézegetni a kábeleit.
Szóval:
A NAS egy Cat 5e kábellel volt összekötve a routerrel. Cseréltem Cat 6-ra, és máris érezhetően gyorsabb a letöltés a NAS-ról (30%-kal, kimértem).
Bedugtam a laptopba is a Cat 6-os kábelt, de az a baj, hogy az egyetlen laptop itthon, amin még van LAN-port, az egy régi Lenovo, 100Mb-es Ethernet kártyával. Szóval szerintem így nem releváns sajnos a mérés. Be kell szereznem egy LAN2USB átalakítót, hogy ki tudjam mérni az egyik újabb laptopunkkal a valós netsebességet. Addig is itt az eredmény a régi géppel (100Mb-es Ethernet kártyával):
https://www.speedtest.net/result/14212300375 -
zsek74
csendes tag
válasz
Alex91
üzenetére
Megvolt a csere, nem lett jobb a lefedettség, úgyhogy bővítenem kellesz.
Annak ellenére, hogy már olvastam róla, hogy a wifi jelet normák alapján szabályozzák, kicsit biztam benne, hogy az izmosabb hardver ezen a téren is ad egy kis pluszt, más téren viszont hozta az elvárásokat. Köszi mégegyszer a segítséget! -
Laza...
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Megfogtál, mert lövésem nincs mi a "backhaul", a wikit olvasva meg még zavarosabb lett az egész.
A lényeg hogy a tcomos router (optikai) kell, mert a 3 tv-nek kell a saját router. Ebbe a routerbe menne + a két asus, amiknek a feladata a net szórása a telefonoknak, laptopoknak.
Eddig is így volt, csak nem meshben, és kényelmetlen a váltogatás. Remélem így érthetőbb h mit is akarok.
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Köszönöm szépen, a router elég jónak tűnik! Ha jól gondolom a 2 darab 10 gigás ethernetre menne a mini és a nas, 2 darab gigabites port link aggregation (vagy aminek ők hívják) segítségével fogadná a T-s eszközt és maradna 2 darab gigabites csati a többi vezetékes eszköznek.
Ez így nekem rendben van. Köszönöm szépen!
-
ilyen_85
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Jelenleg 2 darab 14 tb-os hdd van benne, ha fejlesztem a hálózatot lehet érdemes lesz raid 0-ba tenni öket. Jelenleg még írás estén is a gigabites kapcsolat a szűk keresztmetszet. A két hdd között másolva olyan 200 mb/s a sebesség. Ha így nézzük elég lenne az 5 gigabit is. Legalább spórolok egy kis pénzt...

Ebben az esetben van olyan router ami kiváltaná a külön switchet?
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
Ja, igen, bocs!
150m2, de talán az lényegesebb, hogy házon belül ~14m (két fal) a legnagyobb távolság, amit szükséges lenne leküzdeni.
Ha a kertben már nem oké, beüzemelek egy jel-átlövőt később.Szerk.: és 40-60 perc múlva venném, ha nem kapok ajánlást, akkor is, csak az részemről vakrepülés

-
válasz
Alex91
üzenetére
https://www.speedtest.net/result/13975502807
Így meg megvan
-
válasz
Alex91
üzenetére
Eredeti gyári FW.Firmware verzió:3.0.0.4.388_20566

De engem is meglepett, végigmentem az összes támogatott szerveren:
Viszont gyakorlatban a Youtube csatornámon meg hozza a kötelezőt, és NMHH eszközzel is, ami szintén a routeren lóg.
-
-
-
kozyadam
tag
válasz
Alex91
üzenetére
Helló! Köszi a gyors választ!
Azt esetleg tudod, hogy mi a különbség a két verzió között? A gyártó oldala alapján a wifi része ugyan az, de az XD6S-ben kevesebb a flash memória és a portok meg van hozzá fali tartó (nekem ez nem szempont). Végülis a sima XD6 olcsóbb és simán jó lehet az is, köszi a tippet!
-
Emperor_
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
A kérdés jogos: Milyen problémát akarok megoldani :-) ?
A DHCP-t az emeleti router (ASUS RT-N12+) adja. Az utóbbi időben sokszor megőrült (lent nem volt net) és csak az újraindítás segített.
Illetve a rajta lógó eszközök száma relatív nagy és feltételezésem szerintem ez a gondja...Arra gondoltam, hogy csak ezt cserélném ki elsőre. ASUS AX 1800 vagy Asus TUF Gaming AX3000, ezeket néztem.
Aztán ha nem javul a helyzet, akkor veszek egyet lentre is. -
Perzeusz
tag
válasz
Alex91
üzenetére
Én is így gondolom. A 86 m² nem túl sok sajnos. Ahogy olvasgatom a fórumot, sok embernél a 200 m² alapterületű, 3 szintes családi házban kell megfelelő jelet csiholni. Jó nekik. Nekem csak társasházi lakás jutott.
Az ASUS honlapján 500 m²-re ajánlanak 3 node-ot.
Jó, nyilván nem csak az alapterület számít. Amúgy nálam a házimozirendszer elemei, a NAS, vagy a PC mind kábellel csatlakoznak. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Alex91
üzenetére
Nem sok vélemény, de itt sincs halálba dicsérve:
https://www.amazon.com/Zyxel-Armor-12-Stream-Multi-Gigabit-Router/dp/B08K3GCBJM?th=1
Firmware téren sem valami nagy a pörgés. -
LanyUs
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
Akkor a melléképületben a családi házhoz levő legközelebbi pontra helyezem a 2. eszközt, ahol még közepes a jel. Az már elegendő lesz hátra. Párom online oktat és nyaggat, hogy oldjam meg a problémát. Lehet, hogy 1 db xiaomi ax3000 is már jobban fedne, mint a 10431nd. Köszönöm
-
LanyUs
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
Akkor holnap beruházok egy dupla csomagra. A használati útmutató szerint sem kell összekötni őket kábellal ( csak lehetőség )
"Mesh hálózat
Helyezze a másik útválasztót abba a helyiségbe, ahol Wi-Fi-lefedettségre van szüksége. Kapcsolja be az útválasztót, és várja meg, amíg normálisan működik. Ezután automatikusan befejezi a vezeték nélküli hálózatot műholdas útválasztóként."Én úgy értelmezem, hogy automatikusan összekapcsolódik a 2 eszköz. Félreértem?
-
ujtordai
tag
válasz
Alex91
üzenetére
Köszi,
Az AiMesh miatt ha van RT-AX3000 ból 3 db. akkor hogy kell összeközni ill. konfigurálni?
Az említett módon, 1 main 2 ap módban, vagy valahogy máshogyan? Nem világos mikor lesz szerepe az AiMesh nek, automatikusan vagy be kell kapcsolni vagy valami spéci összekötés? -
ujtordai
tag
válasz
Alex91
üzenetére
Helló,
A stabilitás a fő cél, és a gyors WiFi.
Kábelen amúgy is olyan 8-900Mbps a DL a speedtest szerint. Ha átállítom a servert pl. GA . Alpharetta, USA, akkor 200Mbps körül a ami jó.
A D-link előtti routereim 2db. TL-WR1043ND voltak volt olyan év hogy nem kelett hozzányúlni tette a dolgát.
Persze lehet "csúnya antennás is", ezen esetben van értelme a mesh nek?
Mert az egyik a main egység ami meg router módban a többi meg ap. módban, így volt beállítva a régi TL-W1043ND is.
Szóval kocka is lehet meg antennás is.
Előre is köszönöm. -
repvez
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
A szoroanyagon az szerepel, hogy a megfelelo routerről a felhasználonak kell gondoskodnia. ezért jöttem kérdezni mielött veszek valamit, hogy ne akkor keljen már kapkodva megvenni valamit amikor már bekötötték és használni is szeretném.
Ök csak a modemet hozzák meg az optikát. -
repvez
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
tégla épitésu 70es évekbeli ikerház egybenyitva kb 80 m2
DE többynire egy szobára korlátozva lenne használva a tobbi helységekbe max a mobilok csatlakoznának ráwoodwormÉ igen inviteles terület, de már átvette a digi és most kezdenek területfejlesztésbe és az utolso infö tölük, hogy pár honapon belül elkezdik a optokát kihuzni a házakhoz és aki kéri bekötik, akinek már van inviteles internete és váltani akar annak ingyenes az áttállás aki uj belépü annak 6990 a bekötés
És csak egy csomag lesz 1000/300 as amit 3990 ért adnak majd.
Ja és azt nem tudom, hogy van e vagy meg lehet e oldani az IP TV-t még nem kérdeztem rá, hogy van e nekik ilyen vagy , hogy megoldhato e 3 TV-re ezt rákötni plusz az intzernetet.
Mert akkor meg tudnám sporolni a 2 beltéri + a mindig TV elöfizetést és a beltériket, meg le lehetne szedni a tányérokat a házrol -
-
kpityu2
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Asus gyári torrentkliensre panaszkodnak. Fel lehet tenni ügyeskedéssel transmissiont, qbittorrentet, vagy ha olyan fajtát veszel amire felmegy a Merlin Fw, akkor ügyeskedés nélkül is. Nekem amúgy egy passzív Asrock AD2550B-n megy megy a qbitorrent, Lubuntu alatt, passzív táppal.
-
FireFox1996
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Pár torrent, de folyamatosan. Nem úgy hogy, pár torrent, aztán hónapokig nem töltök.
Ezért hetene több napig bekapcsolva hagyni a PC-t, közben nem is használom a PC-t. Inkább dolgozzon a router. Router amúgy munka miatt is kell, de a céges laptop miatt. Céges gépen meg nem torrentezek.
Routert meg mindenképpen cserélek, de ha már cserélek, akkor tudjon is torrentezni. -
FireFox1996
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
De jól mondod.
Asus RT-AC1900U, és RT-AC68U. Mind2-t kb. 40e ért lehet kapni.
Egyik se ajánlott már?
Melyik az ajánlott 40e ft alatti router, ami tud wifi6-ot, torrentezni is lehet, és usb 3-as?
A többit nem ismerem, videót nézve Asus felülete tetszik.MaCS_70: egyátalán nem intenzíven torrentezek, néha 1-1 filmet letöltök, visszaseedelem, és kész. Mit értesz az "erősebb Asus router" alatt? Melyikre gondolsz? 20-40e ft lenne a keret routerre.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Alex91
üzenetére
mennyit kellene fizetni
Ez egyáltalán nem pénzkérdés. Számos példával igazolható, hogy nem az és miután ez kiderül, jönnek az egyéb kifogások. Nem akarok belemenni, mert csak véget nem erő szájkarate kerekedne belőle. A felhasználók többségének megfelelnek a kvázi gigás routerek. Akinek nem, az némi tájékozódás után megtalálja a problémájára a megoldást . -
plömplöm
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
mindkettőt szeretném, azaz azt is, hogy zümmögne a 800Mbps is, de lenne qos is, jelenleg ebből most egyet választhatok.
ez a 9. hsz, amióta kérdeztem valamit, de érdemi hsz még egy sem volt, csak egy db halvány tipp

felmerült még benne egy ubiquiti termék használata is
szerk: woodworm: bennem pont fordítva merült fel, lekötöm őket utp-ről és átteszem őket wifire, ott nem lesz szép sávszelük.
-
plömplöm
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
szeretem ezt a fórumot...
a qos ki volt kapcsolva és a natboost volt bekapcsolva, innen indultunk. a jelenlegi 800/25 előtt nem volt annyi a ?/?, hogy a qos képbe kerüljön
. aztán lett ez a 800/25, a fiaim rácuppantak, a zasszony meg reklamált, hogy neki nem jut belőle. felmerült, hogy megverem a fiaimat, de többet is vannak, mint én, és erősebbek is már, úgyhogy legyen qos, és itt tartunk.szerk: "Ettől függetlenül inkább az eszközöket próbálnám beállítani, mert nem olcsó egy olyan router, ami izomból oldja meg a 800Mbps sebességet."
azt egy kliensen öléggé bonyi beállítani, hogy ha a hálózaton egy másik eszköz aktív és forgalmazna, akkor ez az előbb említett eszköz már vegyen vissza, de amúgymeg az övé lehet az összes bps, no limit. a qos-nek meg azt mondom, hogy ennek meg ennek az eszköznek, ha kéri, akkor mindig jusson x%, legalábbis szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen videókártyát?
- Battlefield 6
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Linux kezdőknek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900XT 20GB Be quiet Pure Base 500FX EVGA750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI X99S i7 5820K 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB GAMDIAS TALOS E2 Elite ADATA 600W
- D5 next pumpa és D5 ULTITOP (POM kiadás)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B360 i5 8400 16GB DDR4 512GB SSD ASUS Strix RX 570 4GB MasterBox Q300L 400W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653,100% Akkumulátor
- Sanitas SBM 21 felkaros vérnyomás mérő / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)

Gubek-Einste
Dr.NX