- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Benji21th #19893 üzenetére
Azért az építési minősége kissé elmarad az olytól, ez tény. Igen volt mind a kettő, mint ahogy árban is egyforma, ezért azokban a szempontokban sem lényegesen eltérő a két gép amiket írtam.
Gyors mint, gyors a menüje, elég gyors a fókusz, gyors a kártyára írás, hasonló gyors sorozatlövés.
a PL3 nak gyalázatosan nincs fogása, főleg a kitobjektívvel. Meg kell nézni élőben melyik áll jobban kézre.
Szerintem még mindig elsődleges szempontok között kellene lennie a fogásnak, persze van aki bármilyen vázzal jól el van. Mondjuk kapható mindkettőre műbőr/bőr féltok, amivel szépek is lesznek és a fogás is szépen javul, főleg nyáron a melegebb izzadósabb időjárásban nem csúszkál annyira a kezed, biztosabb a fogás. -
-
törölt tag
válasz
Benji21th #19890 üzenetére
Illetve, most az edigitalban nem rossz vétel, 68.000 ft ért a samsung NX1100 sem. CSAK akkor , ha nem szeretnéd nagyon bővíteni, mert kicsit ritka és drága az obipark.
Egyébként én nagyon szerettem, nagyon jó a fogása, gyors, gyors benne a sorozat.nagyobb szenzor, igaz csak rawban erős és "zajmentes".
-
Benji21th
tag
Kerestem, kutattam, de G3-at (14-42mm) csak 80-90 ezerért találtam. PL3-at (14-42mm), J1-et (10-30mm) és GF3-at (14-42mm), NX1000-et (20-50mm) 50 és 65 ezer között, NX100-at (20-50mm) 35-50 ezer között találtam. Ezek az árak szimpatikusabbak. Kérdésem, hogy ezek közül ti melyiket és miért választanátok, illetve a G3 megér-e ennyivel többet jelen pillanatban ( A héten szeretném megvásárolni).
Köszi -
-
jjeahh
nagyúr
válasz
konradl #19881 üzenetére
hi! +1 .: JuSzT :.-nak, egy milc, és manuálok, én pl az összes képemet egy 30k-s milc-el lőttem, olcsó manuálokkal megspékelve: [link], [link], de mozgó témára nem ideális egy ilyen kombó
ennyiért talán még belefér egy canon 450d 50mm F1.8-al, igaz érzésre nem kapod meg azt a minőséget, mint egy oly-nál + egy full fém-üveg manuálnál, elég öreg gép, szal nehezebb jó állapotban kifogni mint egy milc-et, de cserébe van af-od
szerk: ja sport...akkor milc nem játszik
-
törölt tag
válasz
konradl #19883 üzenetére
Általában nem a váz szokott lenni a szűk keresztmetszet a fotósoknál.
Egy milc vázra is rakhatsz később drága és nagyon jó AF üvegeket.
DSLR vonalba nem nagyon tudok beleszólni, de most 70 körül a Panasonic G5 vázak azok amikből találsz is eladót, illetve lehet bővíteni. A szenzor már elég jó benne, van EVF ami a nappali napsütéses időkben jó lehet a portréhoz, illetve az érdekes látószögeket segítve van benne jó, és érintésérzékeny forgatható LCD. Ami számomra az életképekhez különösen jó volt, főleg elektronikus zárral. Értsd: az ölemben tartom a gépet, LCD kihatjva, elektronikus zárra állítva, és a kijelzőre bökéssel fényképezek 2-3m ről úgy, hogy a kutya nem mondja meg rólam hogy fényképezek. Jól lehet vele elkapott pillanatokat lőni bárhol, bármilyen közelségből.
-
-
törölt tag
válasz
konradl #19881 üzenetére
Szia.
Ha pusztán csak a nagyon szép végeredmény a lényeg, akkor én szerintem valami alap milc váz + jóféle régi manual portréobjektívvel próbálkoznék.
Mivel az alany nem szalad el, ezért az AF nem lenne számomra annyira szempont. Plusz egy állvány.
Valami váz stabis olympus váz hogy állvány nélkül is könnyebb legyen. Csomó jó 50mm/fényerős obit kapni 10-20e ft körül+ 20-30 körüli váz, memóriakártya, pótakksi, táska és nagyjából meg is van az általad belőtt ár. Esetleg még az állvány is beleférhet. -
konradl
tag
válasz
Lassú Víz #19880 üzenetére
Sziasztok!
Az elmúlt 1 hétben folyamatosan bújtam a fórumot és kerestem hozzám illő gépet.
Szeretném a segítségeteket kérni.
1. Portrékat szeretnék fotózni
2. Használtban gondolkodom és 50-70 közötti áronMilyen gépet ajánlotok?
Portréhoz milyen objektívet javasoltok?Köszönöm szépen a segítséget.
-
Benji21th
tag
Köszönöm a tippeket. Igen az expozíció sorozatra gondoltam, mert pont az Olympusok némelyikénél olvastam, hogy bár csinál, nem fűzi őket össze. A felsorolt gépek között látom a Samsung NX1000-et, 100-at, ezeket meg szabad venni, vagy csak beleférnek a keretbe? A Nikon J1 volt a kezemben, érdekes. Bár a listán nincs, de a Panasonic G3 nagyon megnyerő volt papíron, valahol itt mozoghat árban is ha minden igaz, de még nem találkoztam vele használt piacon. Elismerten jó jpeg-t csak az Olympusok csinálnak?
-
Lassú Víz
addikt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Benji21th #19871 üzenetére
+1 schawo-nak, hdr-es témában, és itt felsoroltam pár milc-et is annó
-
válasz
Benji21th #19871 üzenetére
-Tudjon HDR-képet készíteni, ne nekem kelljen manuálisan
Fogalmam sincs, melyik tud ilyet, de legjobban teszed, ha utána sem nézel, hanem gyorsan kivered a fejedbőlEbbe a keretbe az Olympus PL1-2-3, P1-2-3 gépei férnek bele kitobjektívvel, használtan, jó jpg minőséggel.
-
Benji21th
tag
Sziasztok!
Szeretnék beruházni egy MILC-re. Eddig kompaktot (Fuji JX500) és mobilt (Lumia 920) használtam, de most arra jutottam, hogy jobb lenne komolyabban belemerülni a fotózásba. Leginkább tájképeket készítenék, valamint városképeket, főleg éjszakait, esetleg portrékat, HDR képeket. Nem szeretnék 60-70 ezer forintnál többet költeni rá kezdésként (Objektívvel együtt), mert ha esetleg nem válna be, nem szeretnék ennél többet "bukni", viszont szeretném nyitva hagyni a lehetőséget a bővítésnek, ha mégis beválna.
Túl nagy elvárásaim nincsenek szerintem a masinával:
-Könnyen kezelhető legyen
-Ne legyen túl "elavult"
-Tudjon HDR-képet készíteni, ne nekem kelljen manuálisan
-Érintőképernyőnek örülnék, de nem létfontosságú
-Legyen üzemmód tárcsája
-Jól bánjon a jpeg-vel
-A hozzátartozó alap objektívvel is lehessen értékelhető képet készíteni
-Ne legyen túl pici, meg lehessen fogniTermészetesen nem újban gondolkozok, ha kevesebbe kerül, mint a fent megjelölt összeg az nem baj
Ti miket ajánlotok?
Köszönettel
Benji -
HollyBoni
veterán
válasz
fungeld #19867 üzenetére
Amire tudok válaszolok:
1. Megbízható márka, minimum Class 10, megbízható forrás mert sok a hamisítvány.
2. Azt vegyél hozzá amire szükséged lesz, idővel megtudod. Felesleges pl a távkioldó ha egyszer nem veszed elő.
3. Az 1-2 ezer forintos olcsó szűrőket NAGYON kerüld. Iszonyatosan le tudják rontani a képminőséget. Valami jobb Hoya vagy B+W alá nem adnám.
5. Ja.
-
Freddy76
addikt
-
fungeld
aktív tag
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezek, de jobb topikot nem találtam. Először is egy 600D-ről lenne szó.
1. Milyen memóriakártyát érdemes hozzá venni, ami nem túl drága, de jól használható?
2. Milyen ,,filléres" kiegészítőket érdemes hozzá rendelni első körben ebayről?(akksi, távkioldó, stb...)
3. Ezek az ebayes olcsó uv, polár, nd szűrők mennyivel rosszabbak a drágább, márkás társaiknál és melyikekre érdemes beruházni?
4. Mennyire gyakoriak a gyárilag hibás Canon vázak, objektívek?(USA-ból jönne és nem lenne túl jó, ha egyből vissza kéne küldeni)
5. A 600D és a T3i ugyanaz csak más van ráírva, semmi különbség sincs köztük? -
Nagya21
addikt
Üdv Mindenkinek!!
Ma voltam a szfvári madaras tecsóban, és szembejött velem egy kiárusítás tábla, egy Nikon1 s1 mellé letámasztva.
A dupla obis kit 80k volt, nem birtam nem otthagyni
A sima 1 obis kit 68K.
Üdv Nagya -
Throme
veterán
válasz
Colonel993 #19843 üzenetére
Nem roszak ezek a canonok!
Nincs semmi baj a műanyag burkolattal.
pl:
1200D
5:30-tól -
törölt tag
Igen, jól hangzik, bár mondjuk valószínű egy E-M10 váz lenne majd hozzá, abban meg úgyis van stabilizátor, szóval ezért gondoltam feleslegesnek. A másik esélyes, hogy veszek mellé egy 14-42 ii-t, és kibékülök az átfogással. Bár azért jól jön néha az az ekv 100mm fölötti tartomány.
-
.mf
veterán
válasz
schawo #19849 üzenetére
Hol láttál használtan 70 alatt 14-150-est? Én csak 90-ért láttam 1db-ot hirdetve az utóbbi 2-3 hónapban.
Sheratan: 14-150-es eddig kimaradt (még?), 40-150-esem volt, full-műanyag (bajonett kivételével) építése és pille súlya (190 g?) ellenére eléggé egyben volt, és ami a lényeg, optikailag teljesen rendben volt. Miután sikerült egy 14-140-II-t jó áron kitből vennem, összehasonlítottam a kettőt: ugyan a Pana képminőségben kicsivel gyengébb, de cserélgetés nélkül lefedi azt a tartományt, így az maradt, a 40-150-es ment.
A 14-140-II is baba, a tubus külseje és a bajonett fém, ennek ellenére 265 g, ha jól emlékszek, ilyen átfogással, beépített stabival... -
törölt tag
válasz
Tin_Shield #19855 üzenetére
Lehet igen, hogy nem elég elterjedtek, bár azért már egész sok obi van a rendszerre. Az is eszembe jutott, hogy ez is marketing, hogy vegyék meg az emberek a nay zoomokat, meg kiegészítőket, ne maradjanak az egy obival, mert az nem üzlet a gyártónak.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
#16820480 #19853 üzenetére
Van Olympus 12-50 csak - időjárásállóság és "makró" ide vagy oda - az én ízlésemnek túl bumszlira sikeredett. És sötétre.
12-40 f2.8 és a kitobik közé szerintelem esélytelen valami komolyabb, de még nem pro obi, pedig egy m43-os 14-54-n vagy 12-60-n valszeg sokan elgondolkoznának, köztük én is. Csak ehhez még mindig nagyon kicsi m43-os piac világviszonylatban. -
fungeld
aktív tag
Köszi mindenkinek, majd ha megint megyek Budapestre, akkor lehet, hogy megnézem újból. Nekem elég fontos a videózás is, szóval azért kezdtem el a 600D felé húzni, a magic lantern pedig végleg eldöntötte.
Egyébként lehetne rosszabb. Egy 600D-vel álmodtam és ott kb olyan csúszós volt, mintha vizes szappant fognék. Ráadásul az ujjaim beszorultak az objektív meg a markolat? közéSzerk: Pentaxot én sem láttam.
-
törölt tag
válasz
Tin_Shield #19836 üzenetére
Ez a 14-140 II egész korrekt cucc, csak nem olcsó
Lehetne belőle egy stabilizátor nélküli változat alacsonyabb áron, átlag utazós ojektívnek teljesen jó lenne.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Tin_Shield #19844 üzenetére
a műanyaggal sincs baj, ha kellemes tapintású és tartós, de ez a canon-nál még a 60d-re sem igaz
túl sima a felülete, a bevonat (festék?
) pár hónap után kopik, alatta fényes, az illesztések néhol ha nyomogatod vonyítanak
oly-nak jelenleg sincs egyetlen műanyag gépje sem tudtommal, a belépő nikon-ok meg elmennek, de csak azért sztem mert műanyagvilágban élünk, szokva vagyunk...a jobbacska anyagminőség sztem canon-nikon fronton a d7000-nél kezdődik..persze ez mind szubjektív, sokaknak a régebbi szamszung nx-ek, meg az 1100d is megfelelnek, szal akit ez nem zavar...egyel kevesebb probléma -
válasz
Tin_Shield #19844 üzenetére
Okés a rücsis nikon, de ha az mondjuk 8 (mondjuk egy 16-85, 18-200 szintű obival), akkor a váz+obik az enyémen 14-15
.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Colonel993 #19843 üzenetére
A Nikonból is csak a fekete rücsis burkolat oké, az tényleg a legjobb anyag jelenleg*, de volt már kezemben bordó ötezervalahányszázas, hát az is újrahasznosított tejfölöspohárból készül...
*anno az Olympus DSLR-jei voltak szerintem messze a legjobb építési minőségű és anyaghasználatú gépek ebben a kategóriában
-
Colonel993
senior tag
Azééééé nem olyan kritikán aluli a 600D anyaghasználata....
Pentax K30-am fehér PET palack burkolata is megér egy misét
Inkább annyi hogy 10-es skálán amin a kategóriájában Nikon lenne 8 körül... ott a KANYON kap egy 5-6 körüli értéket...
Olyan "szódával elmegy" kategória, de Bridge-hez képest nekem is FÚÚÚHDEHŰŰŰHA kategória volt elsőre. -
Tikakukac
titán
válasz
fungeld #19841 üzenetére
Koccold végig őket, MM-ben úgyis egymás mellé rakják mindig a Nikont meg a Canont azonos árban. Már a hangja is rémes, és tök csupasz, semmi rece érdesítés, semmi. Az a 600D az hihetetlen bazári és egyszerű műanyag, az ilyet laptopnál már nem is merik megjátszani, mert hányingerkeltő megfogni.
-
fungeld
aktív tag
Na megnéztem őket, nem tudom miért fikázza mindenki a 600D burkolatát, nekem nem volt vele semmi bajom. Bár a mostani bridge gépem is hasonló, lehet, hogy azért. Egyébként most volt először DSLR a kezemben, öröm volt fogni őket, illetve végre nem volt minden éles. Szerencsére néztem pár videót a kezelésükről, így rendesen ki tudtam próbálni őket. Valószínűleg maradok a 600D-nél, már csak az objektív kérdéses.
-
fungeld
aktív tag
Egy gyors kérdés. Most megyek media marktba 600D-t, D5100-at nézni. Milyen gépek vannak még ezen a szinten, amikre érdemes vetni egy pillantást?
-
Tin_Shield
őstag
"Viszont kéne hozzá egy OBI is , ami általánosságban megfelel minden célra, ha van egyáltalán ilyen
Meg legyen benne képstabilizátor, pontosan nem értek hozzá, de ha jól tudom az elég fontos szempont..."
Általános célokra a kitobjektívek a legköltséghatékonyabb megoldások. Ebből van többféle is. 14-42 II, 14-42 X, 14-42 II és 45-150, és a 14-140 II. Mindegyikben van képstabilizátor. Általános célra rohangálós objektívnek a legolcsóbb verzió is teljesen redben van. Ha szükséged van komolyabb teletartományra akkor vagy a duplakit vagy a 14-140 II. Amennyiben belefér a keretbe a vázzal együtt célszerű megvenni az objektív(ek)et, külön jóval drágább(ak).
-
Köszi mindenkinek!
Nos az említett gépek közül, nekem ez szimpatikus, részben külsőleg is...
Viszont kéne hozzá egy OBI is , ami általánosságban megfelel minden célra, ha van egyáltalán ilyen
Meg legyen benne képstabilizátor, pontosan nem értek hozzá, de ha jól tudom az elég fontos szempont...
THX!
-
Stauffenberg
nagyúr
"Az EP5 a csúcs-PEN, az EVF kivételével többet tud az EM5-nél is (pl. wifi, vagy 1/8000-es záridő, amit pl. egyik Fuji sem tud), s nála újabb modell is."
Az 1/8000-et valóban nem tudja egyik Fuji X gép sem, de Wi-Fi már van minden vázban ami a tavalyi X-M1 óta megjelent (pontosabban. X-M1, X-A1, X-E2, X-T1, ebben a sorrendben). Plusz ha már zárszerkezet: Az X100 és X100s gépekben központi zár van, aminek megvan a maga előnye (nincs vakuszinkron határ), igaz csak 1/4000 a leggyorsabb záridő, de a beépített ND filterrel 3 fényértéket lehet megfogni.
Nem pro vagy kontra érvelek a megemlített gépek mellett/ellen, csak egy kis kiegészítés.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MC Pite #19823 üzenetére
ha lenne pénzem e-p5-re, akkor valszeg vf-4-re is, és a a kettő együtt nekem tuti jobban kéne mint e-m10, ez a kombináció számomra mindenben jobb
a dinamikát meg nem értem, gondolom olyan képet láthattál, amin alaposan el van baltázva a fénymérés...a szenzor ugyanaz, a zár gyorsabb, egyedül a képfeldolgozó proci más, de az nem hiszem akkorát dobna a dinamikán
-
válasz
Freddy76 #19824 üzenetére
Szépnek szép, de szerencsére nem verekednénk össze az utolsón, nálam másik váz (meg hozzá passzoló, retró fém napellenzős, persze az egész bőrtokos körítéses) váltja ezt ki belőlem - amin fél évig tervezték pl csak a 'dájnamiklájnt'
.
Ha nem lenne ciki, még azt is elárulnám hogy néha megnyitom a katalógust és csak perverz módon gyönyörködök benne, és várom már hogy megjelenjen az aktuálisÚgyhogy ismerős az érzés -
Hányan venné(n)k inkább EP5öt mint EM10et?
EPL5 kihagyása jogos, az szintén korrekt, a tavaszi akcióban meg olcsó. Az adott boltból az EPL5 pont hiányzott ahol néztem az árakat, én meg el is felejtettem a kistesót.Szerk: EPL6- megjelenését meg át is aludtam úgy látom
Ettől függetlenül az én értékrendemben az EP5 kanyarban sincs az EM10hez képest, ha pár paraméterben jobb is. (1/8000 mint lehetőség jól jönne - főként pl egy Df-nél már egyenesen ciki hogy nincs - de dinamika (túlcsordulás?) szempontjából nekem úgy tűnik nem szerencsés - pl a héten is megint találkoztam vele, hogy 1.4en és 2.4en készült képeknél egyiknél az arcon kiégés közelébe vannak részek, kb kuka; a másikon teljesen jó (és még bőven lett volna hova gyorsabb zárat használni, de kb ugyanúgy lettek kiexponálva, tehát a kutya nem itt van elásva). Korábban nem tulajdonítottam neki jelentőséget hogy néha a rekeszt is állítják auto dinamika kiterjesztésnél egyes vázak, gyanítom ezért. -
gergo5991
őstag
[link]
nézd meg a linken legfelül van az e-pl6, alatta vannak dslr-ek jó áron, bár csak 10-20db.
itt sk-ban 2év az alap gari mindenre ugytudom -
gergo5991
őstag
helló, egy olympus e-pl6 14-42mm-es kit megér 199 eurót, azaz 60k ft-t? uj fotó bolt nyillik, ezért 599 eróról 199 re árzták le, de csak 20db van belőle.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
szilagyiakos #19818 üzenetére
-
.mf
veterán
válasz
MC Pite #19814 üzenetére
"Hmm, nemrég néztük mi drága meg mi nem, az oly EPL3 feletti gépei EM10 kivételével elég zúzós árban vannak, pl EP5+14-42 20 ropira van az X-E2 kittől."
Na de kartárs, ne unfairkedjünk már megint
Az EP5 a csúcs-PEN, az EVF kivételével többet tud az EM5-nél is (pl. wifi, vagy 1/8000-es záridő, amit pl. egyik Fuji sem tud), s nála újabb modell is.
Az EPL3 felett van az EPL5, amiben ugyanaz a 16 Mpx-es Sony szenzor van, mint az EM5-ben. Ez most dupla-zoom kitben (14-42 és 40-150) 150k; sőt, tagsági kártyával még -15%, tehát 127.5k. Ja és még egy ajándék hátizsákot is bedobnak. Szóval mi zúzós? -
jjeahh
nagyúr
csatlakozok az előttem szólókhoz, a canon nem automatán kattogásra való, a szuperzumm képminősége meg elég gáz lehet...ha kompakt: xz-10, xz-2, fujifilm x20 mert ezek jpegben is jók, ha cserélhető obis olympus e-pl3, e-pm2, e-pl5...ha raw-tól sem idegenkedsz, akkor panasonic lx7, sony rx100, ha kompakt, ha cse. obis, akkor pana gf5, sony nex-3n
ha kereső is kell pana g5, g6
-
Bici
félisten
Én is egyetértek az elöttem szólokhoz.
Ha általános hétköznepi autózásra kell verda, akkor nem egy terepjáró és egy sportkocsi között kell választani.
Sejtem, hogy nem tudtad, hogy két tök másra való gépet néztél ki.Olympus XZ-2, vagy Panasonic LF1 szuper jelöltek általános felhasználásra és olcsóbbak is.
-
Almát hasonlítunk... nem is körtéhez, hanem kb borsóhoz.
Wtf, 24mm - 1440 mm...Még egy szavazat a köztes vonalra, X20 vagy Olympus XZ-2 pl. Ha milc, 180 körül én X-A1 16-50 + 27mm fix kitet is megnézném. Az alap zoom obin sokat nem kell magyarázni, a kicsi fix meg 'szebb' képeket csinál, és pici. Vagy Panasonic G6 kit ha kell kukucska, Olympus EPL3 ha nem kell. Nikon, Sony milc-ei is képbe jöhetnek ha nem kell EVF és/vagy nem nagyon akarsz obikat cserélgetni.
Hmm, nemrég néztük mi drága meg mi nem, az oly EPL3 feletti gépei EM10 kivételével elég zúzós árban vannak, pl EP5+14-42 20 ropira van az X-E2 kittől. -
A Zéé
addikt
a két gép nagyon nincs egy súlycsoportban, max csak az áruk hasonló...
A Canon egy tükörreflexes 3x zoomot tudó gép, aminek az előnyeit nagyrészt nem tudod kihasználni, ha csak autó módban használod. Viszont elég nagy váz, és ha a tulajdonságai nagy részét nem használnád ki, akkor csak felesleges nyűg lesz.
A Nikon meg egy megazoomos kompakt, kicsi érzékelővel, szerintem elég ergya képminőséggel.
A kettő közül itt egyértelműen a Canont mondja mindenki.Viszont! Kicsit jobban le kéne tisztáznod, hogy mit szeretnél, de ha nem nagyon szeretnél az autó módból kilépni, akkor valami csúcskompaktot nézz inkább ebben az ársávban, pl Fuji X20, Canon G16, Nikon P7800 és hasonlók.
Vagy ha ragaszkodsz a cserélhető obihoz, akkor valamelyik MILC rendszert nézegesd. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Stauffenberg #19810 üzenetére
ott a pont
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jjeahh #19807 üzenetére
Te az a user vagy akinek nem fontos a videó, csak jó ha van a "humoros pillanatok" megörökítésére, másra nem használod.
De Bici azt mondta fontos neki, hiszen repülőnapokon és hasonlókon szeretne videózni.
Azért szerintem igényben elég messze álltok egymástól, mert ő többre használná. Neki alighanem elégtelen lenne az amit egy Olympus, Fujifilm vagy Pentax nyújt. Aki célzottan videózásra is vesz gépet, annak ritkán elég a belépő szintű camcordernél rosszabb minőség.
Az megint más, hogy sokan arra is rámondják, hogy fontos a videó, amire te használod. De ez kb olyan mintha ide jönne valaki megkérdezni, hogy melyik a jobb fotózásra, egy iPhone vagy a Nikon D7100, mert ő nem tud dönteni, nem lát különbséget köztük és ő csak a reggelijét szeretné fotózgatni amit Instagramra posztolna.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Stauffenberg #19805 üzenetére
régi olypen-em van, és csak humoros pillanatok, ilyesmik lekapására használom ritkán, (ez is videózásnak számít nem?) ami kell az látszik rajta, a háttérmosás egy picit dob az összhatáson, dinamika tényleg nulla, agyon van tömörítve stb, ahogy írtad, de szted érdekel engem? nem...ahogy a legtöbb átlagjúzert sem sztem...ezért kérdeztem rá, ha csak ennyi az igénye mint nekem, akkor tökmindegy, sokaknak a jó képminőség is ott kezdődik, hogy vesznek egy dslr-t kitobival, iAuto mód, vaku felcsap, kattkatt jpegben, és tökéletesen meg vannak elégedve...így megy ez videóban is sztem, van akinek magasabbak az igényei, van akinek nem, nekem pl. személy szerint annyira van szükségem, hogy legyen legalább hd felbontású, manuális beállítások, a tömörítés minősége, dinamika, külső mikrofon, post process, bitráta, ezek számomra mind semmitmondóak, ha videóról van szó
-
válasz
Freddy76 #19797 üzenetére
Érdekes mód az EM10 nálam is elindította ugyanezt. Mármint az az érdekes, hogy előtte egyik másik váz sem mft fronton.
Ha korábban is lett volna nem tudom melyik gép nyert volna (EM10 vs E1). Lehet hogy 1-1 használt kit, majd használni őket egy darabig verseny lett volna abból is. Panák (GX7ig) nem ütik meg az ingerküszöböm, de annyira nem nyűgöznek le annak sem a képei (egyébként nagyon fasza ki gép).
EM10en megjelenés után is gondolkodtam, nálam (talán más is van hasonló cipőben) a kis dof igen előkelő helyen szerepel, meg a jó jpgek (rühellek utómunkázni, nincs rá időm).
Nikonnál is a fényerős zoomal nyugodtam meg végre (persze a fényerős fix mellett), van a fejemben egy elképzelés általában milyennek szeretném az adott képet, és azt úgyis akarom meglőni.
Viszont zoom obik terén olyan mostoha (az én szempontjaim szerint) az mft, mint amilyen jól áll fixekkel, kb egyedüliként a 12-40 ami jó lenne, de hát az azért nem olcsó mulatság. _Itthoni vásárlással_ hozzáadok 70et, és kapok hozzá egy E2-őt is hasonló obival (-WR). Igaz, porté obival és általános fényerős fix-el megint kb ugyanott lennék (ezeket akármelyik rendszert használom úgyis kellenek) árban.
Én azért próbálgatásokra nehezebben szánom rá magam mint Taylor, így többet törpölök mint cselekszek. Hozzá voltam régebben szokva egyé hw-ekkel hogy ugyanígy próbálgattam őket, szinte ingyen.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jjeahh #19801 üzenetére
"fullHD videót ma már kb. minden gép tud, kérdés, hogy mennyire veszed komolyan a videózást, szükséged van-e manuális beállításokra, külső mikrofon-ra stb."
Azért a sereghajtó fényképezőgépeket még egy olcsó Full HD camcorder is lenyomja képminőségben. Vannak gyártók akik nem szóltak a mérnök csapatnak, hogy le kéne nyomni videó minőségben egy 100 ezres amatőr camcordert.
Ez nem csak arról szól, hogy mekkora potenciál van benne egy profibb videó elkészítéséhez. Ezeknek komoly gondjuk van a videó általános minőségével. Szar a vonalélesség, szar a dinamika, agyontömörít, tele van moiré és aliasing hibával és a részletgazdagság is sokszor éppen csak egy impresszionista festmény szintjét üti meg. Játéknak jó amikor nincs jobb kéznél, de nagyjából ennyi.
Szerk: Ez a "Full HD videót tud" érv amúgy nagyon szarul hangzik. Pont olyan mintha azt mondanád, hogy "ma már minden fényképezőgép tud legalább 16 megapixelt, ezért mindegyik egyformán jó". A Full HD nem jelent mást, csak azt, hogy a videód felbontása 1920×1080 lesz 16:9-es képaránnyal, nem minőséget jelez.
-
.mf
veterán
Hacsaknem többkilósak, szerintem semennyire (de akkor már úgyis az obinál fogva szokott alátámasztva lenni, a m4/3-os vázak pedig fél kilónál megállnak). Ugyan eddig csak PL3 és EM5-öm volt, de mindkettő elég masszív kis fémvázas darab. Panánál a külső burkolat műanyag, de a belső váz tudtommal ott is fém.
Videót, igen, Panával jobb, ott vannak kifejezetten filmezős v-dSLR / "v-dSLM" vázak, mint a Pana GH2-3-4 -- Olyval sokkal szűkebbek lesznek a beállítási lehetőségeid, és bitrátában is korlátozva leszel; de ettől még azzal is lehet. A neten is van jópár videó, amit stabija miatt EM5-tel készítettek, meg lehet nézni, szerintem alkalmankénti hobbi-videóra vállalható.
Ha Bp-en vagy és lesz valamikor meet, gyere el, elég sok vázat és obit szoktunk magunkkal vinni.
-
Bici
félisten
válasz
Lassú Víz #19800 üzenetére
Csak KIT lencséim vannak.
Mi a különbség obi szempontjából az E-M1 és a többi között?
(#19801) jjeahh: kössz!
A videózást annyira veszem komolyan, hogy pl. rendszeresen megyek repülős bemutatókra, és általában fel is veszem őket.
A jelenlegi Pana kiskompaktommal egész tűrhetően lehet követni a vadászgépeket az égen, csak a zoom lassúsága és a fókuszálás hibái és szintén lassúsága okoz gondot. Ja, és még a szélzaj is gázos.
Más típusú felvételeknél - pl. otthoni, vagy buli videóknál a kevés fénynél tapsztalható lassú és hibázó fókusz a problémás.Ha ezek a problémák megszűnnek, az már nekem elég. Nem akarok belenyúlni a beállításokba, mert a fenti események alatt az ember nem ér rá erre sajnos.
-
jjeahh
nagyúr
"Sajna, a videó nekem fontos, mert elég gyakran van rá szükségem."
fullHD videót ma már kb. minden gép tud, kérdés, hogy mennyire veszed komolyan a videózást, szükséged van-e manuális beállításokra, külső mikrofon-ra stb.
"Ha egy adapterrel M42-es obikat akarok használni m4/3-os MILC gépen, akkor az mennyire viseli meg a bajonettet mechanikailag? Gondolom, a MILC obik könnyebbek a régi M42-eseknél.
"
én olympus-on csak régi manuális obikat használok jelenleg, van közöttük két m42-es is, ezek b*romira masszív kis vázak, meg sem kottyan nekük egy régi nehezebb full fém-üveg obi
(#19802) Bici: e-m1-ben hibrid af van, adapterrel ugyanúgy, gyors af-el működnek rajta a régi 4/3-os obik is, mint 4/3-os vázon
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- Tudományos Pandémia Klub
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M