Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
ha már h tarifa, napokban kaptam elműtől levelet, majd felhívom őket, az alapján csökkentették a h tarifa díját, br 14,06ft lesz
nappalit nem tudom h nevezik most nálam, a1 20,08 ft
azt tudom most nappaliért 40ft-ot, h-ért 24ft-ot fizettem eddig
ezt kaptam:szerk: itt a pdf, ami elműtől letölthető, "Villamosenergia Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat - Függelék"
[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nesa
veterán
-
Male
nagyúr
válasz n@p@lm #20493 üzenetére
Ha csak hatásfok-ár szempontból nézed, volt korábban egy számítás, ami alapján azonos hatásfok, és normál áram díjszabás esetén kb 3-szor drágább a villany. Tehát 3-as COP értéknél lesz egál (gáznál vehetjük 1-nek ezt), az alatt a gáz olcsóbb. H tarifa esetén ez ugye 2-re módosul, mert az ára a kétharmada... nekem az LTCA elvileg -20 foknál is még kicsit jobb, mint 2-es COP értékkel bír, tehát H tarifával mindig olcsóbb, vagy legrosszabb esetben egy árban van. ( nagyvonalú a számolás, de alapvetően szerintem elég a kérdés eldöntéséhez )
-
n@p@lm
őstag
Embörök!
Meddig lehet pariban a klímafűtés a gázzal szemben?
Mennyi kinti foktól olcsóbb a gáz?
H tarifával. -
Male
nagyúr
válasz sumsang #20489 üzenetére
Nekem régebben Fisher volt, aztán Fujitsura cseréltem. Nem volt semmi bajom a Fisherrel, működött szépen... a cserénél eladtam, az új tulajnál is megy rendesen tudtommal.
Azért a Fujitsu szebben működik, igaz abból LTCA-t vettem, ami amúgy is más kategória.Persze a Fisher csak egy brand, nem ők gyártanak, de azért sok éve létezik, nem az az egy nyári kitalált név, amiről többet nem hallasz (az alkatrészeiről sem).
Az extrákkal óvatosan, mert sok csak hangzatos marketing bla bla szintjén van ( nyilván egy wifi modul nem, de a mindenféle hangzatos szűrők például... ). -
netpok2
csendes tag
Sziasztok!
Hétfőn itt voltak windyék és feltettek egy Daikin FTX35J3-at (erős gondolkodás után arra jutottam, hogy a fűési igények alapján valószínűleg sosem térülne meg a plusz 50 amivel többe került volna az FTXP, sorry earth-chan). A kivitelezéssel nem voltak nagyobb problémáim, mondjuk a kültéri és beltéri egység kábelleszorítóit megtaláltam utána (nem a klímában).
Két problémám akadt:
A tálcafűtés ment akkor is amikor nem kellett volna (kb +10 fok volt kin, ezt utánállítottam a kültéri oldalán lévő termosztáton.
Ami egy kicsit jobban zavar, hogy a távirányítón 19 fok van beállítva így a klíma stabil 22-23 fokot tart (és az appon keresztül is ezt a hőmérsékletet jelzi vissza), ennek mi lehet az oka?@windy: vidéken (Hernád) is vállaltok munkát?
-
sumsang
aktív tag
válasz csaba12242 #20486 üzenetére
Köszi a választ
Szemeztem még a Fisher FSAI Pro 95AE2 klimával is, mert egész barátságosak ennek is a paraméterei és vannak a plusz szolgáltatásai is. Csakhát az a kérdés hogy a plusz szolgáltatásokkal kiegészítve ér- e annyit, mint a korábban említett Fuji ?
Van vkinek esetleg tapasztalata a Fisher készülékekkel kapcsolatban? Szívesen venném, ha megosztaná velem[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
Sziasztok!
Ezek az Airfel klímák milyenek?
Tudom, hogy nem egy név, de a szerelőm (Szeged) azt mondta, hogy alkatrész is megoldható. 3 éve szerelik és eddig 1 gyári hiba volt más nem. Panel lakást hűtenénk vele a folyosóról. Egyedül akkor van meleg, amikor nyáron 40 fok körül van az idő. Egyébként a szigetelésnek hála egészen tűrhető. 56nm. -
sumsang
aktív tag
Sziasztok!
Panel I. em. középső lakás 20 m2-es keleti tájolású szobához szeretnék klimát venni. Főként hűtési célból lenne használva. Célár kb. 200 eFt
Az alábbiak közül szerintetek melyik lenne a legjobb választás, vagy esetleg tudnátok ajánlani ebben az árfekvésben jobbat ?
1. PANASONIC RE STANDARD RE9RKE INVERTERES SPLIT KLÍMA CSOMAG 2,5 KW
2. DAIKIN FTX25J3/RX25K OLDALFALI INVERTERES KLÍMA CSOMAG 2.5 KW
3. FUJITSU BASIC ASYG09LLCC/AOYG09LLCC INVERTERES SPLIT KLÍMA CSOMAG 2,5 KW -
windy
tag
válasz gabenn4241 #20482 üzenetére
Nem, sajnos az kívül esik a hatótávolságunkon.
-
-
windy
tag
válasz gabenn4241 #20478 üzenetére
A karbantartás viszonylag egyszerű, mivel itt spiko csövekkel lett megoldva a légcsatornázás. Erre van módszer áttisztítani, szükség esetén. A két klíma karbantartása sem tér el különösebben egy oldalfali splitétől.
-
windy
tag
válasz berzebub #20472 üzenetére
Szia!
Nemrégen építettünk ki egy új építésű házban klímás fűtést. Az alaprajz kb. ilyen volt, lehet az arányok nem teljesen pontosak, de nagyjából. Az alapterület 90 nm.
A hőigényt energetikus számolta, - 15 °C-nél 8 kW, ezért két darab 6 kW hűtőteljesítményű légcsatornás készüléket terveztünk beépíteni. Mindkettő a padlásra került, az egyik a nappali-étkező részt látja el fűtéssel, a másik a három hálószobát+fürdő-Wc-közlekedő együttest. A mennyezeten függesztett álmennyezet van, amiben a világítás kapott helyet, valamint a befújások is ide kerültek, így gyakorlatilag semmilyen légáramot nem lehet tapasztalni a lakásban. H-tarifával működik a rendszer, de persze napelemmel fejleszthető 0 fűtésrezsijűvé. A teljes költség 1.800.000 forint magasságában állt meg, japán márkájú klímaberendezéssel. Ehhez jött még egy 300 ezer forintos hőszivattyús bojler, tehát 2,1 millió lett a HMV-vel együtt a teljes költség.
Láttam a gázos költségvetést is, utcáról gázbevezetéssel, radiátorokkal, kéménnyel, kondenzációs kazánnal, engedélyeztetéssel, az is másfél millió fölött volt. Csakhát ezzel nem lehet hűteni...
-
retesz147
addikt
Urak, japán (dájkin,fudzis,mitszu.... ) klímából melyik tudja a távirányítós oldalirányú motoros állítást?
Midea és Polar egyes típusai tudják, de japánból nem sikerült találnom.Tudom, hogy drágábbak, de melyik is és mennyibe is kerülnek?(2-3 modellt tudtok ajánlani?)
Köszönöm!
Eladó Xiaomi 13 üvegfólia és Samsung S23 Nilkin tok és üvegfólia.
-
veterán
válasz berzebub #20474 üzenetére
A szellőztető rendszer ha jól emlékszem telepítéssel együtt 2 millió volt.
A klímát most szerelték Windyék 3 klíma (csak padláson van) szereléssel cirka 900e körül volt.
A fűtés benne volt a kivitelezési árban nem tudok pontosat (a kazánunk 450e ft volt víztárolós Bosch 5000Wt kazánunk van). A kémény nem sok volt (kb 2,5 méter összesen így az nem vészes)Plusz nálunk van egy kandalló (ami drága volt kb 1 millió mindennel)
Napelem van nálunk is ... ahogy számolom cirka 100.000 ftnyi gázt használunk meleg vízre + fűtésre (idén ez eddig 2 hónapra kb 20.000 Ft volt ... bár nagy hideg nem volt és a klíma már besegít a fűtésbe...
Azt hogy a padlófűtést kiváltsam nem éri meg... mert egy hőszivattyús kazán (melegvíz tartállyal be se férne sehova ), de így legalább van alternatíva ... ha nincs gáz. Ha nincs áram akkor marad a kandalló szünetmentessel kb 12 órát át tudunk vészelni... ha ennél tovább nincs áram akkor szívás van ...
[ Szerkesztve ]
-
berzebub
aktív tag
Ahogy néztem a daikin, mitshu, pana legcsatornás rendszerei között vannak szellőztetősök is. Egy A++ os rendszert azért már elég könnyű kiváltani napelemmel. A gáz+klíma +szellőztető lenne olyan 3-4 milla között, 4,5-eket mondanak a komplett legcsatornás rendszerre. Nektek a szellőzés mennyi volt, ha megkérdezhetem?
Heghlu'meH QaQ jajvam
-
veterán
válasz berzebub #20472 üzenetére
Szerintem normálisan nem lehet megcsinálni egyben... A szellőztetőhöz kell egy hővisszanyerős szellőztető gép központilag, ez kb 75-100 m3 levegőt cserél óránként....
Míg egy klíma főtés / hűtés esetén ennél több levegőt használ...
Nekünk egy Zhender 350-es entalpiás hőcserélőnk van, szerintem nagyon jó... (1,5 év alatt ablakot még csak takarításhoz nyitottunk )
Nálunk kétszintes a ház:
- felül szobánként van egy Daikin FTXP20-as klíma amit 1,5 hónapja használunk fűtésre...
- földszinten lenne hely még egy klímának de nem tudom, hogy rakjunk-e vagy sem
- földszinten mindenhol padlófűtés van illetve a fürdőszobába is ... Így a gázt 100%-ig nem akarjuk / tudjuk kiváltani...[ Szerkesztve ]
-
berzebub
aktív tag
Sziasztok!
Idén kezdünk építkezni és érdekelne pár dolog.A fűtendő terület 3 háló és egy nappali-ebédlő,kb 80nm. Eddig a gáz volt a befutó ,de kétségeim vannak.Szellőztetést is szeretnénk mindenképpen. Van valaki akinek légcsatornás klímája van ami szellőztet is? Egy ilyen rendszer kiépítése kb mibe fáj? Van ismerős gépész,de még kotlik az árajánlaton. Szeretnék kicsit képbe kerülni. Előre is köszi.
Heghlu'meH QaQ jajvam
-
gaba2001
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni 2 gép között gondolkozok, szerintetek melyik a jobb választás MITSUBISHI MSZ-EF35VE/MUZ-DM35VA vagy Gree U-Crown.
Elsődlegesen csak hűtésre használnánk.
Kinézetre a Gree jobban tetszik, de 60-al drágább lenne...Előre is köszi.
-
veterán
válasz ricsik #20465 üzenetére
hmm talán 1 héten belül elkezdték, ha jól emlékszem, annyi volt, hogy nálunk 3 klímát raktak fel, s pont aznapra esett hó. így a tetőre nem tudtak kimenni (2 klíma tetőkonzolon van), ezért meg kellett várni mire elolvadt a hó a tetőn, de amint elolvadt másnap már jöttek is befejezni a munkát.
Egyébként itt a topikban nemrég írta valaki, hogy másnap már szereltek az ajánlat elfogadását követően.
[ Szerkesztve ]
-
ThodEE
őstag
válasz ricsik #20459 üzenetére
Szia !
Daikin FTX35J3 / RX35K , 249ezer wifivel,szereléssel, és nálam is úgy tették fel hogy a fal két oldalán ugyan oda esik a kül és beltéri, 40es kistégla fal szigetelés nélkül, nem rezonál , szintén fel van tekerve a kültéri mögött
[ Szerkesztve ]
http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
ricsik
őstag
Sziasztok!
Klímát szeretnék lakásba, 3.5-eset úgy 220-ig.
Daikin FTX35J3 -at akartam, de a hely, ahol szereltetném azt mondta, hogy már kifutó, nincs, mint ahogy a KM sem.
Mit ajánlanátok?
Köszi.u.i. szerelésnél igaz, hogy a cső / kábelezés ne legyen lehetőleg 1m-nél rövidebb a kül és beltéri egység között, mert berezonálhat? Nekem a fal másik oldalára kéne szereltetni ugyan oda.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
Azt majd lakas felol parafaval, a szomszedok eleg nemtorodomok', van olyan resz ami privat pincebe esik, es regi epulet, alulrol hadd szellozzon, szomszedokat nem zavarna, legtobb azt se tudja van pinceje, es/vagy nem is jar le, 4,5nmen a sajat pincem van, kb 9 van ami folyoso es egyeb privat
-
ThodEE
őstag
Köszönjük windynek a gyors reakciót !
Még egy precíz, gyors kivitelezésű munka felírható pannonklima táblájárahttp://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
Male
nagyúr
válasz Chaser #20453 üzenetére
Ja, értem, átmeneti a sok légrés
A pince folyosót érdemes lenne megcsinálni... persze ha megengedik. Első körben én is csak egy részt csináltam meg, aztán kezdődött a tél, és iszonyú különbség volt a szigetelt meg a nem szigetelt rész között...aztán hamarosan a többit is sikerült ( nekem két folyosó meg hat lakás pincéje volt alattam... na azt sem egyszerű leegyeztetni... egy ki is maradt sajnos, ők nem nyitnak ajtót ). Mondjuk maga a szigetelés nem volt nagy feladat, ketten csináltuk kb 3 napi munkával, és ebben a pincékből való ki-be pakolások is benne vannak. -
Chaser
legenda
egyik oldalfal szomszéd mellett kapott teljes hangszigetelést, így hőszigetelést is, fürdő felét körbe burkoltam ytonggal, ami külső fallal érintkezik, a pince vesz ki sok meleget, nappali alatt pince lakás van, az nem is lehet annyira hideg, jelenleg üres, viszont a másik rész a pince rendszer folyosója, és ott van légmozgás is, érződik mennyivel hidegebb van a konyha alatt, ott az anyag is nehezebben száradt, felújítás van, azért szellőztetek sokat, por miatt és pára miatt, de nap végén sem fázok, sőt, persze ha ez megszűnik meg a többi hiányosság egy picivel másabb lesz, én úgy számoltam éjszakára ki is kapcsolhatom majd nyugodtan, jelenleg még a klíma csövezésnél is jön be a hideg ( : múlt héten csöveztem az elektromos kábelt, akkor tűnt fel h süvít a szél befelé ott is, 30 fok is csak azért van h száradjanak az anyagok, meg az egykoron szétrohadt fürdő ami mostanra már egész emberien néz ki
nálam 23 fok a váltó, v talán 24, alatta langyosat fúj, onnantól kezdődik a meleg
most kiszámoltam, lég m3-re vetítve valahol 105-110 közt van a lakás, pontosabbat nem akarok, álmennyezet lépcsők és beugrók nehezítik ( : ez standard 2,60-nal 40,5-41nm_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Male
nagyúr
válasz Chaser #20451 üzenetére
Aha, nem tűnik rossznak. ( nálam folyamatosan megy, első évben még állítgattam, hogy éjjel lehet hidegebb, stb... be is volt rá programozva, de tavaly már nem nagyon, idén pedig már nem vacakoltam, 21 folyamatosan )
Ha nincs jól lezárva a lakás, az nagyon kiviszi... csak gondolom, de légkondis fűtéssel az nagyobb gond, mint mondjuk egy radiátoros megoldásnál, mert itt nincs sugárzó hő, ha a befújt meleg levegő kimegy, akkor annyi... -
Chaser
legenda
Nalam 470 lesz, feb 9-marc 9, legalabb 25 fok de inkabb 30-ra allitva, napi kb 14 ora mukodes, de ezen felul sok egesz napot is ment, kb 10-12, es altalaban nap vegen a kihult lakast kellett vissza futenie, lakas alatt szinten pince, egyik fele szigetelve, masik majd csak burkolattal, tobb helyen meg nincs megfelelo lezaras kulteetol, pl ablak szele, beepitett redony tokja, elszivo ventik kivezetese, ahhoz kepest sztem jo, 40-45nm kozt valahol, majd kiszamolom 2,6-os belmagassaggal mennyi lenne, es egy 160wos futoszal is fogyaszt mikor uzemel anklima es - nehany fok ala esik a homerseklet, a teljesbol kb 60-70kw-t az evett meg
Szerk: mar aprilisnal akartam jarni ( :
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Nekem fent van, és nem is totál lefelé nyomatom vele... kb belőttem, hogy a szoba közepére nyomja, ott bemegy az ágya alá, és a szemközti falnál tud így csak feljönni a levegő, ami még mindig meleg... ez így most elég jó beállítás lett. ( pont nem jön rám sehol, és egyenletes a meleg a szobában. )
baloghgabor: Igen, pont rád gondoltam
Közben megvan az adat, a mostani télen a 02.08 - 03.08 időszak volt eddig a leghidegebb, 281.7 kWh, ami kb 6600 Ft . ( tavaly a 01.08 - 02.08 volt a leghidegebb, az 342.4 kWh volt ) Végig 21 fokos beállítás, más fűtés nincs, 42nm, műanyag ablakok, földszint, pince felől szigetelve már 10-es EPS-sel ( tavaly még nem volt ), a külső fal nagyrészt szigeteletlen, a kritikus 4-5 nm-t csináltam meg 12-es EPS-sel ( erkély ).
-
baloghgabor
aktív tag
Nálam is a nagyszobában 09LTCA Fujitsu van. Most is volt -20°C alatt (külső hőmérő fal mellett -19°C, kocsi szerint -22°C). De tavaly a nagy hidegekben biztosan. A klíma ha nem is vígan, de rendben dolgozott. A kisszobában a Fujitsu Leca is mintha, de Ő már nem annyira meleget, csak langyosat lehellt (gyárilag -15°C amit tud). A fogyasztásuk a tavalyi leghidegebb hónapban volt kb. 14ezer Ft normál tarifával. (Nyáron van kb. 5ezer Ft villanyszámla, akkor volt 19ezer, így csak sacc. az érték). Mellette néha volt kandalló és sparhelt, amikor épp itthon voltam és kedvem is volt tüzeskedni éppen.
bégé
-
Vackor1
tag
Igazából nem olvastam el, csak megláttam és azért linkeltem , mert ha valaki elolvassa , akkor felmerülhetNEK benne kérdések , amik addig talán nem és azokra is kaphat választ hozzáértőktől.
Nem tudom a cikket megítélni , ezért nem is olvastam, gondolatébresztőnek szántam . ( azonban ha valóban olyan van benne, hogy havi 40 köb egy őrláng, az valóban orbitális b..ság.. Nekem 300 nm-re a napi gáz fogyasztás ( fűtés, hmv) nincs 40 köbméter , és az viszonyítva nem az 1/30-ad rész , ez biztos .. )Mindenkinek legyen szép a napja!
-
titán
válasz Vackor1 #20445 üzenetére
Csak beleolvastam, de nagy marhaságokat ír benne. Pl hasonlítgatja az egy évvel korábbi konvektoros fűtéshez. Semmi értelme, más volt az időjárás. Aztán
egy konvektor ha egy hónap alatt csak őrlángon ég is. az 4.000 Ft/konvektor költséget jelent.
Orbitális hülyeség már az összeg is, hogy egy konvektor őrlángon egy hónap alatt 40 köbméter gázt égetne el. Másrészt az őrláng hője is fűti a szobát, tehát ez nem elveszett energia.
------------------------------
Chaser
[ Szerkesztve ]
-
Vackor1
tag
Én ugyan láthatatlan vagyok a blogon - két kérdésemre sem reagált senki - , de azért ez hátha ad támpontot és/vagy vet fel kérdéseket a klímázni szándékozók táborában , amikkel aztán tudnak tovább gondolkozni/érdeklődni ..
https://index.hu/i2/#bloghu/olcsofutes/2018/03/07/tapasztalat_a_klima_futesrol
Mindenkinek legyen szép a napja!
-
Chaser
legenda
válasz gabenn4241 #20438 üzenetére
Ha van hoszigeteles a beton alatt, akkor tudsz padlofutest is csinalni, vannak aljzatkiegyenlitok amik tudnak tobb cm-t, padlofutesekhez is hasznaljak oket, vagy infra ugyanigy onteruloben, annak viszont bekerulesi ktsg-e es uzemeltetese sem olcso
Nalam klima van december ota, kb ue. volt hulye vagyok h klimaval akaok futeni, nem volt regen ilyen, jah, onvezeto autok sem voltak ( : miota megvan, az ellen drukkerek is tapadztaltak milyen, volt tobb is aki minden sarkot vegig jart, itt is meleg van b+ felkialtassal ( :
Alacsonyra kell allitani a ventit, az az egy titok, hoerzet ugy nagyobb, akar mintha utcan setalunk
Nekem normal belmagassagu lakasbol kb 40-45nm van, 3,3kw futesi teljesitmenyu daikin dolgozik, az elmult honapban is jelesre vizsgazott
Komfortra hasonlo a cirkos futeshez, nyilvan korrektul megtervezett cirkos jobb, idealis esetben nincs hangja, viszont egy ilyen bekerulesi.ktsg-e eleg huzos a teljes rendszert nezve
Telen nem szarit a klima levegot, csak nyaron, ellenben a port vmilyen szinten szuri mindig
Sztem guglizz, mashol mar regota hasznaljak a klimat futesre is, lenyeg minosegit kell venni, minel tobb egyseg van annal hallkabbak nyilvan
Eleinte tartottam tole, aztan utana olvastam mikor volt idom, kb olyan ez mint a fozes, vmikor 20 eve egyik francia ismeros meselte, naluk a gaz futesre van csak, nem fozni ( :
A gaz a mult, hoszivattyus megoldasok pedig a jovo, uj epitesnel is ebben gondolkodnek
Beszelj windyvel, o regota.foglalkozik klimakkal, en evre terveztem a mostanit, 250e ft volt telepitessel, ha tovabb megy persze nem baj, direkt.futesre.fejlesztett pl pana ethera sztem nem eri meg a felarat, akandinav orszagokban ahol tartosan van -15, akar 20 ott oke, de itt nem letfontossagu, max ha nagy a haz az egyik legyen olyanSzerk:
Lauda
Az aljanak kell kb 40cm-re lennie a plafontol, talan vmilyen kemenyhatas miatt, windy talan mar kifejtette
Ezt is szoktan figyrlni, volt ahol majdnem plafonig toltak, ott mokas lehet a szurot cserelni, olyat is lattam ahol sokkal lentebb volt
Nalam kezdetben az alja 55cm-re lehetett kb, ahogy felkerult lattam h nem uszom meg az almennyezetet ( : uh kore epult egy olyan amibe beleilleszkedik, most 37cm kb az alja plafontol, hatekonyabban is mukodik[ Szerkesztve ]
-
titán
A lenyomja a meleget dologgal kapcsolatban megint eszembe jutott a kérdés, hogy hova érdemes tenni a beltérit? Szerintem ez egy örök kérdés. Tehát ha bárhova tehetem, hova lenne a legjobb? 1 méterre a padlótól? Ugye a meleg amúgy is felszáll, viszont nyáron meg jobb lenne feljebb, hiszen a hideg meg lefelé törekszik. Vagy fejmagasságban?
-
Mezga Aladár
veterán
válasz gabenn4241 #20429 üzenetére
Van mind a kettő. A radiátoros központi csöndesebb és jobb a hőérzet. Viszont a klímásnál jobban tudod szabályozni a különböző helységekben a hőmérsékletet. Ha folyamatosan megy a klímafűtés egy idő után a vennti/szél zaj is alacsonyabb lesz. Azért szezononként adott esetben 100 e forint megtakarítás sokat számít.
-
Male
nagyúr
Korábbi helyen gáz volt, konvektorok, itt kizárólag légkondival fűtök (3. telem vele), Fuji 09LTCA + H tarifa. Szomszéd, ugyan olyan lakásával összevetve:
- A leghidegebb hónapban is még olcsóbb volt, bár akkor már csak kicsivel, de a többi hónapbaj jelentősen olcsóbb a klímás fűtés itt
-16 volt azthiszem a múlt télen a leghidegebb itt ( akkoriban beírtam szerintem ), simán ment a fűtés vele, elég volt, bírta. Másnak itt a topicban -20 alatt is szépen ment az ilyen klímája.
- allergiám van, porra is.... nem okoz semmi gondot a klíma
- szárazság: na az nálam van, de gyaníthatóan maga a lakás ilyen száraz, a klíma csak egy picit ront ezen a helyzeten ( egy átlagos lakás/ház esetén nem gond valószínűleg, sőt, jól is jöhet )
- komfort... ez vegyes. A légáramlás zavaró lehet, már megszoktam, de meglennék nélküle... ez tervezés kérdése is, nem gondoltam rá amikor kitaláltam a helyét. Cserébe lenyomja a meleget, és mióta a pince felől szigeteltem a lakást, kellemes meleg a padló... konvektorral ugye ilyen helyen lefagy az ember lába, amikor a feje már izzad (ezt nagyon utáltam régen). Tehát egyenletes a hőfok, nem az van, hogy lent hideg, fent meleg. ( Illetve a konvektornál ami nagyon kellemetlen volt, hogy a parapet az ablak alatt, ha kinyitottam szellőztetni, a füst jött be, később emiatt mindig előre letekertem, és csak pár perc múlva nyitottam ablakot. ) -
pjen
félisten
válasz gabenn4241 #20438 üzenetére
Lég csatisat biztos nem raknék,horror ár a fertőtlenítés,legalábbis így hallottam.Nekem az 5 klíma gond nélkül befűtött tavaly a mínusz 20 ban is.A bekerülési költség viszont durván 2 milla.Szerintem hívjál pró és kontra szakembereket.
-
gabenn4241
tag
Jelenleg még semmi nincs a házban, se gáz se egyéb. 78nm családi ház. A padlófűtés sajnos nem játszik mert bár félkész a ház ahhoz már az aljzatbetont kellene felverni. (így vettem ) A mennyezetfűtés horror csak egy milla és még nincs ami fűt. Szóval vagy radiátor+ kondenzációs gázkazán, vagy 3-4 split+ infra a fürdőbe, vagy még a légcsatornás klímán gondolkodom, mert akkor nincs huzat nincs hangzavar, és a fürdőt is tudom fűteni. Csak nem olcsó játék az sem, főleg ha szobánként akarom vezérelni. A klímás téma azért vonzó mert ugye megújuló + áram amit szintén megújulóként elő lehet állítani napelemmel. Tehát a koncepció jó, csak kérdés hogy hol tart technika a gyakorlatban... Becsatolom az alaprajzot is. Mindenféle tapasztalatot, meglátást szívesen fogadok.
[ Szerkesztve ]
-
psg5
veterán
válasz Kekmen #20435 üzenetére
Köszi.
Megsúgom és nem vagyok büszke rá, no de nem volt nagyobb keret, nálunk egy teljes családi házat kell szegény 3,5-es Mitsunak egyedül hűteni (nem merem leírni a nm-et mert több mint 60m2), amikor szereltetteük egyértelmű volt, hogy kell még egy vagy két kicsi de nem volt rá ugye keret így maradt a Mitsu egyedül. Ami érdekes az az hogy attól függetlenül vagy függően, hogy viszonylag zegzugos a ház minden erőlködés nélkül behűti és nem megy maximum a kettes ventin, de van hogy csak szinten tart. DE a leghátsó szoba később hűl le VISZONT ettől nincs jégverem a Mitsu szobájába, nem értem mi van (nyilván jó az elosztása a zegzugosságnak) de jelenleg nem tervezzük a kicsiket felszereltetni. DE nem letaghadható, hogy az villamos energia számlában megéreztük a Mitsu működését. Azt nem tudom, hogy ha 5kw-os lenne akkor mennyivel lenne kevesebb, de ettől azért eleve többre számítottam a ráfizetésnél.
No és ezért érdekes, hogy a 3,5kw-osat ahova mutteromékhoz kell simán el tudom képzelni, mert ott pedig kb egy légtérben van minden.jaja és az a funkció, hogy eltereli az emberről a hideget ha odaáll véletlenül zseniális, de nem mindig működik
[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
pjen
félisten
Nekem van gáz,C24+radiátor,és van 5 db ethera klíma.130nm a ház.Klimával fűtök mert ára kb 2/3 része a gáznak.A bekerülési költséget nem számolom,mert alapvetően klimának indult a beruházás.Aztán próba fűtés,akkor került fel az ötödik,gép.Igy már nem fúj a szél a házban,a 22 fokot 22 nek érzed.A gáz marad,mert bármi lehet+azzal főzünk és fürdünk.
-
Kekmen
senior tag
Én csak laikusként annyit tudok mondani, hogy mindig a helyszíni felmérés dönt. Egy 3.5 kW-os klíma átlagos belmagasságnál és egyéb tényezők nélkül (tetőtér, déli fekvés, nagy ablakfelületek) 40-45 nm-ig elég kell, hogy legyen. Ha szigetelt az épület, még nagyobbra is. A 3.5-es és az 5kW-os között sokkal nagyobb árkülönbség van, mint egy 2.5-es és egy 3.5-es között. Valószínűleg, hogy normális 5kW-osat már 300k fölött kell keresni, szerelés nélkül. Bizonyos összeg fölött, már inkább megéri két kisebbet venni, de ez is nagyban függ a lakás elrendezésétől...stb. Vannak itt szakmabeliek, ők biztosan többet tudnak segíteni.
"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
psg5
veterán
válasz Kekmen #20425 üzenetére
Még egyszer köszönve segítségeteket még kérdeznék: nálunk 3,1-es Mitsubishi MSZ-DM35VA klíma hűti a lakást viszont kicsit nagyobb légköbmétert kellene mutteroméknál hűteni. Mi a javasolt Mitsu klíma az 5kw-os kategóriában ami elérhető? Esetleg hasonló minőségű elérhető árban nem több márkájú van még?
Bár szerintem ahogy nálunk is bár gazdaságtalanul de a kisebb kw-os klíma is elég lehet, de nyilván jobb fölé menni.F.K.T.
-
tibibi
őstag
Nem jó a hőérzet ,állandó huzat és 23 fokot 19-nek érzed ! Ne dőlj már be ennek a kamunak,hogy olcsóbb .Ha ki van építve a központi fűtés a HÁZban akkor egy normális kazán ! Ha nincs akkor 3-4 klíma persze nm2-től függően, cirka 1 milla és megfogod látni,hogy igazam volt.Annyi az előnye ,hogy hűtheted is a házat. Majd jönnek mindjárt a dobd ki a gázt,mert én is klímával fűtök ( 35nm2 ) és hú.de olcsó.....
[ Szerkesztve ]
-
gabenn4241
tag
Sziasztok! Akinek van klíma is meg gáz is írja már meg légyszi, hogy hőérzet szempontjából melyik milyen milyen. Aki csak klímával fűt, miért teszi? Kényszerből vagy önszántából. Gazdaságosság szempontjából kiszámoltam a ház hőigényét, az én házam paramétereivel ha a karbantartást is számolom, minden bizonnyal jobban megéri a klímás fűtés. Főleg napelemmel kombinálva, és akkor az igazi, ha 10 évet is kibírnak a klímák meg az inverter, de már 5el is jó matek! Már csak a gyakorlati része bizonytalanít el, (egyenletes meleg lesz-e mindenhol, kellő meleg lesz-e -20ban is, nem e fog kiszáradni a torkom állandóan, nem-e kell kétnaponta törölgetnia por miatt, az asszony allergiáját nem e fogja előhozni...) meg hát a famili aki meghallja, hogy klímával akarok fűteni, a klímásokat kivéve mindenkinek égnek áll a haja.... Kicsit tanácstalan vagyok segítsetek kérlek!!
[ Szerkesztve ]
-
-
Kekmen
senior tag
Félreérthető voltam. Daikint szerettem volna és Sinclairt ajánlottak, hogy az jobb, na persze. Egyébként Mitsubishit vettem végül Daikin helyett, azt tudták jó árban hozni.
[ Szerkesztve ]
"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Zeki
nagyúr
válasz Kekmen #20425 üzenetére
Ahogy az Összefoglalóban is van, nem jó ha egy klímás egyből kínai klímákat ajánlgat...
pláne nem ha azt japán klímákkal szemben teszi.
Neki jó, mert nagyobb haszonnal tud a noname géppel dolgozni.
Neked nem jó, mert sokért kaptál egy noname gépet, holott annyiért márkás is lehetne. -
Kekmen
senior tag
Nem szabad elhinni. A Mitsubishit lehet kapni és ha hihetünk a kisker áraknak, olcsóbb is mint a vele megegyező teljesítményű Sinclair ASH-13AIZ Zoom. Nekem Daikin helyett ajánlották néhány hete, amikor ajánlatot kértem, mondván ez jobb. Na persze!
-
windy
tag
válasz antocian #20420 üzenetére
Igazából mindig azt a kérdést kell feltenni, hogy miért vegyem meg azt az LG készüléket? Mit nyújt nekem és azt milyen áron teszi. Ehhez képest másik berendezés ennyi pénzért mit nyújt, vagy azt, amit az LG nyújt, azt a konkurens mennyi pénzért teszi.
A wifis változat közel 240.000 forintba kerül. Azért kapsz 6,4-es SEER-t és 4-es SCOP-t Ennél harmincezerrel olcsóbban kapsz Daikin vagy Panasonic készüléket, amelyiknél hasonlóak az energiahatékonysági adatok, és legalább nem koreai hanem japán gyártmányok. Az LG semmit nem nyújt, amivel tudnék mellette érvelni....gyengébb minőség.
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Mitsubishi MSZ-DM35VA Klímánk teljesen jól muzsikál itthon. Most mutterékhoz is kértünk ajánlatot ugyanattól aki nekünk szerelte, hasonló adottságokra. Azt mondja nincs ilyen Mitsu már és valami Sinclair Zoom klímát javasolt, merthogy az "többet tud".
Kérdés, hogy ha nem kell hogy többet tudjon de minimum Mitsu minőség legyen akkor elfogadható ez a Sinclair vagy erőlködjünk máson?
Mi ami ezt a Mitsu-t felváltotta?F.K.T.
-
antocian
csendes tag
Sziasztok,
itt nem sok szó esik az LG klímákról. Mi a vélemény az LG PM12 SP-ről, vagy ennek a wifi nélküli verziójáról, az LG P12EN-ről?
Esetleg alternatíva ami ajánlott ezek helyett?
Köszönöm ! -
T 1000
aktív tag
válasz retesz147 #20404 üzenetére
Hát nézd, mi hazamegyünk apósomhoz egy évben kb 20 napra. A ház bazi nagy, szoba a tetőtérben, szigetelés nulla, nyáron kb 40 fok a szobában, mindez 2 kisgyerekkel. Arra hogy évente megy összesen kb 20 napot, nem veszek drága klímát, helyi szerelő sem sok volt ott, a Mideát javasolták, jó árban volt (szereléssel a 3,5 Kw-os 200 alatt volt). Van rajta éjszakai üzemmód, olyankor egész halk, van rajra self clean, folow me funkció, két irányú légterelés, és a távirányítója világít éjszaka, nekem ez kb pont elég......ja és ha télen megyünk haza, azt az egy szobát frankón felfűti....
-
-
Chaser
legenda
válasz retesz147 #20404 üzenetére
görögöknél rengeteg midea van, 1-2 ismerősnél is, nem a leghalkabb, aztán már adott típus függő mennyire megbízható
megfertőztek anno a japán klímát szlogennel, nem sokkal drágábbak a beugrók, inkább azokból néznék_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Vackor1
tag
Mindenkinek szép estét !
Mi az általános vélemény a BOSCH klímákról ? ( Climate 8500 és 5000 -es típusszámmal jelöltek )
Köszönöm előre is a válaszokat !
Üdv!
ZsoltMindenkinek legyen szép a napja!
-
Dourgen
csendes tag
válasz Mezga Aladár #20408 üzenetére
jaa, holnap akkor ő is jön ki felmérni a terepet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- DIGI internet
- Kuponkunyeráló
- Microsoft Office és Office 365 topic
- SSD kibeszélő
- Spórolós topik
- TCL LCD és LED TV-k