- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
8nemesis8
veterán
válasz
DeFranco #21542 üzenetére
Értem, köszi a tapasztalat megosztását. Kezd picit világosabb lenni a kép. Tényleg optimálisabb lenne afürdő ajtó fölé, de gondolkozok, hogy a villamos kismegszakító és minden oda van téve. A kültérit akkor is körbe ki kellene vezetni, ami így elég messze esik bármelyik faltól.
-
Male
nagyúr
-
Ossamin
csendes tag
válasz
Ossamin #21538 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm a cégeket akiket javasoltatok légcsatornás klímába. Nem hittem volna, hogy ekkora kínszenvedés céget találni aki egyáltalán beárazza...
Ami ajánlatot kaptam (125nm-es családi ház hűtés/fűtés) abban egy Midea MTB-48HWFN1 (14.1kW) szerepel. Erről a gépről tapasztalatok? Ők nem ajánlják a 2 beltéris megoldást, hanem egy géppel oldanák meg.
Árban nettó 1.356.000Huf-t adtak. Nekem elég alacsonynak tűnik...
Nem engedi az eredetit szerekeszteni. A kiemelt részt elírta a klímás cég...
-
sequator
senior tag
válasz
8nemesis8 #21541 üzenetére
Üdv!
Laikusként azt gondolom, hogy ha a párod nem bírja a klímát és arról az egy helyről próbálod megoldani az egész lakás hűtését, akkor sokkal rosszabb lesz neki, mint ha csak egy helyiségben lenne. Az egész légtér hűtéséhez eléggé fel kell majd tekerni a ventit, így a közlekedőben esetleg túl hideg és erős légáram lesz. Ezt szokták nálunk a klímaérzékeny kollégák a legkevésbé elviselni.
A panelházakban a fürdő/WC környékén kell lennie egy gépészeti aknának, ahol víz/csatorna/szellőzés megy. Kis szerencsével hozzá lehet férni és ott ki lehet esetleg vezetni a tetőre fúrás és ázás nélkül. A közös képviselőt/gondnokot érdemes megkérdezni erről.
Szerk: nekünk is hasonló alaprajzú a lakásunk, csak a közlekedő helyett egy nagyobb hall/étkező van. Én is külön fogom hűteni a két szobát és majd később az étkezőben egy kazettás álmennyezetivel oldanám meg a lakás többi részének a hűtését. Persze majd jönnek a klímások felmérni, aztán majd kiderül, hogy hol hibás a logikám.
sautia
-
DeFranco
nagyúr
válasz
8nemesis8 #21540 üzenetére
azt hogy mennyire lehet máshol érezni a hűtőhatást az esetleges. nálunk lehet, mi elégedettek vagyunk vele, de nálunk a lakás elrendezése fésű, vagy E alakú
ha ponttal jelölöm a kíma helyét, akkor E. helyen van a klíma. ha a szobában 100% akkor a folyosón 80% a nappali mellett a konyhában 70 a fürdőben 50 a gyerekszobában 30% a "hűtőhatás". ami egyébként elég és várakozásainknak megfelelő. minden attól függ egyébként hogy mennyire arra mozog a levegő a lakás természetes légmozgása által. ha igen, nyertetek, ha a konyha felé huzatol akkor nem biztos.
hogy mi van a folyosóval és ott milyen légáram kell, azt nem tudom, laikus vagyok. arra kevésbé számítanék, hogy ott "szél" nélkül több hideg jutna bármelyik szobába, mint arra, hogy a nappaliból átkúszik valami a hálóba.
a komfortról és a nem szeretem a klímát de ezt alig lehet észrevenni faktorról már írtam nem rég, olvass vissza.
a tetőt ne fúrjátok át, mert 1: akár ázhattok is. 2. onnantól kezdve ha a szomszéd utcában ázik be valaki azért is ti lesztek a hibások.
-
8nemesis8
veterán
válasz
Lacielvtárs #21539 üzenetére
Ha a fürdő ajtaja fölé kerülne, akkor nagyon sokat kellene csatornázni, bár tény, hogy nekem is szimpatikusabb lenne. Állítólag a tetőre is rakathatnám, akkor kell kondenzvíz pumpa meg tetőt átfúrni, amit nem tuti, hogy megengednek.
Voltaképpen a nappali a legmelegebb nyáron, arról süt a nap. Jó lenne az egész lakáson pár fokot javítani, ez lenne a cél, ami egy készülékkel normálisan valószínűleg meg sem oldható, de azért gondolom több, mint a semmi?
-
8nemesis8
veterán
válasz
DeFranco #21537 üzenetére
Mellette lévő szoba lesz a hálószoba és ha majd lesz gyerkőc, akkor a távolabbi szobába kerülne az ő szobája.
Ha a nappaliba kerül, akkor máshol majd vajon lehet érezni a hűtő hatást?Tehát azt mondod, ha nincs nagy légáram akkor voltaképpen az sem biztos, hogy eljutna a szobába? Akár kifelé a folyosón a lépcsőház felé menne a hűvös?
A nappali oldaláról szinte egész nap süt a nap, bár a házon lévő klímák nagy része ezen az oldalon van, a másik oldalon alig! Ez gondolom nem lehet gond egy kültérinek?
Köszi a tippet, egyébként én is afelé hajlanék, hogy nappaliba tegyük, de párom nem nagyon bírja a klímát, így nyári kánikulába gondoltam, hogy mivel inverteres mehetne szinte egész nap pár hétig (1-2 hónapig) egyébként nem tuti, hogy használnánk. Szigetelt a ház nem gáz a nyár, de amikor 40 fok van kint árnyékban akkor bent is szauna van...
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
DeFranco #21537 üzenetére
+1 az a kérdés hogy hol a fontos a megfelelő hűtés?
melyik szobába?
ha nem egy konkrét szoba a lényeg akkor mondjuk a fürdő ajtaja fölé tenném, így be tud fújni a szemközti szobába a nappaliba, hűti az előszobát, valamint egy szoba ventilátorral rásegítenék hogy a másik szobába is bejusson a hűvös levegő.8nemesis8: meg kérdezd meg a szakit, végtére is ez a szakmája
-
Ossamin
csendes tag
Sziasztok,
Köszönöm a cégeket akiket javasoltatok légcsatornás klímába. Nem hittem volna, hogy ekkora kínszenvedés céget találni aki egyáltalán beárazza...
Ami ajánlatot kaptam (125nm-es családi ház hűtés/fűtés) abban egy Midea MCD-48HRFN1 (14.1kW) szerepel. Erről a gépről tapasztalatok? Ők nem ajánlják a 2 beltéris megoldást, hanem egy géppel oldanák meg.
Árban nettó 1.356.000Huf-t adtak. Nekem elég alacsonynak tűnik...
-
DeFranco
nagyúr
válasz
8nemesis8 #21536 üzenetére
én laikusként érzésre inkább a nappaliba tenném, de ez függ attól is, hogy a mellette levő szobát mire használjátok, stb.
a folyosói elhelyezés olyan szempontból jó, hogy direkt kap hideg levegőt a két szoba, de ahhoz hogy ez hatékony legyen nagy légáram kell és nagy lesz a lakáson belül is a hőmérséklet differencia, mert "nagyot" kell fújni, szerintem ez nem korszerű. láttam ilyet, de ott kampány módban ment az onoff klíma, jól lehútjük fél óra alatt aztán jóvan alapon.
plusz a konyhából a szagokat direktben beküldené a lakórészbe, stb.
bekanyarodni nem fog a levegő, ha a nappaliba teszitek, valamennyit áthathat, de ez inkább pozitív extern hatás mint kalkulálható funkció szerintem, vagy bejön vagy nem. viszont ott komfortosan és csendesen tud üzemelni a klíma, és ha már egy oázisotok van, ahol kellemes a levegő akkor rögtön ugrik a komfortérzet. és valamennyire azért behűti a többi lakrészt is, még ha csekélyebb módon is.
így laikusként ha nagyon ütnének hogy mondjak valamit akkor a nappalit mondanám.
-
8nemesis8
veterán
válasz
8nemesis8 #21442 üzenetére
Sziasztok!
Sürgős lenne a dolog, mert pénteken lenne a szerelés.
Klíma elhelyezési tanácsot szeretnék kérni.
A szerelő javaslata, hogy ha egy darab klíma kerül be, ami 3,5kwh-os, akkor vagy a nappaliba kerüljön vagy a folyosóra.
Egy szigetelt műanyag ablakos panelről van szó a záró 5. emeleten. Egyedül amikor 40 fok körül van nyáron akkor nehéz elviselni a hőt, egyébként nem annyira meleg.A folyosói elhelyezést próbáltam szemléltetni piros vonallal, ami a régi bejáratot jelenti.
Szabad ide tenni klímát vagy butaság? -
Elektrosokk
veterán
Sziasztók.
egy 46 négyzetméteres lakásba szeretnék klímát.
első körben [Daikin FTXB25C/RXB25C/2,5kW A ] modellt néztem. sajnos nem ismerem ezeket az eszközöt, szóval minden tanácsra nyitott vagyok. illetve azt sem bánnám ha olcsóbb lenne
előny lenne ha tudnék előre fizetni kártyával esetleg paypal fiókkal.
-
Bernyó84
aktív tag
Sziasztok,
Egy pár hete nézegetem a klímákat, de nem igazán tudok képbe kerülni. Néztem Media-t, Fisher-t, Daikin-t, Samsung-ot, Gree-t és HD Maximus-t... Az utóbbi 2 megbízhatóságáról sajnos keveset tudtam olvasni.
XIII. kerületben egy 42 nm-es tégla lakásba (1 szoba-nappali + 1 félszoba) szeretnék beszereltetni klímát. Ahogy láttam, ha a beszerelő cégtől vásárolom a klímát, olcsóbb a beszerelés a legtöbb helyen. Tudnátok ajánlani céget akik viszonlag olcsón és jól dolgoznak, illetve rajtuk keresztül tudok klímát is beszerezni? Illetve kell-e nekem a 3,5 kw teljesítményű, vagy elég a kisebb is? Milyen márkában érdemes gondolkodni? Olyan 180-200 ezer körüli öszeget szánnék rá. Nem lenne rossz a Wifi kapcsolódás, illetve teteszenek az olyan kijelzők, amik átvilágítanak a burkolaton.Köszi,
Berci -
nesa
veterán
válasz
megema #21521 üzenetére
Fújkodással nem lehet mindenhova elérni, én gőzgépet használok fejre állítva, tehát nem gőz hanem nagynyomású forróvíz, ez mindent leszed, nagy tisztítás nálam úgy van hogy domestosos víz (tudom nem valami kímélő) a gőzgépbe azt befújom hagyom hatni és utána 3-4x átmosom tiszta vízzel, így a domestos a külső csővőn ömlik ki így az is tisztul...
Mókuskereket is így tisztítom nem kell kivenni.
-
netpok2
csendes tag
Hogy a kültérire rásüt-e a nap gyakorlatilag nem számít semmit, óránként áttol magán kb 1000m3 levegőt, az pedig ha mozog akkor napon is és árnyékban is ugyanolyan meleg.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Csabroncka #21522 üzenetére
-
b.lajos
tag
válasz
LanyUs #21507 üzenetére
LanyUs
Közte még van Daikin FTXP35K3. Nekem ezt szerelte a pannonklima (nem csak nekem), ráadásul egész baráti áron. -
Csabroncka
addikt
válasz
megema #21519 üzenetére
Én ezt használom évek óta, és ajánlom is mindenkinek (ez a 750ml kb 3-4 szezonra elég)! Egyrészt tényleg enyhe illatú (nem az illatosítás a lényeg), és szürke dzsuvát hamar lekapja a hőcserélőről.
Fontos: alapvetően a por szokta okozni a gondot. beragad a mókuskerékbe és a lamellákba.
Ha nagyon nagyon retkes a beltéri, akkor nem lehet megúszni szétszedés nélkül, elsősorban a mókuskerék kivétele nélkül.
Enyhén hipós ronggyal az egész belső részt áttörölni, többször tiszta vízzel átöblíteni a lamellákat.
Kicsit műszakilag ügyesebb vagy, simán megcsinálod!
vagy csináltass egy ózonos tisztítást!
-
megema
őstag
Nem néztem meg pontosan mi volt az, de valami gombaölővel jól befújták, és kimosták a szűrőket is.
-
megema
őstag
Jó rég volt, de jutottál valamire az ezüstkolloiddal? Most csináltattuk meg az éves karbantartást, és már a második bekapcsolásnál jelentkezett a savanykás szag a kívánt hőmérséklet elérése utáni automatikus ventilátor üzemnél.
Az sem valami kellemes, hogy durván bepárásít ilyenkor...
-
Chaser
legenda
Sztem meg igen, futesbol kiindulva, minel nagyobb a ho kulonbseg annal tobbet dolgozik a kulteri, ha 25 a beallitott standard 10 foknal alig volt hangja, -5 kornyeken mar megjott, -15-nel eros volt, de nem vagyok klima szakerto
az egyertelmu minel kisebb elteres van a benti es kinti ho kozt annal kevesebbet dolgozik a kompresszor
-
válasz
looser #21494 üzenetére
Idézet a belinkelt gyári leírásból, ezek alapján a kültérije a halkabbak közé tartozik:
Kevés klímaberendezés ügyel arra, hogy Ön jól aludjon éjszaka. Az LMCE sorozatot úgy tervezték, hogy a mûködési zaj minimális legyen, így biztosítja a nyugodt pihenést otthonában. Az éjszakai üzemmód funkció használatával a kültéri egység még halkabbá válik, így a berendezés zaja nem zavarja Önt még akkor sem, ha a kültéri egység a hálószobához közel kerül elhelyezésre.
-
erikke17
őstag
Látom mostanában már nem ajánl senki FTXKM+RXKM szériát mert kifogytak a készletek. Én tavaly nyár végén vettem egy 3.5kW-osat itt nálunk Szlovákián, és még mindig van nekik raktáron 558 Euórét
Nem tudom Magyarországon beüzemelhető e külföldről vett klíma vagy hogy van, nálunk bárki meg veheti "felkontárkodhatja" magának vagy hív szerelő én inkább hívtam szerelőt csinálja meg aki egyébként is jó barátom
Hűteni még nem nagyon volt szerencsénk vele de ősszel fűtöttünk vele.
-
LanyUs
senior tag
válasz
DeFranco #21508 üzenetére
14LMCA megy a melléképületre temperáló fűtésre. Az újat is a folyosóra rakom a fürdőszoba felé fűtenie kell ( amikor nem szeretném a nagy rendszert bekapcsolni - újszülött), kissé oldalra fújva pedig hűtésre is lenne használva. Kritikusan fontos, hogy a kültéri ne zúgjon-búgjon rezegjen, legyen az patent minőség. Elvárás, hogy ne legyen a klímával gond, inkább fizetek többet, de legyen a probléma megoldva. Emeletre külön klíma megy majd. Ez az alsó szintre kerül. Allergiások nem vagyunk, wifi mindegy.
-
LanyUs
senior tag
Felhívtam egy másik klímást, aki Daikin szervizes is. FTXB-t már nem ajánlotta, viszont helyette az új FTXF-A R32-es készülékre hívta fel a figyelmem bruttó 215e-ért [link]. Sajnos információt nem találtam róla magyarul.
Akkor már csak az a kérdés megéri-e a kétszer annyit a szintén R32-es Daikin FTXM35M / RXM35M [link] ( viszont ennél a 400e Ft-os árszintnél már bejön a képbe a Fujitsu ASYG12KGTA / AOYG12KGCA [link] ). Nem egyszerű... -
looser
addikt
Köszi a válaszokat mindenkinek! Szóval most 26 fok van a lakásban, nekem 23-24 elegendő lenne. Nappal nem is érdekes, alváshoz kell, az a szenvedés leginkább. Üllői mellett álló panel, délkeleten van a szoba (meg a lakás nagy része) és sok-sok órán át sütögeti a napocska, estére remek szaunázási lehetőséget kínálva :-)
-
válasz
ZnVjaw0K #21446 üzenetére
nekem a powerfult szépen kiírja az app, ha a távról benyomom, de szerintem is rettentő idióta dolog ez.
viszont sajnálom, hogy most az olcsó daikinok között az ftx j3 sorozat van csak, a k sem egy szépségkirálynő, de rendben van a kinézete. a j3 viszont annyira nyolcvanas évekbeli benyomást kelt
-
Chaser
legenda
válasz
looser #21498 üzenetére
Az meg nem nagy kulonbseg, ha kinn -15 van es benn +25-ot akarsz az 40 fok, ha kinn 40 van es 20 kell az 20 fok kulonbseg
Hutesnel nem tudom meg milyen az enyem hangja, futesnel +5 foknal 25-ot csinalni minimalis hanggal megoldotta a kulteri
Ha tudod nyilvan celszerubb arnyekos reszre rakni, de ejszaka nem oszt nem szoroz, arrol volt szo aludni tudjanak tole
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Formula-1
- Futás, futópályák
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- PROHARDVER matricás ház ingyen elvihető
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest