Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1251) kiviszem válasza silverpityu (#1250) üzenetére


kiviszem
tag

Hali
Ebben az árkategóriában ne várjál egyiktől sem túl sokat beltéri megvilágitásnál.
Ajánlom menj el az üzletbe,és nézd meg melyik áll jobban kézre,a Sony pl.érintőképernyős ,a Panasonic kis joystickkel navigál a menüben. :P Az érintőképernyő mindenképp kétkezes kezelést igényel,nekem spec.nem fekszik.A Panasonic valóban most a legjobb áron kapható,90eft volt nemrég,most ennyi az új modell ára.Ha többet szánsz rá vedd az NV-GS80-ast,és keress márkaképviseletet.A többi márkát felejtsd el.Nagy optikai zoomot nem lehet használni,csak jó optikai stabilizátorral,ezt egyedül 100eft alatt csak a Panasonic kinálja a GS80-al :B .Gondold át mit akarsz felvenni honnan,milyen minőségben,és mini dv-t vegyél,de gondolom ez már világos.Egyébként a GS27-el kültérben jó,beltérben átlagos,kevés fénynél türhető a minőség,de ez a többire is igaz.Ja és az Edigital általában EU garit ad. :Y :W

[Szerkesztve]

(#1252) kiviszem válasza silverpityu (#1250) üzenetére


kiviszem
tag

http://www.panashop.hu/

(#1253) johnjohn válasza tomej (#1249) üzenetére


johnjohn
addikt

Az, hogy a többi, -tehát digitális képstabilizátoros- kamera a stabilizációt a képminőség rovására hajtja végre,vagyis a hasznos képinfóból használ hozzá adatot.

(#1254) mesa23


mesa23
aktív tag

Sziasztok!
Az lenne a problémám,hogy van egy Samsung videókamerám,és a mai napon előjött egy olyan jelenség,hogy ha az LCD kijelzőt kinyitom,akkor teljesen fehér,csikos minden,tehát semmit nemlehet látni!
Ha vissza zárom,kb 35-40 foknál visszajön a kép!
Szerintetek mi lehet a gáz,a gari januárban lejárt!

Kb mennyibe kerülhet a javítás?

„az Androidok egész nap idegeneknek sms-eznek, a WP7 üresjáratban letölti az internetet, iPhone-nal meg nem lehet telefonálni és elkésel a munkából is miatta. mind fos, na.”by moonman

(#1255) hafer


hafer
csendes tag

Sziasztok!
Azzal kezdem, hogy végigolvastam a topikot, de nem találtam a problémámra orvoslást, sőt másnál nem jött elő a problémám. Szóval vettem nem régen egy Pana GS 27-es videokamerát. Nagyon meg vagyok vele elgedve, csak van egy apró problémám. Adátumot és időt beállítottam és szépen fel is veszi a szalagra, mert a visszajátszásnál látom a szalagon. Amikor viszont digitalizálom, a dátu és idő már nem jelenik meg sem a merevlemezes verziónál, sem a dvd lemezen. Én vagyok hozzá hülye, vagy nem állítottam be valamit? Egyébként MotionDv Studiót és a Nero visiont használom.

Segítene egy értő ember??
Előre is köszi!
Hafer

hafer

(#1256) johnjohn válasza hafer (#1255) üzenetére


johnjohn
addikt

Hali !
Az analóg visszajátszásnál azért látod az adatokat-gondolom a TV-képernyőn,- mert a kamerán beállítottad az OSD - Date-time -opciót. Ha digitálisan beolvasol a PC-be,a géped akkor is látja az adatokat,,pl. a Premiere ki is írja őket a BIN-ablakban-,de már csak digitálisan jelenik meg, a képernyőn nem.Ha a kész anyagon is látni akarod,feliratként kell hozzáadnod vágáskor a videoanyaghoz.

(#1257) hafer válasza johnjohn (#1256) üzenetére


hafer
csendes tag

Sziasztok!
Köszi a választ, de az akkor azt jelenti, hogy minden jelenetnél manuálisan be kell írnom vágáskor az időt? (lehet, hogy most megint hülyeséget kérdeztem...)

hafer

(#1258) johnjohn válasza hafer (#1257) üzenetére


johnjohn
addikt

A legegyszerűbb progikkal,mint amit említettél, manuálisan készítesz egy -''title'' -képet, a dátumról és azt beilleszted a title sávban a megfelelő helyre.A komoly progik pl. Avid Xpress ezt tudja automatizálni is a nyersanyag adatai alapján, de ha csak pár dátumról van szó azt kézzel egyszerűbb betenni.

(#1259) tomej válasza hafer (#1257) üzenetére


tomej
aktív tag

Van több kisméretű freeware célprogi, amivel a dátum/idő bélyeget fel tudja tenni a felvételre ill. át tudod nevezni a DV fájlt a kezdő dátum/idő adattal, de ennek nyilván akkor van értelme, ha jelenetekre van bontva a DV avi. (pl. DVdate) Sztem a legjobb megoldás egyébként az , ha DVD authoring progival feliratként hozzá adod a dátum/idő adatokat, így visszanézéskor ki-be lehet kapcsolni. kicsit macerás, de kb. 1 óra alatt meg lehet csinálni. Léteznek egyébként ált. a profibb szerkesztő progikhoz (Vegas, Premiere) plug-in-ek, amik evvel foglakoznak, de ált. fizetősek...

(#1260) silverpityu válasza kiviszem (#1252) üzenetére


silverpityu
csendes tag

Hi Kiviszem!

Köszönöm válaszod.
Én elsősorban a Pana NV-GS27 és a SONY DCR-HC37E között vaciláltam. Azt hiszem így a GS27 mellett döntök majd, de azért még megrágom a dolgot.

(#1261) laca100


laca100
csendes tag

sziasztok! Nagy problémám van! Kamerát vennék de nemtudom eldönteni milyet!
Az biztos, hogy HDD. DE nemtom eldönteni hogy 3CCD vagy CMOS -s legyen.
Egyikben ez a jobb a másikba az. Általában a CMOS- os 50-60 ezerel drágább de találtam olyan helyet ahol 8-10 ezer forintal több csak aCMOS-os- tehát az ár nem lényeg 300.000 a keret rá +aksival meg efélékkel.
A fő kérdés hogy melyik vegyem????????Azt mondják a CMOS ujjabb de a 3CCD megbízható, valaki meg a CMOS ra esküszik.
Segítsetek dönteni!!!!!köszike!!! minnnél több választ (véleményt) kapok annál jobb :U

(#1262) laca100


laca100
csendes tag

Ja bocsi a Sony márkáról van szó de szerintem ezt kitaláltátok:)

(#1263) laca100


laca100
csendes tag

ja és a tipusok 3CCD: DCR-SR90E a CMOS : DCR SR290E

(#1264) johnjohn válasza laca100 (#1263) üzenetére


johnjohn
addikt

Hali.!
Dönteni neked kell, mi legfeljebb csak tippeket adhatunk, én személy szerint miután megnéztem a neten mindkettőt, a 3CCD-s megoldást választanám,az általad említett megbízhatóság miatt, de azt javaslom böngészgess itt[link]

(#1265) dozó válasza laca100 (#1263) üzenetére


dozó
tag

Bocsi de a DCR-SR90E nem 3 CCD-és kamera , csak egy db. 3,3 Megapixeles CCD-vel rendelkezik!

(#1266) laca100 válasza dozó (#1265) üzenetére


laca100
csendes tag

szia! A viszont gáz!! sokáig gondolkodtam pedig ezen.Akkor melyiknek van (300e alatti értüknek) 3CCD -s optikája???? Most már nemtom melyiket vegyem. Az idő meg sürget mert melózom vele. A HDD hez ragazkodtam, de most ....nemtom mitévő legyek akkor maradjon a CMOS-os? Vagy van valami 3CCD -s kamcsi ami esetleg son y és HDD vagy váltsak panára? a tanácsokat szivesen veszem köszi mindenkinek!!!

(#1267) johnjohn válasza laca100 (#1266) üzenetére


johnjohn
addikt

Például ez is jó lehet[link]

(#1268) dozó válasza laca100 (#1266) üzenetére


dozó
tag

Az amatör kategóriába 300e alatt szerintem csak a Pana gyárt 3 CCD-s kamerákat.

(Most már nemtom melyiket vegyem.)
Sony HDR-HC3E (CMOS mini DV)
Panasonic NV-GS 500 (3CCD mini DV)
Ha tényleg melóra kell akkor én mellőzném a HDD-s változatot.
(Mini DV jobb képminöség, jobb szerkeszthetöség)

(#1269) Auratech


Auratech
őstag

Üdv mindenkinek!
Két hete vadászom a megfelelő kamerát. Sajnos a választék nem túl nagy. Amire szükségem van: Digitális kamera, ami egymenetben tud töb órát rögzíteni. Nem lehet benne szünet és nem vehetek két kamerát. Tehát az eddig olvasottak alapján HDD-s megoldás jó. A DV/hdd minőségének különbségét ismerem, a GAIA-t átolvastam, csak ajánlani tudom. A másik paraméter, hogy lennie kell külső mikrofon bemenetnek, tehát mini jacknak rajta, hogy a keverőből megkaphassa a profi hangot. A harmadik, hogy lehetőleg 3ccd-s legyen. Ja és ne legyen drágább 250E Ft-nál. A fórumon olvasottak alapján ilyen nincs. Én azért találtam.
Ami nekem megfelelne, a JVC Everio GZ-MG505/575 videokamera. Mást nem találtam, amin van hangbemenet. Meg 3ccd*1.33mp.
Van-e valakinek tapasztalata evvel kapcsolatban? Megbánom, ha ezt veszem? 220-ért tudnék venni.

Auratech Field Recording

(#1270) johnjohn válasza Auratech (#1269) üzenetére


johnjohn
addikt

[link]Ami itt nincs leírva róla azt nem is érdemes tudni.220 -ért megéri.

(#1271) Ziog


Ziog
aktív tag

Üdv mindenkinek!
Van valakinek tapasztalata a Panasonic NV-GS320-as kamerával, vagy elődjével?
Főként az akksira lennék kíváncsi, mennyit bír? Mennyire kell hozzá egy plusz akksi? Mennyit kell tölteni?

Előre is köszönöm!

(#1272) Auratech


Auratech
őstag

Addíg nem nyugszom, míg ezt meg nem veszem!
http://www.amazon.com/JVC-Definition-Camcorder-Optical-Stabilized/dp/B000MANFIC

[Szerkesztve]

Auratech Field Recording

(#1273) johnjohn válasza Auratech (#1272) üzenetére


johnjohn
addikt

Gratula !!! Jól állhatsz anyagilag,de azonnal vegyél hozzá HD kompatibilis plazmatelevíziót, meg HD komp. videoszerkesztőt ,.a kettő együtt úgy 1,5-2 milla.

(#1274) johnjohn válasza Auratech (#1272) üzenetére


johnjohn
addikt

Jut eszembe, evvel én pillanatnyilag beérném[link]

(#1275) Auratech válasza johnjohn (#1273) üzenetére


Auratech
őstag

Az a jó, hogy az embert hamar lehűtik a fórumok nagyágyúi.
Ez a kamera ''csak'' 100E Ft-al drágább a korábban nézett JVC-nél. Viszont a fullHD, (igaz, hogy csak 1080i, nem p) meg az optikai képstabil., meg a profi kamerákból hozott lencse és ccd felfüggesztés szerintem megér ennyi pluszt. A Pinnacle studioHD programcsoportot adják hozzá. A megjelenítésre van egy remekSamsung SM 1100MB monitorom 2048*1536 felbontással, ami 80e-ben van. Ez elég lesz. A hd videoknak eddig is elég volt. A számítógépem médiaerőmű, erre már nem kell költenem.
Egy full hd- felbontású kamerának szerintem, mint munkaeszköznek van reklámértéke.
Szerintem a formátum kompatibilitása folytán értékállóbb, mintha egy hagyományos pal felbontású kamerát vennék. Előbb-utóbb elöntik a piacot a Full HD kamerák, de nekem most kell. Az ára egy éven belül megtérülne a fix havi falutévés közvetítésekből. Szarul állok anyagilag, őszintén, de egy 150E Ft-os kamerával a sor végére állhatok még a faluban is. Ennek a képét meg nem fogják a paraszok lefikázni!

[Szerkesztve]

Auratech Field Recording

(#1276) johnjohn válasza Auratech (#1275) üzenetére


johnjohn
addikt

Nem akartam piszkálódni, a belinkelt kamerát ismerem, nagyon jó, a DV- avi pedig még mindíg tuti. Bocs ha megbántottalak!

(#1277) laca100 válasza dozó (#1268) üzenetére


laca100
csendes tag

hi! azt mondod a HDD-nél jobb a kazis verzio?! hmm... A kazettára nyers tömörítetlen anyag megy amit utánna mpeg2 be tömirítek mindenképp a pc-re!A HDD-s kamcsi ez már helyetem elvégzi és egyszerübb is nem???
Legalábbis én ebben a tudatban voltam. a CMOS tech ről mia véleményed jobb mint a +CCD? Nekem minimum 3CCD kamcsi kell és Sony lehetőleg.

(#1278) johnjohn válasza laca100 (#1277) üzenetére


johnjohn
addikt

És milyen programmal szeretnéd vágn az Mpeg2 anyagot ? Mert a profi programok közül nem tudok olyat ami ezt megtenné,tehát előbb konvertálnod kell DV avi-ba, vagy ha Avid-ot használsz Quicktime formátumba.A Sony nem gyárt olcsóbb 3 CCD-s kamerát.

(#1279) laca100 válasza johnjohn (#1278) üzenetére


laca100
csendes tag

Kérlek szépen én több éve a unleadot használom. eddig minden melót megcsináltam vele manapság dolgozom az ediussal is.(canopus)

(#1280) laca100 válasza johnjohn (#1278) üzenetére


laca100
csendes tag

A CMOS kameráról van valami tapasztalatod mert eddig 50-50 %-ban oszlanak a vélemények a 3CCD és CMOS között. A Sonx valóban nme gyárt olcsó 3CCD kamerát :) sajna, ezt én is észrevettemVan egy uj CMOS sony kamcsi 320e kürül általában ,de az egyik oldalon 274ért van ez még türhető lenne

(#1281) Elmör


Elmör
senior tag

Hali!

Megvettem a kamerát. A végén nem Pana lett és nem is 3CCD-s, de erre volt keret: JVC GR-D640E. Kérdésem az lenne, hogy SD kariból max mekkorát tudok belerakni? Átnyálaztam az egész útmutatót, de nem találtam erre vonatkozó infót. THX! :R

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#1282) johnjohn válasza Elmör (#1281) üzenetére


johnjohn
addikt

Állítólag 1Gb-os kártyával még jól megy, de mielőtt veszel bele próbáld ki, mert a kártyára csak fotózni tudsz, és igen gyatra minőségben.Kérj valakitől kölcsön egy kártyát ha nem adtak hozzá.

(#1283) johnjohn válasza laca100 (#1280) üzenetére


johnjohn
addikt

50-50%, én inkább maradnék a CCD mellett. Képminőségben nincs egyértelmű különbség, a tartósságot meg az idő dönti el.A dvd 505-ös Sonyt használtam párszor ,nagyon jó minden szempontból,csak lassú volt az autofókusza.Cserébe szép színeket produkál kevés fény mellett is.Nekem Pana NV GS 300 van, 3 CCD-s DV, annak élesebb a képe, és jó az autofókusza, optikai a képstabi, viszont nem szereti a gyenge fényt.Neked kellene behatárolni, hol használod inkább,kültéren vagy műfény mellett.

[Szerkesztve]

(#1284) Elmör válasza johnjohn (#1282) üzenetére


Elmör
senior tag

Köszi a választ!

Viszont amit nem értek, hogy a kamera filmezés közben is készít állóképet. Akkor az a szalagra megy? Furcsa, de úgy vettem észre, hogy igen. :))

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#1285) Dexter68


Dexter68
addikt

Családi felhasználásra szeretnék kamerát venni. Amit nézegettem, az a Panasonic VDR-D300, illetve SDR-S150. Mindkettő 3CCD-s, Optikai képstabilizátoros, 10×-es zoomos.
Van ezekkel valakinek valami tapasztalata?

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1286) johnjohn válasza Dexter68 (#1285) üzenetére


johnjohn
addikt

Szerintem maradj a DVD-s kameránál, mert azt azonnal visszanézheted a DVD lejátszón, az SD kártyáshoz drága a kártya, azonkívül egy ilyen kis bigyót nehéz fixen tartani.Nem hiszem hogy a kis méretén kívül lenne előnye.Én használtam több DVD kamerát is ,meg voltam velük elégedve.

(#1287) Dexter68 válasza johnjohn (#1286) üzenetére


Dexter68
addikt

Ebben igazad van, bár a családi videókat szoktam szerkesztgetni a gépen, és úgy kerül ki dvd-re... A kis méret is azért tetszik, mert egy kirándulás alkalmával annyi sz*rt kell cipeljek és kezeljek, hogy sok. A DVD-set sejtem, hogy jó, inkább az a kérdés, hogy az SD-s nagyon szar-e.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1288) johnjohn válasza Dexter68 (#1287) üzenetére


johnjohn
addikt

[link] Itt van róla minden.

(#1289) zjuhasz válasza Dexter68 (#1287) üzenetére


zjuhasz
aktív tag

Ha szerkeszteni is akarod a felvett anyagot, akkor eszedbe ne jusson DVD-s kamerát venni. DV szalagos, vagy esetleg HDD-s jöhet szóba! Idézetek a hozzáértők által látogatott indexen található dig. kamera fórumból [link] ''Elsődleges fontosságú (szerintem) egy kamera vásárlásánál, hogy a felvétel amit rögzíteni akarok, mennyire élethű tud maradni. Tehát olyan kamerát kell keresni, aminek a képalkotó eszköze valósághű színekkel, nagy felbontással, jó élességgel tudja mindazt megjeleníteni, amit én is látok. Lehetőleg nem csak szikrázó napsütésben, de beltérben is, lámpafénynél.
Honnan tudom, hogy melyik kamera mennyire jó képet készít?
-visszaolvasok itt a fórumban, mert sok hasznos infó lett már leírva
-megnézem a www.camcorderinfo.com honlapot
-megnézem egyik topiktársunk oldaltát, a http://zsigaba.fw.hu/ oldalt
-esetleg megnézem egy másik topiktárunk oldalát is http://digikamgyik.atw.hu/

Így kiderül, hogy a jó kép feltétele vagy a 3CCD ami a Panasonicnak a sajátossága, vagy a Sony féle egy nagy 3megapixeles CCD.

Mi legyen a hordozó eszköz?
-kazetta: a legkisebb tömörítéssel rögzít -dvavi, 13 Gigabájt egy óra, ha mindenfélét akarsz a számítógépeden szerkeszteni a felvételeddel, akkor ez az ideális. Sőt, az eredeti felvétel nyugodtan el is rakható. De a szalagra is akár 6-8-szor is újravehetsz, a szalag ára csak 700-800Ft

- miniDVD lemez: jó minőségben csak 20-30 perc a maximum rögzítési idő. Egyből mpeg2-ben rögzít, ez is szerkeszthető, de nem agyonvariálva. Egy lemez beszerzési helytől függően 400-700Ft

- HDD: a Sony mpeg2-ben, a JVC valami más formátumban rögzít ha jól tudom.
itt amíg tart a kapacitás, addig televeheted, de utána gyorsan ki kell menteni valahova.

A mai újdonság ugye a hdd-s kamera. Meg is kérik az árát, de a képminőségre semmi kihatása. Ami HDDS-ben jó képminőség, az meg olyan drága, hogy annál egy jó képminőségű kazettás akár 60eFt-al is olcsóbb (Sony SR90/ Sony HC94)

Ha nincs sok pénzem, akkor 120Ft alatt kapható a Panasonic NV-GS180, ami gyönyörű színeket rögzít a 3CCD miatt. Ha ennyim sincs, akkor vagy hitel, vagy kuporgatok. De ennél lejjeb csak csalódás a kamera. Kültérben még csak-csak elmegy, de beltérben.... :(

Ha meg sok pénzem van, akkor veszem a következő generációt (ami nem hdd, meg dvd-t jelent, hanem felbontást). Ez pedig a HD kamera. A Sony HC3 az elérhető árú, a maga 255-290eFt közötti árával.


Tehát összefoglalva, az elsődlege szempont NE az legyen, hogy mire rögzít, hanem hogy milyen képet rögzít!
Hiába HDD, meg hűde drága-biztos jó, ha egy sokkal olcsóbb kazettásban jobb képalkotó rendszer van, és messze lepipálja színben, részletgazdagságban, kontrasztban, élességben.

A kazettást is rálehet kötni számítógépre, vagy asztali dvd íróra, és átvenni azt a csodás képet-tartalmat, ami pótolhatatlan.

Akinek meg mégis HDD vagy miniDVD kell, az nézze meg, hogy hány megapixel, hány CCD, és mit írnak róla a tesztek. 1Megapixel alatt nem szabad kamerát venni. Szerintem. De inkább 3 legyen az az 1. Vagy 3CCD. Vagy a kettő együtt. :)


Remélem ez minden kezdőnek érthető volt...''

''Jó, hogy így összefoglaltad, néhány gondolatot még hozzáfűznék:

- miniDVD lemez: jó minőségben csak 20-30 perc a maximum rögzítési idő. Egyből mpeg2-ben rögzít, ez is szerkeszthető, de nem agyonvariálva. Egy lemez beszerzési helytől függően 400-700Ft

Az MPEG2 szerkeszthetőség ugye már eleve kicsit kompromisszumos, de erre a miniDVD-re rögzítő kamerák rátesznek még egy lapáttal: szabványos, lejátszható DVD-struktúrában rögzítenek. Ezt szerkeszteni, vagy pláne összefésülni több kis lemez tartalmát igen hálátlan feladat. Márpedig 5-ből 4 felhasználó össze akarka majd hozni a kis lemezeket egy nagyra. A DVD-s kamera CSAK azoknak ajánlott, akik lehetőleg semmilyen szerkesztést nem akarnak végezni, csak kivenni a kamerából a kis lemezt, berakni a lejátszóba, és nézni a vágatlan anyagot 20-30 percben (vagy valamivel többet gyengébb minőségben).

A mai újdonság ugye a hdd-s kamera. Meg is kérik az árát, de a képminőségre semmi kihatása. Ami HDD-sben jó képminőség, az meg olyan drága, hogy annál egy jó képminőségű kazettás akár 60eFt-al is olcsóbb (Sony SR90/ Sony HC94)

A különbséget ennél én nagyobbnak gondolom, mert nem hiszem, hogy a röptében(!) erősen tömörítő kamera ne rögzítené gyengébben a képet, mint az ugyanolyan optikával/képérzékelővel rendelkező (és sokkal kevésbé tömörítő) miniDV változat. Ráadásul már 60ezer forintért is elég tűrhető DVD írót lehet venni, ami miniDV-vel párosítva szinte verhetetlen kombinációt alkot.

A HDD-s kamera ellen ''csak'' a magas ára szól, akinek ez nem számít, annak nyerő lehet. Hogy mi szól mellette a miniDV+asztali íróhoz képest, azt pedig válaszolja meg, akinek ilyenje van. Én a méretet tudnám csak mondani.''


Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag van.

(#1290) Dexter68 válasza zjuhasz (#1289) üzenetére


Dexter68
addikt

Köszönöm a kimerítő választ, egy csomó fontos infóval lettem gazdagabb. :R

A vásárlásnál az szokott lenni a fő szempont, hogy kb. azt a terméket vegyem meg, amire valóban szükségem van. Rosszabbat nem szeretnék, de azt sem akarom, hogy „fölélőjek”, és kiadjak egy csomó pénzt olyan dolgokért, amit nem használok ki.

A kamerázás jelenleg nálam úgy néz ki, hogy van egy jó régi Sony Hi8 izébizé, azzal veszem a kölkeket, majd a kazetták tartalmát szépen becibálom a gépbe egy Avermedia dvd ezmaker pro pci kártyán keresztül röptiben MPEG-2 formátumban 7-8000 kbs -sel. Szerkesztés alatt nem kell nagy csodákra gondolni, egy Womble nevű progival kivagdosom, ami nem kell, összefoltozgatok egy DVD-nyit belőle - ha van rá időm. És eljutottunk oda, ami nálam a szűk keresztmetszet – az idő.

Amikor a kártyát vettem, már az volt a fő cél, hogy ne kelljen kódolással időt vesztegetni, hanem szinte azonnal DVD formátumban kapjam meg az anyagot. Mivel nem igény, hogy valóban kockapontossággal vágjak, és csillivilli effekteket rakjak bele, így jó nekem a Womble, annál is inkább, mert azokat a részeket nem kódolja újra, amihez nem nyúltam hozzá, tehát itt nincs igazán időveszteség.

Amikor digi-kamerát kezdtem el keresni, azt tartottam szem előtt, hogy MPEG-2 formátumban rögzítsen valamire, mert akkor megúszhatom a realtime-kódolást is, csak egyszerűen betolom a file-t a gépbe, kicsit szerkesztek, ha kell, és már írom is dvd-re.

Jelenleg ott tartok, hogy gyűlik az anyag a gépemen, nincs időm hozzányúlni, viszont így nézni sem lehet, a nejem, meg a nagymamák meg cakkosra rágják a fülem, hogy mikor lesz már valami. Őket figyelembevéve ideális választás lenne egy DVD-s kamera, mert nézegethetnék a cuccot addig is, amíg nekem lesz időm (ha nyugdíjas leszek :DDD ) toszogatni. Feltéve, hogy jobb vagy legalább olyan jó képe van, mint a Hi8-nak (azért remélem, hogy tart már itt a technológia).

De nem tudom, hogy hogy bírják ezek a strapát.
Mennyire bírja a wincsis, mennyire a DVD-s.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1291) zjuhasz válasza Dexter68 (#1290) üzenetére


zjuhasz
aktív tag

Egy baj van az elképzeléseddel, hogy ha valakinek odaadod a nyers anyagot, vágás, szerkesztés nélkül, az megnézi, örül, (ha nagyon hosszú, akkor unatkozik, az elrontott, életlen, túl sötét, stb. részek zavarják, a vágás hiánya miatt nem ért bizonyos helyszínugrásokat, a zene hiánya miatt nem azt érzi, amit akarunk) de általában már nem, vagy csak udvariasságból kíváncsi a szerkesztett verzióra. legalábbis nálam ilyenek a tapasztalatok. Úgyhogy nálunk mindenki vár, míg kész nem leszek (1hónap)
Szerkeszteni ugyanannyi idő, (vágás, felirat, effektek) ha mpeg2, ha nyers dv-avi a formátum, a kódolás valóban lassú, sok ideig tart, de ahhoz már nem kellesz. Nem egyszer csináltam, hogy éjszakára otthagyom a gépet, kódolgasson, amíg csak jól esik, reggelre még a leggyengébb gép is kész van. A DVD-s kamera sztem kevésbé mobilis, nem szereti-bírja úgy a rázkódást, mint a kazettás (lsd autóban cd-ugrik a kátyúknál, vagy kazetta) És csak ismételni tudom az előzőeket:
''Az MPEG2 szerkeszthetőség ugye már eleve kicsit kompromisszumos, de erre a miniDVD-re rögzítő kamerák rátesznek még egy lapáttal: szabványos, lejátszható DVD-struktúrában rögzítenek. Ezt szerkeszteni, vagy pláne összefésülni több kis lemez tartalmát igen hálátlan feladat. Márpedig 5-ből 4 felhasználó össze akarka majd hozni a kis lemezeket egy nagyra. A DVD-s kamera CSAK azoknak ajánlott, akik lehetőleg semmilyen szerkesztést nem akarnak végezni, csak kivenni a kamerából a kis lemezt, berakni a lejátszóba, és nézni a vágatlan anyagot 20-30 percben (vagy valamivel többet gyengébb minőségben''
Én, ha már nem kazettásat, akkor HDD-t vennék.

Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag van.

(#1292) Dexter68 válasza zjuhasz (#1291) üzenetére


Dexter68
addikt

Köszönöm az infókat. Most aztán gondolkodhatok, hogy sikerüljön megtalálni a „közös nevezőt” :)

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1293) Donki Hóte válasza zjuhasz (#1289) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Sőt, az eredeti felvétel nyugodtan el is rakható.

Minek ?!?!

A szüleid gondolom, hogy eltették a rólad kiskorodban Video8-as kazettára készített felvételeket. Mit csinálsz azokkal a kazettákkal? Merthogy lejátszani már semmivel sem tudod, az tuti!

Szóval a DV már halott, csak még rángatózik egy kicsit. Minden olyan formátum, ami célhardvert igényel a lejátszáshoz, az rövid távon ki fog halni a kommersz eszközök között.

Szóval csakis olyan kamerát szabad venni, ami olyan hordozóra készít felvételt, amit közvetlenül le tudsz játszani számítógéppel (PlayStationnal-vel, XBox-al, stb-vel).

Tehát aki most ruház be kamerába, az már ne vegyen DV-s eszközt, akármilyen jó is, meg olcsó.

Jókat röhögök, amikor valaki nyomja itt a képminőség, felbontás, kontraszt, fényerő, stb. szövegeket. Tudjátok, hogy a hagyományos 8 mm-es filmszalagra dolgozó régi filmfelvevők ezen paraméterei mennyivel jobbak voltak, mint az itt agyondícsért 3CCD-s DV-s eszközök ilyen paraméterei? Ennek ellenére úgy röppentek a kukába annak idején, hogy csak na. Tehát ha valaki tényleg komolyan veszi a képminőséget, akkor az nem 3CCD-s DV-s kamerát vesz, hanem szépen vesz egy 8 mm-es filmfelvevőt. Na, meggyőztem mindenkit ? Ugye, hogy nem. A képminőség csak egy paraméter, azon kívül van még vagy ezer, amit a használat során figyelembe kell venni.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#1294) johnjohn válasza Donki Hóte (#1293) üzenetére


johnjohn
addikt

Ha a DV halott, akkor ezek szerinted minek lettek kifejlesztve ??[link]
Megmondanád, hogy szerinted az mpeg formátum mivel szerkeszthető ?A playstation,Xbox stb szerinted számítógép ? Szerintem gyerekes, gamer hulladékok. Nem hallottam még, hogy valaki ezekkel videót szerkesztett volna. Persze lehet,hogy te annyira profi vagy ,hogy 30 perces anyagot úgy rögzítesz hogy nem kell utólag korrigálni. Ha így van akkor sorry!

(#1295) zjuhasz válasza Donki Hóte (#1293) üzenetére


zjuhasz
aktív tag

Minek? Eltették. Pár éve bedigiztem és most örülök neki. Meg a hangomat is felvették magnókazettára, ami már szintén be lett digizve. Szerinted egy cd, vagy dvd örök életű??? lsd 5,25-ös floppy. Bármire is rögzítesz, előbb utóbb kihal. Ha van eszed, a kihalás előtt áthúzod az épp akkor aktuális adathordozóra.
A szalag kevésbé megy tönkre (20éves video-audiokazetták ma is lejátszhatóak) de egy dvd sokszor 5 év alatt tönkremegy. De a DV szalagot nem (csak) emiatt javaslom. (hanem mert könnyebben szerkeszthető, cserélhető, olcsó, stb) De te nyugodtan vegyél azt,amit jónak tartasz, nem vagyunk egyformák, mások a prioritások.

Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag van.

(#1296) Donki Hóte válasza johnjohn (#1294) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Hangsúlyozottan a kommersz (consumer) kategóriáról beszéltem, az általad linkelt kamerák profi eszközök. Az ilyen eszközök más szempontok szerint készülnek, gondolom, hogy ismered a betamax nevet, annak ellenére, hogy otthon senkinek sem volt ilyennel működő kamerája.

A playstation, Xbox lehet, hogy gyerekes eszközök, de nagyobb számban fogynak a fejlett piacokon, mint a PC-k, van bennük DVD (vagy az újabb megfelelőik) lejátszására, felvételére alkalmas eszköz. A gyártóik médiacentereknek kezdik őket hívni, tehát szerkesztenek velük videókat, egy-két év múlva leginkáb nálunk is ilyenekkel fognak otthon videót szerkeszteni. (Pár éve nem gondoltad volna, hogy a konzolokkal jobbat lehet majd játszani, mint egy PC-vel).

Sőt, megkockáztatom, ma már nálunk is egyre többen szerkesztenek videót asztali DVD íróval, amiben van HDD (én is ''ilyesmivel'' szekesztek), mint hagyományos PC-vel. Szóval ha le tudod vetni a PC központú látásmódodat, akkor egyszer csak meglátod a mátrixon kívüli világot :)

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#1297) johnjohn válasza Donki Hóte (#1296) üzenetére


johnjohn
addikt

OK, ha arról a kategóriáról beszélsz, amit a köznép egy gombbal el tud indítani és a vágén kitojja a kész dvd-t akkor neked van igazad, de akkor sem lehet így kategórizálni valamit amit nem használsz,hogy halott /mármint a DV /.Ha a fejlett piac amerikát jelenti ahol mindenki nyomtatott betűvel tanul meg írni, és annyit tudnak európáról,hogy az nem náluk van, akkor valóban ezek a gépek a döntő eszközök. Ami a szerkesztést illeti, ne keverjük össze a videóvágással, annyi bennük a közös hogy a végtermék mozgókép, de lehet hogy ez már profi / ? / kategória ?Ismerem a betamaxot, dolgoztam vele.

[Szerkesztve]

(#1298) Donki Hóte válasza zjuhasz (#1295) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A CD a hetvenes évek végén került forgalomba. Ennek 30 !!! éve, de egy CD-t a mai napig le tudsz játszani az uptodate számítógéped segítségével. Sőt, a jövőben forgalomba kerülő HD-DVD, BluRay eszközök olvasói szintén tudni fogják olvasni a CD-ket és a hagyományos DVD-ket.

Nincs másik ilyen adathordozó-osztály, ezért mondom, hogy a célhardvert igénylő tároló médiák halottak (a consumer kategórában!), legfeljebb pár évük van hátra.

Ha valaki ma egy DVD-s kamerát vesz, akkor az eredeti felvétele kb. 30-40 évig lejátszható lesz az aktuális számítástechnikai eszközökkel, nem kell a műszaki múzeumban keresni eszközt a lejátszáshoz.

A felvételek archiválása nehéz ügy, a 20 éves analóg adathordozók (mindegy, hogy film, vagy mágnesszalag) esetében nem maga az adat a kritikus, hanem a műanyag hordozófólia megy tönkre. Akkor pedig hiába van tökéletes állapotban a mágneses réteg, ha kiporolott alóla a fólia :U

Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek, mindenki azt vesz, amit jónak lát :R

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#1299) Dexter68 válasza Dexter68 (#1292) üzenetére


Dexter68
addikt

Na, akkor elárulom, hogy az SDR-S150 lett. Profi gépet sem anyagi, sem cipelési szempontból nem akartam, emellett azért mertem dönteni, mert elég jók voltak a paraméterek, már csak az volt a kérdés, hogy közelíti azt, amit a marketingesek igértek.
Neten rendeltem, mert a vonatkozó törvény szerint 8 napom van meggondolni magam ;]
Meglepően jó. Ahhoz képest, hogy milyen kicsi, meg lehet tartani, majdnem 10000 kbps-sel szedi be a látványt mpeg2-be. Nem látszik rosszabbnak a kép, mint egy TV adás.

Nincs benne mozgó alkatrész, csak az optikánál, így elég jól bírja a strapát. Nejem mindjárt másnap letolta az asztalról, kissé lesápadtam, de semmi baja.

Az állóképfelvételei ótvar szarok, de arra van külön gépem, tehát ez nem szempont.
Bár vannak olyan jók, mint némely ismerősöm eccerűbb digigépes képei.

És mivel pici, és egyszerű kezelni, a nejemnek is van kedve kezelni, nem kellek feltétlenül hozzá, hogy a kölkek le legyenek filmezve. Úgyhogy részemről hepiség van, azt kaptam, amit szerettem volna. Nem többet, de kevesebbet sem. :)

[Szerkesztve]

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#1300) Sztojcsi


Sztojcsi
tag

Nem vagyok nagyon otthon a kamera piacon ezért a segítségeteket szeretném kérni kamera választásában. Konkrétan 80k-m van a dologra, az érdkelne hogy ennyiért ti mit ajánlanátok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.